Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Plantegen tancar la seu del Consorci de l´Alta Garrotxa per manca de diners

Posted by lejarza en 25 noviembre, 2011


Xavier Valeri/DdG Sales de Llierca/Argelaguer Vall del Llierca 25 de novembre de 2011: Plantegen tancar la seu del Consorci de l´Alta Garrotxa per manca de diners.-El Consell Plenari del Consorci de l’Alta Garrotxa ha valorat tancar de manera provisional la seu de l’organisme a la rectoria de Sadernes. A la reunió d’ abans d’ahir a la nit, es va apuntar com a alternativa substituir les dependències de la rectoria per unes oficines cedides pel Consell Comarcal de la Garrotxa. La mesura va ser valorada com una fórmula extrema, entre les previstes pel Consell Plenari per afrontar la difícil situació econòmica de l’ens.
El Consorci de l’Alta Garrotxa ha fet pública una nota, en la qual exposa que per primera vegada en els últims anys, i malgrat les reduccions que han fet al llarg de l’exercici, preveuen finalitzar l’any amb dèficit pressupostari. Aquest fet, juntament, amb la previsió de retallades importants en les aportacions institucionals al pressupost del 2012, van fer que el darrer consell plenari de l’ens aprovés finançar-se amb aportacions dels municipis representats a l’organisme. Es tracta de Albanyà, Beuda, Cabanelles, Camprodon, Maçanet de Cabrenys, Montagut i Oix , Sales de Llierca, Sant Joan les Fonts, Sant Llorenç de la Muga, Tortellà i la Vall de Bianya. La nota precisa que les aportacions s’ajustaran a les possibilitats econòmiques de cada Ajuntament. L’altra mesura pretén reduir les despeses de personal, buscar fórmules per obtenir ingressos i aplicar sistemes de reducció de la despesa en el funcionament ordinari.
El Consorci de l’Alta Garrotxa es va fundar fa deu anys. Està integrat per onze municipis, tres consells comarcals, la Diputació i la Generalitat. És l’ens que gestiona les accions de conservació i recuperació d’un espai protegit de 32.000 hectàrees. Ara, treballa en la redacció del pla especial de la subcomarca. Es tracta d’un document considerat clau pel determini de la protecció d’un dels espais naturals més importants de Catalunya. La redacció del Pla es va retardar per causa de l’impàs entre l’organització mediambiental del Tripartit i la de l’actual Govern de CiU. El Consorci també gestiona la recuperació d’espais oberts, la conservació de la fauna i controla els accessos a l’espai.
L’organisme va començar el 2011 amb una reducció pressupostària del 21% respecte al 201o. A l’octubre el president, Santi Reixach (CiU), va fer públic que encara no els havia arribat l’aportació de 180.000 euros compromesa de paraula per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Els diners representaven un 38% respecte al total del pressupost de 470.000 euros, aprovat al febrer del 2011.Uns dies després, Reixach es va reunir amb el director general de Medi Natural (DAMN), Josep Escarihuela. A la reunió, el representant del DAMN es va comprometre a avançar una part de l’aportació de la Generalitat. Ara, la Generalitat s’ha compromès a continuar en la seva col·laboració, però amb retallades.

Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

Una respuesta hasta “Plantegen tancar la seu del Consorci de l´Alta Garrotxa per manca de diners”

 1. Josep said

  El Consorci de l’Alta Garrotxa, sense recursos, s’aguanta per un fil
  L’any que ve no podrà mantenir la plantilla actual, la seva activitat es veurà reduïda a la mínima expressió i els ajuntaments hauran de posar-hi diners
  25/11/11 – SALES DE LLIERCA – Ramon Estéban
  El consell plenari del Consorci de l’Alta Garrotxa, celebrat dimecres al vespre, va confirmar el moment extremadament delicat en què es troba l’ens encarregat de gestionar l’espai natural de l’Alta Garrotxa. Durant la sessió es va aprovar un pla d’estalvi que preveu, entre altres mesures, prescindir de la brigada, formada per dues persones, amb la qual cosa la plantilla es limitarà a quatre empleats. També es va decidir que, a partir d’ara, els onze ajuntaments integrats al consorci hi facin aportacions econòmiques. Es va arribar a plantejar deixar la seu de l’antiga rectoria de Sadernes i compartir un espai propietat del Consell Comarcal de la Garrotxa. La mesura, que finalment es va desestimar, permetria estalviar els 20.000 euros anuals de la partida de manteniment. L’antiga rectoria és propietat del bisbat i s’ocupa en règim de cessió, per la qual cosa no es paga lloguer.
  El pressupost del 2012 no es va tancar, però es calcula que no passarà dels 230.000 euros (tot just l’any passat era de prop de 700.000 euros) a causa de les retallades en les aportacions de la Generalitat i la Diputació. Això obligarà a renunciar a la major part de les activitats, des de les de recerca científica fins a les de vigilància i, molt probablement, a no poder continuar els programes de recuperació d’espais oberts i de rehabilitació de patrimoni arquitectònic un cop s’acabin les fases que s’estan executant. El control dels accessos a Sadernes, així com el seguiment de l’elaboració del pla especial es mantindran, segons van indicar ahir fonts del consorci.
  En el consell de dimecres va participar per primer cop un representant del Departament d’Agricultura.
  LA XIFRA 10 anys fa que es va crear el consorci, on hi ha representats diverses administracions i col·lectius vinculats al territori.
  Ensurt a la sortida de la reunió
  Dimecres a la nit, quan tornaven a casa, una part dels membres del consell plenari van quedar bloquejats entre Sadernes i Montagut perquè un arbre, probablement malmès per les pluges, va caure a la carretera just abans que hi passessin amb els seus cotxes. Una brigada s’hi va traslladar per tallar i retirar l’arbre i al cap d’una bona estona van reprendre la marxa.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: