Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Argelaguer fauna rural: pinsans i durbecs

Posted by lejarza en 24 noviembre, 2011


Juan R. Lejarza: Argelaguer fauna rural: pinsans i durbecs.-La cardina, el verdum, el gafarró i el passerell; tots ells són de la família dels fringíl·lids, terminologia que reben a partir del nom llatí del més conegut dels ocells de la família, el pinsà (Fringilla coelebs).
Si bé el pinsà és de colors grisosos, pissarrencs i lleugerament rogencs per primavera, els seus parents propers com el pinsà mec i el pinsà borroner són lluents i acolorits: El pinsà mec (només present a l´hivern i sempre en els espais de conreus de Argelaguer (Vall del Llierca) combina el negre amb el carabassa i el groc, mentre que el pinsà borroner (propi de la nostre serra de Fontanals al Guilar i al Castell de Montpalau front el riu Llierca, on cerca els borrons incipients entre el brancam), és d´un vermell carmí que el delata entre la letargia i discreció del bosc invernal de Argelaguer.
D´altra banda, el durbec és un dels ocells més singulars del nostre municipi. Amb un bec enorme i imponent, és capaç de trencar pinyols de cirera i d´oliva, o de partir pel mig ametlles, avellanes i lledons, la seva debilitat. Per a fer-ho, es dota d´uns grans músculs a la base del bec (que li confereixen un aspecte d´ocell desproporcionat, amb un cap immens) que permeten al durbec fer una força de fins a 80 kg! Imagineu-vos la potència d´aquestes mandíbules… En alguna ocasió han arribat a trencat dits. Tanmateix, els durbecs són ocells preciosos, que combinen coloracions negres, taronges, groguenques i que en vol són “cuacurts” i compactes. A, Argelaguer freqüenten espais oberts amb arbres fruiters espontanis (sobretot lledoners) i sovint els hem observat a al espai protegit de la Resclosa d´Argelaguer, i al Moli de Sant Damàs I papa de Catalunya, a Pladiura, a Pla de Tapioles i a la Cantera d´Argelaguer al Fluvia, o fins i tot al bell mig del poble; ara bé, hi són presents només a l´hivern.
Els pinsans, per contra, són abundants a pràcticament tots els espais oberts de Argelaguer, entre l´octubre i l´abril. A la primavera i estiu, però, resten confinats a zones forestals humides, Reclosa i Moli d´Argelaguer, on crien algunes parelles dins el nostre terme municipal. És en aquests moments quan, si parem bé l´orella, sentirem el cant alegre del pinsà; com una font que brolla, descendent i potent, emet una sonora melodia, presagi de la primavera Argelaguenca que tot just encetem.

Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: