Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El perill del fracking a Catalunya

Posted by lejarza en 23 febrero, 2013


Llorenç Planagumà Guàrdia
 geòleg, membre del Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST) i militant D´Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) Olot a la Garrotxa, asesor de la plataforma RiudauraJunts:

El perill del fracking a Catalunya Osona, Ripollès, Garrotxa, Berguedà, Segarra

El perill del fracking a Catalunya Osona, Ripollès, Garrotxa, Berguedà, Segarra

.-En el context de la crisi energètica, s’analitzen els riscos i la lògica que hi ha al darrera la tècnica del fracking que es preveu utilitzar a diferents concessions per a l’extracció d’hidrocarburs a Catalunya, que està provocant una important mobilització social.
El mes d’octubre passat, entitats, ajuntaments i diverses persones es van començar a preocupar al sortir a exposició pública dues concessions anomenades Leonardo i Darwin que afectaven la Catalunya interior: Osona, el Ripollès, la Garrotxa, el Berguedà, la Segarra,… i, amb la sorpresa, que un any abans ja havia estat concedit un permís d’investigació anomenat Ripoll i que afectava sobretot la Garrotxa i el Ripollès.
En cap d’aquestes concessions s’anomena explícitament la tècnica de la fractura hidràulica (fracking) però es deixa oberta la possibilitat de poder-la utilitzar. Aquest fet queda més que clar quan s’investiga els currículums de les empreses implicades o concessionàries, que utilitzen aquesta tècnica habitualment.
Però què és la fractura hidràulica? El fracking, com es coneix usualment, és una tècnica moderna que es va començar a utilitzar a partir del 2002, que consisteix en una perforació en vertical a gran profunditat (de 2.000 a 3.000 metres) i posteriorment en horitzontal per dins l’estrat on hi ha localitzats els hidrocarburs (gas o petroli) fins a uns 2.000 metres de distància. Posteriorment s’injecta aigua a gran pressió per fracturar la roca junt amb una sopa de sorres i elements químics per dissoldre-la. Tot aquest procés provoca que s’incrementi la permeabilitat de la roca i així poder extreure el petroli o el gas que estava atrapat en petites vacuoles dins la roca.
Aquesta tècnica és tecnològicament molt avançada però comporta uns riscos ambientals i socials molt elevats:
a) Perill de contaminació d’aqüífers al utilitzar productes químics. Una part (el 20%) d’ells es calcula que no es poden tornar a extreure i resten en el subsòl. Això pot comportar contaminació a aqüífers profunds i també superficials si les maniobres amb els tubs de la perforació no es realitza correctament.
b) Sobreexplotació d’aqüífers al ser una tècnica que necessita molta aigua. Són habituals injeccions de 12.000 a 24.000 metres cúbics, que és l’equivalent a 12 o 24 piscines olímpiques.
.c) Trànsit i soroll típic d’una indústria pesada. Aquestes explotacions funcionen com una indústria pesada amb el conseqüent transit de grans camions, la qual cosa, en un ambient rural, afecta la tranquil·litat i salut de les persones.
d) Impacte en el paisatge, per les grans extensions que es necessita ocupar a les explotacions, equivalent a més d’una camp de fútbol. En un entorn rural això comporta una agressió al medi i un impacte visual d’extraordinàries proporcions, al repetir-se la petjada de l’explotació per tot el territori.
e) Petits terratrèmols generats per càrrega o extracció d’aigua al haver-hi falles properes.
L’ús d’aquesta tècnica és conseqüència de l’esgotament de les reserves de petroli convencional que des del segle XIX s’estan explotant, i que ha estat la sang de la societat industrial des dels anys 20 al facilitar el transport i l’accés a energia barata i molt eficient. En aquests moments es calcula que el petroli fàcil d’extreure, i per tant el més barat, ja s’està exhaurint, el que provoca un increment del preu que fa rentable que s’intentin tècniques com el fracking, que requereixen molta inversió i, alhora, amb molt poca tassa de retorn energètic (diferència entre l’energia utilitzada per l’extracció i la que dóna els hidrocarburs extrets).
El fracking és una prova més que estem tocant els límits dels recursos geològics i ecològics. La lògica capitalista del benefici i el fet de no internalitzar l’impacte ambiental en els balanços de les empreses fa que es generin greus impactes socials i ambientals en diferents territoris del planeta. En aquests moments és urgeix un canvi de model, ambiental i socialment més just. Però pels caires que agafa aquesta crisis sistèmica no sembla que aquest sigui el camí, sinó tot el contrari, la lluita pels pocs recursos naturals que queden en el planeta, sobretot el petroli, està servint per mantenir una elit amb una elevada riquesa. A aquests sectors ja els interessa que el 99% de la humanitat arribi a nivells de pobresa suficients i que mantinguin un baix consum d’aquests recursos naturals cada cop més magres, enlloc de fer el que realment seria necessari: socialitzar els recursos per a poder decréixer i repartir-los de manera sostenible entre el conjunt de la població.
En aquest canvi de model Catalunya no en queda exempta, ja sigui en forma de retallades brutals com de feblesa de l’administració que ha de vetllar pels interessos de la comunitat. I és en aquest darrer aspecte, en el marc d’una administració feble, on les empreses fan i desfan segons els seus interessos, que ens trobem aquestes concessions d’hidrocarburs. Sinó no s’entén com la concessió Ripoll, que a diferència de les altres concessions el permís d’investigació ja està adjudicat, esdevé més una història típica de països poc democràtics i amb estructures d’estat molt febles que d’un país modern i amb una democràcia ben establerta. Aquesta concessió que agafa bona part de la Garrotxa i del Ripollès i una part d’Osona es va concedir a una empresa que es diu Teredo Oils Limited propietat d’un multimilionari excèntric de 94 anys. El procediment habitual en aquests permisos seria, si l’administració que ens governa és seriosa i rigorosa, primer analitzar l’impacte ambiental que pot generar aquestes explotacions en el territori, informar i copsar l’opinió de la població que hi viu i finalment, si cap de les dues anteriors és negativa, concedir l’explotació. Però l’única informació que va tenir Riudaura, indret on l’empresa vol començar, i on als anys 60 es va localitzar gas però es va descartar per la seva baixa rendibilitat, fou de l’empresa i l’excèntric multimilionari. Mesos més tard les entitats ecologistes locals alertaren que calia fer un seguiment estricte de les operacions d’aquesta empresa, perquè les informacions eren contradictòries, l’administració en deia una i l’empresa una altra. En aquest marc és on tots i totes hem de reflexionar en el fet que, a part de vendre’ns el territori per un plat de llenties (hi ha molt poques reserves de gas), ho fem a petites empreses que aprofiten el que les grans no volen i on la seguretat per la realització d’aquests tipus d’explotacions genera encara molts més dubtes i més riscos d’impacte ambiental.
Per això cal que el poble de Catalunya faci seus els plantejaments de la Plataforma AntiFracking i demani que s’aturin aquestes investigacions. No volem el fracking perquè no ens durà a la sobirania energètica, ni per recursos disponibles en el subsòl ni pels impactes que generarà en el territori. Volem un canvi de model a través d’energies renovables netes per arribar a la independència energètica i així conservar el territori per les generacions futures. Per això cal inversió en investigació i tecnologia, inversió que recuperarem en el futur en estalviar en la factura energètica les importacions d’hidrocarburs (actualment el 70% ens ve de fora de Catalunya). La implantació d’aquestes energies renovables també ha de ser socialment justa, és a dir no controlada per grans empreses sinó per cooperatives locals o empreses públiques per així no caure en la lògica de l’enriquiment d’uns pocs. Cal pensar que en el futur hem de disposar de menys, amb més eficiència i més equitat.

Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

6 comentarios to “El perill del fracking a Catalunya”

 1. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  LLEIDA CAPITAL ES DECLARA LLIURE DE FRACKING
  febrer 23, 2013
  Al ple d’ahir a la Paeria, es va aprovar la moció per declarar Lleida lliure de fracking amb tots els grups a favor, exceptuant l’abstenció del PP. Lleida és la segona capital de província, desprès de Girona, en rebutjar aquesta tècnica extractiva i aquest model energètic.
  Municipis Lliure de Fracking
  Ja son 47 els pobles i ciutats que ho han fet: La Jana, Prats de Lluçanès, Balaguer, Vic, Ulldecona, Ribes de Freser, Sant Pere de Torelló, Torelló, Ribera d’Ondara, Ponts, Cervera, Sant Celoni, Les Borges Blanques, Sant Hipòlit de Voltregà, Calldetenes, Olost, Figueres, Gironella, Montesquiu, Girona, Sanaüja, Riudaura, Sant Cebrià de Vallalta, Banyoles, Tornabous, Manlleu, Els Plans de Sió (Segarra), Olot (Garrotxa), Agramunt, Celrà, Artès, Rosselló, Lleida i Camprodon. I la previsió, és que el degoteig sigui constant les pròximes setmanes.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 2. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  El Govern insisteix que Teredo no pot extreure gas amb l’actual permísRepresentants del Departament d’Empresa i Ocupació asseguren a diputats i alcaldes d’ERC que no es considerarà el projecte “d’interès general” la qual cosa pot dificultar les expropiacions.
  http://www.naciodigital.cat/lagarrotxa/noticia/10889/govern/insisteix/teredo/no/pot/extreure/gas/amb/actual/permis
  Fa uns dies, el director general de Teredo Oils, Phillip Paris, va sorprendre anunciant a TV Girona que tenien la intenció d’iniciar l’extracció de gas a Riudaura aquest mateix estiu. És impossible saber si el responsable de l’empresa va fer una catxa o bé realment creu que pot passar per sobre de les autoritats i la legislació del país, però sigui com sigui des del Govern s’insisteix que el permís d’investigació concedit en cap cas permet cap tipus d’extracció.

  Així ho van transmetre Xavier Gibert i Pere Palacín, secretari general d’Empresa i Ocupació i director general d’Energia i Mines respectivament, a una delegació d’Esquerra molt preocupada per les decleracions de Paris. Aquest divendres es van reunir a Barcelona amb els diputats Pere Bosch i Marc Sanglas així com diversos alcaldes i regidors d’Osona, la Garrotxa, el Ripollès i la Segarra, comarques afectades pels diversos permisos concedits o pendents d’autoritzar.

  Els republicans els van reclamar la suspensió del permís d’investigació Ripoll –que afecta 50.000 hectàrees del Ripollès, la Garrotxa i Osona- almenys fins que la comissió creada pel Govern no tingui el dictamen sobre la taula. De fet, és una posició que comparteix bona part de l’oposició i que forma part del Compromís del Bover signat a Riudaura. Per la seva banda, els representants d’Empresa i Ocupació no es mouen de la versió que mantenen des de fa setmanes: investigar en cap cas equival a explotar i conèixer els recursos del subsòl és un element positiu.

  Els projectes no seran d’interès general

  La principal novetat de la reunió d’aquest divendres és que els representants del Govern van explicar que els projectes no es consideraran “obra d’interès general”. Un fet que pot donar més marge de maniobra als municipis i que, sobretot, dificultarà les hipotètiques expropiacions per iniciar els treballs d’investigació sobre el terreny.

  “Si és així, els ajuntaments hi tenim molt a dir perquè els planejaments urbanístics són molt restrictius a poder fer extraccions” explica Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló.

  ICV vol els ajuntaments i els antifracking a la comissió d’estudi

  Malgrat les múltiples peticions de suspendre el permís concedit a Teredo Oils la posició oficial del Govern és que no farà cap moviment abans que la comissió que ha creat tingui un dictamen.

  ICV, per la seva banda, vol que tant els ajuntaments afectats, els grups parlamentaris, la Plataforma Aturem el Fracking així com tècnics independents puguin participar en aquest grup de treball que té tres mesos per fixar la posició de l’executiu. Tot i això, en el moment d’anunciar-ne la creació, el conseller de Presidència Francesc Homs va assegurar que només estaria format per tècnics i càrrecs intermedis dels diversos departaments de la Generalitat implicats.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 3. lejarza said

  Fracking: Otra estafa tipo burbuja (¡Una más!)
  Antonio Ruiz de Elvira
  El mundo es hoy feliz: Hemos encontrado petróleo y gas, de nuevo, y está en todas partes, no solo en Arabia Saudita y los países del Golfo. En Torreperogil, Jaén, Andalucía, España, las casas tiemblan con las explosiones que buscan el gas en las pizarras de Sierra Nevada. ¡Albricias!

  En Wall Street están desde hace unos años cómo chicos con zapatos nuevos (o mejor hoy: Cómo chicos con una nueva play station) porque se sienten capaces de convencer a los inversores de que otra vez hay una inversión segura (en la cual ellos, por supuesto no van a poner ni un euro) al estilo de las maravillosas ”preferentes”. Lo mismo que se hizo con el ”ladrillo” (hay un millón de pisos vacíos en España) hoy se está haciendo con el gas y el petróleo que empapan las pizarras de las tierras del planeta: Como se puede, hoy, perforar horizontalmente, y forzar a esas pizarras a que suelten el gas y el petróleo que contienen, ya tenemos la solución al problema energético, sobre todo la solución para las empresas que lo extraen y para los bancos que lo financian siempre con dinero de otros.

  ¿Es todo tan bello? Lean esto.

  El concepto básico es lo que se llama EREI (energía recobrada dividida por la energía invertida para recobrarla) o tasa de retorno energético. Mediante la caza-recolección se obtiene un EREI de alrededor de 1.05, lo suficiente para que si todos los miembros de grupos pequeños trabajan, sea posible criar algunos niños y vivir siempre al borde de la extinción si una sequía se prolonga demasiado o si las inundaciones alejan del territorio toda la caza.

  La agricultura primitiva, la primera revolución energética, proporciona EREIs del orden de 1.2 a 1.6, lo que garantiza la supervivencia del grupo y queda un sobrante para parásitos sociales, además de proporcionar a otros grupos cazadores-recolectores la oportunidad de riqueza rápida mediante el robo de lo que los agricultores almacenan.

  La sociedad vivió con EREIs de este orden, quizás de hasta 1.8 en la Holanda del siglo XVII y XVIII, cuando las técnicas holandesas pasaron a Inglaterra y proporcionaron el sobrante de energía necesario para estimular la demanda de carbón y forzar, gracias a esa demanda el desarrollo de la máquina de vapor: La segunda revolución energética.

  El carbón tenía, en la minería de pozos, EREIs de alrededor de 3: Inglaterra se hizo rica porque había energía sobrante para repartir a la población, que al demandar bienes forzó el desarrollo industrial.

  La riqueza de que hemos disfrutado durante el siglo XX se debe, exclusivamente, a los yacimientos de petróleo a flor de tierra, en Pennsylvania, en Texas, en el Mar del Norte, y sobre todo en Arabia Saudita y los países del Golfo. Estos yacimientos tenían EREIs de alrededor de 100: En términos comerciales, una ganancia de 10000%: Algo inimaginable en la vida de las personas. Por mucho que han acumulado las empresas extractoras, había de sobra para repartir riqueza a una buena parte de la población. Por ejemplo, en España, riqueza traída por los turistas. Esos yacimientos, salvo los del Golfo, que andan hoy por EREIs del orden 50, se agotaron hace años.

  Hoy queda ya poca energía con esos EREIs de 50. Como he dicho queda, mientras quede, la del Golfo, pero con poblaciones crecientes, estos países van retener cada vez un porcentaje mayor de la misma para sus ciudadanos.

  El resto de la energía que queda es de EREIs bajos, de nuevo del orden de 3 a 10, cómo en la época del carbón de pozos de mina. Es con estos EREIs con los que trabaja el fracking, con la consideración añadida de que las pizarras se secan y hay que volver a perforar en lugares nuevos.

  Para una empresa minera, una ganancia del 300% es golosa a más no poder, pero no lo es tanto para los inversores y mucho menos para la población en general , que debe esperar una mucho menor permeabilidad de la riqueza extraída hacia aquellos que quedan lejos de los centros económicos de la extracción.

  Traducido ésto al español, lo que significa es que mucha parte del sistema social, basado en trabajos no productivos ha desaparecido ya para siempre del horizonte económico. Aparte del robo (hoy llamado corrupción) la otra razón básica de la crisis económica estructural española, que se mantendrá cuando se hayan corregido los esquemas de expolio, es esta bajada del rendimiento energético, que es un condicionante físico, no económico.

  Las energías nuevas, la solar térmica, la fotovoltaica, el viento, la biomasa, tienen todas tasas de retorno de estos órdenes (3-10) con el tremendo problema de su almacenamiento, ya que se demandan en las horas en que no producen: Les recomiendo lean este libro, de Pedro Prieto, un autor español:
  Spain’s Photovoltaic Revolution
  Existe una solución para una vida futura casi tan agradable cómo la vida del bienestar de los años 1950 a 2000 en Europa: Si ya no tenemos EREIs para tirar riqueza, podemos conservar ésta. Solo por poner un ejemplo, necesitamos un concepto nuevo de ciudad, de habitación urbana. La ciudad moderna es esencialmente exactamente lo mismo que la ciudad original de Sumer o Babilonia: Un recinto amurallado (hoy las murallas, impasables salvo por las puertas correspondientes, se llamam anillos de circunvalación: M40, M50, M…., en Madrid, y el equivalente en el resto de las ciudades del mundo) con un zigurath en medio para que el gestor social pueda controlar los almacenes de energía, de manera que los ciudadanos deben moverse en dos mareas diarias de concentración/desconcentración espacial.

  Necesitamos conceptos nuevos, no solo tecnológicos, para mantener el nivel cultural que alcanzamos a finales del siglo XX en un siglo XXI con unos rendimientos energéticos radicalmente menores.

  Este es el desafío social y político a que nos enfrentamos. O cambiamos nuestros conceptos básicos, nuestros modelos mentales, y entonces la transición hacia un mundo de EREIs reducidos puede ser suave, o si no los cambiamos nosotros, nos los cambiarán por la fuerza. Lo veremos.
  Antonio Ruiz de Elvira: El catedrático de Física Aplicada de la Universidad de Alcalá vigila de cerca los síntomas del cambio climático que está poniendo en riesgo el futuro de la Humanidad.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 4. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura

  Marc Vidal (ICV-EUiA) al Sr. Felip Puig sobre el Fracking “Tan gran és el plat de llenties que algú s’emportarà com per autoritzar fracking?”


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 5. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura

  Per a la prohibició del Fracking a Catalunya i Garrotxa

  Moció ICV-EUiA-Garrotxa al Ple del Ajuntament de Besalú en Solidaritat i Recolçament al Ajuntament de Riudaura i als seus veïns per a la prohibició del Fracking a Catalunya i Garrotxa

  Ajuntament de Besalú (Garrotxa) Registre d´Entrada nùm. 475 Data 25 de febrer de l´any 2013.

  Exm. Sr. Alcalde-President de Ajuntament de la Comtal Vil.la de Besalú:

  El Sr. Juan Rodriguez Lejarza, anb DNI 149XXX73M en representació de la Coalició ICV-EUiA D´Argelaguer, major d´edat, amb domicili: Major, 26 – Argelaguer (Garrotxa).

  EXPOSO:
  Teredo Oils Segunda Sucursal S.L. està interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl de la nostra comarca de la Garrotxa, existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs.
  Es tracta de una tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal, la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats d’aigua, i de multitud de pous per a l’extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells, pel que es pot considerar una tècnica dolosament agressiva amb l’entorn Natural, al Paisatge i al Turisme dels nostres pobles, amb risc per a les nostres vivendes, empreses i propietats, de la Comarca de la Garrotxa.

  DEMANO:
  Que davant el risc per a la contaminació del subsòl i dels aqüífers derivada de l’aplicació de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, en pro de la conservació de l’espai natural dels nostres municipis, pobles i vil.les, i per aquests motius, proposem per al pròxim Ple del Ajuntament de Besalú l’aprovació de la: MOCIÓ D´ICV-EUiA-GARROTXA (INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS-ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA) EN SOLIDARITAT I RECOLÇAMENT AL AJUNTAMENT DE RIUDAURA I ALS SEUS VEÏNS PER A LA PROHIBICIÓ DEL FRACKING A CATALUNYA I GARROTXA, que Anex le registren (pàg ½). Gracies

  *) DATUM:
  El Conde de Besalú Wifredo, agradecido á la Virgen Santísima y por el bien de su alma y la de los suyos, y dels veïns del pueblo de Besalú, fundo en el año 858 la vil.la de Riodazari (Riudaura), y su monasterio de Santa Maria de Ridaura. Dedico su Iglesia á la Reina de los Cielos María, cuya fundación tuvo lugar el dia 1 de Octubre del año 858. Según se desprende del acta de fundación: “Proinde venerandus domnus Comes Vifredus ecclesiam que est in Comitatu Bisuldunense in villa Riodazari constructa habetur, cum propria voluntate”. El Conde Wifredo hizó donación al poble de Riudaura, de la Iglesia de Santa Margarita, con sus diezmos, primicias y oblaciones de fieles; de las rentas que percibía en varias alquerias y heredades, y de las casas que Wifredo poseía junto a Santa Margarita, con todas las tierras adyacentes, senaló el termino municipal de Riudaura: “de Oriente in Frarago, de Meridie in terminis de ipsos Balbos per ipsa media Serra, et sic pervadit per ipsa Serra usque in Gurgonigro, et injungit ad Aquabella usque supercilio montis, et pervadit in Collofrigido per ipsa Serra usque in Collo de Cannas, et pergit ad ipsa Sentigosa, et de Circi vero parte vadit per ipso medio rio quae dicunt Bianna”.
  Argelaguer (Garrotxa), 25 de febrer de 2013 Signat: Juan R. Lejarza

  MOCIÓ:

  Atesa la sol·licitud presentada per Teredo Oils Segunda Sucursal S,L, a la Direcció general d’Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya per tal de fer prospeccions d’hidrocarburs a través de la tècnica del fracking a 3 municipis de la nostra comarca de la Garrotxa.

  Atès que l’empresa Teredo Oils Segunda Sucursal S.L., està interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs. Aquests són uns tipus de gas i d’hidrocarburs que no es troben emmagatzemats en grans bosses en el subsòl, sinó que es caracteritzen per estar situats en roques de baixa permeabilitat i de baixa porositat, el que fa que la seva extracció sigui més complicada i que es necessiti d’una tècnica molt agressiva amb el medi ambient. Que es tracta de la tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal. Aquesta tècnica consisteix en perforar un pou en el subsòl profund, i es realitzen noves perforacions horitzontals per tal d’arribar a la major superfície possible. Per tal d’extreure el gas i els hidrocarburs que estan adherits a la roca mare, s’introdueixen grans quantitats d’aigua a una elevada pressió, amb la intenció de fracturar la roca i de que se n’alliberi l’hidrocarbur, sent extret a la superfície per la mateixa canalització. Per tal de millorar l’eficiència en la trencadissa de la roca, s’introdueix junt a l’aigua un còctel de substàncies químiques de més de 500 elements diferents, entre les que se’n troben de perilloses, com ara metalls pesants.

  Atès que aquesta tècnica ja ha estat utilitzada a gran escala en els Estat Units (EE.UU). No obstant això, no es tracta d’una tècnica de gran eficàcia, que demana multiplicar les perforacions en diferents profunditats i construir un gran nombre de pous. A més, els percentatges de substàncies químiques que romanen en les profunditats i no són extrets a la superfície són molt elevats, pel que se’n deriven transferències als pous i aqüífers dels nostres pagesos. Arran de les nombroses trencadisses de roca, s’han arribat a mesurar petits terratrèmols sentits en les localitats properes als pous, amb risc per a les vivendes i propietats, recordem que la Garrotxa pateix terratrèmols naturals, tambè es zona volcanicà i per tant inestable. D’altra banda, el gas alliberat en les profunditats i no canalitzat per a l’explotació ha arribat a filtrar-se en els conductes de canalització d’aigua de consum humà i també a alliberar-se per la superfície del sòl, el que provoca la contaminació de l’aigua i el risc d’explosió davant de qualsevol flamarada accidental.

  Així doncs, la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats d’aigua, de multitud de pous per a l’extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells, pel que es pot considerar una tècnica dolosament agressiva amb l’entorn natural. Per aquests motius, proposem per al pròxim Ple de L´Ajuntament de la Comtal Vil,la de Besalú (Garrotxa) l’aprovació dels següents acords:
  Davant el risc per al nostre riu Fluvià, dins el terme municipal, comprès des de el municipi de Sant Ferriol fins mes enllà del Pont Medieval i al limit del Ajuntament de Maiá de Moncal, per la contaminació de substàncies químiques, en la conca alta de la Riera Riudaura tributarià del Fluvià, del subsòl, i dels aqüífers derivada de l’aplicació de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, i en pro de la conservació de l’espai natural dels nostres pobles i vil.les que es podrian veure afectats per la presència de nombrosos pous d’extracció i pels seriosos danys que se’n derivarien pel nostre poble de Basalú fruit de l’explotació industrial, acordem que:

  ACORDS

  Primer – El Ajuntament de la Comtal Vila de Besalú manifesta la seva solidaritat i recolçament, al Ajuntament de Riudaura i als seus veïns en la lluita per declarar Catalunya i la comarca de la Garrotxa lliure de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, Fracking.

  Segon – Exigim al Govern de la Generalitat de Catalunya que suspengui els permisos d’investigació d’hidrocarburs per a iniciar les prospeccions per fracking al municipi de Riudaura, a la Garrotxa, i Catalunya, tant a l’empresa Teredo Oils Segunda Sucursal S.L., i a qualsevol altra, que ho demani amb les mateixes finalitats, fins que el Parlament de Catalunya no aprovi la Llei que impedeixi aquesta tècnica d’explotació, per raó dels seus greus impactes ambientals.

  Tercer- El Ple de Ajuntament de Besalú entén que la comarca de la Garrotxa es una part d’un conjunt ambiental que conforma una riquesa natural d’alt valor, pel que s’oposa a la explotació d’hidrocarburs per mitjà de la tècnica de la fractura hidràulica vertical i d’altres igualment agressives en qualsevol municipi.

  Quart- El Ajuntament de Besalú traslladarà al Ajuntament de Riudaura, al Consell Comarcal de la Garrotxa, a la Plataforma veïnal RiudauraJunts, els acords aprovats.
  Argelaguer (Garrotxa), 25 de febrer de 2013 Signat: Juan R. Lejarza

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 6. lejarza said

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura

  Conferencià a Argelaguer, els perills del Fracking
  Data 30 de marc de 2013 a les 19 hores. Els Perills del Fracking a Catalunya. Lloc Ajuntament d´Argelaguer Sala de Plens.
  Organitza: Ajuntament d´Argelaguer i Argelaguer en transició.
  Conferenciant: Llorenç Planagumà Guàrdia, geòleg, membre del Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST), col.laborador d`Alba Sub i militant de Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA/Garrotxa).
  La xerrada tindrà lloc el proper dissabte 30 de març a les 19h a l’Ajuntament d’Argelaguer. En aquesta conferència s’analitzaran els riscos i la lògica que hi ha al darrera la tècnica del fracking que es preveu utilitzar a diferents concessions per a l’extracció d’hidrocarburs a Catalunya i que està provocant una important mobilització social.
  El mes d’octubre de 2012, entitats, ajuntaments i diverses persones es van començar a preocupar en sortir a exposició pública dues concessions anomenades Leonardo i Darwin que afectaven la Catalunya interior: Osona, el Ripollès, la Garrotxa, el Berguedà, la Segarra,… i, amb la sorpresa, que un any abans ja havia estat concedit un permís d’investigació anomenat Ripoll i que afectava sobretot la Garrotxa i el Ripollès.
  En cap d’aquestes concessions s’anomena explícitament la tècnica de la fractura hidràulica (fracking) però es deixa oberta la possibilitat de poder-la utilitzar. Aquest fet queda més que clar quan s’investiga els currículums de les empreses implicades o concessionàries, que utilitzen aquesta tècnica habitualment.
  Cal que el poble de Catalunya faci seus els plantejaments de la Plataforma AntiFracking i demani que s’aturin aquestes investigacions. No volem el fracking perquè no ens durà a la sobirania energètica, ni per recursos disponibles en el subsòl ni pels impactes que generarà en el territori. Volem un canvi de model a través d’energies renovables netes per arribar a la independència energètica i així conservar el territori per les generacions futures.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza CiU-ERC

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: