Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

RiudauraJunts convoca a tothom al Parlament de Catalunya per donar suport a la proposta de Llei que presentà ICV-EUiA per la prohibició de la fractura hidràulica, fracking

Posted by lejarza en 5 abril, 2013


Blanca Gomez Roca: RiudauraJunts convoca a tothom al Parlament de Catalunya per donar suport a la proposta de Llei que presentà ICV-EUiA per la prohibició de la fractura hidràulica, fracking.-El pròxim dimecres 10 al Parlament de Catalunya els partits polítics voten la proposta de :Llei que va presentàr ICV-EUiA el mes d’octubre de 2012.
Cal fer pressió i ressò al mon polític i als mitjans de comunicació per que sàpiguen que nosaltres continuem estan en peu de guerra. Els permisos d’ investigació sol·licitats a Catalunya s’han paralitzat i estan en diferents processos d’anulació. Però tots sabem que això no és un adéu al Fracking per Catalunya , simplement es retiren els permisos i prou.
A més assabentats que el Govern espanyol està creant una nova llei on les empreses tinguin més facilitats per utilitzar aquesta tècnica, i que volen agafar totes les competències autonòmiques per denegar o aprovar els permisos. Ara més que mai, hem de demostrar-los que el territori te veu i diu ben alt: no volem fracking ni aquí ni enlloc!
Per tot això, la PAF i RiudauraJunts convoca a tothom per donar suport al rebuig al fracking i reclamar al Parlament de Catalunya que tiri endavant la proposta de Llei que el prohibeixi.
Dimecres 10 a les onze davant el Parlament de Catalunya
Portem tots samarretes grogues. Millor vius que fòssils !

>PROPOSICIÓ DE LLEI DE PROHIBICIÓ DE PROSPECCIONS I EXPLOTACIONS DE HIDROCARBURS NO CONVENCIONALS PER MITJÀ DE FRACTURA HIDRÀULICA (FRACKING)
Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) Ref.: 202DCL17121200023 
A LA MESA DEL PARLAMENT 
Dolors Camats Luis, Portaveu, Juan Miguel Mena Arca, diputat, Salvador Milà Solsona, diputat, Marc Vidal Pou, diputat, Sara Vilà Galan, diputada, Laura Massana Mas, diputada del Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa, d’acord amb el que estableix l’article 100.b del Reglament del Parlament, presenten la proposició de llei proposició de llei de prohibició de prospeccions i explotacions de hidrocarburs no convencionals per mitjà de fractura hidràulica (fracking) acompanyada de la documentació següent: 
– La memòria justificativa que expressa els antecedents necessaris per a poder-se pronunciar 
– L’exposició de motius 
– El text articulat 
ARTICLE 1.- Queda prohibida, a tot el territori de Catalunya, la realització d’activitats de prospecció, exploració, investigació o explotació d’hidrocarburs i gasos de roca i no convencionals, que suposin –en tot o en part- la utilització de les tècniques de fractura hidràulica amb injecció d’aigua o d’altres additius químics 
ARTÍCLE 2.- La utilització de les tècniques referides a l’article 1 serà considerada com una activitat i un ús del sòl prohibit en tota classe de sòl dins del territori de Catalunya, a efectes de planificació territorial i d’aplicació de la legislació d’urbanisme i reguladora de les activitats. 
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA ÚNICA. 
La prohibició continguda en aquesta llei serà d’aplicació als permisos o peticions d’autorització per realitzar investigacions, prospeccions o explotacions que estiguin actualment en tràmit, així com la suspensió de les autoritzacions que s’hagin pogut concedir amb anterioritat a l’entrada en vigor d’aquesta llei. 
DISPOSICIÓ FINAL PRIMERA. ENTRADA EN VIGOR 
1.- La present llei entrarà en vigor el dia següent a la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. 
2.- Els preceptes que eventualment comportessin la realització de despeses amb càrrec als Pressupostos de la Generalitat, produeixen efectes a partir de l’entrada en vigor de la llei de pressupostos, corresponent a l’exercici pressupostari immediatament posterior a l’entrada en vigor d’aquesta llei.
Palau del Parlament, 17 de desembre de 2012

Blanca Gomez Roca: RiudauraJunts convoca a tothom al Parlament de Catalunya per donar suport a la proposta de Llei que presentà ICV-EUiA per la prohibició de la fractura hidràulica, fracking - 
Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa

Blanca Gomez Roca: RiudauraJunts convoca a tothom al Parlament de Catalunya per donar suport a la proposta de Llei que presentà ICV-EUiA per la prohibició de la fractura hidràulica, fracking –
Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa


Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, EUiA-ICV

Anuncios

12 comentarios to “RiudauraJunts convoca a tothom al Parlament de Catalunya per donar suport a la proposta de Llei que presentà ICV-EUiA per la prohibició de la fractura hidràulica, fracking”

 1. lejarza said

  PROPOSICIÓ DE LLEI PER PROHIBIR FRACKING AL PLE DEL PARLAMENT

  El proper dimecres 10 d’abril al matí es presentarà al plenari del Parlament una proposició de llei per prohibir el fracking a Catalunya. La proposició l’ha presentat ICV i per ara, CiU i PP han presentat esmena a la totalitat. És a dir, que no volen que es tramiti aquesta proposició de llei, no volen ni negociar ni discutir, ni presentar esmenes… Simplement no volen que es tracti del tema davant de càmera en un plenari. No s’entén que després del consens assolit entre els diferents partits polítics en el pacte del Bover i després de retirar els permisos de prospecció, ara es presentin esmenes a la totalitat per una proposició de llei.
  Des de la PAF fem una crida a tothom que pugui estar davant del parlament el pròxim dia 10 al matí per fer sentir la nostra veu. És molt important que pugui venir el màxim de gent, per poder fer pressió i fer el màxim ressò. Tothom que vulgui assistir al Ple sols cal que es posi en contacte via correu-e amb la PAF i enviï nom i DNI tan aviat com pugui per ser acreditat. A la Sala del plenari només podran entrar una part perquè no hi cap massa gent, la resta poden fer el seguiment des de les sales annexes on s’instal·len pantalles.
  Els que no pugueu venir podeu seguir-ho pel 3/24 o perhttp://www.parlament.cat
  Font: http://aturemfracking.wordpress.com/2013/04/04/proposicio-de-llei-per-prohibir-fracking-al-ple-del-parlament/

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, EUiA-ICV

 2. lejarza said

  Izquierda Unida (IU) reiterará su rechazo al ‘fracking’ la próxima semana en el Congreso
  El diputado de IU por Asturias, Gaspar Llamazares, ha anunciado este viernes que su formación política se volverá a oponer en el Congreso al sistema de obtención de gas mediante fractura hidráulica o ‘fracking’. Es la próxima semana cuando se debatirá en el Congreso de los Diputados una Ley de Sistema Eléctrico que incluye, precisamente la posibilidad de aprovechar este tipo de combustible.

  “El Gobierno, lejos de hacerse eco de las precauciones que plantean Parlamento Europeo y otros estados miembros, como Francia, permite esa explotación, es decir, promueve esa explotación de gas sucio”, ha lamentado Llamazares en una rueda de prensa ofrecida en Oviedo.
  Ha explicado que el Ejecutivo nacional sólo plantea una serie de condiciones, como que exista estudio impacto ambiental, la obligación de un seguro de responsabilidad civil por parte de las empresas y, en tercer lugar, la posibilidad de que Ayuntamientos y Comunidades Autónomas pongan en marcha un impuesto para así “hacer colar una medida que tiene un grave impacto ambiental”.
  Gaspar Llamazares ha pedido una moratoria, al igual que ya hizo la Junta General del Principado de Asturias, haciendo primar el principio de precaución ante este tipo de explotaciones que incluso, recordó, “han producido movimientos sísmicos” en Estados Unidos

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 3. lejarza said

  FRACKING: ERC vol abstenir-se!! CiU-PP voten en contra

  Hace 2 horas a través de Twitter
  Retweeted Sara Vilà Galán (@saravilagalan):

  @aturemfracking @riudaura @icveuia @marcvidalpou de moment CiU-PP voten en contra, ERC vol abstenir-se!! i resta a favor de la PROPOSICIÓ DE LLEI DE PROHIBICIÓ DE PROSPECCIONS I EXPLOTACIONS DE HIDROCARBURS NO CONVENCIONALS PER MITJÀ DE FRACTURA HIDRÀULICA (FRACKING)
  Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) Ref.: 202DCL17121200023 

 4. lejarza said

  Un informe jurídico recomienda al Parlamento vasco permitir el trámite de la ILP contra el ‘fracking’
  La plataforma Fracking Ez Araba ha informado de que un informe jurídico solicitado por la Mesa del Parlamento recomienda a este órgano que permita el trámite de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) presentada por el colectivo, algo que fue rechazado por la Mesa el pasado mes de febrero.
     La Mesa de la Cámara decidió en febrero no tramitar esta ILP porque versaba sobre el mismo tema que el proyecto de modificación de la Ley de Conservación de la Naturaleza, propuesto por las Juntas Generales de Álava y que fue el primero de la legislatura en colocarse en ADI!, la herramienta de participación ciudadana del Parlamento.
     Fracking Ez Araba, según ha explicado en un comunicado, solicitó a la Mesa que se pronunciara sobre la posibilidad de presentar otra vez la ILP en cuanto se terminara de tramitar la iniciativa de la Cámara foral alavesa, al entender que ésta “había sido puesta como excusa” para rechazar su propuesta.
     Ante esta petición, la Mesa decidió pedir un informe jurídico, y el contenido del mismo ha sido notificado a la plataforma. En su opinión, el texto “no deja lugar a dudas”, pues recoge que “no existe ninguna causa de inadmisibilidad para que se pueda presentar una proposición de ley de iniciativa popular aun cuando recientemente se haya aprobado una ley sobre la misma materia por la Cámara”.
  “DECISIÓN POLÍTICA”
     En consecuencia, según ha afirmado la plataforma, la Mesa “asegura ahora que no ve problema en que se pueda volver a presentar”. Ante ello, Fracking Ez Araba se ha reafirmado en su denuncia de que “fue una decisión política la que llevó a PNV y PP a vetar la ILP”.
     “Si la Mesa del Parlamento hubiera actuado correctamente desde el inicio, pidiendo el informe antes de denegar la ILP, no hubiera hecho falta llegar a esta situación”, ha criticado el colectivo. No obstante, ha anunciado que volverá a presentar la iniciativa y “llenará el Parlamento de firmas contrarias al ‘fracking'”.
     Por otro lado, Fracking Ez Araba ha destacado que la herramienta que se ofreció desde la Mesa, la plataforma “seudo participativa” ADI!, “ha vuelto a ser un claro altavoz de la opinión social contraria al ‘fracking'”.
     “En ella, el debate que más aportaciones ha recibido ha sido el relacionado con el ‘fracking’, y la propuesta más votada, la de Fracking Ez Araba, con 290 votos a favor y 0 en contra”, ha asegurado.
  http://www.europapress.es/euskadi/noticia-informe-juridico-recomienda-parlamento-vasco-permitir-tramite-ilp-contra-fracking-20130405132252.html

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 5. lejarza said

  GARROTXA El Punt-Avui 07/04/13 – RIUDAURA – RAMON ESTÉBAN: Els contraris a la fracturació hidràulica no baixen la guàrdia.
  La plataforma fa una crida a concentrar-se dimecres a davant del Parlament per donar suport a la proposició de llei d’ICV-EUiA que demana prohibir la fracturació hidràulica a Catalunya.
  Ni les recents paraules del conseller de Territori i Sostenibilitat assegurant que el seu departament no era partidari del fracking, ni el fet que la Generalitat hagi suspès llicències que havia donat per investigar la presència d’hidrocarburs al subsòl d’algunes comarques no han impedit que la plataforma contra el fracking continuï alerta. Dues raons ho justifiquen, va explicar ahir la presidenta de la plataforma Riudaura Junts contra el Fracking, Blanca Gómez: d’una banda, l’empresa Teredo Oils ha al·legat contra aquesta suspensió i de l’altra, el govern espanyol prepara uns canvis normatius que –com sospiten en la plataforma– per obtenir les competències exclusives en qüestió d’extraccions d’hidrocarburs, la qual cosa convertiria en no res les decisions del govern.
  Mobilització
  Gómez va fer una crida a participar en la concentració al davant del Parlament, que s’ha organitzat per al matí del dimecres vinent, dia 10, amb motiu de la votació de la proposició no de llei presentada per ICV-EUiA en què es demana la prohibició de les extraccions d’hidrocarburs amb la tècnica de la fracturació hidràulica (fracking). En un altre front, la plataforma que agrupa tots els col·lectius contraris al fracking de Catalunya ja prepara una expedició al Congrés de Diputats –amb ICV i ERC– per fer saber el seu punt de vista als parlamentaris estatals.
  Trobada festiva
  Riudaura, el municipi català que aglutina el moviment contrari al fracking del país, és la seu, aquest cap de setmana, d’unes jornades reivindicatives, amb un programa sobretot festiu que inclou, entre molts altres actes, un petit mercat de productes artesanals, concerts, una exposició fotogràfica, un taller de manualitats, un triangular de bàsquet, classes de ball i un dinar popular que tindrà lloc aquest migdia en què s’han apuntat més de 200 persones. Les jornades acabaran aquest vespre amb una taula rodona en què està previst que hi participin parlamentaris d’ICV-EUiA, ERC, PSC, la CUP, CiU i C’s.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 6. lejarza said

  Jornades “Aturem el Fracking” a Riudaura

  El passat cap de setmana 6 i 7 d’abril, es van dur a terme al poble de Riudaura (Garrotxa) les Jornades “Aturem el Fracking“, organitzades per la Plataforma RiudauraJunts. L’objectiu d’aquestes jornades és atraure al poble el màxim nombre de visitants possible amb una oferta molt completa d’activitats enfocades tant a l’oci com a la conscienciació davant del problema que poden suposar les prospeccions de gas no convencional per les quals s’han atorgat els permisos en els darrers mesos.
  El problema del fracking és més viu que mai i durant aquest dos dies, tots els visitants tindran oportunitat de conèixer de primera mà tant el poble com la seva història de lluita contra les prospeccions en una agenda que també recull activitats més enfocades a l’oci com una botifarrada popular, tallers infantils, diversos concerts i activitats esportives, com classes de pilates, body attack o un partit de bàsquet entre mossos i bombers.


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 7. lejarza said

  Fracking, abstenció incomprensible d’ERC
  Aquest dimecres dia 10 es presenta una proposició de Llei que presentà ICV-EUiA per la prohibició del fracking Està previst que CiU-PP hi votin en contra i ERC s’abstingui a favor del Fracking, abstenció incomprensible d’ERC.
  La diputada Teresa Jordà (ERC) no apareix a les Jornades de Riudaura. ¡¡Parla molt i no fa res!!


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 8. lejarza said

  Compromís del Bover:

  “SEGON:  Prohibir la utilització a tot el territori català de la tècnica de la fractura hidràulica amb o sense productes químics o altres tècniques similars per a la prospecció, investigació o extracció d’hidrocarburs”

  Avui es vota la proposició de llei d’ICV-EUiA per aturar #Fracking. Serà el moment de saber a quin costat està cadascú#lliuresdefracking

  Avui al Parlament els diputats voten la proposició de llei per prohibir el fracking a Catalunya. Es veurà qui realment creu en un altre model energètic i qui no. Es preveu que sigui sobre mig matí. Els que no pugueu estar presents davant del Parlament, ho podeu seguir en directe a través del Canal Parlament.

  Text:
  Compromís del Bover
  Riudaura  a 8 de Febrer 2013
  Davant l’imminent inici dels treballs de prospecció, investigació i futur dret d’explotació hidrocarburs per l’empresa Teredo Oils Segunda Sucursal, com conseqüència dels permisos ja concedits per part de la Generalitat de Catalunya (segons ACORD GOV/93/2012, de 2 d’octubre, Publicat al DOGC, plana 46028, Núm. 6226 – amb data de 4.10.2012) al municipi de Riudaura dins del projecte anomenat Ripoll, l’Ajuntament de Riudaura i la Plataforma Riudaura Junts contra el Fracking manifestem la nostra oposició i per això…
  Exposem:
  En el passat els hidrocarburs convencionals foren descartats als antics pous de Riudaura per manca de rendibilitat, deduïm doncs assessorats per experts enginyers i  geòlegs que el que es cerca son hidrocarburs no convencionals amb l’extracció del mètode no convencionals anomenat “Fracking” que augmenta el seu rendiment.
  Els riscos que comporta per la salut i la vida digna dels habitants de Riudaura, aquestes extraccions segons el informes d’experts degut a la possibilitat de contaminació tant d’aqüífers com d’emanació de productes tòxics del subsòl a l’aire.
  Les prospeccions d’hidrocarburs tant convencionals com no convencionals son una activitat industrial incompatible amb un espai natural protegit com el del municipi de Riudaura que forma part d’un PEIN, és corredor ecològic entre dos parcs naturals, així com a zona d’influència hidrogeològica del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa).
  Les prospeccions d’hidrocarburs tant convencionals com no convencionals son una activitat industrial incompatible amb l’actual sistema econòmic del municipi basat en agricultura, ramaderia, i turisme sostenible relacionat amb la natura i el medi ambient que comportaria la destrucció d’empreses, llocs de treball i activitats econòmiques relacionades i per extensió els mateixos arguments són aplicables a la comarca.
  Les tècniques de prospecció i extracció d’hidrocarburs son ineficients a nivell energètic, econòmic i ambiental, i aprofundeixen  en la utilització dels recursos fòssils no renovables abocant-nos a un major increment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
  El malbaratament dels recursos hidrològics del municipi de Riudaura o municipis veïns, doncs els experts ens indiquen que son necessaris grans quantitats d’aigua no disponibles en el municipi.
  La possible provocació de microsismes en una zona ja de per si sensible a aquests fenòmens naturals donada la seva naturalesa volcànica.
   Per altra banda, en el permís ja atorgat denunciem:
  La nul·litat d’informació rebuda als ajuntaments afectats.
  El desconeixement total del pla anual de treball “ Labors “ que  l’empresa no ha presentat, havent finalitzat el termini el passat 4 de gener.
  La manca d’informes dels diferents estaments de la Generalitat.
  L’informe perillositat de les tècniques utilitzades en els treballs d’investigació i explotació
   Per això demanem:
  El compromís de tots els partits polítics que signen aquest document per a tal d’aturar de forma immediata les tasques d’investigació, prospecció i futura explotació d’hidrocarburs convencionals i no convencionals a Riudaura emprant totes les eines legals a la seva disposició per aturar el projecte anomenat Ripoll (segons ACORD GOV/93/2012, de 2 d’octubre, Publicat al DOGC, plana 46028, Núm. 6226 – amb data de 4.10.2012)
  El compromís de tots els partits polítics que signen aquest document de que s’oposaran a la prospecció d’Hidrocarburs no convencionals pel mètode de la Fractura hidràulica o similars a Catalunya.
  PRIMER: La suspensió de les llicencies adjudicades
  SEGON:  Prohibir la utilització a tot el territori català de la tècnica de la fractura hidràulica amb o sense productes químics o altres tècniques similars per a la prospecció, investigació o extracció d’hidrocarburs.
  TERCER: Exigim la màxima transparència a les administracions i als agents implicats, públics o privats, posant en marxa de mecanismes d’informació i participació pública en la presa de decisions en aquest àmbit,
  QUART: Que s’iniciï un debat que ens  porti a un nou  model energètic més just amb el medi ambient i la societat i assoleixi la sobirania energètica per Catalunya.
  http://www.riudaurajunts.cat/2013/02/11/tv-olot-testimoni-de-la-signatura-del-compromis-del-bover-a-riudaura/

 9. lejarza said

  10/04/2013
  ICV-EUiA demana la prohibició per llei del fracking al Parlament
  Salvador Milà defensa una proposició de llei per a què Catalunya es declari territori lliure d’aquesta tècnica d’extracció de gasos hidrocarburs i CiU i PP eviten que es tramiti al Parlament
  El diputat d’ICV-EUiA, Salvador Milà, ha demanat avui en el ple del Parlament la prohibició per llei del fracking com a mesura d’extracció d’hidrocarburs. Milà ho ha fet en el marc de la defensa d’una proposició de llei que ICV-EUiA ha presentat avui per a què Catalunya es declari territori lliure de fracking per llei. “Pretenem que el Parlament iniciï el tràmit per poder adoptar, després d’escoltar a tothom, una decisió amb rang legal per prohibir les prospeccions amb fractura hidràulica per trobar gasos i petroli no convencional i també per aturar les concessions ja donades”, ha dit Milà en la seva exposició inicial al mateix temps que ha recriminat a CiU el seu vot en contra amb l’excusa que el Parlament també aprovarà avui una comissió d’estudi sobre aquesta qüestió.

  “Vostès amb la comissió volen marejar la perdiu i no decidir”, ha dit Milà dirigint-se a la bancada convergent que ha presentat esmena a la totalitat a la proposició de llei d’ICV-EUiA per evitar-ne la tramitació parlamentària. “Una proposició de llei fa el mateix que la seva comissió d’estudi però al final decideix. És la única qüestió que es planteja però al final decidim”, ha dit Milà. El diputat ecosocialista ha explicat que el Govern del PP acaba de presentar un projecte de llei que inclou reservar-se les competències úniques per autoritzat les prospeccions de fracking, per això ha fet insistència en la urgència que Catalunya preguin una decisió sobre aquest assumpte.

  “L’amenaça es aquí i hi ha concessions i permisos donats”, ha dit Milà que ha advertit que si no “estarem en una situació preocupant perquè els temps de tramitació legislativa i comissió estudi és perfectament compatible i sinó Madrid ja ens haurà passat per davant i llavors la culpa serà de Madrid”. Per a Milà, davant el vot en contra de CiU a tramitar una llei que estudiï la prohibició per llei d’aquesta tècnica d’extracció de gasos hidrocarburs, “haurem de concloure que aquest país té dos pactes de govern: un que gira al voltant del dret a decidir amb ERC però un altre pacte de govern implícit i cada cop mes explícit que quan es tracta de temes com aquests, han d’afavorir determinats interessos econòmics. Aquí es veurà, si no retiren la seva esmena a la totalitat, com funcionarà aquest pacte”.

  Durant la seva intervenció en el ple del Parlament, el diputat Milà ha ensenyat diversos documents gràfics per donar a conèixer quin és l’impacte ambiental i paisatgístic del fracking en el territori. “Requereix moltes plataformes separades per dos o tres quilòmetres”, ha dit Milà que ha ensenyat una imatge de Dakota als EE.UU. on ja es fa servir aquesta tècnica, “al costat de cadascun d’aquests pous es requereix espai suficient per desplegar tot l’equipament, i no tot el gas que es treu és aprofitable i hi ha gas que ha de cremar i per això hi ha petites torxes del gas sobrant que crema en el lloc on es fan les perforacions”.

  Milà ha fet molta incidència en el “risc real que des dels pous de perforació es produeixin filtracions en els aqüífers, de metà i de productes químics”, i per això ha ensenyat una aixeta d’aigua corrent en un domicili dels Estats Units en la qual sortia metà.

 10. lejarza said

  El Parlament rechaza prohibir el ‘fracking’ con los votos de CiU y PP
  La propuesta de establecer una comisión de estudio ha sido aprobada por unanimidad

  MAIOL ROGER Barcelona 10 ABR 2013
  El fracking, el polémico sistema de extracción de gas no convencional mediante fracturación hidráulica, ha superado esta mañana su primer examen parlamentario. Convergència i Unió y el Partido Popular han unido sus votos para evitar que el Parlament prohíba por ley esta extracción, fuertemente cuestionada en el territorio. La federación nacionalista ha optado por avalar una propuesta alternativa a la ley, una comisión de estudio para evaluar los pros y los contras de la técnica. Así, el Parlament no prohíbe el fracking, pero estudiará como funciona esta técnica. La propuesta de establecer una comisión de estudio ha sido aprobada por unanimidad.

  Iniciativa per Catalunya propuso la ley para prohibir la prospección, exploración, investigación o explotación de hidrocarburos a través del fracking y que se considere una actividad al margen de la ley en toda Cataluña. Los ecosocialistas consideran que esta técnica puede provocar perjuicios significativos para el medio ambiente, una alerta que también ha lanzado el Parlamento Europeo. En Francia, Bulgaria y varias regiones de Alemania ya lo han prohibido. En España, solo Cantabria lo ha hecho.

  “Hay riesgos medioambientales y sociales, esta técnica de extracción tiene un impacto brutal sobre el trabajo y la salud del territorio”, ha explicado el diputado de ICV Salvador Milà. El ecosocialista ha optado por una exposición pedagógica, acompañando sus críticas de fotografías que muestran el deterioro del territorio en Dakota del Norte, uno de las zonas de Estados Unidos donde está extendido el fracking.

  ICV también ha justificado la necesidad de prohibir esta técnica para evitar que se imponga el criterio del Gobierno central. El Consejo de Ministros aprobó el 1 de marzo un anteproyecto de ley sobre sistemas eléctricos en el que incluyó un apartado de control ambiental para esta técnica: será obligatorio someter estos proyectos al procedimiento de Evaluación de Impacto Ambiental. El PSC, Ciutadans, y la Candidatura d’Unitat Popular se alinearon con ICV y votaron a favor de la proposición.

  CiU justificó su voto en contra en la necesidad de estudiar con tranquilidad el fracking. El diputado nacionalista Antoni Fernández Teixidó defendió que el Gobierno catalán ha denegado permisos tras la presión del territorio, y también apuntó que el Ejecutivo está elaborando un informe sobre la técnica. Por ello defendió estudiarlo en una comisión, antes de hacer la ley. “Debemos ver todo esto en profundidad”, ha concluido. Milà ha respondido explicándole el procedimiento para aprobar una ley en el Parlament, que incluye un período de ponencia en el que entra en profundidad en la materia: “Una proposición de ley tiene todo lo que usted pide. La única diferencia con la comisión de estudio es que la ley finalmente decide si se prohíbe o no”.

  El PP defendió el fracking por sus ventajas económicas. Según los datos que aportó la diputada Maria José Cuevas, en Estados Unidos se utiliza en un 60% de las extracciones, y se consigue un ahorro del 70% en los costes. “Imagínense el impacto que tendría en nuestra balanza de pagos bajar un 70% el precio a nuestro Gas Natural”. La diputada del PP ha reconocido que la técnica entraña riesgos, pero según su argumentación se pueden controlar. “La negación de los riesgos es una irresponsabilidad, tanto como no reconocer que se pueden resolver”.

  Decenas de detractores del fracking se han concentrado a las puertas del Parlament para apoyar la prohibición de la técnica. “Ya hay más de cien municipios que se oponen a este sistema, y once sistemas comarcales. En todo el territorio afectado no hay nadie que quiera el fracking, por sus perjuicios medioambientales, para la salud y para el prestigio de los municipios”, ha explicado Eduald Rifà, portavoz de la Plataforma Aturem el Fracking. Pese a que la prohibición ha sido rechazada, la Plataforma no desistirá en sus objetivos: vetar el fracking en Cataluña y apostar por un nuevo modelo ambiental.

 11. lejarza said

  CiU i PP veten una moció que reclamava la prohibició del ‘fracking’ a Catalunya
  En canvi, el Parlament aprova la creació d’una comissió d’estudi sobre aquesta agressiva tècnica d’hidrocarburs, que porta associats riscos ambientals i socials. Els activistes que s’hi oposen es mostren decebuts amb la decisió dels diputats
  http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2013/04/ciu_i_pp_veten_una_mocio_que_reclamava_la_prohibicio_del_fracking_a_catalunya_35041.php
  El Parlament no prohibirà l’ús del fracking o fractura hidràulica a Catalunya. Si més no, de moment. Així ho han decidit els diputats de CiU i PP que amb els seus vots han impedit que ni tan sols es tramiti la proposició de llei presentada aquest dimecres per ICV-EUiA, que ha rebut el suport de la resta de partits de l’oposició menys de C’s, que s’ha abstingut. L’exconseller de Medi Ambient i actual diputat ecosocialista, Salvador Milà, ha alertat dels impactes ambientals de la tècnica i de l’“impacte brutal del fracking sobre el treball, benestar i salut i la destrucció d’activitat agrària i ramadera” que comporta. “Els propietaris dels terrenys es veuen amenaçats a l’expropiació si no cedeixen els terrenys a l’explotació”, ha afegit.

  Milà ha anat més enllà i ha subratllat que apostar pel fracking suposa perpetuar un model energètic que s’esgota i que “només allargariem unes dècades més la nostra dependència del gas i el petroli”. El polític d’ICV-EUiA ha fet una crida a apostar per les energies renovables i ha demanat al Govern deixar de sotmetre’s als “interessos econòmics”. Com a resposta, el diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó ha considerat necessari estudiar aquest mètode extractiu abans de prohibir-lo. De fet, el Parlament ha aprovat per unanimitat la creació d’una comissió d’estudi sobre el fracking. ERC i PSC també s’han pronunciat en contra d’un mètode extractiu agressiu, que comporta un gran risc de contaminació dels aqüífers. El republicà Marc Sanglas ha reclamat l’anul·lació dels “permisos aprovats [per portar a terme projecte amb fracking] sense consultar el territori” i també ha fet una crida a debatre el model energètic del país. “El fracking és un model d’economia especulativa que no ens podem permetre”, ha conclòs.

  Els activistes de la plataforma Aturem el Fracking, que agrupa diverses entitats en defensa del territori i contra aquesta tècnica, s’han mostrat decebuts amb la decisió dels diputats convergents, amb l’argument que l’amenaça ambiental i social ja és real. La setmana passada ja van avançar que la creació d’una comissió d’estudi sobre el fracking seria insuficient.

  Oposició creixent
  El fracking consisteix a injectar aigua barrejada amb sorra i additius químics –que queden al subsòl- a alta pressió amb l’objectiu de trencar les roques del subsòl i alliberar el gas i el petroli que tinguin incrustat per fer-lo fluir fins a la superfície. Molt habitual als Estats Units, el mètode desperta recels entre la comunitat científica i els països europeus, amb l’argument que suposa un risc molt gran de contaminació dels aqüífers. França, Irlanda i el Canadà són alguns dels estats que l’han prohibit. Actualment als Països Catalans ja hi ha una quinzena de permisos sol·licitats o concedits per buscar hidrocarburs i extreure’l, en cas que se’n localitzin, mitjançant aquesta tècnica. La majoria estan demanats per filials de grans multinacionals. El PP és, amb diferència, el partit que més està apostant per aquesta tècnica, com demostra la seva recent negativa a prohibir-la en una votació a les Corts valencianes i l’avantprojecte de llei que està elaborant el ministeri de Medi Ambient.

  El passat 15 de març, el Departament d’Empresa i Ocupació va anunciar que havia iniciat el procediment d’extinció del permís d’investigació d’hidrocarburs “Ripoll”, atorgat a Teredo Oils Limited, per no haver presentat el pla de treball, una condició obligatòria de l’empresa per tal de rebre l’autorització, que tenia la intenció de començar a perforar el subsòl de Riudaura. La decisió donava resposta a un recurs de Riudaura Junts contra el Fracking, un dels molts col·lectius que s’oposa a aquesta tècnica i que forma part d’una àmplia mobilització que ha provocat que nombroses administracions s’hagin declarat territori lliure de fracking.

 12. lejarza said

  Aturem el Fracking veu “insuficient” la comissió d’estudi sobre aquesta tècnica que crearà el Parlament
  La plataforma demana que s’aprovi la moció que ICV-EUiA presentarà a la cambra i que advoca per la prohibició de la fractura hidràulica, un agressiu mètode d’extracció d’hidrocarburs
  La plataforma Aturem el fracking, que aplega diversos col·lectius opositors a aquesta tècnica extractiva d’hidrocarburs, ha declarat aquest divendres que és “insuficient” que el ple del Parlament de Catalunya acordi la setmana que ve la creació d’una comissió d’estudi sobre aquesta matèria. En declaracions als periodistes, la portaveu de Riudaura Junts contra el Fracking –una de les organització que s’aplega a Aturem el fracking-, Blanca Gómez, ha afegit que sortien decebuts de la reunió que han mantingut amb els grups parlamentaris. Gómez ha comentat que esperen una “rectificació de CiU” i que hi hagi una “àmplia majoria que aprovi” una proposició que presentarà ICV-EUiA on es demana prohibir el fracking. La CUP i ERC també han mostrat el seu ferm rebuig a la fractura hidràulica.

  La portaveu del grup proteccionista també ha assegurat que la moratòria impulsada pel Govern català “no és efectiva encara, i la suspensió no ha entrat en vigor” en tres de les àrees que hi ha a Catalunya on podria extreure’s gas no convencional mitjançant el fracking, els projectes anomenats Ripoll, Leonardo i Darwin, que afecten diverses comarques de la zona central del Principat.

  El fracking consisteix a injectar aigua barrejada amb sorra i additius químics –que queden al subsòl- a alta pressió amb l’objectiu de trencar les roques del subsòl i alliberar el gas i el petroli que tinguin incrustat per fer-lo fluir fins a la superfície. Molt habitual als Estats Units, el mètode desperta recels entre la comunitat científica i els països europeus, amb l’argument que suposa un risc molt gran de contaminació dels aqüífers. França, Irlanda i el Canadà són alguns dels estats que l’han prohibit. Actualment als Països Catalans ja hi ha una quinzena de permisos sol·licitats o concedits per buscar hidrocarburs i extreure’l, en cas que se’n localitzin, mitjançant aquesta tècnica. La majoria estan demanats per filials de grans multinacionals. El PP és, amb diferència, el partit que més està apostant per aquesta tècnica, com demostra la seva recent negativa a prohibir-la en una votació a les Corts valencianes i l’avantprojecte de llei que està elaborant el ministeri de Medi Ambient.

  El passat 15 de març, el Departament d’Empresa i Ocupació va anunciar que havia iniciat el procediment d’extinció del permís d’investigació d’hidrocarburs “Ripoll”, atorgat a Teredo Oils Limited, per no haver presentat el pla de treball, una condició obligatòria de l’empresa per tal de rebre l’autorització, que tenia la intenció de començar a perforar el subsòl de Riudaura [a la Garrotxa, a la imatge]. La decisió donava resposta a un recurs de Riudaura Junts contra el Fracking, un dels molts col·lectius que s’oposa a aquesta tècnica i que forma part d’una àmplia mobilització que ha provocat que nombroses administracions s’hagin declarat territori lliure de fracking. L’Ajuntament de Mataró ha estat l’últim a fer-ho, aprovant una moció presentada dijous per la CUP.
  http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/04/10/catalunya/1365595958_016491.html

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: