Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L’aigua no és una mercaderia

Posted by lejarza en 24 noviembre, 2011


Moisès Subirana Iborra, Observatori de la mercantilització de l´aigua a Catalunya (OMAC): L’aigua no és una mercaderia.-Ja fa massa temps que els diferents partits que han anat passant pel govern de la Generalitat de Catalunya adopten polítiques neoliberals sobre un bé comú i públic com és la gestió del cicle integral de l’aigua, tan bàsica per a la nostra salut i benestar. Per si fos poc ara han anat un pas més enllà i obren la porta a la privatització massiva del servei, que, no en tinguem cap dubte, tindrà nombroses conseqüències negatives per a la ciutadania, tant econòmiques com socials i ambientals.
Des dels mons laboral, veïnal i ambiental estem denunciant aquesta situació, ho vam fer a la seu de l’Agència Catalana de l’Aigua, la setmana que ve continuarem on faci falta, i la següent, i l’altra, i així fins que tinguem un servei públic i sota control social de la gestió d’aigua al nostre país. Perquè l’aigua, com la vida, no és una mercaderia.

4 comentarios para “L’aigua no és una mercaderia”

 1. Josep said

  El «Govern dels més rics»
  Àlex Casademunt
  El nostre honorable president de la Generalitat ens va assegurar que formaria el «govern dels millors», al·ludint al caràcter professional i excel·lent, més que partidista, del seu equip. Un any després, en anunciar «amb nocturnitat» quines mesures adoptarà per reduir el dèficit, ja sabem que es un govern que ha pres partit i que ho ha fet per als més rics. I per a a­quests, és clar, deu ser el millor dels governs!

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 2. lejarza said

  Beuda completarà la xarxa d´aigua amb una inversió de 150.000 euros

  L’ampliarà fins al sector del Golabre, l’única part del municipi que està sense servei d’aigua potable

  Garrotxa 20.08.2013

  L’Ajuntament de Beuda té previst ampliar la xarxa d’aigua potable fins al sector de Golabre (prop de Sales de Llierca). Es tracta de l’única part del municipi (35 quilometres quadrats i 170 habitants) sense servei d’aigua potable. Josep Serra (alcalde per Units pel Progrés-PM) va explicar que hi destinaran 150.000 euros del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya-PUOSC) que encara no han fet servir.
  També va explicar que en els darrers mesos han dut a terme la municipalització de la captació d’aigua de Rajolins. “Nosaltres agafàvem l’aigua però els drets eren d’un privat -va explicar Serra, el qual va precisar-: “Ara, l’Agència Catalana de l’Aigua ens ha fet una concessió de dret i amb la garantia d’aquesta aigua podrem acabar la darrera part de la xarxa”. Aconseguir dur l’aigua a tots els disseminats de Beuda ha estat un treball que s’ha efectuat en uns 12 anys (3 mandats municipals).
  Serra va indicar que mentre Beuda ha estat fent treballs a la captació de Rajolins, l’Ajuntament de Besalú els ha cedit la seva captació ubicada dins del terme de Beuda.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 3. lejarza said

  El silenci dels regidors

  06.02.2015

  AGirona s’està gestant un escàndol. Dependrà de la integritat dels partits polítics de l’Ajuntament si acaba o no detonant. Em refereixo a la comissió d’investigació sobre l’empresa mixta d’Aigües de Girona, Salt i Sarrià (AGISSA), que s’ha reunit diverses vegades per entrevistar responsables de l’empresa i experts.
  La història és la següent: A principi de la present legislatura, el nou govern de Girona va exigir a l’empresa un cànon de 12 milions d’euros per la concessió de l’aigua entre 2012 i 2020. Una part no ho van ingressar els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià perquè van decidir destinar-ho a eixugar el fort i incomprensible endeutament ?d’Agissa. Això ho van acordar després que una auditoria de gestió revelés que, pels beneficis que tindria Agissa durant vuit anys, els hi pertocava cobrar aquesta quantitat en concepte de cànon. Pactat i cobrat, no va trigar gens en sorgir la pregunta del milió: per què entre 1992 i 2012 no van rebre ni un duro per aquest concepte? Algun regidor va fer una regla de tres sobre el cànon que han cobrat pels vuit anys de l’actual concessió i li sortia que pels vint anys anteriors haurien d’haver cobrat 30 milions. El 80% dels diners correspondrien a Girona, el 16% a Salt i el 4% a Sarrià de Ter.
  En privat, i no en públic, els actors implicats asseguren que, durant aquells vint anys, l’empresa pa?gava de forma diferent el cànon. La veritat, però, és que ningú ha estat capaç de quadrar els números o trobar el rastre dels euros.
  L’auditoria també va posar al descobert que Agissa (estalvio detalls tècnics sobre aigua en alta, potabilització i altres) venia l’aigua més barata al Consorci de la Costa Brava que als ciutadans de Girona, que en definitiva són els propietaris de la concessió. Això va ser, i és encara, un bon negoci pel Consorci. També va revelar que aquesta empresa mixta adjudicava les obres sense els concursos i controls adequats i que, els empleats de l’empresa, inclòs el seu conseller delegat que té un sou d’alt executiu, mai han pagat aigua.
  Durant tots aquests anys, càrrecs del PSC han estat al consell d’administració i també per la via directa o indirecta (Caixa Girona), CiU. Consellers que haurien d’haver vetllat per l’interès del ciutadà de Girona i que, en vistes a les irregularitats detectades, no ho van fer. No ha transcendit si parlem de mala gestió o d’una altra cosa, però, sigui el que sigui, està molt lluny de la transparència. No és habitual que es creï una comissió d’investigació a l’Ajuntament, on tot això i més, s’ha posat sobre la taula. Una comissió formada per CiU, PSC, PP, IC i la CUP que han fet un pacte de silenci fins que presentin les conclusions al ple.
  Sovint el silenci és la pitjor mentida.

 4. lejarza said

  L´Ajuntament de Besalú aprova crear una planta potabilitzadora d´aigua

  El finançament de la primera part de les obres anirà a càrrec de la junta de compensació del nou polígon industrial

  08.01.2016

  BESALÚ| XAVIER VALERI L’Ajuntament de Besalú -en el seu darrer ple- va acordar per unnanimitat aprovar la memòria valorada d’una planta potabilitzadora d’aigua i un dipòsit de cua. Segons explica Lluís Guinó (alcalde de Besalú per CiU), la memòria va lligada a la construcció del polígon de la sortida sud. És una superfície comercial que ha d’acollir una important factoria del ram de les càrnies.
  Guinó també apunta que la planta potabilitzadora i el dipòsit es faran en dues fases. La primera inversió anirà a càrrec de la Junta de Compensació del Polígon. És a dir, es pagarà amb recursos privats. En una segona part, la idea és incloure les necessitats de potabilitació de la localitat a la planta. La previsió és que la planta potabilitzadora es construeixi al costat dels actuals dipòsits.
  La construcció de la planta potablitzadora és una vella reclamació de l’Ajuntament de Besalú. Des del 2010, l’Ajuntament disposa d’un projecte de per a una planta potabilitzadora d’aigua. Es tracta d’un equipament amb capacitat per potabilitzar 500 metres cúbics diaris. El cost del projecte en un principi s’havia de repartir entre l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Ajuntament. La corporació municipal s’havia de fer càrrec de l’edifici i l’Agència Catalana de l’Aigua de les estructures tècniques., les quals estaven valorades en 303.000 euros. Això no obstant, encara faltaven uns 160.000 €, pels quals l’Ajuntament va demanar ajuda al Consell Comarcal de la Garrotxa. L’ens comarcal va deixar el projecte sobre la taula amb la voluntat d’ajudar quan hi hagués més concrecions sobre el finançament.

  Polígon industrial
  A finals del 2013, el conseller Felip Puig (del Departament d’Empresa i Ocupació) va anunciar la ubicació a Besalú d’una factoria de la indústria càrnia. L’equipament requeria la creació d’una superfície industrial. Per crear-la els Ajuntaments de Besalú i de Sant Ferriol van modificar els seus Plans d’Ordenació Urbanística i van crear un ens per la creació conjunta del consorci.
  La nova àrea industrial canviarà totalment l’aspecte de la zona agrícola de cal Tit i can Muntanyà, al terme de Besalú. És una zona de 36.447 metres quadrats que s’estén a l’est de l’aparcament del pont, a l’altra banda de l’actual polígon de les Forques en direcció a la muntanya de Sant Ferriol. El polígon ara acull un establiment de venda de caravanes, una paperera i d’altres indústries i tallers. La modificació canviarà els dos àmbits a través d’un carril paral·lel a l’actual travessa de la N-260.
  La primera actuació per a la creació del polígon va ser l’enderroc de la fàbrica de guix, Cargues Blanques, al novembre del 2014. La segona acció va tenir lloc al juny, quan van començar a obrir les rases i a posar els tubs per tal de començar la urbanització.
  Ara l’Ajuntament ha aprovat les primeres tramitacions per adequar el servei d’aigua potable a les necessitats de la nova indústria. Les factories càrnies necessiten d’un servei d’aigua considerable per a la neteja i la producció.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: