Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Un milió de persones no podrà encendre la calefacció a Catalunya

Posted by lejarza en 27 octubre, 2013


Un milió de persones no podrà encendre la calefacció a Catalunya

Vall del Llierca – Argelaguer – Garrotxa – Olot

La pobresa energètica ja afecta a més del 13% de la població i seguirà en augment, per la qual cosa gairebé un milió de persones de Catalunya no podran encendre la calefacció aquest hivern perquè no poden pagar-la.

L’arribada de temperatures més baixes marca el principi d’una època en la qual moltes llars no podran afrontar unes condicions de vida amb un mínim de benestar, degut, entre altres causes, al malbaratament energètic i a unes polítiques públiques que incideixen en la marginació de les persones amb menys recursos.

Amb més d’un 23% de la població activa en atur i la considerable reducció salarial que està patint bona part de la població (7% de mitjana), les contínues pujades de les factures d’electricitat i gas estan sent dramàtiques en multitud de llars catalanes, que encara no s’enfronten a un desallotjament.

Aquesta situació, sumada als deficients sistemes de calefacció i aïllament de nombrosos habitatges, fa que ja siguin gairebé un milió de persones les que es troben en situació de discriminació energètica (més del 13% de la població). Aquesta situació previsiblement es veurà agreujada per les últimes pujades de l’electricitat, que ja suposen un 80% més del que es pagava fa 10 anys pel mateix consum,mentre el nivell adquisitiu no deixa de baixar, sense que des de les administracions públiques es busquin solucions per a les famílies amb menys ingressos.

El progressiu procés de mercantilització de l’energia, promogut intensament fins i tot des d’instàncies públiques, ha conduït a una situació en la qual les administracions defugen la seva funció de garantir el benestar mínim de la població i de, al mateix temps, penalitzar els malbarataments dels béns comuns com l’energia.

S’ha de preveure l’accés a l’energia de la població en condicions adequades mitjançant polítiques públiques que garanteixin un mínim a les persones empobrides i que penalitzin els malbarataments i acaparaments d’energia. És hora també que s’acabin els abusos de les companyies elèctriques i que s’eliminin les barreres al fet que la ciutadania pugui generar la seva pròpia energia.

4 respuestas hasta “Un milió de persones no podrà encendre la calefacció a Catalunya”

 1. lejarza said

  Proposta de resolució al Parlament de Catalunya per garantir el subministrament dels serveis bàsics a les llars, l’aigua potable i l’energia

  Garrotxa – Argelaguer

  El diputat d’ICV-EUiA per Girona, Marc Vidal, ha presentat una proposta de resolució al Parlament per garantir el subministrament dels serveis bàsics a les llars, l’aigua potable i l’energia. Els ecosocialistes proposen l’adopció de mesures preventives, com un protocol entre les companyies subministradores i els serveis d’assistència social, l’establiment d’un mínim vital dels serveis bàsics i, com a mesura pal·liativa, que les fonts públiques siguin accessibles a tothom de forma immediata i permanent.
  Es vol evitar l’agreujament dels efectes de la crisi econòmica en un moment de màxims índexs d’atur i de desnonaments, i de retallada pressupostària en serveis i prestacions socials. 
  El diputat Marc Vidal va assenyalar també que la situació de pobresa i risc d’exclusió social afecta una de cada tres persones a la demarcació de Girona i que «no ens podem permetre obrir la porta a la misèria, a condemnar tanta gent a passar-ho encara més malament aquest hivern per no tenir aigua per cuinar o rentar-se, a no tenir electricitat per veure-hi o per escalfar-se. No fer-hi res suposa deixar una gran llosa al damunt de tota la gent que ja està patint les conseqüències de la crisi».
  A través d’aquesta proposta s’insta el Govern a promoure la modificació urgent de la legislació municipal i de règim local de Catalunya i la llei d’aigües de Catalunya per garantir que ningú pugui veure’s privat del subministrament d’aigua potable i del sanejament per impagament de les factures. Com a mesura pal·liativa, volen que les fonts públiques siguin accessibles a tothom.

 2. lejarza said

  Garrotxa

  Creix el nombre de demandes d´aliments socials a Olot

  Uns 600 nuclis familiars han fet ús del centre de distribució d’aliments d’Olot en el que portem del 2013. Les atencions han repercutit en unes 1.800 persones de tots els orígens. En el mateix període del 2012 van atendre 471 famílies. L’increment ha provocat que hagin augmentat un dia d’obertura del centre de distribució. El 2010, obrien 2 dies i ara n’obren 3. L’augment del temps ha estat possible gràcies a un increment de voluntaris. En tenien 15 i ara en tenen quasi 30.
  La progressió de la demanda, segons Narcís Oller (president de Càritas) fa que s’hagin plantejat traslladar el centre de distribució d’aliments a un local més gran. Una altra de les necessitats és una furgoneta. Disposar d’un vehicle els permetria anar a buscar aliments a la sucursal del banc d’aliments de Girona. Ara, només ho poden fer a través de la Brigada Municipal. A més, podrien cobrir necessitats immediates. Per exemple, si els truca una fleca perquè té pa el podrien anar a buscar i repartir-lo abans que fos massa sec.
  A més, tenir un local més gran i un vehicle els possibilitaria disposar de més oferta de productes. Sobretot d’aliments frescos que necessiten de cambra frigorífica.
  Oller explica que la major part dels aliments provenen de donacions particulars i d’empreses d’alimentació.
  Una altra font és el recapte que es fa abans de començar el període les vacances de Nadal. Aquest any està programat pel proper 30 de novembre. En aquesta data grups de voluntaris recullen donacions d’aliments a les portes dels centres comercials.
  Oller explica que el recapte els proporciona aliments per uns 4 mesos. Segons ell, el que més obtenen és pasta i arròs. Això fa que el centre tingui aquest tipus de productes en disposició més temps i, en canvi, tingui en falta d’altres també necessaris per l’alimentació. El que necessiten més són bolquers, productes de netja, tonyina i sucre.
  Ha destacat que la cistella bàsica del centre de distribució d’aliments proveeix de productes considerats cars com són llet infantil i bolquers.

 3. lejarza said

  Pobresa energètica

  ÀNGEL DE VEGA

  La notícia, tristament impactant, deia així: «Gairebé un milió de catalans no podran encendre la calefacció aquest hivern». I el subtítol era: «Les entitats socials alerten que la pobresa energètica ja afecta el 13% de la població».
  Crec que va ser Josep Pla qui va escriure que a l’hivern es passa més fred als països del sud d’Europa que no pas als del nord. I ho argumentava dient que a l’Europa meridional els pisos eren glaçats perquè no estaven preparats per al fred. En canvi, els del nord, amb parquet, calefacció central o llar de foc, sí que ho estaven. És a dir, a França, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Europa central, Dinamarca, Escandinàvia, Gran Bretanya o Irlanda, amb un fred que pela a l’hivern, els habitatges estan construïts perquè la gent hi visqui còmodament. Per cert, no es pot comparar el preu que es paga a l’Estat espanyol per intentar escalfar-se a l’hivern (un autèntic robatori energètic) amb el que paguen els europeus del nord per les seves calefaccions, ja siguin de gas ciutat, gasoil, electricitat o qualsevol altra manera de no morir-se de fred a casa.
  Per altra banda, i anant ara una mica lluny en el temps, també és cert que molts dels pisos que es feien a principis del segle passat (XX) no tenien ni vàter, com a molt una mena de forat a terra i anar fent. Recordo que de jove encara havia vist alguns lavabos de bars amb un forat negre d’aquests a terra que posava els pèls literalment de punta. Però, tornant al tema que ens ocupa, i a l’actualitat, em pregunto per què no hi ha cap normativa legal que obligui els constructors a lliurar els pisos que fan completament equipats, o sigui, evidentment amb vàter modern al quarto de bany; però també amb parquet als dormitoris, al menjador i als passadissos. És a dir, i per entendre’ns, hi ha algun fabricant de cotxes que vengui algun dels seus models sense volant, o sense seients, o sense rodes, o sense portes? Doncs, per què es pot vendre un pis nou de trinca sense parquet? Perquè la gent s’hi peli de fred a l’hivern?
  Dit això, però, el cert és que quan a l’Estat espanyol la bombolla immobiliària encara no havia esclatat (Catalunya inclosa), i la bombolla financera encara aguantava, i la gent es comprava pisos per tornar-los a vendre i tots plegats lligàvem els gossos amb llonganisses, just abans del 2007, ningú pensava en res de tot això. Recordo fins i tot alguna campanya institucional a la tele mitjançant la qual el Govern recordava a la ciutadania que no calia escalfar les llars fins a tenir-les a 26, 27 o 28 graus, sinó que amb 21 o 22 ja n’hi havia prou. També recordo que en les sèries nord-americanes i en les pel·lícules, i malgrat que a l’exterior se suposava que estava nevat i que hi feia un fred que pelava, dins de les cases (que en realitat eren decorats plens de focus) els actors i les actrius hi actuaven abillats amb samarreta. Per tant, i per fer com ells (però en comptes de ser a Chicago o a la gèlida Minnesota, a Barcelona o Girona) gairebé tothom tenia la calefacció al màxim. Amb les sèries nord-americanes ens venen un munt de productes (sobretot roba i complements); però també ximpleria a dojo.
  Ara bé, un cop arribats al 2013 i després de (deixin-me comptar…) sis llargs anys de crisi (econòmica, financera, laboral i de pèrdua de drets socials) des del 2007, tota aquella ximpleria imitada de les sèries de Hollywood fa anys que ha passat avall. Ara els actors i les actrius d’aquestes històries televisives emeses mitjançant molts capítols continuen anant amb màniga curta pel plató (perquè cal dir que no són cases de debò i menys encara a la gèlida Minnesota, sinó platós); però en canvi qui se les mira des del sofà de casa ho fa vestit amb xandall o pijama d’hivern, amb mitjons, sota una manta i amb un radiador elèctric al costat perquè no pot (o no podrà) encendre la calefacció de gas o de gasoil. Aquesta és la trista, però la crua realitat. Érem tan rics que al mes de febrer anàvem amb calçotets per casa, però ara som pobres i tornarem a anar abrigats com esquimals.
  Puc admetre que sempre hi ha un punt d’equilibri i que es pot tenir la calefacció engegada amb el termòstat a 20 graus. Sí, d’acord. Però ara estem parlant d’un nou concepte de pobresa, l’energètica, una situació que obligarà un milió de catalans (el 13% de la població) a passar fred a casa aquest hivern perquè no podran encendre la calefacció. I resem perquè el fred no comenci d’hora (com l’any passat), sinó la nit de Reis, que tradicionalment és quan en aquest país nostre comença a fer fred.
  Finalment, però, cal recordar que Catalunya és un país ric, és el motor econòmic de l’Estat espanyol i, tradicionalment, un dels quatre motors d’Europa. Per tant, com pot ser que un 13% de la població d’aquest país ric estigui afectat per la pobresa energètica? Ep, que els catalans produïm el 20% del PIB espanyol i paguem 16.000 milions cada any a Espanya que no tornen! I a sobre no podem engegar ni la calefacció a l’hivern? Potser que ja n’hi ha prou, no?

 4. lejarza said

  Garrotxa

  3.000 llums decoraran la façana i l´interior de Sant Esteve el 9 de novembre

  OLOT

  L’espectacle Camins de llum de Bruno Pérez Juncà serà el plat fort del festival de llum i foc Lluèrnia que tindrà lloc el proper 9 de novembre a Olot. Es tracta d’una il·luminació natural formada per 1.000 bosses de llum i 2.000 espelmes. El muntatge abastarà les escales, la part interior i també tota una part de exterior de l’església de Sant Esteve.
  La il·luminació natural es farà a través d’una col·laboració entre l’organització de Lluèrnia i l’Associació de Comerciants d’Olot (ACO). Els comerciants donaran les butlletes per anar a buscar candeles a l’organització.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: