Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

EUiA-Garrotxa (Argelaguer) dóna suport a l’ocupació de pisos buits d’entitats bancàries per part de la PAH

Posted by lejarza en 25 marzo, 2013


Vall del Llierca, Argelaguer (Garrotxa) – Girona: EUiA-Garrotxa (Argelaguer) dóna suport a l’ocupació de pisos buits d’entitats bancàries per part de la PAH.-Esquerra Unida i Alternativa (EUiA-Garrotxa) dóna suport a la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca en la seva acció de protesta a través de l’ocupació d’un bloc de pisos propietat d’una entitat bancària a Salt (Girona).
Com diu la mateixa Plataforma, vivim una situació d’emergència habitacional, en que centenars de milers de famílies han perdut el seu habitatge per no poder pagar la hipoteca o per l’impagament de lloguers. Mentrestant, bancs i caixes tan sols posen a disposició i en condicions de dificil accés, poc més de 5.000 habitatges a tota Espanya, el que suposa menys d’un 3 % del parc total d’habitatges buits en mans de les entitats financeres.
En la greu situación de crisi en la que vivim, no podem més que mostrar els nostre suport incondicional a l’actitud valenta de la PAH de les Comarques Gironines. Tots els habitatges en mans de l’anomenat banc dolent (SAREB), i els que estan en mans d’entitats financeres finançades pel FROB, han de passar a disposició, de les persones que ho necessiten.

Argelaguer EUiA-Garrotxa dóna suport a l’ocupació de pisos buits d’entitats bancàries per part de la PAH

Argelaguer EUiA-Garrotxa dóna suport a l’ocupació de pisos buits d’entitats bancàries per part de la PAH


Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, EUiA-ICV

5 comentarios para “EUiA-Garrotxa (Argelaguer) dóna suport a l’ocupació de pisos buits d’entitats bancàries per part de la PAH”

 1. lejarza said

  La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona ha assegurat que el bloc de pisos ocupat a Salt (Gironès) per destinar-lo a famílies sense recursos econòmics és només el primer que “alliberen”. Segons ha assegurat la portaveu, Marta Afuera, la intenció és “no parar” i ocupar altres immobles buits per oferir un sostre a persones desnonades. Afuera ha assegurat que la situació actual és d’emergència social i que cada vegada hi ha més persones “desesperades” que aposten per radicalitzar les mesures de pressió. La mateixa portaveu ha rebut una carta del defensor del ciutadà demanant-li que es disculpi davant la diputada del PP, Concepció Veray, per haver-li “faltat al respecte” durant una reunió.

  Divendres la PAH va ocupar un immoble de Salt que estava buit des de feia temps i que és propietat del banc Mare Nostrum. La intenció és oferir els 15 pisos a famílies sense habitatge. Durant aquest cap de setmana, han condicionat el bloc de pisos i també han plantat un hort urbà en uns terrenys propers a la finca. Segons ha explicat Afuera, de moment el banc encara no ha presentat cap demanda als jutjats per demanar que desallotgin el pis.

  De moment, hi ha una setantena de persones permanentment dins l’edifici per “protegir-lo” en cas que hi anés la policia amb intenció de desallotjar-lo. Marta Afuera ha detallat que tenen previst reunir-se amb representants de l’entitat bancària per aconseguir quedar-se a l’immoble. Segons la PAH, hi ha “precedents” d’altres experiències que finalment han aconseguit que el banc deixi viure les famílies al pis a canvi d’un lloguer social.

  “Nosaltres no fem cap desperfecte, tenim cura del pis”, ha afirmat Afuera que afegeix que de moment s’estan organitzant per moblar els pisos i aconseguir tot l’imprescindible perquè les famílies hi puguin viure de forma confortable.

  La PAH espera el pitjor, que l’entitat bancària acabi demanat que desallotgin el pis. Tot i això, Afuera avisa -fent un joc de paraules amb el nom del moviment- que no “PAHraran” i que ocuparan tants pisos com necessiten. “El que no és just és que hi hagi gent sense casa quan hi ha milers i milers i milers de pisos buits”, ha afirmat Afuera.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, EUiA-ICV

 2. lejarza said

  ICV-EUiA amplia la ILP de la PAH per adaptar-la a la sentència del Tribunal Europeu

  Joan Coscubiela demana que es tinguin en compte en les execucions hipotecàries si hi ha clàusules abusives en el préstec hipotecari i que es creï una Oficina d’Atenció per les persones afectades
  El diputat d’ICV-EUiA i portaveu adjunt del grup parlamentari IU, ICV-EUiA, CHA: La Izquierda Plural, en el Congrés dels Diputats, Joan Coscubiela, ha presentat dues aportacions a la ILP de la Dació en Pagament que va entrar a la registre la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca amb més de 1.400.000 signatures, amb la fi d’adaptar-la a la sentència del Tribunal Europeu que va declarar abusiva la legislació espanyola vigent en aquesta matèria.

  En la primera es demana que en “cas d’execució de l’immoble de l’hipotecat s’admeti el rebuig de l’afectat fonamentat amb l’existència de clàusules abusives en el préstec hipotecari”.

  D’aquesta manera el text del grup parlamentari de La Izquierda Plural també planteja que el secretari judicial haurà de convocar a totes les parts davant l’oposició de l’afectat per l’execució hipotecària i “acordarà aturar l’execució o en el seu cas determinar la quantitat per la qual s’haurà de seguir l’execució en funció de les raons que hagi presentat l’afectat”.

  Coscubiela també proposa la creació d ‘una Oficina d’Atenció a les Persones Afectades per les Clàusules Abusives. El portaveu ecosocialista en la cambra espanyola proposa que el Govern creï aquesta oficina, en coordinació amb les comunitats autònomes, en el termini de tres mesos després de l’aprovació de la reforma de la Llei Hipotecària amb la finalitat de “prestar assessorament a les persones afectades i emetre dictamen sobre el caràcter presumptament abusiu de les clàusules sotmeses”.

  De la mateixa manera que ICV-EUiA va traslladar les propostes de la PAH en format d’esmena al Reial Decret de mesures urgents davant els desnonaments del Govern, en aquesta ocasió, el grup de la Izquierda Plural també ha consensuat aquestes dues esmenes a la seva ILP amb la fi d’adaptar-la a la sentència del Tribunal Europeu que va sortir la setmana passada.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, EUiA-ICV

 3. lejarza said

  Francesc Martínez López
  En representació d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa de Salt
  D’acord amb el que estableix l’article 88 apartat e) del Reglament Orgànic Municipal, demanem a l’Alcalde i
  a l’Ajuntament de Salt que insti al Govern de la Generalitat de Catalunya a la creació d’un Fons Social Català
  d’Habitatges destinat a persones que hagin perdut l’habitatge per desnonaments hipotecaris o arrendataris i
  sense sostre.
  EXPOSICIÓ DE MOTIUS
  El passat 18 de gener es va signar a Madrid el denominat conveni per la creació dels FONS SOCIAL
  D’HABITATGES (FSV), signat pel Ministerio de Fomento, la FEMP, la plataforma del tercer sector, les
  patronals bancàries i 33 entitats de crèdit. Aquest Fons ha d’anar destinat a cobrir les necessitats d’habitatge
  de les persones que hagin perdut el seu domicili habitual exclusivament, de desnonaments hipotecaris des de
  l’any 2008.
  Segons aquest Conveni, en la negociació i la signatura del qual no ha tingut participació la Generalitat de
  Catalunya, en la seva primera fase, sols es posen a disposició 5.891 habitatges, a tot l’Estat espanyol, el que
  suposa menys d’un 3 % del parc total d’habitatges buits que els Bancs i Caixes retenen en el seu poder. No
  s’ha donat informació de la seva distribució per comunitats autònomes ni per municipis, quan s’estima que
  són més de 260.000 les famílies que han perdut el seu habitatge per no poder pagar la hipoteca, i 273.575 per
  impagament de lloguers, del 2008 al juny de 2012.
  Segons l’esmentat conveni, per accedir a aquests habitatges els requisits que es demanen són els mateixos
  que es contemplen en el RDL 27/2012, de 15 de novembre, de medidas urgentes para reforzar la protección a
  los deudores hipotecarios, que tal com va denunciar en el seu moment la Plataforma d’Afectats per les
  Hipoteques (PAH), i també ICV-EUiA-, són tan limitatives i irracionals que a la pràctica seran milers les
  famílies que no s’hi podran acollir, malgrat trobar-se en situacions desesperades de mancança d’habitatge. A
  més, el Conveni preveu que les famílies a les que es faciliti un d’aquests habitatges sols en podran gaudir
  durant dos anys, com a conseqüència de la darrera reforma de la llei d’arrendaments urbans que va aprovar el
  Partit Popular per afavorir als Bancs i Caixes que volen poder recuperar els habitatges que lloguin, tan bon
  punt vegin oportunitat de tornar-hi a especular.
  És del tot imprescindible que la Generalitat de Catalunya impulsi un FONS SOCIAL CATALÀ
  D’HABITATGES, per atendre les necessitats de les desenes de milers de persones i famílies que a Catalunya
  han perdut el seu habitatge habitual i únic en el període entre 2007 i fins l’actualitat, o estan en risc de
  perdre’l, per raó d’insolvència, tant per impagament de hipoteques com de lloguers, un fons que sigui
  gestionat de forma descentralitzada pels Ajuntaments i amb la intervenció de les entitats socials del sector de
  l’habitatge, amb unes condicions més simples i que els facin accessibles a tothom que veritablement ho
  necessiti, sense tenir-se que subjectar a les condicions limitatives i injustes del RDL 27/2012, de 15 de
  novembre, de medidas urgentes para reforzar la protección a los deudores hipotecarios.
  Atès que la Generalitat de Catalunya té competències exclusives en matèria d’habitatge i en serveis socials.
  Per aquests motius, instem al Govern de la Generalitat de Catalunya a:
  1. Constituir, en el termini màxim de dos mesos, i per mitjà de les disposicions i convenis que
  corresponguin en aplicació de les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria
  d’habitatge i serveis socials, un FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES.
  2. Els habitatges del FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES estaran destinats, exclusivament, a
  cobrir les necessitats d’habitatge de les famílies i persones individuals que hagin perdut el seu
  habitatge habitual i únic en el període entre 2007 i l’actualitat, o estiguin en risc de perdre’l, per raó
  d’insolvència, tant per impagament de hipoteques com de lloguers, i no en disposin de cap altra
  adequat per a cobrir el seu dret a un habitatge digne, i que els seus ingressos personals, pel cas de
  persones que visquin soles, siguin inferiors a dues vegades l’IPREM, o els del conjunt de la unitat
  familiar siguin inferiors a quatre vegades l’IPREM.
  3. El FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES es nodrirà:
  · Dels habitatges que es situïn al territori de Catalunya i reuneixin condicions d’habitabilitat,
  que hagin estat transferits a la SAREB d’entitats nacionalitzades en virtut de l’article 48.1
  del R.D. 1559/2012 de 15 de novembre, que estableix el règim jurídic de les societat de
  gestió d’actius.
  · Dels habitatges propietat del FROB no incloses en el referit l’article 48.1 del R.D. 1559/2012
  de 15 de novembre, que es situïn al territori de Catalunya i reuneixin condicions
  d’habitabilitat.
  · Els habitatges desocupats, que siguin titularitat de les administracions públiques catalanes o
  de les empreses que en depenen, reuneixin condicions d’habitabilitat i no estiguin ja en
  procés adjudicades o en procés d’adjudicació.
  4. Els habitatges que integrin el FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES es regiran pel previst en la
  legislació catalana pels parcs públics d’habitatge en règim de lloguer, i aquest serà per un mínim de
  cinc anys.
  5. L’import del lloguer mensual d’arrendament es fixarà reglamentàriament, sempre per sota dels preus
  de mercat, adaptat a la capacitat econòmica real del arrendatari i del seu nucli familiar, de forma que
  en cap cas no sigui superior al 30% dels ingressos mensuals del arrendatari individual, ni al 20 %
  dels ingressos del nucli familiar. En els casos d’insolvència total o d’ingressos personals o familiars
  inferiors a 450 €, el lloguer serà cobert pels fons d’ajuda al lloguer social que corresponguin.
  6. La gestió dels habitatges adscrits al FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES, serà encomanada
  als Ajuntaments i a les entitats socials i assistencial especialitzades en l’àmbit del dret a l’habitatge.
  7. La Generalitat i els Ajuntaments, en exercici de les seves competències en matèria d’habitatge,
  urbanisme i d’habitabilitat i previs els plans d’inspecció corresponents, establiran els requeriments
  necessaris per tal que les entitats –públiques o privades- titulars d’habitatges buits que no reuneixin
  les condicions mínimes d’habitabilitat vigents a Catalunya, realitzin les inversions necessàries per
  que les assoleixin i es puguin integrar en el FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES.
  Salt, 11 de març de 2013
  Francesc Martínez López
  En representació d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, EUiA-ICV

 4. lejarza said

  EUiA de Salt organitza avui una taula rodona sobre el treball
  EUiA de Salt organitza avui, a partir de dos quarts de nou del vespre a la biblioteca Iu Bohigas, la taula rodona Parlem de feina a Salt. A la taula rodona i posterior debat hi participaran Elisabet Martín, tècnica d’orientació sociolaboral de Càritas de Salt; Àngel Jaramillo, treballador i membre del comitè d’empresa de l’Ajuntament de Salt; Alicia Muñoz, en representació del moviment No t’ATURis, format pel col·lectiu de persones en situació d’atur, i Agustí Pozo, que treballa com a assessor laboral a Comissions Obreres. Segons l’organització, es tracta de persones que provenen de diferents àmbits i per tant compten amb perfils diferents, però que poden ser complementaris a l’hora de donar diferents visions d’un mateix problema. L’objectiu de la taula és parlar de les dificultats per trobar feina i mantenir-la, així com de les polítiques que es porten a terme.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, EUiA-ICV

 5. lejarza said

  La batalla decisiva entre PAH i Sareb

  Més de 700 persones han dormit aquesta nit al bloc ocupat de la PAH a Salt per tal de defensar-lo davant l’imminent desallotjament, previst per a avui a les nou del matí. Malgrat que ahir al vespre no havia arribat cap resolució judicial que aturés el desnonament, la Plataforma està disposada a “resistir” i creu que la pressió popular podrà frenar els Mossos i la comitiva judicial.

  SALT | LAURA FANALS El pols entre la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i la Sareb arribarà al seu punt culminant avui a les nou del matí, hora en què està previst el desallotjament del bloc ocupat des de finals de març al carrer Doctor Castany de Salt. Malgrat que, de moment, el jutjat no ha ordenat encara aturar el desnonament, el fet que s’esperi més d’un miler de persones per protegir el bloc -menors inclosos- podria fer que el desallotjament es posposés. De moment, però, tot està en l’aire, ja que Interior ha deixat clar que, si els Mossos han d’actuar, ho faran.

  La portaveu de la Plataforma, Marta Afuera, va assegurar que estan disposats a resistir “tot el que puguem i més”, després que tots els recursos judicials interposats hagin estat en va. Malgrat que en els darrers dies s’han presentat al jutjat nombrosos escrits d’entitats, sindicats, diputats i fins i tot la Generalitat tot demanant que s’aturi o es posposi el procés, i després que la Plataforma s’hagi dirigit també a l’Audiència per demanar el mateix, la PAH de moment no ha rebut allò que tant anhela: la confirmació que s’atura el procés de desnonament. Per això, els seus membres ja estan organitzats per intentar impedir avui que els Mossos d’Esquadra efectuïn el desnonament.

  Més de 700 persones de 62 PAH de tot Catalunya van acudir ahir a Salt per passar la nit al bloc ocupat. De fet, la gran quantitat de gent va fer que la Plataforma hagués d’utilitzar el bloc annex a l’ocupat per tal de poder encabir-hi tots els activistes. I és que, malgrat que la Plataforma encara espera alguna resolució d’última hora que impedeixi dur a terme el desallotjament, avui s’espera que més d’un miler de persones s’acosti fins al bloc per tal de protegir-lo.

  Més enllà del bloc de Salt, la batalla continua lliurant-se als jutjats. Mentre esperen la resolució del recurs d’apel·lació presentat a l’Audiència, l’advocat de la PAH, Benet Salellas, va presentar ahir una queixa al president de l’Audiència, Fernando Lacaba, per demanar-li que faci complir als partits judicials que depenen d’ell el protocol signat pel Tribunal Superior de Justícia que estableix que no es duran a terme desnonaments si els serveis socials dictaminen que hi ha un risc social per a les famílies afectades.

  Mentrestant, la PAH continua criticant el paper que han jugat les administracions locals en tot el conflicte. Ahir a la tarda hi havia prevista una reunió de la Taula de l’Habitatge de Salt, però segons va denunciar Afuera, l’equip de govern (CiU) va cancel·lar-la perquè s’havia mort un familiar d’una regidora. La portaveu de la Plataforma va considerar “immoral” utilitzar aquest argument per cancel·lar una reunió tan important, i va fer un “escrache” davant la casa de l’alcalde de Salt, Jaume Torramadé, per criticar la seva gestió en els temes d’habitatge. Un cop més, Afuera va lamentar que els ajuntaments de Salt, Girona i la Generalitat hagin fet “passos molt tímids i insuficients” per tal de defensar el bloc de la PAH, i va denunciar que “no han actuat fins que no s’han vist a sobre la pressió social”.

  Avui, doncs, caldrà veure si el desallotjament s’acaba portant o no a terme. Al bloc hi haurà centenars de persones desafiant els Mossos, inclosos alguns menors. “Ho fem per les famílies que hi viuen, però també pel sistema de vida que hem creat”, afirma Afuera.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: