Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Una trentena de veïns de Sant Jaume de Llierca volen ser de Montagut i Oix

Posted by lejarza en 14 mayo, 2013


Xavier Valeri – Montagut i Oix (Garrotxa): Una trentena de veïns de Sant Jaume de Llierca volen ser de Montagut i Oix.-Els veïns del barri de l’Hostal Nou de Sant Jaume de Llierca demanen que se’ls inclogui dins del municipi de Montagut i Oix. Es tracta de 7 cases situades a l’entrada nord del nucli urbà. La separació de les cases de l’Hostal Nou respecte al nucli de Montagut és una torrentera, la qual està tapada pel carrer i només és visible als camps de fora del nucli. En canvi, el barri està situat a uns tres quilòmetres del nucli de Sant Jaume de Llierca. La totalitat dels veïns -una trentena- han signat un document, en el qual demanen a la corporació de Montagut i Oix que es faci càrrec dels tràmits per la incorporació del barri al municipi. 
La petició d’unió a Montagut i la separació de Sant Jaume dels veïns de l’Hostal Nou va ser debatuda en un dels darrers consells d’alcaldes. L’alcalde de Sant Jaume de Llierca, Ferran Puig (JpSJ-AM) va expressar que li havia sabut greu la convocatòria d’una reunió entre els veïns del barri de l’Hostal Nou i l’Ajuntament de Montagut, sense que l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca hagués estat avisat. Va exposar que la ubicació de les cases al nucli de Montagut no els suposa cap desavantatge i que és una situació molt corrent als municipis de la comarca. En tant que exemples va posar el barri del Pont (Hostalnou de Llierca) que és a tocar del nucli de Sant Jaume i, en canvi, pertany a Argelaguer. També va esmentar la zona de Coguleres que és més propera a Sant Jaume que a Santa Pau, municipi al qual pertany. Va valorar: “són molts els ajuntaments que poden reclamar barris o zones de la seva influència, però les maneres emprades per Montagut i Oix són incorrectes”.
Va respondre Monica Boix, alcaldessa de Montagut i Oix per CiU. Va argumentar: “és un tema, del qual n’havien parlat els dos ajuntaments i semblava que el consistori de Sant Jaume era propens a tractar-lo”. Va considerar que la iniciativa havia sortit dels veïns. Va valorar la primera concepció de raonable. “És lògic que les cases que hi hi a l’entrada de Montagut siguin d’aquest poble. 
Ho va argumentar assegurant que “sovint tenen problemes de serveis, com l’ambulància o la recollida d’escombraries per la manca de raó entre la ubicació al nucli de Montagut i la pertanyença a Sant Jaume de Llierca”.

Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

Anuncios

2 comentarios to “Una trentena de veïns de Sant Jaume de Llierca volen ser de Montagut i Oix”

 1. lejarza said

  Sant Jaume vol deixar la recollida d´animals de la Garrotxa
  Si no canvien els preus, l’Ajuntament ha anunciat que abandonarà el servei comarcal que li pertoca i utilitzarà el de l’Alt Empordà
  SANT JAUME DE LLIERCA | X.VALERI
  L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca estudia sortir del servei de recollida d’animals domèstics de la Garrotxa i fer servir el de l’Alt Empordà. Ferran Puig, alcalde de Sant Jaume (Junts per Sant Jaume-Acord Municipal), ha argumentat el possible canvi de comarca en la recollida d’animals domèstics. “Paguem una mitjana de 1.400 euros a l’any per una mitjana de dos animals recollits”, va dir. En canvi l’oferta del servei de recollida de l’Alt Empordà és per animal tret de la via pública. “Ens cobren uns 150 euros per animal que s’emporten”, va assenyalar. Puig va fer números: “encara que s’emportin 5 animals, ens surt més a compte l’Alt Empordà”.
  Va posar en consideracio que Sant Jaume de Llierca no és un municipi turístic. “No és un lloc que la gent tingui escollit per abandonar els gossos en període vacacional”, va argumentar. 
  Puig va considerar que canviarà d’intenció si el Consell Comarcal de la Garrotxa rebaixa el preu de recollida per al 2014. Va explicat que ara es fa a través d’un concessionari que obté el servei per concurs. El cost anual del servei volta els 75.000 euros i es cobreix a través del Consell Comarcal, els ajuntaments i les taxes per adopció, manteniment i recollida que es cobren a particulars. 
  Hi ha municipis com Olot que cobren 9 euros anuals als propietataris d’animals domèstics. D’aquesta manera cobreixen una part de la despesa. En concret, han ingressat uns 16.000 euros, però encara els falten uns 24.000 euros per cobrir el cost del servei. L’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas (CiU), en diferents ocasions, ha posat en qüestió la llei de protecció d’animals que obliga a mantenir en vida els gossos abandonats. Segons ell, en un temps, en els quals les persones passen dificultats per subsistir, és qüestionable alimentar 365 dies a l’any els animals abandonats. Considera que els ajuntaments han de portar l’obligació de mantenir els animals en vida al Parlament.
  La llei de protecció d’animals també va ser debatuda al ple del Consell Comarcal de la Garrotxa, en què es van aprovar les taxes de recollida. El portaveu del grup socialista, Jordi Valverde va exposar: “és cert que la llei va ser aprovada pel Parlament, però s’ha de revisar, com també s’ha de revisar la gestió del servei de les gosseres que fa el Consell Comarcal atès que no acaba de funcionar”. Va demanar la creació d’un comissió de seguiment de les gosseres, en la qual poguessin participar tots els grups. 
  Va ser contestat pel president del Consell Comarcal, Joan Espona (CiU). Va dir: “és cert que estem davant una problemàtica que va ser regulada per una llei del Parlament, i que els intents per modificar i adaptar la normativa no han reeixit fins ara, bàsicament per pressions de gent de tots els grups representants al Parlament.
  Va reconèixer l’existència de problemes en el dia a dia de la gestió, però va assenyalar que estan en procés de solució. Va indicar que sempre ha estat obert al debat entre tots els grups, però que en el cas puntual dels animals domèstics l’intercanvi d’opinions s’ha de fer dins de la junta del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA). Va precisar que aquesta darrera és una junta, on hi ha representació de tots els grups. “Tots i tenen veu”, va assenyalar.
  Una de les solucions treballades pel Consell Comarcal de la Garrotxa és el d’una gossera comarcal pública, com la que hi ha al Ripollès. Això no obstant, la ubicació del servei és complicada. Almenys en els intents que hi ha hagut l’oposició veïnal ha impedit la concreció del projecte.
  Una altra opció és fer com Olot i cobrar un impost per tinença d’animals, però la major part dels pobles petits la defugen.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 2. lejarza said

  Els ajuntaments de Sant Jaume i Montagut es disputen un barri
  Els veïns de l’Hostal Nou de Sant Jaume volen que els traspassin a Montagut i Oix perquè tenen més a la vora els serveis d’aquest municipi
  20/05/13 – SANT JAUME DE LLIERCA – RAMON ESTÉBAN
  Les relacions entre els ajuntaments de Sant Jaume de Llierca i Montagut i Oix s’han deteriorat arran d’un conflicte relacionat amb els límits dels seus termes municipals, fins al punt que l’alcalde de Sant Jaume ha acusat l’equip de govern del poble veí d’actuar en aquesta qüestió amb “males pràctiques”. Sant Jaume està governat per uns independents vinculats a ERC (l’alcalde és el president comarcal d’aquest partit) i Montagut i Oix, per CiU.
  El cas va esclatar l’hivern passat, quan els veïns de l’Hostal Nou –un grup d’habitatges de Sant Jaume de Llierca, amb una trentena d’habitants, situats a tocar del nucli de Montagut– van demanar al consistori de Montagut i Oix que fessin gestions perquè es poguessin incorporar a aquest poble. Argumenten, entre altres qüestions, que els serveis de Sant Jaume els queden molt lluny (l’Hostal Nou és a uns tres quilòmetres del nucli de Sant Jaume), mentre que tenen el centre de Montagut allà mateix. La petició compta amb el suport del consistori de Montagut i Oix, segons ha confirmat l’alcaldessa, Mònica Boix.
  La iniciativa ha caigut molt malament a l’equip de govern de Sant Jaume, no tant per la petició en si, sinó per les maneres, ja que es queixen que Boix i els seus regidors es van reunir amb veïns de Sant Jaume “d’esquenes” a ells. Els governants de Montagut i Oix, en canvi, troben que estan actuant correctament davant d’una petició “lògica”.
  Les cases de l’Hostal Nou estan arrenglerades en un carrer construït sobre el torrent que marca la separació entre els municipis. El fet que el límit estigui tan ben definit descarta, en principi, que Governació accedeixi a revisar-lo. Mònica Boix admet que serà complicat fer el canvi i que l’única manera d’aconseguir-ho és que ho pactin els dos consistoris. Això, avui sembla poc probable.
  LA FRASE
  L’Ajuntament de Montagut i Oix ha actuat amb males pràctiques
  Ferran Puig ALCALDE DE SANT JAUME DE LLIERCA

  El que demanen els veïns és lògic i nosaltres estem al seu costat
  Mònica Boix ALCALDESSA DE MONTAGUT I OIX

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: