Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El Consell Comarcal de la Garrotxa adjudica el disseny del centre de residus sense informar a l´Ajuntament de Sant Jaume de Llierca

Posted by lejarza en 13 febrero, 2013


Xavier Valeri (DdG): El Consell Comarcal de la Garrotxa adjudica el disseny del centre de residus sense informar a l´Ajuntament de Sant Jaume de Llierca.-El Consell Comarcal de la Garrotxa ha adjudicat el contracte d’assistència tècnica pel disseny del Centre de Residus de la Garrotxa. El lliurament ha estat aconseguit per l’empresa Enginyeria Ambiental TGA S.L. per un valor d’11.979€ euros. La contractació forma part del procés començat amb l’aprovació de l’Avanç del Pla, el 20 de gener del 2011. L’Avanç del Pla contempla l’encàrrec del Projecte Bàsic al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (Sigma). I, dins del Projecte Bàsic s’hi inclouen el Pla Especial Urbanístic (8 de març del 2012) i la recent contractació del disseny.
Segons fonts del Consell Comarcal de la Garrotxa, la tramitació per la construcció del centre de selecció de residus és normal. Així, el pas, que ha de venir després de la convinença del disseny, és el de l’arribada de les resolucions ambiental i urbanística de la Generalitat. Serà un dels darrers passos abans de fer l’aprovació inicial del projecte bàsic, cosa que és el darrer punt abans de l’aprovació final que ha de fer el Departament de Territori i Sostenibilitat.
Segons les mateixes fonts, el Consell va fer arribar tota la documentació i amb ella les al·legacions i un recurs de Sant Jaume al Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa el 7 de desembre.
En aquest punt és on sorgeix la diferència amb l’alcalde de Sant Jaume de Llierca, Ferran Puig (Junts-AM-ERC), el qual, ahir, va assenyalar que el Consell va esperar fins al límit a enviar la documentació contrària al centre de triatge. Va quantificar en 8 els mesos que van passar des del termini d’al·legacions a l’enviament.
Segons ell, el fet que les al·legacions arribessin el 7 de desembre va condicionar la reunió del 15 de gener. Va ser una reunió entre, l’alcalde i tècnics del municipi amb representants dels departaments d’Agricultura, Pesca i Medi Natural (DAMM) i de l’Agència Catalana de Residus (ACR). Puig es va trobar amb el fet que els seus interlocutors desconeixien els arguments contraris a la planta. Ell va explicar les al·legacions i després va indicar que els representants del DAMM i de l’ACR havien estat receptius als seus arguments.
“És aprofitar una situació per guiar el procés cap on ells els interessa”, va opinar l’alcalde en relació amb la tramitació de les al·legacions. També, va considerar que “hauria estat bé que com a municipi receptor del centre, ens haguessin informat de la contractació del suport al disseny”.
L’arribada de les resolucions ambiental i urbanística del Govern decidirà l’èxit de l’Ajuntament de Sant Jaume en el seu intent de canviar la ubicació del centre, que està previst a la finca de Can Coma de Baix i ell la volen dins del Polígon de Politger. Si, en canvi, el procés continua com fins ara i s’aprova fer el centre a Can Coma de Baix, l’Ajuntament iniciarà un contenciós contra la resolució.

Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

11 comentarios para “El Consell Comarcal de la Garrotxa adjudica el disseny del centre de residus sense informar a l´Ajuntament de Sant Jaume de Llierca”

 1. lejarza said

  Plataforma Salvem Sant Aniol de Finestres: No a la planta de salmorra industrial en sol rústic.
  Sant Aniol de Finestres és un municipi de la Garrotxa de gran riquesa natural, Integrat al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i amb espais d’interès naturals com la riera del Llémena (Xarxa Natura 2000) i connectors biològics amb els PEINS Muntanyes de Rocacorba i Puig de la Banya del Boc.
  L’empresa Sal Llémena ha presentat un projecte per a tractar i assecar salmorres industrials a Sant Esteve de Llémena i sol·licita una requalificació d’un terreny rústic en industrial, al·legant interès públic. La finca en qüestió està al costat del paratge del’església i en un zona d’influència directe del Riu Llémena. Pretenen construir unes instal·lacions en prop de mitja hectàrea, de 6 metres d’alçada per escampar-hi salmorra. Aquest residu procedent de l’elaboració d’embotits, conté una alta concentració de sal i proteïna i és un greu problema per als ecosistemes, ja que pot salinitzar espais naturals i afectar el desenvolupament de la biodiversitat. Davant d’aquest projecte:
  Diem no perquè la planta perjudicarà l’entorn rural i natural de Sant Aniol.
  Diem no perquè el tractament d’aquests residus atén a un interès privat i no afavoreix ni al poble ni a la seva gent.
  Diem no perquè fa ‘quatre dies’ que vam aprovar el POUM en el ue se limita l’expansió industrial que ja ocupa el 62% del terme urbà.
  Diem no perquè Sant Aniol de Finestres és un municipi reconegut per la qualitat de la seva aigua i no hi ha lloc per a una instal.lació de residus industrials.
  Diem no perquè generarà un trànsit de vehicles pesants en un entorn protegit i perjudicarà la qualitat de vida dels veïns.
  I diem no perquè la salmorra no desapareix, la salmorra corroeix els camps i les cases. No deixem que en corrompi el municipi.
  Diem no i per això hi presentem al·legacions en contra.
  Per tot això us demanem que us adheriu al manifest i us convoquem dissabte 16 de febrer de 2013 a les 12 del migdia al Local Social de Sant Esteve per parlar-ne i explicar-vos les accions que estem duent a terme.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 2. lejarza said

  Lejarza escribió
  ¡¡fracking a Riudaura NO!!
  ¡¡Salvem Sant Aniol de Finestres: No a la planta de salmorra industrial en sol rústic!!
  ¡¡No a la Planta de Triatge de Sant Jaume de Llierca dins del polígon de Can Coma de Baix al riu Fluvià!!
  estem farts dels de CiU-Olot… estem farts del Consell Comarcal de la Garrotxa… estem farts del Vicepresident de la Vicepresidencià de la Presidencià del President, el señoret Josep Berga Vayreda… ¡dimissió!

 3. lejarza said

  La Comissió d’Urbanisme de Girona (CUG) informa favorablement el nou Centre de Residus de la Garrotxa
  Publicat el 14 febrer 2013
  http://elgarrotxi.cat/2013/02/14/la-comissio-durbanisme-de-girona-cug-informa-favorablement-el-nou-centre-de-residus-de-la-garrotxa/
  La Comissió d’Urbanisme de Girona (CUG) ha emès avui un informe favorable amb precisions, que és previ a l’aprovació provisional del Pla especial del nou Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa, que s’ubicarà a Sant Jaume de Llierca. La proposta d’ubicació escollida per la Comissió, en sòl no urbanitzable, se situa al sud del sòl industrial Pla de Politger, que es troba entre l’autovia A26 i el riu Fluvià.
  La proposta es valora favorablement per la seva compatibilitat urbanística i territorial, amb algunes precisions pel que fa a aspectes ambientals que hauran de ser valorats en el marc de l’avaluació ambiental del document. Aquestes puntualitzacions emfasitzen la necessitat de garantir que la ubicació del Centre de Gestió de Residus no suposi una disminució significativa de la permeabilitat del sòl i també que no afecti negativament a la connectivitat territorial. Igualment, al llarg de la tramitació del document s’haurà de vetllar per garantir-ne l’accés, qüestió vinculada a la modificació del Pla parcial del sector SAU-4, que també s’ha tractat durant la Comissió.

  Vídeo: Ferran Puig, alcalde de Sant Jaume de Llierca (16 de gener de 2013)


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 4. lejarza said

  Urbanisme aprova la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca
  GIRONA | ACN La Comissió d’Urbanisme de Girona ha donat un sí amb matisos al projecte del Consell Comarcal per a la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca. El centre de tractament de residus es vol situar en uns terrenys de sòl no urbanitzable al sud del polígon Pla de Politger, situat a cavall de l’A-26 i el riu Fluvià. La comissió ha emès un informe favorable al projecte, però demana que s’hi facin alguns retocs mediambientals.

  L’emplaçament on el Consell Comarcal aposta per situar la planta, però, topa frontalment amb la proposta de l’Ajuntament, que aposta per aixecar-la dins el polígon. D’altra banda, Urbanisme ha donat llum verd al nou Pla General de Calonge, que preveu aixecar 3.808 nous habitatges.

  La Comissió d’Urbanisme de Girona ha emès avui un informe favorable sobre el nou centre de gestió de residus de la Garrotxa, però demana al consell comarcal algunes modificacions abans de donar llum verda al projecte. Aquest informe, doncs, és previ a l’aprovació provisional del Pla especial del nou centre de residus.

  La proposta d’ubicació escollida per Urbanisme, en sòl no urbanitzable, se situa al sud del sòl industrial Pla de Politger de Sant Jaume de Llierca, que es troba entre l’autovia A-26 i el riu Fluvià. La comissió ha valorat favorablement la proposta “per la compatibilitat urbanística i territorial” però ha fet algunes peticions que el consell comarcal haurà d’incorporar en l’avaluació ambiental del projecte.

  Segons Urbanisme, cal garantir que amb la ubicació del Centre de Gestió de Residus el sòl no perd permeabilitat i també demana que la nova instal·lació no afecti negativament a la connectivitat territorial. Igualment, la comissió també assenyala que al llarg de la tramitació del document s’haurà de vetllar per garantir-ne l’accés.

  Aquesta planta de triatge ha estat objecte de polèmica ja que consell comarcal i ajuntament defensaven emplaçaments diferents. L’emplaçament on el consell comarcal apostava per situar la planta ha estat la proposta escollida per Urbanisme. Per contra, l’ajuntament volia aixecar-la dins el polígon.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 5. lejarza said

  Aval ambiental a la planta de Sant Jaume

  Urbanisme va aprovar ahir el tràmit d’avaluació ambiental de la planta de triatge que el Consell Comarcal de la Garrotxa vol fer a Sant Jaume de Llierca. La ubicació del centre de gestió de residus ha causat tensions. A més, al polígon de Can Coma s’hi ha fet un canvi en el pla parcial perquè l’empresa d’envasat Tavil ocupi una parcel·la de 57.000 metres quadrats. Tavil és ara a Sant Joan les Fonts. El Punt-Avui

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 6. lejarza said

  Sant Jaume de Llierca dubta que el Consell Comarcal pugui evitar que la planta de triatge afecti a la permeabilitat del sòl
  L’Ajuntament està satisfet perquè la comissió d’Urbanisme, que ha fet un informe favorable, ha demanat mesures per evitar l’afectació al medi ambient
  Girona | 15/02/2013
  ACN

  La ubicació de la futura planta és una zona de sòl no urbanitzable, situat al sud del sòl industrial Pla de Politger de Sant Jaume de Llierca, que es troba entre l’autovia A-26 i el riu Fluvià. L’emplaçament on el Consell Comarcal aposta per situar la planta, però, topa frontalment amb la proposta de l’Ajuntament, que aposta per aixecar-la al polígon Pulitger. 

  L’informe favorable que va emetre ahir la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona valora positivament l’indret escollit pel Consell Comarcal “per la compatibilitat urbanística i territorial” però ha fet algunes peticions que l’ens haurà d’incorporar en l’avaluació ambiental del projecte abans de donar-hi llum verda. Així, cal garantir que amb aquesta instal·lació a la zona no es perdi permeabilitat dels terrenys i que no afecti negativament a la connectivitat territorial. També es demana que, al llarg de la tramitació, es vetlli per garantir l’accés al document del projecte.

  Aquests aspectes coincideixen amb les peticions que l’Ajuntament ve fent des de fa temps al Consell Comarcal de la Garrotxa però que, segons l’alcalde, no han estat escoltades i no han tingut resposta. “Per primer cop es parla de la connectivitat territorial, es qüestiona que el pla especial no afecti la permeabilitat del sòl i que els camins d’accés no estan resolts”, detalla l’alcalde, que confia que ara que una administració que no és l’Ajuntament ha fet la petició, ara el consell estarà “obligat a respondre”. Recorda que encara no han rebut resposta de les al·legacions presentades al projecte. 

  L’alcalde assenyala que el procés està seguint el seu curs i que aquest informe és un dels necessaris per poder tirar endavant l’aprovació definitiva del pla especial de la planta. “Ara el repte que té el Consell és aconseguir resoldre els dubtes que ha plantejat la comissió d’Urbanisme”, explica Puig, que dubta que ho puguin aconseguir. Ara bé, assenyala que si obtenen informes independents que demostren que no hi ha una afectació als aqüífers i que no es vulnera la connectivitat ecològica dels terrenys, llavors no tindran “arguments tècnics” per oposar-se a aquest emplaçament. 

  Els “probemes tècnics” que hi veu l’Ajuntament

  Els terrenys escollits pel Consell Comarcal de la Garrotxa pertanyen a can Coma de Baix, una zona apartada dels dos polígons Politger que hi ha actualment i que l’Ajuntament de Sant Jaume no veu bé perquè asseguren que tenen problemes de permeabilitat i que podria afectar als aqüífers i al riu Fluvià. El consistori també veu com a un inconvenient el fet que no hi hagi els accessos necessaris ni estigui connectada amb l’altre polígon.

  Cal recordar que el consistori vol que la futura planta es faci al polígon Pulitger i compta amb el suport d’entitats ecologistes, diversos partits polítics i sectors econòmics com la pagesia que també defensen la seva proposta. El seu alcalde ja ha advertit que, en cas que es tiri endavant el projecte sense tenir en compte les seves peticions, ho portaran als tribunals. 

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 7. lejarza said

  Diputació de Girona
  Butlletì Oficial de la Provincia de Girona (BOP)
  Núm. 35 – 19 de febrer de 2013
  Núm. 1654
  Ajuntament de Sant Jaume de Llierca
  Anunci sobre aprovació inicial d’un projecte d’urbanització.
  La Junta de Govern Local, en la sessió de data 7 de febrer de 2013, va adoptar l’acord d’aprovar inicialment el projecte d’urbanització del sector sud SAU4 Industrial “Can Coma”, al terme municipal de Sant Jaume de Llierca, de data setembre del 2012, clau 1430104 i promogut per l’Institut Català del Sòl, que desenvolupa el Pla parcial del sector industrial SAU4 Can Coma, segons la modificació puntual en tràmit aprovada provisionalment pel Ple de l’Ajuntament, en la sessió de data 17 de gener de 2013.
  De conformitat amb el que disposen els articles 89.6 i 119.2.c) del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’urbanisme, l’expedient i el projecte se sotmeten a informació pública pel termini d’un mes, a comptar des de l’endemà de la darrera publicació del present anunci en el Butlletí Oficial de la Província i en la premsa periòdica, per tal que puguin ser examinats i presentar-se, en el seu cas, al·legacions.
  Durant aquest termini, la documentació esmentada restarà a disposició de les persones interessades a la secretaria de l’Ajuntament, carrer Àngela Brutau, 1, 17854-Sant Jaume de Llierca, en horari d’atenció al públic, de dilluns a divendres de 9:00 a 15:00 hores i els
  dijous de 17:00 a 20:00 hores, i a la web oficial de l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca (www.santjaumedellierca.cat).
  Sant Jaume de Llierca, 8 de febrer de 2013 Ferran Puig Estartús Alcalde

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 8. lejarza said

  ICV-EUiA demanarà al Govern que el grup de treball pel fracking s’obri als ajuntaments afectats, a la plataforma i a especialistes
  Publicat el 20 febrer 2013
  http://elgarrotxi.cat/2013/02/20/cv-euia-demanara-al-govern-que-el-grup-de-treball-pel-fracking-sobri-als-ajuntaments-afectats-a-la-plataforma-i-a-especialistes/
  Joan Herrera es reuneix a Riudaura amb l’alcaldessa i amb representants de la Plataforma Aturem el Fracking i trasllada el suport de la seva formació en l’objectiu de prohibir aquesta tècnica a Catalunya. El president del grup d’ICV-EUiA i secretari general d’ICV, Joan Herrera, s’ha reunit amb l’alcaldessa de Riudaura i representants de la Plataforma Aturem el Fracking juntament amb el diputat ecosocialista per la demarcació de Girona, Marc Vidal. Herrera ha anunciat que demanaran al conseller de empresa i ocupació, Felip Puig, que el grup de treball interdepartamental que el Govern de la Generalitat ha creat pel Fracking sigui obert als grups parlamentaris, als ajuntaments afectats, a la Plataforma Aturem el Fracking i a especialistes que puguin explicar les conseqüències d’aquesta pràctica.
  “Volem que el grup de treball hi hagin els ajuntaments afectats, la Plataforma i especialistes, geòlegs i uns coneixements tècnics perquè Catalunya faci el mateix que fan els països més avançats d’arreu del món que és prohibir aquesta pràctica”, ha dit Herrera que també ha demanat que aquest grup de treball tingui la seva seu al Parlament de Catalunya.
  Herrera ha traslladat als integrants de la reunió el compromís de la seva formació política i del seu grup parlamentari en contra d’aquesta pràctica d’extracció de gasos hidrocarburs coneguda amb el nom de fracking i en aquest sentit ha exigit “una moratòria i que des del Govern es garanteixi que mentre aquest grup està treballant no hi hagi ningú que faci prospeccions com s’ha volgut des de determinades empreses i com passa a Riudaura”.
   Herrera ha manifestat que des d’ICV-EUiA “busquem l’objectiu que es prohibeixi” i en aquest sentit ha dit que tenim “coneixements tècnics i experiències d’arreu del mon on s’ha demostrat el caràcter clarament negatiu i contaminant d’aquestes practiques”.
   Amb tot el secretari general ecosocialista ha indicat com el “mes urgent i immediat” l’actitud per part del Govern de CiU i ha posat com exemple el compromís de la Federació Nacionalista en determinats ajuntaments afectats per aquesta pràctica i llavors el vot contrari a la proposta d’ICV-EUiA en el Congrés dels Diputats demanant-ne la prohibició.
  Font: www.iniciativa.cat / Lejarza

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa Hydraulic Fracturing (fracking) NoFracturaHidraulica: ICV-EUiA demanarà al Govern que el grup de treball pel fracking s’obri als ajuntaments afectats, a la plataforma i a especialistes.-Joan Herrera es reuneix a Riudaura amb l’alcaldessa i amb representants de la Plataforma Aturem el Fracking i trasllada el suport de la seva formació en l’objectiu de prohibir aquesta tècnica a Catalunya. El president del grup d’ICV-EUiA i secretari general d’ICV, Joan Herrera, s’ha reunit amb l’alcaldessa de Riudaura i representants de la Plataforma Aturem el Fracking juntament amb el diputat ecosocialista per la demarcació de Girona, Marc Vidal. Herrera ha anunciat que demanaran al conseller de empresa i ocupació, Felip Puig, que el grup de treball interdepartamental que el Govern de la Generalitat ha creat pel Fracking sigui obert als grups parlamentaris, als ajuntaments afectats, a la Plataforma Aturem el Fracking i a especialistes que puguin explicar les conseqüències d’aquesta pràctica.
  “Volem que el grup de treball hi hagin els ajuntaments afectats, la Plataforma i especialistes, geòlegs i uns coneixements tècnics perquè Catalunya faci el mateix que fan els països més avançats d’arreu del món que és prohibir aquesta pràctica”, ha dit Herrera que també ha demanat que aquest grup de treball tingui la seva seu al Parlament de Catalunya.
  Herrera ha traslladat als integrants de la reunió el compromís de la seva formació política i del seu grup parlamentari en contra d’aquesta pràctica d’extracció de gasos hidrocarburs coneguda amb el nom de fracking i en aquest sentit ha exigit “una moratòria i que des del Govern es garanteixi que mentre aquest grup està treballant no hi hagi ningú que faci prospeccions com s’ha volgut des de determinades empreses i com passa a Riudaura”.
  Herrera ha manifestat que des d’ICV-EUiA “busquem l’objectiu que es prohibeixi” i en aquest sentit ha dit que tenim “coneixements tècnics i experiències d’arreu del mon on s’ha demostrat el caràcter clarament negatiu i contaminant d’aquestes practiques”.
  Amb tot el secretari general ecosocialista ha indicat com el “mes urgent i immediat” l’actitud per part del Govern de CiU i ha posat com exemple el compromís de la Federació Nacionalista en determinats ajuntaments afectats per aquesta pràctica i llavors el vot contrari a la proposta d’ICV-EUiA en el Congrés dels Diputats demanant-ne la prohibició. Font: www.iniciativa.cat / Lejarza/http://elgarrotxi.cat/2013/02/20/cv-euia-demanara-al-govern-que-el-grup-de-treball-pel-fracking-sobri-als-ajuntaments-afectats-a-la-plataforma-i-a-especialistes/

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 9. lejarza said

  Sant Jaume de Llierca espera amb esperança la revisió de les infraestructures de residus
  13.06.2013
  L’alcalde de Sant Jaume de Llierca, Ferran Puig (Junts-AM), s’ha mostrat esperançat per l’anunci de la Generalitat de revisar el mapa d’infraestructures de gestió de residus. Ha recordat: “Sempre hem mantingut confiança, però era una porta que no s’havia obert mai en públic. La revisió del pla abastarà les previsions de construcció d’infraestructures de residus del 2014 fins al 2020.
  El replanteig dóna esperança a l’Ajuntament de Sant Jaume en dos sentits. El primer és que la revisió pot decidir que la planta de triatge no és necessària pel volum d’escombraries de la Garrotxa. I, seguir el criteri de l’alcalde de Sant Jaume. És a dir, dur els residus per triar a la planta de triatge de Celrà o de Vic (Osona). Així, segons ell, s’optimitzarien recursos i la Generalitat i Sant Jaume s’estalviarien la planta.
  El segon és que un nou mapa posi la planta dins del polígon i fora de can Coma de Baix. En aquest cas, l’alcalde ha indicat: “no tenim arguments per estar-hi en contra”. Llavors, segons ell, l’Ajuntament hauria d’explicar el projecte als veïns que no volen la planta.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 10. lejarza said

  Consell Comarcal de la Garrotxa
  ACTA DE LA SESSIÓ DEL CONSELL DE PRESIDÈNCIA DEL CONSELL COMARCAL DE LA GARROTXA
  IDENTIFICACIÓ DE LA SESSIÓ
  Legislatura: 2011/2015
  Sessió núm.: 2
  Data: 15 de setembre de 2011
  Hora: 19:30 h.
  Caràcter de la sessió: ordinària
  Convocatòria: 1ª
  Lloc: Sala de Plens del Consell Comarcal de la Garrotxa.
  ASSISTENTS
  President
  Sr. Joan Espona i Agustín
  Consellers
  Sr. Josep Casas i Carreras
  Sr. Moisès Coromina i Soler
  Sra. Sònia Juanola i Vilarrasa.
  Sr. Eduard Llorà i Cullet
  Sr. Josep Dorca i Serrat
  Sr. Santi Reixach i Garriga
  Sra. Maria del Mar Roca i Reixach
  Excusa la seva absència: el Sr. Josep Berga i Vayreda
  Secretari: Sr. Jordi Jové i Perich
  Interventor: Sr. Jordi Salvador i Culí.
  També hi assisteix amb veu i sense vot, el gerent, Sr. Sergi Martí i Arau, i els següents consellers
  de l’equip de govern: Sra. Esther Badosa i Romañó, Sr. Josep Gelis i Guix, Sr. Josep Maria Cros i
  Roca, Sr. Josep Rovira i Reig, Sra. Mònica Boix i Pagès, Sra. Núria Zambrano i Costejà, Sr. Joan
  Gainza i Agustí
  15.1. PROPOSTA DE PRESENTACIÓ D’UNA AL·LEGACIÓ AL TRÀMIT D’INFORMACIÓ
  PÚBLICA PER LA FORMULACIÓ DEL PUOSC 2012, SOL·LICITANT LA INCLUSIÓ DE
  L’ACTUACIÓ TITULADA “ADQUISICIÓ DELS TERRENYS DEL CENTRE DE GESTIÓ DE
  RESIDUS MUNICIPALS DE LA GARROTXA” DINS LA PLANIFICACIÓ DEL PUOSC- 2012.
  “Antecedents
  El Consell Comarcal de la Garrotxa té inclosa l’actuació “Ampliació de l’edifici de la seu del
  Consorci SIGMA” en la planificació definitiva de l’anualitat 2010 (Actuació 2010/482) del Pla Únic
  d’obres i serveis de Catalunya, quinquenni 2008-2012.
  El Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat té consignats els crèdits
  per l’execució de l’actuació dins del Programa General, amb una subvenció de 100.000,00€, per
  executar-se a l’empara de la proposta definitiva del Pla Únic d’obres i serveis de Catalunya,
  anualitat 2010.
  En data 31 de gener de 2011 el Consell de Presidència del Consell Comarcal va sol·licitar al
  Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, un canvi de
  destí de l’actuació núm. 2010/482 “Ampliació de la seu del Consorci SIGMA” per a una nova
  actuació amb codi de petició de 1/2011 de relativa a l “Adquisició dels terrenys de la planta de
  gestió de residus municipals de la Garrotxa” , amb un pressupost previst de 403.943,30 euros. Els
  mateixos acords varen aprovar sol·licitar al Departament de Governació i Relacions Institucionals
  una prorroga del termini per la tramitació i formalització de l’expedient d’adquisició directa dels
  terrenys que són objecte de l’actuació.
  El canvi proposat pel Consell Comarcal contempla l’adquisició directa d’uns terrenys on es
  projecta implantar un centre de gestió de residus municipals (planta de triatge de residus). Tal com
  es va justificar en el seu moment, aquesta actuació té innegablement la consideració d’inversions
  reals atès que es tracta d’adquirir uns actius patrimonials inventariables, mitjançant compravenda,
  per tal de destinar-los a l’execució de serveis públics locals (la gestió i el tractament de residus
  municipals. Article 26.1.a) i b) de la Llei de Bases de règim local). El Consell Comarcal disposa
  d’un informe de data 4 de juny de 2010 subscrit per l’enginyer agrònom col·legiat núm. 1.527 Sr.
  Lluís Bosch i Puig, que valora tècnica i econòmicament la finca de Can Coma de Baix de Sant
  Jaume de Llierca (parcel·les cadastrals 76 i 119). L’informe conclou que la finca té un valor de
  403.943,30 euros, i aquest és el pressupost de l’execució directa de l’adquisició de la finca que es
  proposa que sigui acceptat pel PUOSC.
  En data 20 de gener de 2011 el Ple del Consell Comarcal va aprovar els estudis preliminars i
  l’Avanç del Pla del centre de gestió de residus de la comarca de la Garrotxa i va elegir l’alternativa
  1 de l’Avanç del Pla (sòl no urbanitzable situat a la finca de Can Coma de Baix del municipi de
  Sant Jaume de Llierca) com a lloc d’emplaçament del centre de gestió de residus. El projecte va
  ser qualificat com una actuació d’interès públic que s’ha d’emplaçar en sòl no urbanitzable, atès
  que la implantació de la instal·lació afecta a les parcel·les cadastrals 76 i 119 del Polígon 3 de
  Sant Jaume de Llierca. Aquests acords es varen sotmetre al tràmit d’informació pública i en
  aquests moments el Consell està realitzant els tràmits d’aprovació de l’Avanç del Pla i posterior
  encàrrec del Pla Especial urbanístic que ha de seguir els procediments administratius previstos a
  l’article 85 i concordants del Decret Legislatiu 1/2010 que aprova el Text refós de la Llei
  d’Urbanisme.
  En data 14 de juliol de 2011 ha tingut entrada al Consell Comarcal el requeriment de tramesa de
  documentació tècnica i administrativa de l’actuació per part de la Secretaria General del
  Departament de Governació i Relacions Institucionals, per la qual es demana al Consell que la
  trameti abans del dia 12 de setembre de 2011, per tal de seguir tramitant el canvi de destinació
  proposat pel Consell Comarcal. Entre aquesta documentació hi figura el certificat d’aprovació
  definitiva del Pla Especial urbanístic.
  L’aprovació del Pla Especial urbanístic requereixen d’una tramitació administrativa que fa del tot
  impossible que el Pla estigui aprovat amb caràcter definitiu abans de finalitzar l’any 2011. La
  demora en la tramitació del Pla especial urbanístic ha esdevingut per una banda pel procediment
  previ d’aprovació de l’Avanç del Pla i també per l’aturada en el funcionament ordinari dels òrgans
  de govern derivat del procés d’eleccions locals. A la vista d’aquests fets i condicionants resulta
  procedent renunciar a l’execució de les obres i actuacions previstes a realitzar dins la planificació
  del PUOSC-2010, per la seva impossibilitat material d’execució dins del termini establert.
  En aquests moments esdevé prioritari pel Consell Comarcal executar l’adquisició dels terrenys del
  centre de gestió de residus, però això no es podrà realitzar fins a l’aprovació definitiva del Pla
  especial urbanístic que està previst que esdevingui aprovat durant l’any 2012. Per aquest motiu el
  Consell Comarcal considera demanar dins el tràmit d’informació publica de la formulació de la
  proposta de PUOSC 2012 (feta pública mitjançant edicte al DOGC número 5900 de data 15 de
  juny de 2012) la inclusió de l’actuació “Adquisició dels terrenys de la planta de gestió de residus
  municipals de la Garrotxa” dins la planificació definitiva del PUOSC-2012. L’acceptació d’aquesta
  petició excepcional garantirà que el Consell Comarcal pugui realitzar la tramitació i formalització
  de l’expedient d’adquisició o ocupació dels terrenys que són objecte de l’actuació dins l’any 2012.
  Fonaments de dret
  Decret 245/2007, de 6 de novembre, de convocatòria per a la formulació del PUOSC 2008-2012.
  Bases d’execució del PUOSC pel període 2008-2012.
  Edicte de 9 de juny de 2011, d’informació pública de la formulació del Pla únic d’obres i serveis de
  Catalunya, any 2012 (DOGC de 15.06.2011).
  A proposta del president el Consell de Presidència aprova per unanimitat els acords següents:
  1. Presentar una al·legació dins el termini d’informació pública per la formulació del PUOSC-2012,
  sol·licitant al Departament de Governació i Relacions Institucionals la inclusió de l’actuació titulada
  “Adquisició dels terrenys del Centre de Gestió de Residus Municipals de la Garrotxa” dins la
  planificació del Programa General del PUOSC- 2012.
  L’actuació que esdevé prioritària pel Consell Comarcal, té previst el següent finançament:
  Pressupost: 403.943,30 €
  Aportació corporació local: 303.943,30 €
  Subvenció PUOSC-2012: 100.000,00 €
  Simultàniament i en el cas que sigui acceptada la inclusió de l’actuació dins el PUOSC-2012, el
  Consell Comarcal manifesta la voluntat de renunciar a l’execució de l’obra “Ampliació de l’edifici de
  la seu del Consorci SIGMA” prevista en la planificació definitiva de l’anualitat PUOSC-2010
  (Actuació 2010/482).
  2. Comunicar aquests acords al al PUOSC – Departament de Governació i Relacions
  Institucionals de la Generalitat de Catalunya, a través dels mitjans telemàtics de l’extranet de les
  administracions catalanes, adreça http://www.eacat.cat.
  3. Notificar aquests acords al Consorci SIGMA, a les àrees d’urbanisme i edificació, administració i
  suport als municipis i a la gerència del Consell Comarcal de la Garrotxa.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 11. lejarza said

  La Garrotxa deixa escollir als pobles si volen la recollida de residus porta a porta

  OLOT |XAVIER VALERI

  El Consell Comarcal de la Garrotxa ha adjudicat el servei de recollida d’escombraries pels propers 8 anys. Entre les condicions que ha hagut d’assumir el nou concessionari hi ha la d’adoptar noves modalitats de recollida proposades per ajuntaments, entre elles, i la que té més força, hi ha la recollida porta per porta. “Que puguin fer-ho, si estan decidits a assumir la despesa que representa el canvi de model”, ha valorat Josep Berga Vayreda (conseller de Medi Ambient per CiU-Olot).
  Ha recordat que les condicions es van aprovar al ple de l’estiu. El compromís es fer la recollida a 20 municipis de la Garrotxa (tots excepte Olot) durant 8 anys i el pressupost de licitació estava valorat en 1.052.300 euros.
  Entre els municipis que van demanar la possibilitat de canviar hi ha Santa Pau i Sant Jaume de Llierca. Josep Companys (Santa Pau-AM) ha indicat que el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública va considerar la seva proposta de recollida porta a porta com a molt interessant, però inviable en aquest moment al conjunt de la comarca perquè la gent encara no hi està conscienciada.
  Companys ha valorat els avantatges del porta a porta: “allargues la vida de l’abocador, perquè selecciones més les deixalles -ha afegit-, recicles més i treus benefici del material reciclat”. En tant que contrarietat ha valorat que és un sistema que porta més feina.
  Santa Pau és un municipi decidit a intervenir en la recollida de residus, per això ha demanat una subvenció a l’Agència Catalana de Residus per tal de fer l’estudi per una planta de compostatge al poble. Companys ha valorat que estalviaria considerablament el transport de les escombraries orgàniques que ara van a Olot. Per l’estudi, han demanat 6.000 euros, però de moment no els els han atorgat.
  Ells, per la seva part. han buscat unes granges fora de servei per a possibles punts d’acollida de la planta. El funcionament d’una planta de compostatge es basa en la separació dels residus líquids dels sòlids. Els líquids es posen en una bassa i els sòlids s’amagatzement en piles i s’airegen. Quan el procés està acabat el material que en resulta és adob pels camps.
  Es tracta d’un material de molta sortida en un municipi eminentment agrícola com Santa Pau. L’alcalde ha indicat que tenir planta de compostatge propi els suposa una inversió molt petita. Ha indicat que preveuen fer les separacions amb el tractor de la Brigada.
  “El porta a porta és un sistema més car de gestió”, ha valorat Ferran Puig (alcalde de Sant Jaume de Llierca per Junts per Sant Jaume-AM). Això no obstant, ha considerat que aporta avantatges sobre el sistema actual de contenidors i camions. El principal és que possibilita la creació de llocs de treball als ajuntaments i l’altre la millora ambiental. Puig considera que des d’una bona gestió la recollida porta a porta també pot resultar econòmica..

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: