Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

La Vespa velutina ha aparegut a la Garrotxa

Posted by lejarza en 20 septiembre, 2013


La Vespa velutina ha aparegut a la Garrotxa

Vall del Llierca, Argelaguer – Sant Privat d’en Bas – Girona

La vespa asiàtica ha aparegut a la Garrotxa, fa una setmana els apicultors de Sant Privat d’en Bas van capturar els primers exemplars, aquest és el segon indret de Catalunya amb presència de la Vespa velutina des de la seva aparició a Catalunya fa dos anys. Davant del risc que això representa per a la producció de mel, el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya ha decidit engegar un operatiu amb el Sindicat Unió de Pagesos (UP) per evitar que aquest insecte s’expandeixi.
Entre les mesures de control immediates hi ha la localització i eliminació del niu abans que hiverni, col·locació de trampes als colls de muntanya fronteres per detectar el pas de la Vespa velutina. L’objectiu principal és ara capturar les reines per evitar que aquestes acabin tenint descendència, fet que suposaria l’expansió de la colònia.
La Vespa velutina, és un insecte provinent de la Xina que mata a les abelles tradicionals comunes per alimentar a les seves larves. Aquest animal, tres cops més grans que les abelles garrotxines, està considerat com una plaga després d’estendre’s per França i Euskal Herria (País Basc); asseguren que malgrat l’espectacularitat de l’insecte, amb el cos fosc i les potes grogues, l’animal no és agressiu amb els humans, tot i que les seves picades són molt doloroses.
Va arribar a Europa a través de França en 2004, en un vaixell de càrrega de mercaderies (ceràmica) de la Xina. En l`any 2010 es va confirmar l’arribada a Espanya a través dels Pirineus, concretament a Irun (Guipuzkoa). Posteriorment es va detectar a Nafarroa (Navarra) (juny 2011). La seva expansió es produeix de manera natural a través de les valls fluvials, rius, rieres.
La comarca de la Garrotxa, es un important nucli d´apicultors a causa de la transhumància. L´indret on s´ha detectat el focus de vespa asiàtica és un punt de trobada d´apicultors de tot el país a causa de la transhumància que practica el sector. Així, la zona de Sant Privat d’en Bas reuneix ruscos procedents de la resta de les comarques de Catalunya i també de tot Espanya.

Unió de Pagesos (UP) ha demanat la col.laboració de la gent per detectar aquest tipus de vespes, que fan els nius a les branques més altes dels arbres amb forma de pilota, en cas de localizar-ne algun, es prega a la ciutadania que truqui al 112.

Bibliografía

CA País Vasco: Diagnosis de la Fauna exótica invasora de la CAV (2009). Gobierno Vasco-IHOBE. 165 pp http://www.ihobe.net/
DAISIE («Elaboración de inventarios de especies exóticas invasoras en Europa»)
HARO, L. de, LABADIE, M., CHANSEAU, P., CABOT, C., BLANC-BRISSET, I., PENOUIL, F. y NATIONAL COORDINATION COMMITTEE FOR TOXICOVIGILANCE (2010). Medical consequences of the Asian black hornet (Vespa velutina) invasion in Southwestern France. Toxicon 55: 650-652.
InvasIber. Especies exóticas invasoras de la Península Ibérica. Acción Especial RE 2002-10059-e. Ministerio de Ciencia y Tecnología (Espanya).
SEBI: Proyecto de 2010 de la Agencia Europea de Medio Ambiente para el desarrollo de la lista de las peores especies exóticas que amenazan la biodiversidad en Europa.
WILEMANT C., ROME Q & HAZAIRE J. (2010). Le Frelon asiatique (Vespa velutina). In Muséum Nacional d´Histoire naturelle 2010. Inventaire nacional du Patrimoine natural.
Gobierno Vasco. La amenaza de la avispa asiática (Vespa velutina) para la producción apícola de la CAPV. Sustraia 95, 78-83.

58 respuestas hasta “La Vespa velutina ha aparegut a la Garrotxa”

 1. lejarza said

  Busquen sense èxit el niu de la vespa asiàtica a la Garrotxa
  Continua sense èxit la recerca del niu de vespa velutina, més coneguda amb el nom de vespa asiàtica, al nucli de Sant Privat d’en Bas a la Garrotxa. Els Agents Rurals i els apicultors gironins van unir esforços i van realitzar batudes durant tot el cap de setmana passat per intentar localitzar el cau d’aquests insectes que s’alimenten de les abelles locals.

  Els agents van realitzar batudes i van instal·lar noves trampes per tota la zona esperant trobar el niu abans que comencin la hibernació i els insectes s’escampin més. Des del cos d’Agents Rurals sospiten que podria tractar-se d’un niu petit i, per això, fan una crida a boletaires i caçadors perquè tinguin els ulls oberts i avisin si localitzen el rusc.

  «Ara estem a Can Codina, a Sant Privat d’en Bas, que és l’única àrea on hem detectat la presència d’aquest insecte», va detallar ahir un dels membres del cos d’Agents Rurals de la Garrotxa, Fran Trabalon. Carregats amb trampes i prismàtics, els agents van recórrer i revisar el bosc buscant el niu de les vespes. Durant aquest cap de setmana, els agents van seguir fent batudes intensives i col·locant noves trampes al costat dels ruscs d’abelles amb la col·laboració dels apicultors gironins. «Tenim una dificultat afegida i és la gran massa boscosa que existeix per aquesta comarca i el fet que les vespes també poden fer el niu a terra», va lamentar Trabalon.

  I és que l’avís d’un possible focus d’aquesta espècie el va donar un apicultor de la Garrotxa en detectar diversos exemplars de la vespa velutina. «Intentem atrapar el màxim nombre d’exemplars i la prioritat és localitzar el rusc perquè en dues o tres setmanes hi ha el risc que les vespes mare surtin, unes 200, i colonitzin altres àrees», va comentar Trabalon. Normalment, en els nius d’aquesta espècie al·lòctona hi viuen uns 2.000 exemplars i només cinc vespes són capaces d’eliminar tot un rusc d’abelles locals. «És un greu problema que se suma a la malaltia de la varroasi, que fa que les abelles normals no puguin volar, això és molt preocupant i cal actuar tal i com ho estan fent a França des del 2004 quan van detectar aquesta plaga», va comentar l’agent rural.

  Picada més dolorosa

  Les vespes asiàtiques acostumen a construir el seu niu a les branques més altes dels arbres i els agrada instal·lar-se en boscos caducifolis, al costat de rius o zones humides. Els seus ruscs són molt diversos i tant poden fer 85 centímetres de diàmetre o ser similars a una pilota de golf o tenis. «El que sabem és que aquest insecte acostuma a moure’s un quilòmetre des d’on tenen el niu fins a les zones on s’alimenten», va afegir Trabalon. Per això, cal anar revisant les caixes trampa per detectar els seus moviments o presència. En concret, les trampes instal·lades contenen una mescla d’àcid i aromes alimentàries que atreuen les vespes velutines però repel·leixen les abelles productores de mel locals.
  Aquestes vespes són tres vegades més grans que les abelles normals, la seva picada és dolorosa però no suposen un perill per a la ciutadania. Poden menjar carn, peix i tota mena d’aliments tot i que s’abasteixen majoritàriament d’abelles autòctones. «Aquest cap de setmana hem anat revisant les caixes i hi ha molts pocs exemplars, això ens fa pensar que es tracta d’un niu petit», comentaven els agents rurals. Una dificultat més que s’afegeix a la gran quantitat de massa forestal que hi ha a la zona. Per això, van demanar ahir a boletaires i caçadors que tinguin els ulls oberts i avisin si veuen qualsevol niu o rusc estrany. «És clau la col·laboració de tothom i per això cal anar publicant les imatges perquè els ciutadans sàpiguen de què es tracta», comentava Trabalon.

  Segons els agents rurals, aquest nou focus podria procedir directament des de França. «El país francès ja està afectat per aquests insectes des del 2004, les vespes també s’han escampat pel País Basc, Bèlgica i van arribar a l’Alt Empordà, tot i que allà van aconseguir eradicar-ne el niu», va recordar Trabalon. Segons el cos, aquests nous exemplars haurien arribat a la Garrotxa directament des de França i no escampant-se des de la comarca empordanesa. «No podem descartar que existeixin altres nuclis similars arreu de Catalunya perquè tenen una gran capacitat de desplaçament, a França van arribar-hi dins d’un contenidor procedent de Xina», va apuntar. En principi, els agents rurals amb l’ajuda dels apicultors gironins seguiran fent batudes els pròxims dies fins que trobin el niu.

 2. lejarza said

  El temor de l´expansió de la vespa asiàtica arriba fins a l´Ebre

  24.09.2013

  GIRONA | ACN/DDG Els apicultors de la demarcació de Tarragona no amaguen la seva preocupació per la presència de la vespa velutina, més coneguda com la vespa asiàtica, que va ser detectada la setmana passada a la Garrotxa. Aquesta espècie invasora acostuma a construir el seu niu a les branques més altes dels arbres en boscos caducifolis, al costat de rius o zones humides. Per això, es tem que les zones més properes al riu Ebre o el litoral acabin sent ?objectiu d’aquest insecte invasor.

  La climatologia, com va apuntar el president de la Cooperativa Apícola Tarragonina, Josep Margalef, és determinant i condiciona la seva reproducció. Margalef confia que la vespa asiàtica no trobi espais d’assentament en el clima sec de les comarques interiors de la demarcació.
  Si la vespa asiàtica arriba en aquelles zones, fet que consideren «molt probable», des de la Cooperativa Apícola Tarragonina confien que l’insecte no trobi les condicions climatològiques idònies i que això freni la mortalitat d’abelles que causa aquesta espècie invasora, i que ja han patit en zones com el País Basc.

  La mobilitat d’aquests insectes és gran i ja ha posat en alerta la comarca de la Garrotxa, a Girona, on se n’ha detectat un focus important arribat de França, i on Agents Rurals i apicultors treballen aquests dies per trobar els nius abans que comencin la hibernació i s’escampin més. En els nius d’aquesta espècia al·lòctona hi viuen uns 2.000 exemplars i només cinc vespes són capaces d’eliminar tot un rusc d’abelles locals.
  La presència d’un nou brot de vespa asiàtica ara a la Garrotxa està portant problemes als apicultors i agents rurals, que aquests dies estan treballant per intentar fer-se amb el rusc que ha propiciat ?l’expansió d’aquest animal. Tant els tècnics del Departament d’Agricultura com els apicultors ?treballen contra rellotge ja que d’aquí a 15 dies aproximadament les ?futures vespes reines s’escamparan per tot el territori per hivernar.

  Aquest fet podria esdevenir catastròfic per al sector ja que durant la primavera següent les reines ocuparien una gran extensió del territori i començarien a construir ruscos al seu voltant.

  Segons els apicultors, el nombre dels animals detectats actualment podria arribar a multiplicar-se per 150, un fet que tindria greus conseqüències per no només per la producció de mel sinó també per altres tipus de cultius ja que la vespa asiàtica no només s’alimenta d’abelles sinó també de carn, peix i hortalisses.

  Les vespes asiàtiques acostumen a construir el seu niu a les branques més altes dels arbres (en ruscos que poden arribar a medir 85 centímetres) i els agrada instal·lar-se en boscos caducifolis, al costat de rius o zones humides.

 3. lejarza said

  Suspenen la recerca sense èxit de la vespa asiàtica

  Els apicultors gironins es reuniran demà amb tècnics de Medi Ambient per decidir on instal·lar les 140 trampes

  24.09.2013

  Els Agents Rurals han decidit suspendre la recerca del niu de vespa velutina, coneguda com a vespa asiàtica, a la zona de Sant Privat d’en Bas a la Garrotxa sense aconseguir localitzar-lo després de tres dies d’inspeccions. La frondosa vegetació de la zona ha dificultat les tasques i ahir dilluns es va decidir aturar el dispositiu, a l’espera que algun ciutadà els informi de la presència d’aquest insecte invasor que s’alimenta de les abelles autòctones i deixa els bucs despoblats. Els apicultors gironins, que també han participat en la recerca, es reuniran demà amb tècnics de Medi Ambient de la Generalitat per decidir de forma urgent on instal·lar les 140 noves trampes que tenen a punt.

  Aconseguir localitzar el niu abans que arribi el fred i comenci el període d’hibernació d’aquesta espècie invasora. Aquest és el principal objectiu dels Agents Rurals i els apicultors, que són conscients que han de treballar contra rellotge. Ahir dilluns es va decidir suspendre el dispositiu de recerca del niu a la zona de Sant Privat d’en Bas (Garrotxa) on es va detectar el focus. La frondosa vegetació a la zona ha dificultat les inspeccions i per això han decidit insistir amb la col·laboració ciutadana per tal que alertin de qualsevol informació que pugui ser d’utilitat. El cap dels Agents Rurals a la Garrotxa, Josep Vilar, ha explicat que han rebut sis trucades de diferents punts de la comarca però que cap ha permès avançar en la recerca. «La gent es pensa que ha vist una vespa asiàtica i en realitat és una d’aquí», afegeix Vilar. Amb tot, continuaran informant als veïns de que estiguin alerta.

  Mentrestant els apicultors tenen previst reunir-se demà dimecres amb tècnics de Medi Ambient de la Generalitat. Volen consensuar les zones on caldrà instal·lar les 140 noves trampes que tenen a punt. Segons el president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, que aplega 140 socis, «hem de veure si reforcem la zona de la frontera o si posem les trampes a tota la demarcació». A les comarques gironines ja hi ha instal·lades 300 trampes per evitar una possible propagació. «Si entra en un camió o dins d’un test, pot desplaçar-se a centenars de quilòmetres lluny», adverteix Noguer, que reconeix que ha estat «una sorpresa» descobrir el focus a la Garrotxa. Sospiten que pot haver arribat des de França i no pas des de l’Alt Empordà, on l’any passat es van detectar alguns exemplars.

  Les trampes que posen els apicultors gironins contenen una mescla d’àcid i aromes alimentaris que atreuen a les vespes velutines però repel·leixen a les abelles productores de mel locals. Aquestes vespes són tres vegades més grans que les abelles normals, la seva picada és dolorosa però no suposen un perill per a la ciutadania. Poden menjar carn, peix i tota mena d’aliments tot i que s’alimenten majoritàriament d’abelles autòctones, deixant els ruscos completament despoblats.

  Tardor i primavera, dues estacions clau

  La coneguda popularment com a vespa asiàtica és un depredador que fa més de tres centímetres i que ataca les abelles, les mata i les utilitza com a aliment per a les seves larves, de forma que els ruscos queden pràcticament arrasats. Els primers exemplars van arribar fa uns cinc anys al port de Marsella, a França, dins d’un contenidor procedent d’Àsia. Des de llavors, s’ha propagat de forma virulenta i els experts calculen que cada any s’estén a 100 quilòmetres a la rodona.

  Tenint en compte el cicle vital de la vespa asiàtica, la primavera és un dels millors moments per capturar-la, perquè és quan les mares, que han passat l’hivern amagades per sobreviure al fred, es divideixen per fer nous eixams. Solen marxar fins a un centenar per cada niu amb la voluntat de fer-ne de nous. Capturar-les és el gran objectiu, ja que un sol exemplar permet acabar amb les 20.000 cries de vespes que poden tenir en un futur.

  La tardor, en canvi, permet detectar la seva presència. Amb la caiguda de les fulles, és la millor època per descobrir els seus nius. Els arbres de gran alçada són els indrets preferits per instal·lar els nius i per això des de l’associació fan una crida als ciutadans perquè avisin de seguida que en localitzin un.

 4. lejarza said

  L´helicòpter amb radar tèrmic tampoc troba el niu de vespa velutina a la Garrotxa
  L’alerta per la propagació s’estén pel Ripollès i l’Alt Empordà
  28.09.2013 
  L’helicòpter del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya equipat amb un radar tèrmic no va aconseguir trobar el niu de vespa asiàtica durant el vol que va fer per la zona de Sant Privat d’en Bas. El cos d’Agents Rurals va atribuir el fracàs d’aquest primer intent al fet que l’aparell encara s’havia d’ajustar tècnicament. Tanmateix, no va donar per acabada la recerca de la vespa amb aquest mètode.
  Segons va informar el cap dels Agents Rurals, Ignasi Dalmases, «ahir va ser més que res una prova tècnica, encara falten alguns ajustos perquè funcioni a ple rendiment». L’helicòpter es va enlairar a primera hora del matí, ja que les temperatures no eren elevades i era més senzill localitzar el niu mitjançant la calor que desprèn (solen estar a 25 graus). «S’està buscant un niu únic, que és fix, i pensem que amb un radar de visió tèrmica el podrem localitzar», va afirmar fa uns dies Vicenç Estanyol, director dels serveis territprials d’Agricultura a Girona.
  Dalmases va deixar clar que s’està treballant amb tots els mitjans possibles per trobar el niu abans que arribi el fred, moment en el qual les vespes reina es propaguen per hivernar i posteriorment sortir per fundar nous ruscos. Entre els altres mètodes que fins arahan utilitzat Rurals i apicultors hi ha el marcatge amb una petita cinta vermella o la instal·lació de trampes. Aquestes consisteixen en uns recipients que contenen un líquid que atrau la vespa asiàtica, però no les espècies autòctones. «Estem veient que funcionen i si en podem posar més, millor», va afirmar Àngel Noguer, president dels Apicultors Gironins Associats.
  Prevenció en altres comarques
  Tanmateix, les trampes, tot i ser efectives no han resultat ser suficients per eradicar la plaga. Noguer calcula que ja s’han caçat 400 exemplars, però va recordar que l’objectiu en què Rurals i apicultors estan treballant actualment és trobar el niu (o nius) i capturar la reina. 
  Mentrestant, l’alerta per la possible expansió d’aquest insecte invasor s’estén per les comarques del voltant. El Ripollès ja s’ha començat a mobilitzar per intentar prevenir la seva arribada. Segons va informar el portal elRipollès.info, en alguns punts d’aquesta comarca els Rurals i els apicultors ja han començat a instal·lar les primeres trampes. El mateix passa a l’Alt Empordà, lloc on van aparèixer els primers casos i d’on es creu que la Vespa Velutina ha volat en direcció a la Garrotxa.
  Amb aquest primer intent fallit amb l’helicòpter, la cursa contra rellotge encara no ha acabat. El nombre de vespes detectades actualment podria arribar a multiplicar-se per 150 abans de l’hivern, un fet que tindria greus conseqüències no només per a la producció de mel sinó també per a altres tipus de cultius, ja que la vespa asiàtica no només s’alimenta d’abelles sinó també de carn, peix i hortalisses. Les vespes asiàtiques acostumen a construir el seu niu a les branques més altes dels arbres. Els seus ruscos poden arribar a fer 85 centímetres

 5. lejarza said

  La Ranoada preocupació per la vespa asiàtica

  29.09.2013

  El científic Albert Einstein va dir que «si l’abella desaparegués de la superfície del planeta a l’home només li quedarien quatre anys de vida. Sense abelles no hi ha pol·linització, ni herba, ni animals, ni homes». No sabem si es compliria aquesta apocalípitica sentència d’Einsten en un món sense abelles, però segur que gran part de les fruites i verdures desapareixerien dels mercats. Només alguns aliments com l’arròs i el blat són pol·litzats pel vent. Es calcula que de l’ordre d’un 80% de les espècies vegetals són pol·linitzades per les abelles. Malgrat que el tema no forma part del debat quotidià, la massiva desaparició de les abelles en diferents punts del planeta és una de les grans preocupacions mediambientals dels últims anys. Un dels principals enemics de les abelles és la vespa asiàtica, que es va introduir a Europa a través d’un carregament de fusta que fou desembarcat l’any 2004 en el port francès de Bordeus. A Catalunya, va entrar per l’Alt Empordà. Els primers insectes d’aquesta espècie es van detectar a Garriguella. Les vespes asiàtiques no són perilloses per a l’ésser humà, però les abelles es troben indefenses davant d’aquest depredador. Abans de 1994, a Espanya es calculava que la desaparició anual d’abelles oscil·lava entre el 5 i el 7%. En els últims anys, s’ha elevat entre un 35 i un 40% anual. Per això, la mortaldat de les abelles s’ha convertit en una de les grans preocupacions mundials. I, en aquest sentit, és encomiable la ràpida reacció del Departament d’Agricultura, els sindicats agraris i els apicultors davant l’amenaça de la vespa asiàtica a la Garrotxa. Han instal·lat trampes, han alliberat vespes marcades amb microxips per trobar-ne els nius i també un helicòpter equipat amb un radar tèrmic, de moment sense resultats positius. Un dels objectius és detectar els nius abans de la hibernació, que és quan més es reprodueixen les vespes. Es tracta d’un problema molt més seriós del que pot semblar aparentment.

 6. lejarza said

  Detecten dos nous exemplars de vespa asiàtica

  Els apicultors gironins asseguren que col·locaran noves trampes repartides per tota la demarcació gironina

  30.09.2013

  LA VALL D’EN BAS

  Els apicultors gironins van trobar dos nous exemplars de vespa asiàtica, durant el cap de setmana passat, a l’Alt Empordà. De moment, s’han localitzat dos individus en una trampa dins del nucli de població de Requesens, a la Jonquera. Segons el president de l’Associació d’Apicultors Gironins, Àngel Noguer, aquests insectes “són dos individus, vespes obreres, i creiem que podrien haver creuat la frontera empeses pel vent de tramuntana”.

  Tal i com va informar Noguer, es tractaria de dos exemplars procedents d’un niu situat a la zona francesa però, tot i això, no volen córrer riscos. “Aquesta pròxima setmana col·locarem més trampes a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, no podem deixar que noves vespes passin i facin més nius a les comarques gironines”, va comentar el president dels Apicultors gironins.

  Sobrevolar la Vall d’en Bas

  D’altra banda, els apicultors gironins van instal·lar també, durant aquest cap de setmana passat, noves trampes per la zona dels Pirineus i el Ripollès. El sector no està “espantat” tal i com va explicar ahir el president de l’Associació d’Apicultors Gironins, però sí preocupat perquè nous exemplars d’aquesta espècie agressiva creuin la frontera i s’instal·lin en zones muntanyoses de difícil accés. “Tenim trampejada tota la demarcació gironina”, va ressaltar Noguer.

  L’associació aglutina 150 membres i disposen de 17.000 caixes d’abelles. “El nucli més perillós és el de la Garrotxa i se’ns acaba el temps per localitzar el niu”, va assegurar el president de l’Associació.

  Amb aquest objectiu, la setmana passada, els Agents Rurals van confirmar que utilitzarien un helicòpter amb un radar de visió tèrmica per intentar trobar el niu que es troba a 25 graus de temperatura. L’aparell es va enlairar divendres passat però no es va poder acabar de provar el sistema.

  El cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases, va detallar que durant el cap de setmana no es tornarà a utilitzar i que no saben quan podran tornar a enlairar-se. “No tenim cap previsió, estem posant paranys però no tenim novetats pel que fa a l’helicòpter”, va assenyalar Dalmases.
  Els apicultors, però, segueixen demanant al Departament d’Agricultura que els agents tornin a posar en marxa l’helicòpter amb radar tèrmic per sobrevolar la Vall d’en Bas perquè ja han detectat que les vespes es dirigeixen cap al centre de la vall, lluny de les zones més boscoses, i que per tant podria ser en aquest punt on es trobés el niu. “Gràcies al sistema de la cinta vermella hem vist que les vespes van cap a baix, no pugen a la muntanya sinó que busquen les zones més planeres i aniria molt bé l’helicòpter per intentar localitzar el rusc més ràpidament”, va explicar Noguer.

  Des del dimecres passat, els apicultors gironins han estat caçant vespes asiàtiques i lligant una cinta vermella a cada insecte per poder seguir els seus moviments. “El sistema ja ens ha donat resultats però si res no funciona, haurem de tirar endavant la idea dels microxips si el Departament ens els facilita”, va explicar el president de l’Associació d’Apicultors a Girona.

  Aquesta solució es basa en incrustar un xip amb localitzador en els insectes per poder-ne seguir el rastre. “Amb dues hores que durés la bateria del xip podríem localitzar el rusc”, va assenyalar Àngel Noguer. Tot i això, des del Departament d’Agricultura ressalten que es tracta d’una tecnologia experimental.

  Tot i així, de moment, el departament ja té previst lliurar uns 200 paranys més a l’associació aquesta setmana que se sumaran a la cinquantena que l’entitat ja ha instal·lat per les diferents zones afectades.

 7. lejarza said

  Els pagesos temen que la vespa asiàtica perjudiqui la pol·linització dels fruiters

  Els productors gironins estan preocupats pels danys que l’insecte podria causar a les abelles que lloguen per a la floració

  05.10.2013

  GIRONA | F.BENEJAM

  La vespa asiàtica no només porta maldecaps als apicultors i als Agents Rurals que aquests dies busquen l’origen dels focus trobats a les comarques gironines. Els productors de fruiters de la demarcació també tenen raons per estar preocupats per l’arribada d’aquest insecte invasor. I és que si aconsegueix expandir-se, la vespa velutina pot causar estralls a la població d’abelles autòctones, sumament útils a l’hora de pol·linitzar els arbres fruiters durant la primavera.

  Els agricultors que es dediquen al cultiu de la fruita a la província són conscients del perill que suposa, i han deixat pal·lesos els seus temors. El responsable del sector de la fruita dolça d’Unió de Pagesos al Baix Empordà, Pere Pellicer, admet que la preocupació és creixent «sobretot per què estem en una zona on hi ha poques abelles i a la mínima incidència ja pot afectar la seva colònia».

  Tanmateix, Pellicer explica que encara és aviat per saber què farà el sector fruiter davant d’una eventual plaga de vespa asiàtica. «Els Rurals i els apicultors estan treballant i confiem que trobin els ruscos. Encara queda mig any per començar la pol·linització, que la solem fer durant l’abril», va explicar Pellicer.

  Per la seva banda, Antoni Font, agricultor fruiter de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (Jarc) va agregar que la preocupació del sector ve donada perquè les abelles que lloguen cada any suposen el mètode més eficaç per pol·linitzar els fruiters, molt més que el vent o els altres instectes. «Quan hi ha les abelles els arbres floreixen millor. Està comprovat. No és obligatori llogar-les però tothom ho fa perquè poden salvar la collita», assegura.

  Font tampoc s’ha plantejat cap acció concreta per si el rusc s’expandeix, però admet que els preus per contractar els apicultors podrien pujar, ja que els haurien de buscar a fora de Catalunya.

  7 o 8 caixes per hectàrea

  Pellicer va explicar que habitualment els productors de fruita lloguen les abelles per caixes al llarg del mes d’abril, època de floració. Ho fan a través de les cooperatives agràries que són les que intermedien amb l’apicultor per tal que proporcioni els nius necessaris als pagesos. En total, Pellicer calcula que de mitjana solen posar 7 o 8 caixes d’abelles per hectàrea. El preu que paguen per aquest «servei» depèn de cada productor, però Font afirma que és una despesa més que s’ha de tenir en compte «tot i que no sol suposar un gran cost».

  Els efectes d’una collita sense abelles sí que suposarien un cop més fort per a l’economia dels agricultors. Diversos estudis han confirmat la gran contribució d’aquests animals en la fertilització dels fruiters. En una població de la Xina la disminució d’aquests insectes productors de mel va afectar la pol·linització fins a tal punt que milers d’agricultors van haver de fer-ho a mà flor per flor. Un estudi del Regne Unit estima que al voltant d’un terç de la pol·linització la fan només les abelles.

  Comenti aquesta notícia
  Nota de l’editor
  Per comentar i / o votar aquesta notícia t’has d’identificar o estar registrat

  Com a usuari registrat et recordem que només els lectors registrat poden comentar notícies sense límit de caràcters, votar i compartir les notícies a les xarxes socials i, a més, podràs crear el teu propi bloc i participar en els concursos que posem en marxa periòdicament.
  T’oferim un espai de debat, informació i entreteniment basat en el respecte, la transparència i la pluralitat on no tenen cabuda els insults, les desqualificacions i el correu brossa.
  Ens preocupem perquè els comentaris compleixin amb la legislació vigent, no siguin contraris a l’honor, respectin a les persones, la llibertat, no siguin contraris a la defensa i els menors i la igualtat entre les persones amb independència de sexe, raça o religió.
  Registra’t, opina, debat i ajuda’ns a construir el teu mitjà de comunicació preferit.

 8. lejarza said

  Agricultura afirma que la vespa asiàtica ´ha vingut per quedar-se´

  El Departament localitza un nou exemplar a Ripoll i augmentarà els esforços per trobar els nius abans del fred

  10.10.2013

  GIRONA | PILI TURON La vespa asiàtica «ha vingut per quedar-se» i els esforços s’han de centrar en localitzar-ne els nius, destruir-los i reduir la població, objectiu que fins ara no s’ha assolit. Així ho va confirmar el Departament d’Agricultura, a més d’informar de la troballa d’un altre exemplar a Ripoll que s’afegeix a sis ja identificats oficialment a la Garrotxa i un vuitè a la Selva. Però la xifra és superior, tal com demostra el fet que apicultors trobessin dues vespes aisàtiques més a l’Alt Empordà i que la mateixa Generalitat advertís ahir que a finals d’octubre actualitzarà dades.
  La irrupció del fred marca el calendari en la persecució de la vespa asiàtica -una altra espècie invasora a controlar que s’afegeix al mosquit tigre-, ja que llavors les famelles fundadores hivernen fins a la primavera per tornar a criar fins a 1.500 vespes obreres cadascuna d’elles. Per aquesta raó, Agricultura intentarà trobar els nius en les properes setmanes i, després, planificarà l’actuació per al març de 2014, quan les fundadores sortiran de la letàrgia per començar el niu inicial que consolidaran les seves cries. Els vespers definitius són els que l’administració intentarà destruir entre agost i novembre. Per localitzar-los, a la primavera s’intensificarà la recerca i la col·locació de paranys. Ara hi ha 540 trampes a Sant Privat d’en Bas, Susqueda i Ripoll, 108 del Departament d’Agricultura que han costat 4.072 euros i més de 400 gestionades per afectats. El subdirector de Biodiversitat, Ignasi Rodríguez, va remarcar que «la destrucció de nius s’ha de fer de manera professional, s’ha de destruir quan les vespes són a dins, al capvespre-nit, taponant les sortides i destruint-lo congelant el niu o cremant-lo després de separar-lo de l’arbre».

  França va ser la porta d’entrada de la vespa asiàtica a Europa, a través de contenidors de la Xina; ara està implantada al País Basc i a Girona ja hi ha «tres colònies confirmades», com va dir el director d’Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol. L’avís de la seva arribada es va produir el 2012, quan es van detectar dos exemplars a Vilamaniscle i Colera (Alt Empordà). Estañol va dir que la diferència amb l’any passat és que llavors es tractava d’una presència esporàdica -deguda a cops de vent o altres fets puntuals- mentre que ara hi ha «una repetició d’episodis».

 9. lejarza said

  Localitzen el niu de la vespa en un bosc del Mallol

  VALL D’EN BAS I XAVIER VALERI A l’extrem de la punta de la branca d’un roure de 25 metres. Com una gran gota i del mateix color que les fulles, ahir, es veia el niu de la vespa asiàtica. D’una dimensió estimada d’una pilota de 45 centímetres de diàmetre i 60 de llargada pot acollir 2.000 vespes. Encara, ahir, s’hi observa activitat, tot i que molt escassa. Cal tenir present, però, que les femelles fecundades ja hauran marxat per hivernar i moltes obreres ja han mort, per la qual cosa ja no suposa cap risc per a la dispersió de l’espècie en el moment actual ja que aquests nius a l’hivern queden totalment abandonats i no es tornen a ocupar mai més.
  Va ser localitzat el matí de dilluns passat (dia 2 de desembre) per part dels Agents Rurals de la Garrotxa. El van detectar a un quilòmetre i mig de l’abellar, on es van detectar els primers atacs de la vespa invasora. En concret, està ubicat a la part obaga de l’antiga parròquia del Mallol (Vall d’en Bas) a uns centenars de metres del Veïnat Nou. S’han de travessar uns camps de conreu i està situat a la falda del turó del Mallol a uns pocs metres dels camps. És a dir, una zona rural, molt humanitzada.
  El matí d’ahir dimecres, dos vehicles de bombers i agents rurals es van acostar al niu per tal de planificar-ne la retirada. Ahir a la tarda, els veïns explicaven que havien vist com un helicòpter sobrevolava la zona a primera hora del matí.
  Fonts del Departament d’Agricultura han informat que per causa de la gran alçada i per estar envoltat d’arbres, s’està analitzant la metodologia i la tècnica més apropiada per retirar el niu. Volen les màximes mesures de seguretat. La previsió és que la retirada del niu es faci la setmana vinent.
  La troballa és una de les parts finals d’una tasca que els agents rurlals van començar a mitjan setembre, quan es van detectar les primeres vespes invasores a la Garrotxa. A partir d’aquell moment, van obrir prop d’un centenar d’incidències de visualitzacions i troballes de vespes asiàtiques. La major part de les inspeccions van comprovar que eren vespes autòctones.
  Va ser a principis de novembre quan van rebre una incidència del veïnat Cirera de la Vall d’en Bas. En aquest punt, van detectar que hi havia molta presencia de la vespa velutina als fruiters i les parres. Tot seguit, van posar paranys per acotar la zona i localitzar el niu. A través dels paranys i de l’observació dels moviments de les vespes, van reduir la zona de màxima activitat al bosc de l’obaga del Mallol. Així, dilluns tres agents rurals van fer una batuda i van trobar el niu.

 10. lejarza said

  Bombers bascos eliminen el niu de vespes asiàtiques de la Vall d’en Bas

  Els tècnics de la Diputació Foral de Guipúscoa hi van injectar un biocida i el despenjaran d’aquí a uns dies

  Avancen que a la primavera se’n trobaran més

  10/12/13 – LA VALL D’EN BAS – JORDI CASAS

  Dos agents del cos de bombers de la Diputació Foral de Guipúscoa van eliminar ahir al matí el niu de vespes asiàtiques que es va localitzar fa una setmana al Mallol (la Vall d’en Bas). Hi van injectar un biocida com a pas previ per despenjar-lo –és a 25 metres d’altura– del roure d’un bosc del veïnat Nou i per eliminar-lo definitivament. Aquesta última tasca es durà a terme els pròxims dies, per si hi ha vespes que tornen al niu, cosa poc probable, ja que, segons els experts, no semblava que hi hagués gaire activitat pels continuats dies de glaçada que hi ha hagut.
  Els dos bombers bascos van explicar als seus homòlegs de la Generalitat, dels Agents Rurals i a tècnics del parc natural de la Garrotxa que utilitzen tres tècniques, segons els casos. En llocs de difícil accés, els guardes forestals els ataquen a perdigonades; en aquest cas, s’elimina el niu, però queden vespes vives. On l’accés és fàcil, els bombers treuen el niu de nit, moment en què totes les vespes són a dins, i les eliminen amb insecticides.
  L’últim mètode és el que ahir van fer servir al Mallol. Es tracta de punxar el niu amb l’ajuda d’una mena de canya de pescar de grans dimensions a la punta de la qual hi ha el tub pel qual s’injecta el biocida. En aquest cas, s’ha de punxar diverses vegades, perquè aquests nius tenen una estructura interna formada per capes. Al País Basc, els ajuntaments dels municipis afectats tenen el material que cal i personal que ha estat format per utilitzar-lo.
  Per aplicar aquest mètode, cal un vestit especialment dissenyat per evitar picades de les vespes asiàtiques, ja que aquestes tenen el fibló una mica més llarg que una abella. També incorpora una mena de protecció per als ulls perquè s’han donat casos en què el verí o l’orina surt a pressió i irrita fortament els ulls. Aquest vestit està confeccionat amb una tela com els de les d’arts marcials i el casc és una mica més gros.
  LA FRASE: Tant de bo m’equivoqui, però, auguro que hi haurà una pila de nius. Cal buscar un protocol pràctic d’eliminació
  Mikel Zubeldia

 11. lejarza said

  Agents Rurals localitzen als afores de Ripoll un segon niu de vespa

  El cos d’Agents Rurals va localitzar un nou rusc de vespa velutina a les comarques gironines, concretament als afores de Ripoll (Ripollès). El niu mesurava prop de 70 centímetres i estava a dalt d’un roure de 17 metres. És el segon niu que es localitza d’aquesta espècie invasora després que uns agricultors trobessin el primer a la Vall d’en Bas el passat desembre.

  Dimarts passat els Agents Rurals del Ripollès van rebre l’avís quan unes persones que estaven passejant per la zona van detectar el que podria ser un niu de vespa asiàtica. Membres del Grup de Suport de Muntanya dels Agents Rurals i efectius de la comarca van desplaçar-se cap al lloc amb l’objectiu de despenjar el niu, una operació que va ser dificultorsa ja que l’arbre estava situat prop d’un riu i era de difícil accés.

  El niu, però, estava buit ja que les femelles fecundades ja fa temps que han marxat per hivernar i moltes obreres ja han mort, per la qual cosa el Departament d’Agricultura assegura que no suposa cap risc pel que fa a la dispersió de l’espècie en el moment actual, ja que aquests nius a l’hivern queden totalment abandonats i no es tornen a ocupar mai més.

  Tot i que el rusc està buit, la seva troballa no ha estat estèril. Els eslecialistes volen retenir-lo per utilizar-lo com a prova pilot amb l’objectiu de testar les millors tècniques d’eliminació. També per obtenir informació sobre el comportament d’aquesta espècie.

  Pla de xoc

  La vespa invasora de grans dimensions originària d’Àsia s’ha trobat fins ara a l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Selva. Des que es va detectar el primer niu a finals de l’any passat, el Departament d’Agricultura assegura que ha mantingut vàries reunions amb el sector apícola per donar resposta a la preocupació dels apicultors pel que fa a aquest insecte.

  Així, entre els diferents punts acordats, destaca el compromís de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat pel que fa a l’adquisició de noves trampes per fer-ne distribució abans de la propera «eclosió» de vespes.

  D’altra banda, el Departament està acabant de tancar un protocol en què es concreta el pla d’actuacions a dur a terme durant l’any 2014 per minimitzar els danys causats per la vespa velutina a l’apicultura i la biodiversitat.

  El futur protocol tindrà per objecte proposar un pla d’actuacions per intentar frenar l’avenç i disminuir l’abundància d’aquesta espècie allà on s’instal·li, amb especial atenció als assentaments apícoles i els punts d’elevada o sensible diversitat biològica.

  Pel fet de ser a la fase inicial de l’expansió de la vespa, a Catalunya les actuacions previstes consistiran a informar, formar, comunicar les troballes per part dels ciutadans, lluitar contra els adults solament en zones d’eixams conflictius, en època de reproducció o dispersió, a partir del juliol fins al final de la temporada, i lluitar contra els nius a partir del juny i fins a l’octubre.

 12. lejarza said

  Pagesos i apicultors exigeixen més rapidesa contra la vespa asiàtica

  Agricultura assegura que ho té tot previst i que a partir del març començarà a buscar les mares

  11.02.2014

  GIRONA | F.B.

  Més rapidesa per acabar amb la vespa asiàtica. Aquesta és la reivindicació que Unió de Pagesos i les associacions d’apicultors de Catalunya han fet arribar al Departament d’Agricultura després de detectar «manca de celeritat» per part de l’administració.

  El sindicat i les entitats van enviar una carta al director general d’Agricultura per expressar-li el seu malestar arran de l’exposició que va fer el Departament respecte a aquests problemes en la darrera Taula Sectorial de la Mel, que va tenir lloc la setmana passada. Segons van denunciar, «el plantejament d’Agricultura no va donar la resposta adequada a les expectatives del sector».

  En aquest sentit, Unió de Pagesos i els apicultors consideren que tenint en compte que a Catalunya s’han detectat dos nius, «això implica que hi ha un nombre indeterminat de femelles fundadores i que a partir del mes de març fabricaran nous nius, motiu pel qual és necessari localitzar abans la presència d’aquestes femelles per detectar la presència dels nous nius». Per això, reclamen a Agricultura que actuï durant el mes de març. Per al sindicat i les associacions d’apicultors encara és possible retardar la presència massiva de la vespa per als propers anys i, per tant, l’administració ha de promoure totes les mesures possibles.

  «Tot a punt»

  Els serveis territorials d’Agricultura a Girona van contestar afirmant que el Departament «ho té tot previst» per actuar sobre la vespa asiàtica. El delegat territorial, Vicenç Estanyol va explicar que «ara res podem fer perquè les larves estan hivernant», i que quan surtin al mes de març l’administració hi estarà a sobre.

  En aquest sentit, Estanyol va recordar que un 95% de les vespes que hivernen acaben morint i només el 5% restant aconsegueix sobreviure per fer els nius. Per atendre aquest problema, Estanyol va explicar que el pla d’actuació del Departament preveu un seguit de mesures avançades que van des de la instal·lació de 500 trampes -més una nova remesa properament- a la informació i comunicació a tots els sectors implicats sobre la vespa velutina.

 13. lejarza said

  La vespa velutina colonitza nous territoris

  Els apicultors capturen per primer cop dos exemplars al Pla de l’Estany, i també dos més a Sant Privat d’en Bas i Tortellà

  La vespa ha tornat. Amb l’arribada de la primavera, aquest insecte depredador d’abelles ha acabat el seu període d’hivernació i ha sortit del seu amagatall per reproduir-se i expandir la seva colònia. En els últims dies els apicultors gironins ja han capturat quatre exemplars. Dos d’ells a la Garrotxa, l’epicentre des del qual la vespa velutina es va començar a estendre l’estiu passat. Però els altres dos a un territori on fins ara els apicultors asseguren que encara no hi havia aparegut: a prop de Serinyà, al Pla de l’Estany.
  Segons va informar el secretari tècnic d’Apicultors Gironins Associats -AGA-, Carles López, els exemplars trobats són femelles ja fecundades que busquen el lloc idoni per construir el niu, que en pocs messos pot superar els 80 centímetres de llargada.
  Tots els exemplars van ser caçats amb algunes de les 200 trampes que el Departament d’Agricultura va cedir als apicultors aquest hivern. Aquests paranys contenen un líquid dolç que atrau insectes, però els més grossos, com la vespa assassina, en queden atrapats, mentre que els de mida menor -com les abelles autòctones-n’escapen. Tot i aquesta prevenció, López va alertar que la reaparició de les vespes asiàtiques tot just acaba de començar. «Anirà a més, segur. El problema és que nosaltres no podem estar constantment posar trampes aquí i allà. Hem d’estudiar com es comporten i actuar en la mesura del que puguem», va apuntar.

  Els danys, visibles en un any
  Tant Agricultura com els apicultors van reiterar que la vespa assassina ha vingut per quedar-se -«no la traurem»-. Tanmateix, López no creu que els danys es facin visibles aquest any. «Encara que trobem 50 nius, calculem que aquest any els danys encara no es faran evidents en l’apicultura», va ressaltar.
  Els apicultors creuen que la vespa seguirà expandint-se en els propers mesos arreu de les comarques gironines, i treballen amb la idea de minimitzar els danys, tal com fan al País Basc o a França. En aquestes regions fa anys que la vespa asiàtica causa estralls, i molts petit apicultors han hagut de posar fi a la producció de mel. El secretari tècnic d’AGA però, es va mostrar optimista i va opinar que a la llarga el sector podrà controlar la situació. «Ho resoldrem com fan els bascos i els francesos. Posant-hi més hores, i fent que les administracions destinin més recursos», va aventurar López, que des de fa temps està recollint dades i elaborant un estudi les conclusions del qual serviran per definir de quina manera els apicultors gironins faran front a l’espècie invasora.

 14. lejarza said

  La vespa asiàtica s’expandeix per tot Girona, ja es va trobar el primer vesper de la temporada a Canet d’Adri la setmana passada

  Els nius de la vespa asiàtica s’expandeixen a les comarques de Girona. El primer niu primari s’ha trobat a Canet d’Adri. Els Agents Rurals preveuen que tindrà una ràpida expansió. Apicultors i Agents han instal·lat un camp de proves a Tortellà per veure quina substància pot atraure les vespes més efectivament fins a les trampes. A l’agost serà quan les reines hauran criat les obreres i quan representaran un perill per a la vespa autòctona.
  A Tortellà hi ha una estació de control de vespa velutina que Agents Rurals i elsApicultors tenen instal·lada. És una de les 5 estacions que s’han creat a la provinciaGirona. Cada un d’aquests envasos té un líquid diferent que atrau a les vespes. Cada setmana, es comprova i se’n fa un seguiment. Amb aquestes estacions de control, s’ha comprovat que la vespa asiàtica s’ha expandit a totes les comarques de Girona.
  A part d’aquestes estacions de control, durant el mes d’abril, es van posar un 200 trampes per tot el gironès per tal d’evitar l’expansió d’aquesta vespa invasora que ara comença la seva activitat.
  Com que s’en té coneixença des aquí Catalunya, des de fa poc, els Agents Rurals, no tenen un pla establert d’actuació i han d’aprendre dels Agents del País Basc, que fa més anys que hi treballen. Al mes d’agost serà quan les reines hauran criat les obreres i quan representaran un perill per a la vespa autóctona, per a les mosques i per les abelles que elaboren la mel, fet que preocupa als apicultors.
  Aquesta espècie, no representa un peril per a les persones, són molt semblants a les vespes autòctones, i es diferencien les unes a les altres pel fet de tenir una única franja groga i més ampla a l’abdomen.

 15. lejarza said

  La vespa asiàtica s’ha estès per les comarques de Girona

  Tortellà

  Els apicultors gironins ja han localitzat exemplars d’aquesta espècie invasora a l’Alt Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Gironès. A més, des dels Apicultors Gironins Associats asseguren que les vespes podrien arribar fins a les comarques barcelonines d’Osona i el Bages. Una ràpida expansió que fa perillar el futur dels apicultors gironins aficionats, el 75% dels membres de l’entitat, ja que la presència d’aquests insectes pot significar la pèrdua de ruscs enters. D’altra banda, els apicultors no han registrat cap robatori aquest any, a diferència del 2013 quan els lladres es van emportar més de 110 caixes.
  Des de principis d’estiu, els Apicultors Gironins Associats han instal·lat cinc estacions de control arreu de les comarques gironines per controlar i avaluar els moviments i l’expansió de la vespa asiàtica. Les estacions es mantindran fins a finals d’any i, de moment, ja s’han capturat 25 exemplars mitjançant aquests sistema on hi col·labora els Agents Rurals. En concret, s’han trobat exemplars a l’Alt Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Gironès.
  El secretari dels Apicultors Gironins Associats, Carles López, és l’encarregat de vigilar, controlar i analitzar els resultats. “A cada punt hi ha trampes diferents amb líquids atraients diferents. D’aquesta manera podem valorar quina trampa és la més efectiva o quin líquid atreu més vespes”, assenyala. Cada quinze dies revisa les trampes, contrasta les captures – tant de vespes com d’altres insectes- i canvia els líquids perquè no perdin efectivitat.

  Les cinc estacions de seguiment s’han col·locat en punts estratègics com Tortellà, la ciutat d’Olot, Santa Coloma de Farners, Canet d’Adri i Banyoles. “D’aquesta manera fem un cercle envoltant la zona de Rocacorba, Santa Pau, seguint els rius Ter i Fluvià ja que creiem que les vespes segueixen el curs d’aquests dos rius”, comenta el secretari. Fins ara, el punt on s’han capturat més exemplars és a la zona d’Olot i Sant Privat d’en Bas.

  “A les estacions tenim trampes del Departament d’Agricultura, unes altres que s’utilitzen a França i, fins i tot, n’hem muntat algunes de casolanes”, detalla López. Amb totes aquestes dades, a finals d’any, els apicultors realitzaran un informe que presentaran duran una reunió amb responsables dels Agents Rurals i del Departament d’Agricultura de Catalunya. La trobada servirà per valorar la situació i l’expansió de les vespes velutines i quines són les línies de treball de cara al 2015.

  Segons les dades recollides pels apicultors gironins, tot apuntaria a que aquesta espècie invasora també podria desplaçar-se cap a la comarca d’Osona – on ja han compençat a col·locar trampes- i el Bages. “Des de l’any passat hem aconseguit agafar unes 80 vespes, és una xifra acceptable però tenim clar que es tracta d’un problema greu que només podem mitigar ja que avui en dia no hi ha fórmules per eradicar-les”, explica el president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer.

  Dels paràsits a les vespes

  Actualment, la principal problemàtica que afronten les abelles és la malaltia provocada per l’àcar paràsit ‘Varroa destructor’. “Des de l’any 85 que batallem contra aquest paràsit que afecta les abelles i encara no l’hem pogut eliminar, també hi ha els abellerols o el fong ‘Nosema apis’ que també afecten les abelles”, comenta López. Unes aus, paràsits i fongs que es sumen al llistat d’insecticides i productes químics que estan fent minvar el nombre d’abelles. No obstant això, dintre de dos o tres anys, és possible que les vespes asiàtiques ja siguin el màxim depredador i la principal causa de mortalitat entre les abelles.

  Des de l’Associació de Naturalistes de Girona asseguren que des dels anys 90 han disminuït un 30% el nombre d’abelles arreu de Catalunya. Això és degut a l’ús de determinats pesticides i insecticides que les maten o bé les emmalalteixen fent-les desorientar o provocant que perdin determinades capacitats motores. “Això és molt preocupant perquè abelles s’encarreguen del 84% de la pol·linització”, destaca el portaveu de l’entitat, Enric Cortiñas.

  Una visió que també comparteixen els apicultors. “Les vespes no només ataquen a les abelles, també mengen mosques; a mitjà o llarg termini suposarà un problema greu pel que fa a la pol·linització i també provocaran danys en el sector de la fruita perquè a les vespes els agrada molt la fruita madura, el raïm, els préssecs o les pomes”, assegura Noguer. En concret, a les comarques gironines, la presència i expansió de les vespes asiàtiques posa en perill el futur dels petits apicultors aficionats al món de les abelles. Els petits productors suposen el 75% de tots els 140 socis inscrits dins de l’associació gironina.

  “Només tenim un 25% d’associats que tenen més de 300 caixes i acostumen a fer transhumància buscant les floracions”, assenyala el president. En total l’entitat té comptabilitzades 16.500 arnes. Per això, els més afectats seran els apicultors aficionats que disposen d’entre 50 i 100 caixes i tenen petites produccions de mel. “Si ha vespes velutines l’arna està condemnada a morir, la seva depredació pot suposar que l’apicultor perdi la mel i, en els pitjors casos, es quedi sense rusc”, assenyala López. A França i al País Basc – dos dels territoris més afectats per la presència d’aquest insecte- hi ha un gran nombre de productors i apicultors que han hagut de plegar.

  Les vespes acostumen a posar-se al costat dels ruscs, esperant les abelles. Quan aquestes s’apropen a la caixa les agafen al vol i els hi tallen el cap. “D’aquesta manera trenquen el cicle de vida de les abelles, no recullen prou pol·len, nèctar o agua i s’acaben morint”, explica López. Segons el tècnic i secretari de l’associació, un colmenar d’entre 15 o 20 caixes podria desaparèixer totalment si existeixen nius de vespa asiàtica a prop.

  “De moment les nostres úniques armes són les trampes, el Departament d’Agricultura ens ha facilitat unes 200 però ja hem demanat al conseller que ens en faciliti més”, subratlla Noguer. És durant els mesos d’agost i setembre que aquesta espècie procedent de la Xina es mou més. En el pitjors dels casos, els apicultors estan estudiant la possibilitat de traslladar les seves caixes cap a les comarques tarragonines on la vespa asiàtica encara no ha arribat i és possible que no s’estengui tant a causa de les condicions climatològiques. “Busquen zones humides, espais com la costa atlàntica amb plantes fresques com faig o castanyers”, assenyala López.

  De moment aquest any, els apicultors esperen tenir unes 1.000 abelles reines per substituir les actuals o crear nous nuclis. “Els criadors d’abelles, com el que hi ha a Amer, són la nostra solució, sense ells tindríem un gran problema”, comenta Noguer. Tot i les males perspectives, el president dels apicultors gironins també explica que s’han adonat d’un canvi que han fet les abelles en les darreres setmanes. I és que ara els insectes intenten defensar-se davant de les vespes. “A l’Empordà vaig veure com unes 20 abelles es posen a sobre la vespa, l’envolten com una pilota de tennis i l’asfixien; les vespes no aguanten la calor”, comenta.

  Previsions poc optimistes

  De moment, la previsió de mel per aquest any no és molt bona. Les pluges i les baixes temperatures dels mesos de juliol i agost han provocat que les abelles de la zona de la Costa no hagin fet mel. Una situació que contrasta amb la resta de Catalunya on la producció va bé, sobretot a Tarragona.

  No obstant això, el sector gironí confia remuntar durant la tardor, aprofitant la humitat existent al bosc, i la floració que fan determinades plantes durant aquesta estació. Encara no hi ha dades de producció del 2013, però el 2012 es van recollir 380.655 quilos de mel a les comarques gironines i 2.369.121 a tot Catalunya.

  Cap robatori durant aquest any

  A més, des del passat gener, els apicultors no han registrat cap robatori de caixes. Ara fa dos anys, el 2012, es van sostreure 131 caixes i 62 eixams. L’any passat els robatoris de caixes d’abelles van disminuir fins als 112. El mes de febrer passat es van robar 12 caixes a Sant Feliu de Guíxols, a l’abril uns lladres es van emportar 20 caixes més d’una producció de Garriguella i a l’agost van desaparèixer 60 caixes a Gualta. Els apicultors també van registrar robatoris a Tossa de Mar, Breda i Girona a més de les sostraccions que van patir altres apicultors no associats.

 16. Lejarza said

  Localitzen el primer niu actiu de vespa asiàtica en una casa de Roses

  27.08.2014

  ROSES| DDG Els especialistes han confirmat que s’ha localitzat en una casa de Roses el primer niu actiu de vespa asiàtica, una espècie que perjudica les abelles. L’any passat se’n van localitzar sis a les comarques gironines. Aquest any, segons ha informat la Cadena Ser, se n’han trobat dos però el de Roses s’ha convertit en el primer actiu amb inquilins a dins.
  El niu que s’ha trobat estava en un cobert i els seus propietaris van poder veure com creixia amb molt pocs dies. Després de comprovar-ho, els especialistes dels agents rurals el van despenjar i el van conservar per estudiar-lo millor. Ho va confirmar el director territorial del Departament d’Agricultura, Vicenç Estanyol, que va explicar que volen estudiar la relació entre «vespes mare i vespes obreres».
  En el que portem de temporada, els agents rurals han rebut 165 avisos de vespa asiàtica a comarques de Girona però en només 18 casos l’animal era aquesta vespa. Quatre s’han localitzat a l’Alt Empordà, 6 al Pla de l’Estany, 5 a la Garrotxa, 2 al Gironès i 1 al Ripollès. La Generalitat recorda que, en cas de veure aquests insectes s’ha de trucar al 112.

 17. lejarza said

  La vespa asiàtica s´estén més enllà de les comarques gironines

  L’insecte no representa un risc addicional per a les persones però sí que provoca pèrdues al sector apícola català

  19.10.2014

  ACN | CALDES DE MONTBUI La vespa asiàtica s’estén més enllà de les comarques gironines i els Agents Rurals ha detectat nius, per primer cop, a les dues comarques del Vallès. El Departament d’Agricultura ha confirmat la presència d’exemplars de vespa velutina al municipi de Vacarisses (Vallès Occidental) i un niu d’aquesta espècie invasora a Caldes de Montbui (Vallès Oriental). L’insecte no representa un risc addicional per a les persones però sí que provoca pèrdues importants al sector apícola català perquè ataca els ruscos d’abella autòctona. Des de l’1 de gener, han detectat 32 casos que confirmen que l’insecte també ha arribat a les comarques del Pla de l’Estany, l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Ripollès.

  El primer exemplar al Vallès Occidental, el van detectar els Agents Rurals després de rebre un avís el passat 24 de setembre a Vacarisses. Tot seguit, van instal·lar trampes per intentar determinar si es tractava d’un fet aïllat o d’una arribada fortuïta a la zona, o si contràriament hi havia la possibilitat d’una colònia de vespes asiàtiques establerta a la zona.

  El Departament d’Agricultura, a través del cos d’Agents Rurals, està fent un seguiment dels abellars propers a Vacarisses i de la zona de Caldes de Montbui on es va localitzar un niu d’aquesta espècie invasora. De moment, ha col·locat més de 25 trampes de captura a diferents paratges i diversos abeuradors per intentar establir, per triangulació, la direcció de retorn al niu que emprenen les vespes.

  A Vacarisses, han observat alguns casos de depredacions, i fent la revisió de les trampes han constatat que hi han quedat atrapats una setantena d’exemplars de vespa velutina al municipi. A hores d’ara, no han pogut localitzar el niu, cosa que no serà fàcil a causa de l’abundant vegetació perennifòlia de la zona.

  Sí que, en canvi, han localitzat i enretirat amb èxit un niu al terme municipal de Caldes de Montbui. Els Agents Rurals van rebre l’avís aquesta setmana de la Policia Local sobre la localització d’un possible niu de velutina. Després de comprovar que es tractava d’un niu d’aquesta espècie invasora, l’han destruït.

  El procés de retirada es va realitzar aquest divendres al vespre bo i garantint les màximes mesures de seguretat. Era en una zona d’antigues feixes de conreu abandonades i poblades de vegetació forestal. El niu estava ubicat al sostre d’una antiga cabana de vinya semiderruïda. Les vespes mostraven molta activitat i la retirada es va fer al vespre, que és quan aquests insectes mostren menys moviment.

  El niu d’aquesta espècie invasora, que afecta l’abella de la mel, era de grans dimensions, d’uns 40 cm d’amplada per 45 cm d’alçada.

  El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté activat un protocol d’actuació que s’ha acordat amb el sector, i també les mesures preventives que s’estan duent a terme per controlar aquesta espècie invasora que depreda les abelles autòctones adultes.

  La lluita i el control a través de les trampes

  Des de l’1 de gener fins ara, s’han detectat 32 casos de vespa velutina. Fins a la descoberta de la vespa velutina al Vallès, tots eren a les comarques de Girona. Concretament, s’han localitzat casos al Pla de l’Estany, l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Ripollès i, recentment, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

  Dels casos positius, 10 han estat en paranys col·locats pels Agents Rurals, 5 en paranys dels apicultors i 17 són observacions sense parany. És a dir, dels 32 casos, 15 s’han manifestat en paranys proporcionats pel Departament d’Agricultura. Aquest 2014 s’han detectat i destruït sis nius.

  Els mecanismes de lluita són molt limitats i d’una baixa eficiència. En països amb anys de presència de l’espècie com ara França, l’actuació se centra a seguir-ne l’expansió, controlar els nius problemàtics i instal·lar paranys de captura en eixams d’abelles que pateixen atacs. A Catalunya, tenint en compte que és la fase inicial de l’expansió, les actuacions previstes són bàsicament la informació, la formació i divulgació, i també la detecció de l’espècie i un protocol de captures en explotacions agrícoles.

  En el cas que la vespa asiàtica ataqui un rusc, s’empren paranys amb atraients (suc de cera vella fermentada, cervesa, vi blanc) per capturar-ne el màxim nombre d’individus i, d’aquesta manera, disminuir-ne la predació. Els paranys han de ser sempre selectius i s’han col·locat bàsicament al mes de juliol.

  Des del març fins ara, s’han col·locat alguns paranys per detectar la presència de reines. En els llocs on se’n detectin, es farà un reforç amb una bateria de paranys en un radi de 100 metres. De moment, s’han repartit més de 200 paranys entre els apicultors que se situen a les zones on s’ha detectat presència de velutines fins ara. El Departament té a disposició més paranys per repartir a demanda dels apicultors. A més de tots aquests, Agricultura té més d’un centenar de paranys més per fer seguiment propi en diverses comarques.

  Quan es detecta la presència de vespa velutina, el Departament d’Agricultura instal·la 5 paranys per explotació apícola afectada. En el període de juliol a octubre, es fa exclusivament a prop de les explotacions apícoles que rebin atacs i també on s’hagin detectat nius l’any anterior en un radi d’1 quilòmetre. En aquest període, s’actua sobre les obreres que poden capturar abelles de la mel per alimentar les larves de vespa asiàtica.

 18. lejarza said

  Localitzat un altre niu de vespa asiàtica a Sant Joan les Fonts

  La proliferació de la vespa asiàtica sembla imparable, s’ha tornat a localitzar un altre niu d’aquest insecte aquesta vegada al municipi de Sant Joan les Fonts. La primera presència de vespa asiàtica a Catalunya va aparèixer a mitjans del mes de setembre de 2013 a la Vall d’en Bas (Garrotxa). L’avís el va donar un apicultor en observar com aquestes li atacaven el seu abellar. Després de dos mesos i mig de recerca, el 2 de desembre de 2013, Agents Rurals de la Garrotxa mitjançant un seguiment amb trampeig van aconseguir delimitar la zona i localitzar el primer niu actiu de velutina a Catalunya. Aquest es trobava en un roure en el Veïnat del Mallol (Vall d’en Bas). A la primavera del 2014 es va acordar fer un control amb trampeig selectiu per part del Cos d’Agents Rurals de les comarques de Girona i les comarques d’Osona i Bages, junt amb col·laboració dels apicultors, per detectar-ne possibles noves colònies.

  Els Agents Rurals, mitjançant l’observació i un acurat seguiment, enguany han localitzat cinc nius actius. Dos a l’Alt Empordà, al terme municipal de Maçanet de Cabrenys, situats en un plàtan i una alzina surera. Un a Vacarisses al Vallès Occidental dins d’un marge de pedra. I dos a la Garrotxa, un a la Vall de Sadernes (TM Sales de Llierca), en una alzina i un al terme de la Vall de Bianya, en un roure.

 19. lejarza said

  Retiren un rusc de vespa asiàtica a Sant Joan les Fonts, el tercer a la Garrotxa en el que va d’estiu

  Sant Joan les Fonts (Garrotxa)

  Ahir al vespre a Sant Joan les Fonts es va retirar un rusc de grans dimensions d’avespa asiàtica. Aquest és el tercer que els Agents Rurals de la Garrotxa retiren d’aquest insècte a la comarca i en els propers dies en retiraran tres més que tenen localitzats a Montagut, Besalú i la Vall de Bianya.

  Això és el que n’ha quedat del rusc de grans dimensions, comparable a una pilota de bàsquet segons informen els veïns, de vespa asiàtica que hi havia en aquest arbre del nucli de Sant Joan les Fonts.

  La gran alçada a la que es trobava el rusc va fer que per retirar-lo és fes a trets, i no pas seguit altres metodologies com l’extracció física del rusc o la fumigació a pressió mitjançant una perxa que també utilitzen els Agents Rurals. Josep Vilar, cap Agents Rurals Garrotxa explica que es calcula que per les dimensions del rusc hi havia un miler d’exemplars, la majoria dels quals es van eliminar ahir al vespre. Pels que queden, s’han col·locat uns paranys amb líquid dolç que atraurà aquests insectes.

  El Sant Joan les Fonts és ja el tercer rusc de vespa asiàtica que es retira a la Garrotxa i en els propers dies es retiraran tres ruscos més que s’han localitzat a Montagut, Besalú i la Vall de Bianya. “Creixen de forma exponencial, són una espècie invasora” explica Vilar, que afegeix que aquest any s’espera retirar-ne més que en els darrers anys.

  La vespa asiàtica es caracteritza per ser de grans dimensions. Tot i que també ni ha una vespa autòctona, la xana, que és gran i amb la que no s’ha de confondre. La vesa asiàtica, tot i tenir una franja ataronjada a la panxa, el cap i el final de les potes també de color taronja, és d’aparença molt negra, sobretot quan vola. En canvi, la vespa xana, l’autòctona, és molt més grogosa.

  Avui a Sant Joan les Fonts ha augmentat la presència de vespa asiàtica degut a la destrucció del rusc, però des dels Agents Rurals s’assegura en qüestió de dos tres dies hauran caigut als paranys que han posat i hauran desaparegut completament.

 20. lejarza said

  Cau la producció de mel a les comarques gironines

  El sector ho atribueix a les altes temperatures de l’estiu

  DdG 07.09.2015

  ACN | GIRONA Mal estiu per al sector apícola gironí. El passat mes de juliol, el sindicat agrari JARC ja alertava que les altes temperatures podien fer reduir la producció de mel. Una previsió que, malauradament, s’ha acabat complint. «Les flors de castanyer i d’altres que teníem durant el mes de juny i juliol s’han cremat, el sol era tan fort que les cremava i les abelles han passat un estiu sense trobar gaire menjar», ha explicat el president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer. Fins a finals de setembre no tindran les xifres concretes per quantificar les pèrdues però, des del sector, ja assenyalen que ha estat un estiu pitjor que l’any passat i que el 2015 serà un any «tirant a dolent».

  Tot i que fins a finals de setembre no es podrà quantificar la davallada de producció, des de l’associació d’Apicultors Gironins Associats, el seu president Àngel Noguer ja ha avançat que aquest estiu serà «pitjor» que el passat i que el 2015 serà un «any normal, tirant a dolent». «Durant la primavera es va començar a fer mel i semblava que la temporada seria bona però aquest estiu ha fet tanta calor que les flors que havien de sortir per juny i juliol, com la del castanyer, s’han cremat», ha explicat el president.

  Segons Noguer, les altes temperatures que van registrar-se durant la onada de calor del mes de juliol i posteriorment alguns dies d’agost van fer malbé les flors i, al seu torn, van provocar que les abelles no tinguessin prou aliment i haguessin de cobrir més terreny per trobar nèctar i aigua. Només aquells apicultors que van moure les seves caixes cap a la muntanya o cap a França han pogut «fer alguna cosa». La resta, sobretot aquells situats a la zona de l’Empordà i la comarca del Gironès, s’han vist afectats per la calor.

  I és que les altes temperatures afecten la producció de mel perquè les abelles deixen de produir durant les hores centrals del dia. Normalment treballen seguit les hores de sol; de quarts de sis del matí fins a les nou del vespre. Amb temperatures com les del mes de juliol, les abelles acostumen a deixar de treballar entre les onze i les cinc de la tarda perquè han de destinar els seus esforços a mantenir els ruscos per sota de 35 graus perquè no es morin les seves cries.

  Ara, des del sector, esperen que la baixada de les temperatures i les pluges que han caigut els darrers dies puguin servir per recuperar una part de la producció perduda durant aquesta tardor. Una idea que també comparteix el membre d’Abellaires Empordanesos, Marc Rodríguez. «Alguns eixams han esgotat les reserves de mel i, per això, estem donant un aliment supletori per cobrir les mancances alimentaris que tenen les abelles. Aquest suplement, però, no té les mateixes qualitats i valor energètic que la mel, que és el seu aliment propi», ha explicat.

  A part de la manca de nèctar, durant aquests dies de calor les abelles han hagut d’alimentar-se amb la mel que hi havia dins dels ruscos. Per mantenir la temperatura per sota de 35 graus, les abelles han de ventilar el ruscos creant corrents d’aire amb les seves ales. Una tasca que els obliga a consumir mel per mantenir l’energia.

  Una mel que, posteriorment, els productors no poden recollir i que, ara, tampoc poden extreure ja que han de deixar unes reserves perquè les abelles puguin passar l’hivern sense dificultats. «Tenim esperances en el fet que la floració de tardor ens ajudi a recuperar una mica la producció tot i que allò perdut és irrecuperable», ha lamentat Rodríguez.

  «D’aquí a dos o tres anys hi haurà vespes asiàtiques per tota la demarcació»

  D’altra banda, el sector apícola gironí també ha de fer front a un altre problema greu: les vespes velutines o asiàtiques, una espècie carnívora que s’alimenta d’abelles. Uns insectes que van creuar la frontera procedents de França cap a l’Alt Empordà. Darrerament, els apicultors han localitzat un nou niu a Santa Pau, a la Garrotxa, i un altre a Cantallops. A més, asseguren que han notat un increment de la presència d’exemplars de vespes arreu de les comarques gironines, fins i tot en indrets com Llançà (Alt Empordà) on fins ara fa uns mesos o un any no n’hi havia.

  «Jo he notat un gran canvi respecte l’any passat, han augmentat la presència de vespa velutina arreu del les comarques gironines i, sobretot, a l’Alt Empordà», ha explicat Rodríguez. «En dos o tres anys trobaràs vespes a qualsevol lloc de les comarques gironines i això ens portarà molts problemes», assegura Noguer. Segons l’associació d’apicultors, ja han localitzat vespes en trampes del Ripollès, la Selva, el Pla de l’Estany i a la Garrotxa. «On més n’hi ha és a Sadernes. Allò és un viver de vespes i des d’allà s’escamparan a tot Catalunya», assenyala el president dels Apicultors Gironins Associats.

  El problema és que fins ara no hi ha una solució definitiva que permeti aturar la seva expansió o eliminar-les. Els apicultors fan el que poden col·locant trampes per caçar-les però les abelles no estan prou acostumades a aquesta nova amenaça i, en alguns casos, no surten del rusc per por de patir atacs i acaben morint de gana. «Com quan es feia un setge a una ciutat ara fa segles, les vespes assetgen les abelles fora dels eixams i intenten caçar-les al vol», assenyala Noguer.

  Una situació que des de fa temps ja viuen al País Basc o Galícia. «Com en d’altres casos hem d’aprendre a conviure amb aquesta nova espècie. Hem de retirar tots els nius que trobem, amb l’ajuda dels Agents Rurals, i continuar col·locant trampes», ha explicat Rodríguez.

  En principi, aquest mes de setembre està previst que es reuneixin els membres de l’associació d’Apicultors Gironins Associats per tractar temàtiques diverses entre elles la producció de mel i la situació del sector. A més, volen fer una sortida conjunta amb tots els apicultors que estiguin interessats en aprendre com detectar un niu de vespes velutines i mostrar, en directe, com s’han de despenjar i retirar. A part, durant la trobada també donaran a conèixer el canvi que s’aplicarà a l’hora de marcar els ruscos de cada un dels apicultors. A partir d’ara tots els apicultors hauran de marcar amb coordenades i mitjançant un GPS on tenen situats els seus eixams i ruscos. «La gent gran no té a l’abast aquestes noves tecnologies i per això cal que ho expliquem. Cada cop ho estan fent més complicat», ha conclòs Noguer.

 21. lejarza said

  Troben dos ruscs de vespa asiàtica al jardí d’un mas de Santa Pau

  S’han detectat dos ruscs de vespa asiàtica al jardí d’un mas de Santa Pau. Des de l’estiu ja s’han detectat com a mínim vuit vespers a la Garrotxa i és la primera vegada que es detecten al municipi ruscs d’aquesta espècie invasora i depredadora d’abelles autòctones.

  És la segona vegada en dues setmanes que es detecta un rusc de vespa asiàtica en el jardí del Mas Gallard, ubicat al barri de les cases noves de Santa Pau. El primer vesper es va trobar el passat dissabte 29 d’agost una tanca amb arbustos del jardí. Va ser retirat i destruït el 3 de setembre. El segon es troba dalt d’un arbre del jardí. Els agents rurals preveuen retirar-lo aquest proper cap de setmana. És la primera vegada que es detecten ruscs de vespa asiàtica a Santa Pau. Des de l’estiu se n’han trobat com a mínim vuit a la Garrotxa.

  A Catalunya, des del 2012, la tendència de deteccions d’exemplars i ruscs de vespa asiàtica ha experimentant un creixement molt important, segons les dades facilitades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. El 2013 es van trobar un total de 12 exemplars de vespa asiàtica a Catalunya i es van destruir 4 vespers, dos d’ells a la Garrotxa. L’any passat, la xifra va ascendir a 50 exemplars detectats i 18 vespers destruïts pel Cos d’Agents Rurals. A la Garrotxa van trobar-ne un total de 5. El Departament preveu que aquest any la detecció de vespers es dupliqui o tripliqui. Fins a data d’avui, s’han destruït un total de 9 vespers a les comarques de Girona. L’única comarca de la demarcació on encara no s’ha detectat cap vespa velutina fins la data és el Baix Empordà. A la Garrotxa i l’Alt Empordà, el Departament té un nombre important de vespers per localitzar, en indrets on ja s’han trobat exemplars. Totes les destruccions de nius les porten a terme el Cos d’Agents Rurals, seguint un estricte protocol de seguretat. Quan es detecta un rusc o un exemplar de vespa asiàtica, s’ha de comunicar al cos d’agents rurals on es centralitza la informació. Les incidències no queden tancades fins que no siguin validades pel Cap de Regió o el Cap de Guardia del Cos d’Agents Rurals. L’últim rusc trobat a Santa Pau va ser detectat dissabte i no es destruirà fins a aquets proper cap de setmana.

  El Departament fa una sèrie de recomanacions en cas de detectar algun exemplar. D’entrada, es demana que no s’intenti capturar, per risc de picada. Només en el cas que es pugui, s’ha de fer una fotografia de l’exemplar i enviar-la per correu electrònic. La persona que detecti un niu ha de mantenir-se a una distància mínima de 5 metres. No s’hi ha d’acostar sense l’equipació adequada. Cal que s’indiqui la ubicació concreta de l’exemplar o niu i el possible risc que s’observa. La recollida de dades d’avistaments i comprovació és important per a tenir coneixement de la detecció i l’expansió de l’espècie. Aquest proper dissabte, l’Associació d’Apicultors de Girona ha organitzat una trobada a Cantallops, l’Alt Empordà, per mostrar les afectacions que les vespes asiàtiques estan provocant en una vinya ecològica del municipi.

 22. lejarza said

  Els nius de vespes asiàtiques podrien superar el centenar a Catalunya el 2016

  Els agents rurals destrueixen aquest any 31 ruscs, 30 dels quals han estat localitzats a les comarques gironines

  13.10.2015

  GIRONA | EFE / DDG Els Agents Rurals han localitzat i destruït durant aquest any a Catalunya 31 nius de vespa asiàtica, més del doble que durant tot l’any anterior, quan en total se’n van eliminar una quinzena. Per això, els experts calculen que enguany es podria arribar al mig centenar de nius, una xifra que el 2016 es podria doblar, superant el centenar.

  Del total de 31 nius, trenta han estat localitzats a les comarques de Girona i un a la província de Lleida. La majoria de les deteccions s’han fet a la comarca de la Garrotxa, seguides de l’Alt Empordà, el Gironès, el Ripollès i la Selva. Per ara, el Baix Empordà i la Cerdanya són les dues úniques comarques gironines en les quals no s’ha detectat aquesta espècie invasora, situació que segons els experts no significa que no n’hi hagi.

  Habitualment, els nius són localitzats per apicultors, agents rurals i, en menys grau, per particulars. Es dóna el cas que entre els nius destruïts el mes passat, un va ser localitzat a Cantallops (Alt Empordà) per Julia Cano, una estudiant de batxillerat que realitza el seu treball d’investigació sobre l’estudi d’aquest insecte.

  Les previsions són que durant aquesta tardor la xifra de nius pugui créixer molt més, tenint en compte que l’expansió d’aquest insecte voraç avança ràpid i s’ha detectat un important nombre d’exemplars de velutina a diferents punts de les comarques de l’Alt Empordà i la Garrotxa. Davant aquesta problemàtica, el cap del Cos d’Agents Rurals de la província de Girona i membre de la Comissió de Seguiment de la Vespa velutina, Ignasi de Dalmases, insisteix en la necessitat de la «col·laboració d’organismes públics i privats per combatre una espècie que no es pot eradicar, però sí frenar».

  Presència en zona gironina

  La «Vespa velutina» va ser detectada per primer cop a França l’any 2004 després que un transport de mercaderies la importés de manera accidental des d’Àsia. A la província de Girona, els primers insectes d’aquesta espècie van ser localitzats a Garriguella, l’any 2011, des d’on es va expandir per tota la comarca.

  L’abril de 2012, es va capturar el primer exemplar de reina de vespa asiàtica de tot Catalunya, en un dels ruscos que un apicultor tenia instal·lats entre Rabós i Vilamaniscle. Només uns mesos més tard, ja es van localitzar nius d’aquests animals -que maten les abelles tradicionals- a un radi de 30 quilòmetres de l’inici d’aquesta plaga, que es va estendre rapidament per tota la província.

  A la Garrotxa, la presència d’aquest insecte depredador va ser detectada a Sant Privat d’en Bas el setembre de 2013 i a la comarca de la Selva, l’octubre del mateix any, quan se’n van trobar al pantà de Susqueda, així com també al Ripollès i al Gironès.

  Últims casos

  Els casos més recents es van produir aquestes últimes setmanes a l’Alt Empordà i a la Garrotxa. A Portbou, els Agents Rurals van eliminar dos nius de vespa velutina, un dels quals va ser localitzat en un antic mas abandonat a tocar de l’embassament, i un segon cap a la zona de La Farella. Un dels dos nius era d’importants dimensions i va caldre eliminar-lo amb munició, en comptes d’insecticida.

  A la Garrotxa, a finals d’agost es va destruir a trets un niu de vespes asiàtiques situat a un cedre de 22 metres d’alçada, dins d’una finca urbana al carrer Aiguanegra de Sant Joan les Fonts. Aquesta va ser la primera vegada que es va eliminar un rusc d’aquests insectes situat en una xarxa urbana a Catalunya. Només 15 dies més tard, es van detectar dos ruscos d’aquest animal al jardí d’un mas de Santa Pau.

 23. lejarza said

  Els apicultors gironins troben un mètode que ajudaria a reduir la població de vespa asiàtica

  Des del passat gener han localitzat i destruït 41 nius a les comarques gironines, quatre vegades més que l’any passat

  31.10.2015

  ACN | GIRONA

  Els apicultors gironins han trobat un mètode «esperançador» per frenar l’expansió i reduir la població de vespa asiàtica, una espècie d’insecte carnívor que s’alimenta majoritàriament d’abelles i està afectant el sector apícola. El sistema, que s’ha provat per primer cop en una prova pilot aquesta setmana passada a Les Planes d’Hostoles, va aconseguir debilitar i eliminar un niu de vespa velutina. Consisteix en enxampar algunes vespes, impregnar-les amb insecticida que, després, porten directament al niu i escampen entre els altres exemplars. Des del gener passat s’han localitzat i destruït 41 nius de vespa asiàtica a la demarcació de Girona, quatre vegades més que el 2014.

  De moment, només s’ha fet una prova pilot i encara falta perfeccionar el sistema, veure quins insecticides són els més eficients o quins tenen menys conseqüències pel que fa a l’entorn natural i produeixen menys efectes negatius per altres espècies. «Cal pensar que no volem afectar a altres insectes ni fer que els ocells que atrapin una vespa amb insecticida abans que aquesta arribi al niu, pugui patir algun problema o li afecti d’alguna manera», ha assenyalat el secretari.

  A més, el seu objectiu és que els apicultors puguin aplicar aquest mètode a 2 quilòmetres de distància de qualsevol niu. «Nosaltres vam aplicar l’insecticida a exemplars quan estaven a 50 metres de distància del seu rusc, cal veure si es moren abans, si arriben a temps o quina quantitat necessitem aplicar a les vespes perquè sigui efectiva, entre d’altres coses», comenta López. Per això, a partir d’ara treballaran per perfeccionar el sistema que, tal i com assenyalen els apicultors, seria molt útil per aquells abellars que pateixen la pressió de les vespes velutines, ja que aquests insectes són carnívors i s’alimenten majoritàriament d’abelles, fent minvar així la seva població, la producció de mel i afectant al sector apícola.

  «Ara anem tard perquè les vespes ja s’estan preparant per passar l’hivern sota terra i només trobarem nius buits però el proper mes de febrer, març i abril ja tenim previst capturar vespes reines, i al juny i juliol, intentaríem aplicar el sistema si està perfeccionat», ha comentat López. Serà llavors quan podran veure i calcular amb més precisió l’eficiència del seu nou mètode. «Se’ns ha obert una nova llum, ho provarem i a mitjans de l’any vinent tindrem dades més fiables. Si funciona podríem ajudar a altres territoris com el País Basc, Galícia o Cantàbria on s’han estès molt més ràpidament i estan molt malament», ha destacat López.

  Des de l’associació subratllen que estan «esperançats» perquè els insectes no van detectar que les vespes amb insecticida portaven una substància verinosa. «Les van deixar entrar al rusc i un cop allà es van netejar entre elles, escampant l’insecticida sense voler», ha puntualitzat.

  En definitiva, un descobriment que arriba en un moment clau, quan s’està fent cada cop més palès l’augment de la població d’aquesta vespa invasora. Des del passat gener, els Apicultors Gironins Associats han localitzat i destruït 41 nius de vespa velutina a les comarques gironines. Una xifra quatre vegades superior a la de l’any passat. Les comarques més afectades continuen essent les mateixes: Ripollès, Alt Empordà i la Garrotxa. «A la Garrotxa s’ha triplicat el nombre de nius en comparació amb l’any passat i a l’Alt Empordà s’ha duplicat», ha afegit López. De moment, al Gironès han trobat dos nius, dos més al Pla de l’Estany i uns cinc a la comarca de la Selva. López també ha explicat que han destruït un altre rusc de vespa asiàtica a la Noguera, a la demarcació lleidatana. «I encara no hem acabat l’any, ara quan caiguin les fulles és possible que en trobem més», ha conclòs López.

 24. lejarza said

  Descobreixen un rusc de vespes asiàtiques al riu Fluvià, a Castellfollit

  Una entitat veïnal ha netejat un abocador incontrolat ubicat a la part sud de la cinglera sobre el Turonell, un rierol

  03.11.2015

  CASTELLFOLLIT DE LA ROCA | X.VALERI

  La tardor ha posat al descobert un rusc de vespes asiàtiques a Castellfollit de la Roca. El rusc està situat a les branques més altes dels arbres del Fluvià, sota mateix de la part més visible i coneguda de la cinglera. La característica bola del rusc ahir al migdia era ben visible des del petit pont trencat que connecta a peu el barri del Fluvià (Montagut i Oix) amb el nucli de Castellfollit, situat al cim de la cinglera.
  La troballa del rusc -segons explica Xavier Coronado (president de Natura 1km2)- va tenir lloc diumenge al matí. Coronado i un seu amic van anar a buscar ?bolets a les muntanyes properes a la cinglera i en tornar, l’amic es va fixar amb el rusc. Ahir al matí, Coronado s’hi va acostar i va comprovar que en veritat es tracta d’un rusc de vespes asiàtiques. Tot seguit ho va comunicar al Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca. Es veu que els agents rurals ja tenien localitzat el rusc.
  Es tracta del segon trobat a l’entorn de la cinglera de Castellfollit de la Roca. El 15 de desembre del 2014 en van trobar un altre al sud de la cinglera, al costat del Turonell i dins del terme de Sant Joan les Fonts.
  En les dues ocasions el rusc estava situat sobre els arbres de riera que envolten la cinglera. Es tracta d’una important concentració de natura exhuberant. La preservació del valor natural és la raó de l’existència de l’entitat Natura 1km2, presidida per Xavier Coronado i divulgador de l’existència rusc. L’entitat va ser creada fa uns dos anys per un grup de veïns que es varen posar d’acord per netejar el corriol que discorre des del poble al riu Turonell.

  Expansió de la vespa
  El rusc de la vespa s’afegeix als trobats a partir de finals d’agost. Un d’ells va ser localitzat i eliminat enmig del nucli urbà de Sant Joan les Fonts, al carrer Aiguanegra. D’altres van ser localitzats a la Vall d’en Bas, Montagut i Oix, i la Vall de Bianya. A finals d’agost, fonts dels Agents Rurals van comunicar que l’augment de les deteccions de ruscs era previsible i que tendiria a augmentar a mesura que els arbres perdessin les fulles.
  Ara, la previsió és que després de les pluges actuals hi hagi més deteccions de ruscs, perquè seran més fàcils de veure.
  Es tracta de deteccions de molta importància, perquè els ruscs han arribat al màxim nivell de població i les reines encara els han d’abandonar.
  D’aquesta manera la destrucció dels ruscs és total, perquè les larves i les reines moren a l’interior i les que són fora volten sense direcció fins que al cap d’unes setmanes moren.
  En aquest periple poden entrar dins de les cases. Són detectables, perquè el seu brunzeig és més fort que el de les altres vespes. La fressa les fa fàcils de detectar. Són resistents a l’insectida ?d’esprai. No és com matar una mosca. Això no obstant, l’insecticida llençat de dret les atordeix, però encara fa falta un cop de pala de matar insectes per eliminar-les.
  La vespa asiàtica ja no és l’insecte exòtic i inhabitual que va omplir els noticiaris al desembre del 2013. Llavors -en el context d’una onada de fred-, els agents rurals van detectar el primer rusc de vespes asiàtiques en un petit bosc a la vora del nucli del Mallol a la Vall d’en Bas. El rusc encara contenia uns centenars d’animals que varen ser exterminats amb insecticida. El que va sorprendre és que les vespes haguessin sobreviscut a una onada de fred.
  De fet, les reines abandonen el rusc a finals de la tardor i passen l’hivern amagades sota qualsevol indret que els pugui defensar del fred. Passada la hivernació surten de l’amagatall i comencen la creació del rusc i la generació de nous individus.
  Els nous surten del rusc en grups de caça. Cerquen tot el que es puguin endur al rusc i que serveixi per alimentar les larves que alhora es convertiran en nous caçadors.
  El problema sorgeix quan els grups de caçadors detecten un rusc d’abelles de mel i comencen l’extermini de les abelles, les quals solen quedar-se a dins per evitar morir a la sortida. En ocasions, les vespes han entrat dins de ruscs i les abelles han generat un sistema de defensa fonamentat en la unió. Milers d’abelles han mogut les ales a gran potència fins desprendre prou escalfor com per matar-les.

  Abocador incontrolat
  «La idea era millorar el paisatge i la natura de Castellfollit», recorda Xavier Coronado. Quan van netejar el camí del Turonell es van trobar testimonis de la revolució consumista dels anys 60 i 70. És a dir, de quan els veïns sortien per la finestra i llençaven de tot als marges de la vora del riu. Passava a tots els pobles de Catalunya. Per exemple, n’hi havia hagut al Volcà Croscat, damunt del Fluvià a Sant Joan les Fonts i a d’altres llocs. La major part d’abocadors incontrolats van ser sepultats o netejats.
  Això no obstant, a Castellfollit una gran part de les restes van quedar amagades per la vegetació. «Vam començar a treure les deixalles i vam recuperar de mica en mica l’entorn, fins ara», indica Coronado. «Gairebé -exposa-, queda molt poca feina a enllestir, perquè quedi sense deixalles i per recuperar l’esplendor natural que es mereix».
  Sobre la quantitat de residus trets, quantifica: «Molts». I, en tant que exemple indica:?«Hem tret fins i tot rentadores dels capçals dels arbres».

 25. lejarza said

  La meitat dels nius de vespa asiàtica de les comarques gironines s’han localitzat a la Garrotxa

  En el que va de temporada els Agents Rurals ja han detectat i eliminat més d’una seixantena de nius de vespa asiàtica a les comarques gironines. Aproximadament el 50% d’aquests nius s’han trobat a la Garrotxa. Ahir mateix els Agents Rurals en van exterminar un als Hostalets, a la Vall d’en Bas, i ja se’n ha localitzat un altre a Sant Privat d’en Bas.

  Des de fa uns dies els habitants del veïnat de Pocafarina, de Sant Privat d’en Bas, s’han adonat que conviuen amb uns veïns poc desitjats. En un prat de la zona hi han descobert un niu de vespa asiàtica. Precisament ahir mateix, els Agents Rurals van eliminar un altre niu d’aquest insecte a la Vall d’en Bas, en aquest cas al nucli dels Hostalets. Amb aquest ja són més de 60 els que els rurals han retirat a tot Girona. Les comarques on més se’n han tret són la Garrotxa, el Ripollès i l’Alt Empordà, però en terres garrotxines s’hi han localitzat aproximadament el 50% de tota la demarcació, segons han informat els Agents Rurals. Expliquen que amb la caiguda de les fulles dels arbres els nius són més visibles i en el darrer mes, cada dia, n’han trobat dos o tres de nous. La vespa asiàtica és una espècie invasora que s’està escampant ràpidament pel territori i que no es pot eradicar, només es frenar la seva expansió i població.

 26. lejarza said

  Els Agents Rurals tenen detectats 80 ruscs de vespa asiàtica

  El 2013 hi havia tres nius i el 2014 ja se’n van comptar 15 Els darrers que s’han descobert es troben a la Selva

  11.12.2015

  GIRONA | MARTÍ SANTIAGO

  La província s’ha d’anar acostumant a la presència de la vespa asiàtica, que per malnom du «assassina» a causa de l’escabetxada que provoca en els abellars. Des de principis d’any els Agents Rurals ja han detectat 80 ruscs d’aquest voraç insecte i encara que declinen fer projeccions de futur, les dades recollides fins al moment apunten que la tendència expansiva de la vespa asiàtica va en augment. Per a fer-se aquesta idea només cal recordar que el 2013 es van localitzar els primers nius a Catalunya, el 2014 ja se n’havien comptat 15 i es va detectar que la vespa anava més enllà de les comarques gironines i des de principis d’any estem a prop del centenar de ruscs.

  No es pot descartar que en les setmanes que encara manquen per acabar l’any es localitzin més ruscs perquè amb la tardor molts arbres perden les seves fulles i això facilita localitzar-los. Precisament aquesta setmana se n’han trobat dos nous a la comarca de la Selva, segons que va infomrar ahir el cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases. En concret, als municipis de Brunyols i Santa Coloma de Farners.
  Aquesta setmana la destrucció de ruscs ha ocupat bona part de la jornada laboral dels agents rurals. Ahir van anar a Portbou a eliminar-ne un i el dia anterior van fer el mateix a Celrà i a Sant Martí Vell on també s’havien trobat dos nius.

  Però la comarca que els porta més feina és la Garrotxa, on fa tres setmanes que van haver de desplaçar-se fins a la Fageda d’en Jordà a extreure’n un altre.

  La identificació de 80 nius ha superat les previsions que a principis d’any havien realitzat els agents rurals, que esperaven tancar el 2015 amb només una trentena de ruscs localitzats. Si la tendència segueix així és segur que el 2016 es sobrepassarà de llarg el centenar.

  La destrucció de nius

  La millor manera d’acabar amb els nius és quan encara hi ha les vespes al seu interior, tot i que els que estan buits també es retiren per evitar que es dupliquin els avisos a causa d’un mateix rusc.

  En els casos en què dins el rusc hi ha activitat, el mètode per eliminar-lo consisteix a ruixar-lo amb un insecticida i congelar-lo per matar-ne tota la colònia.

 27. lejarza said

  Expansió de la vespa asiática

  EFE/DDG | GIRONA

  Durant el 2015 s’han localitzat a Catalunya uns 131 nius de vespa asiàtica, davant de la dotzena de l’any anterior, i la previsió és que aquest any es quadrupliqui aquesta xifra, segons fonts dels Agents Rurals.

  La imparable expansió d’aquesta espècie, una de les 258 invasores que hi ha en territori català entre fauna i flora, segueix el seu curs i encara que no es pot eradicar, sí frenar.

  Els Agents Rurals del Departament d’Agricultura estan reunint amb tots els alcaldes per exposar-los la situació i perquè també prenguin mesures a nivell local, com a única possibilitat de minimitzar els danys d’aquesta depredadora d’abelles.

  El cap del Cos d’Agents Rurals de la província de Girona -on s’han localitzat la pràctica totalitat- i membre de la Comissió de Seguiment de la vespa velutina, Ignasi de Dalmases, ha insistit, en declaracions a Efe, en la necessitat que col·laborin organismes públics i privats davant la imparable proliferació d’aquesta espècie.

  En previsió de l’aparició de centenars de nius, la comissió de la velutina va proposar als responsables d’Agricultura informar als ajuntaments perquè es dotin dels seus propis mètodes de destrucció, o preparant a personal propi, o contractant a una empresa especialitzada en la destrucció que tingui uns productes i la metodologia de destrucció homologada.

  Fins al moment ja s’han reunit amb els consells d’alcaldes de les comarques del Gironès, la Garrotxa i la Selva, pròximament ho faran amb els de l’Alt Empordà, i així amb tots.

  De Dalmases considera que des de l’arribada de la velutina el 2012 la Generalitat ha fet un bon treball d’investigació de progressió de l’espècie, de formació d’agents i de compra de trampes per atraure-les o de material per a la seva destrucció, però «ha arribat un moment que és inviable l’eliminació dels nius per part dels agents».

  La meitat dels nius trobats aquest any han estat a la comarca de la Garrotxa, una vintena al Ripollès i una vintena a l’Alt Empordà.

  De les comarques de Girona, les principals afectades per aquesta espècie invasora, en l’única que no s’ha detectat la presència és en la Cerdanya, i en el Baix Empordà no s’ha localitzat cap niu, encara que el 10 de desembre es va trobar un exemplar a la Bisbal d’Empordà.

  També s’ha localitzat un niu a la província de Lleida (la Noguera), dos a Barcelona (Catalunya central) i altres 2 o 3 en la Vall d’Aran.

  Fins a octubre s’havien localitzat 31 nius bàsicament en zones concorregudes on la gent va a caminar o es caça.

  Els nius urbans també són més evidents, però el gran moment d’increment de detecció ha estat en els últims dos mes, en total un centenar, el que respon, segons De Dalmases, a que «la caiguda de les fulles dels arbres les ha deixat més a la vista».

  Per a la destrucció dels nius, els Agents Rurals han posat en pràctica tres mètodes que han resultat eficaces, sempre es realitzen en el moment de més seguretat, de nit, quan totes estan en el niu i quan hi ha menor activitat.

  Si el niu és molt accessible, -que no és molt habitual- els agents equipats amb un vestit semblant al dels apicultors el retiren manualment, el ruixen amb insecticida i el congelen per assegurar la mort de tots els individus.

  Si el niu està a la copa d’un arbre d’impossible accés, però no molt elevat, fins a uns 14 metres, s’utilitzen uns penjadors que a manera de xeringa injecten biocida al seu interior.

  En els casos en que el niu està situat en una zona inaccessible de bosc o rural, entre 4 i 5 agents disparen simultàniament una desena de trets amb una escopeta de perdigons petits i així s’assegura la total destrucció de la colònia.

  Això no obstant, per si algun exemplar hagués pogut escapar, es col·loquen trampes amb atraient al voltant d’on estava el niu per capturar els pocs exemplars que hagin pogut sobreviure.

  Un dels últims nius, ja en desús, que s’ha trobat ha estat al Port de la Selva, i la seva presència confirma la sospita dels experts, ja que malgrat que inicialment es creia que no s’establirien a les zones de costa, després de localitzar nius a Roses, Portbou (3), Llançà i ara el Port, aquesta teoria ha perdut força.

 28. lejarza said

  Els Rurals es preparen per capturar un miler de nius de vespa asiàtica aquest estiu

  El cos demana als ajuntaments gironins que s’impliquin per intentar frenar el creixement exponencial d’aquesta espècie invasora

  30.03.2016

  FRANCESC BENEJAM GIRONA

  L’any 2013 es van trobar dos nius de vespa asiàtica a Girona (Garrotxa).

  El 2014 van ser 15 els ruscs capturats. La xifra es va elevar fins a 140 l’any passat. Fins ara l’imparable creixement d’aquest insecte a les comarques gironines no ha tingut aturador, però aquest any els apicultors i l’administració coincideixen en afirmar que la proliferació de la velutina pot desbordar totes les mesures que s’han pres fins ara per fer-li front.

  Els Agents Rurals ja van anunciar a principis d’any que la presència d’aquesta espècie invasora aquest 2016 podia multiplicar-se per quatre.

  Ahir el seu responsable a Girona, Ignasi Dalmases, no només va confirmar aquestes previsions sinó que les va elevar.

  Els Rurals ja treballen amb càlculs que xifren en un miler de nius que es trobaran a partir de juny, una xifra altíssima que tanmateix no és extranya veient l’expansió que hi ha hagut en altres zones on l’insecte fa més temps que s’ha instal·lat.

  Segons Dalmases, al País Basc la progressió va ser similar a la que es preveu aquí: 2 nius capturats el primer any; 12 capturats al segon; 40 al tercer i 400 al quart.

  I el mateix passa a França, l’orígen del focus, fins el punt que en pocs anyts i a partir d’un epicentre situat a centenars de quilòmetres la vespa va anar conquerint nous territoris a marxes forçades fins arribar a Catalunya i al País Basc.

  Difícil solución

  Dalmases va explicar que, de moment, els Agents Rurals encara no han començat a actuar perquè les vespes reines tot just surten d’hivernar. «Ens trobem de tant en tant amb petits ruscos des d’on les mares surten per pondre els ous i fer el rusc definitiu.

  Però és com buscar una agulla en un paller», admet. «Les femelles ja estan fecundades, i quan comencin a pondre els ous, serà impossible poder-los trobar tots i eliminar-los».

  El cap dels Rurals, que va qualificar la progressió de la vespa asiàtica d’«exagerada», ja admet que el seu departament no podrà arribar a tots els nius. Per aquest motiu, va demanar la implicació dels Ajuntaments gironins, amb els quals durant els últims mesos ha mantingut converses per exposar la situació.

  Dalmases opina que la col·laboració dels municipis a través dels Consells Comarcals és crucial per mantenir la plaga «a ratlla». «Hem fet un esforç molt gran durant el 2014 i 2015; niu que trobàvem, niu que destruíem.

  Però nosaltres sols no podem arribar a tot arreu, aquest problema l’hauran d’abordar els municipis», va recalcar.

  La vespa asiàtica va arribar al sudest de França l’any 2004 procedent del continent asiàtic. Des des llavors, la seva expansió ha estat imparable.

  S’ha escampat al llarg de més de 120.000 hectàrees i ha provocat afectacions a les espècies autòctones d’abelles.

  Ales comarques gironines es va confirmar la presència de l’insecte invasor l’any 2013.

 29. lejarza said

  Auguren un augment del nombre de picades

  Rurals i apicultors alerten que el ràpid creixement de
  la vespa també acabarà fent la guitza a la població

  30.03.2016

  F.B.GIRONA Un creixement exponencial del nombre de ruscs significa cada vegada més vespes asiàtiques en un territori cada vegada més extens. Tot i que el 90% de vegades els ruscs són a dalt de tot dels arbres i les vespes solen habitar en zones boscoses, sembla inevitable que aquest insecte depredador d’abelles cada cop estarà més a prop de les persones.
  Així almenys ho veuen tant els Agents Rurals com els apicultors, dos col·lectius que coneixen de primera mà les doloroses molèsties que aquest insecte pot provocar en els humans. «La seva picada no és més forta que la d’una vespa comuna, però està clar que per una qüestió de població, com més vespes hi hagin més probabilitats hi haurà que piquin la gent», va explicar Dalmases.
  Segons el president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, «la vespa velutina és més grossa que una vespa comuna i que una abella, per tant té més verí, així que la picada pot ser una mica més forta que habitualment». Noguer també va explicar que, tot i que no és freqüent veure nius en zones urbanes, «no és improbable que cada cop en veiem més entre nosaltres».

 30. lejarza said

  Apicultors estudien traslladar les caixes fora de l´abast de l´insecte

  L’Associació que agrupa el sector confia que funcioni
  el mètode de l’insecticida impregnat al cos de la vespa

  30.03.2016

  F.B.GIRONA Els apicultors són el col·lectiu que més nota els efectes de la vespa asiàtica. L’insecte invasor és un gran devorador d’abelles i en els pocs anys que fa que és a les comarques gironines ja ha demostrat la seva vessant depredadora.
  Els apicultors tenen coll avall que la vespa velutina ha vingut per quedar-se i ja treballen amb diferents mitjans per intentar sobreviure amb la seva presència.
  De fet, són cada cop més els que, seguint el que han fet molts dels seus companys francesos, es plantegen seriosament traslladar temporalment les caixes de desenvolupament en altres territoris, lluny de l’abast de la vespa. O si més no, on aquesta sigui menys invasiva, com al litoral.
  Aquesta mesura suposaria en molts casos aturar la producció de mel durant algun temps, ja que els trasllats es farien a l’estiu amb absència de floració. Però permetria posar les abelles a resguard de les vespes, que de moment prefereixen expandir-se per boscos espessos com els de l’Alt Empordà, la Garrotxa i la Selva. A França molts apicultors admeten que aquest és l’únic mètode que realment ha funcionat, tot i que la seva producció de mel se n’ha ressentit.
  Per la seva banda, l’entitat Apicultors Gironins Associats (Apicat) encara aquest any vigilant a l’arribada de les primeres vespes per poder començar a frenar-les, i confia en l’esperançador mètode que van començar a provar l’any passat. «Esperem començar-les a agafar i aplicar el mètode d’impregnar-les amb insecticida perquè tornin al niu i el destrueixin. Només fa mal a les vespes i confiem que aquest any ens anirà bé», va dir el president de l’Apicat, Àngel Noguer.

 31. lejarza said

  La mel xinesa, nou front per als apicultors

  L’augment de les importacions d’aquest producte asiàtic més econòmic posa en alerta els productors autòctons

  26.04.2016

  GIRONA | F.B.F.

  Un nou front de batalla s’ha obert per als apicultors, i com la vespa asiàtica aquesta altra amenaça també ve d’orient. Aquest 2016 les importacions de mel xinesa per part de la indústria distribuïdora han augmentat considerablement respecte l’any passat, un fet que ha posat en alerta el sector apícola, que ja ve d´una campanya molt negativa.

  Segons denuncia Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), en el que portem d’any ha entrat aproximadament el doble de mel xinesa que l’any passat. L´organització ho denuncia perquè, segons explica, el producte asiàtic és de menor qualitat i molt més econòmic que l’autòcton.

  La campanya de 2015 va ser especialment dura pels apicultors catalans. Als estralls de la vespa asiàtica s’hi va sumar una climatologia adversa amb elevades temperatures i una manca de pluja que va acabar en una campanya nefasta.

  Davant d’aquest panorama, JARC sospita que la indústria distribuïdora ha decidit augmentar el volum d’importació de mel xinesa perquè és molt més barata i permet així compensar la baixada de producció al nostre païs.

  Segons alerten, «les importacions de mel de xinesa de baix preu han experimentat un augment del 37% el 2015 respecte als nivells de 2011, superant per primera vegada en la història les 17.000 tones».

  En aquest sentit, segons l’organització agrària «la importació massiva d’aquesta mel suposa una competència deslleial per als apicultors, ja que la legislació xinesa permet l’ús de productes fitosanitaris i antibiòtics prohibits a la UE».

  Una altra problemàtica que remarquen els apicultors té a veure amb l’etiquetatge: denuncien, la mel xinesa sovint és barrejada amb mel autòctona, i envasada amb una etiqueta que informa sobre si el producte és de la UE o de fora, però no de la seva procedència exacta.

  Una de les mesures que reclamem és que, en les etiquetes dels envasos, s’especifiqui quin percentatge concret prové de cada lloc. Perquè en molts casos, més de la meitat de la mel prové de la Xina «i el consumidor té dret a saber què està comprant».

  L’amenaça de la mel xinesa s’afegeix a la de la vespa asiàtica, present a les comarques gironines des de fa anys. El president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, creu que l’espècie segueix essent el principal problema del sector. En aquest sentit, afirma que fa anys que s’importa mel xinesa però fins ara la producció de la demarcació ha aguantat.

  Tanmateix, l’augment de les importacions preocupa el sector, que ja ha enviat una carta al Ministeri d’Agricultura per sol·licitar una reunió urgent amb el conjunt del sector per buscar solucions a aquesta problemàtica.

 32. juan said

  Localitzen 10 eixams d’abelles en només tres dies dins d’Olot

  OLOT | XAVIER VALERI La floració primaveral ha provocat l’aparició de 10 eixams d’abelles en només tres dies del darrer cap de setmana, a Olot. Van trobar un eixam inserit dins de l’estructura metàl·lica d’un banc. D’altres, els han localitzat en fanals, jardins, en cornises i penjats de la copa dels arbres. Normalment, la presència dels insectes alerta els veïns per causa de la por a les ?picades. La reacció sol ser trucar a la Policia Municipal. Tot seguit els agents avisen un dels 8 apicultors que hi ha declarats a la Garrotxa. L’especialista agafa l’eixam i se l’emporta a una explotació, perquè facin mel per al consum humà.
  Segons ha explicat Josep Guix (regidor de Medi Ambient pel PSC), la causa d’una presència superior a la normal d’abelles és la bona floració provocada per una primavera de sol i pluges persistents. Ha considerat els avisos per la localització d’eixams d’abelles superiors als dels anys anteriors

  Per la seva part, Esteve Miràngels (veterinari d’abelles) ha indicat que els eixams no són motiu d’alarma perquè no es queden al lloc, on els detecten per exemple dins d’un fanal. Els eixams cerquen un clos tancat com un forat en una paret per establir un rusc. Ha valorat com un fet normal l’abundància d’abelles a la primavera. Segons ell, l’any passat ja va ser un any d’abundància i aquest -fora les pluges actual- també promet.
  En referència a les ciutats, «hi ha flors, menjar, aigua…», ha enumerat Miràngels. Ha recordat que estem a l’època, en la qual les abelles decideixen crear noves reines, perquè surtin i creïn d’altres ruscs i així evitar l’excés de població dels vells. Les noves s’estableixen en el lloc que consideren més propici per fer un buc propi.
  La presència d’abelles dins del teixit urbà està considerat com un senyal. Segons Miràngels, es tracta d’animals que serveixen d’indicadors ambientals. És a dir, la seva presència marca que el lloc on viuen disposa de bones condicions ambientals.
  En concret, les abelles mostren que a Olot no hi ha gaire contaminació. Les condicions ambientals afecten de tal manera les abelles que en grans ciutats, com Nova York i Londres, han posat bucs artificials al cim dels gratacels. La supervivència i qualitat de vida dels animals del rusc marca la qualitat ambiental dels humans que treballen o viuen dins dels gratacels.
  -més a prop, a Barcelona- hi ha un programa a la zona de Montjuïc i de Pedralbes per usar les abelles com indicadors bioambientals.
  El que sí valoren les abelles és la quantitat de flors que hi ha a les proximitats. Si bé la impressió és que els prats del bosc han de ser un territori més propici per a les abelles que una ciutat asfaltada i plena d’edificis, s’ha de tenir en compte que la humanitat també és una espècie més del planeta. L’home ha ordenat l’entorn segons les seves conveniències. Tanmateix, la natura ha reaccionat segons les seves necessitats. Així l’entorn urbà s’ha convertit en un espai on conviuen espècies animals i vegetals. Així -com és el cas de les abelles i de les flors-, hi ha una interrelació que suposa la creació d’un ecosistema propi.
  A vegades l’ecosistema de les ciutats és menys hostil que el dels entorns silvestres. Les vespes asiàtiques no tenen tantes possibilitats d’amagar els seus nius i tampoc hi ha grans concentracions de pesticides.

  Apicultura urbana
  La cria d’abelles de mel urbana -segons Esteve Miràngels- és una activitat legalitzada en diferents ciutats europees. Les crien per afició, per tenir un ajut econòmic i -fins i tot- hi ha xefs que ho fan per poder servir una mel pròpia, basada en el sabor de les flors. La cria és legal a partir del seguiment de normes estrictes.
  Ha indicat que a l’Estat l’activitat encara no està regulada. Això no obstant, a Barcelona hi ha grups que preparen una moció per demanar la legalització a l’Ajuntament.

 33. lejarza said

  La vespa asiàtica (Vespa velutina spp. nigrithorax), una espècie invasora que mata les abelles de la mel, «s´expandeix com la pólvora», ha advertit el sotsdirector del Centre d´Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB), Joan Pino. Davant d´aquesta expansió, els científics s´estan plantejant ensinistrar algunes aus depredadores natives, com el falcó abeller europeu i l´abellerol comú, perquè les devorin. Aquesta espècie invasora va arribar a Espanya el 2010 des de França i ja s´ha establert a gairebé tot el nord de la península Ibèrica i a zones europees de clima suau i humit d´Itàlia i el Regne Unit. Encara que aquesta vespa no és agressiva amb els humans, sí mostra un comportament implacable amb d´altres insectes.

  Els biòlegs estimen que una sola vespa pot capturar entre 25 i 50 abelles al dia. Aprofiten que la seva mida és molt més gran per infondre´ls por i matar-les d´un cop de mandíbula. Després separen les parts del cos, les uneixen en una bola i les traslladen fins al niu per alimentar les seves larves. Una vegada han desaparegut les obreres, entren a la bresca i acaben amb la mel. Pino ha recordat que a causa d´aquest impacte sobre les abelles de la mel, la vespa asiàtica provoca un impacte socioeconòmic rellevant a les zones mel·líferes del nord d´Espanya. El 2012, la zona basca de Pasaia Donibane va registrar una mortalitat d´abelles de la mel del 30%, amb les conseqüents pèrdues del sector apícola.

  Els científics sospiten que la mateixa vespa té efecte sobre d´altres productes agrícoles, com flors o fruits cultivats que consumeixen els exemplars adults.

  Pino ha advertit que la vespa asiàtica s´expandeix ràpidament per Espanya gràcies a la seva gran capacitat de reproducció i de dispersió de noves fundadores de colònies, ja que amb una sola reina desenvolupen el niu, que pot tenir fins a 15.000 cel·les.

  «Si considerem que cada fundadora d´un nou niu pot produir 500 noves reines a l´any, s´entén que l´augment de les seves poblacions sigui tan ràpid», ha explicat Pino. A més, són capaces de volar quilòmetres en un sol dia, encara que no només arriben volant a nous territoris. «Moltes zones poden arribar a tenir la vespa asiàtica per transport de mercaderies amb reines en hibernació», ha assenyalat aquest especialista en espècies invasores.

  De fet, «per conèixer quines espècies noves han arribat recentment, és molt important mostrejar les àrees de recepció de mercaderies, com estacions de tren, o ports», ha afegit. L´anomenada «vespa assassina» va arribar a França el 2004 de manera similar: en un carregament de ceràmica procedent del sud-est asiàtic i en només set anys ja havia ocupat la meitat del país francès, des d´on va entrar a Espanya per Navarra el 2010. Inicialment l´arribada d´aquest insecte no va ser presa en consideració, fins que va començar a causar impactes en les explotacions apícoles i a interferir en les activitats humanes.

  El 2014, el Ministeri d´Agricultura va elaborar l´Estratègia de Gestió, Control i Eradicació de la vespa asiàtica per frenar la seva expansió, dins d´un programa de seguiment específic. Les principals accions que es van plantejar van ser localitzar i destruir els nius i el trampeig selectiu. És per això que, segons Pino, una de les línies d´investigació prioritàries és dissenyar trampes i atraients específics per a la vespa asiàtica.

  Els biòlegs estan investigant possibles depredadors natius i els millors candidats, que s´alimenten de vespes natives i d´altres himenòpters, són el falcó abeller europeu i l´abellerol comú. «Fins i tot s´estudia l´ensinistrament d´aus per a aquest fi», ha assenyalat Pino, que va idear el 2014 un model del risc d´invasió per estudiar quines zones podrien ser les noves afectades. Gràcies a aquest estudi, s´ha trobat que les zones humides i de temperatures suaus són les més idònies per a la implantació de la vespa i, per això, el nord de la península ha estat el més ocupat. Zones àrides com Almeria o de clima sec com Madrid presenten una possibilitat molt més baixa d´invasió, encara que també han trobat Vespes velutines en àrees urbanes.

  A Mallorca, on l´espècie ha arribat molt recentment, els estudiants de la Universitat de les Illes Balears han desenvolupat una aplicació mòbil per controlar l´expansió. Els usuaris poden enviar imatges de la vespa a través de xarxes socials i marcar la seva localització, cosa que «una vegada més demostra que el millor pla d´eradicació és que tots hi participem», ha subratllat.

  La proliferació a Girona

  La comarca que més feina porta als agents rurals és la de la garrotxa, on aquests insectes concentren el gruix dels seus nius. Però les comarques del gironès, la selva i l´alt empordà també s´han d´anar acostumant a la presència de la vespa assassina. Fins ara, la zona del baix empordà és on menys prolifera però l´expansió a la província tot just ha començat.

 34. lejarza said

  La avispa asiática coloniza el norte de España

  En Galicia y el País Vasco se eliminaron el año pasado unos 6.000 nidos

  La principal estrategia de control es colocar trampas con cebos de olor

  La avispa asiática, insecto invasor que diezma gravemente las colonias de abeja, se detectó por primera vez en España en el año 2010, procedente de Francia, y desde entonces ha tenido una expansión tan meteórica que ahora todas las esperanzas pasan por mitigar los daños causados y limitar las áreas de nueva colonización. “Es demasiado tarde para erradicarla por completo, pero sí debemos evitar que progrese mucho más”, considera Sandra Rojas, investigadora de la Universidad de Vigo que trabaja en el desarrollo de métodos de contención para el insecto.

  En Galicia, una de las zonas más afectadas, se detectaron y eliminaron el año pasado unos 6.000 nidos, frente solo 16 en el 2013, la mayoría en zonas costeras. “Se ha perdido el 30% de la cosecha de miel”, añade. Y una situación similar se sufre en el País Vasco, sobre todo en Guipúzcoa, donde se han detectado nidos incluso en entornos urbanos. También está afectando de forma incipiente a las cosechas de uva, pera o manzana, puesto que los adultos de avispa devoran el polen. «No se atajó muy al principio y esto es lo que ahora tenemos», lamenta Joan Pino, subdirector del Centro de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB).

  UN GOLPE EN LA MANDÍBULA

  Gracias a su gran fuerza y tamaño, la avispa asiática captura entre 25 y 50 abejas al día, generalmente asestándoles un golpe en la mandíbula y clavándoles su largo aguijón (cinco milímetros). Luego las despojan del abdomen y las patas. El tórax «lo convierten en una especie de masilla y lo trasladan hasta el nido para alimentar a sus larvas», relata Rojas. Una vez han desaparecido las obreras, entran en el panal y acaban con la miel. Los adultos no consumen abejas.

  Afortunadamente, parece que la avispa asiática tiene unos requerimientos climáticos muy precisos: «Busca zonas sin heladas rigurosas, con una elevada pluviometría, cercanas a cursos de agua y generalmente cubiertas de árboles caducifolios (robles y hayas), afirma Pino, que ha desarrollado diversos modelos informáticos para calcular su posible expansión. “Todo ello limita su territorio ideal al norte de España y frena su crecimiento en ámbitos más secos del interior”.

  Al margen de Galicia y País Vasco, también se ha detectado en Catalunya (30 nidos en el 2015, la mayoría en el Alt Empordà y la Garrotxa), La Rioja, Asturias, Castilla y León y Cantabria. El último territorio con citas de su presencia es la isla de Mallorca, donde fue avistada por primera vez el año pasado. «Avanza como la pólvora, siguiendo la pauta esperada», añade Pino.

  El subdirector del CREAF explica que la avispa asiática se expande rápidamente gracias a su gran capacidad de reproducción y de dispersión de nuevas fundadoras de colonias. De hecho, una sola reina se basta para crear un nido, que luego puede tener hasta 15.000 celdas. «Si consideramos que cada fundadora de un nido puede producir 500 nuevas reinas al año, se entiende que el aumento de sus poblaciones sea tan rápido», explica Pino.

  La única acción efectiva para frenar la expansión es por ahora la captura de las avispas, especialmente las hembras fundadoras, mediante trampas colocadas en las zonas donde se ha detectado mayor presencia. Como explica Rojas, los insectos llegan atraídos por un «cebo de olor», entran en el recipiente y luego ya no pueden volver a salir y mueren. El equipo de la Universidad de Vigo, en colaboración con la Xunta de Galicia y los apicultores locales, analiza desde hace tres años cuál es el mejor diseño y cuáles son los atrayentes más efectivos. Además, se intenta también que sean trampas muy selectivas, es decir, que no caigan otros insectos. «El problema con todos los sistemas empleados hasta ahora, incluso algunos que se venden comercialmente, es que no capturan un número significativo de avispas», lamenta la investigadora: «Ahora lo que estamos probando es un cebo con vino, cerveza negra, zumo de arándanos y azúcar».

  «Lo que queremos atrapar son las reinas fundadoras cuando salen del nido después de letargo invernal», explica Rojas. En ese momento ya están fecundadas. «Lo único que necesitan es un poco de alimento, celulosa del ambiente, y enseguida empiezan a construir un nuevo nido. Las restantes avispas suelen morir en invierno. «El problema -advierte- es que los inviernos suaves de los últimos años están alterando los ciclos estacionales y va a ser más complicado atraparlas».

  Estrategias complementarias: rapaces y abejarucos

  Además de las trampas, Sonia Rojas cree que serán necesarios métodos complementarios de control y de gestión. Una de las opciones es fomentar la presencia de sus depredadores naturales, como el halcón abejero, el abejaruco e incluso el tejón, aunque obviamente también pueden afectar a las densidades de abeja común. Rojas lamenta que el avispón europeo (‘Vespa crabro’), que podría ser un digno rival, tampoco pase por su mejor momento. A diferencia de la abeja asiática, la europea no tiene mecanismos naturales de defensa contra el avispa, un depredador llegado de lejos gracias, posiblemente, al transporte de mercancías contaminadas con huevos. En Francia se detectó por primera vez en el 2004. Además de España, ahora está presente también en Italia, Bélgica, Reino Unido, Alemania y Portugal.

 35. lejarza said

  La Unió Europea inclou la vespa asiàtica en una llista d’espècies invasores

  La Comissió vol donar eines als estats per combatre varietats que causen danys mediambientals i econòmics

  18.07.2016

  BRUSSEL·LES | EFE / DDG La vespa asiàtica, que s’estén a un ritme de 50 quilòmetres per any a les comarques de Girona i al conjunt del nord de l’Estat i que captura entre 25 i 50 abelles cada dia, figura en la primera llista d’espècies invasores de la UE que la Comissió Europea va aprovar el dimecres 13 de juliol.

  Confirmada la seva presència al país per primera vegada el 2010, la vespa velutina, nom científic de l’insecte, genera importants perjudicis al sector apícola, atès que acaba amb els ruscs en poc temps. A més, fa mal a la biodiversitat i crea alarma social perquè molts dels seus nius, de fins a un metre d’alçada i 0,8 de diàmetre, apareixen en entorns urbans.

  A més de les comarques de Girona i altres punts del nord, l’insecte també s’ha detectat a les Balears, la Rioja i Castella i Lleó.

  La vespa asiàtica no és l’única espècie implantada a l’Estat que apareix en el llistat de 37 animals, plantes, fongs i microorganismes elaborat per la Comissió Europea, ja que també apareixen la tortuga pintada, el cranc vermell, la granota toro i la llúdriga rosegadora.

  D’altra banda, l’executiu comunitari va destacar la presència a Espanya del jacint d’aigua, una de les plantes aquàtiques invasores més perilloses en l’àmbit mundial, ja que suposa un risc per a l’agricultura, la seguretat pública, la generació d’energia hidràulica, la qualitat i quantitat d’aigua i la salut de les persones. Segons va indicar la Comissió Europea, la flor s’ha convertit en una pesta al pas del riu Guadiana per Espanya i Portugal, ha arribat tant a Itàlia com a Grècia i podria afectar el conjunt de la regió mediterrània. Només Espanya ha gastat 14,7 milions d’euros a eradicar aquesta planta al Guadiana.

  Les espècies incloses en la llista provoquen danys mediambientals en una escala que requereix la intervenció dels socis comunitaris per frenar la pèrdua de biodiversitat i les conseqüències econòmiques.

  Així, les espècies invasores incloses a la llista seran sotmeses a restriccions en la possessió, importació, venda, alimentació i cria. Igualment, es demanarà als Estats membres que adoptin mesures concretes per a la seva prevenció, detecció primerenca i eradicació, així com per gestionar les espècies ja esteses al seu territori.

  A més, els zoològics no podran adquirir animals i plantes que estiguin incloses en el document una vegada les que ara tenen hagin mort, mentre que les botigues de mascotes disposaran de dos anys per vendre les espècies o transferir-les a establiments no comercials.

  El document s’actualitzarà de forma regular per incloure noves espècies que danyen els ecosistemes europeus, va indicar la Comissió. Les restriccions establertes, juntament amb la llista, entraran en vigor vint dies després de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Unió Europea.

  D’acord amb l’Executiu comunitari, a la Unió Europea actualment hi ha a prop de 12.000 plantes, animals, microorganismes i fongs que no són naturals dels ecosistemes del continent. El 15% d’aquestes espècies són invasores, encara que la quantitat està augmentant a gran velocitat, va especificar la Comissió.

  «Estem actuant davant d’un problema que no pot ser ignorat, ja que costa a la UE al voltant de 12.000 milions d’euros cada any», va explicar en un comunicat el comissari de Medi Ambient, Karmenu Vella, que també va subratllar la necessitat d’actuar en l’àmbit comunitari i no de forma individual.

 36. lejarza said

  Localitzen un rusc de vespa asiàtica a Argelaguer

  Agents Rurals varen treure divendres passat un rusc de vespa velutina o asiàtica que estava situada al mig del municipi. L’avís el va donar un veí del poble que ho va comunicar immediatament a l’ajuntament.

 37. lejarza said

  La vespa velutina a Argelaguer

  Argelaguer – Vall del Llierca

  Agents Rurals van despenjar i es van endur un niu de vespes asiàtiques que estava situat al ràfec d’una casa de la plaça Major d’Argelaguer.

  Uns dies abans els veïns havien notat la presència de les vespes i n’havien donat part a l’Ajuntament.

  A finals d’estiu, els nius de vespes ja comencen a estar plens. Encara que quan estaran en més activitat serà a l’octubre i novembre. La previsió és trobar-ne més que l’any passat.

  La Vespa velutina, és un insecte provinent de la Xina que mata a les abelles tradicionals comunes per alimentar a les seves larves. Aquest animal, tres cops més grans que les abelles garrotxines, està considerat com una plaga després d’estendre’s per França i Euskal Herria (País Basc); asseguren que malgrat l’espectacularitat de l’insecte, amb el cos fosc i les potes grogues, l’animal no és agressiu amb els humans, tot i que les seves picades són molt doloroses.

  Va arribar a Europa a través de França en 2004, en un vaixell de càrrega de mercaderies (ceràmica) de la Xina.

  En l`any 2010 es va confirmar l’arribada a Espanya a través dels Pirineus, concretament a Irun (Guipuzkoa). Posteriorment es va detectar a Nafarroa (Navarra) (juny 2011).

  La seva expansió es produeix de manera natural a través de les valls fluvials, rius, rieres.

 38. lejarza said

  La vespa asiàtica s’expandeix i l’apicultor ara ja lluita sol

   El 2015 es van eliminar 140 nius i aquest any es calcula que ja n’hi ha uns 600 de descontrolats

   No hi ha tractaments definitius per combatre-les

  Imma Bosch – GIRONA

  “L’apicultor ha de produir mel i no passar el dia matant vespes”
  “La lluita contra la vespa asiàtica la tenim perduda perquè ara per ara no hi ha res prou efectiu per combatre-la.” Així de clar parlen des d’Apicultors Gironins Associats, que engloba la major part d’apicultors aficionats i professionals de les comarques gironines. I si fins ara la lluita contra la vespa asiàtica, també coneguda com a Vespa velutina, la duia a terme el sector conjuntament amb els Agents Rurals, segons assegura el secretari de l’associació, Carles López, “aquest any els Agents Rurals ja no ens poden ajudar” i les vespes campen al seu aire.

  L’any passat, apicultors i Agents Rurals van aconseguir destruir 140 nius de vespa asiàtica a la demarcació de Girona, i aquest any –tot i que asseguren que no porten el compte dels que han aconseguit destruir– calculen que n’hi ha “uns 600 de descontrolats” i que “aquesta xifra anirà creixent”. Per sort, l’expansió de la Vespa velutina a les comarques gironines no va al mateix ritme que en altres zones com ara Galícia, “on la vespa va entrar el mateix any que va entrar a Catalunya i en canvi ells ja ho tenen tot ple”. “Això és perquè el clima de l’estiu de les comarques gironines –el de juliol i agost– és massa sec i això no les deixa desenvolupar amb la mateixa velocitat que es desenvolupen a Galícia o a l’Atlàntic”, assegura López, que comenta que les zones de la demarcació que més agraden a aquesta vespa són el Ripollès, la Garrotxa i l’Empordà, perquè són les zones més humides.

  La vespa asiàtica va entrar accidentalment a Europa l’any 2004 pel port de Bordeus, a França, entre la càrrega d’un vaixell procedent de la Xina. A la demarcació de Girona hi va arribar el 2013.

  A part de la picada, la vespa asiàtica és inofensiva per a l’ésser humà, però no per a la població d’abelles, ja que els causa greus danys. Es calcula que cada vespa pot capturar entre 25 i 50 abelles al dia. A més, si l’abella detecta la vespa asiàtica a prop, no surt del niu i, per tant, es pot acabar morint. “Aquest any hi ha una desena d’abellars afectats”, assegura López, que comenta que passen moltes hores intentant detectar la vespa perquè ara per ara l’únic que és efectiu “és detectar els nius i eliminar-los”. “S’han intentat altres mètodes però de moment no n’hi ha cap d’efectiu”, manté Carles López. Entre aquests, hi ha el mètode coreà, que consisteix a enxampar una vespa i impregnar-la d’insecticida perquè quan torni al niu l’escampi.

  “L’apicultor no ha de basar la seva feina a matar vespes sinó a produir mel”, explica López, que assegura que a l’apicultor professional la vespa li produeix pèrdues importants, però el més perjudicat és l’apicultor petit, que ho té molt difícil per lluitar-hi i amb el temps “s’ho acabarà deixant”. El sector creu que la lluita l’haurien de fer el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, el Ministeri d’Agricultura o Medi Ambient, però no “nosaltres sols” perquè el “problema el tenim tots”.

  Vendes a França i importacions de mel xinesa

  L’apicultor gironí exporta bona part de la mel que produeix a França “amb bidons” i “a granel”, i la resta es ven en mercats de proximitat: en botigues especialitzades o en fires. A l’Estat espanyol, l’exportació està xifrada en 30.000 tones de mel que es venen principalment a Alemanya, Bèlgica, França i Anglaterra. I si s’exporten 30.000 tones de mel, se n’importa exactament la mateixa quantitat. “El que passa és que pràcticament tota la mel que ve de fora es compra a la Xina a 2 euros el quilo i és de molt baixa qualitat”, assegura Carles López. El 2014 set de cada deu quilos introduïts a l’Estat espanyol eren de la Xina.

  “Les importacions provinents de tercers països no compleixen els alts estàndards de qualitat i sanitat exigits pels apicultors”, assegurava el sindicat agrari JARC ja l’any passat, una situació que ha anat empitjorant amb el temps. Segons JARC la importació de mel provinent de països com ara la Xina suposa una competència deslleial per als apicultors de l’Estat espanyol, ja que la legislació xinesa permet l’ús de productes fitosanitaris i antibiòtics prohibits a la UE, així com una “contínua pressió a la baixa sobre els preus de la nostra mel en origen”. Produir una mel a la UE d’acord amb els requisits de qualitat, seguretat alimentària i sanitat que exigeix la normativa comunitària tenia el 2014 un cost que anava de 2,29 euros el quilo a 6,5. Aquest mateix any el preu mitjà d’entrada de mel xinesa a l’Estat espanyol es va situar en 1,36 euros el quilo.

  Una temporada semblant a la de l’any passat
  Imma Bosch

  La producció de mel d’aquest any és semblant a la de l’any passat, prop de 500.000 quilos. El sector a la demarcació de Girona disposa d’unes 20.000 arnes, de les quals unes 17.500 estan censades. Apicultors Gironins Associats consta de 150 socis, tant professionals –de150 a 2.000 caixes– com aficionats. La temporada, segons Carles López, el gerent de l’associació, ha estat irregular: dolenta per als apicultors que tenien les caixes al litoral mediterrani i molt bona per als apicultors transhumants que havien portat les caixes a les zones de muntanya, perquè “han compensat les pèrdues” ja que els castanyers han florit molt bé i s’han fet molts quilos de mel. Per als apicultors que van deixar les caixes a la demarcació o al litoral mediterrani la temporada va començar molt bé: al febrer i març “hi va haver bona floració i les abelles es van estimular molt i van criar molt”. Al març, però, hi va haver pluges “que van impedir que les abelles sortissin, i com que hi havia tanta cria es van haver de menjar la mel que hi havia a les caixes per alimentar-les” i “no es va poder collir res”. Ara, sempre segons López, els caldrà esperar què passa a la tardor. “Esperem que ens pugui ajudar”, comenta López, que assegura que ara estaria molt bé que plogués perquè l’arboç –a partir del qual les abelles elaboren una mel molt preuada– floreixi. Si hi hagués pluja continuada, explica el gerent de l’associació, faria sortir la flor de l’arboç i la de l’heura. Molts dels apicultors gironins professionals fan transhumància i traslladen les caixes a les zones on saben que trobaran les flors adequades per a les seves mels –romaní, bruc, castanyer o milflors, que és una barreja de totes les floracions, entre d’altres–. Segons dades del 2014, la demarcació que cull més mel és Tarragona, amb 1.115.594 quilos; seguida de Lleida, amb 738.474; Girona, amb 451.532, i Barcelona, amb 419.805 quilos.

 39. lejarza said

  Despleguen amb èxit a la Garrotxa un tractament amb insecticida per frenar l’expansió de la vespa asiàtica

  Els apicultors de la Garrotxa, l’Alt Empordà i el Gironès combinen el ‘mètode coreà’ amb la captura de vespes velutines reines

  Els apicultors gironins estan desplegant, amb èxit, un tractament amb insecticida per frenar l’expansió de la vespa asiàtica. A l’espera de tancar la temporada i avaluar els resultats definitius, les sensacions són satisfactòries ja que l’anomenat ‘mètode coreà’ o ‘troià’ està registrant un 70% d’efectivitat. Consisteix a enxampar una vespa i impregnar-la d’insecticida perquè, un cop torni al niu, l’escampi entre els altres exemplars. El sistema va provar-se l’any passat per primer cop a Les Planes d’Hostoles (Garrotxa) i ara s’ha aplicat a nivell comarcal a la Garrotxa, l’Alt Empordà i el Gironès. Si es confirma l’eficàcia del mètode, informaran de l’experiència al Departament d’Agricultura perquè l’exporti arreu de Catalunya. Els apicultors gironins combinen el tractament amb la captura tradicional de vespes velutines reines, amb què a principis d’any van impedir la proliferació de 350 nius d’aquesta espècie invasora.

  Els bons resultats de la prova pilot realitzada a l’octubre de l’any passat a Les Planes d’Hostoles han animat els apicultors gironins a desplegar el ‘mètode coreà’ arreu de La Garrotxa i l’Alt Empordà –dues de les comarques més afectades per la vespa asiàtica- i en punts concrets del Gironès. El sistema s’inspira en un tractament aplicat a Corea per combatre altres espècies. Un soci d’Apicultors Gironins Associats va donar la idea després de descobrir un vídeo penjat a Internet.

  El mètode també es coneix amb el nom de ‘troià’, en referència al mite del cavall de Troia de l’antiga Grècia. Igual que l’exèrcit grec va derrotar els seus rivals introduint una gran figura de fusta dins la ciutat fortificada de Troia, els apicultors confien que l’exemplar de vespa asiàtica (velutina) que capturen i impregnen d’insecticida els ajudi a eliminar el niu del qual prové.

  El tractament consisteix a enxampar una vespa asiàtica amb l’ajuda d’una xarxa. Li tallen les potes per evitar que pugui desfer-se de l’insecticida en pols que prèviament li han estès a l’abdomen (mai a les antenes o el cap) i, un cop envernissada, se la deixa volar en llibertat perquè pugui tornar al niu. El producte acabarà matant la resta d’exemplars.

  Ara per ara, apliquen un insecticida d’ús general. Si el mètode acaba quallant, volen professionalitzar-lo i optar per un menys agressiu amb el medi ambient. Tot i que amb cautela a l’espera de tancar la temporada i l’estudi, els apicultors gironins estan satisfets amb els resultats obtinguts. Segons xifres provisionals, l’efectivitat del tractament ronda el 70%, tal com apunta el secretari d’Apicultors Gironins Associats, l’expert en vespes velutines Carles López.

  El ‘mètode coreà’ o ‘troià’ està sent utilitzat en paral·lel al sistema tradicional, que consisteix a capturar vespes reines a l’hivern i principis de primavera per aconseguir que la resta d’exemplars joves acabin morint a l’estiu. Enguany han aconseguit caçar 350 vespes reines i, per tant, han evitat el naixement de 350 nous nius.

  Presència territorial de la vespa asiàtica

  La vespa asiàtica és una espècie invasora que va entrar a França provinent de la Xina. Des del sud del país veí, es creu que va saltar a l’Alt Empordà a finals del 2011. Des d’aleshores, s’ha escampat per la Garrotxa, el Ripollès, la Selva, el Gironès, el Pla de l’Estany i la Vall d’Aran. També s’ha detectat algun exemplar en punts concrets del Vallès i Osona, però sembla que la presència és molt menor en comparació a la de les comarques gironines i el Pirineu lleidatà.

  “De moment, la vespa velutina no s’ha expandit més cap al sud perquè sembla que el clima de Barcelona, Tarragona i la plana de Lleida no li acaba d’agradar però, en canvi, als llocs on ja n’hi havia, veiem que la concentració és cada vegada més alta”, explica López, que posa l’exemple de Cantallops (Alt Empordà), on l’any passat havien detectat un sol exemplar de velutina i aquest any ja n’han vist entre vuit i deu.

  L’any passat, els apicultors gironins van recomptar uns 140 nius de vespes asiàtiques. Enguany, el nombre total creixerà fins als 600 nius, tot i que no tots seran identificats. Per primer cop, han trobat nius subterranis, la qual cosa demostra l’adaptació de l’insecte al territori.

  En aquest sentit, López recorda que “mai” podran aturar la presència de la vespa asiàtica a casa nostra perquè “troba un paradís per alimentar-se” als boscos i camps catalans . “Com a molt, el que podrem fer els apicultors, sigui amb el sistema que sigui, és intentar defensar els nostres abellars”, assegura.

  Les velutines, com tots els tipus de vespes, són carnívores. Acostumen a fer un vol estàtic i continu davant dels abellars per capturar aquests insectes i alimentar, així, les cries de vespa asiàtica que romanen als nius. Per evitar ser caçades, les abelles deixen de sortir a recollir aigua o nèctar, i això produeix una caiguda en la producció de mel. D’aquí la preocupació del sector apícola per la proliferació d’aquesta espècie invasora.

  Males perspectives de la collita

  Pel que fa a les previsions de la collita, els apicultors no són gaire optimistes. L’inici de primavera va ser “excel·lent” perquè flors com el romaní van florir bé. Les intenses pluges que van caure els mesos següents van esguerrar la primera part de la campanya, que va acabar d’enfonsar-se per un estiu molt calorós i sec. Les flors estaven “completament seques”, expliquen. Només es va salvar la producció de mel de castanyer en punts més alts com el Montseny.

  Ara, els apicultors viuen pendents del cel. Si les pluges dels darrers dies es mantenen i cauen de manera continua, sense fer estralls, l’aigua podria penetrar al fons de les plantes i fer brollar l’arboç, l’heura i algunes plantes silvestres.

  A Catalunya es produeixen anualment unes 2,7 tones de mel. Uns 450.000 quilograms provenen de la demarcació gironina. Els preus, per quilo, de les mels monoflorals envasades ronden els 7-8 euros i les milflors, els 6-7 euros.

 40. lejarza said

  El SIGMA veu molt complicat eradicar la vespa asiàtica i indica que no cal avisar-los quan es localitzen nius

  El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa indica que no és necessari alertar-los quan es localitzen nius de vespa asiàtica. Des de l’organisme es recorda ara són nius abandonats i no es repoblaran. També s’informa que els bucs no es retiren perquè la vespa no suposa un risc per a la salut pública, dubten que s’aconsegueixi eradicar i creuen que s’arribarà a un equilibri entre l’espècie exòtica i les del territori de manera que deixaran de suposar un problema per la biodiversitat.
  Amb la caiguda de les fulles dels arbres, a l’hivern és l’època en què més fàcilment es poden localitzar els bucs de vespa asiàtica, ja que queden al descobert. A Olot se’n poden veure en diversos punts, a l’entrada de l’Institut La Garrotxa, al barri de les Planotes o a l’entorn del riu Fluvià prop del Supermercat Consum. El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, el SIGMA rep avisos gairebé a diari de ciutadans que han vist nius, però indica que no és necessari alertar-los ja que es considera que l’espècie ja està establerta en el territori i és molt difícil eliminar-la. El cas de la vespa vel·lutina és compara amb el mosquit tigre. S’ha intentat eradicar, però ha estat impossible i amb el temps s’adapten al nou espai.
  Des del SIGMA es retiren els nius localitzats en parcs o espais públics quan poden suposar un risc per els ciutadans. A nivell particular, només es recomana eliminar-los en casos molt concrets que puguin suposar un risc pels habitants de l’immoble. El motiu pel que ja no s’eliminen els bucs de vespa localitzats és perquè no suposen un risc per la salut pública.
  Tot i que a l’hivern és quan més nius es localitzen, son nius abandonats o en fase d’abandonament ja que el cicle de la vespa asiàtica és d’un any. Comença com una femella fecundada que hiverna enterrada a terra tot de novembre a març. És llavors quan surt i comença a construir el niu, produeix vespres obreres estèrils i durant els mesos d’estiu fan créixer el buc. Al setembre, la reina posa ous amb femelles i mascles fèrtils. Un cop fecundades, les femelles s’enterren i les vespres obreres i els mascles moren.

 41. lejarza said

  La Generalitat reconeix que és impossible erradicar la vespa asiàtica

  El director general de Polítiques Ambientals admet el «creixement imparable i exponencial» de l’insecte, però assegura que «no atacaran greument les persones i no eliminaran les abelles»

  El responsable de l’administració crida a no fer alarmisme

  ddg 27.01.2017

  El director general de Polítiques Ambientals i Biodiversitat de la Generalitat, Ferran Miralles, va reconèixer que «és impossible fer desaparèixer» la vespa asiàtica, una espècie invasora que ataca les abelles autòctones i l’expansió de les quals el Govern català aspira a «contenir».
  Miralles va admetre, en declaracions fetes ahir al matí a RAC1, que la presència de la vespa asiàtica «és un problema». Però va assegurar que «no atacaran greument les persones i no eliminaran les abelles», per la qual cosa va considerar que «no és un tema que ens hagi d’alarmar més».
  «Tenim un problema [amb la vespa asiàtica] com el que produeix qualsevol espècie invasora. Però no amb l’alarmisme amb què se n’ha parlat», va reiterar Miralles, qui va reconèixer que «és impossible fer desaparèixer la vespa d’Europa» i va assegurar que «ja trobarem un punt d’equilibri».

  El director general de Polítiques Ambientals i Biodiversitat de la Generalitat va recordar que aquesta espècie procedent del sud-est asiàtic va arribar a França el 2004 i s’ha estès per l’Estat espanyol i Europa perquè «té un creixement exponencial i imparable». «No podem extingir-la –va dir–, però sí que podem contenir-la» i va aclarir que, «en part, es contindrà sola perquè no té hàbitat a tot Catalunya per escampar-se». En la mateixa intervenció, el responsable de Polítiques Ambientals i Biodiversitat va insistir que les asiàtiques «depreden sobre les abelles, com moltes altres vespes, però no les ha extingit ni a França ni a Euskadi» i va manifestar que «és un factor més que pesa sobre l’abella de la mel, que té altres problemes i depredadors». Respecte d’aquesta, Miralles va dir que «no s’extingirà en cinc anys, però és un problema per al sector».
  «Hi ha gent que ha mort per picades d’abelles, per al·lèrgies, però la vespa asiàtica ha arribat a Europa occidental fa anys i no hi ha hagut molta interacció humana», va remarcar Ferran Miralles. I va voler tranquil·litzar tot afirmant que «els atacs a les persones no són la norma, no hem tingut ensurts en aquest sentit. En algun cas, sí que s’acosten al niu. Però no és la norma».
  Pel que fa a l’actuació de la Generalitat, el director general va explicar que «destrueix els nius de vespes asiàtiques quan es detecten, sobretot, si estan a prop d’un lloc habitat, però Miralles va dir que el preocupa «molt més el que pot passar a les abelles que a d’altres espècies. Juguen un paper molt més essencial que altres en el nostre ecosistema».
  «Les espècies invasores formen part de la globalització. No és la fi del món, hem de conviure, no s’estendrà a tot Catalunya, no és un tema que ens hagi d’alarmar més», va concloure Ferran Miralles.

 42. lejarza said

  Una vespa encara invencible

  Des del febrer del 2011, la Generalitat i els apicultors han lluitat amb diferents ginys per evitar l’exposició de la vespa asiática

  xavier valeri 05.02.2017

  La vespa asiàtica s’ha convertit en un problema de complicada resolució. Fins ara, ni la tecnologia avançada ni les solucions basades en enginys artesanals han aconseguit aturar la colonització de les comarques gironines per part d’aquesta espècie. Tot i l’ús de fongs, insecticides, radars, xarxes i gossos, la presència de l’insecte ha progressat cada any, amb els conseqüents efectes sobre les abelles.
  l radar de visió tèrmica va resultar ineficaç per a la detecció dels nius de la vespa asiàtica. Des d’un helicòpter, el radar havia de detectar l’escalfor dels nius, però no va ser prou poderós per travessar la carcassa vegetal que els cobreix. Aquesta tècnica, provada el setembre del 2013, va ser una més de les eines que agents rurals i apicultors han fet servir per intentar aturar l’expansió de la vespa asiàtica per les comarques gironines, sobretot a la Garrotxa. De moment, però, sense resultats favorables.
  La presència de l’espècie a la demarcació ja no es pot erradicar, però sí limitar. Del que s’ha de fer a partir d’ara tractarà la reunió que la conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha de mantenir properament amb els apicultors gironins. Els mètodes que han fet servir fins ara la Generalitat i els apicultors han evitat un desastre de dimensions més grans, però no han frenat l’expansió de l’insecte.
  Al novembre del 2011, els apicultors van detectar les primeres vespes devoradores d’abelles a l’Alt Empordà. No era un animal desconegut, perquè se sabia de l’alarma que havia causat a França, el País Basc i d’altres llocs d’Europa. De seguida van preparar-se per aturar la invasió dels boscos d’una espècie que en altres indrets s’havia mostrat devastadora.
  El primer sistema que van fer servir per intentar aturar l’insecte van ser les trampes tradicionals per a la captura de les reines. És un sistema que dona resultats, però no frena l’expansió de l’espècie. En aquell moment, sobre la base de les reines capturades a la primavera, els apicultors confiaven a poder aturar l’expansió. Això no obstant, cada tardor observaven com les vespes s’havien multiplicat i dirigien la seva voracitat als bucs de les abelles de mel.
  A partir de la localització del primer niu de vespes, el desembre del 2013 a la Vall d’en Bas, es van desenvolupar tècniques per localitzar els nius i destruir-los. El radar tèrmic havia esdevingut inútil i van començar a treballar amb gossos. L’olfacte dels gossos proporcionats per un ensinistrador olotí va ser eficaç, però tampoc va esdevenir l’instrument definitiu.
  Una manera de defensar les abelles és protegir els seus bucs amb un reixat prou espès per impedir el pas de les vespes i esperar que les abelles facin una ruta d’entrada i sortida. Els resultats del mètode són bons i moltes vespes reboten sobre la xarxa fins anar a parar als recipients plens de líquid que les esperen als extrems de la xarxa, però això tampoc ha estat suficient per eliminar-les.
  Defenses químiques
  Fa pocs mesos, els apicultors gironins van desplegar un nou tractament amb insecticida. Conegut com el troià, el mètode consisteix en enxampar una vespa i impregnar-la d’insecticida. La voluntat és que un cop torni al niu escampi l’insecticida entre els altres exemplars.
  Aquest nou mètode primer es va provar a les Planes d’Hostoles i després es va escampar per la resta de la Garrotxa, l’Alt Empordà i el Gironès. Els apicultors van comprovar que el sistema de la vespa repartidora de verí funcionava i que en setmanes els nius quedaven morts. Això no obstant, les dificultats per impregnar vespes de verí van impedir que aquesta pogués convertir-se en la solució final.
  La darrera experiència química va tenir lloc a Santa Pau i va consistir a aplicar un sistema que havia tingut èxit contra l’escarbat morrut de la palmera. Es tracta d’un escarabat gran que, si se’l deixa, posa larves a les palmeres. Les larves fan túnels al tronc i maten la planta. En aquest cas, la solució va consistir a crear un paràsit en forma de fong que es posa a la clova de l’escarabat i la travessa escampant-se-li per tot el cos i matant-lo.
  Un expert apicultor va fer la prova de posar el fong en un niu de Santa Pau. El resultat va ser espectacular, ja que el fong es va enganxar a les vespes i les va deixar de color verd i mortes. El niu va quedar destruït. El problema, a partir d’ara, és aconseguir que el fong impregni prou en les vespes que volen pels boscos i camps. En aquests moments, doncs, s’estan fent proves per millorar la solució del fong.

 43. lejarza said

  El Consell Comarcal contractarà una empresa externa per exterminar la «Vespa velutina»

  Els ajuntaments van demanar ajuda a l’ens quan la Generalitat va decidir delegar-los la responsabilitat d’eliminar aquesta espècie invasora.

  A la Selva es van detectar vuit nius el 2016

  roser albertí 12.02.2017

  El Consell Comarcal de la Selva (CCS) contractarà una empresa externa perquè s’encarregui de l’extermini de la vespa asiàtica. Així ho va confirmar el president de l’ens, Salvador Balliu, qui va avançar que la licitació del servei es farà en les pròximes setmanes.
  El Consell Comarcal va prendre aquesta decisió després que el passat mes d’octubre la Generalitat va decidir delegar la responsabilitat d’eliminar aquesta espècie invasora als Ajuntaments i als mateixos apicultors. Fins aquell moment, aquesta tasca la feien els Agents Rurals, però a causa de la proliferació dels nius, el govern català va considerar que era una feina «inassumible» per aquest cos. «Els alcaldes ens van comentar la seva preocupació sobre aquest tema, ja que no saben com s’ha d’actuar o a qui s’ha d’avisar en cas de detectar-se un niu», va explicar Balliu. Una advertència que ja havien fet a l’octubre els apicultors gironins quan van exposar que ni ells ni els ajuntaments disposaven dels mitjans adequats, com els equipaments i les persones especialitzades, per fer front a aquesta vespa depredadora d’abelles.
  Per tot això, segons va explicar el president del Consell, es va acordar contractar una empresa externa especialitzada que es posarà a disposició dels consistoris selvatans. «Si detecten algun niu, els Ajuntaments només hauran de despenjar el telèfon i l’empresa s’encarregarà de tot», va remarcar el president de l’ens. Per poder licitar el servei, el Consell ha creat una partida pressupostària d’uns 5.000 euros que es finançaran a través d’una taxa que pagaran els consistoris a mesura que vagin utilitzant el servei, tot i que serà el Consell qui realitzi els tràmits de la licitació i l’adjudicació del contracte.

  Vuit nius el 2016
  Pel que fa als nius, l’any passat a la comarca selvatana se’n van localitzar vuit. Segons va informar el Departament de Territori de la Generalitat, aquesta seria la quarta comarca de la demarcació gironina amb més nius trobats, en un rànquing encapçalat per: la Garrotxa (71), el Ripollès (18) i el Gironès (9). El segueixen l’Alt Empordà (5) i el Pla de l’Estany (3). En total, el 2016 es van localitzar 116 nius a la província de Girona, una xifra que supera els 104 que es van trobar el 2015 o els 11 de l’any 2014. Tot i això, Territori va detallar que «sembla que hi ha una certa estabilització de les deteccions de nius, menys a la comarca de la Garrotxa, que ha augmentat molt respecte al 2015, amb 71 nius». El primer niu de vespa asiàtica de tot Catalunya va ser detectat el 2012 a l’Alt Empordà.
  A la Selva, de moment, s’han trobat nius a Santa Coloma de Farners i a Caldes de Malavella. «L’any passat, en vam localitzar un de molt gros a dalt d’un arbre a prop de l’estació de tren», va explicar Balliu, qui també és alcalde de Caldes. «Els agents rurals van venir, i amb una grua van pujar fins on hi havia el rusc i hi van injectar un verí a l’interior per matar tots els insectes que hi havia», va relatar el batlle, qui va precisar que el niu era de la mida «de quatre pilotes de futbol» i les vespes, «com una moneda de 50 cèntims». «Criden molt l’atenció i fan mitja por, sobretot quan apareixen en zones urbanes o semiurbanes», va afegir.

 44. lejarza said

  Descobreixen que la mort de la reina no altera la reproducció de la vespa asiàtica
  La Garrotxa és el lloc ideal per a l´expansió de l´animal per la qualitat de l´aigua, les flors i les abelles i la humitat .No hi ha cap depredador que es vegi amb cor d´aturar l´expansió de l´insecte asiàtic devorador d´abelles autòctones
  xavier valeri olot 23.03.2017

  La vespa asiàtica té un sistema de reproducció diferent del de les vespes autòctones, que propicia la seva expansió. El principal tret diferencial és que la reina de les vespes velutines difon una olor que inhibeix sexualment la resta de femelles del niu.
  Quan mor, les altres femelles deixen de sentir l´olor que les inhibeix i una altra femella queda activada sexualment i la reproducció continua com si no hagués passat res. En canvi quan la reina de les vespes normals mor el niu queda sense l´animal reproductor i queda desorganitzat i desapareix. El mateix passa amb les abelles.
  La substitució sexual de la reina de les vespes asiàtiques fa que sistemes com el del tret al niu no sigui del tot eficaços, perquè un grup de vespes pot fer un altre niu. El més aconsellable -si és possible- és embolicar el niu perquè no s´escapim, despenjar-lo i després matar-les totes.
  El director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, Francesc Canalies, va explicar la teoria de la substitució sexual de la reina de les vespes en una entrevista a Nació Digital. En declaracions a Diari de Girona ha precisat que és una teoria extreta de l´origen de la vespa velutina. Ha indicat: «en els llocs d´origen de la vespa, com ara Cambodja o el Vietnam, saben que la mort de la reina no suposa que el niu entri en un període de decadència abocat a la desaparició». Això no obstant a Catalunya no se sabia i no es va poder activar la lluita contra la vespa sobre la base d´aquesta informació.
  En canvi, Canalies ha explicat que la captura de femelles fecundades que té lloc ara sí que és eficaç. Ha assenyalat que en aquest període de l´any les vespes fecundades surten dels amagatalls on han passat l´hivern i és normal que sentin atracció per les feromones (senyals sexuals) que els apicultors posen a les trampes. Ha indicat que cada vespa fecundada significa un animal que no podrà fer el niu.
  Ha reblat que -en contra- quan el niu està començat o fet la captura d´una reina no suposa cap alteració per la vida i continuïtat del niu, perquè una altra vespa pren el lloc de la morta i és fecundada pels mascles del niu.
  Canalies ha assegurat que l´expansió de la vespa asiàtica continuarà fins que entri en equilibri amb les altres espècies. L´aturador ha de ser un depredador. Ha explicat: «Encara no ha sortit un animal que s´hagi vist amb coratge per enfrontar-se´hi». Això no obstant, hi ha indicis que indiquen la garsa com un possible depredador de la vespa asiàtica. Canalies ha previst que en un moment o altre sortirà un depredador que frenarà la vespa velutina.
  Ha explicat que de moment l´única cosa que es pot fer és intentar mitigar els efectes de la vespa asiàtica i adaptar-nos al desenvolupament de la vespa asiàtica.
  Ha comparat els efectes de la vespa asiàtica amb els d´altres animals que han canviat el seu hàbitat natural per un altre. Ha posat d´exemples el cranc americà, que ha posat contra les cordes la supervivència del cranc autòcton, el teixó amèrica o el cas del camell de dues gepes, que va ser dut a Austràlia a principis del segle XIXcom un animal de treball.
  Amb l´aparició dels motors, els camells van quedar sense utilitat i es van escampar pel desert. Sense depredadors es van reproduir i ara Austràlia és el país amb més camells del món. N´hi ha 750.000 i ara tants ja representen un problema pel govern. Es beuen aigua que fa falta per regar, es mengen l´herba i destrueixen els arbres.

 45. lejarza said

  Francesc Canalies: «Des d’un punt de vista natural, la vespa asiàtica no té cap tipus d’afectació real»
  La vespa asiàtica va arribar a Catalunya l’any 2012 i ha convertit la Garrotxa en la seva capital
  Els 71 nius trobats l’any passat a la comarca assenyalen la consolidació de l’espècie
  Segons el director del SIGMA, Francesc Canalies, la vespa és un nou repte per les espècies autòctones
  Pau Masó | 21/03/2017
  La vespa asiàtica ja és garrotxina. Ho confirmen les últimes dades del Departament de Territori i Sostenibilitat les quals xifren en 71 els nius localitzats a la comarca l’any passat. L’espècie forestera s’ha consolidat i acomodat a la Garrotxa, l’epicentre de Catalunya: el 61% dels nius localitzats l’any 2016 al territori català van ser trobats entre volcans.
   
  Tot va començar l’any 2012 amb un primer niu a l’Alt Empordà. A partir d’aquí, la vespa s’ha multiplicat de forma imparable al territori català situant la Garrotxa com la seva capital. A Catalunya, el 2012 es van localitzar 3 nius, el 2016 s’ha tancat amb 116.
   
  El director del Consorci de Medi Ambient Salut Pública i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), Francesc Canalies, explica a NacióGarrotxa l’origen, les característiques, formes de vida, curiositats i futur de la també anomenada vespa velutina. Aquesta va arribar per quedar-se i presenta reptes biològics a les espècies autòctones, tot i que no és el primer cop que un invasor les amenaça: el mosquit tigre o el cranc americà també van aparèixer per acabar formant part de la fauna de la Garrotxa. La vespa asiàtica ja ha entrat en aquest club i, a partir d’ara, cal trobar la manera de conviure-hi.
   
  – Quan arriba a la Garrotxa?

  – Tenim notícies d’ella des de fa tres o quatre anys. A partir d’aquí hi ha hagut una onada d’expansió progressiva de la vespa.
   
  – Per què arriba a la Garrotxa?

  – El perquè no el sé. Arriba a la comarca probablement ella sola amb migració, ja que la tenim a França on fa dotze o catorze anys que hi és. Podria haver arribat transportada voluntària o involuntàriament per algú; vull dir dins un cotxe, un equipatge o qualsevol mitjà de transport que fem servir. El secret és sempre el mateix: una espècie arriba a un lloc perquè troba unes condicions de clima i humitat bones per reproduir-se i no té competència ni depredadors. Per tant, què fa? Ocupa l’espai. Mentre no tingui competència ni depredadors hi ha una expansió important i exponencial d’aquesta dins el territori.
   
  – S’expandeix perquè en el seu lloc d’origen hi té problemes per subsistir?

  – Evidentment. Aquesta espècie ha evolucionat al sud-est asiàtic (Xina, Cambodja o Vietnam) on es troba amb equilibri, és a dir, en competència amb la resta d’espècies. Ecològicament sempre hi ha un procés d’equilibri, cada una de les espècies crea distorsions amb la resta frenant el seu creixement, però a la vegada és controlada per les altres, ja sigui perquè comparteix el menjar o l’espai. La vespa asiàtica ha entrat a la Garrotxa en un espai buit on es pot expandir.

  – Us imaginàveu quan vau trobar el primer niu de vespa asiàtica a la Garrotxa que arribaria als nivells actuals?

  – Sincerament, la seva evolució no deixa de ser una evolució lògica de qualsevol espècie que es troba en aquesta situació. La vespa asiàtica té un factor que l’ajuda en el creixement ràpid: en un rusc d’abelles de mel hi ha una reina que si es mor el rusc queda desorganitzat i s’acaben morint totes, però, en el cas de la vespa asiàtica, la reina impedeix de forma hormonal que la resta d’abelles es puguin reproduir. Per tant, quan desapareix la reina, desapareix la inhibició hormonal i qualsevol femella pot convertir-se en reina i crear un rusc nou. El primer dia això no ho sabíem, ho hem après a mesura que hem llegit coses d’una espècie que venia de fora. Em fa gràcia sentir a vegades algú que diu que s’ha d’erradicar; és impossible, no l’erradicarem. El més assenyat és veure com podem mitigar els efectes que té sobre allò que a nosaltres ens interessa i com ens adaptem per conviure amb aquesta nova circumstància.

  – Cada vegada tindrem més invasions?

  – Sí, per diferents motius. Primer per la globalització: el flux de gent, de mercaderies i, per tant, d’animals i ous entre un lloc i altre és constant. Ens arribaran espècies que s’hi podran adaptar i altres que no. L’altre efecte important i que ja el tenim aquí és el que va lligat al canvi climàtic: provoca que algunes de les nostres espècies que han evolucionat amb el nostre entorn, comencin a tenir problemes de supervivència i, per tant, s’expliquen coses com la vespa asiàtica. Aquests dos efectes – globalització i canvi climàtic – juguen a favor en el nivell de dispersió. Es tendeix cap a una homogeneïtzació de tots els espais, i això és preocupant a nivell biològic. Ara tenim hàbitats que són ecosistemes diferents, però amb el procés de canvi global que estem vivint sembla que es barreja tot. De fet, és el que fem l’espècie humana a una velocitat molt diferent: pots anar a qualsevol ciutat i trobaràs un Zara, mentre que abans tenies botigues de roba domèstiques pròpies del territori.
   
  – La vespa asiàtica no és perillosa, cal deixar-ho clar.

  – Algunes notícies l’assenyalaven com la vespa assassina… Des d’un punt de vista de salut humana no és perillosa, no ataca a les persones. Per tant, no creiem que sigui un motiu de preocupació especial per a la població. És a dir, no t’atacaran, però si un nen jugant sacseja l’arbre on hi ha el rusc, a les vespes no els hi agradarà i podem tenir un problema. A la resta de situacions no tenim pensat cap intervenció.
   
  – No és perillosa per la gent, però ho és per l’abella autòctona?

  – No tant per l’abella sinó pels productors. Per l’abella de mel, la vespa asiàtica no deixa de ser tant perillosa com qualsevol altre depredador que tingui. Desapareixeran les abelles? No ho penso de cap manera. Hi ha crisi? Sí, però les abelles segueixen existint. No són els únics pol·linitzadors que hi ha. Són importants? Sí, però perquè nosaltres els hi donem més protagonisme que als pol·linitzadors que no ens donen beneficis. Hi ha moltíssimes espècies pol·linitzadores, només cal anar a qualsevol camp florit per veure que hi ha un munt d’insectes que van de flor en flor.
   
  – Per tant el repte serà buscar una altra espècie que ofereixi mel?

  – No, en absolut. El repte serà que l’abella de la mel s’adapti a tenir la vespa asiàtica a prop i conviure amb ella. Per exemple, l’abella productora de mel de l’Àsia ha buscat estratègies per lluitar contra la vespa asiàtica. Com ho fa? Quan una vespa vol atacar un niu d’abelles, l’envolta, comencen a moure les ales, produeixen calor i la maten amb alta temperatura. Això ho aprendran les nostres abelles? Si ho han après les asiàtiques també ho poden aprendre les nostres.

  – Mentrestant, què es pot recomanar als apicultors?

  – No estic en condicions de fer gaires recomanacions perquè tampoc sabem si aquestes vespes s’instal·len a prop dels ruscos o no. Pel que sabem, sembla que l’atac als nius d’abelles de mel es fa de setembre a octubre. El que no és lògic i que he escoltat en algun lloc, és posar un tros de carn a l’entrada del rusc de mel perquè la vespa es pugui anar a alimentar de la carn i no ho faci amb les abelles. El que s’està afavorint amb això és el seu creixement. Les solucions fàcils en biologia acaben sent solucions difícils perquè els factors són múltiples.
   
  – Com es pot frenar la vespa asiàtica?

  – No ens hem plantejat frenar la vespa asiàtica. No està clar com poder frenar l’espècie, no coneixem prou el seu comportament. Els mètodes de control són mètodes de contenció i d’adaptació més que de reducció poblacional. Penso, però, que el control de la població de vespes asiàtiques vindrà, per una banda, perquè ocuparan l’espai que han d’ocupar – ja no tindran espai lliure com tenen avui – i, d’altra, perquè apareixerà un o diversos individus d’aquí que utilitzaran les vespes asiàtiques com a recurs alimentari. De fet, ja hi ha algunes garses que es mengen les larves dels nius, això és un pas important. La vespa asiàtica ha d’arribar al seu nivell de creixement i ha de trobar els seus límits naturals perquè la població s’estabilitzi, tota la resta és artificial.  
   
  – Per tant, és absurd voler-hi posar solució?

  – Voler-hi posar solució pensant que en l’eliminació, crec que no té cap lògica. Buscar estratègies perquè l’afectació sobre les abelles de mel sigui la mínima possible és el que s’ha de fer. El que passa és que les solucions no són immediates, fàcils ni barates.
   
  – Us sentiu impotents davant la vespa asiàtica?

  – Ho assumim com un dels danys col·laterals que tenen el canvi climàtic i la globalització, els dos grans impactes de llarg recorregut que tenim. Ara ha sortit el tercer informe del canvi climàtic que diu que tindrem períodes de sequera més llargs i pluges molt més intenses i extremes. Això és al que ens haurem d’acostumar i adaptar. En definitiva, el canvi climàtic és la causa que fa canviar el medi ambient. Per exemple, els boscos que necessiten fred com les fagedes es reduiran perquè hi haurà altres espècies vegetals que estaran més ben adaptades a la calor que aniran substituint aquest tipus de boscos. I això quan tardarà? Doncs la vida d’un faig o una alzina que són 200 anys. No és un fet automàtic sinó que va passant progressivament.
   
  – Per tant, a les generacions futures, se’ls hi ha de demanar paciència i precaució.

  – No fer bestieses. Precaució en el sentit que nosaltres formem part d’aquest entramat. A vegades ens mirem l’entorn natural amb una certa prepotència. La natura té uns ritmes diferents que van totalment per lliure; té una transcendència tot plegat que se’ns escapa. Es tracta d’un aspecte molt complicat i diversificat que a vegades oblidem i ens pensem tot poderosos. Vivim d’aquests ecosistemes i, per tant, prescindir d’ells és la mort segura.
   
  – Heu arribat a somiar amb la vespa asiàtica?

  – No. Moltes espècies han entrat en un sistema nou moltes vegades. Això és bo o dolent? Ni una cosa ni l’altra. Hi ha una processos d’adaptació i és el més normal del món. La vida viu d’això, de ser competitiva, adaptar-se i aprofitar els recursos que hi ha. A nosaltres la vespa asiàtica ens importa perquè afecta a una unitat de producció nostra que és la mel. Si no l’afectés, ni ens n’adonaríem. Perquè ens vam alertar del mosquit tigre? Perquè picava més fort que un altre. El cranc americà és un altre exemple: s’ho ha cruspit tot i ara trobem el cranc autòcton a indrets remots. Això ens ha preocupat? En absolut.

  – Per tant hem de creure que la invasió no significa un mal.

  – Significa un canvi i un procés d’adaptació que no s’hauria de veure com una cosa perillosa. De fet, els xinesos tenen la mateixa paraula per definir canvi i oportunitat. De la presència de la vespa asiàtica ella en surt afavorida, però que ningú perdi la perspectiva que algú més també en sortirà perquè una altra espècie l’aprofitarà com un recurs, per exemple, per construir en els nius abandonats per la vespa les seves cases de segona mà. Hem d’aprendre com conviure i millorar aquesta situació, però des d’un punt de vista natural la vespa no té cap tipus d’afectació real.
   
  – Aquest any tornarà a ser un repte?

  – El repte és el procés d’adaptació. El que passa és que, probablement, aquest any ja no en parlarem. El cas de la vespa asiàtica és igual que el del mosquit tigre: semblava que tot s’havia d’acabar però ja no en parlem; hem integrat el mosquit a les nostres vides, ens ha pessigat més de tres vegades, i no hi ha més transcendència.
   
  – Quina és la millor definició de la vespa asiàtica?

  – Jo crec que és una oportunista, com totes les espècies. Per exemple, si ets periodista i arribes a un lloc on no hi ha periodistes seràs el “rei del mambo”. D’alguna manera és el que fa la vespa. Totes les espècies, en el fons, són oportunistes per tal de sobreviure, també els éssers humans. 

 46. lejarza said

  Cinc noves reines de vespa asiàtica localitzades al dia
  La Selva, l’Alt Empordà i la Garrotxa, les comarques on aquest insecte invasor és més present ?Pagesos i associacions d’apicultors acusen la Generalitat de «no actuar amb eficàcia» en les tasques de control dels nius
  pep t. 24.05.2017
  La vespa velutina continua expandint-se pel territori català. La seva presència se centra sobretot a les comarques gironines però també augmenta a punts de les comarques centrals. Els Apicultors Gironins Associats han localitzat 680 reines de vespa asiàtica des de principis d’any (32 per setmana, gairebé cinc cada dia).
  Una quantitat important s’ha trobat a la Selva, a l’Alt Empordà i a la Garrotxa, amb un total de 492 exemplars, però també n’hi ha a la resta de comarques de la província, així com a Osona i al Bages (on només s’han localitzat, fins ara, dues reines). Ahir, representants d’Unió de Pagesos i de les associacions d’apicultors es reuniran amb representants de la Direcció General de Política Ambiental i Medi Natural per reclamar-los «màxima celeritat» per abordar la problemàtica. Denuncien que la Generalitat «no actua amb eficàcia» en les tasques de control de nius de vespa asiàtica i creuen que cal que en faci seguiment, malgrat que les competències de destrucció de nius d’aquesta espècie s’hagin delegat als ajuntaments. A tall d’exemple, denuncien que el 30 de gener passat van sol·licitar el material necessari per a la destrucció de nius, però que el Govern català no els ha respost encara.

  Pèrdua de ruscs
  El sindicat UP també demanarà que la pèrdua d’arnes (ruscs) per l’efecte de la vespa velutina no penalitzi l’apicultor a l’hora de rebre ajuts ni en altres qüestions, com ara l’adequació de mòduls de l’IRPF. D’altra banda, UP reclama per combatre els danys que causa l’abellerol, un ocell de família dels meròpids que s’alimenta sobretot d’abelles i de vespes. Demanaran que es descatalogui com a espècie protegida, que es reintrodueixin espècies autòctones depredadores d’aquest ocell, com ara la serp verda, i que es quantifiquin les pèrdues que provoca a les explotacions. Així mateix, també volen que es recuperi l’ajut per danys que la Generalitat va deixar de compensar des del 2013. El dany principal que provoquen l’abellerol i la vespa a l’apicultura és, principalment, la inhibició del treball de les abelles.

 47. lejarza said

  La mel i les vespes

  Ramon Iglesias, DdG 04.06.2017

  Enguany no he pogut comprar mel d´en Montenegro de Colera. No n´he trobat enlloc. Ni l´emissària que he enviat a Colera n´ha trobat. Pel meu gust, actualment és la millor mel que es pot comprar, descartant la del meu amic Xavi, que fa anys va deixar d´acostar-se a les abelles quan va descobrir que era al·lèrgic a les seves picades.
  Segons els apicultors, hi ha hagut una caiguda de producció horrible, un 32 per cent menys que en l´anterior campanya. 2016 va ser un any sec i dolent. Però hi ha un factor més inquietant: l´expansió de l´assassina vespa asiàtica, que mata i es cruspeix les abelles i que, segons els productors, està a punt de convertir-se en una tragèdia perquè amenacen la supervivència de l´abella, una espècie més transcendent per a l´equilibri dels ecosistemes del planeta que no pas els humans, que en realitat fem més aviat tot el contrari.

 48. lejarza said

  El Consell Comarcal activa el servei extern contra la vespa velutina
  La taxa per a cada actuació serà de 320 euros i la realitzarà una empresa banyolina contractada per l’ens a través d’un concurs públic. A la comarca selvatana es van detectar vuit nius l’any 2016
  roser albertí 22.06.2017
  Els ajuntaments selvatans compten des d’avui, amb un nou aliat en la seva lluita contra la vespa velutina. Es tracta d’un servei creat pel Consell Comarcal de la Selva (CCS) i que presta una empresa externa encarregada de l’extermini i la retirada dels nius d’aquest insecte, a un cost de 320 euros l’actuació que pagaran els ajuntaments que el sol·licitin. Així es va aprovar en el ple de l’ens celebrat dimarts passat i ho va confirmar ahir el seu president, Salvador Balliu. «Des d’ara, els ajuntaments que es trobin amb un niu de vespa asiàtica, només han de fer una trucada al Consell Comarcal, i ja els donem aquest servei», va explicar Balliu.

  Tal com va avançar Diari de Girona al febrer, el CCS va iniciar els tràmits per contractar una empresa externa que s’encarregués d’aquesta tasca, fruit de la demanada feta pels alcaldes afectats per aquesta plaga. Una decisió que es va prendre també, després que l’octubre de 2016, la Generalitat delegués la responsabilitat d’eliminar aquesta espècie invasora als ajuntaments i als mateixos apicultors. Una tasca que fins aquell moment era dels agents Rurals però que a causa de la proliferació dels nius, el govern català va considerar que era una feina «inassumible» per aquest cos.
  Finalment, el Consell Comarcal va optar per crear aquest servei, licitar-lo i adjudicar-lo a una empresa banyolina, que entre altres tasques s’encarregui de visitar la zona afectada, neutralitzar el focus, retirar el niu i traslladar-lo a un espai preparat per tractar-lo i exterminar els insectes del seu interior. «Són nius molt grossos i trobar-ne un espanta molt», va detallar Balliu, qui va destacar que per aquest motiu, aquest servei normalment se sol·licita amb «urgència». «Una sola trucada i el Consell Comarcal ja s’encarrega de tot», va afegir. Per poder licitar el servei, el Consell va crear una partida pressupostària d’uns 5.000 euros que es finançaran a través de la taxa que pagaran els consistoris a mesura que el vagin utilitzant. Una taxa que dimarts es va aprovar que serà de 320 euros per cada vegada que calgui actuar i que només hauran de pagar els ajuntaments que en facin ús.
  La vespa asiàtica és una espècie depredadora, molt agressiva amb les abelles autòctones a les quals maten per alimentar les seves larves. Els seus nius poden arribar a fer un metre d’altura i 80 centímetres de diàmetre i es poden trobar, per exemple, dalt dels arbres o dels edificis.
  A la Selva, s’han trobat nius a Santa Coloma de Farners i a Caldes de Malavella. «L’any passat, en vam localitzar un de molt gros a dalt d’un arbre a prop de l’estació de tren», va explicar Balliu, qui també és alcalde de Caldes. «Els agents rurals van venir, i amb una grua van pujar fins on hi havia el rusc i hi van injectar un verí a l’interior per matar tots els insectes que hi havia», va relatar el febrer passat el batlle, qui va precisar que el niu era de la mida «de quatre pilotes de futbol» i les vespes, «com una moneda de 50 cèntims». Durant el 2016, i segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, es van trobar vuit nius, a la comarca selvatana mentre que a la Garrotxa se’n van localitzar 71.

 49. lejarza said

  El Govern admet que «s’ha anat a remolc» en la lluita contra la vespa asiática

  La Generalitat canviarà el model en la lluita contra les espècies invasores i prioritzarà les que ataquen fauna i flora «clau» per a l’ecosistema
  acn/ddg 17.10.2017

  El Govern planteja fer un canvi d’estratègia en la lluita contra les espècies invasores. El director General de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, va assegurar ahir que fins ara «s’ha anat a remolc» en la lluita contra espècies com la vespa asiàtica, per això la proposta amb la que treballa la conselleria de Territori i Sostenibilitat és centrar-se en la protecció d’unes «quinze o vint» espècies que són «clau» pel seu risc o per la protecció d’ecosistemes. Aquest nou full de ruta sobre la biodioversitat s’haurà d’aprovar en els propers dos anys, segons va explicar ahir Miralles a Girona, on ahir va començar un congrès d’àmbit espanyol sobre la gestió de les espècies exòtiques invasores que compta amb més de 90 inscrits.
  La base de dades amb la qual treballa el Departament té indexades 1.100 espècies exòtiques registrades a Catalunya, un 10% de la qual són invasores i «són les que suposen un problema». «No ho podem assumir tot», assegura Ferran Miralles. Les que més preocupen són les espècies exòtiques invasores que afecten «hàbitats molt confinats» com les zones aquàtiques. Un altre focus de preocupació són les invasores que tenen efectes econòmics com el cargol poma o la vespa asiàtica i les autòctones «dèbils» que es poden veure amenaçades per l’arribada d’un «rival».
  Per a la Generalitat, la lluita contra les espècies exòtiques invasores «és un tema de primer ordre». El director general de Polítiques Medi Ambientals afirma que lluitar contra les 110 espècies exòtiques invasores que hi ha a Catalunya tindria «despeses astronòmiques». Per això, aposta per centrar-se en una selecció tècnica. La principal novetat de la nova estratègia del full de ruta es «no anar a remolc» i actuar en les primeres fases, quan «encara hi ha possibilitats d’una mica d’èxit».
  La decisió ve per l’experiència viscuda en casos com la vespa asiàtica però també per les dificultats de fer front a espècies exòtiques invasores que arriben cada cop més per la globalització. En el cas de la vespa, Miralles admet que ja «no es pot fer res» i que els límits geogràfics els limitarà la temperatura on aquesta espècie es trobi còmode.

  Endurir normativa
  Una altra via proposada per Miralles passa per restringir la venda i tinença de determinada flora i fauna que suposa un risc invasor si surt del seu hàbitat. Un exemple és el de la tortuga de Florida, una espècie que es regalava als nens i quan creixia massa s’abandonaven a estanys o rierols. Actualment, totes les zones humides tenen «presència d’aquests animals» que ara suposen «una plaga» que amenaça espècies autòctones com la tortuga d’estany i la de rierol.
  En el marc del congrés, Girona va detallar la feina que està fent per lluitar contra espècies exòtiques invasores. Algunes d’elles, com va admetre el regidor de paisatge urbà Narcís Sastre, es produeixen per «decisions polítiques del passat». Sastre va posar d’exemple l’ailant, un arbre originari de Taiwan que es va començar a plantar a zones urbanes «perquè era bonic, resistent i creixia ràpid». Ara, però, se n’han trobat exemplars fora de control a la riba del Ter, alterant els paisatges.
  Sastre va assegurar que l’Ajuntament té un projecte a cinc o sis anys vista per lluitar contra les espècies exòtiques invasores amb un pressupost «d’entre 350.000 i 400.000 euros».
  També s’hi van exposar experiències d’èxit a l’estany de Banyoles, com el retrocés de la tortuga de Florida o el control de peixos que ha permès per crèixer la població de barbs, bagres i nàiades.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2017/10/17/govern-admet-que-sha-anat/873363.html

 50. lejarza said

  La vespa asiàtica arriba a la Cerdanya i ja és a totes les comarques de Girona

  L’espècie invasora es detecta, el 2017, a 5 comarques catalanes on fins ara no era present · Tècnics del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat han localitzat i destruït nius · També s’han trobat al Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme

  ddg 27.01.2018

  La vespa asiàtica ja ha arribat a totes les comarques de Girona, després que aquest any s’hagi detectat en l’única que, fins ara, no hi era present: la Cerdanya. A l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany i el Gironès és on aquesta espècie invasora causa més problemes a l’apicultura; mentre que al Ripollès i el Baix Empordà provoca més molèsties en construccions i habitatges.
  El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va informar ahir que, durant el 2017, s’han localitzat i destruït nius en cinc comarques on fins ara la Vespa velutina no s’havia detectat: la Cerdanya, el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme. Les dades han estat recollides pel Servei de Fauna i Flora, i els tècnics van confirmar que, ara, l’espècie invasora ja es troba plenament instal·lada a Catalunya. Alhora, els experts van explicar que l’expansió de la vespa asiàtica s’ha frenat a les comarques meridionals de Catalunya i és inexistent a Tarragona, pel clima mediterrani.

  Vigilància i control
  Encara que la seva presència no es pot eliminar, la Generalitat ha elaborat un protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions de Vespa velutina, en col·laboració amb els apicultors. Aquest consisteix principalment en l’eliminació de nius i en la captura d’abelles reines quan surten de la hivernació, generalment a partir de finals de febrer, amb l’augment de temperatures, i mitjançant paranys. En cas de perill per a les persones, el cos dels Agents Rurals són els encarregats de la destrucció dels nius. D’altra banda, l’administració autonòmica també treballa conjuntament amb ajuntaments, diputacions i consells comarcals en una estratègia comuna per a la lluita contra aquest insecte.
  Aquesta vespa instal·la els nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes. Els exemplars adults s’alimenten de líquids dolços –nèctar i mel– i de fruita madura; mentre que les larves ho fan d’abelles i d’altres tipus d’insectes, capturats pels adults i transportats als nius. Per això, la seva presència influeix en el sector de l’apicultura, encara que no sigui una espècie especialment agressiva contra les persones.
  A les comarques de Girona, a principis de novembre es va trobar el primer niu de vespa asiàtica a Castelló d’Empúries. El mateix mes, la presència d’aquesta espècie invasora va causar preocupació a Vilademuls (Pla de l’Estany), on se’n van detectar per primer cop el 2016. Durant l’estiu, també se’n van localitzar a Llagostera o Olot. En una de les comarques més afectades, la Selva, al llarg de l’any passat es van detectar prop de 150 nius.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2018/01/27/vespa-asiatica-arriba-cerdanya-ja/892445.html

 51. lejarza said

  L’Agrupació de Defensa Forestal l’Estany troba un niu de vespa asiàtica a Porqueres

  pili turon 07.02.2018

  L’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) l’Estany ha localitzat un niu de vespa asiàtica de grans dimensions a Porqueres, a tocar de l’Estany de Banyoles i abans de les llacunes de Can Morgat. Es troba a dalt d’un plataner, a uns 25 metres d’altura, i segurament està buit perquè les vespes reines s’enterren per passar l’hivern. En tractar-se d’una zona que depèn del Consorci de l’Estany, l’alcalde de Porqueres, Francesc Castañer, va explicar que l’Ajuntament està a l’espera que es faci la comprovació pertinent i els tècnics decideixin si el niu es pot treure.
  La troballa la van fer dissabte voluntaris de l’ADF l’Estany, que coordina Marc Fàbrega i té un centenar d’associats de deu municipis del Pla de l’Estany. Els integrants de l’agrupació feien la ronda habitual per la zona quan van veure el niu, «gros com una pilota de bàsquet», va remarcar Fàbrega. El coordinador va explicar que van decidir trucar als Agents Rurals, tot i que amb els prismàtics van observar que «sembla molt deterioriat». Davant la seva sorpresa, aquest cos els va respondre que no era de la seva competència, pel que l’ADF va optar per informar l’Ajuntament de Porqueres, amb un correu electrònic que van enviar dilluns.

  Encara que, en aquesta estació de l’any, els nius queden obsolets perquè la vespa asiàtica hiverna, Marc Fàbrega va destacar que la seva presència demostra que l’espècie s’ha implantat al Pla de l’Estany. «El problema serà a la primavera», va apuntar.

  La vespa asiàtica ( Vespa velutina) és una espècie invasora d’origen asiàtic que es va detectar per primera vegada a França el 2004 i a l’Estat, el 2010. La població d’abelles de la mel és la més amenaçada per la irrupció d’aquesta vespa i, pel que fa a Girona, el sector de l’apicultura que en resulta més perjudicat és el de les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Gironès i el Pla de l’Estany –tal com va informar el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) especifica que la vespa asiàtica és fàcil de reconèixer perquè és fosca, mesura prop de 3 centímetres de llargada i fa nius voluminosos, amb fibres de les escorces dels arbres, que solen trobar-se a més de 10 metres. En el cas de Porqueres, aquesta altura es dobla amb escreix. Val a dir que també se n’han trobat en cavitats al terra o en parets buides i edificis oberts.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2018/02/07/lagrupacio-defensa-forestal-lestany-troba/894404.html

 52. lejarza said

  Vilademuls demana ajuda «urgent» a la Diputació per trobar nius de vespa asiàtica

  Volen formar voluntaris de l’ADF l’Estany i dotar-los de material per lluitar contra l’espècie invasora, però l’Ajuntament no té els recursos

  lourdes casademont /acn 15.03.2018

  La propagació de la vespa asiàtica és un tema que preocupa tot el territori. A Vilademuls, però, senten encara més aquesta amenaça després de registrar el primer ferit a comarques gironines per les picades d’aquesta espècie invasora. Un caçador va patir un atac mentre passejava per un camí ple d’esbarzers a tocar d’un bosc el novembre de l’any passat.
  Aquest municipi fa uns 62 km?2; i bona part de l’espai és forestal i amb veïnats disseminats. Això fa que sigui molt difícil controlar i detectar la presència d’aquests nius. Des de l’Ajuntament subratllen que ara que comença el bon temps és el moment idoni per lluitar contra les vespes reines, perquè és quan surten de terra i formen nous nius. «No tenim els recursos per fer-ho i no ho podem fer sols», afirma l’alcalde, que demana ajuda urgent a la Diputació.

  L’alcalde de Vilademuls, Àlex Terés, explica que són conscients que la vespa asiàtica s’està estenent de forma exponencial però volen minimitzar els seus efectes i evitar danys personals. Quan a principis de novembre del 2017 es va saber que un caçador havia patit ferides per les picades d’exemplars d’aquesta espècie al municipi, van saltar les alarmes. Era el primer atac a una persona a les comarques gironines. En aquell moment, l’alcalde ja avisava que el tema no era només ambiental sinó també de seguretat pública i demanava ajut a les administracions, especialment als Agents Rurals i a la Diputació de Girona.
  Han passat els mesos i des de l’Ajuntament denuncien que cap administració els ha donat suport en aquesta lluita. Des del consistori defensen que el més adient, en el seu cas, és formar voluntaris de l’ADF l’Estany com a bons coneixedors de la zona i dotar-los del material necessari per fer tasques de prevenció i avisar en cas de detectar nou nius. «Ara és el moment de combatre la vespa reina perquè és quan surt de terra i fa nius petits que seran els nous ruscos; és el moment ideal per combatre-la abans que faci nius en llocs de difícil accés», diu Terés.
  Fa uns mesos es van posaren contacte amb la Diputació per demanar ajut perquè entenen que «tenen la capacitat econòmica que el consistori no té». La resposta que van rebre és que s’«hi estava treballant». Des del consistori, temen que passin els mesos i que hi puguin haver més incidents.
  Fonts de la Diputació van explicar que no hi ha oberta cap línia d’ajuts en aquests moments i que s’està treballant amb la Generalitat en un pla d’actuacions que determinarà què fer davant aquesta problemàtica. No s’ha concretat cap calendari. Mentrestant, la corporació es posa a la «disposició dels alcaldes» si necessiten assessorament tècnic i mitjans en «temes puntuals», com retirar nius.
  De cara a la població, l’Ajuntament de Vilademuls ha difòs a través de les xarxes socials informació i fotografies sobre les característiques dels nius perquè avisin al 112 en cas de descobrir-ne de nous. Interessen especialment els nius primaris, els nous. Són de color marró i poden trobar-se en cornises, garatges i porxos.

  Cinc nius nous en 15 dies
  Des de l’ADF l’Estany també han constatat aquest augment de la seva presència al territori. En 15 dies, han comptabilitzat 5 nius de vespa asiàtica en diferents llocs de la comarca. Durant l’hivern, amb la caiguda de les fulles, és més fàcil detectar nius, però aquests són inactius i abandonats.
  A partir del març les reines s’activen, comencen a construir nous nius i noves colònies de vespes obreres, que són les responsables, durant l’estiu, de fer cre?ixer el niu. A partir del setembre i fins desembre, les noves femelles fecundades –futures reines– s’enterren mentre la resta de vespes es moren i torna a comenc?ar el cicle.
  El president d’aquesta ADF, Marc Fàbrega, explica que el problema «afecta a tothom» i cal que la població en prengui consciència. Coincideix amb l’alcalde que s’han d’aturar les vespes reina i proposen posar trampes. Segons Fàbrega, ja tenen un grup de voluntaris disposats a fer aquestes tasques i subratlla la necessitat de treballar estretament amb els apicultors, per aprendre a detectar els nius i a neutralitzar-los.
  Una altra tasca a fer, segons Fàbrega, seria indicar amb balises els nius detectats i que es trobin a pocs metres d’altura, com ara en camins o zones de pas. «Ja s’han trobat nius a 1,5 metres de terra, cosa que fa que sigui més fàcil que t’ataquin», explica el president de l’ADF, que defensa que cal un treball conjunt entre voluntaris, apicultors i ajuntaments.

 53. lejarza said

  Les darreres setmanes s’han instal·lat 30 trampes en diferents indrets de la Vall d’en Bas.

  Aquestes estaran posades durant un mes i mig i van destinades a capturar vespes asiàtiques (Vespa Velutina), en concret els exemplars que són reines fundadores. Hi ha dos apicultors voluntaris que cada 10-12 dies realitzaran el control de les trampes, faran un registre d’exemplars i el facilitaran a l’associació Apicultors Gironins Associats.
  Per intensificar la campanya de control de nius de Vespa Velutina es demana a la població que si detecta nius, ho comuniqui a l’Ajuntament. Per altra banda, també es pot fabricar una trampa casolana, per instal·lar-la a casa.
  La vespa asiàtica o Vespa Velutina és una espècie forana procedent del sud-est asiàtic. A Europa, ha trobat un clima ideal per al seu desenvolupament, ha trobat abundància d’aliment i, el més important, no hi té cap enemic natural, això l’ha convertit en una espècie invasora que es reprodueix i es dispersa per tot el continent ràpidament
  Tot i no ser una espècie perillosa per a la salut i el benestar humà, si que ho és per la biodiversitat i l’apicultura, ja que desplaça les vespes autòctones i caça centenars d’abelles diàriament (en època de cria) per alimentar les seves larves.
  L’efecte és sobretot rellevant amb les abelles e la mel. Aquesta, a més de ser una espècie de gran interès apícola, també és molt important per la seva capacitat de pol·linitzar la ­flora autòctona, realitzant una funció de vital importància en el manteniment dels nostres ecosistemes.

  http://www.vallbas.cat/media/sites/31/CAMPANYA-REDUCCIO-NIUS-VESPA-VELUTINA.pdf

 54. lejarza said

  En Bas demana col·laboració veïnal per lluitar contra la vespa asiàtica
  Mieres ha repartit consells perquè la gent pugui detectar els nius a les cornises de les teulades
  x.v. 28.03.2018
  L’Ajuntament de la Vall d’en Bas ha aconsellat els veïns que es fabriquin trampes casolanes per instal·lar-les als jardins o als boscos.
  També ha difós informació de com es pot fer una trampa casolana. N’hi ha prou amb una ampolla de plàstic plena d’aigua barrejada amb un líquid que les atrau. L’ampolla es pot penjar amb un cordill o deixar dreta en qualsevol lloc.

  Pel que fa als nius de primavera, l’Ajuntament ha informat els veïns que si veuen nius d’entre 4 i 6 centímetres de diàmetre i de color marró a les canaleres o voladissos de les cases que ho facin saber a l’Ajuntament o que ho exposin a l’aplicació de la web municipal La Vall en un Clic.
  Els ha indicat que ara és la millor època per atrapar vespes reines i així evitar l’abundància de nius durant l’estiu i la tardor.

  Trampes professionals
  La demanda de col·laboració forma part d’una campanya contra la vespa asiàtica al municipi que com a acció principal compta amb la instal·lació de 30 trampes per part de 2 apicultors professionals que de manera voluntària col·laboren amb l’Ajuntament.
  Quan le trampes estiguin instal·lades, els 2 apicultors en faran la recollida dels animals capturats. Els resultats seran enviats a l’associació d’apicultors de les comarques gironines.
  La Vall d’en Bas va ser el primer lloc de Catalunya on es va descobrir un niu de vespes asiàtiques. La troballa va tenir lloc el desembre del 2013. Era un niu amb capacitat per 60.000 animals.
  Des de llavors n’han trobat molts més, penjats dels arbres, als voladissos de les cases i en altres llocs. La vespa es considera estesa de ple a la Garrotxa

  La situació a Mieres
  La campanya de cerca de la col·laboració ciutadana contra la vespa asiàtica no solament té lloc a la Vall d’en Bas. A Mieres, l’Ajuntament ha demanat la col·laboració dels veïns, perquè revisin les cornises de les teulades, els garatges i els porxos, perquè són llocs, on les reines solen muntar els nius
  Han avisat que els nius són de color marró i que per cada niu que sigui retirat en aquesta època de l’any es pot evitar la creació de 20 nous nius. En cas de veure perill, aconsellen que es truqui al 112.
  Fa uns 5 mesos, va tenir lloc el primer atac contrastat de vespes asiàtiques a una persona a les comarques gironines. El niu estava a 30 centímetres del terra i el caçador que apartava els esbarzers per caminar no el va detectar. Les vespes el van atacar, es va haver de refugiar en un cotxe i va haver d’anar al metge.

 55. lejarza said

  La Garrotxa rep ajut econòmic de la Diputació contra la vespa asiàtica

  x.v. la garrotxa és la comarca més afectada per la vespa asiàtica, segons va afirmar el conseller josep berga, en el darrer ple del consell comarcal de la garrotxa. berga va fer l’afirmació en el decurs de l’aprovació d’una moció de suport a la decisió 20.05.2018 | 00:34

  Berga va concretar que la Diputació ajudarà els municipis en la compra d’equips, trampes, roba i líquids especials per a les accions destinades a mitigar la presència de l’espècie invasora. Va apuntar que la Diputació els ha recomanat que estiguin preparats per fer servir el material per la tardor, quan els nius de la vespa són més visibles i les vespes reines encara no han abandonat el niu.

  En el debat, Josep Guix (PSC), va considerar que la implicació de la Diputació en la lluita contra l’insecte depredador arriba tard i va valorar que hauria de ser la Generalitat l’ens que hauria d’afrontar la lluita. Raül Massanella (CUP) va demanar difusió referent a la importància de combatre l’espècie invasora. Narcís Feixas (ERC) va assenyalar que l’Ajuntament de Santa Pau, del qual és regidor, ha treballat en diferents accions contra la vespa asiàtica des dels primers indicis de la presència de l’animal a la seva municipalitat.

  En els darrers mesos, els ajuntaments de la Garrotxa, en col·laboració amb l’Associació d’Apicultors Gironins, han promogut la instal·lació de trampes destinades a capturar vespes reina

  L’eruga del boix

  En la mateixa part del ple, el portaveu del PSC, Josep Guix, va demanar que el Consell demanés ajut per evitar que l’eruga del boix acabi amb l’existència de tots els boixos de la comarca.

  El president del Consell Comarcal li va respondre que el Consell Comarcal fa i farà tot el possible per lluitar contra l’eruga que s’alimenta de boixos.

 56. lejarza said

  Lluita contra els nius de vespa asiàtica abans que les reines hivernin

  La retirada dels enormes nius de vespa asiàtica ha estat inclosa per diverses poblacions de l’Empordà al control de plagues urbanes

  Ja se n’han retirat una quinzena de diverses poblacions, alguns en zones urbanes

  Diari de Girona » L’Alt Empordà

  Carme Vilà 11.11.2018

  Els nius de vespa asiàtica estan a aquesta època de l´any en plena activitat. Són els secundaris, els més grans, a l´interior dels quals hi ha les reines que aviat marxaran per hivernar soles. A la primavera, cada una d´elles treballarà per a un nou niu. És per això que la retirada és ara una prioritat. A l´Alt i el Baix Empordà s´ha inclòs dins el servei de control de plagues urbanes. En les darreres setmanes se n´han trobat a tocar la font d´una escola de Castelló d´Empúries, en horts de la comarca, a Begur o al voladlís d´una casa a Pals. Si és possible, els nius es dissecionaran per estudiar el comportament de les vespes.

  Les reines fan un primer niu primari a la primavera més petit i les obreres el secundari. L´elaboren habitualment a més de dotze metres i anirà creixent fins a tenir unes dimensions importants.

  La pèrdua de fulles dels abres ajuda a la tardor a fer-los visibles. Això, i sobretot perquès és ara quan les reines estan al seu interior, es considera el moment més important de l´any per retirar-los i anar reduint la població que en sis anys s´ha anat multiplicant.
  De tres a 289 nius
  El primer niu de l´espècie invasora procedent del sud-est asiàtic es va trobar el 2012 a l´Alt Empordà. El 2013 se´n van trobar tres i l´any passat ja van ser 289 a tot Catalunya, 237 dels quals a les comarques gironines. Són les dades facilitades pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, aquesta setmana en una resposta al Parlament sobre les mesures que s´adopten per minimitzar els efectes de la vespa asiàtica sobre l´apicultura i la biodiversitat.

  A les comarques gironines, els nius trobats el 2017 van ser: Gar­rotxa (77), La Selva (49), Ripollès (1), El Pla de l´Estany (40), Gironès (40), Baix Empordà (16) i Alt Empordà (14).

  A aquesta darreres dues comarques s´ha començat a controlar com una plaga urbana. El biòleg Eduard Marquès, responsable de la Unitat de Control de Plagues Urbanes del Servei de Control de Mosquits, ha explicat que «l´any passat, veient l´evolució d´aquesta espècie invasora i havent trobat els primers nius a Roses i Empuriabrava vam decidir preparar-nos per saber com actuar i què fer».

  La retirada dels nius de vespa asiàtica s´ha inclòs al control de plagues en poblacions com Figueres, Castelló d´Empúries, Sant Pere Pescador, l´Armentera, Pals o Begur. El Servei a la Badia i el Baix Ter té conveni amb disset ajuntaments.

  La Generalitat fa un control de l´espècie i demana que s´avisi al 112 quan se´n trobin, però la retirada va a càrrec de les administracions locals o particulars.

  El control és necessari per anar reduint la població i per evitar picades a la població.

  La vespa asiàtica no és agressiva, diu Marquès, però si se sent amenaçada pot atacar. Es recomana estar a una distància d´almenys cinc metres. Si els nius estan a molta alçada, que és el més habitual, no solen donar problemes. Si són baixos o estan en zones urbanes, en canvi, poden representar un perill.

  Marquès constata, per exemple, que ho són per «als qui es dediquen als desbrossaments de marges perquè quan s´apropen, només amb la vibració les posen en alerta i pots rebre un atac massiu». També poden representar un perill si passeges pel bosc i topes amb el niu sense veure´l.
  Nius en centres escolars

  En zona urbana és imprescindible retirar-los. Un dels primers dins d´una població de les comarques gironines es va localitzar l´any passat a tocar l´institut Alexandre Deulofeu de Figueres, en una escullera de roca, entre les roques.

  Fa dues setmanes n´han hagut de retirar un del pati de l´escola de Castelló d´Empúries.

  El niu es trobava a l´arbre de l´escola, a tocar de la font on els nens veuen aigua.

  El voladís d´una casa situada prop d´un bosc a Pals, o un niu entre dues barraques en un hort de Castelló d´Empúries formen part de les darreres localitzacions de nius a l´Alt i el Baix Empordà. Segons Marquès, el ritme és d´un aproximadament a la setmana.
  Per congelació o insecticida
  I com es retiren? Si el niu és alt l´embolcallen amb una bossa de plàstic, serren la branca on es troba i el retiren sencer. Posteriorment l´introdueixen en un congelador on moriran per congelació. És el mètode preferible perquè s´estalvien el risc de contaminar l´entorn.

  Si no és viable, explica Marquès, «punxem amb una nansa llarga amb un fibló que forada el niu on s´introdueix l´insecticida». En quaranta vuit hores les vespes moren i el niu es retira sense cap risc. La retirada sencera permet estudiar com es desenvolupa l´espècie. El niu trobat al pati de l´escola de Castelló es va disseccionar. Contenia 150 vespes adultes i la seva capacitat de producció era de vora el miler d´exemplars.

  A la tardor cada reina produeix unes 500 vespes reina, una part moriran i la resta fundaran noves colònies l´any següent.

  En unes setmanes abandonaran el niu i buscaran forats per passar l´hivern. Els nius com els que ara s´estan retirant l´abandonaran i després d´hivernar laes reines de manera separada jo no hi tornaran. La feina es concentrarà en aquestes setmanes «perquè si deixem passar la dispersió de les reines», ja no servirà de res retirar el niu.

  https://www.diaridegirona.cat/alt-emporda/2018/11/11/lluita-contra-nius-vespa-asiatica/945517.html

 57. lejarza said

  Tornen a posar en marxa l’estratègia comuna a la Garrotxa per combatre la vespa asiática

  Argelaguer – 09 abril, 2019

  Amb l’arribada de la primavera, les vespres asiàtiques reines, que han hivernat durant els mesos de més fred, comencen a fabricar els seus nius. Aquest moment és el millor per capturar-les i evitar la seva proliferació.

  Oriol Mascaró, regidor medi ambient Argelaguer: “La idea seria ara posar trampes per capturar reines, abans que facin els nous grossos a dalt dels arbres que llavors és quan desapareixen les reines i ja no les pots capturar. Hi ha un parell de mesos de marge, normalment abril, maig i una mica de juny, que la reina encara surt i la pots capturar. És intentar capturar-la durant aquests mesos amb unes trampes amb uns líquids especials, així evitem que faci el niu gros”

  Seguint l’estratègia conjunta de capturar les vespres reines durant aquests mesos que estan fent el nou, en diversos ajuntaments de la Garrotxa s’han tornat a mobilitzar per convidar als veïns a participar d’aquesta estratègia conjunta per combatre la vespa i informar sobre aquests insectes i les trampes que es posen per capturar-les.

  Oriol Mascaró, regidor medi ambient Argelaguer: “Ajuntar uns quants ajuntaments per fer de manera conjunta tot el tema de la vespa asiàtica. Saber quan hem de posar les trampes, quan les hem de treure, quins líquids van millor, quin tipus de trampes…. Estem intentant fer-ho en comú i no anar cadascú a la nostra”

  Entre finals de març i principis d’abril s’han fet reunions conjuntes entre diversos municipis a la Vall del Llierca i a La Vall d’en Bas, en aquest darrer cas conjuntament amb els Ajuntaments de Les Preses, Riudaura i Sant Feliu de Pallerols.

  A banda diversos consistoris garrotxins també estan impulsant xerrades informatives.

  A Argelaguer l’any passat es van instal·lar una seixantena de trampes i es van capturar unes 500 vespres amb la col·laboració dels veïns.

  Oriol Mascaró, regidor medi ambient Argelaguer: “Aquí tothom té jardí, tothom té hort, que és on van les reines ara mateix, per tant era molt fàcil amb la col·laboració dels veïns repartir-los una trampa i el líquid. L’any passat vam supervisar-ho, però aquest any la idea és que ells mateixos cada deu dies canviïn el líquid i portin el comptatge”

  Aquest any a Argelaguer la intenció és posar una dotzena més de trampes que l’any passat per reforçar algunes zones del municipi i els seu entorn.

  https://www.garrotxadigital.cat/2019/04/09/es-torna-a-posar-en-marxa-la-estrategia-conjunta-a-la-garrotxa-per-combatre-la-vespa-asiatica/

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: