Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Es pretén salvar les cabanes que l’Ajuntament d´Argelaguer (CiU-ERC) i l´ACA han obligat a desfer

Posted by lejarza en 27 mayo, 2013


Vall del Llierca, Argelaguer – Olot – Besalú: Es pretén salvar les cabanes que l’Ajuntament d´Argelaguer (CiU-ERC) i l´ACA han obligat a desfer.-El passat 12 de maig 2013, coincidint amb la Festa del Roser d´Argelaguer, es va muntar una parada a la plaça de la Generalitat amb fotografies, documents i recollida de signatures de suport a la campanya de la Plataforma “Salvem les cabanes d’Argelaguer”. Com se sap, fa gairebé mig segle que Josep Pujiula “Garrell”, va començar a construir les cabanes al terme municipal d’Argelaguer a la Vall del Llierca. Fusta i filferros, torres, laberints, fonts i basses es van anar convertint en un espai d’art i originalitat arquitectònica que va rebre el reconeixement de publicacions especialitzades. Les dificultats de manteniment d’aquesta obra efímera i la pressió de les l’Administracións han obligat en els darrers mesos a desfer-ho tot i ja no queden més que les fonts, les escultures i les restes d’unes construccions de ciment, a la sortida del torrent. El 3 d’abril passat, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) instà a Pujiula a restituir totalment el torrent i les seves vores al seu estat original i per això, un grup de veïns i veïnas d’Argelaguer, contraris a la destrucció de les restes d’aquesta obra, han constituït una plataforma popular i han fet públic un manifest per fer-li costat.


Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

6 comentarios to “Es pretén salvar les cabanes que l’Ajuntament d´Argelaguer (CiU-ERC) i l´ACA han obligat a desfer”

 1. lejarza said

  Argelaguer vol protegir les Fonts d’en Garrell contra el requeriment de l’Agència Catalana de l’Aigua de retirar la font

  El poble d’Argelaguer es posiciona a favor de les fonts construïdes per Josep Pujiula, en Garrell, que es troben en perill de destrucció arran de la demanda que fa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de tornar la sèquia al seu estat original. Dissabte es va presentar en públic la plataforma Salvem les Cabanes, per tal de pressionar l’administració perquè aturi el requeriment de l’ACA. L’Ajuntament busca com encabir la construcció dins la legalitat vigent.

  L’Agència Catalana de l’Aigua, l’ACA, ha fet arribar un requeriment a Josep Pujiula, en Garrell, que ha reactivat el moviment d’oposició a la destrucció del Parc de Can Sis Rals, l’antic parc de cabanes de fusta d’Argelaguer. Després de la desaparició de les estructures i els laberints, només queda la part de la Font d’en Garrell, una construcció feta amb ciment a la llera de la sèquia que passa pel Parc. L’ACA demana ara a Pujiula que restitueixi la sèquia original. Per aquest motiu es va presentar en públic, dissabte passat, la plataforma ‘Salvem les Cabanes’, que vol impedir que l’administració acabi amb el que queda del Parc.

  Una de les accions de la Plataforma va ser demanar la implicació de l’Ajuntament d’Argelaguer (CiU-ERC). Finalment, el consistori també s’ha posicionat a favor de mantenir l’actual Font d’en Garrell, pel servei que fa al mateix municipi.

  Ara tant la Plataforma com l’Ajuntament han de trobar la fórmula per aconseguir que l’estructura actual de la Font d’en Garrell entri dins la normativa legal. L’obra de Josep Pujiula està considerada com un exponent d’art brut, i compta amb admiradors arreu del món.

 2. lejarza said

  L’Ajuntament d´Argelaguer (CiU-ERC) vol legalitzar el parc de les desaparegudes cabanes de la zona de can Sis Rals que ha obligat a desfer.-El passat 12 de maig 2013, coincidint amb la Festa del Roser d´Argelaguer, es va muntar una parada a la plaça de la Generalitat amb fotografies, documents i recollida de signatures de suport a la campanya de la Plataforma “Salvem les cabanes d’Argelaguer”. Com se sap, fa gairebé mig segle que Josep Pujiula “Garrell”, va començar a construir les cabanes al terme municipal d’Argelaguer a la Vall del Llierca.
  Ara l’Ajuntament d’Argelaguer, que junt a l`ACA obligarem a desfer, buscarà la manera de legalitzar les construccions sòlides que han quedat del parc de cabanes de can Sis Rals. Josep Dorca Serrat (alcalde d’Argelaguer per CiU-Olot) ha declarat a Olot Televisió Societat Limitada que “hem d’estudiar la manera de legalitzar aquest espai i fer-lo perdurar el màxim que sigui possible”. Per això l’Ajuntament intentarà tramitar informes tècnics i culturals que avalin la construcció de Josep Pujiula (en Garrell) davant de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
  L’Agència va fer arribar un requeriment a Josep Pujiula. La demanda obligatòria de l’ACA consisteix a restituir al seu estat original la sèquia situada al costat de l’A-26, riu Fluvià i del nucli urbà d’Argelaguer. L’incompliment del requeriment suposa l’inici d’un expedient sancionador. El document de l’ACA ha provocat la reacció dels partidaris del parc. En concret s’ha reactivat el moviment Salvem les Cabanes. Es tracta d’una Plataforma que durant anys va lluitar per salvar els laberints i les cabanes .
  Les darreres cabanes van desaparèixer l’hivern passat, però va quedar un seguit de camins escalats fets amb ciment i còdols, d’embassaments artificials, de fonts, i de torres elevades sobre els forats dels desguassos de l’A-26.
  Fora les cabanes els tècnics de l’ACA van veure les construccions i van assenyalar que l’Agència té l’obligació de fer treure els elements que poden ser considerats obstacles en un curs d’aigua.
  Composició del Govern Municipal CiU-ERC: Josep Dorca i Serrat, Cèlia Roca i Roca, Xavier Quintana i Ricart, David Palomeras i Rodríguez, Valentí Llaguno i Lobato, Marta Solanich i Pié, Carles Batlle i Jordà

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 3. […] https://llierca.wordpress.com/2013/05/27/es-preten-salvar-les-cabanes-que-lajuntament-dargelaguer-ciu… […]

 4. lejarza said

  LA PLATAFORMA SALVEM LES CABANES PRESENTA MÉS DE 3700 SIGNATURES DE SUPORT I DEMANA COMPROMISOS A L’AJUNTAMENT D’ARGELAGUER (Garrotxa)

  L’Ajuntament d’Argelaguer va aprovar amb el suport unànim de tots el Regidors (CiU-ERC), en un Ple de juliol passat, una resolució per legalitzar, protegir i preservar les actuals restes de les Cabanes d’Argelaguer. Aquesta resolució responia a la demanda social de mols veïns d’Argelaguer i sobretot, de molts simpatitzants d’arreu: Garrotxa, Catalunya i el món.

  Tot va començar quan l’Ajuntament d’Argelaguer va consultar a diferents administracions sobre la situació legal de les Cabanes d’Argelaguer. Una de les administracions afectades, l’ACA, va incoar un expedient sancionador al constructor de les Cabanes, el Sr. Josep Pujiula, per haver portat a terme unes construccions, sense el permís corresponent, a l’àrea d’influència del Rec de Can Sis Rals, un petit rierol que passa uns metres al nord d’Argelaguer.

  L’expedient de l’ACA obligava al seu constructor a demolir les Construccions i ràpidament va correr la veu l’alarma entre les persones que li donen suport. A petició de l’Ajuntament, Pujiula va començar a desfer els laberints quilomètrics, a desmuntar les torres de 30 metres que treien el cap al costat de la A-26 i es van començar a produir reaccions. En pocs dies es van endagar varis llocs web que demanaven el suport en forma de signatures per aturar l’enderroc. Una d’aquestes pàgines la va promoure una Doctora en Art Contemporani des de California (EEUU), que alertava de la bestiesa que es volia portar a terme a Argelaguer.

  També es va constituir una plataforma popular en defensa de les Cabanes d’Argelaguer: “Salvem les Cabanes d’Argelaguer”, entre varis veins i simpatitzants de les Cabanes, que ha promogut reunions, projeccions de documentals sobre les Cabanes i trobades amb els mitjans de comunicació, per explicar la importància d’aquestes construccions. Alerten que la obra d’en Josep Pujiula és una de les expressións artistiques d’Art en Brut o art espontani, més importants del món i que la segueixen especialistes de tot el món.

  També fan palès el suport que ha rebut d’artistes, crítics d’art, arquitectes, cineastes, fotografs i professors d’universitat especialitzats en l’art contemporani. Ara, quan prescriu l’ultimàtum de l’ACA, aquesta plataforma demanarà una reunió amb l’Ajuntament d’Argelaguer per lliurar al consistori les més de 3.700 signatures recollides fins la data i demanar que l’acord de Ple del juliol, prosperi amb una resolució administrativa de la Conselleria de Cultura, en la que es reconegui la obra d’en Josep Pujiula com patrimoni cultural/artístic a protegir i a dinamitzar com un element identitari de la vila d’Argelaguer.

  Plataforma Salvem les Cabanes d’Argelaguer

 5. lejarza said

  Degoteig de robatoris a cotxes al parc de les Cabanes d’Argelaguer

  acn 30.12.2017

  El parc de les Cabanes d’Argelaguer, conegut com el Parc d’en Garrell, ha registrat un degoteig de robatoris a interior de vehicles. Durant aquest any n’hi ha hagut uns 25. El problema, però, no només són els furts sinó que tots els afectats són usuaris que aparquen al recinte incomplint la senyalització que prohibeix el pas de vehicles. Només es permet accedir a veïns i vehicles autoritzats. El cas més rocambolesc va ser el d’un conductor que va denunciar als mossos que li havien robat objectes personals a l’interior del cotxe rebentant-li el vidre i va acabar amb una multa de 300 euros per haver accedit amb el vehicle. L’Ajuntament denuncia que hi ha vehicles que circulen per la pista forestal a gran velocitat, posant en risc els visitants. També hi ha altres tipus d’incivisme: persones que encenen focs, que deixen l’espai brut o fins i tot que s’emporten hortalisses d’un hort que hi ha dins el recinte. El seu alcalde, Artur Ginesta, fa una crida a respectar les normes perquè tothom pugui gaudir de la visita i la natura.
  “El parc de les Cabanes no ha de ser un aparcament públic sinó un lloc de natura per respirar aire pur i no pas fum dels cotxes”, assenyala l’alcalde d’Argelaguer, Artur Ginesta. Aquest és un emplaçament emblemàtic per al poble i molt estimat. És el llegat artístic de Josep Pujiula –conegut també com el Tarzan d’Argelaguer o el Garrell- que va morir de forma sobtada el juny de l’any passat als 79 anys mentre treballava en la seva gran passió. Torner mecànic de professió, va dedicar mitja vida a aquest art constructiu com a un hobby, construint torres, laberints i escultures amb la fusta que hi ha a l’entorn. També aprofitava el curs de l’aigua per fer fonts i una petita bassa.

  Ara la preocupació dels veïns del poble i de l’ajuntament és mantenir aquest espai en condicions perquè tothom qui ho vulgui pugui venir a visitar-lo. Per ordenar millor el flux de persones, fa un any es va restringir el pas i només poden passar-hi veïns i serveis. També es va habilitar un aparcament al costat del pavelló, a l’entrada del poble, per deixar-hi els cotxes i accedir-hi a peu.
  Des de llavors, però, s’han registrat actituds incíviques que van des de conductors que baixen al parc a gran velocitat i estacionen allà, persones que encenen focs o visitants que deixen les deixalles en aquest entorn natural. També hi ha hagut robatoris a vehicles mal aparcats a l’esplanada del parc. Uns 25 durant aquest any. Els lladres trencaven els vidres i s’emportaven mòbils, carteres i bosses de mà. “Creiem que són professionals que es mouen pel territori i que venen aquí de tant en tant aprofitant que els propietaris estan visitant el parc”, afirma Ginesta. El cas més rocambolesc va ser el d’un veí que va denunciar precisament als mossos que li havien entrat a robat amb aquest mètode i que va acabar multat amb 300 euros perquè havia arribat amb el vehicle a dins del parc. Ginesta afirma que a vegades els mossos inspeccionen la zona però defensa que el més adient seria que la gent es vagi “conscienciant i s’autoreguli”.
  D’altra banda, l’Ajuntament està tramitant la instal·lació de càmeres de vigilància a l’Ajuntament i a l’aparcament habilitat per estacionar. Volen donar plenes garanties de seguretat i evitar d’una vegada per totes que els visitants s’endinsin amb el vehicle al parc d’en Garrell.
  Robatori d’hortalisses a l’hort
  En Pere és el veí que s’ocupa de l’hort que hi ha al final del parc, dins del mateix recinte i a tocar d’unes torres. Des de fa unes setmanes ha penjat cartells demanant que no li trepitgin i que no hi passin gossos. Reconeix que està cansat de les actituds incíviques i explica que un dia fins i tot algú se li va emportar una desena d’enciams que estaven a punt per collir. Malgrat tot, aquest és un espai que li porta molts bons records, perquè ha estat molts anys amic d’en Garrell i s’ha proposat seguir-hi treballant mentre pugui. També és qui s’encarrega d’arreglar desperfectes i de comprovar que les estructures de fusta estan bé.
  Cada matí intenta venir a aquest lloc i acaba fent de guia “improvisat” a visitants que li demanen més informació. “Vénen de tot arreu”, explica en Pere. Ho corrobora l’alcalde, tot dient que vénen de tots els punts del món, des d’Austràlia fins a l’Argentina, i que és un indret que apareix a les guies de viatge. Per Ginesta, l’obra d’en Garrell atrau per la vida del seu autor i la pròpia història del mateix parc, “una història de construccions i destruccions” perquè sempre va treballar en aquests terrenys que no eren seus. També hi ha molt públic asiàtic que visita aquest indret de la Garrotxa. L’alcalde explica a tall d’anècdota que en Garrell va rebutjar
  Fins i tot es va crear una plataforma de suport per evitar que es desmantellés per les obres de desdoblament de la carretera que passa pel costat, la N-260. Els treballs van obligar al Garrell a desmuntar les set torres i el laberint que ja havia construït. Però ell va continuar amb la seva obra i va decidir fer més enllà una zona de fonts, una bassa, una cova-museu i alguna torre, que és el que s’ha preservat ara. L’any 2008 la gent del poble li va fer un homenatge. També va rebre un premi arquitectònic a Nova Zelanda. “Era un fora de sèrie. Fins i tot li van proposar fer una rèplica del parc a la Xina, oferint-li el material i gent, però ell ho va declinar perquè “sempre volia fer la seva”, sense compromisos i en plena llibertat.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2017/12/30/degoteig-robatoris-cotxes-al-parc/887701.html

 6. lejarza said

  2 setembre 2018

  Una torre d’homenatge al “Tarzan d’Argelaguer”

  Ramon Estéban – ARGELAGUER

  La recent remodelació del pati de l’escola Montpalau, d’Argelaguer, ha inclòs la instal·lació d’una caseta perquè hi juguin els més petits amb una estètica molt particular, al·lusiva a les característiques torres del parc del Garrell, el popular recinte de cabanes del poble. La construcció de la caseta torre (en la qual, per motius de seguretat, els alumnes només poden accedir a la part inferior) és un homenatge a Josep Pujiula (que era com es deia el Garrell, també conegut com el Tarzan d’Argelaguer), mort el mes de juny de fa dos anys.

  La torre la van encarregar l’Ajuntament i l’escola a l’empresa garrotxina Troncsijoc, especialitzada en estructures de fusta per a la construcció d’edificis i per a jocs. Les peces són de robínia (una falsa acàcia) i, a més de ser tractades per poder romandre a la intempèrie, han estat arrodonides perquè ningú s’hi faci mal. Uns elements similars s’han fet servir al pati per compondre un mikado (una estructura de poca altura on les nenes i els nens s’enfilen) i per fer-los servir de separadors d’espais.

  El nou aspecte del pati parteix d’un disseny de l’arquitecte Dani Mallarach, que va tenir en compte alguns suggeriments de la mainada, ha explicat l’alcalde, Artur Ginesta. El terreny s’ha elevat i, entre altres accions, hi han plantat uns arbres que, amb el temps, han d’esdevenir un petit bosc.

  Un espai singular

  El Garrell i el seu parc, situat a les vores del rec de can Sis Rals, van esdevenir un referent d’Argelaguer que va cridar l’atenció d’artistes i estudiosos de l’art d’arreu del món, els quals li han dedicat llibres i documentals. Fa més de 40 anys, Pujiula va començar a treballar-hi fent-hi un simple refugi per a una barca. De mica en mica, i sobretot a partir del moment de la seva jubilació, hi va anar aixecant cabanes, torres i laberints amb diversos materials, principalment fusta de saule i acàcia, relligats amb filferro, així com uns conjunts escultòrics.

  https://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/1459035-una-torre-d-homenatge-al-tarzan-d-argelaguer.html

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: