Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Els treballadors de Torraspapel de Sant Joan les Fonts a la Garrotxa es mobilitzen

Posted by lejarza en 18 junio, 2013


Vall del Llierca, Argelaguer – Sant Joan les Fonts – Olot: Els treballadors de Torraspapel de Sant Joan les Fonts a la Garrotxa es mobilitzen.-Els treballadors de Torraspapel van començar un seguit de mobilitzacions i vaga als diferents centres de treball de tota Espanya, entre els quals el de Sant Joan les Fonts a la Garrotxa, Sarrià de Ter i Sils. Els treballadors denuncien que, malgrat els acomiadaments dels darrers anys, l’empresa manté la “dinàmica” de retallades de plantilla i de drets i que, en aquest sentit, ha plantejat la supressió de l’aportació de l’empresa al pla de pensions que tenien pactat, en què el promotor aportava el 3,5% i el treballador l’1% del salari brut anual, i que aquesta mesura afecta només els treballadors i no el fons de directius. Els treballadors també denuncien que l’empresa pretén eliminar tots els acords i pactes d’empresa de caràcter col·lectiu. “Es tracta de millores socials aconseguides en les últimes dècades, com ara estudis dels empleats o d’altres”.
A les oficines centrals, situades a Barcelona, els treballadors han convocat per aquests tres primers dies de la setmana protestes en què reclamaven que l’empresa s’avingui a continuar negociant i poder arribar a acords.

Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

31 comentarios para “Els treballadors de Torraspapel de Sant Joan les Fonts a la Garrotxa es mobilitzen”

 1. lejarza said

  MOVILIZACIÓN LABORAL

  Casi el 100% de los trabajadores de Torraspapel han secundado el segundo día huelga

  EFE 17/06/2013

  La practica totalidad de los trabajadores de la empresa Torraspapel de Motril (Granada) y Zaragoza han secundado mayoritariamente la segunda jornada de paro convocada en protesta por los recortes sociales y por los despidos que podrían producirse en las próximas fechas.

  Según han informado a Efe fuentes del comité de empresa de la planta de Motril, la plantilla al completo ha secundado la protesta convocada por los sindicatos, a excepción de los que se encuentran realizando los servicios mínimos acordados.

  El paro de tres días alternativos convocado por los sindicatos UGT, CCOO y el SIMPA se mantendrá hasta las 22.00 horas de hoy y se reanudará a las 22.00 horas del próximo viernes.

  Según los sindicatos, hasta el momento la tranquilidad es la nota dominante a excepción de un incidente ocurrido esta mañana cuando varios cargos directivos han entrado a trabajar precisando para ello asistencia policial.

  Los sindicatos han emplazado a la empresa a que recapacite en sus pretensiones de “empobrecer las condiciones laborales de la plantilla”, y le han instado a que “favorezca un marco de dialogo” tendente a “fortalecer y ampliar los derechos adquiridos”.

  Torraspapel pertenece al grupo Lecta y cuenta con centros de trabajo en Motril (Granada), Gerona, Getafe (Madrid), Zaragoza, Almazán (Soria) y Barcelona, además de una factoría en Francia y otra en Italia.

  Tras estas primeras medidas de presión, los trabajadores no descartan continuar con las acciones si las condiciones de trabajo empeoran.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 2. lejarza said

  Aumenta la tensión en la segunda jornada de huelga de Torraspapel
  Casi toda la plantilla secundó el paro, aunque hubo abucheos a dos compañeros que no lo hicieron
  ROSA FERNÁNDEZ MOTRIL
  Los trabajadores de Torraspapel protagonizaron ayer su segunda jornada de huelga, respaldada por 373 de 375 empleados, que no estuvo exenta de ciertos momentos de tensión. En concreto, a las 8 de la mañana, dos personas de la dirección quisieron ejercer su derecho al trabajo. Fue entonces cuando los trabajadores que se concentraban en la puerta quisieron informarles de las condiciones de la huelga, aunque no impidieron su entrada. Así, entre abucheos y pitos -las únicas armas con las que recalcan que cuentan- entraron los dos empleados a la fábrica.

  “No llegó a haber ningún incidente”, declararon tanto fuentes del SIMPA como de UGT, aunque estos últimos reconocen que este tipo de actitudes no sirven más que para caldear los ánimos en una actitud que interpretan que está dirigida por la patronal, “porque la protesta fue respaldada por mayoría absoluta en votación”.

  “Sin embargo, algún día se puede complicar, esperemos que no, porque tanto las fuerzas de seguridad como los trabajadores, a pesar de ver mermados sus derechos, se están portando muy bien y hacemos un llamamiento a la patronal para que también esté en la misma línea”, señaló Plácido Leyva, de UGT. De ahí que los sindicalistas llamen a la tranquilidad.”Pedimos a la dirección de la empresa que actúe en consecuencia, después de la situación de hoy y que evite cualquier acto que vaya a producir más conflicto, porque hay que recordar que todavía queda la jornada del jueves 20 a las 22 horas hasta el viernes 21 a las diez de la noche, y cada vez las cosas están más tensas”, añadió Leyva.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 3. lejarza said

  Lecta North America Inc.

  Grup Lecta North America Torraspapel S.A.

  El papel de tu vida…

  Dirección:  2975 Westchester Avenue, Suite 412, Purchase, NY 10577-2580.

  Teléfono:  +1 (914) 253-8150.

  Telefax:  +1 (914) 253-8190.

  E-Mail:  torraspapel@na.lecta.com.

 4. lejarza said

  La resclosa del Molifondo de Sant Joan les Fonts redueix el salt d´aigua

  L’Ajuntament defuig la possibilitat que la causa sigui la posada en servei d’una turbina del Grup Lecta North America Torraspapel S.A.

  ¡¡El papel de tu vida…!!

  19.06.2013

  La resclosa del Molifondo a Sant Joan les Fonts està lluny de l’aspecte que ha motivat les imatges dels centenars de fotografies que es mostren a Internet, s’han il·lustrat a revistes i diaris i s’han exhibit a reportatges televisius. La resclosa té una amplada de 5 metres i un salt vertical de 13 metres i la seva imatge serveix per la promoció turística del municipi. Fins i tot havia servit per decorar una emissió de bitllets locals el 1937.
  Ahir al matí, el salt d’aigua estava reduït a una quarta part del que és normal després d’una primavera plujosa. I en un moment en què els embassaments de les conques internes catalanes estan a prop del 96,6%. Segons fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua el nivell més alt de reserves registrat en els darrers 35 anys.

  L’alcalde de Sant Joan les Fonts, Joan Espona (CiU), ha explicat que l’aspecte de la resclosa és puntual i per causa del poc cabal del Fluvià. Segons ell, fa unes tres setmanes tenia un aspecte molt diferent a l’actual.

  Ha indicat que la posada en servei de la turbina del Molifondo per l’aprofitament elèctric i la demostració turística no afecta l’aspecte del salt d’aigua. En aquest sentit, ha apuntat que la concessió per l’aprofitament d’aigua de la turbina comporta el compromís de mantenir un cabal ecològic. L’obligació del cabal ecològic està documentada en la concessió d’explotació del cabal que l’Associació Catalana de l’Aigua (ACA) ha donat a l’Ajuntament. Ha explicat que l’aigua o bé surt pel sobreeixidor lateral o cau pel salt principal. També ha recordat l’existència d’altres aprofitaments d’aigua anteriors a la turbina.

 5. lejarza said

  Torraspapel alerta que la reforma elèctrica posa en perill les plantes

  GIRONA | O.PUIG / AGÈNCIES La paperera Torraspapel va amenaçar ahir de tancar plantes a Espanya i desviar inversions cap a l’exterior per la pèrdua de competitivitat que suposa la darrera reforma energètica del Govern. Entre les plantes amenaçades hi ha les de Sant Joan les Fonts, que ocupa uns 280 empleats, i la de Sarrià de Ter, on treballen prop de 140 persones. A banda de les instal·lacions productives, la companyia del grup multinacional Lecta, també compta amb un centre logístic a Sils.
  “A causa de les reformes elèctrique dels últims anys i a la recent proposta d’ordre ministerial per al model retributiu de les cogeneracions, estem patint una pèrdua de competitivitat que limia notablement les exportacions i la conseqüència directa de la qual pot ser la necessitat de reorientar produccions i inversions fora d’Espanya”, va assenyalar la paperera en un comunicat.
  La companyia -que compta amb sis plantes a tot l’Estat- assegura que la reforma del sector elèctric ja va fer augmentar els seus costos energètics l’any passat “en més d’un 25 %”, “amb el consegüent impacte sobre els resultats del grup i limitant la capacitat competitiva de les fàbriques espanyoles” davant altres productors europeus, sud-americans i asiàtics.
  També la companyia, amb oficines centrals a Barcelona, lamenta que ara el Govern espa?nyol hagi presentat una proposta d’ordre ministerial que afecta negativament la retribució de les plantes cogeneració, unes instal·lacions en les quals la companyia va invertir 51 milions els últims anys amb la finalitat de reduir la seva factura energètica.
  El grup paperer alerta que la situació afecta especialment les fàbriques de Sarrià i Sant Joan les Fonts. Aquesta última va rebre fa només tres anys una inversió superior als 30 milions d’euros per a una nova planta de cogeneració que, segons el càlculs de la companyia en funció del marc legal existent, havia de representar un estalvi energètic superior al 10%, fet que situava la planta garrotxina “a un bon nivell competitiu respecte a les millors plantes europeees”. Segons Torraspapel, aquesta fàbrica, amb el nou marc regulatori, “patirà un fort augment dels costos energètics que limitaran la seva capacitat exportadora, que avui és del 88% de la producció”.
  Torraspapel dóna per fet que la nova regulació que afecta la cogeneració “comportarà el tancament de més plantes de cogeneració”, però al mateix temps alerta que també suposarà el “tancament de plantes industrials i una evident pèrdua de resultats que condicionarà i paralitzarà futurs projectes d’inversió”.
  En aquest context, la companyia paperera alerta: “Tot això suposarà, sense cap mena de dubte, una forta pèrdua d’ocupació i un impacte negatiu sobre el desenvolupament econòmic del nostre país”. I afegeix: “L’estratègia de Torraspapel i del grup Lecta al qual pertany necessàriament haurà de canviar reorientant futures inversions i produccions cap a les plantes productives del grup que presentin el millor nivell de competitivitat”.
  Torraspapel, que té els seus orígens en un molí paperer d’Olot l’any 1700, forma part de la multinacional Lecta, grup que afirma ser líder del sector paperer al sud d’Europa. A banda de Torraspapel, l’integren les empreses Garda a Itàlia i Condat a França.

 6. lejarza said

  Les plantes gironines de Torraspapel presenten al·legacions a la reforma

  L’empresa i les plantes que té al territori –la de Sant Joan les Fonts i la de Sarrià de Ter– rebutgen la proposta del govern espanyol

  07/03/14 – SANT JOAN LES FONTS – URE COMAS

  Cadascuna de les plantes que Torraspapel té a la demarcació, a Sarrià de Ter i a Sant Joan les Fonts, juntament amb la mateixa empresa, han presentat per separat al·legacions a la reforma elèctrica que prepara el govern espanyol i que, segons ja va denunciar la paperera, pot provocar el tancament de plantes a l’Estat.
  Segons han confirmat fonts de l’empresa, a les plantes de la demarcació hi treballen un total de 408 persones. A més, van destacar que existeix un estudi sectorial segons el qual per cada lloc de treball directe en aquest sector n’hi ha cinc d’indirectes.
  A més de l’empresa Torraspapel i cadascuna de les sis plantes de què disposa arreu de l’Estat, també han presentat al·legacions a la proposta del govern la resta d’empreses del sector i l’Associació Espanyola de Cogeneració (Acogen).
  Torraspapel va emetre a principis de setmana un comunicat en què amenaçava de tancar plantes a l’Estat i invertir a fora com a conseqüència dels efectes de la reforma elèctrica, que encareix notablement els costos energètics.
  La companyia, amb seu a Barcelona, lamentava que el govern espanyol hagi presentat una proposta d’ordre ministerial que afecta negativament la retribució de les plantes de cogeneració, unes instal·lacions en les quals la companyia va invertir 51 milions amb la finalitat de reduir la factura energètica.
  LA XIFRA
  408
  persones
  treballen a Torraspapel a les comarques gironines, repartides a les plantes de Sant Joan i Sarrià de Ter.
  LA FRASE
  Les noves mesures portaran el tancament de més plantes de cogeneració
  Comunicat de Torraspapel
  Trenta milions d’inversió a Sant Joan

  A la fàbrica de Sant Joan les Fonts, la companyia va invertir fa tres anys més de trenta milions d’euros a la planta de cogeneració que havien de representar uns estalvis de més del 10%, segons Torraspapel. El nou marc regulador que preveu el govern, segons afegeix l’empresa en el mateix comunicat, farà limitar la capacitat exportadora, que avui arriba al 80%.

 7. lejarza said

  Torraspapel tancarà la planta de Sarrià i deixarà al carrer 132 treballadors

  La companyia al·lega un descens de les vendes i afirma que la fàbrica té uns elevats costos que la fan poc competitiva

  01.05.2014

  SARRIÀ DE TER | ORIOL PUIG en imatges.Vista de la planta, que està en marxa des de l’any 1941, des de la riba del Ter.Alguns empleats de la companyia ahir al migdia, moment en què el comitè va aprofitar per informar els treballadors de la decisió de la paperera. Estoc de paper en un dels magatzems de la planta.

  La històrica paperera Torraspapel ha comunicat als treballadors la intenció de tancar la fàbrica de Sarrià de Ter, que ocupa 132 persones. La companyia al·lega motius econòmics i, com preveu el conveni col·lectiu, ha obert la porta que els treballadors presentin alternatives que garanteixin la viabilitat de la planta. No obstant, els representants sindicals tenen clar que el tancament és gairebé ?inevitable, perquè la decisió “ja està presa”.
  Queda per saber quin serà el procés de tancament, si serà gradual o no, i si hi ha possibilitat de recol·locar part de la plantilla a la fàbrica que el grup té a Sant Joan les Fonts. De moment, l’empresa ha lliurat la documentació econòmica al comitè d’empresa i s’han citat per una nova reunió la setmana vinent.
  CCOO, que va qualificar la decisió de la companyia d'”atac als llocs de treball d’una empresa històrica que ha comptat amb la col·laboració sindical i dels diferents consistoris de Sarrià per fer possible el manteniment de l’activitat”. Així mateix, recorda que la “proposta és absolutament contraprudent i va en sentit contrari a les polítiques d’estímul econòmic necessaris per sortir de la crisi”.
  Torraspapel assegura que, “a més del descens de les vendes, la planta de Sarrià de Ter s’ha vist afectada pels seus elevats costos de producció unitària, el cost del transport, així com l’impacte de les modificacions del marc regulatori elèctric en els últims anys. Les noves condicions del mercat i les pròpies característiques de la planta l’han situat amb resultats negatius des de 2012 i sense expectativa de millora, afectant greument la viabilitat de Torraspapel i del grup Lecta a Espanya. Torraspapel, que afirma haver experimentat un descens dels ingressos en cadascun dels últims cinc trimestres comparables, acumula 98 milions d’euros de pèrdues entre 2012 i 2013.
  A banda de la de Sarrià, ?Torraspapel compta amb altres quatre plantes de producció a Espanya, a Sant Joan les Fonts -on treballen unes 280 persones-, Almazán (Soria), Zaragoza i Motril (Granada). En total, la compa?nyia dóna feina a 1.797 treballadors a tot l’Estat.
  A principis de març, Torraspapel ja va amenaçar de tancar plantes a Espanya i desviar inversions cap a l’exterior per la pèrdua de competitivitat que suposa la darrera reforma energètica del Govern. Un canvi normatiu -pendent d’aprovar-se definitivament- que, va assegurar, afectava especialment les plantes de Sarrià i Sant Joan les Fonts. Aquesta última va rebre fa només tres anys una inversió superior als 30 milions d’euros per a una nova planta de cogeneració que havia de representar un estalvi energètic superior al 10%, fet que situava la planta garrotxina “a un bon nivell competitiu respecte a les millors plantes europeees”.
  Segons Torraspapel, la fàbrica garrotxina, amb el nou marc regulatori, “patirà un fort augment dels costos energètics que limitaran la seva capacitat exportadora, que avui és del 88% de la producció”.

 8. lejarza said

  Clam contra el tancament de Torraspapel al Primer de Maig a Girona

  Unes 2.500 persones recorren els carrers de la ciutat en dues manifestacions: una convocada pels sindicats majoritaris i una altra per moviments anticapitalistes

  01.05.2014

  ACN | GIRONA L’anunci de tancament de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter que deixarà 132 treballadors al carrer ha centrat el Primer de Maig a Girona. El president de comitè d’empresa, Nicolás Juárez, ha afirmat que aprofitaran els 20 dies de negociacions que s’obren ara per buscar alternatives que facin viable la planta de Sarrià. L’ajuntament ha fet un primer pas i planteja, per exemple, exempcions fiscals que ajudin a treure pressió a l’empresa. “Ha estat el motor econòmic del municipi durant 70 anys”, ha afirmat l’alcalde Roger Torrent. Aquest dijous, unes 2.500 persones han recorregut Girona en dues manifestacions; una convocada pels sindicats majoritaris i la segona per moviments anticapitalistes.

  La direcció de l’empresa va comunicar dimecres al matí al comitè d’empresa que iniciava els tràmits per presentar un ERO d’extinció per a tota la plantilla de Torrespapel de Sarrià de Ter perquè tancarà la fàbrica. L’anunci, fet 24 hores abans del Primer de Maig, ha convertit el dia del treballador d’aquest any a Girona en un clam reclamant que es busquin alternatives per evitar que la plantilla de 132 treballadors es quedi sense feina.

  “Creiem que és una tapadora d’una deslocalització a altres zones, per tant, estem totalment en contra de que es tanqui”, ha afirmat la secretària general d’UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, que apunta que l’empresa justifica ara que hi ha pèrdues després d’anys “deslocalitzant la inversió”. “Fa temps que ho estàvem veient venir, que vèiem que hi havia alguna cosa subterrània”, ha criticat Bassa.

  Tot i això, tant sindicats, com comitè d’empresa, treballadors i administracions s’ha compromès a intentar trobar opcions perquè el centre de treball de Sarrià de Ter sigui viable i evitar que tanqui.

  “Tot just ara estem analitzant la informació que ens ha passat l’empresa i aquests 20 dies de negociacions que fixa el nostre conveni serviran per donar alternatives i evitar que el cessament de l’activitat sigui definitiu”, ha afirmat el president del comitè d’empresa, Nicolás Juárez, que diu que ara per ara no hi ha cap mesura sobre la taula i que l’empresa tampoc ha ofert que la planta de Sant Joan les Fonts (Garrotxa) pugui absorbir part dels treballadors que hi ha a Sarrià.

  L’alcalde del municipi, Roger Torrent, ha explicat que ja s’ha posat en contacte amb la Generalitat per anar tots a la una a l’hora de buscar solucions. De moment, a nivell municipal, Sarrià de Ter ja ha fet algunes propostes com ara exempcions fiscals per reduir la pressió a l’empresa. Torrent ha assegurat que l’anunci de tancament ha estat “un cop molt dur” per a Sarrià perquè l’empresa ha estat durant 70 anys “el motor econòmic i social del municipi” i és l’ocupació de moltes famílies de la població.

  Rebuig a les polítiques d’austeritat

  A Girona, aquest Primer de Maig hi ha hagut dues manifestacions que han sortit a la mateixa hora de dos llocs diferents. La convocada pels sindicats majoritaris ha comptat amb 2.000 persones que a les 12 del migdia han sortit de la plaça Independència i han recorregut Jaume I fins davant la delegació del Govern i, després, ha creuat la plaça Catalunya per acabar llegint el manifest a la plaça del Vi.

  En els parlaments, el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, ha instat tots els assistents a mostrar el rebuig a les polítiques d’austeritat, amb epicentre a Brussel·les, assistint massivament a votar a les eleccions europees del 25-M contra aquells candidats que representin les retallades en serveis socials.

  L’altra manifestació ha sortit a les 12 del migdia del Punt de Trobada de la Rambla. A la manifestació hi han participat moviments ciutadans com No a la MAT o la PAH i també moviments, sindicats i partits anticapitalistes.

 9. lejarza said

  Torras: final de trajecte

  04.05.2014

  JOAN VILA

  Amb la nissaga Torras va entrar el paper a les comarques gironines. Provinents de Rubí, es van establir a Sant Joan les Fonts i d’allà la fabricació de paper a mà va irradiar per tot el territori, des d’Olot fins a Girona, passant per Banyoles. Quan va venir la revolució industrial també va ser Torras qui va liderar la transformació de l’artesanat a la maquinària i la família es va dividir en diversos centres, el de Sant Joan, el de Bonmatí -després Flaçà-, i el de Sarrià.
  Va ser el centre de Sarrià el que va fer fortuna. Primer es va establir en la fàbrica 1 a Sant Julià, però, just després de la guerra es va posar en marxa la fàbrica de Sarrià en el lloc que coneixem, just al costat de Can Mitjans, on hi havia hagut també la fàbrica Flores. La màquina 2 i 3 es van construir a Girona, entre els tallers Sarassa i Alberch i s’hi va afegir una fàbrica de pasta amb lleixivadores en discontinu. Compraven la fusta al Pirineu i es fabricava la pasta per a la fabricació del paper. La fàbrica va fer una gran troballa als anys 50 i 60 amb la introducció de l’eucaliptus com a fusta. Va ser la introductora d’una fusta que ara mateix és majoritària en la fabricació de paper al món. L’any 1963 van construir la màquina 4, que va ésser comprada als Estats Units -precisament la que ara s’aturarà- i posteriorment van ampliar amb una màquina d’estucar al seu costat. La fàbrica anava ampliant la producció, i innovava destil·lant tecnologia en el procés i en el desenvolupament del paper estucat. Durant els anys 70 va ser un volcà d’idees que alhora generava un munt de beneficis. I aquí van començar els problemes.
  L’expansió de l’empresa es va fer comprant boscos per plantar eucaliptus, però també diversificant l’activitat amb la compra d’una fàbrica de paper per a embalatge a Mengíbar i la instal·lació d’una fàbrica de taulers de fusta a Sils. Per aquí mig encara hi va haver la fundació del Banc dels Pirineus. Tot plegat va ser un fiasco. Més endavant l’empresa va comprar les fàbriques que l’INI es treia de sobre, la de Motril i Algesires, molt bona compra, i encara més endavant va comprar la seva empresa competidora, Sarrió, amb fàbriques a Leiza i a Montañana, operació que li va servir per controlar definitivament el mercat espanyol. Amb el grup Torras i amb De la Rosa, van venir les oportunitats d’invertir. Es va fer sobretot a Motril perquè tenia bones instal·lacions i perquè arribaven subvencions del 50% des d’Europa. Però el xeic De la Rosa volia fer una gran fàbrica, la més moderna, i va escollir fer-lo a Les Ardennes, a Bèlgica, on hi havia una bona oportunitat. La fàbrica va ser tan moderna que els tècnics no van ser capaços de fer-la rendible, i va fer fallida al cap de poc temps.
  Durant 60 anys el moll de l’os de l’empresa Torras ha estat Sarrià: és aquí d’on ha sortit tot el coneixement, on s’han fet les troballes més transcendentals i és aquí on no s’ha decidit invertir. No deu ser per una qüestió de terrenys, perquè jo mateix vaig intervenir en el Pla General de Sarrià deixant espai per posar-hi una nova màquina de paper, i no us dic res de l’espai que es va alliberar quan va tancar la fàbrica de pasta, amb tot el camp dels socs.
  La història recent ja la coneixem: aturada de la fàbrica de pasta, completament desequilibrada, ambientalment nefasta, i aturada de la secció d’estucat a Sarrià. Per què es decideix aturar la de Sarrià i no pas la de Sant Joan, quan la tecnologia i les instal·lacions eren millors, quan ja hi havia una central de cogeneració? Una resposta possiblement rau en la pretensió de plusvàlues en la venda de terrenys residencials. Però el mal ja estava fet. Calia sobreviure fabricant papers especials en una fàbrica que feia 50 anys que només fabricava paper estucat, era necessari lluitar fent-la rendible. Es va quedar amb una productivitat de poc més de 400 tm/home·any quan hauria d’haver arribat a 700 tm/home·any, és a dir que els 132 treballadors que havien quedat s’haurien d’haver reduït a 89 per fer la mateixa feina, o bé haurien d’haver invertit per augmentar la velocitat de la màquina fins a 1.500 m/min, cosa que demanava uns recursos financers considerables.
  Amb tot això la central de cogeneració havia quedat desproporcionada, atès que s’havia dissenyat per tota la fabricació de paper estucat i a partir del mes de juliol el ministre d’indústria decideix no fer rendibles les centrals de cogeneració. A més l’euro s’ha anat revaluant fent impossible l’exportació fora de la seva zona i el consum de paper estucat ha anat disminuint per efecte d’Internet. La decisió del grup decideix que la fàbrica a salvar seria la de Montañana, al costat de Saragossa, perquè està integrada amb la fabricació de pasta i determina la construcció d’una nova màquina que agafarà la producció de la de Sarrià. Està previst que engegui el mes de setembre. Per tant, res a fer.
  La clau de tota la història és per què s’ha anat potenciant altres centres abans que el de Sarrià, on hi ha hagut tot el desenvolupament del coneixement. Ara demano a l’Ajuntament de Sarrià de Ter que no caigui en el parany de convertir els terrenys en residencials i els mantingui com industrials; no fer-ho seria continuar els errors de la història i ja és hora que els acabem d’una vegada. Amb la pèrdua de 132 llocs de treball n’acabarem perdent al voltant de 185 per l’efecte multiplicador. No vull ni pensar el que hauria pogut ser si a partir d’aquell volcà d’idees s’hagués desenvolupat un vertader clúster a l’àrea de Girona, amb tallers de construcció, impremtes, tallers d’automatització, formació professional, estudis universitaris… Torras mai va tenir vocació de locomotora a Sarrià. Aquest va ser el gran error de la història: els nostres dirigents no van treballar pels nostres interessos

 10. lejarza said

  Insten la Generalitat de Catalunya a implicar-se per evitar el tancament de Torraspapel

  Front comú de l’Ajuntament de Sarrià amb la plantilla Els treballadors qualifiquen de tendenciós l’informe que avalaria que la planta no és viable

  07.05.2014

  SARRIÀ | ACN/DDG Els treballadors i l’Ajuntament de Sarrià de Ter han instat la Generalitat a implicar-se per evitar el tancament de la fàbrica Torraspapel. L’alcalde, Roger Torrent, va assegurar que el consistori farà tot el que sigui possible perquè la planta tiri endavant i ha reclamat al Govern que faci el mateix. D’altra banda, el comitè d’empresa ha qualificat de tendenciós l’informe que els ha entregat la direcció -amb qui es reunirà demà- per demostrar que la paperera no és viable. Les dues parts tenen fins al dia 20 per negociar abans no es tiri endavant l’ERO d’extinció.
  La plantilla i l’Ajuntament de Sarrià de Ter aniran a la una per demostrar que la històrica paperera del municipi és viable. Els representants del comitè d’empresa i els grups municipals (ERC, PSC i CiU) es van reunir ahir al consistori i reclamen a la Generalitat que els faci costat.
  “Demanem la implicació del Govern per evitar que s’acabi materialitzant l’amenaça de tancament”, va dir Roger Torrent. Per a l’alcalde, el paper de la Generalitat ha de ser el de “buscar alternatives de futur” per a la factoria -que necessàriament, assegura, passen perquè hi hagi modificacions a la planta- i permetre que es puguin tirar endavant.
  L’alcalde, a més, també creu que, de moment, la solució no passa perquè la Generalitat busqui inversors de fora. “Les alternatives s’han de tirar endavant sota el paraigües del grup Torraspapel”, va indicar Torrent. I hi va afegir: “Si la factoria acaba tancant, no només serà una patacada per a l’economia local, sinó també per a tot el país, perquè es perdrà un pilar de la indústria amb més de 70 anys d’història”.
  Per part de l’Ajuntament, Torrent va reiterar que faran tot allò que estigui a les seves mans perquè no es perdin els 132 llocs de treball. Entre d’altres, l’alcalde va recordar la proposta del consistori per establir exempcions fiscals que ajudin a treure pressió a l’empresa. Però també va demanar a la direcció de Torraspapel que, si ells en tenen d’altres, els hi diguin per estudiar-les. “volem demostrar que la fàbrica té futur”, va ressaltar.
  er mostrar el seu recolzament a la plantilla, tots els grups del consistori aprovaran per ple una declaració de suport als treballadors. A més, aquest dimecres l’alcalde -que també és diputat- farà una pregunta al conseller Puig durant el ple del Parlament demanant quina serà la postura de la Generalitat en el procés.
  Després que Torraspapel anunciés la intenció de tancar la històrica paperera de Sarrià, empresa i comitè disposen ara d’un termini de vint dies -segons recull el conveni- per acostar posicions i evitar que l’amenaça es tradueixi en un ERO d’extinció per a tota la plantilla. La primera de les trobades entre les parts es farà avui a les quatre de la tarda. El president del comitè, Nicolás Juárez, ja va avançar però que la documentació que els ha lliurat l’empresa és tendenciosa. “Allò que és clar és que, si Torraspapel té intenció de cessar l’activitat, l’informe que ens ha entregat no diu que la fàbrica és viable”, va indicar.

 11. lejarza said

  El Govern garanteix que buscarà «el manteniment de l´activitat» a Torraspapel amb la mateixa empresa o una altra

  L’alcalde de Sarrià de Ter demana que el departament d’Empresa «s’impliqui» i aconsegueixi «la viabilitat» de la fàbrica

  07.05.2014

  BARCELONA | ACN El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha garantit aquest dimecres que el Govern buscarà la manera perquè la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter pugui “mantenir la seva activitat”. Puig ha explicat que l’executiu està negociant amb l’empresa propietària de la planta per intentar aconseguir-ho, però també ha admès que estudia “projectes alternatius o complementaris amb altres grups interessats” i que es busquen “alternatives industrials” per a la fàbrica. El conseller, a més, s’ha compromès a seguir d’aprop el possible ERO que es pugui impulsar i intentar que la reforma energètica de l’Estat -a qui ha culpat de la situació del sector paperer- “no malmeti més aquesta indústria”.

  Puig ho ha explicat en una resposta a la pregunta que durant la sessió de control al Ple del Parlament ha fet l’alcalde de Sarrià de Ter i diputat d’ERC, Roger Torrent. El republicà ha demanat al conseller que el seu departament “s’impliqui” i ajudi a “buscar la viabilitat” de la planta. L’alcalde ha defensat que aquesta planta és un pilar essencial de “l’economia local però també d ela demarcació de Girona”. “El tancament seria un cop molt dur. Ens hi juguem la sostenibilitat econòmica, ens hi juguem bona part del que som”, ha dit, reclamant al departament que actuï.

 12. lejarza said

  La Generalitat diu que estudia alternatives industrials per a la planta de Torraspapel

  La primera reunió entre el comitè d’empresa i la direcció de la companyia paperera es tanca sense avenços

  08.05.2014

  BARCELONA | O.PUIG L’endemà que els treballadors de la fàbrica de Torraspapel a Sarrià reclamessin la implicació de la Generalitat per evitar el tancament de la històrica paperera, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va assegurar que el govern català ja està treballant per intentar trobar alternatives. Mentrestant, el comitè d’empresa i la direcció de Torraspapel van mantenir ahir la una trobada que es van tancar sense avenços.

  En una resposta parlamentària, el conseller Puig va admetre que “l’empresa està en una situació molt fràgil” i va afegir que “des de fa uns mesos estem acompanyant l’empresa i els treballadors per tal d’intentar garantir, en primera instància, el manteniment de l’activitat de la fàbrica però també estem estudiant projectes industrials alternatius o complementaris d’altres grups interessats”.

  Així mateix, va assegurar que la Generalitat “pararà tota l’atenció a l’eventual Expedient de Regulació que s’esdevingui. En definitiva, els acompanyarem en tot el procés”.

  En el marc de la díficil situació de la paperera, Puig va voler recordar “l’amenaça greu que suposa la reforma elèctrica de l’Estat, una reforma que des del govern de Cataluna no només hem intentat moderar sinó que ens hi hem oposat d’una manera radical”.

  En aquest sentit, va afegir que aquesta reforma “no planteja una necessària transició perquè empreses com Torraspapel tinguin una oportunitat per modernitzar les seves tecnologies”. “Intentarem que la reforma elèctrica no continuï colpejant el nostre sector industrial”, va reblar Puig.

  D’altra banda, el comitè d’empresa va mantenir ahir a la tarda una reunió a Barcelona amb la direcció de la companyia. Era la primera trobada després que, fa una setmana, la paperera comuniqués a la plantilla la intenció de cessar l’activitat productiva a Sarrià.

  El president del comitè, Nicolás Juárez, va explicar que “l’empresa ha insistit que som nosaltres els que hem d’aportar una solució que faci viable la planta”, ja que “ells tenen clar que no és rendible”. Juaréz va destacar que “hem demanat més documentació econòmica” per tal de plantejar possibles alternatives. “El que està clar és que serà difícil, perquè tots els documents que ens aporten tendeixen a justificar que cal tancar-la”. La propera reunió se celebrarà el dia 16 de maig.

  En la trobada d’ahir, en cap cas es va plantejar el futur de la plantilla en cas de tancament. “No s’ha parlat d’indemnitzacions ni de possibles recol·locacions de personal. Estem en una fase en què no toca parlar d’això”, va explicar Juárez.

  El representant de la plantilla desconeixia ahir si hi havia algun grup industrial al que pogués interessar la planta de Sarrià, com va insinuar el conseller Felip Puig. Segons Juárez, la prioritat ha de ser que Torraspapel mantingui l’activitat.

  De ben segur que aquest serà un dels punts que tractaran els representants de la plantilla amb el conseller d’Empresa i Ocupació en la reunió que tenen programada per avui al matí. Al llarg del dia, també preveuen entrevistar-se amb altres grups parlamentaris gràcies a la mediació dels diputats Marc Vidal (ICV-EUiA) i Roger Torrent (ERC), a qui Juárez va voler agrair el suport.

  Construïda fa més de 70 anys, la planta de Torraspapel a Sarrià té capacitat per produir 62.000 tones de paper no estucat cada any.

 13. lejarza said

  Primer fou la xemeneia, i ara…
  Lluís Torner i Callicó
  Avui, en llegir la trista notícia del tancament d’una altra planta històrica, aquest cop la de la fàbrica coneguda com la Paperera Torras, pensem en tota la gent del poble de Sarrià de Ter amb la qual, bé sigui per motius de feina, amistat o altres, tenim una certa vinculació. Coneixem molts dels que hi han treballat i alguns dels que hi treballen actualment,i per tots ells lamentem la penosa notícia.
  Aquesta fàbrica que, als seus humils principis, anà passant per diferents llocs de la nostra província, va instal·lar-se a Sarrià de Ter el maig de 1940, data a partir de la qual anà creixent i agafant importància, introduint, a part de la fabricació del paper, la d’una de les seves principals matèries, la pasta, així com la plantació d’eucaliptus per obtenir-la. Una de les persones que fou clau per en la millora de la producció va ser precisament un gironí, que més tard passaria a ser el president de la Diputació Provincial, el Sr. Antoni Xuclà (q.a.c.s.), amb el seu procés de lixiviació de la fusta. Després vingué la construcció del Grup d’Habitatges Paulí Torras, i tot anava funcionant d’allò més bé, solament interromput per l’explosió d’una caldera, amb la lamentable pèrdua de vuit treballadors. A partir d’aquí, s’anaren ampliant les instal·lacions, augmentant la producció i el nombre d’obrers. Però, com sol passar en molts casos, quan les empreses es van fent grans, vingué la conversió en societat anònima, amb l’entrada de nous accionistes, i va deixar de ser una empresa familiar. S’anaren absorbint altres empreses, algunes de fora de Catalunya, i fins i tot s’impulsà la creació d’un banc. L’excés d’inversions -no totes prou rendibles- i la fallida de l’esmentat banc, obligà l’empresa a presentar la suspensió de pagaments. Llavors fou comprada per una altra de kuwaitiana, amb un controvertit personatge al capdavant, que la portà a una nova suspensió. Al cap de poc vingué l’enderroc de la singular xemeneia, que havia passat a ser un símbol del poble de Sarrià de Ter, i a partir d’allà, a poc a poc, la planta anà decaient, per manca d’inversions, fins arribar al moment actual.
  Dels més de 2.000 treballadors que havia tingut la fàbrica, ara solament n’hi ha 132, els quals si es produeix l’anunciat tancament patiran el tràngol de passar a engruixir l’alt nombre d’aturats que ha ocasionat la lamentable situació de crisi que no s’acaba de superar. Per això, com hem dit al principi, ho lamentem, no tant per aquests darrers -que són els que quedaran en pitjor situació- sinó també per als que, ja estant jubilats, veuen com tota la feina que varen fer i els esforços que hi varen dedicar no han tingut els fruits esperats. També ho lamentem pel poble, que perd una empresa que havia sigut emblemàtica, i alhora els donava vida i prestigi. No és estrany que el seu actual alcalde es posi al costat dels treballadors per intentar trobar una solució satisfactòria. Els desitgem, a tots ells, ànims i molta sort.

 14. lejarza said

  La Torraspapel de Sarrià de Ter no pot tancar

  “Aquesta planta serveix al mercat editorial, i, tenint esguard que a més a més aquest mercat s’està incrementant, la fàbrica no pot tancar”.

  08.05.2014

  JOSEP ANTONI TRIVIÑO Els veïns i veïnes de Sarrià de Ter no fa pas gaire que han patit una de les pitjors notícies dels darrers anys, essent així que la direcció de l’empresa Torraspapel ha comunicat que encetava els tràmits per presentar un ERO d’extinció per a tota la plantilla perquè tancarà la fàbrica. En total estan afectats 132 treballadors i les seves famílies. L’empresa al·lega pèrdues econòmiques.

  Seré taxatiu en la meva opinió: la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter no pot tancar. I per què no pot tancar? es deurà preguntar tot seguit l’amable lector o lectora. La resposta així mateix és igual de taxativa: no pot tancar perquè és el seu destí.

  El genial escriptor universal Miguel de Cervantes escriví al segle XVI: “Cadascú es fabrica el seu propi destí”. La fàbrica de paper sarrianenca, que va néixer fa més de setanta anys, al llarg de tot aquest temps s’ha fabricat el seu propi destí, que és subsistir a totes les adversitats i, com l’Ave Fènix, reviure des de les seves pròpies cendres. Subsistí a la principal catàstrofe de la seva història, a la dècada dels seixanta, quan una dissortada i terrorífica explosió segà la vida d’un munt de treballadors. Subsistí a les especulacions i suposada usurpació indeguda de diners per part del financer Javier de la Rosa que van originar la suspensió de pagaments del grup KIO, accionista majoritari de Torraspapel en la dècada dels vuitanta. Ha subsistit, àdhuc, als primers anys d’aquesta gegantina crisi econòmica que algun dia s’ha d’acabar, de ben segur.

  La Torraspapel de Sarrià de Ter no pot tancar. Ho diré net i pelat: la Torraspapel de Sarrià de Ter aquesta vegada subsistirà gràcies a la literatura. Pot semblar d’allò més estrany, però aquesta afirmació està basada en dades reals. Sí, efectivament, aquesta fàbrica de paper subsistirà gràcies als llibres. Des que Torraspapel forma part de LECTA, multinacional líder al mercat al sud d’Europa, amb molt bon criteri, ha especialitzat cadascuna de les fàbriques ubicades a l’Estat espanyol en línies productives concretes. La de Sarrià de Ter està especialitzada en paper no estucat especial i suport, que es el que es fa servir per a aplicacions multiús i producció editorial. Segons dades de la “Federación de Gremios de Editores de España” els últims anys estan augmentant les exportacions de llibres i la tirada mitjana d’exemplars per títol també està augmentant. Essent així que aquesta planta és la que disposa el grup empresarial a Espanya per servir al mercat editorial, i, tenint esguard que a més a més aquest mercat s’està incrementant, la fàbrica no pot tancar. Les autoritats judicials, administratives i governatives ho hauran de reconèixer. És el seu inevitable destí, el que han fabricat tots aquells treballadors que van perdre la vida per una fàbrica que van fer seva, tots aquells que es jubilaren abans d’hora, tots aquells que treballaren i treballen per fer realitat un somni de paper que té i continuarà tenint forma de llibre, aquest imprescindible producte que fa lliure l’ésser humà; per tot això la Torraspapel de Sarrià de Ter no pot tancar.

 15. lejarza said

  ICV-EUiA en suport dels treballadors de Torraspapel

  El grup municipal dICV-EUiA a Girona expressa la seva solidaritat amb els treballadors i treballadores de l’empresa Torraspepel (antiga Torras Hostench), constata la destrucció de teixit industrial i els efectes negatius de la reforma laboral i es posa al servei dels agents socials per qualsevol acció que considerin necessària.
  Aquesta setmana s’ha confirmat el tancament de Torraspapel, una empresa paperera que era havia estat un puntal del teixit industrial gironí i que havia arribat a generar 3.000 llocs de treball. Els procés de globalització i el capitalisme especulatiu s’imposen en la destrucció del teixit industrial local, en aquest sentit el portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA, Joan Olòriz, ha exposat “tota la nostra solidaritat amb els treballadors i treballadores i ens posem al servei de sindicats i agents socials per fer totes les accions que considerin oportunes” en aquest sentit també ha declarat que “demanarem a l’ajuntament de Girona que es posi a disposició de l’ajuntament de Sarrià per tal d’actuar de forma coordinada en un tema de màxim interès per a les dues ciutats”. Finalment, Olòriz ha destacat la necessitat protegir i impulsar el teixit industrial a les comarques comarques gironines “per la diversificació i qualitat del nostre model productiu i dels llocs de treball necessitem fer tots els esforços per mantenir un teixit industrial potent”.

 16. lejarza said

  Indústria admet que serà ´difícil´ garantir la continuïtat de Torraspapel a Sarrià de Ter

  El Govern català també veu complicat trobar nous projectes industrials per a la factoria

  15.05.2014

  GIRONA | ACN/DDG La Generalitat admet que serà “difícil” garantir la continuïtat de la paperera Torraspapel a Sarrià de Ter o trobar nous projectes industrials per a la factoria. El director general d’Indústria, Antoni Maria Grau, va assegurar ahir que la planta viu una realitat “complicada” no només per la caiguda de demanda del paper sinó també perquè la “nefasta” política energètica impulsada per l’Estat l’ha afectada de ple. Grau va dir que, tot i que la direcció de Torraspapel està disposada a facilitar el traspàs de la planta i la maquinària a nous inversos, “molts cops” els interessos són “excessivament especulatius”.
  A finals d’abril, la direcció del grup Torraspapel va anunciar la intenció de tancar la planta de Sarrià de Ter, on treballen132 persones. Des d’aleshores, el rellotge corre per intentar buscar alternatives que permetin garantir la continuïtat de la planta i evitar que, a finals de mes, el grup paperer presenti l’ERO d’extinció per a tota la plantilla.
  El director general d’Indústria va admetre ahir, però, que serà “difícil” evitar el tancament. I és que la històrica paperera de Sarrià de Ter viu una realitat “complicada” per dues circumstàncies: una econòmica i l’altra, política.
  Grau va recordar que la crisi per una banda, i l’evolució tecnològica per l’altra, han reduït la demanda de paper (la fàbrica en produeix de no estucat). “El mercat ha caigut per la reducció del consum i l’auge dels canals telemàtics”, va precisar el director general d’Indústria.
  Però a aquest factor, a Sarrià de Ter se n’hi suma un altre: la política energètica “nefasta” -com la va definir Grau- que ha impulsat l’executiu estatal. Va assegurar que els canvis al sector s’han traduït en què a Espanya s’hagin multiplicat els costos de l’energia (que arriben a ser fins a un 30% més cars en relació amb el centre d’Europa).
  “I aquesta política afecta de ple sectors com el paperer o el químic, que són intensius en consum ?energètic”, va insistir el director general d’Indústria en un acte a la Cambra de Comerç de Girona.

  Alternatives de continuïtat
  “Des de la Generalitat estem intentant trobar alternatives de continuïtat a Torraspapel o projectes que permetin aprofitar-ne les instal·lacions, però lògicament no és fàcil”, va afegir Antoni Maria Grau. Va apuntar que la recerca d’alternatives per part del Govern va començar ara ja fa uns mesos, quan la direcció de la paperera els va confirmar que la seva situació estava “degradada”. Grau va explicar que el grup està “disposat” a traspassar la maquinària i els terrenys de la planta (si no tots, una part) a inversors que vulguin impulsar nous projectes industrials. “Evidentment, aprofitant al màxim la plantilla actual, que és el que ens interessa des del punt de vista social”, va afegir el director general d’Indústria.
  Grau va matisar, però, que cercar nous inversors no és fàcil. Aquests processos porten temps (calen de mitjana entre 15 i 18 mesos) i, de fet, ja ha parlat de trobar-ne d’estrangers. “Però no és fàcil trobar projectes que coincideixin amb les característiques d’aquest emplaçament; a més, molts cops ens trobem amb plantejaments excessivament especulatius”, va dir.

  Empreses amb més dimensió
  El director general d’Indústria va ser ahir a Girona per presentar les principals línies d’actuació de l’estratègia industrial per a Catalunya que ha impulsat la Generalitat per al període 2014-2020. Actualment, el sector secundari representa el 19% del PIB català.
  Els eixos amb què es treballa per reindustrialitzar el país passen, entre d’altres, per impulsar els clústers, potenciar la innovació empresarial i obrir-se a l’exterior. En referència a les comarques gironines, Grau va destacar la “vitalitat” que tenen les pimes, a les quals va instar a “millorar la seva dimensió” anant de bracet amb altres a l’hora d’impulsar projectes per evitar que la seva mida sigui “un handicap” a l’hora d’assumir nous reptes. Per això, Grau va fer incís en la política de clústers que impulsa el Govern, i que permet a empreses d’un mateix sector anar a la una i compartir sinergies. Per exemple, a l’hora de sortir a l’exterior. I dins els sectors que estan fent els deures al territori, el director general va esmentar els de l’agroalimentació -entre els quals hi ha les càrnies- i la maquinària industrial.

 17. lejarza said

  La plantilla de Torraspapel planteja prejubilacions per salvar la planta

  Presenten un pla que preveu produir paper de més qualitat i reduir el cost energètic

  17.05.2014

  SARRIÀ DE TER | ACN/DDG El comitè d’empresa de la paperera Torraspapel de Sarrià de Ter ha presentat a la direcció un pla de viabilitat per salvar la factoria, que passa per produir paper de més qualitat, reduir torns de treball (de 5 a 4 o 3) i ajustar la plantilla actual de 132 treballadors mitjançant prejubilacions. El document també inclou mesures per reduir els costos energètics, un dels principals arguments que el grup posa sobre la taula per assegurar que la històrica paperera no és viable. La direcció s’ha donat de temps fins dimarts per estudiar el pla, quan tindrà lloc una nova reunió amb el comitè. Precisament, aquell dia s’esgota el termini de negociació abans no es tiri endavant l’ERO d’extinció per a la plantilla.

  Direcció i comitè d’empresa de la Torraspapel es van tornar a reunir ahir després que el grup anunciés la intenció de tancar la històrica paperera de Sarrià de Ter. La trobada entre les parts es va fer a l’edifici on hi ha els laboratoris de la fàbrica i es va allargar més de tres hores, des de les deu del matí fins passades la una del migdia.

  Els representants dels treballadors, conscients que el rellotge corre, van presentar el pla de viabilitat que la companyia exigia per intentar salvar la factoria. A grans trets, el document se centra en tres eixos per tirar endavant la planta: producció, plantilla i costos energètics.

  D’entrada, el comitè proposa produir paper de més qualitat que el que surt ara de la fàbrica. Des del 2009, la Torraspapel fabrica paper no estucat (té capacitat per produir-ne 62.000 tones per any). Els representants dels treballadors proposen ara apostar per paper de més qualitat, amb valor afegit, que entenem que pot ser rendible”, diu Nicolás Juárez, president del comitè d’empresa.

  El pla de viabilitat també passa per ajustar plantilla, un procés que el comitè planteja fer-lo sobretot mitjançant un pla de prejubilacions. Per això, el document inclou reduir torns de treball, passant dels cinc actuals a quatre o tres. “L’objectiu és mantenir tant l’activitat com el màxim nombre de treballadors”, diu el president del comitè.

  Finalment, el document que han aportat els treballadors també inclou propostes per reduir els costos energètics de la paperera. Precisament, aquest és un dels principals arguments que la direcció del grup Torraspapel posa damunt la taula per justificar el tancament: les pèrdues que els suposa la reforma energètica que ha tirat endavant l’Estat.

  Dimarts s’acaba el termini
  La direcció s’ha donat de temps fins dimarts per analitzar el pla de viabilitat i donar una resposta al comitè. “És cert que no l’han rebutjat, però les impressions tampoc són gaire positives”, concreta Nicolás Juárez, en referència a la possibilitat que l’acceptin.

  Precisament, el dia 20 de maig -quan tindrà lloc la propera reunió- s’esgota el termini de vint dies que recull el conveni per a la negociació interna. Si no hi ha avenços, la direcció ja ha anunciat la intenció de presentar un ERO d’extinció que afectarà la totalitat de la plantilla de Sarrià de Ter, de 132 treballadors.

  Coincidint amb la reunió d’ahir, i abans no comencés la trobada, part de la plantilla va protestar davant l’edifici dels laboratoris de la Torraspapel. Els treballadors es van concentrar a l’entrada de l’aparcament amb xiulets i pancartes on es podia llegir “No teniu vergonya, Sarrià és viable” i “No al tancament de Sarrià, 132 famílies al carrer”.

  Torraspapel és a Sarrià de Ter des dels anys 40. Al marge d’aquesta factoria, el grup també en té una altra a les comarques gironines, a Sant Joan les Fonts, que de moment no patirà cap ajust.

 18. lejarza said

  Torraspapel rebutja el pla de viabilitat de la plantilla i tira endavant l’ERO a Sarrià de Ter

  SARRIÀ DE TER | O.P. / ACN La direcció de Torraspapel de Sarrià de Ter no ha acceptat el pla de viabilitat del comitè d’empresa i ha decidit tirar endavant l’ERO per acomiadar tota la plantilla, 132 treballadors. El president del comitè d’empresa, Nicolás Juárez, va admetre ahir que la negativa de l’empresa és “un cop dur” perquè fa molt difícil evitar el tancament de la planta. Els treballadors continuen defensant que l’empresa és viable si s’aposta per produir paper de més qualitat i s’ajusta la plantilla. Les dues parts es tornen a reunir el 28 de maig per començar parlar de les condicions de l’ERO. De moment, es desconeix quin serà el calendari de tancament de les instal·lacions de Sarrià. Tot i que la plantilla creu que “no serà d’un dia per l’altre”, tampoc considera que es pugui allargar gaire en el temps.
  La darrera esperança que tenia el comitè d’empresa de Torraspapel per salvar la planta de Sarrià de Ter sembla que s’ha esvaït. La direcció no ha acceptat el pla de viabilitat aportat pel comitè d’empresa, que sosté que la planta de Sarrià de Ter es pot mantenir si s’aposta per produir paper de més qualitat, es redueixen els torns (de 5 a 4 o 3) i es fan alguns ajustaments de plantilla mitjançant prejubilacions. El document, que el comitè va entregar el passat dia 16, també preveia alguns canvis per estalviar en costos energètics, un dels principals arguments de l’empresa per voler tancar Sarrià.
  La direcció, però, no ho entén de la mateixa manera i ha tancat la porta a negociar el pla de viabilitat que defensen els treballadors. Per tant, l’empresa ja engega tota la maquinària per presentar l’ERO d’extinció de tota la plantilla, 132 treballadors.
  A partir d’ara, els treballadors tenen set dies per designar qui seran els encarregats de negociar les condicions de l’ERO i les dues parts s’han emplaçat a una nova reunió el dia 28 de maig. De moment, els afeactats encara no saben els detalls de l’expedient ni quines condicions se’ls oferiran. Aquests són detalls que, amb tota probabilitat, es començaran a conèixer a partir de la reunió del proper dia 28.
  A partir d’aquesta data, la plantilla es plantejarà impulsar algunes mobilitzacions per intentar pressionar la direcció de Torraspapel.

  L’Ajuntament no es resigna
  Malgrat la decisió de la companyia, l’Ajuntament de Sarrià assegura que “no es resigna a veure com tanca definitivament” una planta que “és viable i pot ser-ho en el futur”. En aquest sentit “dóna suport al pla de viabilitat presentat pels treballadors”.
  En un comunicat, el consistori sarrianenc reitera que “seguirem intentant fer veure a la direcció de l’empresa, i a la Generalitat, la repercussió social i econòmica del tancament per al municipi, la demarcació i el país. I en conseqüència, instar que es faci marxa enrere en aquest procés”.
  En aquest sentit, recorda que ha plantejat propostes de reducció i/o bonificació fiscal (especiament IAE) i altres acords per tal de propiciar la continuïtat de la fàbrica a Sarrià. Al mateix temps, ha aturat el procés de requalificació i ha congelat les repercussions urbanístiques d’un acord que afecta terrrenys de la paperera.
  Impulsada als anys 40 per una branca de la família Torras, la fàbrica de Sarrià va esdevenir clau per a la consolidació d’una companyia que avui compta amb cinc plantes i 1.797 empleats a tot l’Estat.

 19. lejarza said

  Una paperera s´interessa per Torraspapel a Sarrià de Ter

  Felip Puig acusa l’executiu de Rajoy de “carregar-se” l’empresa amb la reforma elèctrica que impulsa

  24.05.2014

  RIELLS I VIABREA | ACN/DDG La Generalitat negocia amb una empresa del sector paperer interessada a assumir la fàbrica i part de la plantilla de Torraspapel de Sarrià de Ter. El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va assenyalar ahir que s’han mantingut “alguns contactes” però va deixar clar que, de moment, no hi ha res en ferm i s’està a les beceroles del procés, que serà “lent”. Puig va deixar entreveure que l’acord, si hi és, no arribarà abans que Torraspapel tanqui la planta de Sarrià, i per això va dir que el Departament analitzarà amb lupa el calendari d’acomiadaments i els plans de recol·locació que proposi el grup.

  El conseller d’Empresa i Ocupació va carregar contra la reforma energètica del govern espanyol, a qui ha acusat d’haver acabat amb la planta de Torraspapel a Sarrià de Ter. Felip Puig va reiterar que l’executiu de Mariano Rajoy ha estat curt de mires a l’hora d’impulsar la modificació. “Si no hagués tingut una visió tan tancada, és possible que la fàbrica hagués tingut una transició més plausible, i ara no ens veiéssim obligats a buscar nous inversors”, va afirmar.

  “Avui allò que és clar és que la reforma elèctrica s’ha carregat una nova indústria”, va reblar el conseller. Després que dimarts la direcció del grup rebutgés el pla de viabilitat proposat pel comitè d’empresa, i assegurés que engegava la maquinària per tirar endavant l’ERO d’extinció dels 132 treballadors de la planta, Puig va dir que la tasca de la Generalitat a partir d’ara se centra en dues vies. Una és la de cercar alternatives industrials; i l’altra, acompanyar els treballadors en el procés “d’angoixa i inquietud” que els suposa perdre el lloc de treball.

  Sobre el primer punt, el conseller va reiterar que els equips tècnics del Departament se centren en buscar inversors que estiguin interessats en mantenir l’activitat paperera de Sarrià de Ter (bé sigui amb totes o part de les instal·lacions de la fàbrica). I que, en paral·lel, també s’està mirant si les naus que quedaran buides es poden “reindustrialitzar” amb empreses d’un altre sector diferent.

  Va ser en aquest punt quan el conseller va revelar que la Generalitat negocia amb una paperera interessada en assumir la fàbrica i part de la plantilla de la Torraspapel. Felip Puig, això sí, va voler ser cautelós, afirmant que fins ara, si bé ja s’han mantingut “alguns contactes”, de moment no hi ha res en ferm.

  Possibilitats sobre la taula

  “Tenim possibilitats sobre la taula, però hem de ser prudents perquè de moment és molt poc sòlida”, va subratllar el titular d’Empresa. “En aquest moment estem explorant, analitzant i contactant”, va precisar.

  Felip Puig també va recordar que aquesta mena de processos són “lents”, deixant entreveure que l’acord -si hi és- no arribarà abans que Torraspapel executi l’Expedient de Regulació d’Ocupació i marxi de Sarrià de Ter.

  A partir del moment en què la direcció presenti l’ERO d’extinció, s’obrirà un procés de negociació de 30 dies entre les parts. El grup Torraspapel va anunciar a finals d’abril la intenció de tancar la històrica planta de Sarrià, on s’hi fabrica paper no estucat. A la fàbrica, hi treballen 132 treballadors.

  La paperera, que al territori també té planta a Sant Joan les Fonts, va justificar el tancament dient que la planta no era viable. D’entrada, per la caiguda de demanda derivada de la crisi, però també perquè la reforma energètica impulsada per l’executiu estatal ha encarit els costos de producció.

 20. lejarza said

  Torraspapel proposa recol·locar dues terceres parts de la plantilla de Sarrià

  Els oferiria feina en els centres productius que té arreu de l’Estat i també a França

  29.05.2014

  SARRIÀ DE TER | ACN/DDG La direcció de Torraspapel va proposar ahir al comitè d’empresa de la planta de Sarrià recol·locar fins a dues terceres parts de la plantilla (més de 80 dels 132 treballadors), en altres plantes i centres del grup. L’oferta es va fer en el marc de la primera trobada per negociar l’expedient de regulació d’ocupació que afecta tota la plantilla de la històrica paperera.
  A Catalunya, la paperera té una altra fàbrica a Sant Joan les Fonts (Garrotxa), on treballen 280 persones, i també disposa d’oficines a Barcelona. A la resta de l’Estat, Torraspapel té plantes de producció a Saragossa, Motril (Granada) i Almazán (Sòria). La proposta de recol·locació les inclouria a totes elles i, a més, també comprendria la planta que el grup té al nord de França.
  Els representants dels treballadors exposaran avui davant la plantilla tant aquesta proposta com altres detalls de la reunió, que no han transcendit. El comitè ha convocat assemblees entre els diversos torns de treball de la factoria de Sarrià de Ter per explicar-los el contingut de la trobada. La propera reunió entre les parts per continuar debatent l’ERO s’ha fixat per al proper dimarts 3 de juny.

  Manifestació i moció
  Per mostrar el seu rebuig al tancament de la fàbrica, comitè i Ajuntament de Sarrià de Ter preparen una manifestació. La protesta, convocada per al proper 6 de juny, recorrerà els carrers del municipi.
  Precisament, el consistori en ple ha aprovat una moció oposant-se a la decisió de Torraspapel. El text, al qual van donar suport tots els grups polítics, se solidaritza amb els treballadors i subratlla que l’Ajuntament no es quedarà de braços plegats veient com la històrica paperera tanca.
  “No s’entendria Sarrià de Ter sense la indústria paperera; no s’entendria sense la fàbrica Torras”, recull el text. I afegeix: “Es tracta, en definitiva, d’una peça clau per a l’economia del nostre poble”. El consistori mostra tot el seu “suport” a la plantilla i també assegura que, “en el marc de la realitat econòmica i urbanística de Sarrià de Ter aquest possible cessament de l’activitat genera una situació molt complicada”.
  “Amb tot, doncs, estem parlant d’una notícia que, si es confirma, suposarà un cop molt dur per a l’economia local i regional”, subratlla l’escrit, en referència al tancament de la paperera i la pèrdua dels 132 llocs de treball. Per això, el consistori insta “totes les parts implicades” a trobar “un nou pla industrial” que permeti assegurar la viabilitat de la paperera.
  La moció també fa referència directa a quin ha de ser ara el paper de la Generalitat. Aquí, el text insta el Departament d’Empresa i Ocupació a emprendre “les accions necessàries per trobar les vies de sostenibilitat del centre industrial”.
  En aquest sentit, aquesta setmana ha transcendit que la Generalitat negocia amb una companyia paperera una paperera interessada a assumir la fàbrica i part de la plantilla de Torraspapel-
  Torraspapel va anunciar a finals d’abril la intenció de tancar la històrica paperera de Sarrià de Ter, implantada fa més de 70 anys a l’entrada del municipi venint per Girona.
  El grup paperer justificava el tancament dient que la crisi i la caiguda de demanda els ha suposat pèrdues de 98 milions d’euros milions i que la reforma energètica impulsada per l’Estat els havia encarit els costos de producció. Torraspapel, que pertany al grup Lecta, té una plantilla de 1.797 treballadors arreu de l’Estat espanyol.

 21. lejarza said

  Torraspapel ofereix la meitat de les recol·locacions a Girona

  Proposa indemnitzacions de 20 dies per any treballat en l’ERO que tancarà la planta paperera de Sarrià

  31.05.2014

  SARRIÀ DE TER | ACN/DDG La direcció de Torraspapel de Sarrià de Ter ha ofert recol·locacions per a dos terços de la plantilla, unes 88 persones. D’aquestes, la meitat serien a centres de treball que té a Sant Joan les Fonts a la zona de laboratoris i oficines del grup a Sarrià de Ter o bé a Sils, on tenen un magatzem. La resta de recol·locacions ja serien fora de Girona, a les oficines centrals de l’empresa a Barcelona, a Almazán (Sòria), a Saragossa i a les plantes que Condat té a França. Així ho va detallar el comitè d’empresa durant una assemblea de treballadors dijous passat.

  La paperera també ha començat a parlar de les indemnitzacions per a l’altre terç que hauria de ser acomiadat. Segons ha informat el comitè, la direcció ofereix 20 dies per any treballat amb un topall de 12 mensualitats, el mínim que preveu la llei. Segons el president del comitè, Nicolás Juárez, l’empresa justifica que com més persones s’acullin a les recol·locacions més marge tindrà per “millorar lleugerament” les indemnitzacions, ja que disposaria de més diners perquè no hauria de pagar tants acomiadaments.

  Juárez destaca que no comparteixen aquesta proposta de la direcció i que consideren que el “referent” per fixar indemnitzacions hauria de ser l’ERO que Torraspapel va fer a la planta de Sarrià de Ter l’any 2009, quan va acomiadar 213 treballadors. Aleshores es van pagar 45 dies per any treballat a 59 treballadors amb contracte de relleu (ocupaven el lloc de treballadors jubilats parcialment), es van jubilar 61 persones i 93 persones de més de 54 anys van ser prejubilades.

  Sense prejubilacions

  Un altre dels aspectes que esperava conèixer la plantilla era quina proposta es feia per a les persones de més de 55 anys. L’empresa ha tancat la porta a prejubilar aquests treballadors.

  Juárez diu que els arguments de l’empresa per no apostar per aquesta via és perquè volen que els treballadors més antics i majors de 55 anys “puguin acabar la seva vida laboral en condicions dins l’empresa”. Per això, la direcció aposta perquè siguin els primers que es puguin acollir a les recol·locacions.

  Estratègia empresarial

  El president del comitè, però, hi veu aquí una estratègia de l’empresa per mantenir els treballadors més antics perquè són els més cars d’acomiadar. A més, Juárez també assegura que, recol·locant els més antics, els treballadors més joves es veuran abocats a veure el seu nom inclòs a la llista d’acomiadaments.

 22. lejarza said

  Clam per la continuïtat de la planta de Torraspapel de Sarrià de Ter

  Treballadors i veïns del municipi es manifesten pels carrers del municipi i defensen la viabilitat de la paperera

  07.06.2014

  SARRIÀ DE TER | ACN/DDG Clam contra el tancament de la Torraspapel de Sarrià de Ter. Unes 500 persones, entre plantilla i veïns del poble, es van manifestar ahir a la tarda per intentar salvar la històrica factoria. Treballadors i Ajuntament mantenen que la planta és viable i critiquen que la direcció sempre tingui un “no” per resposta. Els manifestants van recórrer el poble de punta a punta, corejant un lema a l’uníson: “No al tancament”. Després, van llegir un manifest on critiquen que la paperera vulgui “abandonar” els treballadors i “signar el final” de la fàbrica arrelada a Sarrià. “Veiem difícil que canviïn de parer, però no ho permetrem sense lluitar”, va assegurar el president del comitè, Nicolás Juárez.

  Els 132 treballadors de la Torraspapel van portar al carrer els seus esforços per salvar la històrica factoria de Sarrià de Ter. Durant gairebé dues hores, unes 500 persones es van manifestar de punta a punta del poble contra l’ERO d’extinció que afecta tota la plantilla. La protesta es va convocar per reclamar a la direcció que faci marxa enrere i consideri totes les opcions que s’han posat damunt la taula per continuar l’activitat a la paperer.

  Tant el comitè d’empresa com l’Ajuntament sostenen que la planta és viable, i critiquen que fins ara Torraspapel s’hagi tancat en banda a estudiar un altre final que no sigui el de tancar-la. La protesta l’encapçalava la pancarta “Per la viabilitat de Torraspapel. En defensa dels llocs de treball”, però entre els manifestants en sobresortien moltes d’altres. Entre les frases que s’hi podien llegir hi havia “Les àligues s’han convertit en voltors” o “No són àligues! No són gavines! Són voltors!” (aquestes dues, en referència al logotip de la paperera). D’altres eren “El pare es queda sense feina” o “La nostra il·lusió, no ser acomiadats”.

  La manifestació va sortir a dos quarts de set del vespre del davant de la factoria. Entre xiulets i crits de “No al tancament”, els manifestants van recórrer el centre del poble i, després, van tallar el trànsit a l’N-IIa (un dels eixos viaris d’entrada a Girona) fins a tornar al punt de sortida.

  Puntada de peu al cul

  Un cop allà, es va llegir un manifest on la plantilla critica que, després de 75 anys, la companyia pretengui ara “abaixar la persiana com si res i donar una puntada de peu al cul a bona part dels seus treballadors”. El text assegura que Torraspapel veu la planta de Sarrià de Ter com “una llosa”, després de demanar esforços a la plantilla mentre el grup “comprava una màquina que està acabant de muntar a Saragossa, i que ara vol treure la producció de paper que es fa aquí”.

  El manifest també critica que la direcció hagi donat un cop de porta al pla de viabilitat que li va presentar el comitè. “La proposta era molt ajustada i estudiada, més fins i tot del què ens deia el cap i el cor; i la resposta sempre ha estat que no, sempre la mateixa”, recull l’escrit.
  “Volen la deslocalització de Sarrià, volen signar el final d’una factoria arrelada al poble i a Girona; som la mare, que s’ha anat fent gran, i ara la volen abandonar”, hi afegeix el manifest. El president del comitè d’empresa, Nicolás Juárez, va assegurar que tot i que “les expectatives no són bones”, la plantilla no es quedarà de braços creuats veient com la direcció fa i desfà. “Estem convençuts que la fàbrica és viable, i això és per allò que lluitarem”, va afirmatr. I hi va afegir: “Sarrià és rendible i és viable, i volem que tota la gent del poble ens ajudi a defensar-ho”.

  A la manifestació d’ahir, a més de treballadors i veïns, també hi havia representants dels grups municipals a l’Ajuntament. I és que el consistori, des d’un primer moment, s’ha posat al costat de la plantilla. L’alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, va tornar a instar de nou la Generalitat a “buscar alternatives de futur a la fàbrica” buscant nous inversors.

  Torrent també va lamentar que la direcció de la Torraspapel no s’obri a parlar de res més que no sigui el tancament. “Ens hi hem reunit i els hem traslladat les nostres propostes, però de moment no hi ha resultats; només plantegen el tancament”, va dir l’alcalde de Sarrià de Ter, en referència a les rebaixes impositives que havia ofert el consistori a la Torraspapel.

 23. lejarza said

  Torraspapel prescindirà de personal temporal a la planta de Sant Joan les Fonts Garrotxa

  Eliminarà els empleats que vénen d’ETT per fer lloc als recol·locats que arribin de Sarrià de Ter

  06.06.2014

  GIRONA | O.P. Torraspapel tancarà en breu la planta paperera de Sarrià de Ter i ha ofert recol·locar 91 dels 132 treballadors en altres centres de treball del grup. El que absorbiria més personal seria el de Sant Joan les Fonts, que acolliria 34 empleats de Sarrià. No obstant, això no suposarà un increment de la plantilla de la fàbrica garrotxina, que haurà de prescidir de part del seu personal per acollir els recol·locats de Sarrià.
  Ho va explicar el delegat sindical d’UGT a la planta garrotxina, Xevi Ribas, en una entrevista a Ràdio Olot en la qual apuntava que els treballadors de Sant Joan les Fonts en una situació laboral més precària es veurien també afectats per la reestructuració de Sarrià. En aquest sentit, aquell personal que arriba per la via de les empreses de treball temporal, o aquell que està en plantilla però amb poca antiguitat, podria acabar perdent la feina. I és que, la voluntat de la paperera és deixar la plantilla de Sant Joan les Fonts, formada per 275 empleats, tal com està.
  Per conèixer el futur del personal de la planta de Sant Joan caldrà veure com acaba la negociació de l’ERO de la fàbrica de Sarrià. L’empresa alerta que aquestes recol·locacions aniran sempre lligades a la formació i el lloc específic de treball que s’ofereixi i ja ha avançat al comitè que l’edat també serà un dels barems a tenir en compte. La voluntat de la direcció és prioritzar que la gent de més edat sigui la primera que es pugui mantenir dins el grup.

  Manifestació aquesta tarda
  Els treballadors de la planta de Sarrià, amb el suport de l’Ajuntament, insisteixen que la planta és viable. Aquesta tarda han convocat una manifestació per rebutjar el tancament i reclamar el manteniment d’aquesta històrica indústria al municipi. La marxa, sota el lema “Per la viabilitat de Torraspapel, en defensa dels llocs de treball” s’iniciarà a dos quarts de set de la tarda davant de la planta. Des d’allà s’anirà fins el carrer Major, es pararà davant l’Ajuntament, per continuar ins la rotonda de la N-II de Sant Julià de Ramis. Des d’allà es baixarà per la N-II fins la carretera de Sarrià de Dalt i la rotonda de la Gasolinera Pla del Soc, per acabar altra vegada davant la fàbrica, on es faran els parlaments.

 24. lejarza said

  Als amics de Torraspapel
  joan enric carreras mercader.
  Bellcaire d´Empordà.
  Benvolguts amics de la fàbrica, a tots, directius, tècnics, treballadors, i també simpatitzants del carrer que voldríem que no haguéssiu de passar aquests tràngol del tancament de l´empresa, però ens cal tocar de peus a terra, i entendre que totes les fàbriques neixen per fer guanyar calerons als seus promotors. Quan això no passa, doncs no queda més remei que tancar la barraca. Però això també passa en qualsevol petit negoci. Quants de nosaltres no hem patit aquest problema?
  Entenc que feu manifestacions al carrer per fer el màxim ressò per veure si toca la flauta i s´ho repensen, pero crec que no, si hi perden diners no volen seguir fent el ruc, com tampoc ho faríem nosaltres. No hi ha cap fàbrica al nostre país que s´instal·li per poder pagar sous a uns treballadors, no són una ONG, encara que quan tanca una fleca, per exemple, perquè no venen el pa necessari per poder cobrir sous, materials, impostos, etc. No he vist mai cap manifestació popular que «obligui» els veïns a anar a comprar el pa a tal lloc per poder defensar uns llocs de treball. Sí, ja sé que com que sou almenys 140 treballadors, es podrà fer més força, bé, m´agradaria que la resposta de la Direcció fos que s´ho pensaran, però molt em temo que no voldran seguir pagant uns diners que no guanyen, malauradament crec que aniran tancant moltes més de fàbriques… Al temps

 25. lejarza said

  Torraspapel atura definitivament la màquina de paper a Sarrià

  La trentena de treballadors que encara queden a la fàbrica la deixaran aquest mes

  04.10.2014

  SARRIÀ DE TER | ORIOL PUIG La fàbrica de Torraspapel a Sarrià de Ter va deixar ahir de produir paper. Es posava fi a una història iniciada fa 73 anys i dos mesos, quan la família Torras va posar en marxa la primera màquina paperera al municipi. Amb l’aturada definitiva de la màquina, una quarentena de treballadors van viure ahir la seva última jornada laboral a Sarrià. Se sumen als més de cinquanta que ja han abandonat la planta fruit de l’acord tancat amb la companyia, que el passat 30 d’abril va anunciar el tancament del que va ser el buc insígnia de l’empresa. Des d’ara i fins a final de mes, la trentena de treballadors que encara que deden a les instal·lacions de Sarrià -bàsicament en les seccions de tall i manipulació- aniran deixant progressivament els seus llocs de treball.

  El tancament de la factoria ha afectat 132 treballadors, dels quals 73 s’han recol·locat en altres plantes del grup, 36 de més de 55 anys s’han inclós dins un pla de rendes fins que es jubilin, i a 23 se’ls ha rescindit el contracte amb una indemnització des de 35 dies per any i 24 mensualitats.

  Els treballadors recol·locats han anat a parar a les plantes de Saragossa (15), Almazán (13), Sant Joan les Fonts (34), les oficines de Barcelona (2), el magatzem de Sils (4), els laboratoris de Sarrià (4) i la planta de Condat a França (1)

  Nicolás Juárez, president del comité d’empresa, era dels treballadors que ahir va viure el seu últim a la fàbrica de Sarrià de Ter, en la que ha treballat disset anys. “Per a mi i per a molts, avui és un dia difícil. Som molts els que hem passat la pràctica totalitat de la nostra vida laboral a la fàbrica”, va explicar.

  Homenatge als treballadors

  Avui, a les sis de la tarda, en el marc de la Fira del Paper que se celebra a Sarrià, s’ha preparat un homenatge als treballadors del sector. De ben segur que serà un punt de trobada per bona part de la plantilla de la Torras. L’acte comença a les sis de la tarda a l’Edifici El Coro.

 26. lejarza said

  Deixen al descobert un canal d´aigua de tres quilòmetres a Sant Joan

  És una mostra de l’arqueologia industrial de començaments del segle XX Té trams en forma de tub metàl·lic i d’altres a l’aire lliure

  10.01.2015

  SANT JOAN LES FONTS | X.VALERI

  Una acció de neteja de la propietat (Torraspapel) ha deixat al descobert una canalització d’aigua d’uns 3 quilòmetres de llargada. El canal deriva d’una concessió del 1897 que va permetre derivar 300 litres per segon de la riera de Bianya fins a la fàbrica Torras vella. Les obres del canal es van comenar al 1903. Durant temps, la canalització de l’aigua havia estat quasi invisible per causa de la vegetació. Ara, està molt neta i en alguns punts hi han posat passos per passar per damunt del tub.

  La canalizació uneix la captació del Molí Nou, on hi ha una resclosa fins a la Torras. Està feta amb un tub de ferro que travessa amb ponts dos ponts el Fluvià i la riera de Riudaura. A la zona de Colom, la via deixa la forma de tub i es converteix en un canal a l’aire lliure. En el decurs del trajecte hi ha les casetes que havien estat usades per comptablitzar la quantitat d’aigua captada.

  En el seu tram final, el canal coincideix amb l’altiplà del Buscarró que fa poc va ser adequada per l’Ajuntament a les visites turísitiques. La neteja del canal sense obeir a la intenció turística ha contribuït a l’interès turístic de l’indret.

 27. lejarza said

  L’empresa Torraspapel externalitzarà alguns dels seus serveis a una empresa que mantindrà els treballadors

  Segons ha informat el comitè

  L’empresa Torraspapel de Sant Joan les Fonts externalitzarà a partir de febrer els serveis d’acabats de producció, logística i expedicions de la fàbrica a l’empresa CTC Externalització. Prop d’un centenar de persones treballaran per a la nova empresa, que mantindrà tots els llocs de treball amb les mateixes condicions. Es mantindran salaris i antiguitats als treballadors i condicions laborals pactades en el conveni vigent de pasta, paper i cartró.

  L’externalització comporta, però, la reducció del comitè de Torraspapel de Sant Joan, que passarà a estar format per cinc treballadors, i és que l’empresa externa ja té el seu propi comitè. L’externalització dels serveis d’acabats, logística i expedició forma part del procés de reducció de pèrdues de l’empresa, que té l’octubre passat va tancar la planta de Sarrià. Segons ha informat el comitè, Torraspapel no ha previst externalitzar serveis en cap altre dels centres de treball que té.

 28. lejarza said

  La Generalitat contacta amb inversors del sector perquè reprenguin l’activitat a la fàbrica de Torraspapel de Sarrià

  La Generalitat ha contactat amb inversors paperers perquè reprenguin l’activitat a l’antiga Torraspapel de Sarrià de Ter (Gironès). La fàbrica va tancar a finals de l’any passat i dels 132 treballadors afectats, més de la meitat (en concret, 73) es van poder recol·locar en altres plantes del grup. Tot i no haver pogut evitar el tancament, el Govern sí que ha presentat les instal·lacions “a potencials inversors del mateix sector amb l’objectiu de reprendre l’activitat”, segons recull una resposta parlamentària. Ara bé, com ja va advertir el conseller Felip Puig, el procés serà llarg. I més en aquest cas, perquè a banda de les naus cal valorar si la maquinària és idònia per a un nou projecte industrial.

  La planta que Torraspapel tenia a Sarrià de Ter va tancar del tot a l’octubre, posant fi així a més de 70 anys d’història industrial al municipi. El grup va anunciar a finals d’abril un ERO d’extinció per a tota la plantilla, de 132 treballadors. Durant les darreres dècades, la paperera havia anat reduint progressivament la plantilla de la factoria (hi havia arribat a tenir fins a 1.200 treballadors).

  Torraspapel va justificar el tancament per la baixada de comandes soferta amb la crisi, però també per l’encariment dels costos de producció arran de la reforma energètica. Les negociacions entre comitè i direcció van permetre reduir els acomiadaments inclosos a l’ERO. Al final, 23 treballadors van anar al carrer, 36 més es van acollir a un pla de rendes per a majors de 55 anys, i els 73 restants es van recol·locar en altres plantes del grup (la majoria a Sant Joan les Fonts, a Sòria i a Saragossa).

  D’ençà que es va conèixer el tancament, la Generalitat ja va anunciar que treballaria per intentar salvar l’activitat industrial. Al maig passat, el conseller Felip Puig va revelar que s’havien mantingut contactes amb una paperera, però també va deixar clar que l’acord -si arribava- no seria abans que la històrica paperera ja hagués apagat màquines.

  Ara, tres mesos i mig després que Torraspapel hagi tancat, el Govern assegura que la negociació amb altres papereres continua oberta. De fet, en una resposta parlamentària, el conseller Puig subratlla que el Departament d’Empresa i Ocupació “ha presentat l’emplaçament de Sarrià de Ter a potencials inversors del mateix sector, amb l’objectiu de reprendre l’activitat productiva”.

  Tot i això, com ja va advertir aleshores, el conseller també deixa clar que de moment no hi ha res en ferm. “Cal assenyalar que aquests processos tenen una maduració llarga, i més en aquest cas particular, en què ja hi ha uns actius productius dels quals cal valorar-ne la idoneïtat per a un nou procés”, diu Puig, en referència al fet que, a banda de les naus i els solars que Torraspapel ha deixat lliures, també caldrà valorar si la maquinària és adient.

 29. lejarza said

  Temen que l´externalització sigui l´inici de la fi de Torraspapel a Sant Joan

  El Comitè d’Empresa considera que darrere l’operació hi ha un parany que afectarà els treballadors traspassats

  22.01.2015

  SANT JOAN LES FONTS | X.V. El comitè d’empresa tem que l’externalització de les feines de logística i expedicions de la planta de Torraspapel de Sant Joan les Fonts sigui l’inici de la supressió de la fàbrica. La posada fora de l’àmbit de la Torraspapel afecta 133 persones de les 294 que treballen a Sant Joan les Fonts. El comitè d’empresa considera que darrere l’operació hi ha un parany destinat a reduir llocs de treball i drets laborals. Davant de la idea, ahir de les 15 a les 16,30 hores, va haver-hi una concentració de treballadors davant de la porta. Després va tenir lloc, una reunió entre el Comitè i l’empresa que ha de prendre la responsablitat que fins a l’1 de febrer té Torraspapel.

  Abans de la reunió, Joel Plana (president del Comitè) va exposar: “Nosaltres temem que en tres anys ho tanquin tot”. Va argumentar: “Aquí teníem una companyia que es deia Torraspapel que en va comprar una altra que es dia Sarrio a Saragossa”.

  Pèrdues milionàries

  Va considerar que a partir de la compra, Torraspapel ha potenciat Saragossa. “L’any passat – va valorar- si hi van gastar 60 milions d’euros aquest any se n’hi gastaran 40”. Va enumerar les pèrdues del grup Torraspapel en 53 milions d’euros al 2014 i una previsió de pèrdues d’11 milions d’euros anuals fins al 2018. Abans entre el 2012 i el 2013, el grup va valorar les pèrdues en un total de 98 milions d’euros per la bianualitat.

  Va marcar un calendari de tancaments que va comenaçar amb la planta de Sarrià de Ter (el passat octubre), continuarà amb les de Sant Joan i de Motril (Granada) per deixar la producció a Saragossa.

  Va explicar que l’any passat l’empresa va informar el comitè sobre la possibilitat que el paper gruixut ajudaria a salvar l’empresa. “Però -va dir- aquest any ens diuen que el paper gruixut té una paralització”.

  Va considerar incorrecta la notificació del traspàs de responsabilitats feta fa pocs dies. “Nosaltres -va explicar- estàvem reunits perquè preparàvem les eleccions que ens vénen ara”. Enmig de la reunió els va arribar un SMS per convocar-los a una reunió informativa de com va l’empresa.

  “Al final de la reunió -va dir- ens van deixar anar la bimba aquesta”. Va definir la bimba: “Teniu 15 dies, perquè això el dia 1 de febrer entra en vigència”.

  Reunions i assemblees

  El següent pas de la companyia va ser la reunió d’ahir. La intenció era informar que l’externalització mantindrà els salaris i les antiguitats als treballadors. Sobre la reunió, Plana va considerar: “L’article 44 s’ha de mantenir tot, però qui et diu que el 3 de febrer aquesta companyia aplica l’article 4i i baixa sous i ho baixa tot”.

  Va explicar que abans-d’ahir (dimarts, dia 20), els treballadors van mantenir una assemblea i que avui (dia 22) en faran una altra.
  Les assemblees, entre d’altres coses, són per tractar les possibilitats legals dels treballadors envers el pas d’una enpresa a l’altra. En cas que l’acció sigui incorrecte els comitè es planteja dur l’operació als tribunals.

  A més, el Comitè considera que l’externalització no té un sentit pràctic perquè les operacions que es traspassen formen part d’un mateix procés productiu.

  L’empresa CTC té uns 8.000 treballadors repartits per tot l’Estat. Treballen amb empreses com ara SEUR, Pepsico o Iberdrola.

 30. lejarza said

  Una per fer volar coloms

  joan enric carreras

  Avui podem llegir que la Generalitat intenta potenciar Torraspapel per-què hi inversors, malauradament ja ha tancat i un munt de families sense el treball, aquest és el problema greu, però voler fer-nos creure que la fàbrica és rendible és fer volar coloms, és va tancar perquè no era rendible, a més, una fàbrica de paper no és com altres indústries que amb unes naus i amb la compra de nova maquinària ja ho tenim tot fet.
  La fabricació de paper no és tan fàcil, el problema actual en aquesta i moltes més industries és que el pas dels anys no poden suportar l’avanç de les tecnologies, aquestes son més ràpides, abans una persona podia treballar tota la seva vida en una fàbrica perquè el procés era sempre el mateix, però ara és quasi impossible en el terreny dels avanços tècnics, i molt més en el comercial, des que comprar o vendre a l’altra part de món és tan fàcil com fer-ho al costat de casa, no hi ha res a fer, dintre de poc només serà un record, com les fàbriques textils al Ripollès, és el progrés.

 31. lejarza said

  Mor un home de 45 anys en un accident laboral a l’empresa Torraspapel de Sant Joan Les Fonts

  Redacció Olot TV – Sant Joan les Fonts

  Aquest matí a la fàbrica de Torraspapel de Sant Joan les Fonts s’hi ha produït un accident laboral mortal. Els fets han passat a primera hora del matí, quan un home de 45 anys s’ha introduït a l’interior d’una màquina espatllada i aquesta ha començat a funcionar de sobre atrapant al treballador al seu interior. Aquest matí a l’entrada principal de la fàbrica s’hi agrupaven diversos camioners que s’han trobat amb que no els deixaven entrar a la fàbrica a carregar ni a descarregar.

  Un home de 45 anys i veí de Sant Joan les Fonts ha mort aquest divendres a primera hora del matí en un accident laboral a l’empresa de Torrespapel. Els fets s’han produït a ¼ de 8 del matí quan la víctima s’ha introduït a l’interior d’una màquina que s’havia espatllat. De sobte, aquesta s’ha engegat i l’home ha quedat atrapat al seu interior. Quan els serveis d’Emergències Mèdiques han arribat al lloc, no han pogut fer res per salvar-li la vida. En l’accident hi han intervingut, a més de dues ambulàncies del SEM, dues dotacions dels Mossos d’Esquadra de la comissaria d’Olot i quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre elles una dels GRAE.

  El treballador estava contractat per l’empresa CTC Externalització i treballava a la fàbrica santjoanenca de Torraspapel. Des del febrer, que la papereria va decidir externalitzar la gestió d’acabats, magatzem i logística de la distribució, la Societat CTC Externalització és qui les gestiona i Torraspapel només té en nomina els treballadors de la producció de paper.

  L’accident ha estat posat en coneixement del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia d’Olot i del Departament d’Empresa i Ocupació, d’acord amb els procediments habitualsn en accidents laborals amb víctimes mortals.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: