Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Jornada “Unfrancked” per aturar la fractura hidràulica “fracking” a tota la UE

Posted by lejarza en 11 septiembre, 2013


Jornada “Unfrancked” per aturar la fractura hidràulica “fracking” a tota la UE

Vall del Llierca, Argelaguer – Riudaura – Girona:

Una delegació d’activistes i càrrecs electes han assistit a la jornada “Unfrancked” organitzada pel grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu on s’ha denunciat els efectes de la fractura hidràulica sobre el medi ambient i la salut pública. “L’objectiu és aconseguir la prohibició del fracking a tota la UE”, ha manifestat l’eurodiputat d’ICV-EUiA, Raül Romeva,  que ha valorat molt positivament l’oportunitat de fer xarxa: “avui estem a Brussel·les per construir una Europa lliure de Fracking”.  En aquest sentit, Romeva ha denunciat que “actualment hi ha desenes d’empreses sol·licitant permisosde prospeccions de fracking arreu de l’estat” per la qual cosa ha demanat fer costat a totes les plataformes locals per aturar “aquest nou atac dels poderosos del lobby del petroli”.   

De la mateixa manera, en diferents intervencions s’ha constatat que el lobby de l’indústria del gas està ocultant les conseqüències negatives del gas d’esquís sobre la qualitat de l’aigua, de l’aire i els efectes negatius per l’agricultura, a més de l’impacte sobre el paisatge i el medi natural i els riscos per la salut de les persones. Al mateix temps, encara està per demostrar els beneficis econòmics reals d’aquesta tècnica sobre el territori.
La Jornada ha estat inaugurada per l’eurodiputat d’Éurope Ecologie-Les Verts, Jose Bové qui ha saludat especialment la presència catalana i ha recalcat la importància de la resistència local als diferents territoris i regions europees i la cada cop més amplia mobilització que està aconseguint impedir actuacions. La jornada ha comptat amb la participació de representants del moviment de les plataformes antifracking de Riudaura a la Garrotxa, La Segarra, Ripollès, Castelló, País Basc  i Andalusia, activistes ambientalistes i una representació de CCOO, han estat presents i han pogut conèixer de ben a prop les experiències del moviment “antifracking” a França, Suècia, Regne Unit, Holanda i l’experiència del moviment als Estats Units, que ja han aconseguit zones lliures de fracking.

Jornada "Unfrancked" per aturar la fractura hidràulica “fracking” a tota la UE - Riudaura Garrotxa - Argelaguer - Lejarza)

Jornada “Unfrancked” per aturar la fractura hidràulica “fracking” a tota la UE – Riudaura
Garrotxa – Argelaguer – Lejarza)

3 comentarios para “Jornada “Unfrancked” per aturar la fractura hidràulica “fracking” a tota la UE”

 1. lejarza said

  Izquierda Unida denuncia presiones de las empresas para que el Parlamento Europeo no apruebe rigurosos controles ambientales sobre el ‘fracking’
  El responsable federal de Políticas Energéticas de IU, Adolfo Barrena, afirma que “lo más patético es que el propio ministro de Industria, José Manuel Soria, ignora el amplio rechazo social que hay hacia esta técnica y se ha alineado con quienes ven en ella una oportunidad de negocio aun a costa de graves impactos ambientales, sociales y de salud pública”

  Izquierda Unida denuncia las presiones que los ‘lobbies’ energéticos están ejerciendo sobre los grupos del Parlamento Europeo en favor del ‘fracking’, ante el debate y votación que se producirá el próximo miércoles de una batería de iniciativas para establecer la obligatoriedad de realizar estudios de evaluación ambiental y endurecer los requisitos para que puedan resultar positivos.

  Izquierda Unida, tal y como aprobó recientemente su Consejo Político Federal, es contraria a esta técnica y reclama una moratoria en su aplicación. El responsable federal de Políticas Energéticas de IU, Adolfo Barrena, explica que “la Eurocámara intenta obligar a todos los países comunitarios a implantar un riguroso sistema de evaluación ambiental de esta técnica no convencional para obtener recursos energéticos conocida como fractura hidráulica o ‘fracking’”.

  “Es importante -destaca el dirigente federal de IU- que esta obligatoriedad de evaluación de impacto ambiental se extienda también a las investigaciones y prospecciones de evaluación, ya que inciden en el territorio y provocan afecciones ambientales y de salud pública. Debe abarcar a todas y cada una de las actividades relacionadas con la extracción de gas recurriendo al ‘fracking’”.

  Por este motivo, Barrena denuncia “las presiones que hemos conocido procedentes de las empresas interesadas en aplicar el ‘fracking’ en España y en el conjunto de Europa. Entre otras acciones, están utilizando conocidos foros económicos para tratar de allanar el camino a la fractura hidráulica y evitar los controles que, como es razonable, pretende establecer la Unión Europea”.

  Adolfo Barrena asegura que “lo más patético es que el propio ministro de Industria del Gobierno de Mariano Rajoy, José Manuel Soria, ha decidido ignorar el amplio rechazo social que hay hacia esta técnica y se ha alineado claramente con quienes ven en el ‘fracking’ una oportunidad de negocio aun a costa de causar graves impactos ambientales, sociales y de salud pública”.

  Izquierda Unida señala la importancia del debate del miércoles en el Parlamento Europeo y exige garantías de que se hace en condiciones democráticas. “No es aceptable –reitera Barrena- la presión económica en este tema. Insistimos en la moratoria, pero si ésta no se da, lo que debe salir de Bruselas es un documento claro, nítido y riguroso sobre el ‘fracking’ que obligue a que todos y cada uno de los proyectos sean sometidos a un control exhaustivo que garantice la inexistencia de impactos y riesgos para la salud, para el medio ambiente y para el territorio”.

 2. lejarza said

  Jornades europees contra el fracking a Brusel.les

  LLORENÇ PLANAGUMÀ & RAÜL VALLS | ALBA SUD / CST

  El passat 4 i 5 de setembre de 2013 ens vam reunir a Brussel·les unes 200 persones de diferents partits verds i plataformes socials per veure com encaràvem la lluita per la prohibició del fracking a Europa.

  Les jornades europees contra el fracking, organitzades pel Partit Verd Europeu, van començar el dimecres 4 de setembre amb la projecció del film Gasland (part II), presentat per Josh Fox, el seu director. La pel·lícula és una continuació de la primera part, i en ella es denuncien més casos de contaminació i corrupció vinculada al fracking als Estats Units, on aquesta tècnica s’ha fet extensiva a molts estats. Tot i el seu interès, en la nostra opinió, a més de ser molt reiterativa, li mancava una anàlisi en major profunditat de la problemàtica, denunciant allò que provoca el sorgiment d’aquesta tècnica, és a dir el sistema de propietat privada a Estats Units i les alternatives per a l’obtenció d’energia.

  El dijous dia 5 de setembre les jornades van tenir dues parts: una en la que es va donar veu a les plataformes socials i l’altra a tècnics i científics. A la primera part, presentada per José Bové, conegut lluitador contra la globalització i en defensa dels drets d’autodeterminació dels pobles, van parlar representants d’organitzacions d’Holanda, Anglaterra, Irlanda, Romania, Polònia, Catalunya i Alemanya. A destacar l’emotiva presentació del representant polonès, que va denunciar com l’estat reprimeix brutalment el moviment i censura la premsa per demanda de l’empresa Chevron. Molts dels que participen en les mobilitzacions contra el fracking a Polònia són pagesos que no volen veure contaminades les seves terres.

  La resta de països que van intervenir van evidenciar que estaven en una fase semblant a la que estem vivint a Catalunya i la resta de l’Estat espanyol: lluiten perquè no es donin permisos d’investigació que a la pràctica suposen l’inici dels treballs d’extracció. A destacar la intervenció del company Jaume Moyà en nom de la Plataforma Antifracking de Catalunya en la qual va denunciar les empreses i la complicitat dels estats en operacions que tenen com a única finalitat especular amb el valor de les empreses en el que constitueix un nou tipus de bombolla especulativa.

  Intervencions tècniques

  A la segona part de la jornada, més tècnica degut al perfil científic del ponents, va intervenir Gabrielle Petron de la Universitat de Colorado. En la seva presentació va demostrar que l’explotació de gas i el seu consum per mitjà del fracking, tot i fer baixar les explotacions de carbó i el seu consum (la qual cosa podria reduir l’emissió de CO2), al final el balanç no és tan positiu. A causa de l’emissió per pèrdues de més d’un 20% i les generades en el transport, el fracking genera més emissions de CO2 que d’altres mètodes extractius d’energies fòssils. La conclusió de tot plegat és que no es pot demorar més la transició a les energies netes i renovables.

  A continuació l’enginyer anglès Mike Hill va parlar sobre la legislació vigent i com amb aquesta és impossible controlar els desastres que fan les empreses per més normativa ambiental que hi hagi. La llei, per desgracia, va darrera del negoci i això perjudica seriosament tant el seu redactat, que pateix les pressions dels lobbys energètics, com de la seva aplicació, que requereix molts cops d’una intensa mobilització social per fer-la complir. La desproporció de forces fa que en molts casos siguin les grans corporacions les que redactin la legislació en funció dels seus interessos.

  La ponència final de l’economista francès Thomas Porcher raonà el fet que el fracking és una altra bombolla especulativa amb una forta dosis de capital fictici basat en estudis poc creïbles i expectatives inflades sobre les reserves disponibles. El cas dels EEUU és paradigmàtic i les expectatives son entusiastes. I el que és més significatiu, malgrat es repeteix que es reactivarà l’economia i es crearan llocs de treball, la realitat és que al proporció és escassa. Les dades d’ocupació dels Estats Units són demolidores: 600.000 llocs de treball per 500.000 pous.

  Les conclusions finals de les jornades van refermar la necessitat de fomentar la legislació sobre el fracking a Europa per evitar que els recursos energètics tornin a caure sota el control de les corporacions.

  Un pas important, a ampliar

  És d’agrair que el Partit Verd Europeu hagi promogut un debat com aquest i hagi donat l’oportunitat a més d’un centenar d’activistes de diferents països de poder compartir les seves experiències i els seus anhels. Per guanyar una batalla que es lliure contra interessos molt poderosos cal ampliar l’espectre social polític, cultural i establir complicitats amb d’altres sectors que no estaven tan presents en aquestes jornades i als que de vegades no s’acaba de tenir prou en compte a l’hora de lluitar per unes millors condicions ambientals: sindicats, grups de defensa de la salut, associacions de veïns, etc.

  Tot plegat conflueix en la necessitat de seguir informant a les poblacions i poders locals dels perills del fracking, al mateix temps que es pressiona als governs perquè legislin abans que les empreses iniciïn els procediments per fer-se amb concessions i endegar la realització “d’estudis” sobre el terreny, que de facto suposen l’inici de les perforacions i l’explotació. Mentrestant la pressió social i ciutadana, que s’ha de concretar en una ferma aliança entre moviments ecologistes, ciutadania directament afectada i experts i científics sensibilitzats en els perills d’aquesta tècnica, ha d’evitar que les empreses es facin amb els permisos per iniciar els treballs. Tot plegat en un context que ens permeti superar l’obsessió extractivista i aconseguir per a Europa un model energètic basat en energies netes i renovables.

  Canvis a Catalunya

  El 10 de setembre de 2013, poc després que tornéssim de les jornades de Brusel.les, el govern de la Generalitat de Catalunya va manifestar la seva voluntat de no dur a terme la tècnica del fracking al·legant, tal com venien insistint duran el darrer any les plataformes i grups opositors, que no era adequada ni desitjable pel territori català. Ens alegrem de la decisió i ens mantindrem vigilants, i continuarem lluitant contra l’expansió del fracking a la resta de l’Estat espanyol i d’Europa.

 3. lejarza said

  Riudaura alerta que es manté el risc del “fracking”

  Assegura que comença una ‘bombolla’ de cerca i extracció d’hidrocarburs

  Garrotxa 16/09/13 – RIUDAURA – JORDI CASAS

  Riudaura Junts contra el Fracking alerta que, després de la bombolla immobiliària, ara vindrà la bombolla de l’extracció d’hidrocarburs. Segons aquesta entitat, rere les companyies petites que fins ara s’han mogut pel territori vénen les de més grans dimensions. La Generalitat ha denegat el permís d’investigació d’hidrocarburs a Teredo Oil per buscar gas a Riudaura, però la plataforma té clar que el risc hi continua sent i, per tant, segueix amb la tasca de sensibilització sobre la nocivitat d’aquesta tècnica. La presidenta, Blanca Gómez, s’ha manifestat satisfeta per l’informe de la comissió d’experts que desaconsella el fracking i alerta que la seva aplicació no és viable a Catalunya. Gómez diu que encara no han tingut accés a l’informe, però ha alertat que cal llegir bé la lletra petita. A part, ha recordat que ella i alguns membres de la plataforma compareixeran amb una trentena més d’experts en la comissió del Parlament que estudia el tema. Mentrestant, continuaran la seva tasca. Fa poc han estat al Parlament Europeu i preparen una jornada a Olot.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: