Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Catalunya i la II República

Posted by lejarza en 7 abril, 2013


Juan R. Lejarza, Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa): Catalunya i la II República.-El pròxim dia 14 d’abril s’acompleixen els 82 anys de la proclamació de la II República.
Aquesta proclamació va estar plenament vinculada al municipalisme democràtic i contrari a la dictadura, ja que fou el triomf de les candidatures republicanes i d’esquerres en les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, qui ho va propiciar.
Catalunya tingué un paper destacat molt important, per ser el primer territori de Espanya en proclamar-se, i molt especialment a la ciutat de Barcelona, on Lluís Companys des de l’Ajuntament i Francesc Macià, des del Palau de la Generalitat proclamaven la República de Catalunya dins de la República Federal Espanyola. Simultàniament es repetia aquest fet a Eibar (Euskal Herria), i posteriorment a Madrid, escampant-se en les següents hores a la majoria de ciutats i viles de tota Espanya.
La II República va promoure l’avenç en la transformació de la societat de l’època, en la defensa de les llibertats individuals i col·lectives, i en la consecució de la justícia social; que 82 anys desprès, esdevenen tant necessàries
El 9 de desembre de 1931, las Corts Republicanes van promulgar la Constitució més avançada del seu temps. Al seu article primer definia Espanya com “una República democràtica de treballadors de tota mena, que s’organitza en regim de llibertat i de justícia”. La II República va aixecar l’entusiasme del poble amb un programa alternatiu a la vella Espanya caciquista de la Restauració, una aposta pel canvi social basat en la reforma agrària i el protagonisme del moviment obrer; la separació de l’Estat i de l’Església; el control democràtic dels cossos armats; una ambiciosa feina educativa i cultural, i; una resposta política a la pluralitat nacional de l’Estat reconeixent els Estatuts d’Autonomia de Catalunya, Euskal Herria i Galícia.
No cal oblidar que la República va obrir la porta a la participació política de les dones, que van conquerir el dret a vot, el matrimoni civil i el dret al divorci. La República va ser una forma d’estat que els ciutadans es van procurar de manera democràtica, i que va ésser truncada per traidorià el 18 de juliol de 1936, pels acolits de Francisco Franco.
Una insatisfactòria Transició posa de manifest l’extrema debilitat de la cultura democràtica a Espanya. L’Estat espanyol dels franquistes de l`any 1939 no ha adoptat mesures per revisar i anul·lar els processos polítics vergonyants que van conduir a l’execució a milers de ciutadans durant la dictadura militar franquista.
La memòria dels afusellats en defensa del Govern de la República, legítimament fonamentada en la sobirania popular, ha estat bandejada durant tots aquests anys de «democràcia monàrquica».
Van patir també quaranta anys de dictadura militar, privats de llibertats i drets bàsics.
Reiterem la condemna del cop d’estat militar i feixista del 18 de juliol de 1936, que va suposar la destrucció de les conquestes socials i polítiques de la legalitat republicana que lliure i sobiranament van assolir a les urnes les dones i els homes de Catalunya.
Amb el context que ens toca viure, amb les conseqüències mes salvatges del capitalisme, com és l’atur i el frau, i si això no fos poc, hem d’afegir la corrupció; pel que esdevé cabdal recordar i recuperar aquells valors republicans per fer front a aquesta situació de crisi econòmica, social i política que vivim.

Argelaguer - Garrotxa - Catalunya i la II República

Argelaguer – Garrotxa – Catalunya i la II República


Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

Anuncios

6 comentarios to “Catalunya i la II República”

 1. lejarza said

  PER LA III REPÚBLICA
  Convoquem a tots i totes; a aquells que volen i treballen dia a dia contra les imposicions, les depauperacions, l’asfíxia i persecució dels moviments socials contestataris. Els que volem i treballem des de la desobediència civil i política; als que treballem per la construcció d’alternatives al règim dels mercats, de les oligarquies sociopolítiques; als que representem al 99%, als de abaix, als desposseïts en lluita contra els posseïdors.
  Des del fòrum Republicà de Girona, ens reafirmem en la construcció i reafirmació dels valors que emanen de l’ètica Republicana. Som majoria els que no acceptem ni volem continuar sent partícips amb els principis morals que emanen del Règim actual. Volem fer denuncia pública del que considerem injust, immoral, fal·laç.
  Ara, en mig de l’ofensiva de la Dreta, contra una societat civil que s’organitza al voltant de les propostes de canvi, creiem més que mai que hem de continuar i refermar la lluita “teòrica” i “ideològica”. Es així, amb la fermesa d’un projecte revolucionari i transformador, que podrem aconseguir portar a la pràctica un programa d’emancipació social. Per això, per continuar en aquesta senda, sou tots i totes convidats a la xerrada d’homenatge de la 2a República i la lluita per a la 3a.
  El proper divendres 19 d’abril a les 19’30 a la Sala d’Actes dels Sindicats (CC.OO-UGT), C. Miquel Blay, 1, es realitzarà la xerrada-coloqui amb:
  Maxi Rica (Fòrum Republicà CC.GG.)
  Antonio Romero ( Xarxa de Municipis per la III República)
  José González (CIIMER)
  Rosa Regàs (escriptora)

  FÒRUM REPUBLICÀ DE LES COMARQUES GIRONINES

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 2. lejarza said

  MANIFEST PER A LA CONVOCATÒRIA D’UN PROCÉS CONSTITUENT A CATALUNYA

  Els sota-signants fem una crida a la ciutadania de Catalunya a adherir-se a aquest manifest que té per objectiu la convocatòria d’un procés constituent a Catalunya que permeti que el poble català decideixi de forma democràtica i pacífica quin model d’estat i de país és el que desitja.

  Les mobilitzacions dels darrers dos anys han mostrat un potencial de lluita social creixent i un ampli rebuig a les polítiques que pretenen resoldre la crisi premiant amb diners, reconeixement i privilegis els seus responsables directes i endeutant de per vida a la majoria de la població.

  L’actual model econòmic, institucional i d’ordenament polític ha fracassat.

  És urgent que creem entre totes un model polític i social nou i cal fer-ho sense repetir fórmules del passat, conscients que el procés no serà fàcil ni curt. Requerirà l’autoorganització i la mobilització social continuada. Només amb una ciutadania activa, participativa i al carrer serà possible garantir un procés de canvi social profund.

  Per a aconseguir-ho, cal impulsar un procés de reflexió i confluència ampli, plural i participatiu capaç de reconèixer en la seva competència i diversitat els múltiples col·lectius que ja fa temps que treballen pel canvi democràtic i pacífic, i capaç de fer-los lloc en una plataforma unitària que cristal·litzi el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d’un canvi de model.

  Es tracta d’iniciar un procés des de baix, creant espais de trobada entre el màxim nombre de col·lectius i persones a barris i pobles, per tal de bastir una nova eina plural i diversa i articular una candidatura el més àmplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb l’objectiu de defensar la convocatòria d’una Assemblea Constituent per definir quin nou model d’estat i d’ordenació sòcio-econòmica volem.

  El nostre objectiu no és crear un nou partit polític. Cap de les dues persones que presentem aquest manifest no pensem concórrer a les eleccions, sinó que volem contribuir a impulsar un procés des de baix que culmini en la creació d’una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l’assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República catalana, de manera que no sigui possible en el futur que els interessos d’uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria.

  Un projecte de canvi social i de ruptura amb l’actual ordre haurà de defensar un seguit de mesures bàsiques i d’urgència. Definir-les és una feina col·lectiva a realitzar per part de totes les organitzacions i persones que participin en aquest procés. Una primera llista provisional, orientativa i no exhaustiva de punts a considerar és la següent:

  Expropiació de la banca privada, defensa d’una banca pública i ètica, fre a l’especulació financera, fiscalitat justa, auditoria del deute i impagament del deute il.legítim.
  Salaris i pensions dignes, no als acomiadaments, reducció de la jornada laboral i repartiment de tots els treballs, inclòs el treball domèstic i de cura no-remunerat.
  Democràcia participativa, reforma electoral, control dels càrrecs electes, eliminació dels privilegis dels polítics i lluita decidida contra la corrupció.
  Habitatge digne per a tothom, moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva.
  No a les privatitzacions, reversió de totes les retallades i potenciació del sector públic sota control social.
  Dret al propi cos i no a la violència de gènere.
  Reconversió ecològica de l’economia, expropiació i socialització de les empreses energètiques i sobirania alimentaria.
  Drets de ciutadania per a tothom, no a la xenofòbia i derogació de la legislació d’estrangeria.
  Mitjans de comunicació públics sota control democràtic, programari i xarxa lliure i desmercantilització de la cultura.
  Solidaritat internacional, no a la guerra, i per una Catalunya sense exèrcit i fora de l’OTAN.
  Ens trobem en una cruïlla històrica on és necessari fer un pas endavant i aplegar forces. Fem una crida a la ciutadania de Catalunya a signar aquest Manifest i a ajudar a construir entre totes i tots aquesta iniciativa de canvi a favor d’un model social, econòmic i polític igualitari i participatiu que es nega a separar la Llibertat de la Justícia i de la Solidaritat.

  Arcadi Oliveres i Teresa Forcades

  10 d’abril 2013
  http://www.procesconstituent.cat/?page_id=2

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 3. lejarza said

  Fòrum Republicà de Girona
  Convoquem a tots i totes; a aquells que volen i treballen
  dia a dia contra les imposicions, les depauperacions,
  l’asfíxia i persecució dels moviments socials
  contestataris. Els que volem i treballem des de la
  desobediència civil i política; als que treballem per
  la construcció d’alternatives al règim dels mercats,
  de les oligarquies sociopolítiques; als que representem
  al 99%, als de abaix, als desposseïts en lluita
  contra els posseïdors.
  Des del fòrum Republicà de Girona, ens reafirmem
  en la construcció i reafirmació dels valors que emanen
  de l’ètica Republicana. Som majoria els que no
  acceptem ni volem continuar sent partícips amb els
  principis morals que emanen del Règim actual.
  Volem fer denuncia pública del que considerem injust,
  immoral, falYlaç.
  Ara, en mig de l’ofensiva de la Dreta, contra una societat
  civil que s’organitza al voltant de les propostes
  de canvi, creiem més que mai que hem de continuar
  i refermar la lluita “teòrica” i “ideològica”. Es així,
  amb la fermesa d’un projecte revolucionari i transformador,
  que podrem aconseguir portar a la pràctica
  un programa d’emancipació social. Per això, per continuar
  en aquesta senda, sou tots i totes convidats a
  la xerrada d’homenatge de la 2a República i la lluita
  per a la 3a.
  El proper divendres 19 d’abril a les 19’30 a la Sala d’Actes dels Sindicats
  (CC.OO-UGT), C. Miquel Blay, 1, es realitzarà la xerrada-coloqui amb:
  • Maxi Rica (Fòrum Republicà CC.GG.)
  • Antonio Romero ( Xarxa de Municipis per la III República)
  • José González (CIIMER)
  • Rosa Regàs (escriptora)
  Una fraternal salutació!

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 4. lejarza said

  La monarquia avui no només apareix com l’hereva
  dels mateixos interessos que va representar
  el franquisme, sinó que, com a símbol d’un sistema
  degradat, exemplifica també nítidament
  l’enviliment d’un engranatge –l’estat continuistaconcebut
  per a perpetuar l’espoli de classe. Per
  això insistim que la reivindicació republicana no
  és quelcom que no ve a tomb en els moments
  actuals, ans al contrari, la sortida a la crisi passa
  ineludiblement pel canvi de règim, per fer possible
  el trànsit cap a una República federal, solidària,
  anticapitalista i laica com a expressió política
  del moviment de defensa dels interessos de la
  majoria.
  És per això que no és de rebut propugnar la monarquia
  “felipista” com a recanvi de la monarquia
  “juancarlista”, la joventut d’en Felipe com a
  recanvi de la decrepitud de Juan Carlos. Hi ha
  cercles molt poderosos, interessats a canviar per
  tal que res canviï, que empenyen en aquesta direcció.
  No, com deia Ortega y Gaset fa més de vuitanta
  anys, “delenda est monarchia”, cal destruir la
  monarquia, no només per restituir allò que fou
  anorreat per la força de les armes, sinó per imposar
  la raó i el dret en la sortida d’una crisi
  que és una estafa, un robatori i l’espoli de la majoria
  en benefici d’uns pocs.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 5. lejarza said

  14 abril 2012 Per la III República. Plaça Sant Jaume de Barcelona


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 6. lejarza said

  Catalunya i la II República

  Per Juan R. Lejarza

  Aquet 14 d’abril a fet 82 anys de la proclamació de la II República. Aquesta proclamació va estar plenament vinculada al municipalisme democràtic i contrari a la dictadura, ja que fou el triomf de les candidatures republicanes i d’esquerres en les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, qui ho va propiciar. Catalunya tingué un paper destacat molt important, per ser el primer territori de Espanya en proclamar-se, i molt especialment a la ciutat de Barcelona, on Lluís Companys des de l’Ajuntament i Francesc Macià, des del Palau de la Generalitat proclamaven la República de Catalunya dins de la República Federal Espanyola. Simultàniament es repetia aquest fet a Eibar (Euskal Herria), i posteriorment a Madrid, escampant-se en les següents hores a la majoria de ciutats i viles de tota Espanya.
  La II República va promoure l’avenç en la transformació de la societat de l’època, en la defensa de les llibertats individuals i col·lectives, i en la consecució de la justícia social; que 82 anys desprès, esdevenen tant necessàries.

  El 9 de desembre de 1931, las Corts Republicanes van promulgar la Constitució més avançada del seu temps. Al seu article primer definia Espanya com “una República democràtica de treballadors de tota mena, que s’organitza en regim de llibertat i de justícia”. La II República va aixecar l’entusiasme del poble amb un programa alternatiu a la vella Espanya caciquista de la Restauració, una aposta pel canvi social basat en la reforma agrària i el protagonisme del moviment obrer; la separació de l’Estat i de l’Església; el control democràtic dels cossos armats; una ambiciosa feina educativa i cultural, i; una resposta política a la pluralitat nacional de l’Estat reconeixent els Estatuts d’Autonomia de Catalunya, Euskal Herria i Galícia.

  No cal oblidar que la República va obrir la porta a la participació política de les dones, que van conquerir el dret a vot, el matrimoni civil i el dret al divorci. La República va ser una forma d’estat que els ciutadans es van procurar de manera democràtica, i que va ésser truncada per traidorià el 18 de juliol de 1936, pels acolits de Francisco Franco. Una insatisfactòria Transició posa de manifest l’extrema debilitat de la cultura democràtica a Espanya. L’Estat espanyol dels franquistes de l`any 1939 no ha adoptat mesures per revisar i anul·lar els processos polítics vergonyants que van conduir a l’execució a milers de ciutadans durant la dictadura militar franquista.

  La memòria dels afusellats en defensa del Govern de la República, legítimament fonamentada en la sobirania popular, ha estat bandejada durant tots aquests anys de «democràcia monàrquica».

  Van patir també quaranta anys de dictadura militar, privats de llibertats i drets bàsics.
  Reiterem la condemna del cop d’estat militar i feixista del 18 de juliol de 1936, que va suposar la destrucció de les conquestes socials i polítiques de la legalitat republicana que lliure i sobiranament van assolir a les urnes les dones i els homes de Catalunya.
  Amb el context que ens toca viure, amb les conseqüències mes salvatges del capitalisme, com és l’atur i el frau, i si això no fos poc, hem d’afegir la corrupció; pel que esdevé cabdal recordar i recuperar aquells valors republicans per fer front a aquesta situació de crisi econòmica, social i política que vivim.
  http://elgarrotxi.cat/catalunya-i-la-ii-republica/

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: