Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Castor

Posted by lejarza en 6 octubre, 2013


Castor

Joan Rueda

Fa uns mesos una gran part de la Catalunya interior (Garrotxa Riudaura) es revelava contra la possibilitat que s’hi cerqués gas o petroli amb la tècnica del fracking. Per ara, i gràcies a la mobilització, això està aturat. Mentrestant, davant de les costes del Baix Maestrat s’utilitza una tècnica semblant –que em perdonin els tècnics– per ficar gas dins d’una antiga plataforma petroliera. I tot i que l’empresa sabia que aquesta tècnica provocaria, almenys, microsismes, ho va negar i ningú, tot i les denúncies de l’Observatori de l’Ebre, ho va comprovar. El projecte Castor demostra que els governs tenen una responsabilitat molt gran a l’hora d’acceptar noves fórmules que, almenys teòricament, poden generar riquesa. Cal estudiar-ho tot i descartar el que es pugui girar contra l’objectiu que es buscava.
La Plataforma Ciutadana de les Terres del Sénia ha convocat una manifestació per avui diumenge al migdia a les Cases d’Alcanar.

Castor La Plataforma Ciutadana de les Terres del Sénia ha convocat manifestació a les Cases d' Alcanar - Riudaura Garrotxa - Argelaguer - Lejarza)

Castor La Plataforma Ciutadana de les Terres del Sénia ha convocat manifestació a les Cases d’ Alcanar – Riudaura
Garrotxa – Argelaguer – Lejarza)

Anuncios

3 comentarios to “Castor”

 1. lejarza said

  La Manifestació convocada per la Plataforma en defensa de les Terres del Sénia per tornar a demostrar el rebuig al projecte Castor a reunit 6000 veïns

  Alerta del pla SISMICAT

  En les darreres 24 hores, segons l’Institut Geològic de Catalunya, s’han registrat 7 sismes a la Costa de Catelló
  D’aquests 7 sismes tots han inferior a tres graus de l’escala Richter i no es té constància de que hagin estat percebuts per la població
  Des del dia 8 de setembre s’han produït gairebé 500 petits sismes, però fins al moment no s’han assolit valors d’intensitat sísmica susceptibles de produir danys materials ni personals

  Llistat dels sismes registrats durant les darreres 24 hores:
  05/10/2013, 12:26h, magnitud 1.6
  05/10/2013, 15:24h, magnitud 1.6
  05/10/2013, 21:45, magnitud 1.7
  06/10/2013, 3:30h, magnitud 1.5
  06/10/2013, 3:33h, magnitud 1.5
  06/10/2013, 3:50h, magnitud 2.3
  06/10/2013, 4:34h, magnitud 1.6

  Des de Protecció Civil es recorda a la població que cal seguir les informacions Així mateix, es recorda que en cas de sisme important s’ha d’evitar sortir a l’exterior en els primers moments ja que es podrien despendre objectes de façanes o balcons. Cal situar-se al costat de parets mestres o sota objectes sòlids si el sisme sacseja la vivenda. Si percebeu olor a gas, tanqueu la clau de pas. Mantingueu la tranquil·litat en tot moment i recordeu que el 112 és el telèfon d’emergències.
  Cada vegada que arriba un avís de sisme de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC), Protecció Civil a través del CECAT inicia el protocol de comprovacions fent les trucades corresponents al telèfon 112, als diferents cossos operatius i a les policies locals per confirmar si hi ha hagut trucades de la ciutadania, o bé s’han produït danys materials o personals.

 2. lejarza said

  ICV-EUiA vol que la Generalitat tingui veu i vot al CSN pel Projecte Castor i proposa fer una consulta pel “tancament de les nuclears”
  Hortensia Grau també ha demanat la compareixença del representant de CiU al CSN i la delegada del Govern a Catalunya i diversa documentació relacionada amb els sismes al Delta de l’Ebre
  La diputada d’ICV-EUiA al Parlament de Catalunya, Hortènsia Grau ha presentat una proposta de resolució per reclamar al Govern de l’Estat “una representació institucional al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) amb veu i vot sobre les qüestions que afecten les centrals nuclears ubicades a Catalunya” i “convocar durant aquesta legislatura” una consulta pel “tancament progressiu de les centrals nuclears de Catalunya o la seva continuïtat”.

  Aquesta proposta de resolució s’emmarca dins una bateria d’iniciatives d’ICV-EUiA on també es demanen les compareixences d’Antoni Gurguí, representant de CiU al CSN, perquè “informi sobre les instruccions tècniques i inversions que han de realitzar l’empresa ANAV que opera les plantes d’Ascó i Vandellós II com a conseqüència de les proves de resistència i les recomanacions europees post-Fukushima” i de Maria de los Llanos de Luna, delegada del Govern a Catalunya “perquè informi de la tramitació sobre l’informe d’auditoria tècnica i econòmica encarregada pel Ministeri d’Indústria al porjecte Castor”.

  Així mateix, la diputada ecosocialista també ha sol·licitat el “Pla per a actualitzar la caracterització sísmica de l’emplaçament de les instal·lacions nuclears espanyoles” per saber quina serà la resposta del Govern estatal front els perills que suposen els sismes per a les centrals properes.

  Dins d’aquesta bateria d’iniciatives ICV-EUiA també ha demanat les compareixences de Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat i Ramon Espadaler, conseller d’Interior; i les lectures de l’activitat sísmica enregistrada a Vandellòs II, Ascó I i II i les instal·lacions de Vandellòs I, des de l’1 de setembre fins al 10 d’octubre d’aquest any.

 3. lejarza said

  ICV exigeix al president del Banc Europeu d’Inversions que es pronunciï en contra del projecte Castor
  Romeva i Ortiz pregunten per què es va apostar en un projecte amb fons públics europeus sense saber els riscos i exigeixen responsabilitats
  El mateix dia que el Tribunal Suprem ha desestimat el recurs presentat per l’Estat respecte la clàusula abusiva del Projecte Castor, l’eurodiputat d’ICV i vicepresident del grup dels Verds/ALE, Raül Romeva, i la diputada d’ICV, Laia Ortiz, han fet arribar una missiva al president del Banc Europeu d’Inversions per demanar explicacions per haver seleccionat el Projecte Castor per formar part de la fase pilot dels projectes conjunts de la UE denominats project bond (bons de projecte) quan encara no se saben les conseqüències i els riscos del projecte. “El mateix govern espanyol va admetre finalment que l’Avaluació d’Impacte Ambiental ( EIA ) del Projecte Castor inicial no contemplava els riscos associats, com el sísmic. “Per què el BEI i la Comissió Europea van donar llum verda a aquest projecte sense haver sol·licitat més informació o haver escoltat la societat civil que denunciava des d’un principi la insostenibilitat i els riscos del magatzem de gas?”, han preguntat els parlamentaris.
  En la carta, els dirigents ecosocialistes expliquen que en la concessió administrativa a l’empresa gestora, Escal UGS, existeix una clàusula que assegura que el magatzem subterrani Castor té garantit per part de l’Estat la “recuperació de la inversió” en el cas de que es produeixi la seva “caducitat o extinció”, encara que sigui per negligència de l’empresa. “Tenien constància de l’existència d’aquesta clàusula? Ens podem trobar de nou amb un cas de “socialització de pèrdues amb diners públics de la ciutadania de tota Europa, ja estem pagant les conseqüències mediambientals del projecte i encara volen més”, ha avisat l’eurodiputat que també ha preguntat si “el BEI havia realitzat algun tipus d’estudi sobre els riscos mediambientals del projecte que està finançant?” i si faria pública la informació.

  Segons expliquen a la carta, es van emetre bons en valor de 1400 milions d’euros dels quals el BEI ja n’ha compromès 500 milions d’euros. Si finalment es paralitza l’activitat del magatzem de gas Castor, l’Estat Espanyol hauria de pagar una indemnització al projecte. “Encara que aquesta indemnització no ha estat encara calculada pel Govern, el Ministeri d’Indústria xifrava en 1.700 milions d’euros la inversió realitzada, despeses financeres incloses”, han avisat. “Atès que aquest projecte s’ha materialitzat gràcies a la inversió del Banc Europeu d’Inversions, amb el vistiplau de la Comissió Europea, i amb part del pressupost de la Unió Europea, creiem indispensable que remeti als sota signants una còpia oficial del contracte ens el BEI i l’empresa Escal UGS sobre el projecte Castor i que s’emeti una opinió pública oficial del President del BEI al respecte”, han demanat.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: