Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Tremola la terra

Posted by lejarza en 6 octubre, 2013


Tremola la terra

“L’alarma dels veïns és un argument per als habitants de Riudaura que s’oposen a les prospeccions de “fracking”

Moisès de Pablo

Aquests dies descobrim com un magatzem de gas natural situat al litoral de Castelló i proper a Tarragona pot ser perillós si no s’han previst les conseqüències d’injectar aquest gas en un terra prou segur. Els més de 320 petits terratrèmols succeïts en un mes, algun ha arribat als 4’1 graus de l’escala Richter, mostren fins a quin punt l’home modifica la natura i aquesta es pot rebel·lar.
L’alarma dels veïns és un argument per als habitants de Riudaura, a la Garrotxa, que s’oposen a les prospeccions de fracking al municipi. Se’ns presenta el fracking, o injecció d’aigua a pressió en zones on trobem gas natural o petroli barrejat en fissures o roques sedimentàries, com una manera de combatre la crisi i trobar recursos energètics. Però també hi ha aspectes negatius que convé tenir en compte. I cal una normativa legal que els contempli. A banda de la contaminació de grans quantitats de recursos hidràulics, que necessitem i ens calen, augmenta el risc de sismes a les terres on s’ha practicat. Així ha passat al nord-oest nord-americà, o a Holanda, on les prospeccions a Groningen han alarmat tant els habitants que es deia que eren perilloses per a l’estabilitat d’un país que ha robat grans zones al mar. A Espanya s’havia optat per les noves energies. L’energia eòlica i la solar han arribat a puntes de consum elèctric superiors a la nuclear i la derivada del carbó. Per això tenim empreses capdavanteres com Abengoa, Solaria o Fersa. Estàvem en el bon camí, però la retirada d’ajuts a les renovables els obliguen a sobreviure gràcies als projectes internacionals. Per què no seguim un camí que donava resultats?

Castor magatzem de gas natural situat al litoral de Castelló i Tarragona Catalunya "L'alarma dels veïns és un argument per als habitants de Riudaura que s'oposen a les prospeccions de "fracking" Argelaguer – Riudaura - Besalú - Garrotxa

Castor magatzem de gas natural situat al litoral de Castelló i Tarragona Catalunya
“L’alarma dels veïns és un argument per als habitants de Riudaura que s’oposen a les prospeccions de “fracking”
Argelaguer – Riudaura – Besalú – Garrotxa

Anuncios

3 comentarios to “Tremola la terra”

 1. lejarza said

  La Manifestació convocada per la Plataforma en defensa de les Terres del Sénia per tornar a demostrar el rebuig al projecte Castor a reunit 6000 veïns

  Alerta del pla SISMICAT

  En les darreres 24 hores, segons l’Institut Geològic de Catalunya, s’han registrat 7 sismes a la Costa de Catelló
  D’aquests 7 sismes tots han inferior a tres graus de l’escala Richter i no es té constància de que hagin estat percebuts per la població
  Des del dia 8 de setembre s’han produït gairebé 500 petits sismes, però fins al moment no s’han assolit valors d’intensitat sísmica susceptibles de produir danys materials ni personals

  Llistat dels sismes registrats durant les darreres 24 hores:
  05/10/2013, 12:26h, magnitud 1.6
  05/10/2013, 15:24h, magnitud 1.6
  05/10/2013, 21:45, magnitud 1.7
  06/10/2013, 3:30h, magnitud 1.5
  06/10/2013, 3:33h, magnitud 1.5
  06/10/2013, 3:50h, magnitud 2.3
  06/10/2013, 4:34h, magnitud 1.6

  Des de Protecció Civil es recorda a la població que cal seguir les informacions Així mateix, es recorda que en cas de sisme important s’ha d’evitar sortir a l’exterior en els primers moments ja que es podrien despendre objectes de façanes o balcons. Cal situar-se al costat de parets mestres o sota objectes sòlids si el sisme sacseja la vivenda. Si percebeu olor a gas, tanqueu la clau de pas. Mantingueu la tranquil·litat en tot moment i recordeu que el 112 és el telèfon d’emergències.
  Cada vegada que arriba un avís de sisme de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC), Protecció Civil a través del CECAT inicia el protocol de comprovacions fent les trucades corresponents al telèfon 112, als diferents cossos operatius i a les policies locals per confirmar si hi ha hagut trucades de la ciutadania, o bé s’han produït danys materials o personals.

 2. lejarza said

  L’oïda de les tortugues

  XEVI XIRGO

  Vostès es pensaran que els prenc el pèl, però no és cert. Es veu que la Direcció General del Canvi Climàtic (trobo que haurien de dir si a favor o en contra) del Ministeri de Medi Ambient va suggerir, durant la tramitació dels permisos per fer el magatzem de gas Castor, a Vinaròs, que es fes un estudi per saber si l’activitat podria afectar la tranquil·litat dels animals marins, i que en concret s’estudiés quins efectes podrien tenir sobre l’oïda de les tortugues els possibles microsismes que es produïssin, no fos cas que sordegessin o bé es desorientessin. I a mi (i segur que a vostès també) em sembla molt bé que s’estudiï aquesta qüestió. El que em sorprèn (i segur que a vostès també) és que, en canvi, pel que sembla ningú s’acabés de preocupar del tot pels efectes que l’activitat podria tenir sobre les persones, si a la zona tremolarien més o menys, si es despertarien esparverats a mitjanit o vés a saber què. Amb la famosa teoria de l’un per l’altre i amb aquesta mena de buit legal que hi ha pel mig, ara no acabem d’aclarir del tot no només de qui era responsabilitat saber quin impacte tindria el magatzem, sinó quins estudis es van fer, perquè no es van fer els que demanava l’Observatori de l’Ebre i, sobretot, perquè no es va informar la població amb tota la transparència del món sobre el projecte. I el que passa ara és que els de l’empresa constructora i el mateix Florentino, i els d’Escal UGS, i el govern que va donar els permisos, ells sí que dormen tranquils; i els qui van amb l’ai al cor són els veïns de la zona, per més Sismicats, Tremocats o Espantacats que s’hagin activat. I les tortugues anar fent.

 3. lejarza said

  ICV-EUiA reclama al Govern de la Generalitat que exigeixi al govern de l’Estat la paralització “definitiva” del projecte Castor
  Hortènsia Grau reclama a CiU que deixin de pensar en el sud del país com un lloc on col·locar totes les infraestructures energètiques perquè el territori ja acumula massa elements vulnerables
  La diputada d’ICV-EUiA pel Camp de Tarragona, Hortènsia Grau, ha preguntat avui al conseller d’Interior, Ramon Espadaler, si sol·licitarà al govern de l’Estat la paralització definitiva del projecte Castor, tal com van reclamar les 6.000 persones que es van manifestar amb la Plataforma de Defensa de les Terres del Sènia el diumenge passat a Les cases d’Alcanar i com també van demanaran els ajuntaments d’Alcanar i La Ràpita. “El projecte Castor és el paradigma de la bombolla energètica, que té un elevat impacte ambiental i, a sobre, provoca un augment final del preu de la factura del gas”, ha denunciat Grau que ha posat en valor la tasca del conseller d’ICV, Francesc Baltasar, que en el seu moment sí que va demanar un informe geològic de la zona quan el projecte es volia instal·lar a Catalunya.

  “Mentre els partits que avui han preguntat sobre els sismes, en el millor dels casos callaven o en el pitjor desplaçaven fins i tot al conseller de torn per convèncer els habitants de les Terres de l’Ebre de què el Castor era una bona inversió compatible amb el turisme, els maleïts ecologistes als què sempre se’ns acusa de posar pals a les rodes i voler paralitzar el país ja vam advertir de les conseqüències i això va provocar que el projecte se n’anés a l’altre costat del riu”, ha recordat Grau. “No és la meva intenció posar el retrovisor”, ha dit la diputada ecosociailista que ha convidat al Govern de CiU i al grup que li dóna suport, ERC, a fer tres reflexions sobre la necessitat “ineludible” d’exigir el compliment dels requeriments ambientals, sobre el model energètic i el principi de precaució i que deixin de pensar en el sud de Catalunya com un lloc on situar totes les infraestructures energètiques.

  En aquest sentit, sobre la primera reflexió, Grau ha situat “la imperiosa necessitat d’exigir el compliment dels requeriments” i actuar amb “rigor” ambiental a tots els projectes prioritzant els interessos públics per davant dels interessos econòmics d’uns quants, el contrari del que permeten les lleis òmnibus. “Pensin-s’ho quan modifiquin l’ordenació urbanística pel Barcelona World, per exemple”, ha etzibat la diputada d’ICV-EUiA.

  De la mateixa manera, Grau ha exigit al Govern que apliqui el principi de precaució amb el Castor igual que ha fet amb el fracking. “Apliquin-ho també a l’energia nuclear i treballin pel tancament de la planta”, ha exigit Grau que ha recordat que ni Ascó ni Vandellòs compleixen els nous paràmetres exigits per la UE en relació a la sismicitat. Finalment, la diputada ecosocialista també ha reclamat a CiU i per extensió a ERC que “deixin de pensar en el sud del país com un lloc on col·locar totes les infraestructures energètiques perquè el territori ja acumula massa elements vulnerables com pous de petroli, nuclears, complexes petroquímics”. “Apostin de veritat per l’economia verda i per responsabilitat demanin el tancament i el desmantellament del Castor”, ha sentenciat Grau que ha convidat Mas a visitar el territori aprofitant que assistirà a la macrobeatificació a Tarragona.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: