Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Argelaguer contaminació acústica

Posted by lejarza en 16 enero, 2013


Josep Castañales Batlle, Argelaguer, Hostalnou de Llierca (Garrotxa): Argelaguer contaminació acústica.-A la ciutat grega de Síbaris, al segle VI abans de Crist, estava prohibit cuidar galls que pertorbessin el descans nocturn dels veins, i també els artesans que exercien oficis especialment sorollosos havien de treballar fora de la ciutat. En una época posterior, l’emperador Juli César va peatonalitzar i prohibir la circulació de carruatges a Roma a determinades hores del dia, per eliminar les molésties que causava el soroll que produien en transitar pels carrers empedrats. Luci Anneu Sèneca (Còrdova, Roma, 65 dC) recull el sentiment de la ciutat de Roma oposant la tranquil-litat amb qué alguns poden «lliurar-se al son i a la dolça vagáncia, que no són interromputs per la mes lleu veu humana», mentre que «a mi no em deixen gaudir del son les riallades de la multitud transeünt, i tot Roma és a tocar del meu capçal» (Llibre 12, epigrama 57).
La Comunidad Argelaguense actual es desenvolupa en un medi ambient quantitativament i qualitativament diferent del de les societats preindustrials, que té molt poc, o gens, a veure amb époques passades. Els processos d’industrialització moderns al Riu Llierca, sumats als d’urbanització, han incrementat d’una manera tan extraordinária la contaminació acústica que, a mes de provocar preocupació als Argelaguencs, estan qüestionant certes variables en les quals es fonamenta el desenvolupament. Peró no és solament el soroll sinó el Medi Ambient en el seu conjunt el que ha sofert des de la revolució industrial, i particularment al llarg del regle xx, un procés de degradació que ha trencat l’equilibri naturasocietat característic d’altres époques históriques. La vida de la immensa majoria de la població ha passat a desenvolupar-se en un Medí Ambient básicament construit per l’home i la dona que está exposada a problemes medi ambientals diversos, que s’associen amb les condicions i els efectes del desenvolupament económic industrial, A-26, N-260, la xarxa electrica de Bassols que té trinxat el municipi de Argelaguer , el Poligon industrial del Riu Llierca i el Can Portella, l’expansió massiva dels mitjans de transport, etc.
Tot i aixó, en les darreres décades, per a un sector cada vegada més important de la población d´Argelaguer, el soroll és percebut com un dels factors més negatius de la qualitat de vida. Una percepció que s’emmarca en la concepció del Medi Ambient dominada per la noció de contaminació, en la qual el soroll passa a ser considerat com una forma més de contaminació. Des d’aquesta perspectiva, el soroll, com a subproducte de l’activitat i la interacció humana, és sentit per la majoria de la población de Argelaguer con a un tipus de Contaminació Ambiental que ha de ser reduida. Per aixó, atés que el soroll té com a característica própia la proximitat a les fonts que el produeix —a diferéncia d’altres formes de contaminació, com l’atmosférica, que poden no sentir-se de manera directa i afectar llocs molt allunyats de la font contaminant—, es podria pensar que la reducció dels seus efectos es pot aconseguir, teóricament, a través de l’allunyament o aillament dels Argelaguencs, de les fonts emissores. A la práctica, contráriament, les fonts del soroll són tan diverses i omnipresents, estan tan associades a les nostres activitats económiques i veinals quotidianes, que la contaminació per soroll ha esdevingut un tret peculiar i universal dels veins de Argelaguer.

Argelaguer,  Les Planes d’Hostoles, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, La Vall d´en Bas, La Vall de Bianya, Les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Olot, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, Tortellà

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: