Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L´Hospital Comarcal de la Garrotxa al Parlament de Catalunya

Posted by lejarza en 11 octubre, 2013


L´Hospital Comarcal de la Garrotxa al Parlament de Catalunya

Juan R. Lejarza d´Argelaguer

El diputat d’ICV-EUiA per Girona al Parlament de Catalunya, Marc Vidal, ha registrat aquesta setmana diverses preguntes al Govern de CiU sobre el continu endarreriment de l’entrada en servei del nou Hospital Comarcal de la Garrotxa a Olot. El diputat ha preguntat quan es preveu que entri en servei i com afecta a la població de La Garrotxa que aquest equipament segueixi encallat. Per al diputat ecosocialista les conseqüències de no obrir el nou hospital comarcal repercuteixen negativament en la qualitat assistencial de la població i que la voluntat de posar-lo en servei és poc clara. Vidal assegura que”primer van ser les retallades i després l’immobilisme en les necessitats de nous equipaments. S’han escudat en la pròrroga dels pressupostos per no moure ni un dit i seguir malmetent uns recursos ja invertits, però que de retruc perjudiquen la qualitat del sistema públic de salut dels garrotxins i les garrotxines”.

La comarca de la Garrotxa porta uns quants anys esperant la modernització dels seus equipaments del sistema de Salut Pública amb un nou hospital d’àmbit comarcal. Tot i que aquest projecte ja s’havia planificat i començat a construir en la darrera etapa del Govern d’Esquerres de Catalunya, no s’ha avançat gens en els darrers dos anys. L’Hospital gairebé estava enllestit l’any 2011, quedant únicament pendent l’assignació de les partides pressupostàries -d’uns 10 milions d’euros- per condicionar-lo i equipar-lo. No obstant això, la posada en servei del nou Hospital Comarcal de la Garrotxa s’ha anat posposant periòdicament, la darrera ocasió per culpa d’uns pressupostos que han acabat prorrogats.

És per tot això que interessa saber a aquest diputat:

-S’ha inclòs o previst enguany alguna partida per condicionar i equipar el nou Hospital d’Olot? Si és així, quan es preveu que estigui tot a punt perquè entri en servei? 
-Si no s’ha previst cap actuació en aquest equipament, quin és el capteniment del govern respecte la situació dels equipaments sanitaris a La Garrotxa?
-Ens pot quantificar el cost econòmic i social de no posar en servei aquest equipament?
-Coneix el govern quin és el nivell de deteriorament estructural i material de les obres ja finalitzades?
-La decisió de mantenir encallat el nou hospital, en quina mesura afecta el benestar i l’esperança de vida dels habitants de La Garrotxa?

Cal recordar que el procés de construcció del nou hospital va començar l’any 2005 amb la publicació al DOGC de la licitació de les obres. El juliol del 2009 la Generalitat va adjudicar les obres a Sacyr i Tau per valor de 32,4 milions d’euros amb una superfície total de 27.571 metres quadrats i un total de 4 plantes. El 7 de novembre del 2009 es va col·locar la primera pedra amb la previsió que les obres acabessin ela finals del 2012 i el trasllat es fes el primer trimestre del 2013.
El nou hospital, ha de ser un centre que pogués cobrir les necessitats de la comarca en els pròxims cinquanta anys i amb un supòsit de 65.000 habitants. Donat que la població de la comarca és, a hores d’ara, de 55.000 habitants, està previst que el l’equipament no entri a ple rendiment, sinó que es reservi un 20% de les instal·lacions per evitar haver de fer ampliacions.

La administració sense concurs públic, del nou Hospital Comarcal serà á càrrec de la Fundació Privada Hospital Sant Jaume d´Olot, l’any passat a tingut uns ingressos de 27,28 MM €.

Anuncios

20 comentarios to “L´Hospital Comarcal de la Garrotxa al Parlament de Catalunya”

 1. lejarza said

  Boi Ruiz diu que el nou Trueta serà més petit que el que va projectar el tripartit

  Cada vegada que el conseller de Salut, Boi Ruiz, visita Girona acaba sorgint la mateixa pregunta. Què passarà amb el nou hospital Trueta? Com si es tractés d’una entrega per fascicles, Ruiz sempre acaba donant un petit nou apunt a la informació ja coneguda. Se sap que no hi ha diners per fer-lo a curt termini. Se sap que es farà a Girona ciutat, tot i que encara es desconeix la ubicació. Se sap -del cert- que no serà el projecte que va presentar el Govern del tripartit. El que no se sabia fins ara -almenys no amb la claredat que va mostrar el conseller- és que el nou Trueta serà més petit del que en un principi s’havia projectat, i que tant en el fons com en la forma dependrà de la seva unificació amb l’hospital Santa Caterina de Salt.
  Segons el conseller, “no és una qüestió de metres quadrats sinó dels serveis que l’hospital pugui donar. Hem de plantejar què hem de fer amb el Trueta i construir-lo en funció de les necessitats”. Un argument més per descartar el projecte engegat pel tripartit que contemplava l’enderroc de l’actual edifici i la construcció d’un gran centre al mateix lloc, a l’entrada nord de Girona.
  “L’hospital que estava projectat era massa gran. Ja no estem als anys 80 i fer un gran edifici no comporta necessàriament la millora del pacient. Les infraestructures ja les tenim fetes i ara hem de millorar la interació entre els centres”, va justificar Ruiz.

 2. lejarza said

  Olot preveu poder obrir el nou hospital l´estiu de l´any vinent

  El director de Catsalut precisarà en breu la distribució de les darreres inversions

  07.11.2013 Diari de Girona

  OLOT| X.V. El director de Catsalut, Josep Maria Padrosa, concretarà la distribució dels 7 milions d’euros que falten per posar en servei l’Hospital Comarcal de la Garrotxa. Ho farà a Olot en un compareixença prevista per la setmana vinent. La previsió és que l’equipament pugui ser estrenat al juliol del 2014. La realització d’estimacions ha estat possible gràcies a la presentació dels Pressupostos de la Generalitat per al 2014, els quals si bé no precisen una partida especifica per l’equipament de l’Hospital, si que la contemplen en un article parcial de la partida de 25 milions d’euros destinada al conjunt d’equipaments hospitalaris de Catalunya.
  La nova compleix les expectatives de l’Ajuntament d’Olot que reclamava l’obertura des del juliol, quan es va donar per acabada la part exterior. Llavors, l’Ajuntament va organitzar la reunió del Patronat de l’hospital Sant Jaume dins del nou recinte per tal de reclamar-ne l’entrada en servei.
  En aquella ocasió, Josep Maria Corominas (alcalde d’Olot per CiU) va indicar que la despesa de mantenir un equipament de 25.000 m2 acabat i sense ús faria que la Generalitat fes el possible per posar-lo en servei.
  Fa pocs dies, va dir que les accions de suport de l’Ajuntament envers el nou hospital estan acabades. “Els carrers que eren responsabiitat de l’Ajuntament ja estan fets i ja estan pagats”, va dir. Aquests carrers van tenir un cost d’uns 800.000 euros i van ser l’única inversió del pressupost del 2012. El cost estimat de la totalitat de l’hospital és 35,3 milions d’euros. La construcció ha durat uns 4 anys.
  L’hospital està ubicat en un edifici de 3 plantes. Es tracta d’una edificació esglaonada que segueix la topografia natural del terreny, de manera que totes les plantes estan en contacte amb el sol. La imatge de l’edifici és la d’una estructura totalment adaptada al medi natural que l’envolta. Tant que és invisible des de les carreteres i carrers propers.
  Això no obstant, és 3 vegades més gran que l’actual hospital Sant Jaume, per la qual cosa no entrarà del tot en servei.

  • lejarza said

   Josep Maria Padrosa Macías Nascut a Olot l’any 1958 a la Garrotxa

   ICV-EUiA demana la dimissió de Josep Maria Padrosa com a director de CatSalut

   El diputat i portaveu d’ICV-EUiA en la Comissió de Salut, Josep Vendrell, ha demanat la dimissió del director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, després de les informacions aparegudes que expliquen que a més de l’alt càrrec que ocupa en el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, també és apoderat de sis empreses privades que tenen serveis contractats per CatSalut per un valor de 14 milions d’euros.

 3. lejarza said

  L’hospital d’Olot no perdrà plantilla amb el trasllat

  L’alcalde d’Olot tranquil·litza la plantilla actual assegurant que mantindran les condicions laborals

  La Generalitat pressuposta l’equipament, que es podrà obrir l’estiu vinent

  Garrotxa 08/11/13 02:00 – OLOT – JORDI CASAS El Punt-Avui

  L’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, ha assegurat que els 500 treballadors actuals de l’hospital Sant Jaume tenen el lloc de treball assegurat i que se’ls mantindran les condicions laborals i l’antiguitat quan es faci el trasllat al nou centre hospitalari. Estarà gestionat per dues fundacions públiques, que ell mateix presideix, la Fundació Hospital d’Olot i la Fundació Hospital Sant Jaume, amb un únic equip directiu. L’alcalde ha fet aquestes declaracions després que els representants dels treballadors traslladessin la seva preocupació al respecte al patronat rector de l’ens.
  La Fundació Hospital d’Olot és la que gestionarà l’assistència sanitària i la sociosanitària. Els treballadors que en passin a formar part són els que estaven més preocupats perquè dependran laboralment d’un nou ens. La Fundació Hospital Sant Jaume, en canvi, és l’actual i s’encarregarà de tots els serveis socials –pisos tutelats de la plaça Balmes i de l’edifici Parc Nou, els geriàtrics…–.
  L’alcalde ha informat que la plantilla s’incrementarà perquè hi haurà nous serveis. Segons ell, aquest increment de plantilla s’ha d’acabar de definir, perquè calia que el govern de la Generalitat inclogués als seus pressupostos la partida de l’equipament interior del nou hospital, cosa que ara ha fet. En principi, està previst que hi hagi un TAC d’última generació, s’ha d’acabar de determinar si es pot posar en marxa el servei de diàlisi i, entre altres coses, caldrà ampliar el personal destinat a la neteja perquè l’edifici és més gran.

  LA XIFRA 7,5 milions d’euros és la partida que ha programat la Generalitat en els pressupostos per a l’any vinent.
  LA DATA 07.2014. És el mes de l’any vinent que s’obrirà el centre, si no hi ha problemes en el concurs públic per equipar-lo.

  Un triangle de serveis

  A l’hora de fer els càlculs sobre el nombre de treballadors en què s’ha d’incrementar la plantilla, s’ha de tenir en compte que l’hospital d’Olot comparteix una agrupació d’interessos econòmics, una mena d’empresa sense ànim de lucre, per prestar serveis d’especialitats mèdiques, de manteniment i, entre altres, d’informàtics, amb els homòlegs de Vic (Osona) i del Ripollès, l’anomenat Triangle del Senglar. Segurament, el personal de neteja formarà part d’aquesta empresa, com ja ho fa el de manteniment, per posar un exemple. I, finalment, hi entren en joc els usos que caldrà donar a l’actual edifici de l’hospital Sant Jaume del carrer Mulleras. Segons Josep Maria Corominas, s’ha d’apostar per una activitat que mogui molta gent, cosa que haurà de definir un estudi ja pressupostat en el pressupost municipal d’Olot per l’exercici de l’any vinent. El nou hospital no té data encara d’obertura, tot i que segurament serà a l’estiu vinent.

 4. lejarza said

  El nou Hospital Comarcal de la Garrotxa necessitarà una nova fundació gestora però mantindrà la plantilla actual

  Olot TV – 11:18h 08/11/2013 Societat

  El Patronat de l’Hospital d’Olot prepara els canvis que suposarà el trasllat al nou Hospital Comarcal de la Garrotxa. Ha creat dos ens, la Fundació Hospital d’Olot, que gestionarà l’assistència sanitària i sociosanitària, i la Fundació Hospital Sant Jaume, s’encarregarà dels serveis socials. El president del patronat i alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, ha assegurat que es mantindrà l’actual plantilla de l’hospital, les mateixes condicions laborals i la seva antiguitat.

  Dues són les fundacions públiques que gestionaran les institucions del Patronat de l’Hospital d’Olot quan s’obri el nou Hospital Comarcal de la Garrotxa. Una d’elles serà la Fundació Hospital d’Olot, que s’encarregarà de l’assistència sanitària i sociosanitària. L’altra, que mantindrà el nom de Fundació Hospital Sant Jaume, gestionarà els serveis socials del patronat. Això inclou els pisos tutelats per a la gent gran del Parc Nou i de la Plaça Balmes, així com els serveis geriàtrics.

  Els 500 treballadors que té actualment l’Hospital Sant Jaume d’Olot mantindran el seu lloc de treball. Així ho ha assegurat l’alcalde d’Olot i president del Patronat de l’Hospital d’Olot, Josep Maria Corominas. La plantilla, a més, mantindrà les mateixes condicions laborals i la seva antiguitat quan s’efectuï el trasllat a les noves instal·lacions.

  La plantilla de l’hospital no només es mantindrà amb el trasllat al nou edifici, sinó que s’incrementarà, perquè l’Hospital Comarcal de la Garrotxa tindrà nous serveis. Està previst que a l’edifici hi hagi un TAC de nova generació, i s’està acabant de decidir si hi haurà també servei de diàlisi. El personal de neteja també s’ampliarà, ja que l’edifici és molt més gran. Segurament, aquest personal de neteja passarà a formar part de l’empresa sense ànim de lucre al servei de l’anomenat Triangle del Senglar, format pels hospitals d’Olot, Vic i Campdevànol.

  Actualment, el personal de manteniment ja forma part d’aquesta empresa sense ànim de lucre. Una altra qüestió que haurà de determinar el Patronat de l’Hospital d’Olot és l’ús que tindrà l’actual edifici de l’hospital un cop es faci el trasllat. Segons Josep Maria Corominas, s’apostarà per una activitat destinada a molta gent. La determinarà un estudi que està contemplat en els pressupostos de l’Ajuntament per al 2014.

 5. lejarza said

  Fundació Hospital Sant Jaume d´Olot

  Els òrgans de govern i gestió de la Fundació Hospital Sant Jaume són:

  – President:
  Josep Mª Corominas Barnadas

  – Patrons:
  Joan Espona Agustin
  Núria Fité Grabalosa
  Ignasi Mulleras Vinzia
  Josep Gelis Guix
  Josep Guix Feixas

  – Membres:
  Toni Bach Plaza
  Clara Casanovas Sarsanedes
  Marc Alabert López
  Rosa Mª Llandrich Costa
  Júlia Sala Esteban
  Josep Estudis Pagès
  David Masdeu Coll
  Santi Reixach Garriga
  Joan Casas Carreras
  Josep Dorca Serrat – Argelaguer

  Els membres que componen l’equip directiu són:

  – Gerent:
  Carles Puig i Panosa

  – Directora Mèdica:
  Josefina Felisart Morales

  – Directora d’Infermeria:
  M. Dolors Casacuberta Gelis

  – Directora Adm. i Serveis Grals:
  Anna Planellas Sau

  – Directora Geriatria:
  Carme Pastor Asperó

  – Director Atenció Primària:
  Francesc Moiset Homs

  Darrera actualització ( dijous, 22 d’octubre de 2009

 6. lejarza said

  El director del Servicio Catalán de la Salud (CatSalut) Josep Maria Padrosa Macias

  El nudo de la ignominia: la dirección del CatSalut ha elaborado un plan para resarcir, a unos 50 mandos superiores e intermedios, parte del salario que han perdido al dejar de cobrar los complementos variables porque así lo establece la Ley de Presupuestos de 2012, prorrogada este año.

  El director del Servicio Catalán de la Salud (CatSalut), don Josep Maria Padrosa, los directores siempre exigen ese tratamiento, “ha justificado el plan para blindar a los mandos del organismo de los recortes a los trabajadores públicos”. ¿Cómo lo la justificado? Su “argumento”: estos mandos han sufrido una “minoración excesiva” en sus salarios. Sólo ellos, no los trabajadores y trabajadoras de sanidad.

  Los asalariados del sector público de Catalunya han visto recortados en los últimos años sus sueldos un 5% (medida aprobada por un gobierno Zapatero de 2010) y un 7% adicional al perder una paga extra desde 2012. Recorte aplicado por el gobierno de la Generalitat, no por Madrid.

  Según Padrosa, estos “trabajadores” –es decir, los mandos superiores e intermedios- han sufrido “una afectación por encima del resto, lo que justifica el plan”. Eso sí, el que sigue siendo director del CatSalut con todo el apoyo de Boi Ruiz “ha explicado que el organismo valorará si el plan “tiene sentido” y es “jurídicamente posible” llevarlo a cabo.”

  Por si faltara algo, falta el enroque, las cláusulas de hierro y acero. La dirección del CatSalut considera que este complemento “de los superiores” no está ligado a la productividad: “estos trabajadores no deberían estar vinculados a la Ley de Presupuestos de 2012, que prohíbe a los empleados laborales cobrar “complementos de productividad o análogos” como medida de contención del gasto público”.

  Metges de Cataluña, una organización moderadísima próxima en muchos momentos a CiU y grupos afines, calificó el proyecto de “indecente”. UGT ha afirmado que le parece un “insulto a la ciudadanía”. Comisiones Obreras cree que es un plan “inmoral”.

  ¿Exageran? ¿Son hipercríticos radicales? No, de ningún modo. Se quedan cortos, muy cortos. Son gentes prudentes y moderadas, un término-concepto muy de moda en la cultura política catalana del momento. La Vanguardia de los Godó lo ha acuñado.

  Boi Ruiz, por su parte, sigue con sus andadas neoliberales y rebajó un 5,3% el presupuesto de Salud en los presupuestos prorrogados de 2013 (una disminución del 19% desde 2010). Un nuevo tijeretazo de 466, millones: de 8.756,2 millones a 8.298,4. Y así siguiendo, sumando a los recortes de los tres años anteriores.

  Por lo demás, el 98% del presupuesto de Salud lo acapara CatSalut que está en las manos insaciables y mentes desalmadas anteriormente referenciadas. El gasto por habitante se situará en 2014 a niveles inferiores a 2006 (1.095 euros, 202 menos que en 2010).

 7. lejarza said

  Salut confirma que el nou hospital d´Olot estarà a l´estiu del 2014

  El cost final serà de 52,6 milions d’euros, repartits en 43 milions per a les obres i 9,6 per als equips

  20.11.2013

  OLOT| XAVIER VALERI

  Josep Maria Padrosa (director del Catsalut), ahir, va confirmar la posada en servei del nou hospital de la Garrotxa a l’estiu del 2014. Va assenyalar que a partir de l’aprovació del pressupost de la Generalitat (entre el 20 i el 21 de desembre) el període de licitació, la col·locació dels equips (màquines i llits) i el trasllat poden passar uns 5 mesos. Després, quedarà la comprovació, i l’hospital nou entrarà en servei. Josep Maria Corominas (alcalde d’Olot per CiU) va preveure que la inauguració pot ser a finals de juliol, per Sant Jaume.

  Padrosa va indicar que l’hospital haurà costat uns 52,6 milions d’euros. Aquesta quantitat es reparteix en 43 milions d’euros en obres i 9,6 en equipament extern. També cal dir que s’aprofitarà material de l’actual hospital Sant Jaume per valor de 3 milions d’euros.

  El nou hospital s’obrirà amb un equip de TAC de nova generació i progressivament se n’hi incorporaran d’altres com ara la diàlisi i l’oncologia. Carles Puig (director de l’hospital) va ressaltar que hi haurà doble circuit. És a dir, ara coincideixen persones de fora amb els professionals de dins i es troben. Va posar com a exemple el recorregut dels malalts als quiròfans. “Es troben amb coneguts que els pregunten on van i què fan”, va explicar. “I -va afegir-, dius: home…”.

  Padrosa va destacar que dels 220 milions d’euros programats per inversions al Pressupost de la Generalitat, 120 són per pagar obres ja fetes i només 100 es destinen a nova inversió. D’aquests 100 repartits per tot Catalunya sortiran els 9,6 milions d’euros que suposaran la posada en servei del nou hospital. Va precisar que no es pot mantenir tancat.

 8. lejarza said

  “Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa”
  ACTA DE LA SESSIÓ DEL CONSELL D’ALCALDES
  IDENTIFICACIÓ DE LA SESSIÓ:
  Legislatura: 2011/2015
  Sessió núm.: 9
  Data: 14 de febrer de 2013
  Hora: 19:00 h.
  Caràcter de la sessió: ordinària
  Convocatòria: 1ª
  Lloc: Sala de Plens del Consell Comarcal de la Garrotxa.
  ASSISTENTS:
  President:
  Il·lm. Sr. Joan Espona i Agustín (Sant Joan les Fonts)
  Alcaldes:
  Argelaguer: Il·lm. Sr. Josep Dorca i Serrat
  Besalú: Il·lm. Sr. Lluís Guinó Subirós
  Beuda: Il·lm. Sr. Josep Serra i Puigvert
  Castellfollit de la Roca: Il·lm. Sr. Moisès Coromina i Soler
  Les Planes d’Hostoles: Il·lm. Sr. Eduard Llorà i Cullet
  Les Preses: Il·lm. Sr. Pere Vila i Frigola
  Maià de Montcal: Il·lm. Sr. Joan Gainza i Agustí
  Mieres: Il·lm. Sr. Josep Rovira i Reig
  Montagut i Oix: Il·lma. Sra. Mònica Boix i Pagès
  Olot: Sr. Josep Berga i Vayreda (Tinent d’Alcalde)
  Sales de Llierca: Il·lm. Sr. Miquel Palomeras i Anglada
  Sant Feliu de Pallerols: Il·lm. Sr. Joan Casas i Carreras
  Sant Jaume de Llierca: Il·lm. Sr. Ferran Puig i Estartús
  Santa Pau: Il·lm. Sr. Josep Companys i Güell
  Tortellà: Il·lm. Sr. Joaquim Pagès i Manté
  Vall d’en Bas: Il·lm. Sr. Miquel Calm i Puig (s’incorpora en el punt 2)
  Vall de Bianya: Il·lm. Sr. Santi Reixach i Garriga
  No hi assisteixen:
  Riudaura: Il·lma. Sra. Eulàlia Massana i Serra
  Sant Aniol de Finestres: Il·lm. Sr. Francesc Oliveras i Torrent
  Sant Ferriol Il·lm. Sr. Josep Masmitjà i Guinart
  Secretari: Sr. Jordi Jové i Perich
  També hi assisteix: Sr. Sergi Martí i Arau, gerent del Consell Comarcal de la Garrotxa.
  DESENVOLUPAMENT DE LA SESSIÓ
  El president dóna la benvinguda als/les alcaldes/ses assistents i declara oberta la sessió.
  El president expressa el condol al Sr. Gainza, alcalde de Maià de Montcal, per la recent defunció
  del seu sogre. El Sr. Gainza agraeix les mostres de condol rebudes.
  Seguidament es passen a tractar els següents punts de l’ordre del dia.
  1. APROVACIÓ DE L’ACTA CORRESPONENT A LA SESSIÓ DEL PASSAT 8 DE NOVEMBRE
  DE 2012
  6. PRESENTACIÓ DELS NOUS ESTATUTS DE L’HOSPITAL SANT JAUME D’OLOT I
  COMARCAL DE LA GARROTXA
  El president cedeix la paraula al Sr. Berga, com a tinent d’Alcalde de l’ajuntament d’Olot.
  El Sr. Berga explica que la última versió dels estatuts té el consens de tots els partits i
  ajuntaments de la comarca perquè s’han recollit bona part de les esmenes fetes, i per tant ara
  l’ajuntament d’Olot està en disposició d’aprovar-los inicialment i com més aviat millor atès que si
  s’aproven abans que es faci efectiu el trasllat de l’hospital Sant Jaume al nou hospital, no s’haurà
  de fer un nou concurs per la gestió. Tot seguit s’explica com ha quedat finalment la composició
  dels membres del Patronat de la Fundació. D’acord amb el que preveu l’article 10 dels estatuts, el
  Patronat estarà format per nou patrons, entre els quals hi haurà un president/a i un
  vicepresident/a que substituirà el president/a en cas d’absència, malaltia, impediment o delegació.
  Els patrons de la Fundació seran els següents:
  a) L’alcalde d’Olot, que serà patró nat per raó del seu càrrec, i exercirà la presidència de la
  Fundació i del seu Patronat.
  b) Un patró designat per l’Ajuntament d’Olot, prioritàriament el portaveu del grup majoritari de
  l’oposició, o persona en qui delegui.
  c) Un patró designat pel Consell Comarcal de la Garrotxa, que serà el president del mateix
  Consell o persona en qui delegui.
  d) Quatre patrons designats per una comissió integrada per les entitats referenciades a
  continuació i que representen el teixit econòmic i social de la Garrotxa; d’aquests quatre patrons,
  com a mínim dos hauran de estar vinculats a entitats socials de la Garrotxa:
  1. EURAM Garrotxa
  2. Intersectorial de la Garrotxa
  3. un membre garrotxí prèviament escollit per la Cambra de Comerç de Girona
  4. La Caritat
  5. Integra
  6. Cooperativa La Fageda
  7. Càritas Garrotxa
  8. Creu Roja (Olot-Garrotxa)
  e) Un patró designat per la Junta Clínica de la Fundació/l’Hospital
  f) Un patró designat pels dos sindicats majoritaris de la Garrotxa.
  En aquest punt, pren la paraula el Sr. Coromina, alcalde de Castellfollit de la Roca, que fa les
  següents reflexions: demana major claredat en la redacció d’alguns articles que entén que no són
  prou clars i porten a confusió; i es felicita que es passi de 7 a 9 patrons, malgrat que posa en
  dubte la necessitat que es reservi un patró a elecció del Consell Comarcal.
  El Sr. Puig, alcalde de Sant Jaume de Llierca, agraeix a l’Alcalde d’Olot la voluntat de consensuar
  aquesta qüestió. També manifesta la seva preocupació per la “privatització” del servei que ens
  obliga la llei, i demana que aquesta privatització no es faci des del punt de vista estrictament
  econòmic, en que es prioritzi l’obtenció del benefici econòmic. Finalment i en relació als membres
  demana que es prevegi en els estatuts poder obrir-ho, si s’escau, a altres sectors relacionats amb
  l’hospital.
  Finalment el Sr. Berga Vayreda, explica que trobar el nom idoni de l’entitat ha estat un tema complexe,
  malgrat que en aquests moments és un tema tancat i definitiu i que per tant quedarà amb el nom
  de “Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa”
  Fetes les explicacions, el Consell d’Alcaldes en queda assabentat.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 9. lejarza said

  El misteri de la separació entre l´hospital nou i l´escorxador d´Olot

  “Actualment, l’hospital vell està voltat de comerços, de trànsit de cotxes i persones i d’aquí a poc temps l’hospital nou quedarà enmig de camps de conreu, masies i polígons industrials. En un d’ells hi ha l’escorxador de la Garrotxa”

  25.11.2013

  OLOT | XAVIER VALERI Si existeix alguna norma que reguli la separació entre el nou Hospital Comarcal de la Garrotxa (situat prop del Pla de Dalt) i l’escorxador de la Garrotxa (situat al Pla de Baix) va quedar, en el darrer plenari d’Olot, com una cosa, en principi, incomprensible i de resolució futura. “Hi ha un col·lectiu de ciutadans -va afirmar Júlia Sala (PPC)- que m’ha fet arribar la següent pregunta”. I, l’expressió de la voluntat de saber va ser: “Quina distància hi ha entre un hospital i un escorxador -va afegir- i el mateix, entre l’hospital i el femer per adobar els camps”. També va indicar l’ús de fertilitzants en els camps.

  La pregunta va ser feta en el context temporal de la concreció del trasllat de l’hospital d’Olot ara al centre urbà a la perifèria. Actualment, l’hospital vell està voltat de comerços, de trànsit de cotxes i persones i d’aquí a poc temps l’hospital nou quedarà enmig de camps de conreu, masies i polígons industrials. En un d’ells està ubicat l’escorxador de la Garrotxa.

  “Sincerament -va confessar-, Josep Maria Corominas (alcalde d’Olot per CiU)- no li puc respondre!”. De tota manera l’alcalde va raonar: “Primer hi havia l’escorxador i després l’hospital”. Així, va posar en consideració l’existència d’una norma que marqui la separació entre l’hospital i l’escorxador. Va exposar el seu criteri: “No sé si s’hauria passat a tots els tècnics aquest fet”. Tot seguit va posar en consideració: “A més, entremig hi hem posat un polígon industrial [el de la Guardiola que està buit]”. Es va reiterar: “No sé si hi ha una normativa, però, sincerament, m’estranyaria moltíssim que a totes les administracions i a tots els tècnics se’ls hagués passat per alt que hi havia una norma que impedís situar l’hospital, on està situat”.

  Després, ja com una darrera concessió a un apartat de precs i preguntes que ja portava cua, Corominas va deixar intervenir la regidora popular. “A veure -va dir Corominas, mentre Sala alçava la mà-, senyora Sala parli!”. Va ser quan la regidora popular va indicar que precisament havia demanat per la separació perquè un tècnic li ho havia indicat. “Ell no va poder fer una empresa per causa d’una situació similar”, va assenyalar.
  Fa pocs dies, va indicar que ha demanat consell tècnic a la seu del Partit Popular de Girona per tal de verificar si hi ha algun impediment entre la relativa proximitat entre l’escorxador al polígon del Pla de Baix i l’Hospital Comarcal de la Garrotxa al Pla de Dalt, prop de la riera de Riudaura.

  Precs i preguntes

  Josep Maria Corominas (alcalde d’Olot per CiU) va avisar que no deixarà convertir l’apartat de precs i preguntes en un diàleg. Es va donar la culpa de deixar contestar les respostes de l’alcalde. La causa última va ser una pregunta sobre la consideració de Greda com una entitat. Mulleras va dir que en el seu criteri Greda és una organització política i per tant no ha de tenir barraca a les Festes del Tura. La resposta va anar a càrrec de Mar Roca (regidora de Festes per CiU). Roca va indicar que Greda consta al llistat d’entitats del municipi i que en conseqüència li van donar permís. Quan ja s’havia acabat el torn de respostes.

  Mulleras va demanar una darrera intervenció i va dir que l’Ajuntament aplicava les normes segons li semblava. Corominas va contestar que acusacions d’aquesta mena s’han de dur al jutjat. I que ja no deixaria allargar els precs i preguntes, però encara va deixar intervenir la popular Júlia Sala.

 10. lejarza said

  El ple d’Olot ho deixa tot a punt per obrir l’hospital

  Aprova separar els serveis sanitaris dels assistencials en dues fundacions

  20/12/13 – OLOT – JORDI CASAS

  El ple d’Olot va oficialitzar ahir la seva presència als nous òrgans gestors i rectors de l’hospital comarcal de la Garrotxa, que ha d’entrar en funcionament a mitjan any vinent. En concret, va aprovar l’escissió dels serveis sanitaris i sociosanitaris dels assistencials i socials. La nova fundació Hospital d’Olot s’encarregarà de la gestió dels primers i l’actual de l’hospital Sant Jaume, dels segons, és a dir, que gestionarà els pisos tutelats de l’edifici Parc Nou i els de la plaça Balmes i la residència assistida. A part, el ple va acordar la participació en la fundació de nova creació, un tràmit formal en el qual ERC va reclamar la participació de més entitats del sector. Finalment, va donar llum verd a la cessió temporal de les instal·lacions del nou hospital a la mateixa nova fundació.

 11. lejarza said

  OBJECTIU 2014: PERSEGUIR I DESARTICULAR LA MÀFIA SANITÀRIA DE CIU I PSC

  Per Albano Dante Fachin Pozzi:

  http://www.elgarrotxi.cat/35939

  Si parlem de “dret a decidir”, de “la consulta” i del “procés” es podria dir que CiU i el PSC són dos partits totalment enfrontats. Però si parlem d’altres temes aquest enfrontament desapareix i CiU i el PSC fan pinya. La corrupció i la destrucció del sistema públic de salut és un d’aquests temes.

  Al llarg de 2013 hem descobert que el sistema sanitari català és un niu de corrupció. Empresaris afins a la sociovergència fent-se rics il·legalment, contractes a dit, sous d’escàndol, factures fantasma, diputats i alcaldes còmplices… Un veritable pou de merda que el Parlament va intentar investigar però va ser impossible: CiU i el PSC van vetar compareixents i van tapar-se els greus escàndols l’un a l’altre. Dos partit units amb un objectiu: tapar els escàndols que afecten a les seves vaques sagrades: Xavier Crespo, Marina Geli, Jordi Turull, Josep Prat, Carles Manté i un llarg etcètera sociovergent tan tacat de porqueria que amb prou feines pot aixecar la mà per votar plegats en la defensa de la opacitat i la corrupció.

  Per sort, aquest 2013 centenars de persones i organitzacions arreu de Catalunya s’han aixecat contra la màfia sanitària sociovergent. Gràcies a aquesta feina s’ha començat a esquerdar el mur de silenci que els protegia. Aquest 2014 toca rematar la feina. Cal fer fora els corruptes dels nostres hospitals. Sabem els seus noms. Els farem fora. Cal que tothom sàpiga que CiU i el PSC són els garants i els impulsors d’aquesta màfia sanitària. Tenim els documents i les proves. Ara cal que arribin a tota la població. I sobretot, aquest 2014 cal trencar el bloqueig informatiu dels mitjans del poder i aconseguir que tothom se n’adoni de que el que ens juguem és la salut dels nostres. Parlem de no poder entrar a un quiròfan per no tenir diners, parlem de necessitar atenció i no tenir-ne, parlem de que a la Catalunya de CiU i el PSC hi haurà gent que morirà pel sol fet de no tenir diners. Un terreny abonat per a que la màfia sanitària sociovergent s’empleni les butxaques. Lamentablement per ells, però, aquest 2014 som molts els que tenim un objectiu: perseguir i desarticular la màfia sanitària de CiU i el PSC.

  Que es vagin preparant. No callarem i no pararem. (Garrotxa)

 12. lejarza said

  El nou hospital de la Garrotxa tindrà consultes de salut mental

  Centralitzarà les patologies que ara s’assisteixen fora del recinte de l’Hospital Sant Jaume

  09.01.2014

  OLOT | DDG El nou Hospital dOlot i comarcal de la Garrotxa també acollirà els serveis de salut mental que ara es fan al carrer al carrer Castellà i Llovera Així, el nou centre tindrà 500 m2 destinats a consultoris pel tractament de la salut mental. En conserqüènvia, el Centre de Salut Mental d’Olot es podrà fer servir per d’altres usos. La ubicació de les patologies mentals al nou centre va ser avançada per Carles Puig (director de l’Hospital) a Ràdio Olot.

  La centralització de les patologies de la ment s’afegirà a l’impacte que suposarà el canvi d’ubicació dels serveis que ara es donen a l’Hospital Sant Jaume al centre. En tot cas el nou centre amb uns 27.000 m2 i tres vegades mes gran que l’actual disposarà d’espais de reserva. Per exemple hi haurà 34 consultes (10 més que ara), però hi ha espai per 50; hi haurà 5 quiròfans, però només se’n faran servir tres, dos dels quals estaran equipats amb filtres d’alta resolució per evitar contaminacions.

  Tot i que no es farà servir en la seva totalitat, el nou hospital tindrà en l’espai i la llum natural són alguns dels avantatges més destacats del nou equipament. El sistema arquitectònic permetrà desplaçaments horitzontals (sense ascensors) i circuïts diferenciats per a professionals i per a visitants.

  En general serà molt més còmode perquè hi haurà moltes habitacions individuals i quan hi hagi coincidència no existirà la clàssica cortina d’hospital. Hi hauran mampares que no arribaran al sostre per poder deixar passar la llum, però preservaran la intimitat.

  Tot i l’augment de la superfície global es farà ús de menys habitacions. La causa és que els centres hospitalaris tendeixen a reduir el temps de recuperació de les intervencions quirurgiques.

  Les sales de part disposen de bany assistit i de llum natural perquè les mares tinguin coneixemet del temps. S’hi podran fer parts naturals.
  La previsió és que el canvi d’ubicació és dugui a terme en un sol cap de setmana. En aquest moment previst per d’ara a 5 mesos, reforçaran els serveis que en alguns moments seran paral·lels.

 13. lejarza said

  L’hospital d’Olot es podria inaugurar sense malalts

  Garrotxa 24/01/14 – OLOT – J.C

  Inaugurar el nou hospital de la Garrotxa d’Olot amb malalts a dins o sense. Aquest és un dels principals dilemes que hi ha sobre la taula de seguiment, on hi ha asseguts representants del Departament de Sanitat i del patronat gestor del nou centre. Si el pressupost de la Generalitat del 2014 no s’hagués enviat a la Comissió de Garanties Estatutàries i s’hagués aprovat quan tocava, era força segur que es podria haver inaugurat durant l’estiu, per Sant Jaume, que és la data simbòlica proposada per l’alcalde, ja que l’actual hospital du el nom d’aquest sant. Els números del govern no s’han aprovat fins ara, i això trastoca aquesta data, si es vol fer ja en funcionament, perquè el dispositiu administratiu que cal posar en marxa per acabar d’equipar el centre necessita mig any, excepte en els casos en què s’han pogut impulsar concursos públics agafant-se a les pròrrogues del pressupost vigent. A tot plegat, s’afegeixen qüestions funcionals, bàsicament que és un període en què no hi ha disponibles tots els treballadors, perquè és època de vacances. Per tant, és més que una de les possibilitats és que s’inauguri i que es posi en marxa més tard.

 14. lejarza said

  L´Ajuntament d´Olot presentarà als veïns els usos per a l´hospital vell

  El projecte per a l’edifici de l’hospital Sant Jaume s’ha d’encarregar en les properes setmanes

  09.02.2014

  OLOT | DDG L’Ajuntament d’Olot presentarà als ciutadans els resultats del pla d’usos de l’hospital Sant Jaume i el regidor d’Hisenda, Josep Gelís (CiU), ha explicat que preveuen encarregar-lo durant el març. “Hem de posar fil a l’agulla -va dir- perquè s’acosta la data del trasllat de l’hospital Sant Jaume al nou hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa”. El pla està pressupostat en prop de 25.000 euros i ha de concretar el que anirà dins la part de l’hospital Sant Jaume que quedarà buida, perquè una altra es destinarà a geriàtric.
  L’alcalde va anunciar que posaran el projecte a disposició dels olotins al programa Pros i Contres d’Olot Televisió. Va explicar-hi que tindran en compte l’opinió dels ciutadans, però que “el que no farem serà presentar un paper en blanc i que la gent hi apunti el que vulgui”. En canvi, va avançar que “serem molt sensibles al que ens digui la gent”. Va explicar que primer consensuaran el projecte amb els altres grups polítics i després l’exposaran al públic.
  Corominas va indicar que la intenció de l’Ajuntament és evitar que el centre comercial d’Olot surti perjudicat pel trasllat. Va valorar que la idea és que la nova Plaça Mercat -prevista per al 2015- ajudi a mantenir la dinamització que es preveu perdre amb el canvi d’hospital. “Volíem compensar d’alguna manera l’efecte que tindrà la marxa de l’Hospital d’allà -va valorar. Això, per al centre de la ciutat, tindrà conseqüències molt importants”.
  Va explicar que la combinació d’un supermercat Mercadona amb punts de venda de productes del territori ha donat bons resultats en tots els llocs on s’ha posat en pràctica i, com a exemple, va posar la plaça mercat de Salt.
  La data de finals de juliol perd força i en canvi es fa més possible que l’obertura del nou hospital d’Olot tingui lloc passades les Festes del Tura, al setembre. “Crec que en aquests moments el més probable és que acabi guanyant la posició més pragmàtica i es faci després de les festes del Tura”, va opinar Josep Maria Corominas. El batlle va explicar que, després d’un impàs en què va haver-hi incertesa, ja s’han començat a fer les compres de material, però va apuntar que tot i que la seva il·lusió seria poder-lo estrenr a l’estiu, el més fàcil és que l’entrada en servei sigui a la tardor.
  De tota manera, va assegurar que l’obertura serà el 2014 i va indicar que serà gràcies, en bona part, al director de l’Institut Català de la Salut, Josep Maria Padrosa.
  Corominas va explicar que la posició de Padrosa en una reunió va ser transcendental perquè l’obra de l’hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa no quedés encallada. L’alcalde va recordar que, en un moment donat, la complicada situació econòmica per la qual passava la Generalísima va posar sobre la taula l’aturada del procés d’obertura.

 15. lejarza said

  S´aplaça l´obertura de l´Hospital d´Olot fins el mes de setembre

  S’ha constituït el Patronat del centre que comptarà amb més presència de treballadors i d’entitats socials

  13.02.2014

  OLOT | ACN

  L’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas (CiU), ha explicat que el nou Hospital Comarcal de la Garrotxa no entrarà en funcionament aquest juliol, tal i com estava previst. El batlle ha explicat que, encara no s’ha confirmat una data concreta amb el Servei Català de la Salut, però que tot apuntaria a que l’hospital podria inaugurar-se la segona quinzena de setembre. “Tot són especulacions meves perquè encara no ho sabem del cert, veurem si no s’impugnen alguns concursos però creiem que si tot va bé es podria fer després de les Festes del Tura”, ha assenyalat. Aquest dijous també s’ha constituït el Patronat de la Fundació Hospital d’Olot que compta amb més presència dels treballadors i entitats socials.

  En principi, el nou centre hospitalari havia d’entrar en funcionament a finals del mes de juliol. Ara, aquesta previsió s’ha vist un xic modificada. L’alcalde d’Olot ha detallat que després de mantenir reunions amb els treballadors de l’actual hospital i del Servei Català de la Salut, s’ha decidit canviar aquesta data. “M’he reunit amb les diverses parts implicades i entenc els seus raonaments, les coses s’han de fer més tranquil·lament”, ha comentat el batlle. “Cal fer obres per acabar d’encaixar determinades màquines i des de l’hospital tenen clar que seria bo mantenir les vacances establertes dels seus treballadors”, ha explicat.

  Segons ha comentat Corominas, encara no s’ha decidit una previsió exacte i és possible que aquesta nova data sigui modificada. “Són especulacions meves, sí que es cert que no s’inaugurarà abans de l’estiu però la data exacta no ho sabem, jo faig pressió a tothom perquè sigui el més aviat possible”, ha valorat. Si més no, des del consistori tenen clar que si l’obertura és passat l’estiu, la inauguració del nou hospital és molt probable que es faci un cop passades del festes d’Olot. “Potser en altres ciutats s’acaba abans l’estiu però a Olot, tenim clar que després de les Festes del Tura no arrenca la ciutat, per això si tot va bé jo situaria l’obertura en la segona quinzena de setembre”, ha avançat Corominas.

  Tot i aquestes modificacions, aquest dijous s’ha fet un pas més en el camí cap a l’entrada en funcionament del nou hospital, s’ha constituït el Patronat de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, que s’escindeix de la des d’ara Fundació Antic Hospital de Sant Jaume d’Olot. La nova institució serà l’encarregada del desplegament i la prestació d’atenció sanitària a la comarca de la Garrotxa. L’actual fundació que ha variat el seu nom només gestionarà activitats relacionades amb temes socials com la gestió de pisos tutelats o les residències de persones d’edat avançada.

  El nou ens estarà composat per l’Ajuntament d’Olot, el Consell Comarcal de la Garrotxa, l’Associació Cercle EURAM de la Garrotxa, la Unió Intersectorial d’Empresaris de la Garrotxa, La Fageda, la Fundació La Caritat, el Rotary Club Olot-La Garrotxa, l’entitat ALBA, l’Associació de Dones de la Garrotxa i la Fundació Antic Hospital Sant Jaume d’Olot. L’alcalde d’Olot serà el president de la fundació, en Joan Espona – membre del Consell Comarcal de la Garrotxa- serà el vicepresident de l’institució i Manuel Faus, membre d’Integra, n’és el secretari. D’altra banda, Josep Guix- en representació del grup majoritari de l’oposició-, l’Anna Maria Bosch que és membre de l’Associació Cercle EURAM de la Garrotxa, en Cristóbal Colón de La Fageda, la membre de l’entitat ALBA, Josefina Puig, en Manuel Vancells procedent de la Junta Clínica de l’Hospital i en Josep Estudis com a portaveu dels sindicats majoritaris de la Garrotxa, seran els vocals de la nova fundació.

  “Hem volgut disminuir la representació de les institucions dins del patronat de la fundació i donar més joc i presència als treballadors de l’hospital, a la Junta Clínica del centre, als sindicats i als membres de les entitats socials i econòmiques del territori”, ha explicat Corominas. “Creiem que es tracta d’una fórmula molt més rica”, ha conclòs. Els estatus de la nova institució també recullen altres òrgans com el Consell Social o el Consell del Territori de caràcter consultiu i que estan adreçades a enllaçar el nou ens amb la societat civil i així prendre les decisions necessàries amb el consens del poder local i comarcal del territori.

 16. lejarza said

  La Cambra no pot entrar al Patronat del nou Hospital d´Olot

  OLOT | XAVIER VALERI L’espera perquè surti un nou marc legal que reguli les cambres de comerç va ser la causa per la qual la Generalitat va impedir, fa pocs dies, que la Cambra de Comerç de Girona pogués estar al Patronat que regirà el nou Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa. Així ho va explicar ahir Domènec Espadalé (president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona). Espadalé va precisar que la situació no afecta només a la participació a la Fundació de l’Hospital d’Olot, sinó a totes les fundacions.

  Ara, les cambres de comerç estan condicionades per la suspensió de l’obligatorietat de les quotes camerals estipulada pel govern Zapatero al 2010. A partir de llavors els ingressos de les cambres van limitar-se a les aportacions voluntàries, al cobrament de serveis i les ajudes públiques. La cambra és un ens privat de tutel·la pública. En aquest cas de la Generalitat.

  L’Ajuntament la substitueix
  La impossibilitat que la Cambra pugui estar a la Fundació de l’Hospital d’Olot ha suposat que l’Ajuntament hagi passat de posar 3.000 euros a la Fundació a posar-n’hi 6.000. La situacio va ser exposada al ple per Núria Fité (regidora de Salut per CiU).

  “Ja saben -va suposar Fité- que per constituir una fundació, els fundadors han d’aportar 30.000 euros de capital fundacional”. Va explicar: “Per això el ple de desembre va aprovar que l’Ajuntament seria entitat fundadora de la nova fundació i que per tant faria una aportació de 3.000 euros”. Va afegir: “i que hi hauria 9 entitats més que també farien una aportació de 3000 euros per arribar als 30.000 euros mínims”.

  Exposada la necessitat d’aportar 3.000 euros per cada patró, Núria Fité va explicar: ” Uns dies abans de la constitucio de la Fundació prevista pel dia 12 de febrer, una de les entitats concretament la Cambra de Comerç ens va informar que no podia ser fundadora ni fer l’aportació. La causa que la regidora de Salut va exposar és que ” la Cambra va rebre una notificació de la Generalitat, per la qual no pot assumir el càrrec de fundador ni fer l’aportació”.

  En el debat portaveu del PSC, Josep Guix, va fer referència als condicionants de la llei de fundacions catalana que han impedit que al final la fundació no hagi tingut tots els membres previstos. Guix va recordar: “És veritat que Madrid ens ha posat alguns condicionants per la llei de fundacións. Va oposar: “Gràcies al senyor Millet, Catalunya ha complicat també la legislació de les fundacions”. Va afegir que “aquí també tenim ulls de poll”.
  Ignasi Mulleras (PxC) va dir: “Per a mi a estat un orgull formar part d’aquest nou patronatge”.

  Segons Clara Casanovas la llei de fundacions de l’Estat no sols ha impedit que la Cambra fos a la fundació, sinó que per indicacionssuperiors ni la Creu Roja ni Caritas tampoc hi han pogut accedir.

  “Encara sortl que qui ha impedit l’accés ha estat la Generalitat i no el PP de Madrid”, va dir Júlia Sala (PPC). També va demanar si la creació de la Fundació no s’hauria pogut posposar.

  Josep Maria Corominas (CiU) va respondre “A Catalunya el teixit associatiu de sempre ha volgut participar en les entitats socials i de servei”. Va afegir: “Sí que els criteris de Madrid envers un ens que ells consideren només públic obliguen a consolidar els comptes de l’Hospital amb els de l’Ajuntament”. Aquest criteri feia molt complicada la gestió de l’hospital i, segons Corominas, per això han hagut de crear la Fundació del nou Hospital.

 17. lejarza said

  Nos recortan y nos humillan: Jornadas del Departament de Salut

  Clara Valverde

  Para recordarnos de que ellos pueden ejercer la necropolítica con impunidad, hacen actos públicos como la “I Jornada sobre la participació en salut”, en la que se burlarán de los que no dejan participar.

  Está claro desde hace tiempo que el gobierno catalán ha roto el contrato social (en el que se supone que ellos organizan servicios con nuestros impuestos). Los brutales recortes en la sanidad catalana que han y siguen llevado a cabo, son una estrategia más de la llamada necropolítica. Ellos deciden quién vive (los rentables) y quién muere de muertes lentas, indignas y dolorosas (los enfermos de Síndromes de Sensibilidad Central, los dependientes, los ancianos, los trasplantados sin medicación y los olvidados en las listas de espera, entre otros).

  Pero para recordarnos de que ellos pueden ejercer la necropolítica con impunidad, hacen actos públicos como la “I Jornada sobre la participació en salut” (el 7 de marzo, de 9 a 14 horas en la Pedrera, hashtag #ParticipaSalut), en la que se burlarán de los que no dejan participar. Los que hablarán en esta jornada son de la plana mayor del Departament de Salut: Boi Ruiz, Françesc Sancho y Roser Fernández, que tienen una amplia experiencia en participar en la salud con el estilo “yo-me-lo-guiso-yo-me-lo-como”.

  También habrán dos mesas redondas con títulos y tomando el pelo al #15M: “La participación social: no ens representen!” (la exclamación la ponen ellos) y “La participación territorial: No ens tenen en compte!”. Los que hablan en estas mesas son personajes como Pilar Rahola, Toni Aira, Joaquim Nadal y Ernest Benach. Perverso y surrealista.

  Y no es la única jornada-burla que se celebrará próximamente. El 2 de abril, la patronal sanitaria, La Unió, (de la cual proceden Boi Ruiz y otros administradores “públicos”) con el Departament de Salut y el Departament de Benestar Social i Família, celebrarán una jornada sobre la “Atenció a la cronicitat: Què necessito? Què rebo?” (hashtag #JornadaCronicitat) Y ¿quién tendrá voz en esta jornada?, ¿los enfermos crónicos?, ¿los que han perdido la ayuda a la dependencia?, ¿sus cuidadores? No. Hablará Boi Ruiz, la Consellera de Benestar y Manel Jovells, president de La Unió.

  Pero la guinda se la lleva el ponente sobre el tema “Què rebo?”: Josep María Padrosa, Director del Servei Català de la Salut. Hay que recordar que Padrosa es apoderado de 7 empresas de fisioterapia que tienen contratos con el CatSalut desde hace años. “Què rebo?” Padrosa recibió de… él mismo, solo en el 2012, más de 20 millones de euros en contratos. Pero llevaba años recibiendo. Por eso, suponemos, que es la persona más adecuada de hablar de recibir en esta jornada.

  La Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) concluyó en su investigación, que Padrosa incumplió la Ley de Incompatibilidades de Altos Cargos de la Generalitat. Pero no pasa nada. Estamos en el reino de la impunidad.

  Solo falta, para acabar de burlarse de nosotros, que Padrosa aparezca en la jornada del 2 de abril con una camiseta del #15M.

 18. lejarza said

  Olot té el Patronat del nou hospital quasi a punt d´entrar en servei

  L’alcalde va posar la institució com a exemple d’implicació de la societat civil

  04.06.2014

  OLOT | X.V. L’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas (CiU), ha indicat que la constitució del Patronat del nou Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa està a punt. Segons va explicar: “Estem a punt de constituir aquest nou òrgan de govern amb la implicació de gran part de la societat civil”. Va fer l’afirmació en el decurs del memòria dels 3 anys de mandat que va tenir lloc el dia 30 de maig a l’Ajuntament. “Està a disposició pública a Fundacions de la Generalitat”, va precisar. Corominas va valorar que la constitució del Patronat tanca els tràmits administratius referents a la posada en servei del nou hospital, la qual segons va dir tindrà lloc a finals d’any.
  “Serà després de l’estiu sense presses. Perquè això no és una cosa, amb la qual ens hi haguem d’entrebancar per anar de pressa”, va afegir.
  L’alcalde va posar la creació del Patronat entre els dubtes que existien a la primavera del 2013. “Fa un any -va recordar- discutíem com ho farem?”. Es va contestar: “Ara quasi està constituït”.
  Entre els dubtes principals de l’any passat referents a l’hospital va enumerar el finançament dels equipaments. “Patíem a veure si en els pressupostos de la Generalitat hi hauria diners per fer la inversió necessària”, va explicar.
  “En aquests moments -segons va dir-, s’està comprant el material”. A més, va informar que “hi ha material que ja ha arribat”.
  Respecte a la situació actual del centre va dirigir-se als assistents per dir-los: “En fi, amb alguns de vosaltres, amb els quals he tingut l’oportunitat de passejar per l’hospital i per veure-hi no us ho he d’explicar. Sou plenament conscients que l’hospital està acabat i que el material va arribant”.
  En el decurs de l’explicació també va assenyalar que abans de finalitzar l’any la plaça Mercat estaria acabada. Va indicar que hi havia una mica de retard per causa de la instal·lació de sistemes d’aprofitament energètic.

 19. lejarza said

  L´activitat del nou hospital d´Olot costarà 3 milions anuals més que ara

  La principal innovació tecnològica serà un TAC que evitarà desplaçaments de pacients

  03.10.2014

  OLOT | XAVIER VALERI L’activitat del nou hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa costarà uns 3 MEUR anuals més que l’actual hospital Sant Jaume. D’aquests 30 milions, 2 milions són pels serveis a la vellesa (pisos tutelats i residència geriàtrica). El darrer pressupost del servei mèdic de l’hospital Sant Jaume va ser d’uns 27 milions d’euros, en els quals també es compten els tractaments a la vellesa.
  Sobre l’augment del pressupost, Josep Maria Corominas (alcalde d’Olot per CiU) va exposar:”Els serveis són més grans i hi ha coses imprescindibles que requereixen més personal”. Va precisar més auxiliars de clínica, agents de seguretat, i de serveis generals. Va indicar que han començat a fer contractacions. Des del punt de vista assistencial, va apuntar que no preveuen fer més intervencions ni visites. “Hi ha -va justificar- la mateixa població”. Corominas es va mostrar molt satisfet de la inauguració prevista per dilluns (dia 6 d’octubre) i per les jornades de portes obertes que la seguiran. Va avançar que els caps de setmana del 15 i 16 de novembre tindrà lloc el trasllat dels malalts i en conseqüència el dilluns, dia 17, el nou hospital començarà l’activitat. Ho farà 2 anys després de la posada de la primera pedra, el 7 de novembre del 2011, i gràcies a una inversió de 47 milions, els quals es reparteixen en 39 per l’obra i 8 de materials nous. A part, hi ha l’aprofitament de material de l’hospital Sant Jaume per valor de 3 milions.
  En referència a l’obra, el pas és de 18.000 m2 més, en els quals es multipliquen els espais d’urgències, els quiròfans, les sales de part, els espais destinats a les intervencions d’un dia i les consultes externes. Els mòduls d’urgències passen de 12 a 25. “Ens permetran -va considerar- treballar amb molta més dignitat per als pacients”.
  Respecte als quiròfans, “tindrem uns grans quiròfans – va valorar l’alcalde- i una gran reanimació postquirúrgica”. De sales de part, n’hi ha 3. Una d’elles està equipada amb banyera i rep llum exterior de cara a servir per als parts naturals. Corominas va resaltar l’hospital de dia. “Avui en dia -va exposar-, si és possible no cal ingressar”. A l’hospital de dia, va indicar: “Vindran al matí els operaran de cataractes, els arreglaran una hèrnia o els treuran un quist i a la tarda se n’aniran a casa”.
  Les consultes passaran de 25 a 34. Per a un futur proper preveuen posar en servei una àrea de semicrítics i queda la possibilitat d’ampliar les consultes, perquè hi ha capacitat per 16 més. En tant que espais no directament mèdics, hi han un restaurant, una cafeteria i un espai multiconfessional.

  Tecnologia
  La part tècnica comptarà amb un TAC. Corominas va explicar: “Serà de darrera generació”. Segons ell, l’instrument serà tan bo que alguns dels treballs més complexo del TAC (radiografies seriades per plans) que ara es fan a Vic els faran a Olot.
  El principal avantatge serà que els pacients de l’Hospital d’Olot no s’hauran de desplaçar a Girona, perquè ara a Olot no hi ha TAC. L’altre canvi serà una digitalització total que permetrà la comunicació instantanea de material multimèdia amb els altres hospitals de Catalunya.
  De cara al futur, va anunciar: “Hi ha un espai reservat per les resonàncies magnètiques”. De moment, no hi faran resonàncies, perquè “és un problema – va dir- de quantitat i de manteniment”. També han previst posar-hi servei d’hemodiàlisi. Això no obstant, no hi faran innovacions fins al 2015, perquè primer hi haurà un període d’adaptació.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: