Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El “fracking gas” modificarà la Llei d’Urbanisme dels municipis de Catalunya per establir que no sigui compatible amb el sòl no urbanitzable

Posted by lejarza en 18 septiembre, 2013


El “fracking gas” modificarà la Llei d’Urbanisme dels municipis de Catalunya per establir que no sigui compatible amb el sòl no urbanitzable

Vall del Llierca, Argelaguer – Riudaura – Olot

El conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig (CiU), ha anunciat que el Govern impulsarà una modificació normativa, a través de la Llei d’Urbanisme (*), perquè la tècnica del “fracking” “no sigui autoritzable” a Catalunya, ho ha dit durant la presentació de les conclusions de l’Informe del Grup de Treball sobre l’Extracció d’Hidrocarburs per fractura Hidràulica, ha avançat que enviaran un escrit oficial al Ministeri d’Indústria del Govern d´Espanya per demanar-li que “no autoritzi les sol·licituds que té en curs”, que afecten el territori de Catalunya.
En el ambit de la Comissió d’estudi dels permisos de prospecció i explotació d’hidrocarburs no convencionals per mitjà de fracturació hidràulica, el conseller ha presentat les accions que durà a terme el Govern després de conèixer les conclusions de l’informe; en primer lloc, el Govern enviarà un escrit oficial al Ministeri d’Indústria per demanar-li que “no autoritzi” les sol·licituds que té en curs en quant a la prospecció d’hidrocarburs i que afectarien el territori català. Si el govern espanyol les autoritzés, Puig ha avançat que presentarien un recurs.
La segona línia d’acció és que la Direcció General de Qualitat Ambiental del departament de Territori i Sostenibilitat ha pres l’acord d’incorporar l’activitat d’investigació d’hidrocarburs dins de la Llei de Prevenció i Control Ambiental de les activitats, d’aquesta manera les sol·licituds s’hauran de sotmetre a una autorització prèvia per part de la Generalitat, i la tercera línia d’actuacions és que impulsarà una modificació normativa “de més profunditat” perquè el “fracking no sigui autoritzable”, es modificarà la Llei d’Urbanisme per establir que la tècnica del “fracking” no sigui compatible amb el sòl no urbanitzable.
Els grups politics presents a la Comissió han celebrat les conclusions de l’informe sobre el “fracking” però han lamentat la posició de l’executiu català al llarg del procés. ICV-EUiA ha lamentat que la posició del Govern de CiU envers la tècnica del “fracking” no arribi fins ara, el diputat ecosocialista Salvador Milà ha retret que “si no arriba a ser per la mobilització ciutadana” al municipi de Riudaura a la comarca de la Garrotxa l’oposició al “fracking”.
Ciutadans (C’s) ha denunciat el canvi d’opinió del Govern de Catalunya (CiU) envers el “fracking”: “fa uns mesos deien que no feien declaracions alarmistes, resulta que avui són els més “antifracking” ha lamentat Inés Arrimadas.
La CUP, ha posat sobre la taula algunes mancances en l’Informe com l’afectació socioeconòmica que pot tenir el “fracking” en l’entorn, han lamentat que el Govern de dretes “no hagi informat ni consultat prèviament” els territoris de la Garrotxa i el Ripollès afectats.
*) Normativa de Catalunya:
L’Estatut de Catalunya atorga les competències plenes sobre organització territorial i el règim local (art. 151 i 160 de l’EAC)
Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya (TRLMRLC)
Decret 179/1995, de 13 de juny, pel qual s’aprova el reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals (ROAS)

El “fracking gas” modificarà la Llei d'Urbanisme dels municipis de Catalunya per establir que no sigui compatible amb el sòl no urbanitzable Vall del Llierca, Argelaguer – Riudaura - Olot

El “fracking gas” modificarà la Llei d’Urbanisme dels municipis de Catalunya per establir que no sigui compatible amb el sòl no urbanitzable
Vall del Llierca, Argelaguer – Riudaura – Olot

16 comentarios para “El “fracking gas” modificarà la Llei d’Urbanisme dels municipis de Catalunya per establir que no sigui compatible amb el sòl no urbanitzable”

 1. lejarza said

  IU (ICV-EUiA) inicia la campaña “no al fracking”

  El responsable federal de Políticas Energéticas en Izquierda Unida (IU), Adolfo Barrena, presentó hoy la campaña ‘No al fracking’ que la federación difundirá a través de las redes sociales contra esta práctica, contra la que han clamado numerosas asociaciones ecologistas.
  El próximo 2 de octubre la Unión Europea aprobará previsiblemente la directiva que obligará a llevar a cabo una serie de controles sobre esta práctica, que consiste en la inyección al subsuelo de productos químicos.
  Barrena, que ya la semana pasada denunció la presión de los lobbies energéticos para impedir los controles sobre el fracking, defendió que hay que apostar por las energías renovables y por un nuevo modelo económico que las desarrolle y respete el medio ambiente.
  Por eso, IU difundirá a través de las redes sociales un corto documental para concienciar sobre los perjuicios de esta práctica, a la que se opondrá en todos los ayuntamientos donde tiene presencia.
  (SERVIMEDIA)

 2. lejarza said

  El Govern endureix els requisits per practicar el “fracking”

  Exigirà una declaració d’impacte i una autorització ambiental quan una empresa tingui intenció d’usar la tècnica de la fractura hidràulica

  18.09.2013

  BARCELONA | EFE/DDG La Generalitat de Catalunya endurirà els requisits a complir per les empreses que vulguin efectuar prospeccions per extreure hidrocarburs mitjançant el mètode de la fractura hidràulica, l’anomenat “fracking”, en territori català.

  Així ho va anunciar el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, en comissió parlamentària, després que el grup de treball que el Govern va crear al febrer entre diversos departaments per fixar una posició sobre aquesta tècnica conclogués que es tracta d’una pràctica “poc recomanable” amb la tecnologia actual.

  El conseller va precisar que l’Executiu modificarà la Llei d’urbanisme perquè les prospeccions no siguin “autoritzables” en sòl no urbanitzable.
  També per dissuadir de la pràctica del “fracking”, s’exigirà una declaració d’impacte ambiental i una autorització ambiental quan una empresa vulgui usar la tècnica de la fractura hidràulica per investigar l’existència d’hidrocarburs a Catalunya.

  Puig va subratllar que el document dels experts sosté que Catalunya no disposa de recursos naturals que facin viable l’explotació de gas de roca mare, pel que l’interès energètic “no justifica els costos socials locals que podrien produir-se”.

  “El Govern descarta el fracking com a tecnologia aplicable en territori català”, va resoldre Felip Puig, que va defensar que l’escassa projecció de rendibilitat econòmica impedeix que siguin “socialment acceptables” els costos ambientals derivats de la promoció d’aquesta tècnica.
  La fractura hidràulica usa explosius i un fluid compost per aigua, sorra i productes químics a gran pressió per fracturar la roca i alliberar el gas. Per aquest motiu, es considera que ara mateix no és una tècnica recomanable.

  Malgrat rebutjar el fracking, Puig va reconèixer que l’entrada al mercat del gas obtingut per aquesta tècnica perjudica la competitivitat de les empreses exportadores catalanes, amb elevats costos energètics, pel que va defensar per explorar en el camp de les energies alternatives per reduir la seva factura energètica.

  En aquest sentit, Felip Puig va lamentar la falta de competències de l’Executiu català en l’àmbit energètic i va assegurar que un model propi permetria retallar la factura de les empreses exportadores fins a “dos dígits”.

  El PP, per les prospeccions

  Des de l’oposició, la major part de grups van aplaudirt que la Generalitat desestimi la promoció del fracking a Catalunya, mentre que el PP va deplorar que el Govern descarti aquesta tècnica i va advocar per deixar que siguin les empreses qui decideixin si els convé o no invertir en prospeccions al territori català.

  En els últims mesos, la Generalitat va anul·lar tant el permís concedit a l’empresa Teredo Oils Limited per investigar l’existència d’hidrocarburs en una àrea de 51.200 hectàrees de les comarques de la Garrotxa, Osona i el Ripollès, com l’autoritzat a una altra empresa, Montero Energy.

 3. lejarza said

  Assemblea de la PAF a Riudaura

  Publicat el 19 setembre 2013 per Comunicacio

  Benvolguts,

  Aquest dissabte dia 21 a les 10 del matí, la PAF de Catalunya i les plataformes que les componem ens reunim a Riudaura (la Garrotxa) per enfocar el nou curs de la lluita contra el Fracking.

  Després de les últimes notícies rebudes des de la Generalitat, la lluita continua més que mai: cal aconseguir una legislació efectiva al nostre País i la derogació de tots els permisos a Catalunya, a més el parlament té en marxa la comissió d’estudi que treballarà durant els propers mesos i on les plataformes hi serem presents (amb els experts que hem proposat i amb les nostres compareixences).
  Al llarg dels últims mesos hem anat treballant, hem estat al Congrés dels Diputats a Madrid, al Parlament Europeu (on vam conèixer de primera mà els moviments d´altres estats i altres plataformes), i hem organitzat xerrades divulgatíves arreu de Catalunya.

  En aquesta reunió tractarem les noves estratègies a seguir d’ara en endavant.

  Hi esteu convidats.

 4. lejarza said

  Entitats contra el “fracking” demanen que la UE prohibeixi les prospeccions

  22.09.2013

  RIUDAURA | ACN/DDG Una vintena de membres de les diverses entitats que conformen la Plataforma Aturem el Fracking de Catalunya es van reunir ahir a Riudaura en assemblea per enfocar els propers mesos. En primer lloc, van celebrar la decisió del Govern de “no autoritzar” prospeccions al territori però estan “preocupats” perquè el govern espanyol continua apostant per aquest model. Per això, treballen colze a colze amb altres entitats d’arreu d’Europa perquè aconseguir que la Comissió Europea prohibeixi el fracking. A més, també estudien crear una nova eina, un sistema de multireferèndums, per donar veu al poble i decidir sobre altres qüestions com els desnonaments o els cultius transgènics.
  L’assemblea va comptar amb representants d’associacions com Som el que Sembrem, la plataforma en Defensa del Ter, Enginyers sense fronteres o Riudaura Junts contra el fracking, entre d’altres, per valorar la situació actual. “Som conscients que l’Estat té més competències que el Govern i tot i la carta que va anunciar el conseller Puig, l’executiu espanyol es mostra favorable al fracking i està intentant convèncer que aquest sistema és el camí cap a la sobirania energètica i això no és cert”, va detallar un dels portaveus de la plataforma, Jaume Moya. Per això, continuant amb les tasques que van engegar ara fa un any, la plataforma s’ha posat en contacte amb altres entitats ecologistes i en contra del fracking d’arreu d’Europa per intentar que la Unió Europea pugui aturar aquesta mena de prospeccions.

  Contactes a nivell europeu
  “El mes de setembre vam anar a Brussel·les, hem fet reunions amb França i el proper mes d’octubre o novembre ens reunirem amb altres entitats d’Itàlia”, va avançar la president de Riudaura Junts contra el fracking, Blanca Gómez. “El nostre objectiu és el canvi energètic, que la Comissió Europea prohibeixi per llei el fracking”, va assegurar. D’altra banda, a nivell català, l’assemblea també està en contacte amb tota mena d’associacions per crear una xarxa, un lobby de pressió, perquè les administracions promocionin les energies renovables en comptes de sistemes com el fracking. “Es tracta de crear una unió des de tots els àmbits científics i entitats per passar-nos informació i pressionar el Govern”, va detallar un altre dels membres de la plataforma, Eudald Rifà. La primera reunió de la xarxa es farà el proper 5 d’octubre a Girona, on s’aprovaran les bases, un manifest inicial i es determinarà com es pot treballar.
  Durant l’asemblea també es va avançar que la plataforma participarà en el proper “Global Anti-Fracking Day”, el 19 d’octubre. Encara no han determinat quines activitats tenen previstes però, des de l’entitat, van assegurar que sortiran al carrer per fer-se sentir.
  Finalment, la plataforma també va donar a conèixer que estan treballant per crear una nova eina, un sistema de multireferèndums, perquè la ciutadania pugui votar sobre qüestions diverses i iniciatives legislatives populars com la de la PAH que l’Estat va tombar. “Davant la impossibilitat de transformar la realitat pels canals democràtics actuals, en una assemblea de la PAF va sorgir la idea de crear un sistema perquè els ciutadans puguin prendre decisions d’interès general”, va explicar un dels portaveus de Som el que Sembrem i membre de la plataforma, Albert Puy. Des de l’associació van ressaltar que es tracta d’una nova possibilitat perquè els ciutadans puguin tenir “pes i vot” en les polítiques del Govern

 5. lejarza said

  ¡¡No  al  Fracking¡¡

  Izquierda Unida (IU)

  A/A.: Federaciones de I.U. y EUiA
  Estimados/as Compañeros/as:
  La  fractura  hidraúlica,  conocida  como  Fracking,  está  generando  en  multitud  de ayuntamientos  y  comarcas  un  movimiento  claro  de  oposición  ciudadana  por  los  riesgos ambientales,  sociales  y  de  salud  que esta  técnica  puede  provocar.  Son  vaias  las  Plataformas ciudadanas  constituidas  y  el  movimiento  de  oposición  se  va  incrementando.  Nuestr@s militantes  y  cargos  públicos  están  participando  y  colaborando  con  estas  movilizaciones ciudadanas y ya son varios los ayuntamientos y CC.AA. que, a veces a iniciativa de I.U., de otros  grupos políticos o de las Plataformas ciudadanas, ya se han posicionado en contra del fracking. Izquierda Unida se posicionó contra el fracking en el pasado mes de Mayo. El día 25 el 
  Consejo  Político  Federal  aprobó  una  resolución  en  la  que  se  fijaba  claramente  nuestra 
  posición. 
  Hoy  hemos  presentado  la  campaña  federal ¡¡No  al  Fracking¡¡    que  da  respuesta  al 
  posicionamiento  contrario  a  esta  técnica  de  fractura  hidraúlica  que  aprobó nuestro máximo 
  órgano de dirección.
  Ponemos a vuestra disposición los siguientes materiales:
  ‐ Cartel y pegatina sobre la campaña
  ‐ Cartel, banners y demás elementos para webs y redes sociales
  ‐ Corto‐documental  que  trata  de  explicar  lo  que  es  esta  agresiva  técnica  y  servir  de 
  apoyo  para  intervenciones  en  las  instituciones  o  para  participar  en  actos,  mesas 
  redondas, charlas informativas….. (puede difundirse, tanto a través de las redes como 
  a plataformas y demás contactos)
  ‐ Modelo de Proposición de Ley para intentar que el fracking sea prohibido en las CC.AA.
  ‐ Modelo  de  Moción  Municipal  (puede  ser  también  una  Proposición  No  de  Ley)  para 
  presentar en los ayuntamientos con el mismo objetivo.
  Junto a todo ello va la disposición clara, desde  mi responsabilidad federal, de apoyaros en 
  el  desarrollo  de  esta  campaña  en  aquello  que  podáis  necesitar.  La  disponibilidad  incluye, 
  también,  la  posibilidad  de  participar en actos  (públicos  o  internos)  siempre en  función  de  la 
  agenda.
  Cordialmente
  Adolfo Barrena Salces
  Responsable Federal de Políticas Energéticas

 6. lejarza said

  El “fracking” comença a sacsejar…

  Francesca Garcia Calero (Bescano)

  Mentre aquí es debat amunt i avall sobre els inconvenients i els avantatges del fracking, des del desconeixement opto per llegir la premsa de la Comunitat Valenciana per conèixer realitats en lloc de teories, i descobreixo amb estupor com el fracking ja ha començat a fer tremolar, literalment, la costa de Castelló de la Plana. Des del passat 12 de setembre poblacions com Vinaròs, Benicarló i Peníscola vibren a ritme de 10 a 12 sismes diaris fins arribar, segons sembla, a sismes de grau 3 en l’escala Richter. De dilluns a diumenge, les 24 hores. De res ha servit la veu del poble, les manifestacions que s’han succeït per fer-se escoltar.

 7. lejarza said

  Nuevos terremotos en Castellón

  Esta madrugada se ha podido sentir un seísmo de 4,2 grados en la escala de Richter

  01/10/2013

  Los terremotos no cesan en las costas valencianas. Esta madrugada se han vuelto a vivir seísmos en Castellón relacionados con la inyección de gas en la planta Castor.
  Durante esta noche se ha llegado a vivir un terremoto de 4,2 grados en la escala Richter en torno a las 03.30 horas, superior al vivido ayer de 3,9. Aunque no ha sido el único, sobre las cinco de la mañana se ha podido sentir otro temblor de tierra de magnitud 2,3.
  Los movimientos ocurridos en los últimos días han disparado la preocupación de los habitantes de la zona, que se organizan para luchar contra el proyecto de gas submarino Castor. Más de 300 personas se concentraron ayer delante del Ajuntament de Vinaròs (Baix Maestrat) para mostrar su rechazo, exigir más información y la parada total del proyecto.
  Los vecinos no tienen ninguna duda: los terremotos están asociados a las operaciones de inyección de gas de las últimas semanas. Eugènia Aixalà pudo ver como su casa ha temblado en los últimos días. “El lunes me desperté de madrugada, fueron 40 réplicas en un día”, exclama la vecina. “Si esto continúa así puede pasar un seísmo como el de Lorca (5,2 grados)”, añadió.

 8. lejarza said

  Plataforma Anti-Fracking Comarques de Castelló

  NOTA DE PREMSA PAF COMARQUES CASTELLÓ 02-10-13. Sismes induïts: Castor i fracking.

  La Plataforma Anti-Fracking Comarques de Castelló alerta que els terratrèmols del Castor és un joc de nens en comparació amb el que pot arribar a ser el Fracking.

  Des de que van començar els treballs d’injecció de gas al Dipòsit submarí de gas a Vinaròs, són més de 200 terratrèmols els que s’han enregistrant, arribant algun d’ells a magnituds que comencen a ser preocupants.

  I es que la relació existent entre la formació geològica on es troba el dipòsit de gas Castor, és gairebé la mateixa que la resta del Maestrat: Una falla.

  Els treballs que es duen a terme al magatzem del Castor, consisteixen en injectar gas en estat líquid, a una pressió de treball de 241 atmosferes. Aquesta primera injecció de gas a pressió, es fa a una cavitat on hi havia una borsa de petroli, per la qual cosa, es pot entendre que podria tractar-se de la fase menys agressiva de la injecció, ja que tot i ser pressions força importants, es fa sobre una roca que conté molts porus buits on anteriorment estaven allotjats els hidrocarburs.

  L’empresa promotora del projecte Castor, Escal UGS a través del Seu president el Sr. Recadero del Pozo va confirmar la passada setmana que la relació entre la injecció de gas i els terratrèmols era evident i assumia l’autoria de molts d’aquests moviments sísmics.

  Si en només una instal·lació, una única plataforma, i amb la injecció a 241 atmosferes ja tenim aquests efectes tan alarmants, que han obligat a aturar tots els treballs d’injecció per un risc i perill evident cap a la població i els bens immobles-, el que podria passar si s’autoritza el fracking podria suposar la fi de la vida a la zona tal i com la coneixem.

  Pot semblar d’un alarmisme exagerat, però cal recordar que les pressions a les que treballa el fracking poden arribar al triple que la Castor, i que no només es tracta d’una plataforma, si no que han demanat permís per a 195000 hectàrees. 

  La detonació d’explosius al subsol i la posterior injecció de l’equivalent a unes 10 piscines olímpiques d’aigua, arena i més de 250 tones de contaminants en cada pou a unes pressions que podrien arribar a les 700 atmosferes, obliga a pensar que el Castor es un joc de nines en comparació al fracking.

  Només en la fase d’investigació, Montero Energy vol obrir un mínim de 3 pous amb fracking, per la qual cosa el perill i risc que fins ara era considerat un factor quasi a no tenir en compte per part de les Administracions Públiques; a les darreres setmanes està agafant tal magnitud que, només per aquesta ja demostrada relació entre la injecció al subsol i terratrèmols, es fa necessari i obligatori rebutjar qualsevol treball al subsol que implique treballar en grans pressions.

  Ara, per desgràcia, tenim una altra prova irrefutable de la barbaritat que significa el fracking, i esperem que els representants polítics i tècnics que han de signar amb el seu nom i cognom l’aprovació o el rebuig a aquests projectes, ho facin pensant en el territori i les persones que l’habiten, doncs ja no podran al·legar desconeixement.

 9. lejarza said

  ICV-EUiA ha demanat al Congrés la compareixença del ministre Soria i recorda a Mas que projectes com el Castor “no es poden fer sols pensant en els beneficis”
  La portaveu d’ICV-EUiA al Parlament de Catalunya, Dolors Camats, ha demanat avui al Govern de la Generalitat que faci el mateix que ha fet el govern del País Valencià i convoqui “a la mateixa taula” i perquè tinguin tota la informació a l’empresa responsable del sismes a l’Ebre, Escal UGS, i “al Ministeri, als ajuntaments i alcaldes, la gent del territori i, en especial, a la Plataforma en defensa de les Terres del Sènia que fa molts anys que denunciaven els riscos de les injeccions de gas”.
  En aquest sentit, la portaveu parlamentària d’ICV-EUiA, tot i que ha valorat positivament que la Generalitat demani responsabilitats a Escal UGS, li ha retret que, malgrat que el focus físic dels sismes estigui al País Valencià “no pot mirar per a altra banda perquè les repercussions sí que afecten a Catalunya” i ha recordat que el seu grup parlamentari ja va presentar una bateria de preguntes al Parlament el passat 25 de setembre en les quals demanava al Govern que expliqués, entre altres coses, si té un Pla d’Emergències per a una zona d’especial risc per la presència de pous de petroli com és la costa del Delta de l’Ebre, i si la ciutadania i les institucions dels territoris afectats havien estat correctament informats per la Generalitat i Escal UGS.

  De la mateixa manera, Camats també ha avançat que ICV-EUiA al Congrés també ha registrat la petició de compareixença del ministre d’ Indústria, Energia y Turisme, José Manuel Soria, perquè doni explicacions al Congrés alhora que ha instat al Govern de la Generalitat a reclamar els informes tècnics que també ha demanat el ministre per saber exactament què ha provocat els sismes que han tingut lloc a Terres de l’Ebre.

  Camats ha recordat a Mas que la Plataforma en defensa de les Terres del Sènia ja va alertar dels perills de la injecció de gas el 2007 , quan es va publicar la Declaració d’Impacte Ambiental i es va sotmetre a informació pública la concessió de l’explotació i ha sentenciat: “Els informes, avaluacions ambientals i estudis geològics no són manies; que prenguin nota quan pensen en autoritzar el fracking o altres projecte similars d’injecció de gas a les cavitats que han quedat buides a la conca salina de Cardona. Projectes com aquests no es poden fer sols pensant en els beneficis, sinó que s’ha de pensar en les repercussions sobre el territori i les persones”.

 10. lejarza said

  ICV-EUiA segueix la ofensiva contra el projecte Castor al Parlament, al Congrés, al Senat i a la cambra europea

  La diputada d’ICV-EUiA al Parlament, Hortènsia Grau, la portaveu d’ICV i diputada al Congrés, Laia Ortiz i l’eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, segueixen l’ofensiva contra el projecte Castor d’emmagatzematge de gas natural a Vinaròs i que sembla que està provocant sismes als territoris limítrofs. Per això, ICV ha registrat una bateria de preguntes a totes les institucions on té representació per tenir tota la informació sobre les conseqüències del projecte.

  En aquest sentit, tant Ortiz com Saura han registrat la petició de compareixença del ministre d’Indústria, José Manuel Soria al Congrés perquè informi dels sismes que sacsegen la costa del Delta de l’Ebre i han registrat preguntes demanant si l’executiu espanyol “té intenció de mantenir la paralització del projecte” fins que es realitzin els estudis necessaris per esbrinar l’origen dels darrers sismes. Així mateix, ICV també ha preguntat al govern espanyol “quines actuacions té previstes per investigar les afectacions sobre l’ecosistema marí i sobre la pesca” donada la “riquesa de la biodiversitat de la zona i la proximitat de la plataforma del projecte Castor en la ruta dels cetacis marins”.

  De la mateixa manera, la coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, ja va demanar ahir al Govern de la Generalitat que faci el mateix que ha fet el govern del País Valencià i convoqui “a la mateixa taula” i perquè tinguin tota la informació a l’empresa responsable del sismes a l’Ebre, Escal UGS, i “al Ministeri, als ajuntaments i alcaldes, la gent del territori i, en especial, a la Plataforma en defensa de les Terres del Sènia que fa molts anys que denunciaven els riscos de les injeccions de gas”.

  Ja el 2008, Joan Herrera va registrar 38 bateries de preguntes al Congrés dels Diputats mentre l’eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, en va registrar 8 més al Parlament Europeu. “Ja ho dèiem”, han recordat tant Herrera com Romeva, qui ha alertat de les conseqüències pel territori.

  Us adjuntem a continuació els links a les iniciatives parlamentàries:

  Parlament Europeu:

  2013

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FTEXT+WQ+E-2013-007642+0+DOC+XML+V0%2F%2FES&language=es
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2013-007566&language=ES

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2013-004004&language=ES

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2013-004005&language=ES

  http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/comarcas/europa-revisara-legalidad-de-las-ayudas-que-reciba-castor_834182.html

  2012

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2012-005051&language=ES
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2012-005052&language=ES

  2011

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FTEXT+WQ+E-2011-011478+0+DOC+XML+V0%2F%2FES&language=es

  2009

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FTEXT+WQ+E-2009-4299+0+DOC+XML+V0%2F%2FES&language=es

 11. lejarza said

  IU CELEBRA LA EXIGENCIA DE ESTUDIOS DE IMPACTO MEDIOAMBIENTAL EN TODAS LAS ETAPAS DEL FRACKING

  Estrasburgo, 9 de octubre de 2013
  Nota de prensa
  Tras haber sido aplazada en septiembre la votación por la presión de los ‘lobbies’ energéticos, el pleno del Parlamento Europeo ha aprobado hoy el Informe Zanoni, sobre la modificación de la Directiva 2011/92/UE, relativa a la evaluación de impacto medioambiental, que establece la obligatoriedad de evaluaciones de impacto ambiental en todas las etapas relacionadas con la extracción de gas de esquisto mediante fracking, incluidas las investigaciones y prospecciones de evaluación antes de la fracturación.
  “Desde Izquierda Unida lo tenemos bien claro y, junto a la inmensa mayoría de movimientos sociales, organizaciones ecologistas y plataformas ciudadanas, rechazamos frontalmente el gas fracking por sus consecuencias desastrosas económica y medioambientalmente a medio y largo plazo”, ha señalado tras la votación el eurodiputado de IU, Willy Meyer.

  Por ello, Meyer ha señalado que “siguiendo la aplicación del principio de precaución, la UE debe de establecer criterios muy rigurosos de estudio y análisis, incluidos, por supuesto, la obligatoriedad de la realización de estudios de impacto medioambiental, que estos sean independientes y transparentes y que en todo momento cuenten con la participación de las comunidades implicadas”.

  “Las consecuencias de la extracción del gas por fractura hidráulica pueden conllevar el abandono de poblaciones enteras por contaminación de las aguas subterráneas y alto riesgo sísmico. Por eso es indispensable que, además de estos rigurosos estudios de impacto medioambiental, se lleven a cabo procesos profundamente democráticos que permitan participar en la toma de decisión a las personas afectadas de manera vinculante”, indicó el eurodiputado.

  Igualmente, Meyer ha reiterado que Izquierda Unida “seguirá haciendo todo lo que está en sus manos para que la UE rechace este gas como alternativa energética y recomiende a los Estados miembros declararse territorio libre de fracking”.

  De esta manera, Meyer da continuidad a la labor que está llevando a cabo Izquierda Unida en comunidades autónomas como Andalucía, donde está liderando el debate parlamentario para que se prohíba la extracción de este gas a través de la fractura hidráulica y se declare Andalucía como ‘territorio libre de fracking’.

  El informe aprobado hoy establece el posicionamiento que el Parlamento Europeo debe defender frente al Consejo en el proceso abierto para la reforma de la Directiva de 2011/92/UE. 

  Además de defender la obligatoriedad del estudio de impacto medioambiental en las actividades relacionadas con la extracción de gas de esquisto, el informe encarga a los representantes de la Eurocámara impulsar la inclusión y fortalecimiento de criterios para una mayor transparencia, independencia y participación en la elaboración de estas evaluaciones durante las negociaciones con el Consejo que deben iniciarse ahora para culminar la reforma de esta importante directiva europea. 

 12. lejarza said

  El Congreso vota hoy el control ambiental del polémico fracking

  La norma que regula el análisis de viabilidad de un proyecto de acuerdo a sus impactos ambientales, reducirá los plazos de tramitación a entre 4 y 6 meses | España se han concedido entre 50 y 70 permisos para investigación y/o perforaciones exploratorias
  Medio ambiente | 10/10/201

  Madrid. (EFE).- El Congreso de los Diputados debatirá hoy el proyecto de ley de Evaluación Ambiental, que controlará, entre otros, los impactos ambientales de extracción de hidrocarburos mediante la polémica técnica de fractura hidráulica o fracking.
  El ministro de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, Miguel Arias Cañete, defenderá en el Pleno este proyecto que el Gobierno considera “clave” para el sector de la inversión, y cree promoverá la generación de puestos de trabajo, ya que la nueva ley abrevia plazos y simplifica los procedimientos de los expedientes.
  En concreto, el ministerio estima que tendrá un impacto sobre la actividad económica de 1.000 millones de euros y que generará unos 80.000 empleos.
  La norma que regula el análisis de si un proyecto es o no viable de acuerdo a sus impactos ambientales, reducirá los plazos de tramitación de expedientes a entre 4 y 6 meses de duración, frente a los 3,4 años de media que tardan en resolverse actualmente.
  Entre las novedades de la futura ley destaca la inclusión en ella de las actividades de extracción de hidrocarburos mediante fractura hidráulica, una técnica que se utiliza para extraer gas natural mediante la inyección de agua y un cóctel de productos químicos, que los detractores denuncian tiene riesgos para la salud y el medio ambiente.
  Según estiman las organizaciones ecologistas, en España se han concedido entre 50 y 70 permisos para investigación y/o perforaciones exploratorias.
  Otra novedad de la ley es que integra el estudio de los efectos de los proyectos sobre el cambio climático, y crea un nuevo instrumento llamado “bancos de conservación de la naturaleza” para compensar, reparar o restaurar las posibles pérdidas netas de los valores naturales.
  Para las principales organizaciones ecologistas de ámbito nacional, este proyecto pone en peligro el “sistema inmunitario” del medio ambiente en España, ya que consideran que se rebaja la capacidad de control de las actividades dañinas con la naturaleza.
  Tampoco les agrada la inclusión de los “bancos de conservación de la naturaleza”, porque consideran que permitirá compensar y/o restaurar afecciones ambientales en un lugar distinto al que se producen.

 13. lejarza said

  ICV-EUiA insta l’Estat espanyol a aplicar la directiva europea per regular el fracking

  L’eurodiputat d’ICV-EUiA i vicepresident del grup parlamentari Verds/ALE al Parlament Europeu, Raül Romeva, ha mostrat la seva satisfacció per l’aprovació al Parlament Europeu de la revisió de la Directiva d’Avaluació d’Impacte Ambiental (AIA) que regularà, entre d’altres aspectes, els projectes de fracturació hidràulica, més conegut com fracking. Romeva ha instat a l’Estat espanyol a “transposar la Directiva de manera urgent i aplicar-la excepcionalment de manera retroactiva a projectes que han demostrat ser un fracàs mediambiental com ho és el Projecte Castor”.

  La Directiva d’Avaluació d’Impacte Ambiental (AIA) s’aplica als projectes públics i privats i estableix criteris mediambientals per a la seva aprovació. La regulació dels projectes de fracking es produirà tant en la fase d’exploració com en la d’explotació i hauran d’estar subjectes a estudis d’impacte ambiental. Amb la revisió de la Directiva queden subjectes als estudis previs d’impacte ambiental tots els projectes de gas natural (fins ara sols ho estaven els que extreien almenys 500.000 metres cúbics de gas al dia i pel seu baix rendiment en quedaven quasi tots els projectes de fracking fora de regulació).

  A partir d’ara es podran tenir en compte els impactes negatius sobre el medi ambient, la salut i el clima dels projectes, especialment preocupants en el cas del fracking, ja que “poden contaminar l’aigua potable, fer malbé els subministraments d’aigua dolça, el paisatge i l’agricultura, poden provocar terratrèmols i tenen efectes greus sobre la salut humana”, ha afirmat Romeva, qui ha afegit que “la revisió de la Directiva d’AIA permetrà a Europa no repetir els mateixos errors dramàtics que als EUA”.

  La Directiva també inclou mesures destinades a prevenir els conflictes d’interessos entre els desenvolupadors dels projectes i les persones expertes que duran a terme els estudis, fet que per l’eurodiputat d’ICV suposa una “victòria de la transparència i la participació pública sobre els interessos dels lobbies” i ha reiterat que ICV i els Verds Europeus continuaran al costat dels moviments socials per aconseguir que el fracking sigui prohibit a tota Europa.

 14. lejarza said

  Fracking

  Europa exige control ambiental

  Efe Verde

  El Pleno del Parlamento Europeo (PE) reclamó evaluaciones obligatorias de impacto medioambiental antes de autorizar la extracción de hidrocarburos mediante fractura hidráulica o fracking

  “La fracturación hidráulica suscita inquietudes”, reconoció el eurodiputado liberal Andrea Zanoni (ALDE), ponente del informe ante la Eurocámara, quien explicó que con estos nuevos criterios esperan “evitar los conflictos de interés” entre los promotores de los proyectos y las personas que los evalúan.

  Precisamente para romper ese círculo vicioso, el Parlamento aboga también por que se realice una consulta pública antes de poner en marcha estas actividades de extracción.

  La normativa europea en vigor ya obliga a realizar estudios ambientales sobre unos 200 tipos de proyectos públicos y privados, una lista que ahora se ampliará a los planes de exploración y extracción por fracturación hidráulica de hidrocarburos no convencionales, como el gas de esquisto.

  Hasta ahora sólo se cubrían las extracciones mayores, a partir de los 500.000 metros cúbicos al día, lo que dejaba fuera la mayor parte de este tipo de extracciones por fractura. En la práctica, esto se traducía en que los promotores de estos proyectos no estaban obligados a realizar una evaluación medioambiental previa.

  La votación de hoy se produjo después de un debate en el que se habló de la situación ambiental de proyectos como el Castor, la planta con almacén subterráneo de gas natural de Vinaròs cuya actividad está suspendida por el Gobierno español tras el aumento de la actividad sísmica.

  El eurodiputado valenciano Andrés Perelló (PSOE) subrayó que este proyecto es un ejemplo de “mala evaluación ambiental” puesto que no se evaluó adecuadamente el riesgo de terremotos por inyección de gas en un almacén en una falla sensible.

  El también eurodiputado español Raül Romeva (ICV) confió hoy en un comunicado en que la medida sea trasladada a la legislación española “de manera urgente” y se aplique “excepcionalmente de manera retroactiva para proyectos que han demostrado ser un fracaso medioambiental, como lo es el Proyecto Castor”.

  Desde el grupo de Los Verdes del PE, su portavoz la eurodiputada francesa Sandrine Bélier destacó que exigir un impacto ambiental no evitará que las controvertidas extracciones por fractura hidráulica reciban autorización.

  “Los Verdes consideran que existen pruebas suficientes para prohibir esta arriesgada tecnología”, afirmó e hizo hincapié en que al menos hay que garantizar que los promotores de estas extracciones sean responsables de los posibles daños y ofrezcan garantías financieras para cubrir riesgos potenciales.

  El comisario europeo de Medio Ambiente, Janez Potocnik, por su parte, afirmó que esta medida allana el camino para que se efectúen cambios que aseguren que las preocupaciones de los ciudadanos son tenidas en cuenta.

  El Pleno aprobó la exigencia de realizar estudios ambientales por 332 votos a favor, 311 en contra y 14 abstenciones, pero aún deben pronunciarse los Estados miembros antes de que la medida pueda entrar en vigor.

  Fuente: http://www.efeverde.com/blog/noticias/frackingeuropa-exige-control-ambiental/

 15. lejarza said

  Fracking: fractura geológica, fractura económica, fractura ecológica y fractura social

  J. A. Urra Urbieta

  En geología, hydrofracking, o fracking de manera abreviada, es un término anglosajón para referirse a la técnica de fracturación hidráulica para la extracción de hidrocarburos no convencionales, fundamentalmente gas natural no convencional, el laureado shale gas o gas de esquistos, que no es otra cosa que metano.
  Básicamente, el fracking consiste en la extracción de ese gas natural no convencional mediante la fracturación de la roca madre poco o nada porosa, fundamentalmente esquistos de pizarras, donde se aloja de forma muy fragmentada y dispersa. Para extraer las incontables microburbujas de metano atrapadas en las formaciones de esquistos de pizarras se utiliza una técnica de perforación mixta: primero se perfora a gran profundidad, hasta unos 5.000 metros, en vertical, y posteriormente, a partir de ese pozo, se perfora varios kilómetros, entre 2 y 6, en horizontal. Una vez realizadas la perforación vertical y horizontal, se inyecta por ellas agua con un alto porcentaje de arena (hasta un 98%) y una serie de aditivos químicos (hasta un 4%) a gran presión, lo que provoca que la roca madre se fracture y las microburbujas de metano se liberen y asciendan a la superficie a través del pozo vertical. El proceso se repite perforando vertical y horizontalmente a lo largo de toda la veta de roca rica en gas, lo que genera que parte de la mezcla inyectada vuelva a la superficie en forma de residuo (entre un 15% y un 85%), además de dejar la litosfera de la zona de perforación como un queso gruyere.

  Desde el punto de vista económico, la explotación del gas de esquisto mediante fracking se puede considerar toda una fractura económica, además de la geológica, pues en la actualidad se puede afirmar sin lugar a dudas que se trata de una práctica no rentable económicamente.

  Una vez alcanzado el pico mundial de la producción de petróleo convencional, o el momento en el cual se alcanza la tasa máxima de extracción global de petróleo y tras el cual la tasa de producción entra en un declive terminal, tal como reconocen ya sin paliativos un número creciente de organismo e instituciones internacionales, se han generado unas superlativas expectativas en la explotación del gas de esquistos mediante esta antigua práctica y nueva promesa, primero fundamentalmente en Estados Unidos, país de los primeros en alcanzar su pico local de producción de petróleo convencional allá por 1973 y en el que se concentran los principales recursos de este gas, extendiéndose posteriormente al resto del mundo. Pero, desgraciadamente, recursos no son reservas, y la extracción de este gas mediante fracking se está probando, como se preveía, costosa en términos energéticos e inviable en términos económicos.

  La extracción del shale gas depende, al igual que la del petróleo convencional, más de la energía requerida en el proceso de su extracción que de su coste económico. Esto es lo que se conoce como Tasa de Rentabilidad Energética (TRE), o el cociente entre la cantidad de energía total que es capaz de producir una fuente de energía y la cantidad de energía que es necesario emplear o aportar para explotar ese recurso energético; y su límite físico, marcado por la termodinámica, es 1, o sea, el momento a partir del cual hemos de invertir en el proceso de producción o extracción más energía que la que obtenemos mediante dicho proceso. En el caso del gas de esquistos y el fracking, los escasos estudios independientes realizados hasta la fecha arrojan unas TRE estimadas escandalosamente bajas. Así, teniendo como referencia que la TRE de los mejores yacimientos de crudo convencional no supera la cifra de 20:1 o 15:1, o que la de los campos de aerogeneradores eólicos se encuentra en torno a 15:1, resulta que la del gas de esquistos no supera la impresionante cifra de 3:1 o 2:1. Además, la productividad de estos pozos es muy baja (alrededor de unas 200 veces menor que la de un pozo convencional); y su producción decae muy deprisa, tanto que durante el primer año un pozo de gas no convencional típico produce el 80% de todo el gas de su vida útil (los ritmos de decaimiento son tan rápidos que se tiene que estar perforando continuamente y a gran velocidad nuevos pozos para mantener la producción, y este ritmo crece a medida que se intenta producir más gas por este método, lo cual pone un límite absoluto a la producción total anual; como ejemplo, en el yacimiento de la cuenca Barnett de Dallas, uno de los mayores de Estados Unidos, en menos de 5 años desde el comienzo de su explotación se han dado por agotados 16.000 de los 22.000 pozos practicados en la cuenca).

  Con todo, como ya evidencian numerosos estudios, informes y noticias, el gas de esquisto no es rentable económicamente: las empresas que se dedican a la explotación del gas de esquisto perdieron 10.000 millones de dólares sólo en 2012, con pérdidas aún más abultadas durante 2010 y 2011, como denuncia Dave Hughes en su artículo de análisis en la revista Nature; por su parte, el CEO de Exxon Mobile, Rex Tillerson, reconoció en un alarde de sinceridad, en declaraciones a The New York Times en Agosto del año pasado, que las empresas del sector “estaban perdiendo hasta la camisa”; y hasta la holandesa Royal Dutch Shell ha anunciado recientemente por boca de su CEO, Peter Voser, que probablemente retirará sus inversiones en este sector norteamericano… Tan solo parece tratarse de otra gran burbuja de las tantas que en los últimos años se viene inflando, en este caso orquestada por Wall Street, tal como recoge también un número creciente de informes, como el de Deborah Rogers, del Energy Policy Forum, una analista energética con muchos años de experiencia, que ha estudiado la economía de las explotaciones y quién está detrás de sus esquemas de financiación; y ya sabemos cómo terminan antes que después las burbujas económicas…

  Pero, además de una fractura geológica y económica, la explotación del shale gas mediante fracking constituye también una peligrosa fractura ecológica por diferentes motivos ya bien constatados: consumo hídrico, contaminación de acuíferos, emisiones de metano, generación de actividad sísmica, y degradación territorial por el uso del suelo.

  La explotación de hidrocarburos no convencionales mediante fractura hidráulica implica un consumo de agua bastante significativo, que en el caso del gas de esquisto se produce en una proporción de 2,33 barriles de agua por cada barril equivalente de petróleo (bep = aproximadamente 159 litros). Esta cantidad de agua no es significativamente mayor a la que requiere la extracción de petróleo convencional, pero se requiere en algunas zonas donde nunca antes se habían producido estos usos del agua, y en algunos casos comporta los mismos riesgos y problemas que cualquier otra industria intensiva en el uso del agua: aumento del estrés hídrico, salinización y contaminación por metales pesados en los pozos, etc.

  Además, para acceder a las formaciones de esquistos se ha de perforar roca sello, encontrándose los acuíferos siempre encima de ella, con lo que inevitablemente se tienen que atravesar. Amparándose en secretos patentados, sic, aunque como sabemos las patentes no funcionan así, las compañías no revelan la composición de sus cócteles. Análisis in situ realizados por activistas revelan que los cócteles usados frecuentemente están compuestos por sustancias cancerígenas, mutagénicas y tóxicas (incluyendo benzeno, tolueno, etil-benzeno, xilenos…). Resulta muy ilustrativa la infografía de The New York Times sobre la contaminación asociada con las plantas e instalaciones de fracking. En muchos casos se han encontrado cantidades muy significativas de estas sustancias tóxicas, y del propio gas natural filtrado, en los suministros de agua que se alimentan de pozos en las zonas adyacentes (como denuncian documentales como Gasland). No es de extrañar, pues como señalan Aitor Urresti y Florent Marcellesi, en cada pozo entran aproximadamente 4.000 toneladas del cóctel químico. Este problema de la contaminación directa de los acuíferos es el que habitualmente más preocupa a las poblaciones circundantes, particularmente porque nadie ha sido capaz aún de estimar cuánto tiempo se necesita para que el acuífero se recupere; tienen motivos para ello, como hemos podido comprobar recientemente en Colorado… Más allá de esta contaminación de acuíferos, es habitual la emisión de gases diversos, como compuestos volátiles orgánicos y, en algunos casos, radón; sin contar con que es una industria con un impacto significativo en emisión de gases, no sólo CO2, sino también el propio metano (CH4), con una capacidad de efecto invernadero por unidad emitida 25 veces superior a la del CO2.

  Otro de los riesgos del fracking es la generación de sismicidad, y no se trata de una leyenda urbana sino de algo cierto y preocupante, pues la fractura de las láminas de pizarra y la lubricación con agua pueden favorecer el desplazamiento de masas de tierra y causar terremotos. Según un estudio publicado en Science el pasado mes de Julio por científicos de la Universidad de Columbia, el incremento de la actividad sísmica estaría relacionado con la inyección de la mezcla química utilizada para extraer el gas mediante esta técnica, pudiendo generar seísmos de hasta 3,6 de magnitud en la escala Richter. A su vez, una de las técnicas principales utilizada para deshacerse de los líquidos contaminantes que se extraen del proceso de fracking, consistente en su inyección en pozos subterráneos a gran profundidad, puede producir terremotos de magnitudes mayores, hasta 5,7 en la escala Richter, según otro estudio publicado en Geology el pasado mes de Marzo; algo que ya hemos podido comprobar en vivo y en directo en la comarca del Baix Maestrat como consecuencia de las mismas técnicas de inyección en la plataforma Castor de Escal UGS, propiedad de ACS.

  Por si todo lo anterior fuera desdeñable, estamos hablando de una industria pesada, que requiere de un tráfico constante de materiales y personal, con infraestructura, logística, transporte, alojamiento, etc. Y como se trata de una industria que requiere de una gran logística pero que, como hemos argumentado, tiene una vida muy corta, el impacto sobre el territorio es enorme, y las prisas, descuidos y errores pueden destruir en poco tiempo lo que puede llevar décadas recuperar.

  Finalmente, considerando la exposición anterior, todo apunta a que la explotación del gas de esquisto mediante fractura hidráulica constituye una práctica industrial de elevado coste, nula rentabilidad económica y muy alto riesgo; que más que suponer la solución a nuestros problemas, puede bien venir a incrementarlos aún más.

  En este sentido, cabe preguntarse por qué cuando la inviabilidad económica del gas de esquisto es ya patente en Estados Unidos y en un número creciente de territorios, cuando nuestros vecinos franceses han decidido ya la prohibición de esta técnica en todo su territorio tras una amplia deliberación social en la que ha prevalecido un criterio de prudencia ante sus elevados riesgos, aquí el Senado primero y el Congreso después dan luz verde con nocturnidad y alevosía, y desatendiendo toda evidencia y cualquier oposición, a su práctica en nuestro territorio. ¿Qué tácitos intereses guían a nuestro gobierno para también en este sensible y evidente asunto actuar de la forma a la que ya nos vienen acostumbrando? ¿Contribuirá la explotación del gas de esquisto mediante fracking también a la fractura social española ya iniciada? Me temo que, decidiendo así sobre un asunto tan evidente y al que acompañan tan enormes riesgos, las cosas deben de estar mucho peor de lo que nos pretenden hacer creer en cuanto a la crisis, su relación con la energía y las verdaderas posibilidades de crecimiento que ni están ni se las espera…

  Nota:

  Un explícito y especial reconocimiento, como incentivo del aprendizaje e inspiración de este breve artículo divulgativo, al compañero Antonio Turiel Martínez y su magnífico trabajo en The Oil Crash.

  José Anastasio Urra Urbieta. Profesor Titular de Escuela Universitari, Departamento de Dirección de Empresas Juan José Renau Piqueras.

 16. lejarza said

  El Govern vol enllestir la Llei d´Urbanisme el any 2015

  La intenció de la Generalitat de Catalunya és reduir el volum de tramitació de projecte i facilitar la instal·lació de noves empreses al territori

  14.12.2013

  El Govern preveu redactar la nova llei d’urbanisme al llarg del 2014 i que comenci la tramitació l’any següent, el 2015. El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, va exposar ahir que fins ara s’ha legislat “molt, tard i no prou bé” en matèria urbanística i va transmetre la seva aposta per homogeneïtzar criteris, actualitzar continguts i, en definitiva, agilitzar els tràmits urbanístics. Un dels objectius d’aquesta nova llei és facilitar els procés per la instal·lació d’empreses o de pols d’atracció econòmica i que inclogui aspectes com el paisatge i la gestió mediambiental. “El que volem és que amb un sol document es pugui fer tot el planejament urbanístic, si cal”, va explicar.
  El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, va participar ahir a la sessió del Cercle d’Infraestructures de Girona, on va exposar les novetats relacionades amb la nova legislació urbanística que està impulsant el Govern.
  Serra va explicar que actualitzant la legislació volen “posar ordre a tota l’amalgama legislativa” que existeix en matèria d’urbanisme i ordenació del territori.
  Segons va explicar el director general d’Urbanisme, el Govern ha creat una comissió amb responsables polítics i també professionals urbanístics i representants del sector econòmic per posar a revisió tots els preceptes normatius que s’han anat aprovant al llarg dels anys. En aquest sentit, Serra va assegurar durant la seva intervenció que durant trenta anys s’ha legislat “molt, tard i a vegades no prou bé” i que això ha complicat en excés tot allò relacionat amb tramitació d’expedients i regulacions urbanístiques.
  A partir d’ara, l’objectiu és elaborar una normativa que simplifiqui molts assumptes i que clarifiqui criteris per evitar, per exemple, que continuï el degoteig de sentències contra algunes decisions urbanístiques perquè dues normes es contradiuen. “Volem crear aquest ordre creant un paraigua, una Llei de Territori catalana que faci de llei de lleis”, va explicar Serra.
  Segons el Govern, aquesta nova “llei de lleis” ha d’incloure l’ordenació del territori, l’ordenació del litoral, una nova llei d’urbanisme català i també la gestió del paisatge i el medi ambient. Agustí Serra va explicar que l’objectiu és redactar aquest llei al llarg del 2014 perquè comenci la tramitació l’any 2015.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: