Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Defensem la terra

Posted by lejarza en 25 enero, 2013


Roser Crosas: Defensem la terra.-Dimarts passat, la plataforma Aturem el Fracking va fer acte de presència al ple de l’Ajuntament de Vic (Osona). S’hi debatia un tema vital per al nostre entorn. Resulta que els senyors de la Generalitat han donat permisos a una empresa canadenca perquè vingui a buscar petroli al nostre meravellós entorn. Us podeu imaginar pous de petroli i naus gegants amb contenidors plens de productes químics que farien servir per injectar a la terra, als voltants de l’Esquirol i d’Olot (Garrotxa), entre altres llocs? Us imagineu que desapareguin les vaques dels nostres prats per culpa de la contaminació? Us imagineu que ens vinguin a dir que no podem ni beure aigua de l’aixeta ni banyar-nos mai més als rius? Senyors de la Generalitat: la resposta és “no”! Ni ens ho volem imaginar ni vostès poden donar permisos per fer aquesta destrossa, sense tenir en compte el sentiment dels ciutadans dels pobles que viuen al voltant de les terres que vostès volen destruir. Facin el favor d’invertir en energies netes com ara la solar i deixin en pau la naturalesa. Dono gràcies a tots els regidors i a l’alcalde de Vic pel seu “no” a aquest projecte. I també hi vull afegir que aplaudeixo l’actitud de l’alcalde, que en aquest cas va estar a l’altura de les circumstàncies en permetre que parlés el portaveu la plataforma (quan està prohibit per norma que el públic pugui dir res), que va avançar el tema del fracking (deslliurant-nos de la llauna d’altres debats) i que va acabar amb unes paraules a favor de l’entorn, que calia aplaudir. Esperem, senyor alcalde, que, si arriba el moment, lluitem plegats perquè mai, mai, ningú ens faci malbé ni la salut ni la nostra terra.

Argelaguer, Les Planes d’Hostoles, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, La Vall d´en Bas, La Vall de Bianya, Les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Olot, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, Tortellà

33 comentarios para “Defensem la terra”

 1. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Consell Comarcal de la Garrotxa moció del Grup de la Garrotxa d´Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) per a declarar la Comarca de la Garrotxa lliure de Fracking.-Exm. Sr. President del Consell Comarcal de la Garrotxa.
  El Sr. Juan Rodriguez Lejarza, amb DNI 149XXX73M en representació de la Coalició ICV-EUiA a la Garrotxa (Girona), major d´edat, amb domicili: Major, 26 – Argelaguer (Garrotxa).
  EXPOSO: Teredo Oils Limited (Montero Energy Corporation S.L). està interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl de la nostra comarca de la Garrotxa, existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs.
  Es tracta de una tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal, la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats d’aigua, i de multitud de pous per a l’extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells, pel que es pot considerar una tècnica dolosament agressiva amb l’entorn Natural, al Paisatge, i amb risc per a les nostres vivendes, empreses i propietats, de la Comarca de la Garrotxa.
  DEMANO: Que davant el risc per a la contaminació del subsòl i dels aqüífers derivada de l’aplicació de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, en pro de la conservació de l’espai natural dels nostres municipis, pobles i vil.les, i per aquests motius, proposem per al pròxim Ple del Consell Comarcal de la Garrotxa l’aprovació de la: MOCIÓ DEL GRUP DE LA GARROTXA D’INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS-ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA (ICV-EUiA) PER A DECLARAR LA COMARCA DE LA GARROTXA LLIURE DE FRACKING, que Anex le registren (pàg ½). Argelaguer (Garrotxa), 12 de desembre de 2012. Fdo: Juan R. Lejarza
  MOCIÓ DEL GRUP DE LA GARROTXA D’INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS-ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA (ICV-EUiA) PER A DECLARAR LA COMARCA DE LA GARROTXA LLIURE DE FRACKING
  MOCIÓ:
  Atesa la sol·licitud presentada per Montero Energy a la Direcció general d’Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya per tal de fer prospeccions d’hidrocarburs a través de la tècnica del fracking a la nostra comarca.
  Atès que l’empresa Montero Energy Corporation S.L. està interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs. Aquests són uns tipus de gas i d’hidrocarburs que no es troben emmagatzemats en grans bosses en el subsòl, sinó que es caracteritzen per estar situats en roques de baixa permeabilitat i de baixa porositat, el que fa que la seva extracció sigui més complicada i que es necessiti d’una tècnica molt agressiva amb el medi ambient. Es tracta de la tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal. Aquesta tècnica consisteix en perforar un pou en el subsòl profund, i es realitzen noves perforacions horitzontals per tal d’arribar a la major superfície possible. Per tal d’extreure el gas i els hidrocarburs que estan adherits a la roca, s’introdueixen grans quantitats d’aigua a una elevada pressió, amb la intenció de fracturar la roca i de que se n’alliberi l’hidrocarbur, sent extret a la superfície per la mateixa canalització. Per tal de millorar l’eficiència en la trencadissa de la roca, s’introdueix junt a l’aigua un còctel de substàncies químiques de més de 500 elements diferents, entre les que se’n troben de perilloses, com ara metalls pesants.
  Atès que aquesta tècnica ja ha estat utilitzada a gran escala en els Estat Units. No obstant això, no es tracta d’una tècnica de gran eficàcia, que demana multiplicar les perforacions en diferents profunditats i construir un gran nombre de pous. A més, els percentatges de substàncies químiques que romanen en les profunditats i no són extrets a la superfície són molt elevats, pel que se’n deriven transferències als pous i aqüífers dels nostres pagesos. Arran de les nombroses trencadisses de roca, s’han arribat a mesurar petits terratrèmols sentits en les localitats properes als pous, amb risc per a les nostres vivendes i propietats, recordem que la Garrotxa pateix terratrèmols naturals, tambè es zona volcanicà i per tant inestable. D’altra banda, el gas alliberat en les profunditats i no canalitzat per a l’explotació ha arribat a filtrar-se en els conductes de canalització d’aigua de consum humà i també a alliberar-se per la superfície del sòl, el que provoca la contaminació de l’aigua i el risc d’explosió davant de qualsevol flamarada accidental.
  Així doncs, la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats d’aigua, de multitud de pous per a l’extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells, pel que es pot considerar una tècnica dolosament agressiva amb l’entorn natural. Per aquests motius, proposem per al pròxim Ple del Consell Comarcal de la Garrotxa l’aprovació dels següents acords:
  Davant el risc per a la contaminació del subsòl i dels aqüífers derivada de l’aplicació de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, en pro de la conservació de l’espai natural dels nostres pobles i vil.les que es podrian veure afectat per la presència de nombrosos pous d’extracció i pels seriosos danys que se’n derivarien fruit de l’explotació industrial, acordem que:
  ACORDS
  Primer – El Consell Comarcal de la Garrotxa declara LA COMARCA DE LA GARROTXA LLIURE DE FRACTURA HIDRÀULICA HORITZONTAL.
  Segon – Exigim al Govern de la Generalitat de Catalunya que suspengui els permisos d’investigació d’hidrocarburs per a iniciar les prospeccions per fracking a la Garrotxa i Catalunya, tant a l’empresa Moreno Energy i a qualsevol altra que ho demani amb les mateixes finalitats, fins que el Parlament de Catalunya no aprovi una Llei que impedeixi aquesta tècnica d’explotació, per raó dels seus greus impactes ambientals.
  Tercer- El Consell Comarcal de la Garrotxa entén que la comarca de la Garrotxa es una part d’un conjunt ambiental que conforma una riquesa natural d’alt valor, pel que s’oposa a la investigació i explotació d’hidrocarburs per mitjà de la tècnica de la fractura hidràulica vertical i d’altres igualment agressives en qualsevol municipi.
  Quart- El Consell Comarcal de la Garrotxa traslladarà al President de la Generalitat de Catalunya, a la Direcció General d’Energia i Mines, al conjunt dels grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, així com a la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) els acords aprovats.
  Argelaguer (Garrotxa), 12 de desembre de 2012 Fdo: Juan R. Lejarza

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 2. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Aturem el Fracking
  ASSEMBLEA GENERAL PLATAFORMA RIUDAURAJUNTS
  Assemblea general de la Plataforma Riudaura Junts
  1 febrer 2013 Assemblea
  Lloc: Escoles Lluís Castells Hora: 21:30 Escoles Lluís Castells Riudaura (Garrotxa)

  Argelaguer, Les Planes d’Hostoles, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, La Vall d´en Bas, La Vall de Bianya, Les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Olot, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, Tortellà

 3. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Aturem el Fracking

  L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i Projecte Ninam es posicionen en contra dels projectes petroliers al Cap de Creus.
  Nota de premsa, gener de 2013

  El BOE anunciava un seguit de sol·licituds de prospeccions per localitzarHidrocarburs al Cap de Creus. L’ANG i Projecte Ninam consideren que aquestes actuacions tenen greus impactes sobre els ecosistemes marins i no donen resposta a la crisi energètica.

  L’empresa Capricorn Spain Limited ha sol·licitat a la Direcció General de Política energètica i Mines els permisos per a la recerca d’hidrocarburs (gas i petroli) a la zona del Cap de Creus. Es tracta d’un projecte de prospecció de la geologia del fons marí en una extensa àrea. L’objectiu és trobar indicis de bosses de gas natural per a una futura explotació.

  Aquests estudis posen en perill els ecosistemes marins, especialment les poblacions de cetacis. En aquest sentit, són coneguts els danys acústics que es produeixen sobre els peixos, cefalòpodes, cetacis i coralls. Cal destacar que l’àrea d’estudi és enorme i afecta zones d’alt valor ecològic i passos de fauna migratòria. Cal tenir present que en aquesta àrea hi ha poblacions de cetacis de gran importància, protegits per diferents Directives, com la Directiva Hàbitats, la Directiva 92/42/CEE, la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat 42/2007 i la Llei 41/2010 de Protecció del Medi Marí.

  Cal destacar que ja s’han presentant altres projectes com aquest i des de les entitats esmentades es recorda que treballaran per evitar qualsevol projecte d’aquestes característiques a la Costa Brava. Les entitats presentaran al·legacions al projecte i, si cal, demanaran el suport de la ciutadania per tirar endavant procediments judicials que els aturin.

  La posició de les entitats ecologistes gironines, i de bona part de la ciutadania, és que aquests tipus d’estudis malmeten els recursos naturals i, alhora, comprometen la salut de les persones i el benestar de la nostra societat. Cal avançar cap sistemes energètics sostenibles tot començant a treballar en una transició cap a un model on els recursos es destinin a les activitats essencials.

  La fi del petroli és cada dia més a prop i tècniques com el fracking o les prospeccions marines no donen una resposta aquesta situació. Cal apostar per un canvi de sistema energètic basat en la reducció del consum i la utilització d’energies netes i renovables.

  Argelaguer, Les Planes d’Hostoles, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, La Vall d´en Bas, La Vall de Bianya, Les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Olot, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, Tortellà

 4. lejarza said

  Lejarza
  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Aturem el Fracking
  MEDI AMBIENT
  Un projecte per cercar petroli a la costa encén el territori
  Una firma escocesa demana permís a l’Estat per fer prospeccions submarines del cap de Creus cap al sud de la Costa Brava
  Els alcaldes temen que davalli el turisme i els ecologistes s’hi oposen
  CADAQUÉS / PALAMÓS – E. CARRERA / E. AGULLÓ
  Capricorn Spain Limited, una empresa d’exploració d’hidrocarburs, ha sol·licitat dotze permisos d’investigació del subsòl marí del golf de Lleó i al davant mateix de la costa catalana. Els espais afectats van des del nord del cap de Creus fins a ran del litoral de la Costa Brava Central, davant la costa de l’Estartit, Pals, Begur, Palafrugell i Palamós, tot i que les franges arriben fins a l’altura del Maresme.
  Les sol·licituds es van publicar al BOE dijous i, ahir mateix, diversos ajuntaments de l’Alt Empordà–entre els quals, Cadaqués i el Port de la Selva– van rebre la documentació del govern de l’Estat en què se’ls informava de les sol·licituds. Tot i les reserves fins que els serveis tècnics municipals emetin els seus dictàmens, l’alcalde de Cadaqués, Joan Figueres, ja avançava ahir el seu malestar. “Com a ciutadà i com a alcalde, no m’agrada. Tenim la sort de tenir aquí actius culturals, mediambientals i turístics, i no m’agradaria veure torres, ni que siguin a vint milles; a part dels risc ambiental, hem de pensar en el paisatge”, deia Figueres.
  La tècnica utilitzada per aquestes investigacions consisteix en estudis sísmics amb un canó d’ones acústiques per cartografiar el subsòl marí en tres dimensions i identificar possibles bosses d’hidrocarburs, on més tard s’instal·larien els pous per extreure gas o petroli.
  Projecte Ninam, la plataforma d’estudi de cetacis a la conca nord-occidental de la Mediterrània, que opera bàsicament a l’entorn del Parc Natural del Cap de Creus, manifesta la seva oposició radical a les prospeccions. L’entitat qualifica d’incongruència el fet d’autoritzar les operacions en una zona on es projecta crear una reserva natural marina (Projecte Indemares) i adverteix que les tècniques emprades són altament intrusives i nocives per al medi marí, amb una mena d’explosions acústiques que suposen un risc per a la fauna submarina. També alerten que, si l’extracció es portés a terme, el trànsit de vaixells d’hidrocarburs podria arribar a ports com els de Roses o Palamós, amb altres riscos afegits sobre la mobilitat.
  Hipotètic contenciós
  L’Associació de Naturalistes de Girona també va anunciar ahir el seu rebuig a les prospeccions. El seu president, Enric Cortiñas, va anunciar al·legacions al projecte i va dir que “si no prosperen, s’estudiarà la presentació d’un contenciós administratiu”, tot i que haurien de demanar la implicació del teixit associatiu de les comarques gironines, els ciutadans i, fins i tot, els municipis per sufragar un litigi costós.
  Cortiñas explicava també que les injeccions d’aire comprimit poden abastar profunditats de fins a 1.000 metres, amb impactes com ara “desorientació de dofins i cetacis que neden a la zona i un efecte similar al de la detonació d’una bomba sobre bancs de peixos o formacions de corall”.
  Informació a mitges
  Mentrestant, altres consistoris del Baix Empordà se n’assabentaven ahir per la premsa. Els alcaldes socialistes de Palafrugell, Juli Fernández, i Palamós, Teresa Ferrés, eren els més crítics. Fernández manifestava la seva “oposició total que això es faci davant de la Costa Brava, perquè va en contra del creixement turístic de la zona”. I la palamosina Teresa Ferrés també es queixava que ningú de Costes o el Ministeri d’Energia els ho hagués anunciat: “D’entrada ens oposem a les prospeccions i demanarem al ministeri que aturi la llicència.” Ferrés també va considerar que la tècnica “no és acceptable en un litoral del qual depenen tantes activitats econòmiques, i a Palamós pot afectar els caladors que fan servir els pescadors”.
  Per la seva banda, el torroellenc Jordi Cordón (CiU) feia servir un to més conciliador: “Encara no disposem de prou dades per pronunciar-nos, però cal que les actuacions tinguin cura amb el medi ambient i el fons marí.”
  Una de les principals companyies d’exploració d’hidrocarburs
  Capricorn Spain Limited, és una societat de creació recent (2011) i actua com a operadora a l’estat espanyol de Cairn Energy PLC, una de les principals companyies d’exploració d’hidrocarburs d’Europa. Cairn és una societat que cotitza a la borsa de Londres, té seu a Edimburg, i seus regionals a Madrid, Londres, Stavanger (Noruega) i Nuuk (Groenlàndia). Segons dades proporcionades per la companyia, hi treballen unes 180 persones. Les activitats de la societat van des de la recerca de jaciments i el desenvolupament fins a la fase de producció.
  Ones acústiques que aparten els mamífers marins
  Segons la informació corporativa de l’empresa, quan comencen els estudis sísmics sol·licitats, es comença emetent sons de “manera suau” i s’augmenta progressivament perquè “els mamífers marins s’allunyin de la zona afectada”
  La mateixa societat fa estudis a la costa valenciana des del 2011
  La societat Cairn ja té engegats d’ençà del 2011 estudis semblants als que vol iniciar aquí, en una àrea a mig camí entre la costa valenciana i Eivissa, a uns 40 quilòmetres de les costes. Els estudis sísmics només són l’inici d’un llarg procés que ha de determinar si els sectors explorats poden ser explotats. A la costa valenciana, Cairn hi té previst un programa d’exploració que durarà uns sis anys. Si els resultats són positius, les primeres perforacions de pous d’exploració es podrien desenvolupar els anys 2015-2016; la producció, uns anys més tard

  Argelaguer, Les Planes d’Hostoles, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, La Vall d´en Bas, La Vall de Bianya, Les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Olot, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, Tortellà

 5. lejarza said

  Lejarza
  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica
  Aturem el Fracking

  Suport d’ICV-EUiA a Riudaura
  El diputat ecosocialista Marc Vidal s’ha reunit aquest migdia amb l’alcaldessa de Riudaura i representants de la plataforma antifracking per mostrar el suport d’ICV-EUiA i reforçar la xarxa d’actuació Antifracking.
  Després de l’entrevista Vidal s’ha mostrat molt satisfet: “Vàrem ser els primers en denunciar el perill del fracking a les comarques gironines durant el passat mes de novembre i en aquell moment vàrem demanar a les entitats del territori i ciutadania sensibilitzada amb el tema que liderés la denúncia pública i l’oposició al fracking, i avui hem constatat que anem tots a una”.
  Per a Marc Vidal és molt bona notícia que en el cas de Riudaura (Garrotxa) tot el poble s’ha posicionat en contra i defensa els seus interessos “tot i les pressions que estan rebent en el sentit de minimitzar l’impacte dels permisos concedits”.
  Durant l’entrevista el diputat ha explicat que la primera proposició de llei que ICV-EUiA ha presentat al Parlament és precisament la de prohibir el fracking en tot el territori català i es composa només de dos articles, el primer pel que fa a la prohibició i el segon en el sentit d’aplicar aquesta prohibició amb caràcter retroactiu. Respecte de la proposta que ham manifestat des de la plataforma i del propi ajuntament en el sentit de donar suport a les diferents mobilitzacions que estan endegant i que faran extensiu a tots els partits de l’arc parlamentari, Vidal ha anunciat el suport explícit d’ICV-EUiA i ha qualificat la iniciativa de “necessària”.

  Per últim Vidal ha destacat la importància d’engegar un debat polític respecte del “model de sobirania energètica”, referint-se també als permisos recents que afecten a la Costa Brava des del Cap de Creus fins a Blanes, i ha manifestat que tot plegat és efecte del Peak Oil, i “per tant cada vegada ens enfrontarem més a aquest tipus d’amenaça, per això cal aquest debat sobre el futur energètic que volem per al país”.
  http://www.iniciativa.cat/vegueria_girona/news/43321

  Vic, primer municipi osonenc que es declara “municipi lliure de fracking”
  El ple municipal vota unànimament la moció que va presentar el grup municipal d’ICV-EUiA de Vic.
  Moció que va presentar ICV-EUiA sobre el fracking:
  En Xavier Tornafoch Yuste, regidor de l’ajuntament de Vic i portaveu del Grup Municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa, presenta al Ple per al seu debat i aprovació, si s’escau, la següent

  MOCIÓ
  Atesa la sol•licitud presentada per Montero Energy a la Direcció general d’Energia i Mines de la Generalitat per tal de fer prospeccions d’hidrocarburs a través de la tècnica del fracking a diversos municipis de la comarca d’Osona, entre ells Vic.
  Atès que l’empresa Montero Energy Corporation S.L. està interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs. Aquests són uns tipus de gas i d’hidrocarburs que no es troben emmagatzemats en grans bosses en el subsòl, sinó que es caracteritzen per estar situats en roques de baixa permeabilitat i de baixa porositat, el que fa que la seva extracció sigui més complicada i que es necessiti d’una tècnica molt agressiva amb el medi ambient. Es tracta de la tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal. Aquesta tècnica consisteix en perforar una Un cop en el subsòl profund, es realitzen noves perforacions horitzontals per tal d’arribar a la major superfície possible. Per tal d’extreure el gas i els hidrocarburs que estan adherits a la roca, s’introdueixen grans quantitats d’aigua a una elevada pressió, amb la intenció de fracturar la roca i de que se n’alliberi l’hidrocarbur, sent extret a la superfície per la mateixa canalització. Per tal de millorar l’eficiència en la trencadissa de la roca, s’introdueix junt a l’aigua un còctel de substàncies químiques de més de 500 elements diferents, entre les que se’n troben de perilloses, com ara metalls pesants.
  Atès que aquesta tècnica ja ha estat utilitzada a gran escala en els Estat Units. No obstant això, no es tracta d’una tècnica de gran eficàcia, que demana multiplicar les perforacions en diferents profunditats i construir un gran nombre de pous. A més, els percentatges de substàncies químiques que romanen en les profunditats i no són extrets a la superfície són molt elevats, pel que se’n deriven transferències als aqüífers i al subsòl. Arran de les nombroses trencadisses de roca, s’han arribat a mesurar petits terratrèmols sentits en les localitats properes als pous. D’altra banda, el gas alliberat en les profunditats i no canalitzat per a l’explotació ha arribat a filtrar-se en els conductes de canalització d’aigua de consum humà i també a alliberar-se per la superfície del sòl, el que provoca la contaminació de l’aigua i el risc d’explosió davant de qualsevol flamarada accidental.
  Així doncs, la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats d’aigua, de multitud de pous per a l’extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells, pel que es pot considerar una tècnica dolosament agressiva amb l’entorn. Per aquests motius, proposo al ple l’aprovació dels següents acords:
  Davant el risc per a la contaminació del subsòl i dels aqüífers derivada de l’aplicació de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, en pro de la conservació de l’espai natural del terme municipal que es podria veure afectat per la presència de nombrosos pous d’extracció i pels seriosos danys que se’n derivarien fruit de l’explotació industrial, acordem que:
  – L’Ajuntament de Vic es declara MUNICIPI LLIURE DE FRACTURA HIDRÀULICA HORITZONTAL.
  -L’Ajuntament de Vic exigeix a la Generalitat que no atorgui a l’empresa Moreno Energy els permisos corresponents per a iniciar les prospeccions a la comarca d’Osona.
  -L’Ajuntament de Vic entén que el seu terme municipal es una part d’un conjunt ambiental que conforma una riquesa natural d’alt valor, pel que s’oposa a la investigació i explotació d’hidrocarburs per mitjà de la tècnica de la fractura hidràulica vertical i d’altres igualment agressives en qualsevol municipi.
  -L’Ajuntament de Vc traslladarà al President de la Generalitat de Catalunya i a la Direcció General d’Energia i Mines així com a la Plataforma Aturem el Fracking els acords aprovats.
  Font: http://www.el9nou.cat/noticies_o_0_/28522/vic_declara_municipi_antifracking
  http://apeudecarrer.cat/news/43363

  Argelaguer, Les Planes d’Hostoles, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, La Vall d´en Bas, La Vall de Bianya, Les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Olot, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, Tortellà

 6. lejarza said

  Lejarza
  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica
  Aturem el Fracking

  El PSC vol la suspensió ´fracking´ a la Garrotxa i el Ripollès
  Demanarà mitjançant una moció al Parlament la suspensió cautelar de les activitats de prospecció de gas
  GIRONA | ACN/DDG El PSC demanarà mitjançant una moció al Parlament de Catalunya la suspensió cautelar de les activitats de prospecció de gas amb el mètode “fracking” a la comarca de la Garrotxa i el Ripollès. Els socialistes també volen que s’apliqui una moratòria en la concessió de noves autoritzacions a Catalunya i la constitució d’un grup d’experts que emetin un informe per debatre, en un màxim de quatre mesos, una normativa sobre aquesta tècnica i els riscos pot suposar per al territori.

  Reunions amb els afectats

  Els diputats del PSC, Àlex Sáez i Jordi Terrades, es van reunir ahir a la tarda amb representants de la plataforma contrària a les prospeccions i amb l’alcaldessa de Riudaura, un dels municipis afectats per una llicència de prospecció de gas.

  Sáez va insistir en què “tot i les necessitats energètiques actuals cal que hi hagi consens” i va recordar que ara fa unes setmanes ja es va presentar al Congrés una proposició no de llei en la qual el PSC demanava una suspensió cautelar de les activitats de prospecció de gas al territori.

  Un dels aspectes més destacats de la moció presentada pel partit socialista és la demanda de crear un grup d’experts que emetin un informe per debatre -en un màxim de quatre mesos i a la comissió que correspongui- una normativa sobre aquesta tècnica tenint en compte els riscos que presenta.

  D’altra banda, el diputat Jordi Terrades, va alertar dels possibles impactes ambientals d’aquesta tècnica a nivell sísmics, de contaminació dels aqüífers, d’emissions de gas metà i de contaminació acústica o paisatgística. “En qualsevol cas, la qüestió de fons és el model energètic que volem. Nosaltres creiem que calen apostes i un esforç pressupostari a favor de l’eficàcia energètica sense posar en risc el creixement econòmic i apostes per les energies renovables. Cal fer un esforç per no dependre dels combustibles fòssils”, va assegurar Terrades.
  A més, els socialistes gironins també van alertar sobre la possible “bossa de negoci” que es pot amagar darrere aquestes prospeccions.

  Argelaguer, Les Planes d’Hostoles, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, La Vall d´en Bas, La Vall de Bianya, Les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Olot, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, Tortellà

 7. lejarza said

  Lejarza
  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica
  Aturem el Fracking

  MEDI AMBIENT
  El PSC, amb els anti-‘fracking’ de Riudaura
  Pels socialistes, és urgent que es debati el pla d’energia de Catalunya
  26/01/13 – RIUDAURA – RAMON ESTÉBAN
  L’alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Massana, i membres de la plataforma contrària a la fracturació hidràulica (fracking) del municipi van reunir-se ahir amb els parlamentaris del PSC Àlex Sàez i Jordi Terradas, que van donar-los el seu suport perquè comparteixen els seus temors per les conseqüències mediambientals i socials que pot comportar aquest mètode d’extracció d’hidrocarburs. Els dos representants socialistes consideren, entre altres qüestions, que les administracions i les empreses han de ser transparents a l’hora d’informar dels projectes, i que, mentre una comissió d’experts no es pronunciï sobre el cas, se suspenguin les concessions per investigar el subsòl i s’apliqui una moratòria als permisos atorgats (es deixin en suspens), un dels quals afecta Riudaura. Sáenz i Terradas van recordar que Catalunya té pendent de debatre el pla d’energia, el qual consideren urgent. En aquest sentit, van recalcar que el PSC és del parer de deixar el model energètic actual, basat en els combustibles fòssils, i apostar per les energies renovables. La delegació del PSC és la tercera de grups parlamentaris catalans que els darrers dies s’han trobat amb Massana per donar-li suport. Anteriorment havien anat a Riudaura ERC (el partit de l’alcaldessa) i ICV-EUiA.
  ICV recorre a Europa
  De la seva banda, l’eurodiputat d’ICV-EUiA, Raül Romeva, ha reclamat la intervenció de la UE en el cas dels permisos atorgats per fer fracking a Osona, el Ripollès i la Garrotxa.

  Argelaguer, Les Planes d’Hostoles, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, La Vall d´en Bas, La Vall de Bianya, Les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Olot, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, Tortellà

 8. lejarza said

  Lejarza
  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica
  Aturem el Fracking

  El rendimiento del ‘fracking’ es hasta nueve veces menor que el de la eólica según estudio de Comisiones Obreras (CCOO)

  Las dudas sobre la rentabilidad económica, social y sostenible de la aplicación del fracking en Álava arrecian a la luz de los datos contenidos en un informe presentado por el sindicato CCOO, organización que recomienda la prohibición de este sistema en todo el Estado. El estudio no sólo aclara que cada uno de los pozos de extracción de gas genera ingentes cantidades de productos tóxicos que emanan a la superficie tras ser inyectados, sino que además alerta de la elevada posibilidad de contaminar los acuíferos del territorio e incluso de que afloren elementos radioactivos del subsuelo. El estudio establece una comparativa entre las diferentes fuentes energéticas disponibles y concluye que la diferencia entre la inversión realizada y la obtenida es de entre 2 y 5 unidades de TRE (Tasa de Retorno Energético) en el caso del gas extraído con esta técnica, mientras que con la energía eólica el índice asciende a 18 y con la fotovoltáica (solar) a 7. “El gas natural de pizarra tiene una de las TRE más bajas de las tecnologías energéticas utilizadas”, expone.

  Pero, ¿cómo funciona el fracking? En resumen, el análisis explica que se practica un pozo vertical que puede hundirse hasta cinco kilómetros en la tierra. Cuando se alcanza el estrato de pizarra donde se almacenan las minúsculas partículas de gas, se inicia una segunda perforación, esta vez horizontal y acompañada de pequeñas explosiones, que rompe las rocas. Ejecutados ambos agujeros, se introduce agua con elementos químicos a enorme presión para provocar que las burbujas de gas se unifiquen y salgan a la superficie. Lo negativo, es que en su camino de regreso al exterior se traen de vuelta todos los aditivos tóxicos inyectados junto con algunas sorpresas añadidas. “En los análisis realizados a los flujos de retorno se suele encontrar elevadas concentraciones de metales pesados, radioactividad y materiales radioactivos de origen natural”, puntualiza el estudio.

  Argelaguer, Les Planes d’Hostoles, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, La Vall d´en Bas, La Vall de Bianya, Les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Olot, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, Tortellà

 9. lejarza said

  Lejarza
  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica
  Aturem el Fracking

  La política energética de la Generalitat de Catalunya (CiU) está orientada a promover la “rentabilidad” de las empresas multinacionales en el presente y en el futuro. Y en ese sentido, no se pueden apreciar cambios en materia de energía, al contrario, se profundiza el modelo energético privatizador y extranjerizante. La crisis energética sigue siendo estructural. Todas las novedades del fracking, Chevron y los recursos no convencionales, es la estrategia capitalista en materia energética hacia los próximos 20 años. Nadie sabe a ciencia cierta cómo va a terminar en términos de extracción de combustibles, pero de seguro se prevén estragos ambientales, que atentan contra el cuidado del agua, la diversidad productiva y suponen la contaminación del ambiente por el uso de potentes tóxicos.
  A modo de comparación, el parlamento europeo ha liberado recientemente la decisión de explotar shale gas mediante el fraking a cada país miembro de la eurozona, sin embargo, la misma cámara pide cautela y señala que esas practicas pueden causar daños al medio ambiente y deben ser objeto de análisis más profundos. Las empresas sueñan con despegarse de las limitaciones de la ley de hidrocarburos y quieren concesiones y libre disponibilidad.
  La gestión privada de los recursos soberanos sigue siendo la norma.

  Argelaguer, Les Planes d’Hostoles, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, La Vall d´en Bas, La Vall de Bianya, Les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Olot, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, Tortellà

 10. lejarza said

  Lejarza
  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica
  Aturem el Fracking

  Riudaura a 8Tv “Pànic al Fracking”
  http://www.riudaurajunts.cat/2013/01/28/reportatge-de-riudaura-a-8tv-panic-al-fracking/

  Argelaguer, Les Planes d’Hostoles, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, La Vall d´en Bas, La Vall de Bianya, Les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Olot, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, Tortellà

 11. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Plataforma Fracking Ez Araba

  Mani Fracking Ez


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 12. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  ICV-EUiA reclama la intervenció europea pel fracking a la Garrotxa
  L’eurodiputat d’ICV-EUiA ha presentat una nova pregunta al Parlament Europeu en la qual es refereix a la Directiva d’Avaluació d’Impacte Ambiental per reclamar la intervenció de la UE davant dels permisos per fracking atorgats a Osona, el Ripollès i la Garrotxa, després que el Comissari Europeu es va comprometre a recollir informació al respecte.
  La Directiva 2011/92/UE, també coneguda com a Directiva d’Avaluació d’Impacte Ambiental, estableix que els projectes de perforació a gran profunditat estan subjectes a control per part de les autoritats competents. Aquesta és la resposta que va rebre l’eurodiputat dels Verds per ICV-EUiA Raül Romeva en adreçar-se a la Comissió Europea respecte del fracking a Osona, Ripollès i Garrotxa.

  La nova pregunta parlamentària es refereix de moment als permisos de prospecció atorgats a Teredo Oils Limited, i en la pregunta Romeva afirma que aquests permisos “violen sense cap mena de dubte el principis de precaució i prevenció de la Directiva”.

  En base al fet que ni ajuntament ni veïns afectats han rebut informació al respecte per part de la Generalitat, Romeva pregunta quines són les actuacions concretes que prendrà la Comissió Europea per aturar la concessió fins al moment que es realitzin els estudis d’avaluació ambiental preceptius. Entre les preguntes l’eurodiputat verd també pregunta si la Comissió Europea considera que la Generalitat està violant els drets a la bona administració, transparència e informació a la ciutadania conforme a la legislació europea.

  A la llum d’aquesta primera resposta per part de la CE i de la nova pregunta que adreça Raül Romeva, el Grup Parlamentari d’ICV-EUiA presentarà al Parlament una proposta de resolució per aturar tots els permisos atorgats fins ara eb espera dels Estudis d’Impacte Ambienltal conformes a la legislació europea.
  El diputat al Parlament, Marc Vidal, afirma que “aquest és el procedir que s’hauria esperat per part de la Generalitat des d’un principi” i compara la reclamació de Raül Romeva “amb la reunió del delegat del govern amb alcaldes per informar-los que no hi ha cap perill: que cadascú tregui les seves conclusions”.
  Fitxer relacionat: WQCOMM_facking_en_la_garrotxa.pdf
  PARLAMENTO EUROPEO
  FICHA DE PRESENTACIÓN DE UNA PREGUNTA PARLAMENTARIA
  Datum: PREGUNTAS ESCRITAS Destinatario: COMISIÓN Pregunta con solicitud de respuesta
  escrita (art. 117)
  AUTOR(ES): Raül Romeva i Rueda, Verdes/ALE (ICV-EUiA)
  ASUNTO: fracking en la Garrotxa
  TEXTO:
  Vista la Respuesta ES E-010456/2012 del Sr. Potočnik en nombre de la Comisión (24.1.2013) sobre la concesión de permisos de extracción de gas de esquisto en Osona. La misma indica que “de conformidad con la Directiva 2011/92/UE, también llamada Directiva de evaluación del impacto ambiental (EIA), los proyectos de perforación a gran profundidad se contemplan en el anexo II, punto 2, letra d), lo que implica que están sujetos a un control por parte de las autoridades competentes a fin de determinar si es necesaria una EIA, con arreglo al artículo 4, apartados 2 a 4, y sobre la base de los criterios que figuran en el anexo III de la Directiva. La decisión de control también debe tener en cuenta los principios de precaución y prevención.”
  Considerando que la Generalitat de Catalunya ha autorizado el inminente comienzo de prospecciones para buscar hidrocarburos en la comarca de la Garrotxa, bajo el llamado proyecto Ripoll impulsado por la firma Teredo Oils Limited, que cuenta con los permisos de la Generalitat desde el mes de octubre y que afecta a 51.000 hectáreas de una veintena de pueblos del Ripollès, Osona y la Garrotxa.
  Estas inspecciones están impulsadas por el elevado precio del petróleo, por las nuevas técnicas como el fracking y por el conocimiento previo de la existencia de gas y petróleo en la zona. El uso de técnicas como fracking u otras técnicas de “estimulación” violan tajantemente los principios de precaución y prevención de la Directiva mencionada.
  Considerando que las autoridades locales y los vecinos afectados no han recibido la información
  correspondiente sobre estas prospecciones.
  1. ¿Recabará la Comisión información sobre dichos permisos a la empresa Teredo Oils Limited?
  2. ¿Considera que la Generalitat de Cataluña (y el Estado español) está violando el principio de cautela, así como los principios de precaución y prevención?
  3. ¿Qué acciones tomará la Comisión para frenar, al menos temporalmente, el proyecto con la empresa Teredo Oils Limited hasta que no se hagan los pertinentes estudios de impacto medioambiental?
  4. ¿Considera que la Generalitat de Catalunya están violando los derechos a la buena administración, transparencia e información a la ciudadanía conforme a la legislación europea?
  Fecha: 24.01.2013

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

  • lejarza said

   Argelaguer (Garrotxa)
   Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
   Hydraulic Fracturing (fracking)
   NoFracturaHidraulica

   La CE confirma que cal un estudi ambiental abans del ´fracking´
   L’eurodiputat d’ICV-EUiA Raül Romeva demana que intervingui la Unió Europea a la Garrotxa i el Ripollès
   GIRONA | R.V.E. (DdG)
   L’eurodiputat d’ICV-EUiA, Raül Romeva, ha presentat una pregunta al Parlament Europeu per reclamar la intervenció de la UE davant els permisos de fracking que s’han concedit a la Garrotxa, el Ripollès i Osona, fent referència a la Directiva d’Avaluació d’Impacte Ambiental. Romeva va fer aquesta intervenció arran de la resposta del Comissari Europeu a una pregunta anterior, en la que recordava que els projectes de perforació a gran profunditat estan subjectes a control per part de les autoritats competents, i que aquests han de superar un tràmit d’avaluació d’impacte ambiental. En la seva resposta, el comissari també es comprometia a recollir informació sobre els permisos per fracking atorgats a les tres comarques catalanes.
   La nova pregunta que presentarà l’eurodiputat ecosocialista es refereix de moment als permisos de prospecció atorgats a Teredo Oils Limited, i en la pregunta Romeva qüestiona si la Comissió actuarà sobre aquestes concessions i afirma que aquests permisos “violen sense cap mena de dubte el principis de precaució i prevenció de la Directiva”. A més, també qüestiona quines accions emprendrà la Comissió per frenar, com a mínim temporalment, el projecte de Teredo Oils Limited fins que no es fagin els estudis d’impacte ambiental pertinents, ja que ni l’Ajuntament ni els veïns afectats han rebut cap mena d’informació per part de la Generalitat. Romeva també pregunta si es considera que el Govern català està violant els drets a la bona administració, transparència i a la informació ciutadana conforme amb la legislació europea.
   Amb aquesta nova pregunta i partint de la base de la primera resposta rebuda del Comissari Europeu, el Grup Parlamentari d’ICV-EUiA presentarà al Parlament una proposta de resolució per aturar tots els permisos atorgats fins ara eb espera dels Estudis d’Impacte Ambiental conformes a la legislació europea. El diputat al Parlament, Marc Vidal, va afirmar que “aquest és el procediment que s’hauria esperat per part de la Generalitat des d’un principi” i va comparar la reclamació de Raül Romeva amb la reunió del delegat del govern amb alcaldes per informar-los que no hi ha cap perill. “Que cadascú tregui les seves conclusions”, va sentenciar.

   Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 13. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  MEDI AMBIENT
  Hi ha fuites de gas en un dels antics pous de Ridaura
  Un expert que hi va fer d’observador ho atribueix a la manca de manteniment
  Diu que hi ha un buit legal
  GARROTXA 29/01/13 – RIUDAURA – JORDI CASAS
  Un dels antics pous petroliers de Riudaura, el Riudaura 1 bis, té petites fuites de gas de forma continuada. Aquestes fuites s’alliberen a l’atmosfera. Ho ha alertat Enric Viñals, un enginyer tècnic de Mines, que va intervenir com a observador i expert en els treballs d’investigació i recerca d’hidrocarburs –en concret, petroli– que es van fer en aquest municipi a mitjan anys seixanta del segle passat.
  Segons ell, és un pou del qual no es fa manteniment des de fa 47 anys. Aquesta situació és causada pel buit legal que hi ha a la llei espanyola d’explotació d’instal·lacions d’hidrocarburs –el govern espanyol és qui té la competència–. I, en el cas de Riudaura, la situació és més complicada perquè no hi va haver mai una concessió per part del govern espanyol d’explotació, sinó només un permís d’exploració. La llei, per tant, no en diu res sobre la responsabilitat de qui n’ha de fer el manteniment.
  Aquest mateix expert ha informat que les fuites no són de molts metres cúbics, però sí continuades. Es tracta d’un gas que contribueix a l’efecte hivernacle i que barrejat amb l’aire en proporcions adequades forma el grisú, que és explosiu i que és conegut i temut a les explotacions mineres. Aquest pou està allunyat del poble.
  Enric Viñals explica que els gasos hidrocarburs trobats als anys seixanta als pous de Riudaura van des del C1 al C6 –metà, propà, butà…–, tot i que el metà, CH4, és el que era més abundant.
  Aquest pou és l’únic dels tres que hi ha al municipi de Riudaura –un es va desviar cap a un de proper– en què s’hi van trobar indicis importants de la presència de gas. Mai de petroli, que és el que realment buscaven les companyies Ciepsa i Cepesa. L’única cosa que van trobar van ser petites bosses de gas i una de més gran, tot i que, en aquell moment, van arribar a la conclusió que tenia prou quantitat d’hidrocarbur perquè fos rendible la seva extracció. La fondària a la qual van arribar abans de desistir va ser d’aproximadament uns dos quilòmetres.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 14. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  MEDI AMBIENT
  La protesta es multiplica
  GARROTXA 29/01/13 – RIUDAURA – JORDI CASAS
  Les posicions contra el fracking es multipliquen. La plataforma anti-fracking de Riudaura ha rebut el suport del diputat del PSC al Congrés, Àlex Sàez, i ICV ha demanat la intervenció de la UE. A Sant Joan de les Abadesses han declarat el municipi lliure de fracking, i la JNC del Ripollès s’ha manifestat en contra d’aquesta tècnica.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 15. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  ATUREM EL FRACKING A LA GARROTXA!
  Xerrada
  Els permisos que s’han concedit per explorar el subsòl de diversos indrets de la comarca, a Riudaura, la Vall d’en Bas, Sant Feliu de Pallerols i del Ripollès, Osona i altres comarques de Catalunya per buscar gas o petroli han generat preocupació i alarma per les repercussions sobre l’entorn natural i la salut. Per tal de conèixer aquesta problemàtica us proposem un acta en el que una persona entesa ens pot explicar en que consisteixen aquestes modalitats d’explotació no convencional coneguda com a fractura hidràulica o ‘fracking’.
  DISSABTE 2 DE FEBRER 2013 A LES 19.00 a L’ESPAI NURIA OLOT
  Us convidem a venir per compartir aquesta informació per tal que la gent de la Garrotxa i les entitats tinguem una actitud coherent i coneixedora d’aquesta problemàtica, per prendre consciència i trobar la millor opció en relació al futur energètic que respecti el territori, el patrimoni natural i el benestar present i futur de la societat.
  Es confirma que ve ANTONIO TURIEL , físic i matemàtic, investigador del CSIC i expert en temes d’energia, que prepara un pwp sobre el tema del fracking.
  També hem convidat gent de Riudaura que ens explicaran les darreres novetats que han causat alarma i mobilització de tot el poble; pot ser el primer municipi afectat per aquestes investigacions/explotacions tan controvertides.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 16. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Teredo Oil, l’empresa que intenta extreure gas de la Garrotxa, descarta utilitzar el fracking
  Publicat el 29 gener 2013 per Comissió Comunicació Plataforma RiudauraJunts contra el Fracking

  EXCLUSIVA 8Tv: Teredo Oil, l’empresa que intenta extreure gas de la Garrotxa, descarta utilitzar el fracking i que nosaltres no ens creiem.
  Estem d’acord el sr. Philip Hubert Paris director de Teredo Oil diu que no són idiotes però nosaltres tampoc i tenim certs dubtes raonables:
  1. Així que ens vol fer creure que injectar aigua a pressió per fracturar la roca on romanen les bombolles de gas no es “fracking”?
  2. Diu que només injectaran aigua i sorra sense afegir productes químics, qui els controlarà perquè no ho facin? (no sigui que sense voler…)
  3. Diu que han de tallar dos o tres arbres per fer passar la maquinària pesada, dos o tres, n’està segur? ha vist els camins que porten als diferents pous? Em sembla que en seran una pila més (ara ja sabem perquè eren les marques als arbres)
  4. Què vol dir no aplicar el Fracking “de moment” i que aplicaran una nova tècnica evolucionada d’aquesta, és o no és fracking?
  5. Així hem d’entendre que durant els treballs d’investigació es faran proves de “Fracking” evolucionat? No es contradiu amb el que afirma?
  6. Què vol dir “que minimitzaran els riscos que coneixen a la perfecció” que hi hauran riscos assumibles? Com pot ser que els puguin minimitzar si als EUA pioners en la tècnica tenen una llarga llista d’accidents?
  7. Per què cal assegurar que el que surt del subsòl no s’escampi per la superfície, potser si que és contaminant i perillós? Les basses que podem veure en tots els exemples de “Fracking” són un forat recobert d’una espècie de lona impermeable, aquestes són les mesures de seguretat?
  8. D’on se suposa que sortirà l’aigua necessària per injectar-la al subsòl? Si ha vist el riu Riudaura segur que no en tindran prou, o pensen tirar aigua salada?
  Ja ens perdonara Sr. Philip Hubert Paris però no ens creiem res de res
  La Fractura Hidráulica o “Fracking” o “Radial Jetting” mañana tendrá otro nombre pero seguirá con la misma cara


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 17. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Argumentos contra la extracción de gas por fractura hidraúlica (fracking)
  Maestrazgo, apuesta de futuro

  Jorge Abril Aznar
  Tal y como habrán visto en los diferentes medios de comunicación, ayer terminó el plazo de entrega de las alegaciones relativas a la puesta en marcha de permisos de investigación con técnica defracking en el Maestrazgo Histórico a cargo de una recién creada empresa de extracción de hidrocarburos. Muchos y variados han sido los motivos por los cuales vecinos, colectivos, Ayuntamientos y entidades sociales y económicas hemos alegado en contra de este permiso de investigación. La oposición a este proyecto no ha venido motivada por cuestiones ideológicas ni políticas en el Maestrazgo, sino que ha estado justificada por el sentido común al que apelamos los que nos oponemos a este modelo de desarrollo industrial.
  Analizando pormenorizadamente la técnica del fracking y los estudios e informes públicos oficiales que hay sobre este tipo de extracción llegamos a la conclusión de la enorme inseguridad que tiene este tipo de industria para la salud de las personas y para el medio natural de nuestra sierra de Teruel. Como sabemos, a las posibles contaminaciones de metano de la conducción de agua para uso público se añade la grave afección al gran acuífero del Maestrazgo, tanto en lo referente a la técnica extractora, al tenerse que utilizar un gran volumen de agua para fracturar las rocas, como también en lo relativo a la posible contaminación del acuífero por metano. A diferencia de otros territorios, existe una proximidad física entre los estratos con potencial contenido en hidrocarburos y los acuíferos que hace probable que los fluidos de perforación o el metano lleguen a mezclarse con el agua subterránea.
  Del mismo modo, la inseguridad en la ordenación paisajística y territorial es muy grave, ya que esta técnica no viene avalada por un plan de gestión de los residuos industriales, ni tampoco va acompañada de un riguroso programa de protección al medio natural del Maestrazgo, protegido actualmente por distintos niveles de protección Europea. La enorme complejidad y biodiversidad del paisaje del Maestrazgo se verá afectada por constantes problemas medioambientales, pudiendo convertirse el Maestrazgo actual, una comarca con alta vocación turística y medioambiental, en un cementerio industrial periférico y sin valor añadido.
  Estamos seguros que la empresa solicitante va a mover su inmensa maquinaria de marketing estratégico y apelará a la seguridad del método del fracking, al incremento de la inversión privada en el territorio a través de un gran proyecto de interés general y a la generación de empleos en un medio geográfico despoblado y casi sin recursos. La experiencia de estos años en Aragón nos puede ayudar a plantearles preguntas con fácil respuesta ¿Gran Scala ha sido un éxito de creación de empleo? ¿Nos podemos fiar de una técnica desconocida en España y en Europa? ¿Por qué estos proyectos siempre se plantean en zonas despobladas y frágiles? ¿Creen que este proyecto va a ayudar a dinamizar un territorio con alto valor natural y patrimonial? ¿Qué compromisos no económicos adquiere la empresa con el territorio cuando acabe la extracción de hidrocarburos? ¿ La DGA piensa ir en contra de la opinión mayoritaria de la población y de la declaración unánime de las Cortes de Aragón? De todas estas preguntas les planteo una última: con semejante crisis económica, ¿creen que tenemos que apostar por energías de ciclo corto, no renovables y que dejan un eterno impacto en el medio rural?. Son preguntas que les pido que se hagan para intentar profundizar en el fin fundamental de este proyecto: Extraer hidrocarburos baratos a costa de hipotecar el futuro de las zonas frágiles de Montaña.
  Las personas y colectivos económicos y sociales que nos oponemos a este modelo, no queremos ser un simple movimiento de rechazo y oposición a proyectos exógenos, queremos apostar por el futuro del Maestrazgo proponiendo acciones y proyectos que generen empleo y desarrollo sostenible y duradero en el tiempo. Reivindicamos mejorar las infraestructuras actuales, plantear sobre la mesa soluciones concretas a la despoblación, innovar para mejorar las condiciones de vida de las personas que viven en la alta montaña, y también apoyamos a los sectores económicos actuales que están ayudando a generar empleo estable en el Maestrazgo. La biomasa, la agroecología, la recuperación del uso sostenible de la madera, la gestión de los espacios naturales y otros muchos sectores emergentes pueden ser una buena oportunidad de futuro para nuestro territorio. Sabemos que todo ello necesita calma, planificación y financiación, pero son medidas de sentido común frente a una propuesta carente de ello.
  Jorge Abril Aznar. Colectivo Sollavientos

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 18. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Sant Joan es declara municipi lliure de fractura hidràulica
  SANT JOAN DE LES ABADESSES | DDG,
  L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), en el seu darrer ple, es va proclamar municipi lliure de fracking. A més, van aprovar una moció, a través de la qual van declarar el ministre, José Ignacio Wert, persona non grata a Sant Joan de les Abadesses.
  La intenció va ser demostrar el rebuig del consistori a l’atac a la normalització lingüística i al projecte pedagògic de Catalunya. En la mateixa sessió també van acordar donar suport a la Declaració de Sobirania del poble català, aprovada pel Parlament de Catalunya. Les mocions i els acords es van prendre amb el suport de tots els grups polítics municipals: PSC, ERC i CiU.
  Els grups polítics d’esquerres han activat la presentació de mocions contra el fracking a municipis del Ripollès afectats per investigacions de gas.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 19. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Asunto: Gas de esquisto en Osona
  Pregunta con solicitud de respuesta escrita E-010456/2012 a la Comisión
  Artículo 117 del Reglamento
  Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE) ICV-EUiA-Garrotxa
  Asunto: Gas de esquisto en Osona
  El 27 de septiembre se publicó en el Diario Oficial de la Generalitat de Cataluña la
  concesión de permisos de extracción de gas de esquisto (shale gas) a la empresa
  Montero Energy Corporation, S.L., filial de la multinacional canadiense R2 Energy. La
  explotación de este gas consiste en una serie de pozos de gran profundidad (aprox. 5
  km de profundidad/2 km de ancho) en los que se inyectan aprox. 20 millones de litros
  de agua a presión, de los cuales 220 000 son productos químicos altamente tóxicos.
  Estos pueden infiltrarse en los acuíferos y los ríos con el consiguiente riesgo para el
  consumo humano. Esta concesión afecta a la zona de la comarca de Osona llamada
  Leonardo, la cual cuenta con más de 76 000 ha y 33 municipios de la comarca de
  Osona y Lluçanès.
  El Gobierno catalán no ha presentado informes de impacto ambiental sobre el efecto de
  la concesión de gas de esquisto en el territorio mencionado, el cual también sufrirá por
  la construcción de vías de acceso para tráfico rodado pesado, la contaminación en los
  acuíferos, ya altamente contaminados por purines, la afectación a la biodiversidad, los
  problemas de salud pública o la afectación a la agricultura.
  En la respuesta E-007627/2011, la Comisión afirmaba que «los proyectos de
  prospección y explotación de gas de esquisto están regulados por la Directiva de
  Impacto Ambiental (EIA), que impone a los Estados miembros la responsabilidad de
  someter ese tipo de proyectos (sean públicos o privados) a evaluación antes de
  autorizar su ejecución, aplicando, si resulta necesario, el principio de cautela.»
  1. ¿Conocía la Comisión dicho proyecto de extracción de gas de esquisto?
  2. ¿Considera que la Generalitat de Cataluña (y el Estado español) está violando el
  principio de cautela?
  3. ¿Qué acciones tomará la Comisión para frenar, al menos temporalmente, el
  proyecto con la empresa Montero Energy Corporation, S.L.?

  RESPOSTA DEL COMISARI EUROPEU
  E-010456/2012
  Respuesta del Sr. Potočnik en nombre de la Comisión
  (24.1.2013)
  La Comisión no sigue en detalle las operaciones específicas de explotación de gas de
  esquisto en localizaciones o regiones individuales. Corresponde a los Estados
  miembros garantizar, mediante la realización de evaluaciones adecuadas, los
  regímenes de autorización y las actividades de supervisión, que las actuaciones en
  materia de exploración o explotación de fuentes de energía, incluidas las que hacen
  uso de la fractura hidráulica, se ajusten a los requisitos establecidos en el marco
  jurídico vigente en la UE. Dicho marco incluye, entre otros elementos, disposiciones en
  materia de impacto ambiental
  1
  , protección de las aguas superficiales y subterráneas
  2
  ,
  gestión de residuos,
  3
  y conservación de los hábitats naturales
  4

  De conformidad con la Directiva 2011/92/UE, también llamada Directiva de evaluación
  del impacto ambiental (EIA), los proyectos de perforación a gran profundidad se
  contemplan en el anexo II, punto 2, letra d), lo que implica que están sujetos a un
  control por parte de las autoridades competentes a fin de determinar si es necesaria
  una EIA, con arreglo al artículo 4, apartados 2 a 4, y sobre la base de los criterios que
  figuran en el anexo III de la Directiva. La decisión de control también debe tener en
  cuenta los principios de precaución y prevención. Atendiendo a estos principios, los
  proyectos de hidrocarburos no convencionales, incluidos los de prospección y
  exploración, estarían sujetos a una EIA si no puede confirmarse, a la luz de una
  información objetiva, que no van a tener repercusiones ambientales importantes. En
  caso de duda sobre la inexistencia de efectos apreciables debe efectuarse una EIA
  5
  .
  La Comisión recabará más información de las autoridades españolas sobre este
  asunto.

  1
  Directiva 2011/92/UE relativa a la evaluación de las repercusiones de determinados proyectos públicos y
  privados sobre el medio ambiente (DO L 26/1 de 28.1.2012).
  2
  Directiva 2000/60/CE por la que se establece un marco comunitario de actuación en el ámbito de la política
  de aguas (DO L 327 de 22.12.2000) y Directiva 2006/118/CE relativa a la protección de las aguas
  subterráneas contra la contaminación y el deterioro (DO L372/19 de 27.12.2006).
  3
  Directiva 2006/21/CE sobre la gestión de los residuos de industrias extractivas y por la que se modifica la
  Directiva 2004/35/CE (DO L 102 de 11.4.2006).
  4
  Directiva 92/43/CE relativa a la conservación de los hábitats naturales y de la fauna y flora silvestres (DO L
  206 de 22.7.1992).
  5
  Se puede consultar una nota de orientación sobre la aplicación de la Directiva EIA a los proyectos
  relacionados con la exploración y explotación de hidrocarburos no convencionales en la página web de la DG
  ENV: http://ec.europa.eu/environment/eia/pdf/Annexe%202.pdf.pdf

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 20. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  MEDI AMBIENT
  Teredo Oils diu que usarà un ‘fracking’ sense productes químics a Riudaura
  El màxim responsable de l’empresa diu que les roques del subsòl ja estan fracturades i que només els cal pressió
  Ara investigaran amb una sonda
  31/01/13 – GARROTXA – RIUDAURA – JORDI CASAS
  Teredo Oils Limited, l’empres d’hidrocarburs filial de la britànica Ascent Resources, no utilitzarà el mètode de fractura hidràulica, el temut fracking, per investigar si hi ha prou gas i té els permisos pertinents per extrere’n a Riudaura. Ho ha afirmat a El Punt Avui el director general de l’empresa, Phillip Paris, que ha explicat que les roques del subsòl són de tipus sedimentari i del Paleozoic, per la qual cosa no cal fracturar-les ambfracking. Segons ell, l’empresa utilitzarà un mètode evolucionat per injectar pressió a les roques i extreure el gas amb aigua i sorra a pressió i sense productes químics. Paris recorda que el subsòl de Riudaura està molt estudiat i que ara només investigaran a través del pou ja perforat Riudaura 1 bis amb una sonda. També recorda que, arribat el cas, si poden extreure gas, són una empresa amb més de cinquanta anys d’experiència.
  Paris manté que si en les prospeccions dels anys seixanta es podien extreure entre 3.000 i 5.000 metres cúbics, amb les noves tecnologies podran ser molts més i, per tant, serà rendible. L’empresa té previst començar les investigacions entre l’abril i el maig. Aviat començarà a negociar amb els propietaris dels terrenys.
  El director general de Teredo Oils Limited hi ha afegit que tenen permís de la Generalitat per investigar un quadrant de 51 hectàrees i que, després de Riudaura, investigaran més cap al Pirineu gironí, a la zona de Ripoll, Ogassa i Sant Joan de les Abadesses, on, segons ell, hi ha roques del terciari que tenen cru. Paris ha anunciat una campanya de tres o quatre anys d’investigacions. Finalment, ha volgut llançar un missatge tranquil·litzador als veïns de Riudaura, que s’han constituït en plataforma opositora al projecte.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 21. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  MEDI AMBIENT
  Fracking
  Mieres, Argelaguer i Ribes
  El Punt- Avui 31/01/13 – GARROTXA – RIUDAURA – JORDI CASAS
  .Demà, la sala Graells de Ripoll serà l’escenari de l’acte de constitució de l’assemblea del Ripollès de la plataforma Aturem el Fracking, i Olot serà la seu, dissabte, d’una xerrada informativa sobre aquesta tècnica agressiva per a l’entorn i els permisos per a l’estudi d’hidrocarburs. Mieres s’ha afegit a la llista de municipis lliures de fracking. La moció la va presentar ApG (a l’oposició) i la va acceptar l’equip de govern (de CiU). A Argelaguer, ICV (que no té representació a l’Ajuntament) va entrar una moció de rebuig al fracking, però en el ple va quedar sobre la taula i probablement s’aprovarà aquest text o un de similar en la pròxima sessió. A Ribes de Freser, el ple també va aprovar una moció contra el fracking amb els vots a favor d’ICV, que la va promoure, i ERC, a l’oposició. L’equip de govern, amb llibertat de vot, va votar dividit.
  ——————–
  Moció ICV-EUiA-Argelaguer al Ple del Ajuntament d´Argelaguer en Solidaritat i Recolçament al Ajuntament de Riudaura i als seus veïns per declarar la comarca de la Garrotxa lliure de Fracking.-Ajuntament de Argelaguer (Garrotxa) Registre d´Entrada nùm. 44 Data 28 de gener de l´any 2013.
  Exm. Sr. Alcalde-President del Ajuntament D´Argelaguer
  El Sr. Juan Rodriguez Lejarza, anb DNI 14XXX373M en representació de la Coalició ICV-EUiA D´Argelaguer, major d´edat, amb domicili: Major, 26 – Argelaguer (Garrotxa).
  EXPOSO:
  Teredo Oils està interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl de la nostra comarca de la Garrotxa, existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs.
  Es tracta de una tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal, la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats d’aigua, i de multitud de pous per a l’extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells, pel que es pot considerar una tècnica dolosament agressiva amb l’entorn Natural, al Paisatge, i amb risc per a les nostres vivendes, empreses i propietats, de la Comarca de la Garrotxa.
  DEMANO:
  Que davant el risc per a la contaminació del subsòl i dels aqüífers derivada de l’aplicació de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, en pro de la conservació de l’espai natural dels nostres municipis, pobles i vil.les, i per aquests motius, proposem per al pròxim Ple del Ajuntament D´Argelaguer l’aprovació de la: MOCIÓ D´ICV-EUiA-ARGELAGUER (INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS-ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA) EN SOLIDARITAT I RECOLÇAMENT AL AJUNTAMENT DE RIUDAURA I ALS SEUS VEÏNS PER A DECLARAR LA COMARCA DE LA GARROTXA LLIURE DE FRACKING, que Anex le registren (pàg ½). Gracies
  Argelaguer (Garrotxa), 28 de gener de 2013 Fdo: Juan R. Lejarza
  MOCIÓ D´ICV-EUiA-ARGELAGUER (INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS-ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA) EN SOLIDARITAT I RECOLÇAMENT AL AJUNTAMENT DE RIUDAURA I ALS SEUS VEÏNS PER A DECLARAR LA COMARCA DE LA GARROTXA LLIURE DE FRACKING
  MOCIÓ
  Atesa la sol·licitud presentada per Teredo Oils a la Direcció general d’Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya per tal de fer prospeccions d’hidrocarburs a través de la tècnica del fracking a 3 municipis de la nostra comarca.
  Atès que l’empresa Teredo Oils. està interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs. Aquests són uns tipus de gas i d’hidrocarburs que no es troben emmagatzemats en grans bosses en el subsòl, sinó que es caracteritzen per estar situats en roques de baixa permeabilitat i de baixa porositat, el que fa que la seva extracció sigui més complicada i que es necessiti d’una tècnica molt agressiva amb el medi ambient. Es tracta de la tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal. Aquesta tècnica consisteix en perforar un pou en el subsòl profund, i es realitzen noves perforacions horitzontals per tal d’arribar a la major superfície possible. Per tal d’extreure el gas i els hidrocarburs que estan adherits a la roca, s’introdueixen grans quantitats d’aigua a una elevada pressió, amb la intenció de fracturar la roca i de que se n’alliberi l’hidrocarbur, sent extret a la superfície per la mateixa canalització. Per tal de millorar l’eficiència en la trencadissa de la roca, s’introdueix junt a l’aigua un còctel de substàncies químiques de més de 500 elements diferents, entre les que se’n troben de perilloses, com ara metalls pesants.
  Atès que aquesta tècnica ja ha estat utilitzada a gran escala en els Estat Units. No obstant això, no es tracta d’una tècnica de gran eficàcia, que demana multiplicar les perforacions en diferents profunditats i construir un gran nombre de pous. A més, els percentatges de substàncies químiques que romanen en les profunditats i no són extrets a la superfície són molt elevats, pel que se’n deriven transferències als pous i aqüífers dels nostres pagesos. Arran de les nombroses trencadisses de roca, s’han arribat a mesurar petits terratrèmols sentits en les localitats properes als pous, amb risc per a les vivendes i propietats, recordem que la Garrotxa pateix terratrèmols naturals, tambè es zona volcanicà i per tant inestable. D’altra banda, el gas alliberat en les profunditats i no canalitzat per a l’explotació ha arribat a filtrar-se en els conductes de canalització d’aigua de consum humà i també a alliberar-se per la superfície del sòl, el que provoca la contaminació de l’aigua i el risc d’explosió davant de qualsevol flamarada accidental.
  Així doncs, la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats d’aigua, de multitud de pous per a l’extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells, pel que es pot considerar una tècnica dolosament agressiva amb l’entorn natural. Per aquests motius, proposem per al pròxim Ple de L´Ajuntament D´Argelaguer (Garrotxa) l’aprovació dels següents acords:
  Davant el risc per al nostre riu Fluvià, dins el terme municipal, comprès des de Hostal Nou de Llierca (dic barri del Pont), fins Ca L´Hornòs fronterer amb Moli Nou (Sant Ferriol) per la contaminació de substàncies químiques, en la conca alta de la Riera Riudaura tributarià del Fluvià, del subsòl, i dels aqüífers derivada de l’aplicació de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, i en pro de la conservació de l’espai natural dels nostres pobles i vil.les que es podrian veure afectats per la presència de nombrosos pous d’extracció i pels seriosos danys que se’n derivarien pel nostre poble D´Argelaguer fruit de l’explotació industrial, acordem que:
  ACORDS
  Primer – El Ajuntament D´Argelaguer manifesta la seva solidaritat i recolçament, al Ajuntament de Riudaura i als seus veïns en la lluita per declarar la comarca de la Garrotxa lliure de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, Fracking.
  Segon – Exigim al Govern de la Generalitat de Catalunya que suspengui els permisos d’investigació d’hidrocarburs per a iniciar les prospeccions per fracking al municipi de Riudaura, a la Garrotxa, i Catalunya, tant a l’empresa Teredo Oils, i a qualsevol altra, que ho demani amb les mateixes finalitats, fins que el Parlament de Catalunya no aprovi la Llei que impedeixi aquesta tècnica d’explotació, per raó dels seus greus impactes ambientals.
  Tercer- El Ple del Ajuntament D´Argelaguer entén que la comarca de la Garrotxa es una part d’un conjunt ambiental que conforma una riquesa natural d’alt valor, pel que s’oposa a la investigació i explotació d’hidrocarburs per mitjà de la tècnica de la fractura hidràulica vertical i d’altres igualment agressives en qualsevol municipi.
  Quart- El Ajuntament D´Argelaguer traslladarà al Ajuntament de Riudaura, al Consell Comarcal de la Garrotxa, a la Plataforma veïnal RiudauraJunts, els acords aprovats.
  Argelaguer (Garrotxa), 28 de gener de 2013 Fdo: Juan R. Lejarza

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 22. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  El derroche de gas que queman las compañías petroleras visto desde el cielo
  Angela Boli Le Monde
  El pasado mes de diciembre, la NASA difundió imágenes de la tierra sumergida en la noche y constelada de puntos luminosos, reflejos de hogares de poblaciones diseminadas en el planeta. Pero en medio de todas esas islitas de luz algo llamó la atención en los EE.UU. Una gran mancha difusa, situada en el norte, en medio de una zona oscura en el centro del país, que se puede ver también en el sitio del Earth Observatory de la NASA, o en el del medio de prensa estadounidense NPR. La verdad es que en ese lugar no hay ninguna ciudad, solo gas quemándose.
  En ese estado de Dakota del Norte “las empresas petroleras, ubicadas en el boom del gas de esquisto de EE.UU. queman tanto gas como el que se necesitaría para abastecer los hogares de Chicago y de Washington” destaca el Financial Times. Según dicho diario económico, el volumen de gas quemado aumentó un 50% el año pasado en este estado en el que la explotación del gas de esquisto y de petróleo ha adquirido, desde hace poco, una celeridad similar a la de la “carrera del oro negro” (según Figaro y Atlantico).
  En Texas, otra región pionera en la explotación de gas de esquisto, los permisos de “quema”, una práctica que consiste en quemar el gas que sale conjuntamente con la extracción de petróleo, se multiplicaron, según el Financial Times… por seis entre 2010 y 2012. Según el Banco Mundial el gas quemado de este modo en los EE.UU. se ha triplicado en cinco años, izando al país al quinto puesto entre los estados “quemadores” del planeta, después de Rusia, Nigeria, Irán e Irak.
  Es más rentable quemarlo
  Que el gas natural se transforme de esta manera en humo se debe a su bajo precio, resulta menos caro quemarlo que construir las infraestructuras necesarias para posibilitar su comrecialización. Aunque esta práctica implica aumento de la contaminación atmosférica o mejor aún la emisión de gases que producen el efecto invernadero: en Dakota del Norte aumentarían en un 20% las emisiones debidas a la explotación de petróleo y de gas de esquisto, siempre según el Financial Times.
  Según la Global Gas Flaring Reduction, que agrupa a las principales compañías petroleras y una veintena de países con el propósito de reducir la “quema”, las emisiones de CO2 provocadas por la combustión de gas totalizan casi el 1,5% del total de las emisiones mundiales. En estos últimos años se han quemado entre 130.000 y 150.000 millones de metros cúbicos de gas natural al año. Es decir, un tercio del consumo europeo de gas y cerca de un cuarto del de EE.UU.
  Un costoso derroche
  La quema constituye así un enorme derroche de energía fósil no renovable. Un dato que se puede poner en paralelo con un informe publicado en enero por el World Future Council y repetido en un artículo del Guardian titulado “¿Cuándo pararemos de desperdiciar nuestras energías fósiles quemándolas?
  Ese informe intenta evaluar el costo de ese derroche de energías fósiles (gas, petróleo, carbón) del que dependeremos en el futuro no solamente por necesidades energéticas sino también para una gran cantidad de aplicaciones industriales, productos químicos, abonos, medicamentos o plásticos, enumera el Guardian.
  Resultado: las pérdidas ocasionadas por el actual consumo de energías fósiles –que ya no tendremos en el futuro– alcanzaría entre 3.200 y 3.400 millones de dólares anuales, estima el Worls Future Council. Un costo que no se tiene en cuenta, subraya, cuando se calcula la rentabilidad de las energías fósiles con relación a otras energías renovables generalmente consideradas menos competitivas.
  Fuente: http://www.lemonde.fr/planete/article/2013/01/29/le-gaspillage-de-gaz-brule-par-les-compagnies-petrolieres-vu-du-ciel_1824079_3244.html#xtor=EPR-32280229-[NL_Titresdujour]-20130130-[titres

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 23. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Que n’hem de fer del fracking?
  Eudald Rifà Soci del GDT i militant de la Plataforma Aturem el Fracking.
  Per què volem el fracking? Precisament això és el que es pregunta la població dels més de 100 municipis catalans inclosos en els permisos d’exploració de dues multinacionals que està tramitant la Generalitat. Parem l’orella, però ningú respon. Encara no hem trobat cap ànima del territori que tingui una bona paraula, ni que sigui de compassió, cap aquesta tècnica que permet extreure els últims hidrocarburs atrapats en la seva roca mare.
  Com és que ara anem a buscar les últimes bombolles de gas, que ja l’hem cremat tot? Home, doncs no; estem una mica més enllà de la meitat i cada vegada més amagat, més costos. Però la demanda creix i no ens en sabem estar. Potser n’haurem d’aprendre, qui ens en pot ensenyar?
  Però com anava dient, que ens pot aportar la fractura hidràulica o fracking? Una tècnica tant agressiva amb el subsòl, que necessita d’unes quantitats d’aigua mai vistes, que utilitza productes químics desconeguts, que rastreja el territori amb torres xuclant la seva matèria prima, que es mou per interessos privats de multinacionals, que esgota el recurs en el temps que dura una legislatura i després se’n va. Doncs a canvi ens ofereix un gas de mal rendiment, un subsòl fracturat i contaminat, uns volums olímpics de residus, molèsties obertes 24 hores, una bona empenta al canvi climàtic, i algun regal en forma de risc com la contaminació dels aqüífers o altres accidents de difícil solució. Tinguem del cert que el futur se’n recordarà de nosaltres.
  Però no tot s’acaba amb uns quants problemes ambientals, els projectes de la gent propera que s’estan tirant endavant vinculats amb el medi natural, el patrimoni i el paisatge també es veuran degradats. La producció agroalimentària i el turisme de qualitat són tan fràgils com el medi ambient. Les conseqüències seran econòmiques i fins i tot socials.
  El fracking no és negociable per a la gent del territori, no és possible plantejar-se una opció a mitges. Per tant, és necessari caminar i posar-nos d’acord amb allò que volem defensar, des del primer sector fins al últim, passant pels carrers, els prats i els plens municipals.
  L’administració te massa pisos i portes del darrera; fins a dia d’avui no ha garantit la gestió participativa real, democràtica i transparent d’aquest possible gas. El territori ha de conèixer, entendre i tenir veu… o millor, veus, per planificar les seves pròpies dinàmiques i desitjar un futur millor. Però a la llarga no ens podem plantejar un model social, polític, econòmic i humà sostenible sense canviar abans el model energètic. I llavors el fracking caurà pel seu propi pes.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 24. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Tocar a sometent
  Roser Frigola i Macià:
  Tocar a sometent ens cal sense demora pel perill imminent de desfeta i destrucció novament a casa nostra: a la soferta Costa Brava. Tocar-hi perquè quan sonen les remors de l’atemptat contra la natura d’un país petit i fràgil significa que el fet consumat el tenim a frec i és una situació contra la qual ja no podrem lluitar i el nostre territori seguirà degradant-se en la fugida cap endavant menada, com és habitual, pels “alts interessos d’estat, del bé comú, de les lleis implacables de les multinacionals…” i tantes altres excuses amb què se solen embolicar accions que no sempre han estat decidides democràticament ni consultats els sectors que en sortiran perjudicats ni consultades oposicions tan vàlides o més. És el cas de la cerca de petroli (gas) davant precisament del nostre litoral que m’indigna i m’esperona a fer aquestes ratlles.
  Des dels anys 60, el litoral gironí s’ha anat degradant sota l’imperi exigent dels calés. Ara, amb una situació força més greu que la d’aquella època, correm més perill d’ésser dominats per aquesta exigència sense que entre tots arribem a conscienciar-nos del fet que permetre la cerca de petroli és abocar-nos d’una vegada per totes a la pèrdua definitiva de l’essència, de la bellesa, de la identitat.
  En aquest context i malgrat la poca esperança en vistes dels escassos èxits precedents d’ecologistes, i preservadors que ben poc se n’han sortit, crec que encara que només sigui per remoure consciències, cal tocar a sometent en contra de qualsevol intent de prospecció. No fos cas que al final haguéssim d’admetre haver-nos equivocat novament no ja havent permès un turisme desmesurat, si no permetent la nova desmesura d’una activitat que ha deixat altres mars i altres zones fets un nyap.

  Mes Informació: Explotació de pous de gas natural al Ajuntament de Riudaura a la Garrotxa

  https://llierca.wordpress.com/2012/07/05/explotacio-de-pous-de-gas-natural-al-ajuntament-de-riudaura-a-la-garrotxa/

  Moció ICV-EUiA-Argelaguer al Ple del Ajuntament d´Argelaguer en Solidaritat i Recolçament al Ajuntament de Riudaura i als seus veïns per declarar la comarca de la Garrotxa lliure de Fracking

  https://llierca.wordpress.com/2013/01/28/mocio-icv-euia-argelaguer-al-ple-del-ajuntament-dargelaguer-en-solidaritat-i-recolcament-al-ajuntament-de-riudaura-i-als-seus-veins-per-declarar-la-comarca-de-la-garrotxa-lliure-de-fracking/


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 25. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Unió de Pagesos s’adhereix a la Plataforma Aturem el Fracking per tal d’evitar agressions a l’espai agrari
  Publicat el 31 gener 2013
  Unió de Pagesos s’ha adherit a la Plataforma Aturem el Fracking, entitat que s’oposa al procediment d’extracció de gas i petroli del subsòl mitjançant la injecció a pressió d’algun material en el terreny, generalment aigua amb sorra i productes químics, i que pot comportar, entre altres conseqüències, la contaminació dels aqüífers i atmosfèrica i moviments sísmics. El Consell Nacional d’Unió de Pagesos va aprovar el passat 12 de gener adherir-se a la plataforma considerant que el fracking (fractura hidràulica) suposarà una nova agressió a l’espai agrari ja que utilitzarà sòl ara dedicat a l’activitat agrícola, degradarà el paisatge i competirà per l’aigua. A més, aquesta activitat extractiva, per a la qual el Govern català ja n’ha autoritzat sondejos, comportarà l’augment de freqüentació en les zones on s’obrin pous, les infraestructures lligades a aquesta activitat i la utilització de tècniques i productes que perjudiquen el medi.
  El sindicat recorda el paper fonamental de l’espai agrari al nostre territori, així com el seu reconeixement en els plans territorials vigents, i el fet que és fonamental per al manteniment de la biodiversitat, actua com a connector ecològic i és generador de paisatges. A més de proporcionar aliments de qualitat per a la població, les àrees agrícoles donen identitat al territori i els seus habitants.

  L’acord de Govern d’autorització a fer prospeccions no regula el procediment que s’ha de seguir per fer-les en les finques privades, encara que sí queda recollit en la llei d’expropiació forçosa. Aquesta, que data del 1954, estableix que el propietari ha de permetre que es realitzin els treballs però s’ha d’haver tramitat prèviament el procediment d’ocupació temporal.

  D’altra banda, la llei 18/2001 d’Orientació agrària contempla que el departament d’Agricultura ha d’emetre un informe vinculant i previ sobre els efectes que els projectes poden ocasionar en el funcionament normal de l’activitat de les explotacions agràries que puguin resultar afectades.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 26. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  El Fracking o Fracturación hidráulica
  Arrasan con todo, y van hasta el final
  El fracking o fracturación hidráulica es una técnica criminal para la extracción no convencional de gas y petróleo del subsuelo. En concreto, combinada o no con la perforación horizontal o direccional, se utiliza en presuntos yacimientos de hidrocarburos en terrenos de difícil extracción, como pizarras / esquistos (shale gas, shale oil), arenas compactadas (Tight Gas / Oil) o Metano de Yacimiento de Carbón (Coal Bed Methane – CBM), entre otros. También se utiliza esa técnica para “re-estimular” las explotaciones convencionales de hidrocarburos en las que la producción ha decaído, pero estiman que lo que queda en el pozo les interesa extraerlo.
  El procedimiento consiste en la perforación del terreno y la inyección a presión de un fluidocompuesto por agua con arena silicea y/o gravilla cerámica, y unos 600 compuestos químicos (de los que las compañías del ramo se niegan a declarar algunos, bajo “secreto comercial”), con el objetivo de ampliar las fracturas existentes en el substrato rocoso que encierra el gas o el petróleo, favoreciendo así su salida hacia el exterior.
  Se estima que esta técnica está presente ya en el 60% de los pozos de extracción actualmente en uso. Y esto cuando aún la producción de petróleo no está en su fase final. El aumento del precio de los combustibles fósiles ha hecho económicamente rentable este método. Se está extendiendo su empleo en estos últimos años, especialmente en Estados Unidos y Canadá, aunque ya se ha desatado la ofensiva mundial, creándose la fiebre del metano (gas natural).
  Existe una gran polémica sobre el peligro medioambiental derivado de esta técnica, pues además de un enorme consumo de agua (35 millones de litros por pozo), es habitual que junto con la arena se incluyan multitud de compuestos químicos (ya hay 596 probados), cuya finalidad es favorecer la fisuración o incluso la disolución de la roca, y que contaminan tanto el terreno como las aguas subterráneas. En este aspecto los pueblos y ciudades de los USA que han perdido su agua para siempre son ya millares, y con ello toda la fauna y flora del lugar, con afectación de ríos incluso.
   
  En EE.UU. se estima que la generalización de este método ha aumentado la extracción de gas en cerca de un 40% en cuatro años, llenando las arcas de las empresas petroleras a costa de destruir comarcas enteras. Hasta 2010, se calcula que se han realizado dos millones y medio de fracturas hidráulicas en todo el mundo.
  Ahora el fracking llega a Europa (a la par que en Latinoamérica los gobiernos experimentan orgasmos múltiples ante la nueva burbuja y paradigma energético, y los chinos agujerean sin misericordia su propio suelo, y el suelo africano, canadiense y el que sea menester) y aún no existe una regulación específica sobre esta destructiva técnica. Un informe encargado por el Parlamento Europeo (http://www.lbst.de/ressources/docs2012/EP-ENVI-02_Shale-Gas_PE-464425_FINAL_ES_JUN2011.pdf) alerta de sus graves problemas y recomienda su regulación y que se hagan públicos los componentes que se emplean en los pozos de perforación. En Francia la fracturación hidráulica está prohibida formalmente (hay “lagunas”) desde el 2011, debido a la presión social que se produjo en su momento. El parlamento búlgaro prohibió su uso a principios de 2012.
  Sin embargo en España se impulsó (al igual que hicieron estos vendepatrias con los transgénicos, las nucleares…) desde el gobierno anterior, y el actual no hace nada por evitarlo, alegando lo de siempre: No pueden hacer nada, porque ya está firmado por los anteriores (si un gobierno con mayoría absoluta no puede cambiar lo que firmó un gobierno anterior, una vez más hacemos la pregunta: ¿Para qué sirven los gobiernos?).
  El Ministerio de Industria y las comunidades autónomas como las de Cantabria, País Vasco, Castilla y León, Asturias, La Rioja, Aragón, Andalucía, Valencia, Cataluña, ya llevan unos años concediendo diferentes permisos (Investigación, explotación …), y en la actualidad aumenta el número de dichos permisos en esos territorios, y parece que la burbuja va explorando otros frentes de conquista como Galicia.
  Graves repercusiones en el medio ambiente
  Las principales repercusiones posibles son la emisión a la atmósfera de ingentes cantidades de contaminantes, la contaminación de las aguas subterráneas debido a los flujos incontrolados de gas o fluidos causados por erupciones o derrames, la fuga de fluidos de fracturación y el vertido incontrolado de aguas residuales. Los fluidos de fracturación contienen sustancias muy peligrosas y su reflujo contiene además metales pesados y materiales radiactivos procedentes del depósito.
  Las consecuencias para la salud de las personas que viven en los lugares afectados por esta técnica son aterradoras, respirar las emanaciones de gas que se producen sin control, afectan al cerebro dejando secuelas graves irreversibles. Toda la fauna animal, ya sea salvaje o domestica, desaparece, la mayoría perece en la zona, afectada no sólo por el agua contaminada por metano, y cientos de productos químicos, sino también por la comida pues los árboles, arbustos y pastos, enferman contaminándose igualmente.
  Eso si no perecen directamente por las emanaciones masivas de gas. El agua del grifo de las poblaciones afectadas es inflamable y ya han ocurrido explosiones que han volado edificios enteros. La venta de grandes depósitos de agua potable (de 2.000 o 5.000 litros) portátiles se dispara, pues la canalizada no sirve para nada, ni para lavar la ropa, ni para ducharse y mucho menos para cocinar o beber.
  Las experiencias obtenidas en los Estados Unidos muestran además que se producen numerosos accidentes mortales. Sin embargo a pesar de estar en un país como el nuestro, que es capaz de dar en los telediarios cualquier imbecilidad que ocurra en Estados Unidos, de este tema no han emitido ni un solo segundo. Y es que el poder de las empresas petroleras y gasísticas es de tal magnitud que a pesar de las evidentes secuelas y consecuencias siguen perforando y acabando con los recursos básicos y el medioambiente, sin que ningún gobierno de los distintos estados les plante cara.
  Otra repercusión inevitable de la extracción de gas de esquisto es un alto índice de ocupación de tierra debido a las plataformas de perforación, las zonas de aparcamiento y maniobra para camiones, equipos, instalaciones de procesamiento y transporte de gas, así como el atasco de las carreteras de acceso.
  Hay un documental sobre las consecuencias de esta práctica (subtitulado en castellano) que recomendamos para ver tranquilamente. Su duración es de 102 minutos, está en You Tube y merece la pena: GasLand (2010). http://www.youtube.com/watch?v=zvEHmk1Q02I. Si pensásemos un poco, dejaríamos de ver lo que el sistema potencia y nos preocuparíamos más de los temas realmente importantes. Quizá sea, como decía Santa en la película “Los lunes al sol”, porque no tengamos criterio.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  MEDI AMBIENT
  A Riudaura no es creuen que no es farà ‘fracking’
  Els anti-‘fracking’ diuen que s’oposen a alguna cosa més que l’ús d’una tècnica
  GARROTXA 02/02/13 – RIUDAURA – JORDI CASAS
  La Plataforma Riudaura Junts contra el Fracking, que s’oposa a la investigació i extracció d’hidrocarburs al municipi, afirma que no es creu el director de Teredo Oils Limited, Phillip Paris, quan diu que no utilitzaran la tècnica de la fracturació hidràulica per dur a terme aquestes tasques. L’empresa té un permís d’investigació de Mines. La plataforma justifica la seva desconfiança atenent al currículum de l’empresa a Europa. “Amb aquestes declaracions ens demostra que no entén el que està passant; no es tracta només d’elements químics, també té a veure amb el paisatge i el model de vida que com a poble volem tenir, del consum d’aigua, i el model energètic del passat que representa aquesta tècnica”, sosté. Segons les mateixes fonts, també es vol salvar “un model turístic basat en aquests elements”. “Una comarca que aposta per un turisme sostenible com el de la Carta Europea de Turisme Sostenible no ho pot compatibilitzar amb aquest model d’explotacions d’hidrocarburs”, hi afegeix.
  Assemblea al Ripollès
  Prop de 50 persones van constituir ahir a Ripoll l’assemblea ripollesa de la plataforma Aturem el Fracking. Hi havia representants del Grup de Defensa del Ter, Gedena, el CEA Alt Ter i ERC, CiU, la CUP i ICV-EUiA. Es van organitzar en comissions de treball i divendres vinent acordaran accions.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

  Opinió
  Un clàssic a Riudaura
  Enric Ramionet:
  A Riudaura (Garrotxa) es disputa un clàssic i ja en coneixem les regles i les lògiques. La recerca del gas i, en cas d’èxit, el consegüent projecte de fracking, comportaria el sacrifici dels verds i ocres d’aquells paisatges esplèndids, i per justificar-ho s’emparen en paraules tan solemnes com ara l’interès col·lectiu o la sobirania energètica. Els grups ecologistes i la gent del territori, a Riudaura i també a Osona, o a la Segarra, o a la Noguera, que són altres comarques on també s’han planejat estudis d’extracció, s’hi oposen i denuncien els efectes devastadors d’aquesta tècnica per extreure el gas atrapat a les roques, fracturant-les amb la injecció d’aigua, sorra i additius químics.
  El fracking és l’últim invent de la modernitat per esprémer els recursos del subsòl, importat, com totes les coses importants, dels Estats Units. No se’n nega l’alt impacte ambiental, ni la possibilitat de contaminar aqüífers, ni el perill de transformar postals bucòliques en espectacles de realisme brut, però els partidaris, quan en parlen, despleguen la seva argumentació amb relació a les necessitats del model de creixement i les responsabilitats del consum energètic. També invoquen la racionalitat; una racionalitat que fa pensar en les raons del toxicòman per justificar l’ànsia de la dosi creixent de cel que s’ha d’injectar a la vena per trobar la calma mentre s’acosta a la catàstrofe.
  Mals temps per a les resistències com la de la gent de Riudaura. Els nostres horitzons a penes van més enllà de final de mes i qualsevol projecte econòmic, encara que sigui inquietant, compareix davant de l’opinió pública amb avantatge. Si s’interessen pel tema, descobriran que la veu principal que a casa nostra argumenta i defensa els assajos i les extraccions és la de Mariano Marzo, catedràtic d’estratigrafia i recursos energètics de la Universitat de Barcelona. És un home capaç, rigorós, de maneres austeres, que es manifesta molt crític amb allò que defineix la cultura del no, però que em sembla que té una visió excessivament economicista. Marzo reclama insistentment que la polèmica amb relació al fracking es faci sense pressions electoralistes. És una de les lleis dels clàssics: s’han d’evitar les esclavituds electoralistes però no cal patir per les pressions dels lobbies energètics que a vegades, ja saben, es mostren desinteressadament generosos amb qui governa i pren les decisions.
  També invoca la ciència i el bé comú, que són arguments definitius. Ho van ser a l’hora d’instal·lar la línia d’alta tensió de les Gavarres, una magnífica autopista elèctrica per estimular, encara més, les insensateses de la Costa Brava. També quan es va construir la central nuclear de Fukushima, o fins i tot quan els científics dels països civilitzats del segle XIX explicaven la superioritat de la raça blanca. Veritats arrogants que no només neguen l’altre sinó també la mirada crítica i prudent, i que són irrefutables fins que ens avergonyeixen, exploten o destrossen l’entorn i contaminen els aqüífers.

  Mes Informació: Explotació de pous de gas natural al Ajuntament de Riudaura a la Garrotxa
  https://llierca.wordpress.com/2012/07/05/explotacio-de-pous-de-gas-natural-al-ajuntament-de-riudaura-a-la-garrotxa/
  Moció ICV-EUiA-Argelaguer al Ple del Ajuntament d´Argelaguer en Solidaritat i Recolçament al Ajuntament de Riudaura i als seus veïns per declarar la comarca de la Garrotxa lliure de Fracking
  https://llierca.wordpress.com/2013/01/28/mocio-icv-euia-argelaguer-al-ple-del-ajuntament-dargelaguer-en-solidaritat-i-recolcament-al-ajuntament-de-riudaura-i-als-seus-veins-per-declarar-la-comarca-de-la-garrotxa-lliure-de-fracking/

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 27. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Memòria de l’assemblea Plataforma RiudauraJunts del (1-2-2013)
  El primer torn fora per l’Ajuntament de Riudaura que va exposar la feina feta fins ara, novetats i futures actuacions, sempre al voltant de l’àmbit institucional.
  Les diferents comissions van intervenir i exposar les tasques fetes durant tres setmanes i presentant propostes que s’aniran fent, celebrant també la feina feta fins ara, que és molta però que s’ha assolit gràcies a l’empenta i compromís de Riudaurencs i Riudaurenqués.
  Un dels temes més importants fou el de millorar la comunicació entre comissions. Per això el diumenge que ve, désprès de la projecció del documental Gasland s’aprofitarà per a reunir les diferents comissions, intercanviar punts de vista, estrategies i propostés en un ambient distès.
  Per acabar es va el•laborar un calendari on la Plataforma anirà a altres indrets per donar a conèixer el problema amb xerrades, visites al nostre municipi d’organitzacions i institucions de rellevància, i actuacions a tot nivell per a aturar les prospeccions de gas arreu.
  Seguim treballant.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 28. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Acte informatiu a Olot sobre el fracking
  Aquest dissabte al vespre i a l’Espai Nuria d’Olot a la Garrotxa veïns i ciutadans preocupats pels permisos que s’han concedit per investigar el subsòl d’algunes zones de la Garrotxa han organitzat una convocatòria pública per informar sobre el fracking a la Garrotxa i proposar accions per impedir l’ús d’aquesta tècnica d’extracció d’hidrocarburs a la comarca. Alguns han assistit a l’assamblea de forma particular i d’altres representen entitats cíviques de la Garrotxa. A la trobada s’ha convidat a Antonio Turiel, físic i matemàtic expert en energia, qui ha dit que “el fracking és un sistema gens sostenible econòmicament i que en zones sísmiques pot comportar problemes geològics”. Segons els promotors aquesta tècnica pot comportar “un desastre tan ambiental com per la salut”. Segons han informat al principi de la trobada, diumenge que ve tenen previst fer una nova assemblea de la qual en sortiran noves propostes.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 29. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Derroche de gas en antorchas, el lado oscuro del ‘fracking’
  Minneapolis Chicago Pozos de Bakken
  Medio ambiente | 03/02/2013 La Vanguardia
  Las compañías petroleras que están en el centro del boom de la extracción del gas en EE.UU. están quemando inútilmente un volumen de recursos energéticos que servirían para abastecer Chicago o Washington. Así lo ha denunciado esta semana el diario Financial Times. Las antorchas de los pozos de los campos de Bakken, en Dakota del Norte (marcados con un círculo), iluminan, por ejemplo, una superficie equiparable a la de Minneapolis o Chicago, según muestra esta foto de la NASA de hace un mes. El gas de esquisto es responsable de la revolución energética en EE.UU. -al haber abaratado sus precios-, pero su malgasto aumentó un 50% el año pasado. Las antorchas están encendidas las 24 horas; y alumbran el lado oscuro del fracking.

  El problema se debe a que la febril carrera desatada para descubrir nuevas reservas de gas ha provocado la apertura de cientos de pozos, pero sin que se hayan construido aún las conducciones o instalaciones que permitirán su uso. No hay sincronización entre el hallazgo del recurso y su utilización posterior, y la consecuencia es un derroche del gas, que se debe quemar para evitar la emisión de metano a la atmósfera (lo que tendría un mayor impacto aún sobre el clima). El CO2 y otros gases procedentes de las antorchas agravan, en cualquier caso, la emisión de gases invernadero, contaminan el aire y dañan ecosistemas naturales.

  El pueblo de Riudaura, en vigilia permanente, se rebela
  Los vecinos patrullan la localidad en busca de sospechosos de iniciar la investigación geológica, autorizada por la Generalitat | Vic se declara también libre de fracking
  Medio ambiente | 03/02/2013
  Los vecinos de Riudaura (Garrotxa), a 8 km de Olot, han creado una comisión de vigilancia que recorre periódicamente el pueblo para que nadie (presumiblemente de fuera de la localidad) marque los terrenos susceptibles de ser objeto de la investigación en busca de hidrocarburos.
  Desde que se supo que la Generalitat dio permiso (a la compañía británica Teredo Oil) para investigar la presencia de petróleo o gas, la población vive una permanente convulsión. Más de la mitad del pueblo (400 habitantes) se reunió en la asamblea celebrada hace unas semanas. Y desde entonces, la palabra fracking ha corrido como la pólvora, va de boca en boca. El anglicismo está omnipresente en las conversaciones, en las paredes, en pancartas. Muchos vecinos todavía recuerdan cómo en los años sesenta del siglo pasado también se hicieron prospecciones en busca de hidrocarburos, con un resultado negativo. Y aquel recuerdo ha contribuido a generar más alarma, intensificada por internet.
  Buena parte de la movilización se debe a Blanca Gómez, una auxiliar de geriatría que se puso manos a la obra nada más oír la palabra maldita de labios de su vecino, el alcalde, mientras tomaba un café en su casa. Y en estas semanas no ha parado de investigar sobre los impactos del dichoso fracking. Volcó todas las informaciones en el facebook; ha confeccionado la página Riudaurajunts.cat; participó en la creación de la plataforma Riudaura, Junts Contra el Fracking, y mantiene la colaboración con la Plataforma Antifracking de Catalunya.
  Ha llegado gente desconocida
  La movilización ciudadana le ha llevado a buscar el asesoramiento técnico y a formar diversas comisiones de trabajo, como la de vigilancia. “Gente desconocida han hecho las marcas en algunas árboles de la zona (los posibles enclaves para la investigación geológico); y, como han entrado en una finca sin permiso, el dueño ha puesto denuncia”, dice.
  Blanca Gómez está convencida de que si “se agujerean el suelo, se podría provocar un gran desastre ecológico, puesto que se contaminarían los acuíferos que abastecen el pueblo, y de esta forma también se verían afectadas las aguas que abastecen la Val d’en Bas, el río Fluvià e, incluso, la zona del Estany de Banyoles”, dice. La portavoz de la plataforma teme también que si horadan las montañas, se puede producir movimientos sísmicos, con un resultado como en que se produjo hace dos años en Lorca.
  Productos químicos
  El principal temor es que este paisaje de bellos prados y verdes laderas resulte desfigurado. “En cada exploración, se requería abrir un espacio tan grande como un campo de fútbol para levantar un pozo, disponer de suministro de agua y una línea de alta tensión, además de habilitar una piscina para depositar los lodos contaminantes y productos químicos”, explica Blanca Gómez.
  Pero no sólo este pueble vive convulsionado por los planes de la Teredo Oil. El permiso de investigación del proyecto Ripoll afecta a 23 municipios (51.201,3 has) del Ripollès, Osona y la Garrotxa. Teredo Oil tendrá seis años para investigar en el subsuelo, mientras que su director general, Philip Morris, ha prometido que reducir el impacto ambiental al mínimo, según declaró a 8tv.
  El alcalde de Ripoll y se Vic se oponen
  El alcalde de Ripoll, Jordi Munell (CiU), se queja también de que los municipios de las tres comarcas afectadas no fueron informados con antelación. Se enteraron por la prensa, se lamenta. El malestar ha llevado a todos los grupos municipales a aprobar una moción contra el fracking, un acuerdo que han hecho otros municipios de las comarcas afectadas, poco satisfechos con las explicaciones de la Generalitat. Hasta Vic (CiU) es municipio declarado libre de fracking.
  “Estamos hablando solo de permisos de investigación. No haremos nada que no esté bien hecho.Y, además, de aquí hasta que esto sea una realidad habrá pasado mucho tiempo y la tecnología habrá evolucionado”, dice para tranquilizar Pere Palacín Farré, director general d’Energia. “Sorprende que la licencia de Ripoll se logre tan rápido mientras las licencias para energías limpias, como la eólica, tarda años”, dice incisivo Jordi Ortega.
  Facilidades del Govern
  De hecho, el gobierno catalán ha decidido dar facilidades para la posible obtención de hidrocarburos. El Departament d’Empresa i Ocupació ha modificado las condiciones impuestas a la empresa Teredo Oil Limited en su permiso para investigar si existe gas no convencional o petróleo en el entorno de Ripoll. La autorización inicial –dada el pasado 2 de octubre- fijaba una fianza de 5,818 millones de euros para hacer frente a los impactos derivados de los prospecciones sísmicas y a la realización de sondeos y catas que afecten a la cubierta vegetal durante la realización de estos trabajos. Sin embargo, el día 31 de diciembre, el Diari Oficial de la Generalitat (DOG) precisó que esta fianza se hará de forma fraccionada, de manera que habrá un primer depósito de 200.000 euros y sucesivos depósitos adicionales de 3.072 euros por cada cuadrícula minera de investigación solicitada (en total, se solicitaron 1.829 cuadrículas).
  No obstante, la fianza definitiva se fijará mediante informes complementarios del Departament de Territori i Sostenibilitat. El acuerdo del DOG indica que la fianza será fijará de manera fraccionada para cada una de las perforaciones o grupos de perforaciones, una vez que el promotor haya presentado un proyecto técnico específico para cada una de ellas.
  Los sectores contrarios a la investigación del gas no convencional han destacado que parte de la zona de investigación del proyecto Ripoll se sitúa en áreas de territorio que están vetadas a la implantación de la energía eólica.

  En busca de un tesoro ‘negro’ bajo el suelo
  El auge de los proyectos para explorar posibles yacimientos de gas mediante la polémica fractura hidráulica (‘fracking’) es acogido con creciente oposición | La Generalitat dio permiso para explorar en 23 pueblos de Osona, Garrotxa y Ripollès | ”No permitiremos que contaminen los prados, las vacas ni el agua que bebemos”
  Medio ambiente | 03/02/2013
  ANTONIO CERRILLO
  Barcelona

  Angel Sainz, alcalde de Villacarriedo (Cantabria, 1.800 habitantes), representa a muchos españoles que se han visto sorprendidos los últimos tiempos por la irrupción de proyectos de búsqueda del gas en su territorio. La concesión de permisos de investigación (que servirían para extraer el gas mediante la fractura hidráulica de la roca a gran profundidad) no está siendo acogida, sin embargo, con alborozo al estilo Bienvenido Mister Marshall. Proliferan numerosas plataformas, creadas para oponerse al aterrizaje de las empresas petroleras cuya principal carta de presentación es un permiso en el Boletín Oficial del Estado. Todas buscan el oro negro, en forma de petróleo o gas. La resistencia ciudadana crece ante el temor de que la imagen de los pozos sepulte un paisaje de vacas, prados y aguas cristalinas.

  “Desde que se ha autorizado a autorizado a Repsol investigar si hay hidrocarburos, no hemos parado de encontrar argumentos en contra”, dice Sainz, activo miembros de la campaña para prohibir en Cantabria la fractura hidráulica como procedimiento para extraer el hidrocarburo. El gobierno cántabro, en manos del Partido Regionalista, ya ha iniciado la tramitación del proyecto de ley en el parlamento regional.

  En España existe una verdadera fiebre por hallar hidrocarburos. Es más que un sarampión pasajero. Es una apuesta en toda regla del Gobierno y de las empresas petroleras. Las solicitudes de permisos de investigación de hidrocarburos (son indistintas para petróleo o gas) han pasado de 35 en el 2009 a más de 60 el año pasado. Y las licencias concedidas han aumentado desde 47 a 75 en los últimos cuatro ejercicios. Y estos permisos de investigación son la punta de lanza para las grandes petroleras (pues llevan aparejada una posible y futura explotación).

  Momento álgido en Catalunya La búsqueda de gas y petróleo vive su momento álgido en Catalunya. La Generalitat ha dado el primer permiso de investigación a Teredo Oil, que podrá explorar en 23 municipios (51.201 has) de Osona, Ripollès, la Garrotxa. Además, está a punto de decidir si concede autorización a la empresa Montero Energy, que ha solicitado dos permisos de investigación: uno que afecta a 37 municipios de la Noguera, Segarra, el Solsonès y Urgell, y otro en 44 localidades en la zona de Osona, Bages y Berguedà.

  Mientras tanto, Repsol busca ampliar sus prospecciones de petróleo en la plataforma Casablanca en la costa de Tarragona, y la británica Cairn Energy quiere explorar 11.500 km2 entre el litoral entre Girona y el norte de la provincia de Barcelona.

  Pero detrás de la mayor parte de estos planes está el deseo de extraer gas mediante la fractura hidráulica de la roca (fracking, en inglés), una técnica que ha catapultado la creciente autosuficiencia energética de EE.UU. Con ella, se persigue extraer gas pizarra (gas de esquisto o shale gas) alojado en rocas porosas a gran profundidad (más de 2.000 metros) Sin embargo, es un método polémico. En la perforación se usan explosivos y un fluido compuesto por agua, arena y productos químicos introducidos a gran presión para fracturar la roca y liberar el gas. El problema es que, además de los seísmos, se han dado casos de contaminación de las reservas subterráneas de agua, como han documentado los grupos conservacionistas.

  Algunas causas
  La fiebre por los hidrocarburos obedece a que recientemente se ha hecho un “descubrimiento de gas en la costa de Gaza”, que ha levantado las expectativas en otros países del Mediterráneo, dice Margarita Hernando, secretaria general de la Asociación Española de Compañías de Investigación, Exploración, Producción de Hidrocarburos y Almacenamiento Subterráneo (Aceip). El otro factor es el “desarrollo tecnológico de la fractura hidráulica, que se venía utilizando EE.UU. desde hace años y que ahora se usa para yacimientos de gas no convencional (gran profundidad”), agrega. “El fracking llega a España como una técnica probada y segura”, resume Hernando. La a técnica ha disparado la producción de gas en EE.UU, y ha abaratado dos tercios su precio, dice Rafael López Guijarro, jefe de exploración de Montero Energy, convencido de que ésta es una buena solución de abastecimiento. El gas se usa en redes de gasoductos o para producción eléctrica. No obstante, no aún no se ha dado ningún permiso para iniciar su explotación efectiva. Larga tramitación “La concesión de un permiso para investigar no implica nada especial. Es una autorización genérica. Antes de iniciarse los sondeos se requieren múltiples estudios previos. No creo que se inicie ningún sondeo antes del 2016”, dice Rafael López. Los sondeos requerirán permisos concretos y estudios de impacto ambiental antes de concluir si hay gas y su estracción es rentable. “La alarma que se ha generado es infundada. La gente no debe tener miedo. Todo se hará con un control ambiental responsable y usando las mejores tecnologías”, dice López Guijarro. Sin embargo, la llegada del fracking a Europa está siendo criticada. “En EE.UU, la Agencia de Protección Ambiental dejó que los proyectos de fracking retrasen el cumplimiento de las normas de calidad del aire hasta el 2015”, recuerda Jordi Ortega, investigador en energía de la Universidad Carlos III, crítico con los beneficios fiscales dados a esta técnica. En Francia, se ha prohibido (algo lo que algunos interpretan como un intento de proteger el potencia nuclear), y en Gran Bretaña es muy cuestionada, porque muchos expertos estiman que debilita las inversiones en energías verdes.

  La opinión del profesor Marzo
  Mariano Marzo, profesor de recursos energéticos de la Facultad de Geología de la UB, sostiene en cambio que la oposición a los proyectos de exploración o investigación es injustificable, puesto que se trata de conocer si existen realmente estos recursos. “No podemos oponernos a esta investigación, amparándonos en el prejuicio de que en el futuro podrían usarse unas técnicas supuestamente contaminantes para su explotación, cuando aún no se sabe si existe ese recurso”, dice. Marzo cree que “hay grupos que, con una actitud irracional, pretenden de entrada mantener cerradas las puertas al conocimiento, cuando la sociedad tiene derecho a saber si el recurso que se busca existe”. “Primero, hay que investigar; luego, veremos si este recurso existe, y finalmente, si su explotación fuera comercialmente viable y la sociedad estuviera de acuerdo en proceder a su explotación, se deberá regular cómo se extrae”, ha venido sosteniendo. No obstante, a priori, la probabilidad de encontrar gas en las zonas objeto de exploración le parece bajísima. Pero la controversia ha saltado a los valles cántabros de Pisueña, Pas, Miera. “No permitiremos que contaminen los prados y nuestras áreas ganaderas, ni que ensucian el agua”, dice el montañés Ángel Sainz.

  Frackademia y los intereses cruzados. ¿Ponen en peligro la democracia los lobbys?
  Jordi Ortega | febrero 2, 2013
  Fracking: la tierra de promesas incumplida.
  Promised Land (Tierra Prometida) del director Josh Fox muestra lo que está ocurriendo en Pennsylvania donde la industria energética está utilizando la tecnología del fracking. El terror ante la contaminación del agua, del suelo y del aire ha impulsado una rebelión contra esos pozos a los que se les inyecta brebaje de productos químicos, protegidos bajo patente, que arrastra a la superficie esos tóxicos y, con él, material radioactivo y metano.
  Antes del estreno de la película Chevron sacó una campaña a favor del fracking tituladahuman energy. (http://www.chevron.com/weagree/?statement=shale&index=1). Trasmite ideas sencillas y contundentes fácil de llegar al público: “muchos estados tiene la suerte de estar sentados en grandes cantidades de este recurso… traerán empleo, desarrollo y energía limpia”. Las medidas ambientales correctoras de la industria es una descontaminación simbólica.
  Matt Damon encarna, en Promised Land, un agente comercial que intenta que le arrienden sus tierras propietarios de comunidades rurales para hacer perforaciones de fracking. Su trabajo consiste en lograr esa comunicación de las ventajas que ofrece el fracking. Antes del estreno de la película la industria del fracking lazó una burda campaña en contra; la acusaba de estar financiada por la propia industria del petróleo, en concreto, por Abu Dhabi –familia real de los Emiratos Árabes (es sede la Agencia Internacional de Energía Renovables –IRENA-, financia tecnología renovable). Tienen la desfachatez de denunciar un conflicto de intereses por la media docena de películas financiadas por Abu Dhabi. Resulta idiota hacer una campaña contra Hollywood con argumentos que se puede volver fácilmente en contra.
  Frackademia: las condiciones de definición.
  El anuncio de Chevron fue realizado por la ingeniería ambiental de la Universidad de Pittburgh que de forma filantrópica recibe financiación de la corporación. Amy Mall de Natural Resource Defende Coincuil (http://switchboard.nrdc.org/) señalaba que el trabajo científico de Universidades sobre el fracking se central en buscar técnicas más baratas y eficientes; no se preocupan sobre la salud pública, ni el medio ambiente.
  Frackademia es un neologismo que designa un conflicto de intereses entre la industria del fracking y la financiación de las universidades. Para la industria es el medio más eficiente y barato para ganar influencia en las élites políticas –que ante cuestiones complejas, acomplejados su falta de criterio, dejan que las decisiones las tomen esos expertos de universidad que consideran un “árbitro neutral”. Tim Considine, ahora economistas de la Universidad de Wyoming, realizó un estudio en 2009 para convencer a los legisladores y los reguladores que suprimieran un impuesto estatal a las perforaciones; ocultó la financiación recibida por parte de la industria del fracking.
  Emerge una nueva modalidad de I+D consistente en encargar a las Universidades estudios cuyo fin es la descontaminación simbólica del fracking. Y cancelar, como hizo Marcellus Shele, la financiación de una investigación en la Universidad de Pennsylvania alegando parcialidad. Los investigadores fueron despedidos. Terry Engelder, del Departamento de Geología, se había negado a participar en estos estudios, “no es la forma con la que le gustaría a uno ser visto por el mundo”. Prefiere publicar en Nature artículos como Should fracking stop?
  La” edad de piedra” o lobbylandia.
  Chevron, además de comunicación ambiental, patrocina investigación sobre el fracking en las más importantes universidades del estado de Pennsylvania. ¿Pueden ser estos estudios financiados por la industria de fiar? La situación es tan insostenible que la Universidad de Texas y Universidad de Buffalo enviaron un mensaje a la industria: “nuestras universidades no están en venta”. Otras si están en venta. La Universidad de Michigan anunciaba un estudio de impactos del fracking con un comité formados por institutos con adjetivos de sostenible y el sector del fracking (http://graham.umich.edu/ia/hydraulic-fracturing_steering-committee.php).
  ¿Qué gobierno tiene capacidad de replicar informes que en nombre del ecologismo se defiende el fracking por reducir los costes energéticos en Estados Unidos en 280.000 millones de dólares anuales, con un efecto de 16.000 millones de dólares adicionales para las economías de Pensilvania, Virginia Occidental y Nueva York y 184.000 empleos? Y, encima, se presenta como la solución al cambio climático y la dependencia energética. Basta hinchar ventajas y minimizar dificultades.
  Ante propuesta de Barack Obama de endurecer la regulación de fracking salió una contundente respuesta por parte de John Dunham & Asssociates, calcula en 253.839 dólares el coste adicional por pozo, un sobrecoste de 1,5 mil millones anuales -20 veces más de que las estimaciones de la administración (http://westernenergyalliance.org/wp-content/uploads/2009/05/John-Dunham-Associates-Economic-Analysis-of-BLM-Fracing-Regulations-FINAL.pdf).
  Steven Chu, premio Nobel y Secretario de Estado de Energía de Obama, en una carta desafiante expone los argumentos por los renuncia a seguir en el cargo. Sus detractores no se anduvieron con rodeos: “que se pudra” (Good Riddance). Su carta lamenta los dementes argumentos que han frenado el desarrollo de las energías renovables, mientras China se ha dado cuenta del potencial del mercado emergente, ahora ella lidera estas tecnologías. Con ironía califico la estupidez de los que sigues buscando formas de extraer combustibles fósiles de las rocas, sin entender que la edad de la piedra acabó, no precisamente por falta de piedras (http://www.doe.gov/articles/letter-secretary-steven-chu-energy-department-employees-announcing-his-decision-not-serve).
  La corrupción sistémica “benévola”.
  Thomas O.McGarity y Wendy E.Wagner de la Universidad de Texas han publicado Bending Science. En él repasa cruce de intereses económicos que corrompen la investigación e influyen en la toma de decisiones políticas con casos concretos, por ejemplo, los 400.000 dólares recibidos por la Universidad de Texas de la industria del fracking para que desarrollaran un reglamento de protección ambiental a la carta (http://filebox.vt.edu/users/jemille6/PhilEvRelReg/Wendy%20Wagner%20Bending%20Science.nyu%201.pdf).
  Se trata de un modo más sofisticado que el reparto que vemos de sobres en la vida política -sin necesidad de grandes estudios. Marco Bülow diputados del SPD denuncia esa “exagerada presión de los mercados sobre la política, la formación de poderosas élites lleva a una pérdida de poder de los parlamentos, una falta de transparencia, unos excesos de presión que pone en peligro la democracia”. Se trata de esa otra desigualdad de la política frente los mercados, estos ademas de tener el dominio de las condiciones de producción controlan las condiciones de definición.
  ¡Basta! Resulta insoportable para los ciudadanos el grado de corrupción sistémica que va más allá de escándalos puntuales. La democracia es la antítesis de imperio de camarillas de poder que son capaces de crear consensos, definir la crisis e imponer sus soluciones. Sólo reforzando la transparencia, el servicio publico de la política, la autonomía e independencia frente a grandes poderes globales, podremos acertar en salir de la crisis financiera y ambienta.
  La política es parte de la solución, no del problema. Urge un amplio debate sobre la transparencia: recuperación de los mecanismos de control, la regeneración ética de la política, que cada miembro del parlamento sea representante del pueblo sin el sometimiento a chantajes y presiones. Hollywood y el cuarto poder aparecen ser la última trinchara de vacío democrático. Y una sociedad civil que aún no está en venta.

  LEY PARLAMENTARIA
  El PRC apoyará la ley contra el ‘fracking’ en Cantabria
  El PP confía en que la prohibición del uso de la técnica de investigación y explotación por fractura hidráulica esté aprobada en marzo
  02.02.13 – 21:21 –
  EFE | Santander
  El grupo parlamentario regionalista ha reiterado su postura “rotundamente en contra” del uso de la técnica de investigación y explotación por fractura hidráulica en Cantabria y ha asegurado que apoyará la ley para que se prohíba el ” fracking ” en la región.
  El PRC ha respondido así al PP, que ha dicho que si el PSOE y el PRC no se oponen a ese proyecto de ley elaborado por el Gobierno regional, la norma podría estar aprobada en marzo, y ha instado al secretario general de los regionalistas, Miguel Ángel Revilla, ha pronunciarse sobre el uso de esa técnica.
  En un comunicado, el PRC ha recordado que, tanto a nivel de partido como particularmente su secretario general, se han manifestado “rotundamente en contra” de esta técnica, por lo que, este partido, ha asegurado que apoyará la ley presentada en el Parlamento para prohibir su uso en Cantabria .
  Los regionalistas también han alegado al PP que la concesión de un permiso de ” fracking ” por parte del Gobierno regional durante la presidencia de Miguel Ángel Revilla se produjo “en cumplimiento de la legislación vigente en ese momento, que obligaba a ello.
  Y han señalado que esa actuación es “exactamente igual que la autorización dada por el Gobierno del Partido Popular hace escasos meses, con el apoyo del presidente Diego, de su Ejecutivo y del PP de Cantabria , que no pusieron objeción alguna”.
  Además, el PRC ha replicado, ante la “curiosidad” expresada por los populares sobre su opinión a cerca de la ley contra el ” fracking “, que la “gran curiosidad” de los cántabros “es saber por qué el PP de Cantabria presentó a Luis Bárcenas como senador y qué intereses les unen”.
  “Lo que sigue sin respuesta es la pregunta que todo el mundo plantea al PP: por qué nombró candidato a senador a Luis Bárcenas, a pesar de no ser cántabro, y qué intereses había en esa formación o en alguno de sus miembros para hacer un favor al señor Bárcenas”, ha opinado el PRC.
  El PP confía en que la ley se apruebe en marzo
  El PP de Cantabria ha opinado hoy que, si el PSOE y el PRC no se oponen al proyecto de ley para la prohibición del uso de la técnica de investigación y extracción de gas por fractura hidráulica, denominada ” fracking “, elaborado por el Gobierno regional, la norma podría estar aprobada en marzo.
  En este sentido, los populares han lamentado que “cinco meses después” de la aprobación del texto por el Consejo de Gobierno, ninguno de los partidos de la oposición se haya pronunciado y han pedido al secretario general del PRC, Miguel Ángel Revilla, que “interrumpa” sus apariciones televisas para pronunciarse sobre la ley.
  En un comunicado, el diputado regional del PP Íñigo Fernández ha explicado que, una vez que este viernes se ha iniciado el periodo de sesiones, han empezado a correr los plazos para aprobar la Ley que regulará la prohibición ” fracking ” en la región, con lo que, según ha indicado, la norma “podría quedar aprobada definitivamente en la primera quincena de marzo”.
  Fernández ha señalado que los grupos parlamentarios tendrán de plazo hasta el próximo día 12 de febrero, inclusive, para presentar enmiendas a la totalidad a este proyecto de ley que será de aplicación tanto a los permisos ya concedidos como a los que se concedan a partir de la entrada en vigor del mismo.
  Si no se presentan enmiendas a la totalidad, el diputado del PP ha explicado que se abrirá un plazo de cinco días más, en que los grupos parlamentarios podrán registrar enmiendas parciales a esta norma, para su debate en comisión, a finales de febrero, con lo que el proyecto pasaría al pleno de la Cámara, “probablemente en la primera quincena de marzo”, ha incidido.
  Sin embargo, Fernández ha lamentado que “cinco meses después de la aprobación de este texto por parte del Consejo de Gobierno, ni PSOE ni PRC se han pronunciado aún con claridad sobre la utilización de esta técnica en la región”.
  Y ha expresado su confianza en que ninguno de los dos grupos parlamentarios rechacen la totalidad del Proyecto de Ley, algo que retrasaría en aproximadamente dos semanas su aprobación, ha advertido el parlamentario popular.
  Fernández ha señalado que su partido tiene una gran “curiosidad” por conocer la postura de la oposición respecto a la Ley y a las aportaciones que puedan realizar, después de que, según ha recordado, PSOE y PRC, durante su etapa en el Gobierno, concedieran una autorización para la utilización de esta técnica en la comarca de Saja-Nansa, que afectaba a ocho municipios de la región.
  En este sentido, ha pedido al secretario general del PRC, Miguel Ángel Revilla, que “interrumpa por un momento sus apariciones en los programas rosas de televisión para pronunciarse sobre el contenido de esta Ley”, ya que “hasta ahora no ha dicho esta boca es mía”.
  “Sabemos que Revilla concedió un permiso en marzo de 2011 y que en octubre de 2012 asistió a una manifestación contra ese mismo permiso, pero ¿cuál es verdaderamente la postura de Miguel Ángel Revilla?”, se ha preguntado Fernández, quien ha destacado la “trascendencia” de la ley y la necesidad de que cuente con el apoyo “de todos”.

  Industria recoge 449 alegaciones contra el fracking
  DOMINGO, 03 DE FEBRERO DE 2013 EMMA ZAFÓN
  El Gobierno de Aragón contabilizaba al cierre de esta edición 449 alegaciones en contra del fracking. El lunes se cerró el plazo para alegar y las plataformas contabilizaron más de 700 firmas de rechazo a la propuesta de explotar el gas del Maestrazgo. Sin embargo, la consejería de Industria estableció que por el momento se habían recibido 121.
  A lo largo de los próximos días se conocerá la cifra exacta ya que las alegaciones van llegando poco a poco al gobierno autonómico. Cabe recordar que aquellos interesados en mostrar su oposición al fracking podían registrar sus quejas en cualquier administración. Durante estos días, cada documento en contra será remitido a la DGA.
  Los principales puntos de recogida de alegaciones han sido el Bajo Aragón, la comarca de Andorra-Sierra de Arcos y la comarca del Matarraña. También se han registrado firmas de rechazo en Teruel y Zargoza, aunque en menor medida.
  Las alegaciones se han formulado a raíz de la solicitud de permisos por parte de la empresa Montero Energy Corporation al Gobierno de Aragón para, en un principio, investigar los recursos de gas del Maestrazgo.
  El fracking, último paso para la obtención de gas, ha centrado el rechazo al proyecto. Consiste en la perforación del subsuelo para inyectar agua a presión y sustancias químicas. Los municipios afectados son La Iglesuela, Cantavieja, Mirambel, Fortanete, Tronchón, La Cuba y Mosqueruela.
  A las siete localidades turolenses se suman 41 en la provincia de Castellón, donde se recogieron hace un mes 1.700 alegaciones. Tras el periodo para alegar en el que la mayoría de agentes implicados han criticado la desinformación, ahora se abre un nuevo escenario más incierto si cabe. Se prevé que la DGA se posicione al respecto y dé el siguiente paso, que consistiría en la entrega de los permisos o el rechazo al proyecto.

  Gúdar-Javalambre contra el fracking
  La comarca turolense de Gúdar-Javalambre, a la que pertenece Mosqueruela, ha sido la última institución en declararse en contra del fracking. Todos los partidos políticos aprobaron por unanimidad una propuesta del consejero de Medio Ambientepara rechazar la investigación de hidrocarburos.
  Tanto en el Gúdar-Javalambre como en el Maestrazgo hay una importante parte de la población que basan su economía en los recursos naturales. Ya sea a través de actividades relacionadas con la agricultura y la ganadería o con el turismo (rural y de nieve), ambas comarcas necesitan mantener su riqueza natural para sostener la población en la zona.
  Aunque el fracking suponga el final del proyecto porque solo se utiliza para extraer gas, tanto el proceso de investigación como de explotación requieren grandes infraestructuras industriales. Además de la posible contaminación del entorno, los agentes políticos, sociales y mediambientales temen el posible impacto visual que se generaría en los municipios afectados.
  Es el mismo argumento que ha sido absorbido incluso por el gobierno cántabro que, pese a estar en manos del PP, ha plantado cara al Ministerio de Industria y prevé aprobar una ley que prohíba esta práctica. En el mismo sentido se ha posicionado el recientemente investido presidente vasco, el nacionalista Íñigo Urkullu, quien ha avanzado que rechaza aplicar el fracking en la comunidad autónoma.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 30. lejarza said

  Argelaguer (Garrotxa)
  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  30 els municipis arreu de Catalunya s’han declarat “lliures de fracking
  En el període de poc més d’un més, ja són 30 els municipis arreu de Catalunya que s’han declarat “lliures de fracking“. L’últim, L´Ajuntament de Figueres (Empordà). Les mocions, presentades per diferents grups polítics i entitats, responen a la manca d’informació i transparència que hi ha per part de la Generalitat de Catalunya CiU-ERC i als impactes que aquesta tècnica ha tingut allà on s’ha utilitzat.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 31. lejarza said

  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  MEDI AMBIENT
  Els contraris al ‘fracking’ es fan forts a Riudaura
  Entitats d’arreu del país acorden coordinar-se per unir esforços
  GARROTXA 11/02/13 – RIUDAURA – RAMON ESTÉBAN
  L’oposició que està tenint a moltes comarques de Catalunya la possible extracció d’hidrocarburs a través de la fracturació hidràulica (fracking) ahir va fer a Riudaura una demostració de força amb una trobada reivindicativa que va aplegar unes 200 persones, sobretot de la Garrotxa però també d’altres zones del país. Representants d’entitats com Enginyers Sense Fronteres, Ateneu Jove de Girona, l’associació de Tudela de Segre, Plataforma Antifracking del Ripollès o el grup de Defensa del Ter, a més dels amfitrions –la plataforma de Riudaura– i molta gent a títol particular es van reunir a la tarda per establir les bases d’una coordinació a escala nacional. “I també, per refermar-nos que estem disposats més que mai a aturar-ho”, va recalcar la presidenta de la plataforma de Riudaura, Blanca Gómez. A mitjan mes vinent tindrà lloc una nova trobada, aquest cop en algun poble d’Osona.
  La jornada va començar a mig matí amb una caminada pels espais que a la dècada dels anys 1960 ja van ser objecte de recerca d’hidrocarburs, guiada pel geòleg olotí Llorenç Planagumà. Tot seguit van fer un dinar al centre cívic.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 32. lejarza said

  Grup ICV-EUiA-Argelaguer-Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica

  Els treballs per cerca gas a Riudaura començaran abans de l’estiu
  Publicat el 16 febrer 2013
  http://elgarrotxi.cat/2013/02/16/els-treballs-per-cerca-gas-a-riudaura-comencaran-abans-de-lestiu/
  Diari de Girona: El director general de Teredo Oils, Philip Paris Eastern, va anunciar a Televisió Girona que preveu l’inici de treballs de cerca de gas a Riudaura abans de l’estiu. Va indicar que “a Riudaura el gas surt sol”. Per això va assegurar que només faran servir gas i sorra. També va indicar que aniran a buscar el gas molt més avall, per la qual cosa, segons ell no perjudicaran els aqüífers. En el decurs de les properes setmanes contactaran amb els propietaris. L’alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Massana, està convençuda que Teredo Oils farà “fracking” a la zona.
  Font DdG /Lejarza
  Foto: http://www.riudaurajunts.cat

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: