Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El menjador social de la Garrotxa

Posted by lejarza en 7 agosto, 2013


El menjador social de la Garrotxa

Vall del Llierca, Argelaguer – Tortellà – Girona:

El menjador social és un servei per a persones amb greus necessitats socials i de subsistència que els proporciona temporalment àpats elaborats. Està gestionat per la Fundació La Caritat i es va posar en funcionament l’any 2010.
Què ofereix?
La possibilitat de rebre un àpat diari entre setmana, de dilluns a divendres, entre la una i les dues, a un màxim de 30 persones diàries.
A qui s’adreça?
Persones empadronades a un municipi de la Garrotxa que es trobin en situació de risc social, no disposin de mitjans per cuinar al seu domicili ni una xarxa social o familiar que els hi doni suport.
Els tècnics dels Serveis Bàsics d’Atenció Social valoren la situació econòmica i familiar de les persones que ho sol•liciten i determinen la idoneïtat del recurs.
Com es pot sol·licitar?
Les persones empadronades a Argelaguer i resta de municipis de la Garrotxa han de demanar cita prèvia pel treballador/educador social al seu municipi:
Argelaguer CAP Besalú Prat de la Riba, 9 972 59 05 73 dimecres
Besalú CAP Besalú Prat de la Riba, 9 972 59 05 73 dimecres
Beuda CAP Besalú Prat de la Riba, 9 972 59 05 73 dimecres
Castellfollit de la Roca CAP St. Joan les Fonts Jaume Balmes, s/n 972 29 08 36 dilluns i dijous
La Vall de Bianya CAP St. Joan les Fonts Jaume Balmes, s/n 972 29 08 36 dilluns i dijous
La Vall d’en Bas CAP St. Esteve d’en Bas Doctor Turró, 2 972 69 03 08 dilluns i dijous
Les Planes d’Hostoles CAP Les Planes d’Hostoles Passeig de l’estació, s/n 972 44 81 12 dilluns
Les Preses Consultori mèdic Dels Teixos, 2 972 68 25 17 dijous
Maià de Montcal CAP Besalú Prat de la Riba, 9 972 59 05 73 dimecres
Mieres CASG Plaça Palau, 8 972 26 66 44 segons demanda
Montagut i Oix CAP Besalú Prat de la Riba, 9 972 59 05 73 dimecres
Olot CASG Plaça Palau, 8 972 26 66 44 de dilluns a dijous
Riudaura CASG Plaça Palau, 8 972 26 66 44 segons demanda
Sales de Llierca CAP Besalú Prat de la Riba, 9 972 59 05 73 dimecres
Sant Aniol de Finestres Ajuntament Plaça Major, 1 972 44 30 04 segons demanda
Sant Feliu de Pallerols CAP St. Feliu de Pallerols Pla del Molí Gros, 2 972 44 42 98 dijous
Sant Ferriol CAP Besalú Prat de la Riba, 9 972 59 05 73 dimecres
Sant Jaume de Llierca CAP Besalú Prat de la Riba, 9 972 59 05 73 dimecres
Sant Joan les Fonts CAP St. Joan les Fonts Jaume Balmes, s/n 972 29 08 36 dilluns i dijous
Santa Pau Ajuntament Major, 23 972 68 00 02 dimarts
Tortellà CAP Besalú Prat de la Riba, 9 972 59 05 73 dimecres

Anuncios

2 comentarios to “El menjador social de la Garrotxa”

 1. lejarza said

  El Síndic de Greuges de Catalunya insta a solucionar la malnutrició infantil de 50.000 nens
  Argelaguer-Garrotxa
  El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, no només es va reafirmar ahir en el seu informe sobre la malnutrició infantil sinó que va reclamar als parlamentaris catalans que reformulin, “amb serenitat”, les polítiques públiques per combatre aquesta problemàtica, que “és el que espera la gent”. Ribó va intervenir, davant la Diputació permanent del Parlament de Catalunya, on va demanar als representants polítics que “elaborin solucions” a la malnutrició infantil, un fenomen aguditzat per la crisi econòmica i que el Síndic va esmentar en diversos informes en els últims sis anys, va indicar.
  L’informe sobre la Malnutrició Infantil a Catalunya del Síndic de Greuges, presentat a principi d’aquest mes d’agost i segons el qual uns 50.000 nens a Catalunya tenen privacions alimentàries, ha provocat reaccions diverses i fins i tot el rebuig del conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, que va assegurar recentment que “els nens de Catalunya no passen gana”.
  Ribó va recordar que el seu informe es basa en dades oficials de l’Institut d’Estadística de Catalunya, de la pròpia conselleria de Salut i de les entitats socials, “que estan en la trinxera” i que viuen aquesta problemàtica diàriament. Va indicar també que l’Institut Català de Salut comptabilitzava el juny de 2013 un total de 751 menors de 16 anys a Catalunya que patien desnutrició, un grau més gran que la malnutrició, uns casos que són “suficients” perquè el Síndic hagi optat per entrar “a fons” en aquest tema. “Això és un tema de país i evidenciar-ho no és un atac al país”, va argumentar Ribó.
  CiU-ERC, contra Ribó
  L’únic grup que es va mostrar clarament en desacord amb l’informe del Síndic va ser CiU-ERC, que va ser defensat per la diputada Meritxell Borràs, que va negar la malnutrició i la desnutrició infantil a Catalunya. Borràs va argumentar que el Síndic ja va alertar sobre la pobresa el maig de 2010, “en moment d’abundància” i quan CiU no governava, i que en aquell moment “no es va saber donar resposta” a aquesta problemàtica. Va assegurar que CiU-ERC no nega la realitat però que l’informe “confon risc amb realitat i és diferent”, i va afegir que “cal donar resposta a la realitat de la pobresa i veure com afecta els nens”.
  Borràs va dir que l’informe del Síndic barreja els conceptes de malnutrició i desnutrició i va recordar que la Societat Catalana de Pediatria i altres metges van desmentir carències alimentàries en els nens de Catalunya. També va atribuir a Ribó un suposat afany d’avançar-se a un altre informe de la Defensora del Poble espanyol sobre la pobresa infantil, i li va retreure que hagi creat alarma sobre aquest tema. 
  En to conciliador, Ribó va respondre que el que reclama el seu informe és que els polítics repassin i unifiquin els criteris amb els quals s’atorguen les ajudes de beques de menjador escolar a través dels consells comarcals i que es variïn els requisits per accedir a la Renda Mínima d’Inserció (PIRMI), per adaptar-los a la situació actual. L’informe del Síndic conté una trentena de propostes per fer front a la situació de mala alimentació infantil a Catalunya.
  Les reaccions
  PSC, PPC, ICV-EUiA i C’s van fer costat el Síndic de Greuges i van acusar el Govern de voler desacreditar el seu informe sobre malnutrició infantil. La diputada del PSC Eva Granados va defensar l’informe i va lamentar que el Govern estigui “desviant l’atenció” desqualificant o qüestionant les dades que hi apareixen. “Nosaltres compartim la seriositat de l’informe i agraïm que l’hagi fet”, va dir.
  La diputada d’ICV-EUiA Laura Massana es va queixar que el Govern hagi volgut “tapar-se les vergonyes” amb el debat “pervers” entre malnutrició i desnutrició. Massana també va acusar l’executiu de CiU “d’amagar el cap sota l’ala” i els consellers de “passar-se la pilota d’uns als altres”.
  El diputat del PPC Fernando Sánchez va criticar que el Govern “arribi sempre tard si és que arriba”. Sánchez va demanar al Govern que prengui consciència del problema i que reaccioni agafant “el toro per les banyes”.
  Des de C’s, Carmen de Rivera va lamentar que el Govern estigui “menyspreant” el Síndic de Greuges, el seu informe, el Parlament i les famílies que pateixen dificultats. De Rivera es va queixar que el Govern estigui ara discutint sobre si els consellers tenen permís per anar a la cadena humana.

 2. lejarza said

  Les demandes d´ajuda de gas butà a la Garrotxa pugen un 50%

  OLOT | XAVIER VALERI Els ajuts per gas butà del mes del gener del 2014 han estat 227. Es tracta d’una puja del 54% respecte al gener del 2013, quan van ser 147. A més, durant el 2012, Càritas Garrotxa va repartir 1.324 ajudes de butà i el 2013 les ajudes van pujar fins a 1.999. Es tracta d’un augment anual de més del 50%. Fonts de Caritas han indicat que no disposen d’un perfil d’usari, perquè es tracta de persones que els arriben derivades pel Consorci de Benestar Social de la Garrotxa. En canvi, han descartat que l’augment estigui relacionat amb un descens de les temperatures
  La causa -segons han indicat- és que cada vegada hi ha més gent sense recursos per comprar combustible per a la calefacció. De fet, el servei Meteorològic de Catalunya ha definit el gener del 2014 de termomètricament càlid al conjunt de Catalunya. A més, el 2013 va ser un any especialment poc cru pel que fa al fred respecte al 2012, que tampoc va destacar pel fred.
  Fa pocs dies, Carles Oller (president de Càritas Garrotxa) va alertar: “Una de les dades més significatives que té el Centre de Distribució d’Aliments, encara que sembli contradictori, és la despesa en gas butà, que és bàsicament per calefacció i també per cuinar”. Va considerar les ajudes en butà com “una voluntat de compromís que està per sobre de la necessitat més peremptòria que és l’aliment”. Va indicar que el nombre tan elevat d’ajudes, segons el seu criteri, en part són imputables a la climatologia de la comarca (més humida i freda que la resta de la demarcació, excepte el Ripollès).
  Va explicar que “els ajuts de gas butà formen part de procediment ordinari, pel qual s’atenen les persones que demanen auxili a Càritas i que són derivades al Consorci de Benestar Social de la Garrotxa”. Va assenyalar que el Consorci fa avaluacions de necessitats que generen una puntuació. Segons les puntuacions, els demandants reben ajudes de gas, d’aliments i de productes bàsics de neteja. Pel que fa al butà, les ajudes són en forma de vals que serveixen per pagar les bombones.
  L’existència de necessitats importants, també, es va concretar en forma de manifestació al darrer ple de l’Ajuntament d’Olot (20 de febrer). La reclamació tenia l’origen en una moció de la Platafarma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). En aquella ocasió, els manifestants consultats van coincidir a indicar que patien necessitats que anaven més enllà dels problemes d’habitatge. La PAH organitza reunions setmanals per tractar problemes d’habitatge, entre els quals hi ha la calefacció. Hi sol assistir una mitjana de 10o persones.
  Els vals econòmics de butà són una de les ajudes més demanades a les comarques més fredes: la Garrotxa i el Ripollès. En aquesta darrera han tingut lloc campa?nyes de demanda d’ajuda per tal d’ajudar a cobrir les necessitats derivades del fred. En concret el 2011 van dur a terme una campanya que es titulava “A Ripoll moltes famílies passen fred”. Van posar guardioles a les botigues i els centres parroquials per tal d’obtenir recursos que ajudessin a escalfar les famílies necessitades.
  La necessitat de calefacció a vegades és detectada pels serveis socials a les escoles a través dels senyals del fred en els cossos dels nens i en els consultoris mèdics, on les evidències afecten persones d’edat avançada que no disposen de pensions suficients per escalfar-se.
  Aliments a part, els ajuts pel gas butà són el suport econòmic més demanat, sobretot a l’hivern. Això no obstant també n’hi ha per a medicació, per a bitllets de transport i per a altres necessitats bàsiques.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: