Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Arcadi Oliveres presentarà a la Garrotxa el projecte de Procés Constituent que impulsa amb Teresa Forcades

Posted by lejarza en 20 mayo, 2013


Vall del Llierca, Argelaguer – Olot – Besalú: Arcadi Oliveres presentarà a la Garrotxa el projecte de Procés Constituent que impulsa amb Teresa Forcades.-El Manifest *) per la convocatòria d’un procés constituent que ha llançat amb Teresa Forcades defensa la necessitat de construir una nova Plataforma Unitària a la Garrotxa, formada per la suma de diferents col.lectius i organitzacions “que pugui fer cristal.litzar el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d’un canvi de model”.
El projecte impulsat per Oliveres i Forcades busca “iniciar un procés des de baix, creant espais de trobada entre el màxim nombre de col.lectius i persones a barris i pobles, que permeti articular una candidatura el més àmplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb l’objectiu de defensar la convocatòria d’una Assemblea Constituent per definir quin nou model d’Estat i d’ordenació sòcio-econòmica volem”.
Forcades i Oliveres consideren que “l’actual model econòmic, institucional i d’ordenament polític ha fracassat i que ens trobem en una cruïlla històrica on és necessari fer un pas endavant i aplegar forces”. I front aquesta situació propugnen la necessitat d’un canvi de model social i defensa mesures com ara l’expropiació de la banca, la defensa dels serveis públics, la dació en pagament retroactiva, la revocació de totes les retallades realitzades i l’auditoria ciutadana del deute i el no pagament del deute il.legítim.
L’objectiu de la iniciativa és aplegar el màxim nombre de suports al Manifest i així iniciar un procés de confluència participatiu amb la creació d’assemblees locals i sectorials a la Garrotxa que permetin anar posant en marxa una nova Plataforma Unitària a la Garrotxa el més àmplia i diversa possible.
Diumenge 26 de maig, a la Plaça Major d’Olot a les 12h. (en cas de mal temps es farà al Casal Marià a la mateixa hora). A l’acte de presentació participarà Esther Vivas, periodista i activista social.

* MANIFEST PER LA CONVOCATÒRIA D’UN PROCÉS CONSTITUENT A CATALUNYA
Els sota-signants fem una crida a la ciutadania de Catalunya a adherir-se a aquest manifest que té per objectiu la convocatòria d’un procés constituent a Catalunya que permeti que el poble català decideixi de forma democràtica i pacífica quin model d’estat i de país és el que desitja.
Les mobilitzacions dels darrers dos anys han mostrat un potencial de lluita social creixent i un ampli rebuig a les polítiques que pretenen resoldre la crisi premiant amb diners, reconeixement i privilegis els seus responsables directes i endeutant de per vida a la majoria de la població.
L’actual model econòmic, institucional i d’ordenament polític ha fracassat.
És urgent que creem entre totes un model polític i social nou i cal fer-ho sense repetir fórmules del passat, conscients que el procés no serà fàcil ni curt. Requerirà l’autoorganització i la mobilització social continuada. Només amb una ciutadania activa, participativa i al carrer serà possible garantir un procés de canvi social profund.
Per a aconseguir-ho, cal impulsar un procés de reflexió i confluència ampli, plural i participatiu capaç de reconèixer en la seva competència i diversitat els múltiples col·lectius que ja fa temps que treballen pel canvi democràtic i pacífic,  i capaç de fer-los lloc en una plataforma unitària que cristal·litzi el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d’un canvi de model.
Es tracta d’iniciar un procés des de baix, creant espais de trobada entre el màxim nombre de col·lectius i persones a barris i pobles, per tal de bastir una nova eina plural i diversa i articular una candidatura el més àmplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb l’objectiu de defensar la convocatòria d’una Assemblea Constituent per definir quin nou model d’estat i d’ordenació sòcio-econòmica volem.
El nostre objectiu no és crear un nou partit polític. Cap de les dues persones que presentem aquest manifest no pensem concórrer a les eleccions, sinó que volem contribuir a impulsar un procés des de baix que culmini en la creació d’una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l’assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República catalana, de manera que no sigui possible en el futur que els interessos d’uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria.
Un projecte de canvi social i de ruptura amb l’actual ordre haurà de defensar un seguit de mesures bàsiques i d’urgència. Definir-les és una feina col·lectiva a realitzar per part de totes les organitzacions i persones que participin en aquest procés. Una primera llista provisional, orientativa i no exhaustiva de punts a considerar és la següent:
1. Expropiació de la banca privada, defensa d’una banca pública i ètica, fre a l’especulació financera, fiscalitat justa, auditoria del deute i impagament del deute il.legítim.
2. Salaris i pensions dignes, no als acomiadaments, reducció de la jornada laboral i repartiment de tots els treballs, inclòs el treball domèstic i de cura no-remunerat.
3. Democràcia participativa, reforma electoral, control dels càrrecs electes, eliminació dels privilegis dels polítics i lluita decidida contra la corrupció.
4. Habitatge digne per a tothom, moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva.
5. No a les privatitzacions, reversió de totes les retallades i potenciació del sector públic sota control social.
6. Dret al propi cos i no a la violència de gènere.
7. Reconversió ecològica de l’economia, expropiació i socialització de les empreses energètiques i sobirania alimentaria.
8. Drets de ciutadania per a tothom, no a la xenofòbia i derogació de la legislació d’estrangeria.
9. Mitjans de comunicació públics sota control democràtic, programari i xarxa lliure i desmercantilització de la cultura.
10. Solidaritat internacional, no a la guerra, i per una Catalunya sense exèrcit i fora de l’OTAN.
Ens trobem en una cruïlla històrica on és necessari fer un pas endavant i aplegar forces. Fem una crida a la ciutadania de Catalunya a signar aquest Manifest i a ajudar a construir entre totes i tots aquesta iniciativa de canvi a favor d’un model social, econòmic i polític igualitari i participatiu que es nega a separar la Llibertat de la Justícia i de la Solidaritat.
Arcadi Oliveres i Teresa Forcades

Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

16 comentarios para “Arcadi Oliveres presentarà a la Garrotxa el projecte de Procés Constituent que impulsa amb Teresa Forcades”

 1. lejarza said

  TERESA FORCADES : “FAREM LA REVOLUCIÓ I DESPRÉS L’HAUREM DE TORNAR A FER”
  12/05/2013
  Vídeo de la intervenció de Teresa Forcades en l’acte de presentació de Procés Constituent a Molins de Rei que va tenir lloc dissabte dia 11 de maig, amb l’assistència de més de 600 persones. L’acte va servir per a presentar la proposta del Procés Constituent i crear un grup promotor local.


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 2. lejarza said

  Teresa Forcades i Vila
  És monja benedictina al Monestir de St. Benet de Montserrat.

  Neix el 1966 a Barcelona on estudia medicina.

  El 1992 marxa als EEUU per realitzar l’especialitat de medicina interna a la Universitat de Nova York a Buffalo i els estudis teològics corresponents al Màster of Divinity a la Universitat de Harvard.

  Va entrar al monestir l’any 1997.

  És doctora en Salut Pública per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre les medicines alternatives (2004).

  Llicenciada en teologia fonamental (2005) amb una tesi sobre el misteri de la Trinitat (“La Trinitat, avui”; PAMSA, 2005).

  El 2008 es doctora per la Facultat de Teologia de Catalunya amb una tesi sobre el concepte de persona en la teologia trinitària clàssica en relació a la noció moderna de llibertat com autodeterminació.

  Ha publicat també:

  ‘Els crims de les grans companyies farmacèutiques’ (Quaderns Cristianisme i Justícia, 2006 nº 146, en català, castellà i anglès)
  ‘La teologia feminista en la història’ (Fragmenta, 2007).
  ‘Ser persona, avui’ (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2011)
  ‘Converses amb Teresa Forcades’ Eulàlia Tort (Editorial Dau, 2012)
  Ha realitzat la seva investigació de postdoctorat a la Universitat Humboldt de Berlín a Alemanya a fi d’aprofundir el diàleg entre la noció teològica de persona i les nocions de subjectivació de certes antropologies contemporànies (ex. Lacan, Zizek, Boyarin).

  Actualment prepara un llibre sobre la medicalització.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 3. lejarza said

  Arcadi Oliveres Boadella
  Neix a Barcelona l’any 1945. Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona l’any 1968. Doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat Autónoma de Barcelona l’any 1993. Profesor titular del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autónoma de Barcelona.

  Membre del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB) des de la seva fundació a la Caputxinada de Març de 1966. Processat pel Tribunal de Orden Público (TOP) l’any1968. Participant en l’Assemblea de Catalunya en nom de Pax Christi a partir de 1971. Fou un dels organitzadors de la Marxa de la Llibertat l’estiu de 1976. Vicepresident de Justicia i Pau 1986-2001. President de Justicia i Pau des de 2002. També es president de la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat del Vallès des de 2007.

  Imparteix classes en masters i post-graus i sovintejades conferències arreu del país i a l’estranger. Ha publicat darrerament:

  “Contra la fam i la guerra”. Angle editorial 2004
  “Un altre món”. Angle editorial. 2006
  “El meu camí cap a la utopia”. Angle Editorial. 2008
  “Aturem la crisi”. Angle Editorial. 2009
  “Diguem prou”. Angle Editorial.2012
  “En que mundo vivimos”. Ed. Icaria

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 4. lejarza said

  VÍDEOS DE SUPORT
  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 5. lejarza said

  “És el moment de fer passos transformadors”


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 6. lejarza said

  Arcadi Oliveres presenta a Olot el Procés Constituent
  La Plaça Major d’Olot va quedar-se petita per escoltar l’economista Arcadi Oliveres, que aquest diumenge va ser a la Garrotxa per presentar el Procés Constituent de Catalunya. Així es diu el projecte polític que lidera juntament amb la monja Teresa Forcades, i que pretén donar veu a aquells que reclamen un canvi en el sistema polític, social i econòmic. El manifest, que va ser difós el passat 10 d’abril, ja ha aconseguit recollir 36.454 signatures.
  El seu objectiu és representar a la majoria social “indignada” i ha començat a fer-ho des de la base: ara la formació busca crear grups de suport a diverses ciutats. El Procés Constituent a Catalunya es presentarà a les eleccions amb la intenció de sumar forces amb la resta de grups d’esquerres.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 7. lejarza said

  Xerrada de Arcadi Oliveres presentarà a la Garrotxa el projecte de Procés Constituent que impulsa amb Teresa Forcades
  Publicat 29 maig 2013
  http://elgarrotxi.cat/29/05/2013/video-xerrada-de-arcadi-oliveres-presentara-a-la-garrotxa-el-projecte-de-proces-constituent-que-impulsa-amb-teresa-forcades/
  Arcadi Oliveres va presentar diumenge a la Garrotxa el projecte de Procés Constituent que impulsa amb Teresa Forcades, per la convocatòria d’un procés constituent que ha llançat amb Teresa Forcades defensa la necessitat de construir una nova Plataforma Unitària a la Garrotxa, formada per la suma de diferents col.lectius i organitzacions “que pugui fer cristal.litzar el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d’un canvi de model”.
  El projecte impulsat per Oliveres i Forcades busca “iniciar un procés des de baix, creant espais de trobada entre el màxim nombre de col.lectius i persones a barris i pobles, que permeti articular una candidatura el més àmplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb l’objectiu de defensar la convocatòria d’una Assemblea Constituent per definir quin nou model d’Estat i d’ordenació sòcio-econòmica volem”.
  Forcades i Oliveres consideren que “l’actual model econòmic, institucional i d’ordenament polític ha fracassat i que ens trobem en una cruïlla històrica on és necessari fer un pas endavant i aplegar forces”. I front aquesta situació propugnen la necessitat d’un canvi de model social i defensa mesures com ara l’expropiació de la banca, la defensa dels serveis públics, la dació en pagament retroactiva, la revocació de totes les retallades realitzades i l’auditoria ciutadana del deute i el no pagament del deute il.legítim.
  L’objectiu de la iniciativa és aplegar el màxim nombre de suports al Manifest i així iniciar un procés de confluència participatiu amb la creació d’assemblees locals i sectorials a la Garrotxa que permetin anar posant en marxa una nova Plataforma Unitària a la Garrotxa el més àmplia i diversa possible.

  Teresa Forcades a Olot


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 8. lejarza said

  Arcadi Oliveres explica a Olot la seva proposta política
  El passat diumenge dia 26 de maig centenars de persones es van aplegar a la plaça Major d’Olot per escoltar Arcadi Oliveres i Esther Vivas en l’acte de presentació del Procés Constituent a la Garrotxa, la plataforma creada amb la monja benedictina Teresa Forcades. L’acte va servir per a explicar la proposta i per començar a posar en marxa la iniciativa a la comarca.

  Partidaris de la declaració unilateral d’independència, Forcades i Oliveres impulsen la formació d’un moviment social, procesconstituent.cat, que ha de portar a la creació d’una candidatura popular i unitària a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. Ja han elaborat un manifest per la convocatòria d’un procés constituent al país que permeti al poble català decidir de forma democràtica i pacífica quin model d’estat i de país vol.

  Algunes de les propostes de la plataforma que impulsen Forcades i Oliveres són l’expropiació de la banca privada -“una de les causes principals de la crisi és fruit de l’abús financer. Cal frenar l’especulació i la banca”, segons Oliveres-, posar fre a l’especulació financera, una reforma electoral i mecanismes de control dels càrrecs electes, reversió de totes les retallades, una moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva.


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 9. lejarza said

  Convocatòria a la Garrotxa de l’assemblea del Procés Constituent per Catalunya (Teresa Forcades, Arcadi Oliveres) se celebrarà el proper dissabte 15 de juny a les 12h a la Sala d’Actes de l’Hospici d’Olot (entrada pel carrer Hospici 8). L’assemblea servirà per a posar en marxa el Procés Constituent a la Garrotxa.
  —————–
  Convocatòria de la primera Assemblea del Procés Constituent a Osonadesprès de l’èxit de la presentació el passat 6 de juny a Vic.

  L’assemblea tindrà lloc el proper dijous 20 de juny a les 19:30h al Casal Claret de Vic(carrer de la Ramada, 14). Aquesta reunió ha de servir per a constituir un grup comarcal que marqui els objectius per promoure el Procés Constituent a Osona. 

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 10. lejarza said

  Convocatòria aquest dissabte de la Garrotxa de l’assemblea del Procés Constituent de Teresa Forcades, Arcadi Oliveres
  http://elgarrotxi.cat/14/06/2013/convocatoria-a-la-garrotxa-de-lassemblea-del-proces-constituent/
  Convocatòria a la Garrotxa de l’assemblea del Procés Constituent per Catalunya (Teresa Forcades, Arcadi Oliveres) se celebrarà el proper dissabte 15 de juny a les 12h a la Sala d’Actes de l’Hospici d’Olot (entrada pel carrer Hospici 8). L’assemblea servirà per a posar en marxa el Procés Constituent a la Garrotxa. Convocatòria de la primera Assemblea del Procés Constituent a Osonadesprès de l’èxit de la presentació el passat 6 de juny a Vic. L’assemblea tindrà lloc el proper dijous 20 de juny a les 19:30h al Casal Claret de Vic(carrer de la Ramada, 14). Aquesta reunió ha de servir per a constituir un grup comarcal que marqui els objectius per promoure el Procés Constituent a Osona.
  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 11. lejarza said

  El poder de convocatòria que està tenint la monja Teresa Forcades en la presentació de la seva plataforma Procés Constituent està començant a plantejar si a Catalunya s’està produint una recomposició de l’espai d’esquerres. Procés Constituent va convocar diumenge, un dia estival, més de 1.000 persones al barri de Llefià de Badalona. I no és un cas aïllat, perquè s’han produit escenes similars els darrers dies, amb veïns portant de casa seva literalment les cadires. Alguna cosa bull en l’esquerra catalana
  Procés Constituent ha arribat a les 39.000 adhesions amb un plantejament antisistema i alhora favorable a la independència, si bé aquesta reivindicació apareix amb més o menys intensitat segons quin dirigent faci la presentació i per tant no és l’eix nuclear.
  Tant ERC com el PSC, i no cal dir ICV i la CUP han començat a analitzar si estem davant la recomposició de l’esquerra catalana. El partit menys afectat pel fenomen és ERC, a qui les enquestes situen en avantatge a Catalunya, en part perquè el seu electorat és més aviat de centreesquerra i prima l’independentisme. Però no deixen d’observar-lo perquè saben que alguns militants han assistit a les presentacions de la monja benedictina. En el cas dels altres partits l’aparició de Procés Constituent té un impacte més directe. El PSC reconeix que li costaria en aquests moments convocar 1.000 persones a Llefià un mes de juny, en la Badalona que havien governat des del 79, a causa del desdibuix accelerat del projecte socialista. El fenomen Forcades “pot donar ales” al sector del partit que demana un gir d’esquerres, apunten fonts del partit.
  ICV i la CUP comparteixen de forma directa el públic de Procés Constituent, i tot dependrà de si finalment fan una candidatura única. ICV s’ho mira amb prevenció, mentre que la CUP no descarta una aliança, assenyalen els alternatius. Però per ara no hi ha cap concreció. És evident, però, que si Procés Constituent es presenta a les eleccions fragmentarà el vot antisistema, però en canvi si es va a una reformulació de l’esquerra pot cohesionar una part del malestar polític i social.

 12. lejarza said

  L’Assemblea del Procés Constituent a la Garrotxa instal·larà un punt informatiu a la Plaça Major d’Olot

  L’Assemblea del Procés Constituent a la Garrotxa, a les 6 de la tarda del proper dissabte 10 d’agost de 2013, instal·larà un punt informatiu a la Plaça Major d’Olot amb la finalitat de donar a conèixer la seva constitució. En aquestes últimes setmanes s’ha anat consolidant a la nostra comarca el projecte de canvi social impulsat per la metgessa i monja benedictina Teresa Forcades i l’economista i President de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres. El Procés, obert a casa nostra gràcies a la iniciativa d’un grup impulsor, compta ja a la Garrotxa amb més de 400 persones adherides i les assemblees que realitza periòdicament compten amb una quarantena de persones assistents de mitjana.

 13. lejarza said

  Separar la independencia de la justicia social

  Lídia Pujol

  Reflexión. Pregunta:

  He leído sobre la intención de rodear la Caixa el 11 de septiembre, y la verdad es que me ha sorprendido, me parece que se mezcla un poco todo y no entiendo las prioridades. Si el Procés Constituent quiere estar en la cadena porque cree en la independencia, es una cosa, pero si quiere denunciar abusos financieros y tantas otras cosas más, ¿por qué no monta su propia cadena u otras acciones otros días y en más sitios? Supongo que nace de la voluntad querer dejar claro que se está a favor de la independencia pero no a cualquier precio, pero esa acción no lo deja claro; es más, creo que pierde fuerza y no se entiende el mensaje ya que insisto… ¿por qué no se hacen cadenas en otros lugares igualmente abusivos?

  Reflexión. Respuesta:

  Estoy contigo en que cuantas más acciones señalando el verdadero motor de la cadena, más visibilidad, concreción y consistencia tendría el mensaje y la propia independencia. Pero los recursos del Procés son humanos, es decir, también limitados. Porque si no fuera así, serían los recursos de la Caixa.

  Deseaba profundamente que la ANC hubiera utilizado este lazo humano para rodear hospitales, bancos, escuelas, la bolsa, los teatros… Es el mismo deseo que motivó mi participación en el Concert per la Llibertat del Camp Nou: decidir, sí, decidir todas y cada una de las libertades que hacen posible la Libertad. Aquel que vive sin techo, tiene hambre, ha perdido el empleo, no puede alimentar, curar o educar a sus hijos no es libre, ni en Catalunya ni en ninguna parte. Por eso estoy feliz que al Procés Constituent haya pensado rodear la causa del abuso en cualquier ámbito, señalando, a la vez, la decisión de un pueblo: una independencia con sentido común, que extirpe la prioridad absoluta de los intereses económicos de las escuelas, la cultura, los recursos, la sanidad, la vivienda…

  Hay que darle sentido a la cadena eslabón a eslabón. Por eso, al gesto de sumarse, el Procés Constituent añade simbólicamente la denuncia y señala el gusano financiero de la manzana. Hacerse a uno mismo o dejarnos hacer por manos ajenas. Este es el sentido de rodear la Caixa.

  Dice Galeano, “nos mean encima y dicen que llueve”. Pues, sin pensar, lo que hacemos es comprarnos el paraguas que nos querían vender meándonos y lo abrimos. Ya está. Ellos, lógicamente, nos siguen meando y contando las mentiras que, sin pensar, vamos comprando.

  Diferenciarse con un mismo objetivo es atender a la realidad, enriquecer el tejido, fortalecer la cadena. Deseo que todas las personas que el próximo 11 de septiembre se den la mano, lo hagan pensando en darle contenido al gesto, priorizando valores y ejerciendo responsabilidades. Si no ponemos fronteras al dinero, esta cadena no es más que un juego de niños que se dan la mano cantando “tralará” dentro del chiqui park tutelado por la Caixa. “Ahora que vamos despacio, vamos a contar mentiras, tralara…” Seguirán contando mentiras pero ahora también queremos la verdad. Por eso cada uno, a su manera, saldremos, como dice Simone Weil, a “arrojar arena en el engranaje de la máquina que nos tritura, favorecer una cierta libertad de movimientos, potenciar el despertar del pensamiento”.

  La imperiosa necesidad generalizada de independencia que vivimos es a razón de la insoportable injusticia que ejercen sobre los más vulnerables el poder y las finanzas. ¿Separar la independencia de la justicia social? Creo profundamente que hacerlo sería una terrible perversión, comprar una mentira más. Son dos términos que coexisten a la vez y son indisociables. El amor y la libertad son dos palabras que en su raíz son una misma, el resto es “tralará”.

  Rodearemos la Caixa y construiremos un castillo humano al lado de la torre para decir al mundo que hemos decidido los catalanes: el dinero está a nuestro servicio, y no al revés.

 14. lejarza said

  Arcadi Oliveres, Celestino Sánchez i la independència que ve

  Siscu Baiges

  Els darrers dies he entrevistat Arcadi Oliveres i Celestino Sánchez. Icaria Editorial ha publicat un llibre basat en una conversa entre ambdós i l’ha titulat “El rescat de la democràcia”. El professor d’Economia i president de “Justícia i Pau”, Arcadi Oliveres, és, juntament amb Teresa Forcades, una de les dues potes sobre les quals s’ha posat en marxa el Procés Constituent, que aspira a construir una Catalunya que faci front a les necessitats fonamentals dels ciutadans, ara marginades per l’agressió contra el sistema del benestar social que patim des de fa uns anys. L’ex-diputat comunista Celestino Sánchez és un dels principals impulsors dels Iaioflautas, un col·lectiu omnipresent en les protestes contra els efectes més intolerables d’aquesta agressió.

  A tots dos els he demanat què pensaven del procés cap a la independència que viu Catalunya. A cap dels dos els he vist entusiasmat pel tema. Oliveres considera que Catalunya té dret a la independència per raons històriques, culturals, lingüístiques o de tradició. En canvi, no comparteix la idea que la independència s’ha d’aconseguir per raons econòmiques. “Si sent independents hi sortíssim perdent diners, hauríem de seguir demanant la independència”, diu. Contrasta aquesta visió amb el mantra d’ERC, que suma independentistes a base de dir que Madrid ens roba 16.500 milions d’euros cada any, amb els quals no caldria fer cap retallada.

  A Celestino Sánchez el que li preocupa és que tots els ciutadans puguin viure en condicions dignes, sense dependre econòmicament els uns dels altres. Si la independència hi ajuda, assegura que no té cap problema amb apuntar-s’hi. Però no ho veu massa clar. El que té claríssim és que no compartirà mai una manifestació o una cadena humana amb els governants actuals de CiU. “No donaré la mà a qui me la mossega”, afirma. Contrasta aquesta idea amb la d’aquells que creuen que en la lluita independentista ens hi hem de trobar tots, esquerres i dretes, i que, un cop aconseguida la “llibertat”, aleshores ja en parlarem.

  Cap dels dos vol aturar les reivindicacions socials a l’espera que la independència, quan arribi, resolgui tots els nostres problemes. Les urgències són aquí, avui. Oliveres i Sánchez es neguen a acceptar que la solució a aquestes urgències no es pot acarar ara. Per això, ambdós estaran a la cadena humana que encerclarà la seu central de La Caixa el proper 11 de setembre, en comptes de formar part de la Via Catalana cap a la Independència que promou l’Assemblea Nacional Catalana des del seu bonic despatx sense rètols del carrer París de Barcelona i CiU i ERC des del govern de Catalunya.

 15. lejarza said

  DIÀLEGS A LES ASSEMBLEES… I DESPRÉS…?

  Cesc Moreno Sánchez Adherit a Procés Constituent Garrotxa

  Ahir, dimecres 28 d’agost vàrem celebrar una nova assemblea del Procés Constituent a la Garrotxa. Aquesta assemblea va ser plantejada com a una jornada per a dialogar sobre el primer punt del manifest del Procés. Sincerament, crec que va ser tot un èxit. Va ser molt enriquidor treballar per grups, opinar, debatre i el que potser és més important: aprendre a relacionar-nos i a conèixer els altres companys i companyes del Procés a casa nostra. 
  Però crec que després del diàleg cal fer un pas, un pas individual i col.lectiu que semblarà obvi però que, en funció de si el fem o no, contribuirà a l’èxit o al fracàs del Procés: passar de les paraules a l’acció. 
  Cóm? Molt simple. Transmetre al nostre entorn més proper allò que hem extret dels diàlegs. Dit d’una altra manera: continuar amb aquest diàleg, de la forma més planera i senzilla, amb les persones que ens envolten. Fer arribar als nostres familiars, amics i coneguts la informació que hem compartit. Sobretot, a aquells familiars, amics i coneguts que, tot i participant de la idea de que un canvi és necessari, molt possiblement per por, per desconfiança o per inèrcia, acabaran votant als partits tradicionals, siguin del color que siguin.
  Com diu la dita, cap persona no passa a la història per les seves paraules, sinó per les seves accions. Un exemple: Rosa Parks, dona de color, va contribuir a “canviar el món” quan l’1 de desembre de 1955, a Montgomery (Alabama) va refusar d’obeir l’ordre de James Blake, un conductor d’autobús, d’asseure’s a la part del darrera del vehicle per tal de deixar lloc per als blancs.
  Sense anar més lluny, l’altre dia, a la parada de la Plaça Major d’Olot, la persona que va venir a gravar en nom de TV Olot va escriure en una de les nostres llibretes: “sobren les paraules, cal passar a l’acció”.
  Recolzo els diàlegs: són útils, necessaris i cal continuar amb ells, però si no volem caure en l’endogàmia de les paraules, cal materialitzar el que hem après. Si no, al final, les paraules sempre se les acaba enduent el vent.

 16. lejarza said

  ICV llama a rodear La Caixa el día 11 de septiembre

  Los ecosocialistas se suman a la acción propulsada por el Proceso Constituyente para “defender tanto los derechos nacionales como los derechos sociales”

  Para ICV la Vía Catalana debería ser más ” inclusiva” y sumar todos los partidarios del derecho a decidir , no sólo los independentistas

  ICV no convoca a sus militantes a participar en la Via Catalana por la independencia, pero sí que pide que acudan a la cadena humana propulsada por el Procés Constituent para rodear La Caixa, una acción que pretende participar de la movilización independentista del 11 de septiembre pero aportando una reivindicación social. La formación toma este posicionamiento al considerar que la cadena humana por la independencia no es lo bastante “inclusiva” -querrían que sumara a los partidarios del derecho a decidir, no sólo a los secesionistas- y porque creen que de este modo podrán “defender tanto los derechos nacionales como los derechos sociales”. Aun así, ICV espera que la Vía Catalana, que debe cubrir 400 kilómetros, sea “todo un éxito”.

  Los ecosocialistas convocan de forma “específica” a participar en la movilización ‘Rodea La Caixa’, y certifican así su simpatía por el Procés Constituent, movimiento impulsado por la monja Teresa Forcades y el economista y miembro de Justicia y Paz Arcadi Oliveres que nació con la intención de aglutinar las diferentes candidaturas parlamentarias de izquierdas para defender un nuevo proceso constituyente -a día de hoy se encuentra en período de adhesiones. Favorable al derecho a decidir, el Procés Constituent convocó a principios de agosto a sus simpatizantes a rodear las torres de La Caixa el próximo 11 de septiembre, para defender los “derechos nacionales” pero a la vez “señalar los responsables de la crisis y los recortes”.

  En un manifiesto con motivo de la Diada, la formación que colideran Joan Herrera y Dolors Camats da plena legitimidad a la Asamblea Nacional Catalana (ANC) para convocar la movilización del 11 de septiembre, pero creen que la acción “debería ser más unitaria, inclusiva y representativa de la pluralidad que se expresa en la sociedad”. El propio partido ya avanza, en este sentido, que dentro de su formación cuentan con “sensibilidades nacionales, federales, confederales e independentistas”, pero que todas tienen su punto de encuentro en el derecho a decidir.

  “Más que nunca hay que sumar a todas aquellas personas favorables al derecho a decidir, estén a favor de la independencia, de establecer una nueva relación con el Estado o simplemente a favor del derecho democrático a ser consultados”, aseguró el texto aprobado este lunes por la noche por el órgano de dirección de ICV. Por todo ello, el partido ecosocialista hace un llamamiento a la militancia para que en todas las movilizaciones del 11 de septiembre reivindique la necesidad de sumar a favor del ejercicio del derecho a decidir y la defensa tanto de los derechos nacionales como sociales.

  Igualmente, la formación ha asegurado que continuará “trabajando con la máxima voluntad unitaria y rigor para que la ciudadanía de Cataluña pueda votar libremente su futuro político”, y ha emplazado una vez más al gobierno español a iniciar “un diálogo político para el ejercicio del derecho a decidir a través de una consulta”..

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: