Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Diògens torna a sortir al carrer

Posted by lejarza en 9 febrero, 2013


Josep López de Lerma: Diògens torna a sortir al carrer.-Segons la informació rebuda d’un tercer, Diògens Laerci, autor de l’obra Vida, opinions i sentències dels filòsofs més il·lustres, Diogèns de Sinope fou aquell aparent vagabund, fill d’un falsificador de moneda, que va fer de l’extrema pobresa en què vivia la seva més alta virtut i que ha passat a la història amb una espelma a la mà buscant homes honrats a la ciutat grega d’Atenes i d’altres. Tenint el pati com el tenim, no ens vindria gens malament que un deixeble del seu corrent filosòfic tornés a repetir el gest i pel país tot a la recerca de l’honradesa es dediqués. El més probable, tristament, és que anés a ingressar la llarguíssima llista d’aturats oficials que ens ofereixen totes les fonts oficials. La corrupció en l’àmbit polític ens tenalla i de quina manera. Ens humilia i ens desanima. En locució més que popular, “aquí no hi ha ni un pam de net”. Pel que sembla. 
No es cansen de dir, alguns, que la mal anomenada “classe política” no és altra cosa que fidel reflex de la nostra societat. El sil·logisme emprat és ben fàcil de plantejar: Trobant-nos en una societat democràtica que elegeix els seus representants a les institucions públiques, tot allò que fan allí, no és perquè ho aprenguin en el nou estadi, sinó resultat d’on provenen, la societat, en la qual es produeix la corrupció, es permet i a més se l’aplaudeix. No és fàcil desmuntar aquest raonament, atès que, certament, en el si de la nostra societat, desgraciadament, aquell que triomfa -diem o sospitem- és perquè alguna cosa a l’exterior de la llei ha fet i aquell que la desobeeix, per exemple en matèria tributària, té més raó que un sant atès l’ineficient ús que els gestors públics fan dels impostos pagats, pontifiquem. La nostra moral és una moral descontruïda dins la qual s’aplaudeix el “viu” (el corrupte) i es vitupera el “tonto” (l’honrat). Essent així, no és estrany que ara mateix l’anomenada economia submergida, és a dir, la no censada ni per les Administracions Públiques ni per l’Agència Tributària, sigui explicació primera del perquè aguanta sense revoltes internes una societat en la qual més són els que cobren del sector públic que els que perceben el seu salari del sector privat, com aquesta mateixa setmana ha posat de manifest el Diari de Girona mitjançant informació contrastada que ningú ha desmentit. 
I és que Diègens no anava a la recerca de polítics honrats, sinó de tota mena de ciutadans honrats, i no en trobava cap ni un, segons que se’ns ha tramès. Cobrar la pensió de jubilació de persona morta és un acte corrupte. També ho és “pagar en negre” i “cobrar en negre” a l’objecte d’estalviar-se l’IVA un i no declarar ingressos al fisc l’altre. Com també constitueix corrupció que alguns mitjans de Catalunya es troben injectats de diner públic, transferit pel govern de la plaça de Sant Jaume, sota la devolució del suport incondicional al projecte de secessió de Catalunya pel que fa a Espanya. És igualment corrupció que aturats que cobren el subsidi treballin d’amagatotis sense girar factures ni pagar a Hisenda. També es corrupció que el tercer diari més llegit d’Espanya, barcelonès per a més senyes, ho sigui no per la seva venda al quiosc o les seves subscripcions, sinó perquè te’l trobes a tots els seients de la Renfe, als bars de totes les universitats i, si cal, als serveis públics d’higiene del còlon. És corrupció, també, la manipulació política de TV3 i de Catalunya Ràdio o que els principals responsables de determinat periòdic de Barcelona que aposta per la independència de Catalunya siguin els també principals productors de programes de la televisió pública d’aquest país. I, per descomptat, és corrupció que un sòl urbanitzable passi a ser classificat d’urbà i d’aquí a urbà consolidat, instrumentant el planejament urbanístic i fent-ho sense cap motivació ni cap justificació, passant el control de la Comissió d’Urbanisme de Girona i que encara avui no disposi la totalitat del polígon de tots els elements que la llei exigeix a un sòl urbà consolidat ni tampoc s’hagi lliurat a l’administració local corresponent. 
La corrupció no es queda en els partits polítics ni tampoc en aquest o en aquell concret càrrec públic; avui, integra l’ADN de la nostra societat, de tota la nostra societat. La corrupció es troba en estat potencial també quan els polítics habiliten alts funcionaris per exercir la seva professió fora de l’horari públic i posar-la al servei d’interessos sovint espuris. O molt m’equivoco, o tenim una societat, la nostra, en fallida ètica i moral i amb més forats que un gegantí gruyère en descomposició. 
Per tant, es pot i s’ha de condemnar socialment alguns polítics que han estat enxampats posant la mà en indegut calaix, però també hem de fer una examen de consciència, individual i col·lectiu, sobre els nostres comportaments i les nostres actituds que relaxació són respecte de l’autoexigència d’un comportament individual ètic. El gran Plató es preguntava perquè l’injust és feliç i el just es considera un desgraciat. M’atreveixo a dir que a la condició humana es dóna una permanent lluita entre l’egoisme i la solidaritat, amb tendència a deixar guanyar la primera. Essent així, la collita no pot ser bona, si la qualitat de la llavor tampoc ho era. I això sol explica el marasme en què vivim aquests dies.

Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

2 comentarios para “Diògens torna a sortir al carrer”

 1. lejarza said

  ICV demana que dimiteixin tots els imputats en l´operació Manga
  SANT HILARI/SANTA COLOMA | E.BATLLE El diputat d’ICV-EUiA al Parlament per Girona, Marc Vidal, demana que tots els càrrecs públics que estan imputats en l’operació Manga dimiteixin. A parer seu s’estan qüestionant les institucions públiques els últims mesos a causa dels diferents casos de corrupció que es van destapant i per aquesta raó, segons Vidal “és imperatiu per higiene democràtica segregar les institucions dels imputats, independentement de la presumpció d’inocència, que és jurídica”, i el diputat afegeix que “la nostra democràcia ja no admet més sospites”.
  El diputat per Girona també llança un missatge als partits que els donen suport polític a les diferents institucions en el sentit que tenen l’obligació de pressionar “per forçar el cessament si els imputats no estan a l’altura i el seu partit els dóna cobertura mantenint-los en llocs de responsabilitat i representació pública”, critica.
  Entre els imputats per l’operació Manga hi ha el president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria (CiU), que va ser detingut la setmana passada i la titular del jutjat d’instrucció número 1 de Lugo, Pilar de Lara, el va deixar en llibertat sota fiança de 18.000 euros. Pel que fa a més càrrecs polítics imputats policialment a les comarques de Girona hi hauria l’expresident de la Diputació de Girona Jaume Torramadé, el director general del Patronat de Turisme Costa Brava, Ramon Ramos; el regidor de CiU de Figueres Manel Toro -que ha deixat els seus càrrecs, regidoria d’Hisenda i primea tineça d’alcaldia pel cas Manga- i el secretari d’organització d’ERC i exregidor de Governació de l’Ajuntament d’Arbúcies, Josep Carrapiço.
  Finalment, el diputat d’ICV-EUiA lamenta i qualifica de “greu que en un escenari de crisi econòmica sistèmica, amb el patiment de tantes famílies i petites empreses per tirar endavant, i davant d’una crisi del Govern central que empeny a un canvi de règim, les imputacions es vagin succeint sense cap assumpció de responsabilitat, com si estar imputat fos una situació d’allò més normal”. Uns fets que per ell, han d’acabar amb la dimisió dels diferents afectats per l’operació Manga que investiga la jutgessa Pilar de Lara, una derivada de l’operació Pokémon.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 2. lejarza said

  “Hipoteca t, no siguis tonto”
  Matías Vallés
  Per fi s’inicia el combat contra l’esclavitud de les hipoteques a l’espanyola, que són per a tota la vida com els matrimonis i els divorcis. De la mateixa manera que va succeir en emancipacions prèvies -negres, dones-, els tractants d’esclaus aspiren a imposar les condicions de l’alliberament. Per exemple, s’insisteix en la imprescindible “bona fe” del deutor. Fins on recordo, en cap cas s’ha exigit aquesta virtut del banquer fracassat, abans de rescatar la seva entitat i les seves prebendes. Al contrari, sospitem que en els bancs més intervinguts imperava la mala fe rampant dels seus gestors, en ajustat concurs amb la seva incompetència. Destacats esclavistes consideren així mateix innecessària la protecció de les seves víctimes, “perquè la immensa majoria paga les seves hipoteques”. La “immensa majoria” no pateix un infart, però només a Ana Mato se li ocorreria tancar els serveis de Cardiologia i Cirurgia Cardíaca.
  Atès que s’ha obert un estatut de limitacions, desitjo dictar la meva voluntat. Dono suport a l’alliberament dels hipotecats, amb una excepció. Se n’ha d’excloure els compradors esclavitzats que sermonejaven veïns, parents i amics sobre els avantatges irrefutables del contracte d’extorsió hipotecària, que havien signat voluntàriament. Es mofaven dels qui es mantenien al marge de l’esclavitud. La persona que pronunciava el terrible “ets un idiota, has de comprar, llogar no serveix per a res” havia metabolitzat la falta d’entranyes del sistema que avui deplora.
  El saberut que predicava “no siguis tonto, hipoteca’t” era un còmplice dels tractants d’esclaus. Ara que porta pagats 200.000 euros per un pis de 300.000 que no aconsegueix vendre per 100.000, per la qual cosa es troba en fallida, convé recordar-li el seu proselitisme. I exigir-li almenys la firma d’un document en el qual s’excusi amb els ciutadans hostils a l’endeutament, com manen la Bíblia o Ramón Areces, que va aixecar El Corte Inglés sense préstecs. A quins enormes sacrificis està disposat l’ésser humà, per tal d’oblidar que es troba en aquest món de passada.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: