Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Els Agents Rurals de la Garrotxa han decidit suspendre la recerca del niu de vespa velutina

Posted by lejarza en 24 septiembre, 2013


Els Agents Rurals de la Garrotxa han decidit suspendre la recerca del niu de vespa velutina

Juan R. Lejarza d´ Argelaguer

Els Agents Rurals de la Garrotxa han decidit suspendre la recerca del niu de vespa velutina, coneguda com a vespa asiàtica, a la zona de Sant Privat d’en Bas sense aconseguir localitzar-lo després de tres dies d’inspeccions. La frondosa vegetació de la zona ha dificultat les tasques i ahir es va decidir aturar el dispositiu, a l’espera que algun ciutadà els informi de la presència d’aquest insecte invasor que s’alimenta de les abelles garrotxines.
El cap dels Agents Rurals a la Garrotxa, Josep Vilar Vergés, ha explicat que han rebut sis trucades de diferents punts de la comarca però que cap ha permès avançar en la recerca. “La gent es pensa que ha vist una vespa asiàtica i en realitat és una d’aquí”, afegeix en Vilar d´Argelaguer. Amb tot, continuaran informant als veïns de que estiguin alerta, fan els nius a les branques més altes dels arbres amb forma de pilota, en cas de localizar-ne algun, es prega a la ciutadania que truqui al 112.
Els apicultors, que han participat en la recerca, es reuniran dimecres amb tècnics de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya per decidir de forma urgent on instal·lar les 140 noves trampes que tenen a punt.

Bibliografía
CA País Vasco: Diagnosis de la Fauna exótica invasora de la CAV (2009). Gobierno Vasco-IHOBE. 165 pp.
DAISIE («Elaboración de inventarios de especies exóticas invasoras en Europa»)
HARO, L. de, LABADIE, M., CHANSEAU, P., CABOT, C., BLANC-BRISSET, I., PENOUIL, F. y NATIONAL COORDINATION COMMITTEE FOR TOXICOVIGILANCE (2010). Medical consequences of the Asian black hornet (Vespa velutina) invasion in Southwestern France. Toxicon 55: 650-652.
InvasIber. Especies exóticas invasoras de la Península Ibérica. Acción Especial RE 2002-10059-e. Ministerio de Ciencia y Tecnología (Espanya).
SEBI: Proyecto de 2010 de la Agencia Europea de Medio Ambiente para el desarrollo de la lista de las peores especies exóticas que amenazan la biodiversidad en Europa.
WILEMANT C., ROME Q & HAZAIRE J. (2010). Le Frelon asiatique (Vespa velutina). In Muséum Nacional d´Histoire naturelle 2010. Inventaire nacional du Patrimoine natural.
Gobierno Vasco. La amenaza de la avispa asiática (Vespa velutina) para la producción apícola de la CAPV. Sustraia 95, 78-83.

6 comentarios para “Els Agents Rurals de la Garrotxa han decidit suspendre la recerca del niu de vespa velutina”

 1. lejarza said

  Alliberen vespes asiàtiques marcades per trobar-ne els nius
  Els Agents Rurals també utilitzaran un helicòpter equipat amb un radar tèrmic per complementar la recerca

  26.09.2013

  LA VALL D’EN BAS (Garrotxa)
  Lesmesures per capturar la vespa asiàtica ahir a la Vall d’en Bas.Alliberament d’alguna vespa amb una cinta vermella enganxada per seguir-les fins al niu.
  Agents Rurals i apicultors buscant exemplars. Apicultors capturant una vespa asiàtica a la Garrotxa.
  Tots els esforços per localitzar el niu de vespa asiàtica detectat a la Garrotxa i poder-lo eliminar abans de l’hivern. El Departament d’Agricultura, sindicats agraris i apicultors van pactar diverses mesures que es van posar en funcionament a partir d’ahir per combatre la presència d’aquesta espècie invasora, que és especialment agressiva amb les abelles autòctones i pot arribar a aniquilar-les. Els Agents Rurals utilitzaran un helicòpter equipat amb un radar de visió tèrmica per intentar trobar el niu, que està a 25 graus. Altres mesures són col·locar 300 trampes o, fins i tot, utilitzar microxips incrustats als insectes.
  Des que dijous passat van detectar la presència d’un focus de vespa asiàtica a la Garrotxa, a la zona de Sant Privat d’en Bas, tots els intents per localitzar el niu han estat infructuosos. La vespa asiàtica és una espècie invasora molt agressiva, sobretot amb les abelles autòctones. A més, té molta capacitat de reproducció i es pot estendre amb molta facilitat. Per això, Govern i apicultors es van reunir ahir al matí d’urgència per pactar diverses mesures per atacar el problema des de diversos flancs.
  Ahir ja van intentar localitzar el niu de la vespa asiàtica amb un sistema “primitiu”, segons va explicar el director dels serveis territorials d’Agricultura, Vicenç Estanyol. Calculen que el niu està a un quilòmetre de distància d’una zona de ruscos d’abelles autòctones de la Vall d’en Bas. Els apicultors van estar durant la tarda controlant els ruscos i van capturar els exemplars de vespa asiàtica que s’hi apropaven. Després, a cada insecte li lligaven una cinta vermella i l’alliberaven, amb la intenció de seguir-lo fins al niu.
  El president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, va explicar que aquest sistema ha estat eficaç a França, on va permetre localitzar algun niu. La intenció és localitzar el niu abans que els insectes hibernin. Durant la hibernació, és quan més es reprodueixen i del niu poden sortir 200 noves mares a la primavera, que s’estenguin fundant altres nius. Cada mare pot tenir fins a 1.500 obreres.
  Per terra i aire
  A banda d’aquest primer sistema, els Agents Rurals tenen previst començar a pentinar el territori amb un helicòpter equipat amb un radar de visió tèrmica. Ho hauran de fer a primera hora del matí, quan les temperatures no siguin massa elevades, i intentaran trobar el niu que té una temperatura de 25 graus. “S’està buscant un niu únic, que és niu fix, i pensem que amb un radar de visió tèrmica el podrem localitzar”, va afirmar Estanyol.
  Paral·lelament, repartiran 300 trampes a diversos punts estratègics, sobretot prop dels ruscos d’abelles, per intentar capturar vespes. Actualment ja hi ha un centenar de trampes repartides. Són uns recipients que contenen un líquid que atrau la vespa asiàtica, però no les espècies autòctones. “Estem veient que funcionen i si en podem posar més, millor”, va afirmar Noguer. Els Agents Rurals preveuen distribuir-ne unes 200 més al llarg de la setmana vinent a la Garrotxa, a l’Alt Empordà i al Ripollès.
  Un altre sistema que estan investigant és la possibilitat de trobar microxips amb localitzador que es puguin incrustar en els insectes per poder seguir el rastre dels exemplars i trobar els nius. Estanyol va admetre, però, que aquesta és la possibilitat és la més “experimental” perquè el Departament no disposa d’aquesta tecnologia, però estan buscant si existeix al mercat i si podria ser efectiva.

 2. lejarza said

  A la cacera de la vespa asiàtica

  Detecten vespes velutines a Sant Privat d’en Bas i es disparen les alarmes entre els apicultors gironins

  És una espècie depredadora d’abelles autòctones

  26/09/13 – LA VALL D’EN BAS – JORDI CASAS

  Després d’alguns ensurts, a Garriguella, Vilamacolum i Portbou, la presència de vespes velutines, conegudes popularment com a vespes asiàtiques, s’ha convertit en una verdadera amenaça a Sant Privat de la Vall d’en Bas i, per extensió, per a tota l’apicultura gironina. Les persones, en principi, no han de tenir més cura que amb una vespa o amb una abella del país, però és una vertadera depredadora de les abelles autòctones, ja que, als llocs on s’han acabat imposant en nombre d’exemplars, exterminen tots els ruscos que hi ha.
  Fins i tot, tal com ha afirmat el president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, arriben a menjar carn, peix i fruita. “No produeixen mel, sinó que només s’alimenten”, afirma Noguer.
  Per això, des que s’ha detectat la presència d’aquesta vespa asiàtica a prop d’un grup de ruscos d’un apicultor de Sant Privat han saltat totes les alarmes al sector i el Departament d’Agricultura ha començat a activar els mecanismes de defensa adequats. En els casos abans citats de l’Alt Empordà, han reeixit –eren individus errants–, però ara hi ha pressa perquè, quan arribin els primers freds de la tardor, les vespes mare hivernaran i a la primavera costarà més detectar-les, a part que cadascuna pot arribar a fer unes 1.500 vespes obreres. Es calcula que, en cada vesper, hi ha més de 200 vespes mare. I comença a ser tard, també, perquè cadascuna d’aquestes vespes mare, un cop fecundades, ja no torna al vesper.
  Els apicultors i els Agents Rurals mantenen que hi deu haver ara per ara un sol vesper amb un radi d’un quilòmetre per on es mouen les vespes i a dintre del qual hi ha l’explotació apícola de Sant Privat, situada al límit amb els boscos que hi ha a la zona nord del camp de futbol municipal.
  Ahir a la tarda i en espera de poder activar mesures de detecció mecàniques i informàtica del vesper de les vespes asiàtiques, els Agents Rurals i els apicultors que es van desplaçar a la Vall d’en Bas van aplicar una tècnica que a l’Estat francès ha donat bons resultats. En concret, van capturar alguns exemplars de Vespa velutina i els van lligar amb un fil un paperet de color vermell al cos perquè, un cop alliberades, conduïssin els participants de la recerca fins al vesper, cosa, però, que no va passar.
  El pas següent serà la detecció tèrmica del vesper amb l’ajuda d’un aparell de visió tèrmica i d’un helicòpter que, entre avui i demà, sobrevolarà la zona on es creu que pot estar –a les parts més elevades dels arbres–. Els vespers estan a una temperatura constant de 25 graus i, per tant, són detectables amb l’equip adequat. A més, els tècnics del departament estudien el mercat per si troben un microxip que, un cop implantat als exemplars capturats, faci possible rastrejar-los.
  A part i des de fa uns quants dies, els apicultors gironins i Agricultura han repartit una norantena de trampes per la zona. En aquestes trampes, hi ha un compost químic líquid que atrau les vespes asiàtiques, però no les abelles autòctones. Ara, en repartiran dues-centes més per la Garrotxa i pels límits d’aquesta comarca amb el Ripollès i l’Alt Empordà. I és que els tècnics creuen que aquest tipus de vespa ha arribat a Catalunya des de l’Estat francès, on fa anys que s’ha estès i on és una verdadera plaga, o bé des del País Basc, on també la seva presència és important i hi causa estralls.
  1.500
  cries .
  És el nombre de vespes que produeix, a la primavera, cada vespa mare asiàtica
  LES XIFRES
  200
  vespes mare.
  Són les que hi sol haver en cadascun dels vespers de velutines, les quals marxen un cop fecundades
  3

  centímetres o
  una mica més és la mida que arriben a tenir les vespes asiàtiques
  1
  quilòmetre.
  És el radi de la zona per on es mouen les vespes a partir del vesper
  LA XIFRA
  150
  apicultors.
  Són els que hi ha actualment en actiu a les comarques gironines, un 25% dels quals, professionals
  Des de l’Àsia fins a Marsella en un contenidor

  J.C
  El nom científic de les vespes asiàtiques és Vespa velutina. Se les coneix, però, popularment com a vespes asiàtiques perquè provenen de l’Àsia, sobretot de la Xina, el nord de l’Índia i d’Indonèsia. Lògicament, no han arribat a Catalunya per si soles, sinó que ho han fet des de l’Estat francès, on es va determinar que hi van arribar en un contenidor de mercaderies al port de Marsella i des d’allà es van estendre. Les que s’han trobat a l’Alt Empordà en d’altres ocasions s’especula que poden haver-hi arribat en algun camió que transportava contenidors de mercaderies. En aquests casos, no han fet vesper, sinó que eren exemplars aïllats.
  Es tracta d’un tipus de vespa d’una mica més de tres centímetres de llargada i que, a diferència de les autòctones, que tenen quatre franges grogues, aquestes en tenen una d’un color groc ataronjat. La part inferior, la de les potes, també té aquesta mateixa tonalitat. El tòrax és molt fosc i la part superior del cap és de color marronós fosc. La seva capacitat de depredació és extraordinària. Quan són un grup important en nombre maten totes les abelles d’un rusc decapitant-les i se les enduen al vesper perquè mengin les altres vespes. El president dels Apicultors Gironins Associats ha explicat que ha vist vídeos en què un eixam de vespes asiàtiques arriba a fer desaparèixer dos quilos de carn. Segons Àngel Noguer, també mengen fruita, peix i altres aliments. En canvi, no representen un risc important per a les persones. Cal, no obstant, anar amb compte com amb qualsevol altre tipus de vespa o d’abella.
  El director dels serveis territorial d’Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, ha remarcat la importància de trobar una solució per evitar l’extensió d’aquesta vespa ja que a les comarques gironines hi ha 150 apicultors, un 25% dels quals professionals, i 16.000 ruscos. Globalment, a Catalunya hi ha 90.000 ruscos, tot i que fora de les comarques de Girona no s’han detectat velutines.

 3. lejarza said

  L´helicòpter amb radar tèrmic tampoc troba el niu de vespa velutina a la Garrotxa
  L’alerta per la propagació s’estén pel Ripollès i l’Alt Empordà
  28.09.2013 
  L’helicòpter del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya equipat amb un radar tèrmic no va aconseguir trobar el niu de vespa asiàtica durant el vol que va fer per la zona de Sant Privat d’en Bas. El cos d’Agents Rurals va atribuir el fracàs d’aquest primer intent al fet que l’aparell encara s’havia d’ajustar tècnicament. Tanmateix, no va donar per acabada la recerca de la vespa amb aquest mètode.
  Segons va informar el cap dels Agents Rurals, Ignasi Dalmases, “ahir va ser més que res una prova tècnica, encara falten alguns ajustos perquè funcioni a ple rendiment”. L’helicòpter es va enlairar a primera hora del matí, ja que les temperatures no eren elevades i era més senzill localitzar el niu mitjançant la calor que desprèn (solen estar a 25 graus). “S’està buscant un niu únic, que és fix, i pensem que amb un radar de visió tèrmica el podrem localitzar”, va afirmar fa uns dies Vicenç Estanyol, director dels serveis territprials d’Agricultura a Girona.
  Dalmases va deixar clar que s’està treballant amb tots els mitjans possibles per trobar el niu abans que arribi el fred, moment en el qual les vespes reina es propaguen per hivernar i posteriorment sortir per fundar nous ruscos. Entre els altres mètodes que fins arahan utilitzat Rurals i apicultors hi ha el marcatge amb una petita cinta vermella o la instal·lació de trampes. Aquestes consisteixen en uns recipients que contenen un líquid que atrau la vespa asiàtica, però no les espècies autòctones. “Estem veient que funcionen i si en podem posar més, millor”, va afirmar Àngel Noguer, president dels Apicultors Gironins Associats.
  Prevenció en altres comarques
  Tanmateix, les trampes, tot i ser efectives no han resultat ser suficients per eradicar la plaga. Noguer calcula que ja s’han caçat 400 exemplars, però va recordar que l’objectiu en què Rurals i apicultors estan treballant actualment és trobar el niu (o nius) i capturar la reina. 
  Mentrestant, l’alerta per la possible expansió d’aquest insecte invasor s’estén per les comarques del voltant. El Ripollès ja s’ha començat a mobilitzar per intentar prevenir la seva arribada. Segons va informar el portal elRipollès.info, en alguns punts d’aquesta comarca els Rurals i els apicultors ja han començat a instal·lar les primeres trampes. El mateix passa a l’Alt Empordà, lloc on van aparèixer els primers casos i d’on es creu que la Vespa Velutina ha volat en direcció a la Garrotxa.
  Amb aquest primer intent fallit amb l’helicòpter, la cursa contra rellotge encara no ha acabat. El nombre de vespes detectades actualment podria arribar a multiplicar-se per 150 abans de l’hivern, un fet que tindria greus conseqüències no només per a la producció de mel sinó també per a altres tipus de cultius, ja que la vespa asiàtica no només s’alimenta d’abelles sinó també de carn, peix i hortalisses. Les vespes asiàtiques acostumen a construir el seu niu a les branques més altes dels arbres. Els seus ruscos poden arribar a fer 85 centímetres.

 4. lejarza said

  La Ranoada preocupació per la vespa asiàtica

  29.09.2013

  El científic Albert Einstein va dir que “si l’abella desaparegués de la superfície del planeta a l’home només li quedarien quatre anys de vida. Sense abelles no hi ha pol·linització, ni herba, ni animals, ni homes”. No sabem si es compliria aquesta apocalípitica sentència d’Einsten en un món sense abelles, però segur que gran part de les fruites i verdures desapareixerien dels mercats. Només alguns aliments com l’arròs i el blat són pol·litzats pel vent. Es calcula que de l’ordre d’un 80% de les espècies vegetals són pol·linitzades per les abelles. Malgrat que el tema no forma part del debat quotidià, la massiva desaparició de les abelles en diferents punts del planeta és una de les grans preocupacions mediambientals dels últims anys. Un dels principals enemics de les abelles és la vespa asiàtica, que es va introduir a Europa a través d’un carregament de fusta que fou desembarcat l’any 2004 en el port francès de Bordeus. A Catalunya, va entrar per l’Alt Empordà. Els primers insectes d’aquesta espècie es van detectar a Garriguella. Les vespes asiàtiques no són perilloses per a l’ésser humà, però les abelles es troben indefenses davant d’aquest depredador. Abans de 1994, a Espanya es calculava que la desaparició anual d’abelles oscil·lava entre el 5 i el 7%. En els últims anys, s’ha elevat entre un 35 i un 40% anual. Per això, la mortaldat de les abelles s’ha convertit en una de les grans preocupacions mundials. I, en aquest sentit, és encomiable la ràpida reacció del Departament d’Agricultura, els sindicats agraris i els apicultors davant l’amenaça de la vespa asiàtica a la Garrotxa. Han instal·lat trampes, han alliberat vespes marcades amb microxips per trobar-ne els nius i també un helicòpter equipat amb un radar tèrmic, de moment sense resultats positius. Un dels objectius és detectar els nius abans de la hibernació, que és quan més es reprodueixen les vespes. Es tracta d’un problema molt més seriós del que pot semblar aparentment..

 5. lejarza said

  Detecten dos nous exemplars de vespa asiàtica

  Els apicultors gironins asseguren que col·locaran noves trampes repartides per tota la demarcació gironina

  30.09.2013

  LA VALL D’EN BAS | ACN/DDG Els apicultors gironins van trobar dos nous exemplars de vespa asiàtica, durant el cap de setmana passat, a l’Alt Empordà. De moment, s’han localitzat dos individus en una trampa dins del nucli de població de Requesens, a la Jonquera. Segons el president de l’Associació d’Apicultors Gironins, Àngel Noguer, aquests insectes “són dos individus, vespes obreres, i creiem que podrien haver creuat la frontera empeses pel vent de tramuntana”.

  Tal i com va informar Noguer, es tractaria de dos exemplars procedents d’un niu situat a la zona francesa però, tot i això, no volen córrer riscos. “Aquesta pròxima setmana col·locarem més trampes a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, no podem deixar que noves vespes passin i facin més nius a les comarques gironines”, va comentar el president dels Apicultors gironins.

  Sobrevolar la Vall d’en Bas

  D’altra banda, els apicultors gironins van instal·lar també, durant aquest cap de setmana passat, noves trampes per la zona dels Pirineus i el Ripollès. El sector no està “espantat” tal i com va explicar ahir el president de l’Associació d’Apicultors Gironins, però sí preocupat perquè nous exemplars d’aquesta espècie agressiva creuin la frontera i s’instal·lin en zones muntanyoses de difícil accés. “Tenim trampejada tota la demarcació gironina”, va ressaltar Noguer.

  L’associació aglutina 150 membres i disposen de 17.000 caixes d’abelles. “El nucli més perillós és el de la Garrotxa i se’ns acaba el temps per localitzar el niu”, va assegurar el president de l’Associació.

  Amb aquest objectiu, la setmana passada, els Agents Rurals van confirmar que utilitzarien un helicòpter amb un radar de visió tèrmica per intentar trobar el niu que es troba a 25 graus de temperatura. L’aparell es va enlairar divendres passat però no es va poder acabar de provar el sistema.

  El cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases, va detallar que durant el cap de setmana no es tornarà a utilitzar i que no saben quan podran tornar a enlairar-se. “No tenim cap previsió, estem posant paranys però no tenim novetats pel que fa a l’helicòpter”, va assenyalar Dalmases.
  Els apicultors, però, segueixen demanant al Departament d’Agricultura que els agents tornin a posar en marxa l’helicòpter amb radar tèrmic per sobrevolar la Vall d’en Bas perquè ja han detectat que les vespes es dirigeixen cap al centre de la vall, lluny de les zones més boscoses, i que per tant podria ser en aquest punt on es trobés el niu. “Gràcies al sistema de la cinta vermella hem vist que les vespes van cap a baix, no pugen a la muntanya sinó que busquen les zones més planeres i aniria molt bé l’helicòpter per intentar localitzar el rusc més ràpidament”, va explicar Noguer.

  Des del dimecres passat, els apicultors gironins han estat caçant vespes asiàtiques i lligant una cinta vermella a cada insecte per poder seguir els seus moviments. “El sistema ja ens ha donat resultats però si res no funciona, haurem de tirar endavant la idea dels microxips si el Departament ens els facilita”, va explicar el president de l’Associació d’Apicultors a Girona.

  Aquesta solució es basa en incrustar un xip amb localitzador en els insectes per poder-ne seguir el rastre. “Amb dues hores que durés la bateria del xip podríem localitzar el rusc”, va assenyalar Àngel Noguer. Tot i això, des del Departament d’Agricultura ressalten que es tracta d’una tecnologia experimental.

  Tot i així, de moment, el departament ja té previst lliurar uns 200 paranys més a l’associació aquesta setmana que se sumaran a la cinquantena que l’entitat ja ha instal·lat per les diferents zones afectades.

 6. lejarza said

  Els pagesos temen que la vespa asiàtica perjudiqui la pol·linització dels fruiters

  Els productors gironins estan preocupats pels danys que l’insecte podria causar a les abelles que lloguen per a la floració

  05.10.2013

  GIRONA | F.BENEJAM

  La vespa asiàtica no només porta maldecaps als apicultors i als Agents Rurals que aquests dies busquen l’origen dels focus trobats a les comarques gironines. Els productors de fruiters de la demarcació també tenen raons per estar preocupats per l’arribada d’aquest insecte invasor. I és que si aconsegueix expandir-se, la vespa velutina pot causar estralls a la població d’abelles autòctones, sumament útils a l’hora de pol·linitzar els arbres fruiters durant la primavera.

  Els agricultors que es dediquen al cultiu de la fruita a la província són conscients del perill que suposa, i han deixat pal·lesos els seus temors. El responsable del sector de la fruita dolça d’Unió de Pagesos al Baix Empordà, Pere Pellicer, admet que la preocupació és creixent “sobretot per què estem en una zona on hi ha poques abelles i a la mínima incidència ja pot afectar la seva colònia”.

  Tanmateix, Pellicer explica que encara és aviat per saber què farà el sector fruiter davant d’una eventual plaga de vespa asiàtica. “Els Rurals i els apicultors estan treballant i confiem que trobin els ruscos. Encara queda mig any per començar la pol·linització, que la solem fer durant l’abril”, va explicar Pellicer.

  Per la seva banda, Antoni Font, agricultor fruiter de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (Jarc) va agregar que la preocupació del sector ve donada perquè les abelles que lloguen cada any suposen el mètode més eficaç per pol·linitzar els fruiters, molt més que el vent o els altres instectes. “Quan hi ha les abelles els arbres floreixen millor. Està comprovat. No és obligatori llogar-les però tothom ho fa perquè poden salvar la collita”, assegura.

  Font tampoc s’ha plantejat cap acció concreta per si el rusc s’expandeix, però admet que els preus per contractar els apicultors podrien pujar, ja que els haurien de buscar a fora de Catalunya.

  7 o 8 caixes per hectàrea

  Pellicer va explicar que habitualment els productors de fruita lloguen les abelles per caixes al llarg del mes d’abril, època de floració. Ho fan a través de les cooperatives agràries que són les que intermedien amb l’apicultor per tal que proporcioni els nius necessaris als pagesos. En total, Pellicer calcula que de mitjana solen posar 7 o 8 caixes d’abelles per hectàrea. El preu que paguen per aquest “servei” depèn de cada productor, però Font afirma que és una despesa més que s’ha de tenir en compte “tot i que no sol suposar un gran cost”.

  Els efectes d’una collita sense abelles sí que suposarien un cop més fort per a l’economia dels agricultors. Diversos estudis han confirmat la gran contribució d’aquests animals en la fertilització dels fruiters. En una població de la Xina la disminució d’aquests insectes productors de mel va afectar la pol·linització fins a tal punt que milers d’agricultors van haver de fer-ho a mà flor per flor. Un estudi del Regne Unit estima que al voltant d’un terç de la pol·linització la fan només les abelles.

  Comenti aquesta notícia
  Nota de l’editor
  Per comentar i / o votar aquesta notícia t’has d’identificar o estar registrat

  Com a usuari registrat et recordem que només els lectors registrat poden comentar notícies sense límit de caràcters, votar i compartir les notícies a les xarxes socials i, a més, podràs crear el teu propi bloc i participar en els concursos que posem en marxa periòdicament.
  T’oferim un espai de debat, informació i entreteniment basat en el respecte, la transparència i la pluralitat on no tenen cabuda els insults, les desqualificacions i el correu brossa.
  Ens preocupem perquè els comentaris compleixin amb la legislació vigent, no siguin contraris a l’honor, respectin a les persones, la llibertat, no siguin contraris a la defensa i els menors i la igualtat entre les persones amb independència de sexe, raça o religió.
  Registra’t, opina, debat i ajuda’ns a construir el teu mitjà de comunicació preferit..

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: