Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Les «platges» de la Garrotxa

Posted by lejarza en 25 agosto, 2013


Les «platges» de la Garrotxa

Xavier Valeri

Les fortes calors han omplert de banyistes les gorgues dels rius de la Garrotxa. L’any passat, els serveis d’atenció als turistes van quantificar en 18.000 les persones que es van interessar per gorgues o rierols on poder banyar-se. Aquest any, segons la gent d’establiments propers a les zones de bany, són moltes més. La causa és el bon nivell de qualitat i quantitat de l’aigua que han deixat les pluges de primavera i les fortes nevades de l’hivern passat. La dependenta d’un establiment alimentari de Sant Privat de Bas va indicar que els caps de setmana són molts els turistes que li demanen per les gorgues de Gurbs als Pins de Sant Privat. S’hi accedeix amb vehicle fins a un aparcament que duu a una àrea de pícnic, sota la qual, hi ha les gorgues.

En un dia normal, hi havia parelles, famílies i un casal de colònies que es banyaven. Una parella va explicar que havien arribat a les gorgues amb bicicleta i que havien aprofitat per refrescar-se. Dos joves olotins, l’Albert i en Guillem, van explicar que preferien la gorga a la piscina, perquè normalment s’hi estava més tranquil. Tots els presents van coincidir que els caps de setmana s’hi concentrava molta més gent arran de l’àrea de pícnic paral·lela.

El bany al riu és un fet tradicional a la Garrotxa, però en alguns punts està desaconsellat per les autoritats ecològiques per la seva perillositat i per l’efecte que provoca en la fauna ictícola. Les autoritats turístiques de la Garrotxa consideren que el bany al riu s’hauria de regular i promoure dins d’un ordre. La causa són els efectes que provoca en l’entorn i la seva perillositat. El riu conté pedres que poden torçar peus, aspiradors natural i, sobretot, no hi ha socorristes; a més, aquests llocs poden ser de difícil accés per a les ambulàncies. La comarca és rica en llocs de tradició de bany, sobretot a l’inici de les rieres del Fluvià. Un dels punts que té més afluència de banyistes és la gorga del Llierca, sota del pont medieval. L’Alta Garrotxa té més llocs on un s’hi pot banyar. A prop del refugi de Sant Aniol d’Aguja, hi ha la gorga del salt del Brull, un punt on un banyista es pot remullar sota mateix dels cims de la Mare de Deú del Mont i el Bassegoda.

La popularitat de les gorgues de la Garrotxa ha fet que estiguin presents a Internet. Així, la xarxa marca com trobar la manera d’arribar a les basses del Borró. Es tracta d’agafar la carretera en direcció a Sales de Llierca. A partir d’aquí, només cal seguir les indicacions en direcció a can Bosch. La gràcia està en el fet que el Borró és un riu que, arran de la terra calcària, la seva llera apareix i desapareix. Les quatre basses on la gent pot banyar-se formen unitats independents de la superfície d’un riu que, en gran part, és soterrani. Són com petits estanys d’aigua clara i neta. Misteris de la Garrotxa: es creu que, al final, el riu va a parar a l’Estany de Banyoles.

Un altre lloc de bany està situat al municipi de Riudaura. Per arribar-hi, cal vorejar el nucli urbà. La carretera, ben pavimentada, s’enfila cap a la collada de la Cantina, que separa la Garrotxa del Ripollès. A l’esquerra queda la riera de Riudaura, un afluent que va a parar al Fluvià a Sant Joan les Fonts. En el punt on la carretera es troba amb la riera es pot agafar una pista que duu fins a una gorga espectacular d’aigua molt freda. El nucli de la Vall de Bianya té el seu punt de bany a la gorga de Sant Pere Despuig, que és de més difícil accés.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: