Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Moció ICV-EUiA-Garrotxa al Ple del Ajuntament Besalú en Solidaritat i Recolçament al Ajuntament de Riudaura i als seus veïns per a la prohibició del Fracking a Catalunya i Garrotxa

Posted by lejarza en 27 febrero, 2013


Vall del Llierca, Argelaguer – Riudaura – Olot – Girona: Moció ICV-EUiA-Garrotxa al Ple del Ajuntament Besalú en Solidaritat i Recolçament al Ajuntament de Riudaura i als seus veïns per a la prohibició del Fracking a Catalunya i Garrotxa.-Ajuntament de Besalú (Garrotxa) Registre d´Entrada nùm. 475 Data 25 de febrer de l´any 2013.

Exm. Sr. Alcalde-President de Ajuntament de la Comtal Vil.la de Besalú:

El Sr. Juan Rodriguez Lejarza, anb DNI 149XXX73M en representació de la Coalició ICV-EUiA D´Argelaguer, major d´edat, amb domicili: Major, 26 – Argelaguer (Garrotxa).

EXPOSO:
Teredo Oils Segunda Sucursal S.L. està interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl de la nostra comarca de la Garrotxa, existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs.
Es tracta de una tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal, la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats d’aigua, i de multitud de pous per a l’extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells, pel que es pot considerar una tècnica dolosament agressiva amb l’entorn Natural, al Paisatge i al Turisme dels nostres pobles, amb risc per a les nostres vivendes, empreses i propietats, de la Comarca de la Garrotxa.

DEMANO:
Que davant el risc per a la contaminació del subsòl i dels aqüífers derivada de l’aplicació de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, en pro de la conservació de l’espai natural dels nostres municipis, pobles i vil.les, i per aquests motius, proposem per al pròxim Ple del Ajuntament de Besalú l’aprovació de la: MOCIÓ D´ICV-EUiA-GARROTXA (INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS-ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA) EN SOLIDARITAT I RECOLÇAMENT AL AJUNTAMENT DE RIUDAURA I ALS SEUS VEÏNS PER A LA PROHIBICIÓ DEL FRACKING A CATALUNYA I GARROTXA, que Anex le registren (pàg ½). Gracies

*) DATUM:
El Conde de Besalú Wifredo, agradecido á la Virgen Santísima y por el bien de su alma y la de los suyos, y dels veïns del pueblo de Besalú, fundo en el año 858 la vil.la de Riodazari (Riudaura), y su monasterio de Santa Maria de Ridaura. Dedico su Iglesia á la Reina de los Cielos María, cuya fundación tuvo lugar el dia 1 de Octubre del año 858. Según se desprende del acta de fundación: “Proinde venerandus domnus Comes Vifredus ecclesiam que est in Comitatu Bisuldunense in villa Riodazari constructa habetur, cum propria voluntate”. El Conde Wifredo hizó donación al poble de Riudaura, de la Iglesia de Santa Margarita, con sus diezmos, primicias y oblaciones de fieles; de las rentas que percibía en varias alquerias y heredades, y de las casas que Wifredo poseía junto a Santa Margarita, con todas las tierras adyacentes, senaló el termino municipal de Riudaura: “de Oriente in Frarago, de Meridie in terminis de ipsos Balbos per ipsa media Serra, et sic pervadit per ipsa Serra usque in Gurgonigro, et injungit ad Aquabella usque supercilio montis, et pervadit in Collofrigido per ipsa Serra usque in Collo de Cannas, et pergit ad ipsa Sentigosa, et de Circi vero parte vadit per ipso medio rio quae dicunt Bianna”.
Argelaguer (Garrotxa), 25 de febrer de 2013 Signat: Juan R. Lejarza

MOCIÓ:

Atesa la sol·licitud presentada per Teredo Oils Segunda Sucursal S,L, a la Direcció general d’Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya per tal de fer prospeccions d’hidrocarburs a través de la tècnica del fracking a 3 municipis de la nostra comarca de la Garrotxa.

Atès que l’empresa Teredo Oils Segunda Sucursal S.L., està interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs. Aquests són uns tipus de gas i d’hidrocarburs que no es troben emmagatzemats en grans bosses en el subsòl, sinó que es caracteritzen per estar situats en roques de baixa permeabilitat i de baixa porositat, el que fa que la seva extracció sigui més complicada i que es necessiti d’una tècnica molt agressiva amb el medi ambient. Que es tracta de la tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal. Aquesta tècnica consisteix en perforar un pou en el subsòl profund, i es realitzen noves perforacions horitzontals per tal d’arribar a la major superfície possible. Per tal d’extreure el gas i els hidrocarburs que estan adherits a la roca mare, s’introdueixen grans quantitats d’aigua a una elevada pressió, amb la intenció de fracturar la roca i de que se n’alliberi l’hidrocarbur, sent extret a la superfície per la mateixa canalització. Per tal de millorar l’eficiència en la trencadissa de la roca, s’introdueix junt a l’aigua un còctel de substàncies químiques de més de 500 elements diferents, entre les que se’n troben de perilloses, com ara metalls pesants.

Atès que aquesta tècnica ja ha estat utilitzada a gran escala en els Estat Units (EE.UU). No obstant això, no es tracta d’una tècnica de gran eficàcia, que demana multiplicar les perforacions en diferents profunditats i construir un gran nombre de pous. A més, els percentatges de substàncies químiques que romanen en les profunditats i no són extrets a la superfície són molt elevats, pel que se’n deriven transferències als pous i aqüífers dels nostres pagesos. Arran de les nombroses trencadisses de roca, s’han arribat a mesurar petits terratrèmols sentits en les localitats properes als pous, amb risc per a les vivendes i propietats, recordem que la Garrotxa pateix terratrèmols naturals, tambè es zona volcanicà i per tant inestable. D’altra banda, el gas alliberat en les profunditats i no canalitzat per a l’explotació ha arribat a filtrar-se en els conductes de canalització d’aigua de consum humà i també a alliberar-se per la superfície del sòl, el que provoca la contaminació de l’aigua i el risc d’explosió davant de qualsevol flamarada accidental.

Així doncs, la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats d’aigua, de multitud de pous per a l’extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells, pel que es pot considerar una tècnica dolosament agressiva amb l’entorn natural. Per aquests motius, proposem per al pròxim Ple de L´Ajuntament de la Comtal Vil,la de Besalú (Garrotxa) l’aprovació dels següents acords:
Davant el risc per al nostre riu Fluvià, dins el terme municipal, comprès des de el municipi de Sant Ferriol fins mes enllà del Pont Medieval i al limit del Ajuntament de Maiá de Moncal, per la contaminació de substàncies químiques, en la conca alta de la Riera Riudaura tributarià del Fluvià, del subsòl, i dels aqüífers derivada de l’aplicació de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, i en pro de la conservació de l’espai natural dels nostres pobles i vil.les que es podrian veure afectats per la presència de nombrosos pous d’extracció i pels seriosos danys que se’n derivarien pel nostre poble de Basalú fruit de l’explotació industrial, acordem que:

ACORDS

Primer – El Ajuntament de la Comtal Vila de Besalú manifesta la seva solidaritat i recolçament, al Ajuntament de Riudaura i als seus veïns en la lluita per declarar Catalunya i la comarca de la Garrotxa lliure de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, Fracking.

Segon – Exigim al Govern de la Generalitat de Catalunya que suspengui els permisos d’investigació d’hidrocarburs per a iniciar les prospeccions per fracking al municipi de Riudaura, a la Garrotxa, i Catalunya, tant a l’empresa Teredo Oils Segunda Sucursal S.L., i a qualsevol altra, que ho demani amb les mateixes finalitats, fins que el Parlament de Catalunya no aprovi la Llei que impedeixi aquesta tècnica d’explotació, per raó dels seus greus impactes ambientals.

Tercer- El Ple de Ajuntament de Besalú entén que la comarca de la Garrotxa es una part d’un conjunt ambiental que conforma una riquesa natural d’alt valor, pel que s’oposa a la explotació d’hidrocarburs per mitjà de la tècnica de la fractura hidràulica vertical i d’altres igualment agressives en qualsevol municipi.

Quart- El Ajuntament de Besalú traslladarà al Ajuntament de Riudaura, al Consell Comarcal de la Garrotxa, a la Plataforma veïnal RiudauraJunts, els acords aprovats.
Argelaguer (Garrotxa), 25 de febrer de 2013 Signat: Juan R. Lejarza

Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

15 comentarios para “Moció ICV-EUiA-Garrotxa al Ple del Ajuntament Besalú en Solidaritat i Recolçament al Ajuntament de Riudaura i als seus veïns per a la prohibició del Fracking a Catalunya i Garrotxa”

 1. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura

  Marc Vidal (ICV-EUiA) al Sr. Felip Puig sobre el Fracking “Tan gran és el plat de llenties que algú s’emportarà com per autoritzar fracking?”


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 2. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura

  “Si ens hem d’encadenar a l’entrada del poble ho farem”
  Xènia Serrat, Riudaura (Garrotxa)
  Eulàlia Masana, alcaldessa de Riudaura, assegura que està tipa d’haver de mantenir les formes i clama que les autoritats encara no han entès que el poble no vol el fracking.
  Masana explica que la història de la fractura hidràulica a Catalunya, concretament a Riudaura, ha anat a la patacada i tot just ara l’Ajuntament comença a rebre algun document oficial.
  Exigeix a la Generalitat que ajudi el poble perquè “la Generalitat ens hi ha posat, la Generalitat ens n’ha de treure!”. Assegura que tot el poble es manté en bloc i ferm contra el fracking i que, encara que els estudis demostrin que podria ser rentable, “no volem el fracking, encara no ho han entès, no el volem de cap manera”. “Estic començant a perdre les formes, però a mi em toca defensar el meu poble i la meva gent, que per això em van triar”.
  Com a vilatana forma part de la comissió política de la Plataforma RiudauraJunts i treballen amb els grups parlamentaris i forces del poder per intentar frenar les actuacions. Es mostra sorpresa per la rapidesa de tot plegat, reivindica una anterior creació de la comissió de treball i es pregunta el per què de la precipitada decisió: “és una mica sospitós que el permís es concedís el 2 d’octubre i el 25 de novembre hi haguessin eleccions; a més, tenint en compte la magnitud del projecte i l’impacte, social i mediambiental, que té. Algú devia tenir molta pressa…”.
  Se senten absolutament desemparats i ignorats per part de la Generalitat, a qui creuen que correspon actuar amb contundència i rapidesa i, si s’escau, anar contra Espanya; perquè aquesta situació de manca de transparència en relació a la nova tècnica d’extracció també s’està vivint a punts de l’Estat espanyol. A més, “és molt curiós que, segons tinc entès, s’hagi retirat el permís d’una finca de la Duquessa d’Alba… i també m’agradaria saber si la Generalitat permetria això a sobre Pedralbes”.
  Riudaura tampoc se sent satisfet amb la resposta de la ciutat veïna Olot, amb la qual no ha aconseguit crear major sinèrgies perquè, tot i que s’ha declarat territori lliure de fracking, no ha acabat d’entendre que és una qüestió global de tots, que afecta tot el territori. “Els d’Olot veuen aigua de Riudaura i se la veuran contaminada”.
  Masana denuncia l’opacitat de tot plegat i assegura que “hi ha situacions molt sospitoses, no ho veiem gens clar”. A més, “cada vegada que em barallo amb mines, l’endemà a les nou em truca l’empresa”.
  Riudaura segueix en lluita i clama al món que no es rendirà; considera que aquest permís concedit per la Generalitat és “firmar la sentència de mort del poble”. Espera que les autoritats es posin les piles, però si els porten les màquines “ens encadenarem, no els deixarem passar, del més jove al més vell i del més baix al més alt; preferim que els nostres néts sàpiguen que en aquella carretera ens hi van atropellar les màquines que volien acabar amb la nostra vida que no pas que es destrossi el poble i els diguin que som els covards que vam fugir”.


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 3. […] als territoris lliures de fracking. ICV-EUiA-Garrotxa va presentar, el passat 25 de febrer, una moció per prohibir el fracking al municipi en solidaritat i recolzament a Riudaura, el municipi que pot […]

 4. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura

  47 municipis catalans s’han declarat lliures de fracking
  Blanca Gispert. BARCELONA. Lleida i sis municipis municipis més s’han sumat a la declaració de “territori lliure de fracking” durant aquesta setmana. Amb ells ja són 47 localitats que s’oposen obertament contra aquesta tècnica d’extracció d’hidrocarburs. Lleida, és la segona capital de província, després de Girona, que també s’afegeix a la iniciativa amb tots els vots a favor exceptuant l’abstenció del PP. Olot, Agramunt, Celrà, Artès, Rosselló i Camprodon també han rebutjat el model energètic i la fractura hidràulica com a mètode d’explotació del subsòl.
  Besalú és una de les properes localitats que votarà al ple de l’Ajuntament si vol sumar-se als territoris lliures de fracking. ICV-EUiA-Garrotxa va presentar, el passat 25 de febrer, una moció per prohibir el fracking al municipi en solidaritat i recolzament a Riudaura, el municipi que pot veure’s afectat per la fractura hidràulica.

  Cal destacar que el Ple de l’Ajuntament de Besalú ha donat suport a aquesta moció i demana a la Generalitat la suspensió dels permisos d’investigació d’hidrocarburs de Teredo Oils i altres fins que el Parlament no aprovi una llei que impedeixi aquesta tècnica d’explotació. També, el Ple ha arribat a l’acord en què “entén que la comarca de la Garrotxa es una part d’un conjunt ambiental que conforma una riquesa natural d’alt valor, pel que s’oposa a la explotació d’hidrocarburs per mitjà de la tècnica de la fractura hidràulica vertical i d’altres igualment agressives en qualsevol municipi”.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 5. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura

  Salvador Milà és diputat al Parlament de Catalunya pel grup parlamentari d’ICV-EUiA. Actualment és president de la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya; Portaveu d’ICV-EUiA a la Comissiós del Síndic de greuges i membre del Consell de Comunitats Catalanes a l’exterior. També és portaveu parlamentari en matèria d’infraestructures. Anteriorment havia ocupat el càrrec de Conseller de Medi Ambient i Habitatge del govern de la Generalitat de Catalunya (desembre 2003-abril 2006).

  FRACKING: TRENCAR EL TERRITORI PER UNA QUIMERA ENERGÈTICA
  Quimera és una creació imaginària de l’esperit que es pren com una realitat. Ara que s’ha posat de moda parlar de les preteses “quimeres” que els catalans perseguim, no està de més parlar de la nova quimera que ha aterrat sobre el nostre territori: la d’aquells especuladors, que a partir de dades geològiques més que ambigües, volen marcar territori, adquirint “per la cara” drets d’investigació i prospecció sobre centenars de milers d’hectàrees de territori d’arreu de Catalunya, algunes a cavall amb comunitats veïnes, per burxar els terrenys en busca de una nova modalitat d’hidrocarburs, -gas i/o petroli- dits “no convencionals”, per tal com –hipotèticament- no es troben en bosses o dipòsits sinó en forma de bombolles entre roques, etc. Per extreure aquests hidrocarburs s’han d’utilitzar tècniques força agressives per “trencar” literalment les roques, a partir de molts pous, en els que s’injecten grans quantitats d’aigua a pressió, sorres i productes químics, que després han de tornar en –en part- a la superfície. Cada pou genera, al seu voltant, la corresponent bassa per dipositar els llots de retorn, maquinària, espais de maniobra, camins d’evacuació etc., amb una ocupació mínima d’una hectàrea¡¡.

  No és difícil imaginar el que això pot representar pel nostre territori, pel paisatge, les afectacions ambientals, en especial pel que fa a l’aigua –escassa- i al medi natural, i en definitiva per la gent que viu i treballa –encara¡- a les comarques interiors, intentant tirar endavant activitats agrícoles, ramaderes, forestals, de turisme rural…etc. I això per afavorir un més que improbable “negoci” impulsat per empreses fantasma i personatges poc de fiar, que sols busquen fer-se amb uns “drets” d’explotació que després vendran a empreses gasistes o petrolieres.

  Davant d’això, resulta incomprensible –o no- l’actitud clarament afavoridora i encobridora que, fins ara, ha tingut el govern de CIU a la Generalitat de Catalunya, en tramitar els permisos de prospecció de forma merament burocràtica, sense informar a les administracions locals i als ciutadans afectats i amb una complaença manifesta, amb la justificació ridícula de que es tracta de “conèixer i investigar”…a veure si Catalunya es pot convertir en un nou “país del or negre”¡¡¡ Una altra vegada es demostra que, davant la manca de projectes de veritable modernització ecològica del país, Convergència somnia en “quimeres”, ja siguin EUROVEGAS o el gas no convencional¡¡.

  El cas més preocupant és el de la concessió coneguda com “Ripoll” que afecta a municipis de La Garrotxa, Ripollès i Osona que ja disposa de permisos de prospecció –no sols d’investigació- i que té ja pous a punt de reobrir a Riudaura, a la que el Departament d’Indústria de la Generalitat ha concedit facilitats en forma de reducció de fiances i garanties.

  Aquesta indissimulada aposta pel fracking, posa en evidència que els actuals dirigents polítics –i econòmics- de Catalunya i d’Espanya continuen fiant-ho tot al manteniment del vell model energètic, a la busca desesperada de nous combustibles fòssils –petroli, gas, carbó…- per més que sapiguem que són més contaminants, més cars, més obsolets, i que estem davant del seu proper esgotament. Entretant, a molts països d’Europa i el món, amb més visió de futur i més compromís ambiental, s’ha optat per prohibir o suspendre temporalment el fracking, i s’està apostant per impulsar les energies renovables, l’estalvi i l’eficiència energètica i dels recursos naturals, com a part d’un projecte de modernització ecològica, en el marc d’una nova “economia verda i social”, capaç de generar nova ocupació, innovació econòmica, estalvi, eficiència, preservar el medi i generar benestar.

  Què esperem a Catalunya per canviar el “xip”?

  Salvador Milà Diputat del Grup parlamentari ICV-EUiA Parlament de Catalunya
  http://agorafracking.wordpress.com/room-for-debate/salvador-mila/

 6. Lejarza said


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 7. Lejarza said

  Xerrada per a empreses
  Publicat el 1 març 2013 per admin
  El proper dia 7 de Març a partir de les 8 de la tarda tindrà lloc a la Sala d’Actes de l’IES Garrotxa la xerrada sobre el fracking per a empreses de la comarca de La Garrotxa.

  L’objectiu de la xerrada és donar a conèixer als empresaris de la comarca quina és la situació actual sobre els permisos concedits per a la investigació i explotació d’hidrocarburs no convencionals, quines tècniques pensen utilitzar (el fracking) i quins riscos suposa tot plegat per l’activitat econòmica de La Garrotxa.

  Per poder assistir-hi (és un acte obert) només cal que envieu un email a info@riudaurajunts.cat o bé truqueu al 618 61 53 01 (Blanca).

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 8. lejarza said

  RiudauraJunts presenta un recurs per anul·lar el permís de Teredo Oils
  Publicat el 2 març 2013 per admin
  El passat dia 20 de Febrer l’Associació Riudaura Junts contra el Fracking va presentar un recurs demanant l’extinció del permís per a la investigació d’hidrocarburs anomenat Ripoll i que afecta el municipi.
  El motiu de la presentació de l’esmentat recurs és la no entrega per part de l’empresa a qui fou atorgat el permís, Teredo Oils Limited Segunda Sucursal en España, del pla de labors d’investigació. Tràmit al que per llei estava obligada a atendre en un màxim de 3 mesos després de la concessió del permís, que fou el 2 d’Octubre de 2012.
  En virtut de la legislació vigent, aquesta omissió constitueix un incompliment de les condicions de l’atorgament que provocaria l’anul·lació del permís.
  Riudaura Junts confia que el recurs pugui prosperar i que les autoritats facin complir la llei a l’empresa Teredo Oils donant per extingit el permís després de l’incompliment esmentat en aquesta nota.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 9. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura

  ICV-EUiA alerta dels perills del fracking en una campanya
  Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) ha iniciat una campanya informativa per alertar dels perills del fracking, sobretot en aquells municipis de les comarques d’Osona, el Ripollès i la Garrotxa on s’han concedit els permisos per a la investigació d’hidrocarburs, susceptibles de la implantació del sistema. L’eurodiputat per ICV-EUIA, Raül Romeva, ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida de la iniciativa, aquest divendres al matí a la seu d’ICV Osona.

  Romeva ha destacat la importància de fer córrer la veu sobre els inconvenients del fracking. Argumenta que no tan sols afecta Catalunya, sinó també tot Europa. Per aquesta raó, els pamflets i els materials gràfics de la campanya han estat traduïts a altres idiomes, ja que en un futur es pretén estendre arreu.

  “El fracking va més enllà de Catalunya, és un aspecte que afecta tot Europa i determina el model energètic europeu’’, comenta el diputat d’ICV. Sobre aquest model, ha titllat de fal·làcies aquelles veus com la del comissari europeu d’energia, Gunther Oettinger, que assegura que el fracking és necessari per reduir el volum d’importació i aconseguir una autonomia en el subministrament energètic.

  ICV s’ha reunit els darrers dies amb la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) per conèixer dades de la comarca de primera mà, i poder formular preguntes i proposicions conjuntament a Brussel·les. D’altra banda, s’estan portant a terme gestions per tal d’aconseguir una trobada amb la Direcció General d’Energia Europea per argumentar els perills d’aquest sistema.

  Romeva no ha desaprofitat la ocasió per sumar veus en contra del fracking, assegurant que cada vegada són més les representacions polítiques que s’hi adhereixen. Lamenta, però, que des de la Generalitat no es faci un exercici de transparència per tal d’informar als municipis i ciutadans que podrien veure’s afectats, de quins són els contactes establerts amb les empreses explotadores i quins perills mediambientals podrien generar aquest sistema d’extracció. Per aquest motiu, des de ICV consideren bàsica la promoció de campanyes com la que s’ha iniciat avui a la capital osonenca.

  La campanya es traslladarà a altres zones de Catalunya. La segona parada de la comitiva ecosocialista contra el fracking serà a les terres de l’Ebre i Lleida.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 10. lejarza said

  COMPROMÍS D’ORÍS
  Comunicat de premsa de la Plataforma aturem el Fracking
   Us informem que la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) hem convocat al municipi d’Orís (Osona) el dia 23 de març a les 17h a tots/es els alcaldes/esses dels municipis que estan dins els permisos d’exploració d’hidrocarburs anomenats RIPOLL i LLEONARDO, així com a tots els presidents/entes dels consells comarcals de les comarques també afectades. En aquesta trobada es signarà el compromís d’Orís on es manifesta el rebuig al Fracking i ala vegada el recolzament a l’urgent canvi de model energètic basat en les energies renovables.
   La iniciativa d’aquesta trobada pretén enllaçar la mobilització ciutadana i els càrrecs electes del territori afectats per l’amenaça del Fracking i junts manifestar el nostre malestar i les nostres pors pels projectes d’explotació d’hidrocarburs a Catalunya. La PAF creu vital que tot el territori és manifesti clarament en contra d’aquesta tècnica i que es denegui la concessió del permís d’investigació LEONARDO per part del       Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, se suspengui el permís RIPOLL i s’eviti la futura concessió de la seva explotació,  que quedaria en mans Govern de l’Estat d’acord amb la legislació espanyola aplicable.
   La PAF dels territoris afectats pel permís DARWIN ha convocat el 13 d’abril a Agramunt el mateix acta amb els alcaldes i alcaldesses dels respectius municipis afectats.
   Volem transformar aquesta amenaça, amb la mobilització popular i la complicitat de les administracions més lligades al territori, en una oportunitat de transició a les energies renovables, descentralitzades i no depenents de les grans multinacionals. Aquest és el repte cap a una veritable sobirania energètica i esdevindrà  dinamitzador econòmic en el camí vers la sortida de la crisi. Per tot això és necessari fer una crida a la societat civil perquè encoratgi als seus responsables municipals a ser part activa en el rebuig al Fracking, a comprometre’s amb el repte de la transformació energètica, i se sumin al compromís.
   Per altre banda La PAF també vol mostrar la seva satisfacció per totes les mocions municipals i territorials que proclamen els territoris lliures de Fracking i que s’han aprovat al llarg del país. Ja són 70 municipis, la gran majoria amb el vot unànime de tots els regidors presents, i cada dia se’n sumen de nous.
   Finalment volem donar el nostre recolzament a totes les iniciatives parlamentàriesque vagin encaminades a demostrar les grans afectacions que tindria el Fracking sobre la salut de les persones, el medi natural, el patrimoni, el desenvolupament i la identitat d’aquestes zones – acreditades en l’estudi encarregat pel Parlament Europeu – així com la seva qüestionable eficàcia per solucionar els problemes energètics i econòmics. Demanem decididament que aquest debat és faci amb urgència i de manera transversal i transparent, cosa que no ha passat fins al moment.
   Apostem per resoldre la dependència energètica d’acord amb els criteris de sostenibilitat i compatibilitat amb el medi ambient i la vida i com a oportunitat per generar ocupació, sempre respectant i potenciant el patrimoni i els recursos naturals; i finalment diem SÍ al futur del territori i a la seva gent.
  Millor vius que fòssils! 7 març 2013
  Municipis que han aprovat la moció de territori lliure de Fracking (6 març 2013)
  ALT EMPORDÀ: Figueres,
  ANOIA: Argençola,
  BAGES: Artés,
  BARCELONÉS: Santa Coloma de Gramenet,
  BERGUEDÀ: Puig-reig, Gironella, Casserres
  GARRAF: Sant Pere de Ribes,
  GARRIGUES: Les Borges Blanques,
  GARROTXA: Consell Comarcal, Olot, Sant Aniol de Finestres, Riudaura, Besalú
  GIRONES: Girona, Celrà,
  LA SELVA: Blanes,
  MARESMA: Sant Cebrià de Vallalta,
  MONTSIÀ: Ulldecona, La Sénia
  NOGUERA: Consell Comarcal, Balaguer, Ponts, Preixens, Baldomar, Artesa de Segre, Montgai
  OSONA: Vic, Prats de Lluçanès, Sant Pere de Torelló, Torelló, Tona, Sant Hipòlit de Voltregà, Calldetenes, Olost, Montesquiu, Manlleu, Roda de Ter, Sant Vicenç de Torelló, Folgueroles
  PLA DE L’ESTANY: Banyoles,
  RIPOLLÈS: Ripoll, Ribes de Freser, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol, Vallfogona del Ripollès.
  SEGARRA: Cervera, Ribera d’Ondara, Torà, Torrefeta i Florejacs, Biosca, Sanaüja, Els Plans de Sió, Guissona,
  SEGRIÀ: Lleida, Rosselló,
  SOLSONES: Solsona, Llobera, Pinós,
  TERRA ALTA: Pinell de Brai
  URGELL: Agramunt, Tornabous, Belianes, Castellserà
  VALLÉS ORIENTAL: Granollers, Sant Celoni, La Garriga,
  BAIX MAESTRAT: Benicarló, La Jana,
  PROVINCIES: Lleida
  Municipis del permís RIPOLL convocats el dia 23 de març:
  Municipis del Ripollès: Ogassa, Sant Pau de Seguries, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol, Ripoll, les Llosses, Vallfogona de Ripollès, Ribes de Freser. Consell Comarcal.
  Municipis de la Garrotxa: la Vall de Bianya, Riudaura, Olot, la Vall d’en Bas, les Preses, Sant Feliu de Pallerols, Sant Joan les Fonts, Santa Pau. Consell Comarcal.
  Municipis d’Osona: Santa Maria de Besora, Sora, Vidrà, Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Sant Pere de Torelló, Orís i Santa Maria de Corcó. Consell Comarcal.
  Municipis del permís LEONARDO convocats el dia 23 de març:
  Municipis d’Osona: Calldetenes, Folgueroles, Gurb, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Lluçà, Manlleu, Muntanyola, Olost, Orís, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d’Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Sadurní d’Osormort, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Corcó, Sobremunt, Sora, Tavèrnoles, Tavertet, Torelló, Vic i Vilanova de Sau. Consell Comarcal.
  Municipis del Bages: Avinyó, Gaià, Sant Feliu Sasserres. Consell Comarcal.
  Municipis del Berguedà: Borredà, Puig-reig, Olvan, La Quar, Sta. Maria de Merlès i Sagàs. Consell Comarcal.
  Municipis de la Garrotxa: La vall d’en Vas. Consell Comarcal.
  Municipis del permís DARWIN convocats el dia 13 d’abril:
  Agramunt, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Balaguer, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Biosca, Cabanabona, Calonge de Segarra, Camarasa, Castellfollit de Riubregós, Castellserà, Cubells, els Plans de Sió, Foradada, Guissona, Ivorra, la Molsosa, la Sentiu de Sió, Llobera, Massoteres, Montgai, Oliola, Ossó de Sió, Penelles, Pinós, Pinell de Solsonès, Ponts, Preixens, Puigverd d’Agramunt, Sanaüja, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Tornabous, Torà, Torrefeta i Florejacs i Vilanova de l’Aguda.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 11. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura

  ICV-EUiA inicia una campanya a tot el territori perquè els ciutadans rebutgin el ‘fracking’ com a tècnica per obtenir energia

  Romeva assegura que la rendibilitat econòmica de l’extracció per trencament del subsòl de gas i petroli encara està per demostrar
  Lleida (ACN).- ICV-EUiA ha iniciat una campanya per tot el territori per conscienciar els governs europeus i català i sobretot als ciutadans que el ‘fracking’ no és una bona inversió pel territori. L’eurodiputat Raül Romeva ha assegurat aquest divendres a Lleida que mentre aquesta tècnica per extreure gas i petroli del subsòl injectant aigua a pressió barrejada amb productes químics té un impacte ambiental “brutal”, encara no s’ha demostrat la seva rendibilitat econòmica. “Amb la campanya intentem donar suport a aquelles veus de la Comissió Europea que estan demanant aplicar el principi de precaució i per aconseguir-ho cal que la gent es planti i digui no al fracking”, ha explicat Romeva.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 12. lejarza said

  El bullici de la societat civil
  Els qui veuen perillar la terra es posen les piles per treballar contra el fracking
  Xènia Serrat. BARCELONA
  Les alarmes pel fracking s’estenen com la pólvora entre la societat civil, i, associacions de joves, plataformes d’afectats, partits polítics… inicien i impulsen campanyes en contra d’aquest mètode d’extracció.
  Així doncs, fins ara els únics que feien una campanya dura contra la fractura hidràulica eren les associacions de veïns afectades als territoris objecte d’investigació; això, però, està canviant, i la societat civil, des de qualsevol nivell, se solidaritza i participa en la lluita contra el fracking.
  Un exemple recent és la iniciativa dels joves d’Arran de la Garrotxa. L’associació ha elaborat un cartell que, a través de la figura humana i la simbolització de la contaminació de la sang, aposta severament per intentar combatre el fracking, conscienciar a la ciutadania i fer pressió al Govern per tal que aturi els permisos concedits i avanci cap a la sobirania energètica.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 13. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura

  Torres: “Si Teredo Oils inicia les prospeccions a l’estiu la Generalitat s’hi oposarà”

  Blanca Gispert. REUS. En nom de l’exectutiu, Torres es pronuncia sobre les qüestions més controvertides d’aquesta tècnica d’extracció d’hidrocarburs. El secretari, explica la funció del grup interdepartamental i reconeix que la Generalitat hauria d’haver informat amb més detall sobre el Projecte Ripoll i critica l’empresa britànica per la seva opacitat. D’altra banda, vol deixar clar que l’actuació del Govern en la concessió de permisos d’investigació és en qualsevol cas, rigurosa i estricta amb la legalitat.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 14. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura

  Conferencià a Argelaguer, els perills del Fracking
  Data 30 de marc de 2013 a les 19 hores. Els Perills del Fracking a Catalunya. Lloc Ajuntament d´Argelaguer Sala de Plens.
  Organitza: Ajuntament d´Argelaguer i Argelaguer en transició.
  Conferenciant: Llorenç Planagumà Guàrdia, geòleg, membre del Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST), col.laborador d`Alba Sub i militant de Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA/Garrotxa).
  La xerrada tindrà lloc el proper dissabte 30 de març a les 19h a l’Ajuntament d’Argelaguer. En aquesta conferència s’analitzaran els riscos i la lògica que hi ha al darrera la tècnica del fracking que es preveu utilitzar a diferents concessions per a l’extracció d’hidrocarburs a Catalunya i que està provocant una important mobilització social.
  El mes d’octubre de 2012, entitats, ajuntaments i diverses persones es van començar a preocupar en sortir a exposició pública dues concessions anomenades Leonardo i Darwin que afectaven la Catalunya interior: Osona, el Ripollès, la Garrotxa, el Berguedà, la Segarra,… i, amb la sorpresa, que un any abans ja havia estat concedit un permís d’investigació anomenat Ripoll i que afectava sobretot la Garrotxa i el Ripollès.
  En cap d’aquestes concessions s’anomena explícitament la tècnica de la fractura hidràulica (fracking) però es deixa oberta la possibilitat de poder-la utilitzar. Aquest fet queda més que clar quan s’investiga els currículums de les empreses implicades o concessionàries, que utilitzen aquesta tècnica habitualment.
  Cal que el poble de Catalunya faci seus els plantejaments de la Plataforma AntiFracking i demani que s’aturin aquestes investigacions. No volem el fracking perquè no ens durà a la sobirania energètica, ni per recursos disponibles en el subsòl ni pels impactes que generarà en el territori. Volem un canvi de model a través d’energies renovables netes per arribar a la independència energètica i així conservar el territori per les generacions futures.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 15. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura

  Anul·len el permís per buscar gas a la Garrotxa i al Ripollès. L’empresa Teredo Oils té 15 dies per recórrer la decisió del Departament d’Empresa i Ocupació
  Diari de Girona (DdG) GARROTXA OLOT | XAVIER VALERI Empresa i Ocupació ha deixat sense efecte el permís Ripoll, que permetia a l’empresa Teredo Oils buscar hidrocarburs a la Garrotxa i el Ripollès. El motiu de l’anul·lació del permís és el fet que l’empresa Teredo Oils no va presentar el pla anual de labors en el termini exigit pel Departament d’Energia i Mines. Les previsions de treball s’havien de presentar abans del 5 gener. L’extinció del permís encara no és ferma, perquè Teredo Oils pot presentar-hi al·legacions en els propers quinze dies. Ara bé, si ho fa, ha de demostrar que l’empresa no és responsable d’haver incomplert l’obligació de presentar el pla de labor. 
  L’autorització es va concedir per sis anys. En un principi, Teredo Oils havia de pagar una fiança inicial de 5,8 milions d’euros (MEUR), però el Govern li va rebaixar la garantia a un dipòsit inicial de 200.000 euros. L’autorització Ripoll abastava 51.200 hectàrees de la Garrotxa, el Ripollès i Osona. Els municipis de la Garrotxa que han quedat lliures de prospeccions són Riudaura, Olot, Santa Pau, la Vall d’en Bas, les Preses i Sant Feliu de Pallerols. Els del Ripollès són Campdevànol, Les Llosses, Ogassa, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries i Vallfogona de Ripollès. Tots els ajuntaments afectats i l’empresa Teredo Oils han rebut el comunicat d’Energia i Mines.
  El termini estava establert en l’autorització de prospeccions emesa per Energia i Mines a l’octubre del 2012. Fa pocs dies la Plataforma Riudaura contra el Fracking va presentar un recurs, en el qual va demanar l’extinció del permís Ripoll per la manca de presentació del pla de labors. 
  La portaveu de la Plataforma contra el fracking, Blanca Gómez, ha assenyalat que continuaran les accions contra el fracking. Segons ella, l’empresa encara disposa de 15 dies per presentar al·legacions. “Cal molta prudència”, ha dit. A més, ha indicat que continuaran les accions perquè la Generalitat també deixi sense efecte els permisos Leonardo a la Segarra i Darwin a Osona. 
  la Platafoma Atrurem el fracking d’àmbit català ha qualificat “de gran victòria” la decisió del Govern. Han definit de punt d’inflexió l’anul·lació del permís de cara a la resta de sol·licituds. 
  L’anul·lació del permís deixa sense efecte les previsions anunciades pel gerent de Teredo Oils, Philip Paris, que preveien l’inici de les prospeccions a Riudaura per abans de l’estiu i tot seguit a Vallfogona del Ripollès i Sant Joan de les Abadesses. 
  El permís Ripoll va generar una gran mobilització contra el fracking a la Garrotxa i el Ripollès. En ambdues comarques es van crear plataformes que han organitzat una multiplicitat d’actes de protesta. També va generar una varietat d’adhesions polítiques. C’s, ICV-EUiA, CiU, ERC i PSC van ser a Riudaura per exposar el seu compromís contra el fracking.

  La Generalitat inicia el procés per anul·lar el permís de Teredo Oils

  Comunicat Oficial de la Generalitat de Catalunya:

  “Davant de l’incompliment per part del titular de les condicions establertes en l’autorització, el Departament d’Empresa i Ocupació ha iniciat el procediment d’extinció del permís d’investigació d’hidrocarburs ‘Ripoll’, atorgat a l’empresa Teredo Oils Limited. Això significa que el Departament d’Empresa i Ocupació ha decidit deixar sense efecte l’autorització atorgada el passat mes d’octubre, un cop finalitzi el procediment abans esmentat. El permís ‘Ripoll’ autoritzava l’empresa Teredo Oils Limited a investigar l’existència d’hidrocarburs en el subsòl d’una àrea de 51.200 hectàrees de les comarques de la Garrotxa, Osona i el Ripollès.

  L’empresa no ha presentat el pla anual de labors corresponent a l’any en curs, document preceptiu que ha de ser autoritzat per la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial. Aquest és un motiu suficient per a retirar-li el permís. El Departament ha comunicat la seva decisió a l’empresa i als ajuntaments afectats. L’empresa té dret a presentar al·legacions en un termini de quinze dies. Si no ho fa o si aquestes al·legacions no demostren la falta de responsabilitat de l’empresa en l’incompliment de les seves obligacions, l’extinció de l’autorització d’investigació serà ferma.”

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza ICV-EUiA

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: