Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

La Garrotxa superà el nivell permès d´ozó troposfèric

Posted by lejarza en 2 septiembre, 2013


La Garrotxa superà el nivell permès d´ozó troposfèric

Vall del Llierca, Argelaguer – Santa Pau – Olot:

L’estació mesuradora de Santa Pau ha registrat durant el mes d’agost uns valors per sobre dels permesos d’entre 123 g/m3 fins a 140 g/m3.
Segons la directiva europea 2008/50 i el reial decret estatal 102/2011, s’estableix la necessitat de no superar el límit permès per la salut humana més de 25 dies per any civil durant un període de tres anys, tot i que únicament amb les dades estudiades de l’últim mes, s’hi troben superacions pràcticament diàries..
L’ozó és un gas incolor, invisible, d’olor agradable i amb un alt poder oxidant que en concentracions elevades pot tenir efectes adversos sobre la salut humana. Segons la seva localització pot ser positiu, ja que si es tracta de l’ozó estratosfèric, actua com a filtre evitant que passin els raigs ultraviolats del sol, que són molt perjudicials per a la salut humana.
En el cas contrari, l’ozó troposfèric és aquell que es troba situat a la regió inferior de l’atmosfera terrestre i és en aquest espai on es localitza l’aire que respirem. Per tant, una concentració elevada seria altament perjudicial.
Aquest tipus d’ozó es genera a causa de la reacció química dels òxids de nitrogen procedents de les indústries i dels vehicles a motor juntament amb la radiació solar, combinació que dispara els nivells d’ozó troposfèric.
En els casos en què les concentracions del gas són altes, els problemes respiratoris augmenten, especialment si es tracta en primer lloc de malalts de cor i de pulmó i en segon lloc de nens, ancians i persones amb problemes respiratoris crònics, ja que pot provocar tos, irritacions a la faringe, al coll i als ulls, dificultats respiratòries, disminució del rendiment, empitjorament de la funció pulmonar i símptomes de malestar, entre altres. També pot arribar a ocasionar afeccions al sistema nerviós.

Anuncios

Una respuesta to “La Garrotxa superà el nivell permès d´ozó troposfèric”

 1. lejarza said

  Protecció Civil Generalitat: Prealerta del Pla INUNCAT

  Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT, per la previsió de pluges intenses a partir del migdia.
   
  Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), avui dijous a partir de migdia està previst s’iniciï un episodi de pluges que pot provocar la superació del llindar per intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts; i a  mesura que avanci la tarda.

  Les precipitacions poden anar acompanyades de tempesta i fortes ratxes de vent.
   
  També, a partir de les 20 hores, es pot superar el llindar per acumulació de 100 l/m2 en 24h a les comarques de la Garrotxa Ripollès, Pla de l’Estany i Alt Empordà.
   
  Protecció Civil de la Generalitat recomana que la ciutadania prengui les mesures d’autoprotecció necessàries en funció de la situació meteorològica i adapti les seves activitats de lleure i professionals.
   
  Es demana precaució a la ciutadania en general a prop de lleres, rius i guals: en el moment de la tempesta cal allunyar-se d’aquest punts, no travessar-los mai i situar-se en algun punt elevat si és possible. Si les tempestes van acompanyades d’aparat elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques.
   
  A les zones urbanes també cal prudència, evitar passar punts inundats perquè la fondària pot ser superior a la que aparenti i no travessar, ni a peu ni amb vehicle, tampoc 4 x 4, ponts o zones on l’aigua ja estigui passant per sobre o a punt de fer-ho. Cal mantenir nets els embornals, les terrasses i patis i els accessos als baixos per evitar l’acumulació d’aigua, sobretot si habitualment es produeix aquesta afectació.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: