Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Sant Jaume de Llierca no descarta recórrer als tribunals per impedir la planta de triatge a can Coma de Baix

Posted by lejarza en 10 julio, 2013


Sant Jaume de Llierca no descarta recórrer als tribunals per impedir la planta de triatge a can Coma de Baix.
Vall del Llierca, Argelaguer – Sant Jaume de Llierca :
L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca diu que anirà als tribunals, si convé, per evitar que els imposin la instal·lació d’una planta de triatge en uns terrenys rústics del municipi.
L’alcalde qüestiona la prepotència d’un Consell Comarcal de la Garrotxa que -assegura- la vol imposar i espera aturar el projecte als despatxos de la Generalitat de Catalunya.
El Consell Comarcal aprovarà la compra d’uns terrenys rústics al pla Can Coma de Baix de Sant Jaume de Llierca aquesta setmana, segons l’alcalde, Ferran Puig, sense haver, ni tan sols, resolt les al•legacions en contra d’aquest projecte.
Entén el consistori de Sant Jaume, que la millor ubicació per la planta de triatge no és un terreny rústic amb problemes de permeabilitat que podria posar en perill els aqüífers del riu Fluvià sinó el polígon de Politger i acusa el Consell Comarcal de prepotència.
Puig demana que la decisió s’ajorni fins que la Generalitat enllesteixi el pla global que dictaminarà on han d’anar aquests tipus d’instal·lacions i diu que no els quedarà cap més remei que lluitar-ho als despatxos de l’administració catalana i, si convé, als tribunals.
L’ajuntament de Sant Jaume de Llierca adverteix que els 410.000 euros que el Consell Comarcal es gastarà per comprar els terrenys on vol ubicar la planta de triatge seran diners malgastats.
Puig ha acusat el Consell d’Alcaldes de la Garrotxa d’haver perdut el sentit territorial per ser un ens polititzat; Riudaura, Santa Pau i Tortellà, es van posar al costat de Sant Jaume, la planta de triatge al Pla de Can Coma de Baix va ser ratificada pel Consell d’Alcaldes al 27 de juny, la infraestructura constarà de 3,4 hectàrees i el terreny té 7,8 hectàrees.

Josep Dorca Serrat alcalde del Consell d’Alcaldes de la Garrotxa ens polititzat de CiU-Olot

Josep Dorca Serrat alcalde del Consell d’Alcaldes de la Garrotxa ens polititzat de CiU-Olot


Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

Anuncios

4 comentarios to “Sant Jaume de Llierca no descarta recórrer als tribunals per impedir la planta de triatge a can Coma de Baix”

 1. lejarza said

  L’Ajuntament de Sant Jaume denuncia la “pressa” del Consell Comarcal per comprar els terrenys de la planta de triatge
  Sant Jaume de Llierca denuncia que el Consell Comarcal de la Garrotxa “té pressa” per adquirir els terrenys rústics de la futura planta de triatge al pla de Can Coma de Baix quan encara La Generalitat no ha aprovat definitivament el pla especial del nou centre de Gestió de Residus. El consistori ha demanat a l’ens que esperi almenys fins a l’octubre quan la Generalitat tindrà enllestit el Pla Sectorial que determinarà on s’han de fer aquest tipus d’instal·lacions i quines seran prioritàries. L’Ajuntament de Sant Jaume alerta que el consell es gastarà prop de 410.000 euros per una finca no urbanitzable que pot quedar sense utilitat.
  L’alcalde del municipi, Ferran Puig ha comparegut davant dels mitjans acompanyat de la primer tinent d’alcalde, Clara Bayona, i la regidora de Medi Ambient, Rosó Domènech, uns dies abans que el consell d’alcaldes aprovi previsiblement el pla especial del nou centre de gestió de residus al pla de Can Coma de Baix, una zona apartada dels dos polígons Politger, amb què l’Ajuntament de Sant Jaume no està d’acord. L’aprovació del consell d’alcaldes serà provisional i també l'”última batalla” al territori sobre aquesta qüestió, segons l’alcalde, perquè a partir d’aquí el procés passarà als “despatxos” de la Generalitat que serà qui ha d’acabar aprovant-ho definitivament. L’Ajuntament creu que el Consell Comarcal “té pressa” per comprar els terrenys rústics on ha d’anar projectada la planta. També creuen que, un cop el consell d’alcaldes d’aquest dijous aprovi de forma provisional el pla especial, es donarà llum verd a la compra de la finca sense saber prèviament si el Govern continua veient com a prioritària aquesta infraestructura que costarà més de 13 MEUR.

  L’Ajuntament reclama que un projecte d’envergadura com aquest es tiri endavant per unanimitat i amb el consens de tothom, no pas amb la majoria absoluta de CiU. El maig del 2012, l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca va presentar les al·legacions al pla especial del nou centre de gestió de residus. A dia d’avui, encara no han rebut resposta tot que, segons Puig, els consta que ja estan resoltes des de l’octubre de l’any passat. Consideren que aquest fet demostra “la deslleialtat” del Consell Comarcal que té “congelades” aquestes resolucions que l’Ajuntament necessita saber per poder presentar un recurs.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 2. lejarza said

  Via lliure al pla especial Can Coma de Sant Jaume
  Els veïns que van assistir a la sessió van increpar algunes intervencions
  L’Ajuntament vol anar als tribunals
  12/07/13 – OLOT – JORDI CASAS
  Els veïns de Sant Jaume de Llierca estan molt indignats amb l’opció de construir el centre de gestió de residus als terrenys no urbanitzables de Can Coma de Baix i així ho van fer notar ahir al ple del Consell de la Garrotxa responent amb ironia algunes de les intervencions i sobretot aplaudint els consellers que es van oposar a l’aprovació provisional del pla especial de la zona. Després de la votació, es van aixecar queixosos, i un d’ells es va encarar als consellers del govern i va insinuar que darrere la decisió hi ha interessos especulatius i fins i tot va arribar als insults. Dos agents dels Mossos d’Esquadra, companys seus i l’alcalde de Sant Jaume el van fer sortir.
  Va quedar clar que, a la Garrotxa, hi cal una planta per millorar i abaratir la gestió dels residus, i també van quedar clares les posicions polítiques. Narcís Feixas (ERC) va criticar que CiU, al govern, no hagi escoltat els veïns, ni l’Ajuntament. Josep Guix (PSC) va justificar que tres consellers votessin a favor del pla perquè tots els informes eren favorables a la ubicació i dos s’abstinguessin per les formes utilitzades pel govern. Josep Berga Vayreda (CiU) va dir que tretze organismes de la Generalitat de Catalunya han avalat el pla especial i que han descartat els altres dos emplaçaments. Els Mossos van limitar l’accés al ple a 25 persones perquè és un espai reduït. A fora, hi havia antiavalots.
  LA FRASE
  El Consell Comarcal no dóna respostes i la seva actuació aixeca sospites arreu del poble
  Ferran Puig
  ALCALDE DE SANT JAUME DE LLIERCA
  L’Ajuntament, disposat a anar als tribunals
  L’alcalde, Ferran Puig (Junts- AM), va dir que s’havia ultratjat Sant Jaume, va reclamar a la Generalitat el seny que al seu parer el Consell no té i va anunciar que acudiran a la justícia si el projecte tira endavant. Puig va recordar que el mal menor és fer la planta en sòl industrial. El president del Consell, Joan Espona, va retreure a ERC que no hagi informat els veïns dels informes que hi ha sobre la taula.

  El punt es va aprovar amb el vot afirmatiu de CiU-Olot, el vot en contra d’ERC-Olot i el PSC-Olot va votar segons els criteri dels consellers, dels quals 2 es van abstenir i 3 hi van votar a favor. 
  Joan Espona (president del Consell Comarcal per CiU-Olot) va defensar que el procés de la planta s’ha dut amb transparència. Va recordar als representants del PSC que havien començat junts el projecte i va considerar que “crec que estem fent el que hem de fer i el temps traurà i donarà raons”. El portaveu d’ERC, Narcís Feixas , va argumentar el vot en contra en el convenciment que no s’havia tingut en compte que l’Ajuntament és el representant del poble. Josep Guix (PSC) va considerar que “el document compleix totes les normatives i les propostes de Sant Jaume no -va afegir-, per tant hi estem d’acord però amb condicions”. L’adversitat, segons ell, estava en què “ha faltat diàleg i respecte al municipi”. A partir d’aquí els consellers del PSC van votar en 2 sentits: a favor i abstenció.
  Tot just acabada la votació, Ferran Puig (alcalde de Sant Jaume per Junts-AM) va criticar que els Mossos només haguessin deixat entrar 25 veïns al ple. Els que van entrar van aplaudir decisions i van fer comentaris en veu alta.

 3. lejarza said

  El Consell Comarcal de la Garrotxa declara la guerra al poble de Sant Jaume de Llierca
  Vall del Llierca, Argelaguer – Sant Jaume de Llierca – Girona :
  L´aprovació amb l’oposició del poble de Sant Jaume de Llierca al pla especial urbanístic del centre de gestió de residus de la Garrotxa. Cal recalcar que la seu del Consell Comarcal de la Garrotxa estava custodiada per diversos furgons antidisturbis i presència dels mossos d’esquadra d´ Olot que no varen deixar passar a la majoria dels afectats a la sala de plens. Una mostra de menyspreu a la ciutadania segons els assistents i que amb declaracions fora de càmera remarcant que tot plegat és un moviment especulatiu, ja que és totalment il·lògica la dedició del Consell Comarcal amb la tossuderia de voler ubicar la planta de triatge en un terreny, que hi ha lloc al polígon industrial del municipi i que el cost seria més econòmic per què part de les infraestructures ja estan construïdes.
  El Consell Comarcal de la Garrotxa ha aprovat en el ple d’aquest dijous el Pla Especial Urbanístic del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa. A la sessió d’aquest 11 de juliol i amb els vots favorables de 16 consellers de CiU i 3 del PSC-PM (2 representants del PSC-PM es van abstenir i els 2 d’ERC-AM van votar-hi en contra), el plenari ha aprovat de forma provisional el document, que serà traslladat a la Generalitat de Catalunya per a la seva aprovació definitiva.
  Composició del grup comarcal – Mandat 2011-2015: Joan Espona i Agustín, Josep Berga i Vayreda, Joan Casas i Carreras, Eduard Llorà i Cullet, Sònia Juanola i Vilarrasa, Santi Reixach i Garriga, Josep Dorca i Serrat (Argelaguer), Moisès Coromina i Soler, Joan Gainza i Agustí, Lluís Guinó i Subirós (Alcalde de Besalú i menbre del Parlament de Catalunya), Esther Badosa i Romañó, Maria del Mar Roca i Reixach, Josep Gelis i Guix, Mònica Boix i Pagès, Josep Maria Cros i Roca, Núria Zambrano i Costejà, Josep Rovira i Reig.  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 4. lejarza said

  Clam social per treure la deixalleria municipal de Forallac

  Entitats ecologistes presentaran una moció conjunta a tots els ajuntaments de la comarca

  28.09.2013

  Més de 60 persones i diverses entitats ecologistes de la comarca han participat aquest dissabte a la jornada per parlar sobre l’actual situació del projecte de la macroplanta de tractament de residus de Forallac i el futur del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià, en tràmit per declarar-se Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Les associacions i els veïns volen treure del municipi l’actual deixalleria municipal situada a ‘Els Ramals’ i protegir totalment el paratge dels Clots. A més, han decidit presentar a tots els ajuntaments del Baix Empordà una moció conjunta a favor de l’aplicació de l’Estratègia Catalana Residu Zero que busca fomentar economies sostenibles i reduir al màxim les emissions.

  La jornada, organitzada des de l’Associació de Veïns i Fills de Forallac, ha comptat amb la presència de l’exconseller de Medi Ambient i Habitatge i president de la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya, Salvador Milà, l’advocat de SOS Empordanet, Eduard de Ribot, el periodista i ecologista, Jordi Bigues, la portaveu del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius-Ecologistes de Catalunya, Mercè Girona, i el portaveu de l’entitat Amigues i Amics dels Clots, Pere Cuenca. A més, també s’havia convidat al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català, que no han pogut assistir-hi per motius d’agenda.

  L’acte ha reunit una seixantena de persones a l’Ajuntament de Forallac. Des d’un principi, les diverses entitats i veïns de la zona han celebrat la decisió de la Direcció General de Qualitat Ambiental de tombar el projecte de la macroplanta de tractament de residus impulsat des de l’empresa Servitransfer i que, des d’un inici, comptava amb l’aprovació de l’alcalde del poble, Josep Sala. El batlle també estava convidat a assistir a la jornada social però no ha respost la invitació i tampoc s’ha presentat durant l’acte. Un fet que ha generat dures crítiques entre els ciutadans.

  Durant la jornada, les diverses entitats ecologistes han ressaltat que la decisió de la Direcció General de Qualitat Ambiental – que es va conèixer aquesta setmana passada- dóna més força a les seves crítiques i suposa un nou impuls per mantenir l’oposició i les mobilitzacions en contra de la macroplanta. “Creiem que és el cop final, que l’empresa Servitransfer no tornarà a intentar tirar endavant la seva idea però hem d’esperar uns quinze dies per veure si presenten al·legacions”, ha detallat el president de l’Associació de Veïns i Fills de Forallac, David Ros. “Tenim molts dubtes, potser la firma proposa fer-ho en un altre indret però nosaltres no ho volem ni aquí ni enlloc”, ha ressaltat Ros.

  En aquest sentit, les diverses entitats i veïns del poble han coincidit en manifestar que treballaran per treure de Forallac l’actual deixalleria municipal. “Es tracta d’una planta de residus sòlids urbans que es troba en un paratge urbà, al costat d’on es volia instal·lar la macroplanta i creiem que no hi ha de ser-hi, s’ha de traslladar a un indret més ben connectat”, ha assegurat Ros. Segons el president de l’associació, l’actual planta de triatge “no és necessària”. D’altra banda, des de l’entitat s’han mostrat a favor d’investigar si l’alcalde de Forallac ha comès irregularitats greus en aquest afer tal i com van avançar des de l’associació ecologista SOS Empordanet. “El comportament de l’alcalde de Forallac no ha estat el que havia de ser, de defensor del poble, s’ha aprofitat dels vots obtinguts i ha mantingut un tracte de favor continuat”, han assegurat les diverses entitats.

  Les associacions també han carregat contra “el silenci total” dels regidors del municipi que van votar a favor del projecte sense avisar que es volia construir una incineradora. Per tot això, els veïns i entitats volen que es protegeixi totalment el paratge dels Clots de Sant Julià que actualment es troba en procés de declarar-se BCIN. “Des del principi l’alcalde va impugnar que es tirés endavant aquesta forma de protecció i això és el no entenem”, ha comentat l’advocat de la plataforma SOS Empordanet, Eduard de Ribot. En aquesta línia, el periodista i ecologista, Jordi Bigues, ha assegurat que treballaran perquè aquest paratge sigui declarat patrimoni de la comarca del Baix Empordà i es planifiqui un pla de gestió per mantenir el bon estat del jaciment ibèric i generi nous llocs de treball.

  Ara fa uns mesos, des de SOS Empordanet ja es va anunciar que es volia treure la deixalleria i construir-hi un espai d’interpretació dels Clots. Una aposta que aquest dissabte ha rebut l’aprovació de tots els veïns i plataformes de la comarca. Concretament, des de l’Associació de Veïns i Fills de Forallac han explicat que s’està treballant en aquesta línia tot i que no tanquen portes a instal·lar-hi altres projectes similars per convertir l’espai en una zona d’oci, formació i difusió.

  Finalment, les entitats han anunciat que presentaran una moció conjunta a tots els ajuntaments de la comarca del Baix Empordà a favor d’implementar l’Estratègia Catalana Residu Zero per busca aconseguir un model de producció, consum i gestió dels residus més sostenible, reduint emissions i la contaminació. Segons els participants, Palamós ja l’ha adoptat. La jornada també ha volgut servir per demostrar al consistori que, a partir d’ara, volen que s’informi i es consulti a tota la població abans de tirar endavant qualsevol projecte d’aquestes característiques. “No volem que es torni a fer mai res sense comptar amb la participació i la veu de la gent, és també una altra manera de demanar el dret a decidir”, ha conclòs Bigues.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: