Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Els “antifracking” veuen insuficient el fre del Govern de Catalunya a les prospeccions

Posted by lejarza en 17 septiembre, 2013


Els “antifracking” veuen insuficient el fre del Govern de Catalunya a les prospeccions

Vall del Llierca, Argelaguer – Riudaura – Cervera

Les plataformes contra el “fracking” veuen insuficient la decisió del Govern català de frenar les prospeccions per fractura hidràulica a la Garrotxa i el Ripollès. En un comunicat, van manifestar la seva preocupació “ja que tot i que es conclou que el fracking no és convenient, no es tanca la porta a autoritzar les prospeccions d’hidrocarburs no convencionals, amb el risc que això suposa, dins el marc competencial actual, de deixar la qüestió en mans del Govern de l’Estat espanyol, obertament favorable al fracking, i d’obrir la porta a aquesta tècnica aplicada en fase de prospecció, com així preveurà la reforma legislativa”. 
Així, la Plataforma Aturem el Fracking, la Plataforma Riudaura Junts i les altres plataformes, entitats i col·lectius vinculats a la lluita contra la fractura hidràulica van manifestar la seva satisfacció pel fet que el Govern “hagi arribat a la conclusió que nosaltres fa ja un llarg any que defensem i que vam tenir l’oportunitat d’acreditar documentalment a totes i cadascuna de les forces polítiques representades al Parlament de Catalunya”.
En aquesta línia, les plataformes antifracking consideren que aquesta tècnica “i l’explotació dels hidrocarburs del nostre subsòl no només no és convenient, sinó clarament perjudicial, pel nostre futur, i no només per motius de rendibilitat econòmica ni conflictivitat social local, sinó també per motius mediambientals, de salut pública i de política energètica”. 
Per aquest motiu, les entitats van encoratjar al Govern a mantenir fermament i coherent la seva aposta per les polítiques d’estalvi i eficiència energètica i per les energies renovables com a eixos de la política energètica del país, abandonant progressivament la dependència dels combustibles fòssils i obrint una nova via per un futur sostenible, “harmònic amb la vida i generador de riquesa”.
També admeten que sense la mobilització de la ciutadania aquesta qüestió hagués quedat allunyada del debat públic, i recorden que així va passar en un primer moment al projecte Ripoll, les prospeccions estarien ja autoritzades i avui ja en marxa, l’agressió sobre el territori ja hauria iniciat el seu camí.
Comunicat de les Plataformes catalanes contra el fracking davant el rebuig del fracking de la Generalitat de Catalunya:

Primer. Celebrar que el Govern hagi arribar a la conclusió que nosaltres fa ja un llarg any que defensem i que vam tenir l’oportunitat d’acreditar documentalment a totes i cadascuna de les forces polítiques representades al Parlament de Catalunya. La tècnica del fracking i l’explotació dels hidrocarburs del nostre subsol no només no és convenient, sinó clarament perjudicial, pel nostre futur, i no només per motius de rendibilitat econòmica ni conflictivitat social local, sinó també per motius mediambientals, de salut pública i de política energètica.
Segon. Constatar que aquesta decisió no és pas la prohibició per llei del fracking i les demés tècniques anàlogues de prospecció i explotació que exigim les plataformes contra el fracking, així com el corresponent règim sancionador, en la mateixa línia d’altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol (Cantàbria, la Rioja…) i d’altres Estats europeus (França, Bulgària…).
Tercer. Mantenir la nostra preocupació, ja que tot i que es conclou que el fracking “no és convenient”, no es tanca la porta a autoritzar les prospeccions d’hidrocarburs no convencionals, amb el risc que això suposa, dins el marc competencial actual, de deixar la qüestió en mans del Govern de l’Estat espanyol, obertament favorable al fracking, i d’obrir la porta a aquesta tècnica aplicada en fase de prospecció, com així preveurà la reforma legislativa.
Quart. Assenyalar que aquesta mesura no és suficient per alleugerir el risc d’agressió que plana sobre els projectes que afecten territoris que, per superar els límits autonòmics o afectar el litoral, estan sota competència de l’Estat central, a les terres de Lleida, a les terres de l’Ebre i a la costa, per la qual cosa convé que el Govern català es mantingui ferm davant la possible imposició per part del Govern espanyol.
Cinquè. Afirmar sense cap mena de dubte que, sense la mobilització de la ciutadania, estem convençuts que aquesta qüestió hagués quedat allunyada del debat públic i, talment va passar en un primer moment al projecte Ripoll, les prospeccions estarien ja autoritzades i avui ja en marxa, l’agressió sobre el territori ja hauria iniciat el seu camí.
Sisè. Encoratjar al Govern a mantenir fermament i coherent la seva aposta per les polítiques d’estalvi i eficiència energètica i per les energies renovables com a eixos de la política energètica del país, abandonant progressivament la dependència dels combustibles fòssils i obrint una nova via per un futur sostenible, harmònic amb la vida i generador de riquesa.
Per tot això, celebrem la decisió, manifestem que no és suficient, reafirmem el nostre compromís en la lluita contra el fracking, que no volem ni aquí ni enlloc, i estenem la mà als nostres governants en el camí vers un canvi de model energètic.
Cervera, 12 de setembre de 2013

Els “antifracking” veuen insuficient el fre del Govern de Catalunya a les prospeccions. Comunicat de les Plataformes catalanes contra el fracking davant el rebuig del fracking de la Generalitat de Catalunya. RiudauraJunts contra el “fracking”  - Argelaguer

Els “antifracking” veuen insuficient el fre del Govern de Catalunya a les prospeccions.
Comunicat de les Plataformes catalanes contra el fracking davant el rebuig del fracking de la Generalitat de Catalunya.
RiudauraJunts contra el “fracking” – Argelaguer

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: