Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Carta oberta al conseller de Salut

Posted by lejarza en 24 septiembre, 2011


Argelaguer (Vall del Llierca) noCiU-PP

Argelaguer (Vall del Llierca) noCiU-PP

Carles Conejero, President del col·legi de farmacèutics de Girona: Carta oberta al conseller de Salut.-Benvolgut senyor Boi Ruiz i Garcia,
El motiu d’aquesta carta és intentar formular una resposta a la desraonada afirmació sobre el nostre sector que em vas adreçar en el decurs del dinar de treball al qual havia estat convidat, com a representant del col·lectiu farmacèutic de Girona, el proppassat dimecres, dia 21.
En un moment del debat sobre la preocupant situació del món sanitari i l’intercanvi d’idees i opinions, vas manifestar que l’actual model d’oficina de farmàcia (el model d’empresa de la farmàcia comunitària) no té futur…, és un model esgotat (més o menys, amb aquestes o similars paraules).
El dia següent, 22 de setembre, a les 10 h, vaig assistir, juntament amb la resta de presidents dels altres col·legis de farmacèutics, a una segona reunió a la seu del Catsalut, aquesta vegada convocada pel director general, el senyor Josep Maria Padrosa (per cert, que també hi era present, al dinar del dia anterior), en la qual se’ns comunicava, per boca del responsable de tresoreria, que el pagament del mes d’octubre (corresponent a la factura d’agost) es liquidarà 30 dies més tard… Un nou endarreriment que s’afegiria al de 2010 (en què es va arribar a un acord per assumir un retard de 25 dies en el 70% d’una factura que ja es liquidava a 35) i que s’afegiria també a la caiguda lliure del preu i del marge del medicament que està afectant el nostre sector, des de fa uns quants anys…
És a dir, ens n’anem a una mitjana d’entre 75 i 90 dies aproximadament, per compensar el servei de prestació de medicaments a la població assistida, que lliura un dels sectors sanitaris més ben considerats pel ciutadà, tant per la seva eficiència com per la qualitat professional de l’atenció que rep dins les oficines de farmàcia de Catalunya.
El mateix dia 22, a les 14 h i en una assemblea informativa, vaig explicar la desagradable notícia als farmacèutics i farmacèutiques de Girona, juntament amb altres informacions d’interès, com ara la rebaixa de preus que s’aplicarà a partir d’octubre, segons l’últim reial decret.
Com et pots imaginar, l’expressió d’astorament i desencís que es dibuixava en el rostre dels assistents era més explícita que qualsevol manifestació de legítima queixa que, posteriorment, van traslladar-me i que, al seu moment, et faré arribar. Tanmateix, i per la meva part, he de dir-te que sóc un farmacèutic de peu des de fa més de trenta anys, que conec a fons la meva professió i que, tot i no gaudir d’una formació en mestratges d’economia i gestió d’empresa, no m’hauria resultat gaire difícil pronosticar el magre futur que ens espera, en el cas que jo fos el pagador, redactés els decrets i les normes que regulen la nostra activitat i, a més, conegués, de manera anticipada, la decisió de no pagar la corresponent liquidació del mes d’octubre. És el paradigma d’un pronòstic autoconfirmat, tan habitual en aquests dies de penúria econòmica.
Penso que a la teva afirmació sobre l’esgotament del nostre model de farmàcia li mancava un afegit: està esgotat el model perquè no us pagarem la propera factura i continuarem aplicant les retallades en el preu dels medicaments i els corresponents descomptes, a pesar que (a causa?) el creixement del nombre de prescripcions continuï descontrolat, de la mateixa manera que el bon ús que es pugui fer dels productes dispensats.
Són temps difícils. Tots som conscients, poc o molt, del que ens pot caure a sobre i que no s’albira cap sortida del forat negre en el qual ens han enfonsat…
Això t’ho dic amb coneixement de causa, perquè els professionals d’oficina de farmàcia ja n’hem vist de tots colors, des de les tempestes de neu fins a la reiterada solució de retallar, any rere any, la factura més transparent del sistema sanitari. Però malgrat l’altura de mires dels nostres companys, que seguiran fent l’esforç que calgui per continuar lliurant el mateix servei professional al ciutadà, i la sortida que hem de trobar entre tots (administració i farmàcia) per evitar el nou escull, també haig de recordar-te que la responsabilitat final de garantir aquest servei públic és vostra i que si, com a conseller de Salut, preveieu dificultats en el manteniment del model, caldrà fer alguna cosa més intel·ligent que continuar endarrerint el nostre pagament, vulnerant reiteradament el concert subscrit amb el sector.
El pas del temps és el mut testimoni de l’evolució de les coses… No sé quin serà el futur de la nostra antiga professió ni quan pot durar, però el que sí que he vist, fins ara, ha estat el pas dels polítics que tenen encomanada la difícil tasca de mantenir i millorar els serveis a la població assistida; i ja són uns quants… Rep la meva cordial salutació.

Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

3 comentarios para “Carta oberta al conseller de Salut”

 1. lejarza said

  Sobre el silenci informatiu
  Jordi Pérez i Galindo
  Observo diàriament els informatius de TV3 i em sorprèn el tracte que donen a la situació de la sanitat catalana. L´enrenou que vivim usuaris i professionals de salut no sembla prou important com per ocupar primera plana ni fer-ne seguiment exhaustiu. Tancaments, manifestacions i talls de carreteres passen subtilment pels informatius, sovint en hores de menor audiència. Què pretenen? Desviar l´atenció potser…?
  Molts professionals de la salut des de fa mesos recelen per la continuïtat dels seus llocs de treball i el poble protesta per les retallades sense gaire repercussió informativa. Com pot ser que tota la Sanitat Pública tingui problemes de sosteniment, que tanquin Serveis d´Atenció Continuada, que tants hospitals presentin expedients de regulació d´ocupació i que la televisió pública doni tan poca informació? No s´informa dels canvis que està fent el Govern en el sistema sanitari, ni les seves conseqüències ni les opinions contràries que diuen que tots aquests canvis no ens portaran res de bo. Resulta trist veure com es controla la informació, com m´agradaria veure un programa a TV3, en horari de màxima audiència, sobre les veritables causes de la crisi sanitària, i el nostre conseller de Sanitat responent a un periodista que pugui preguntar tot el que cal saber.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 2. lejarza said

  Jugar amb la salut del sistema sanitari
  MÒNICA CABRUJA / Girona
  Una persona de la meva família ha mort després de patir en el propi cos els efectes de les retallades sanitàries o, si més no, de les males jugades que pot fer el sistema. Un cop va ser atesa fa un parell de setmanes a l’hospital de Blanes per un problema de salut greu, es va optar per traslladar-la a l’hospital Josep Trueta de Girona, on es va passar unes quantes hores a urgències i es va decidir desplaçar en ambulància fins a la Vall d’Hebron, on havia de ser operada en el moment d’arribar. Després d’una nit a l’UCI, la sorpresa de l’endemà va ser que l’aparell que es necessitava per practicar l’operació estava espatllat i, segons es va informar la família, ja feia uns quants dies que estava en aquesta situació.
  Després d’unes gestions, es va aconseguir que fos traslladada a l’hospital Clínic, on la van operar, tot i que ja havien passat unes 65 hores. Un cop feta la intervenció, la van tornar a desplaçar en ambulància fins a la Vall d’Hebron. A l’UCI d’aquest centre ja no es va despertar i un infart cerebral va posar fi a la seva vida. L’operació va arribar al cap de dos dies i el que ja mai no es podrà saber és si el resultat hauria estat el mateix si el sistema hagués funcionat correctament i la intervenció s’hagués fet al cap de poques hores. Els mitjans van plens de notícies sobre les retallades sanitàries i els efectes que estan ocasionant en les plantilles dels centres i els que poden tenir, o tenen, sobre l’atenció als usuaris. Sempre s’ha dit que amb la salut no s’hi juga i convindria que els gestors del moment ho tinguessin present. Arran d’aquesta situació l’únic que crec que podem fer els potencials pacients és intentar conservar la salut i esperar que no ens passi res que pugui fer posar a prova els serveis retallats. I una altra qüestió per resoldre seria: per què van admetre una pacient en un centre sanitari que no tenia ni els aparells necessaris ni sala d’operacions disponible per donar-li atenció?

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 3. lejarza said

  En la Vall d’Hebron han votado por la huelga, y la medida podría extenderse
  Los médicos se suman a las protestas y amenazan a Mas con una rebelión sanitaria en Catalunya

  El Departamento de Salud retrasado en la aplicación del muy restrictivo presupuesto de 2011, y debe ahorrar 93 millones de euros de aquí a finales de año para cuadrar los mismos, 65 de ellos en la carpeta de personal. Los médicos se organizan en asambleas y amenazan con una huelga en todos los hospitales del ICS.
  La nueva ola de medidas, que se quiso aplicar en primer lugar en el Arnau de Vilanova de Lleida, pretende “deslizar” los horarios de los médicos para dejar de pagar horas extras con las que se cubrían las tres horas que van desde las 17.00 horas, cuando terminan la jornada los facultativos, hasta las 20.00 horas, cuando empiezan las guardias.
  Fuentes del Sindicato de Médicos apuntan a PressDigital que esto supone poner en peligro la atención a los usuarios, ya que queda desatendida la franja matinal, hora punta en los hospitales.
  Los médicos del Arnau de Vilanova fueron los primeros en reunirse en asamblea, y decidieron ‘pasar’ de las recomendaciones de la gerencia y aplicar punto por punto el Decálogo de buena praxis médica en tiempos de recortes, que en el su primer punto apunta a que prevalecerán los criterios médicos a los economicistas.
  Temiendo que las medidas se extenderán al resto de hospitales del ICS, los médicos de todos los centros han convocado asambleas en cada uno de ellos, que ya se están celebrando. En la Vall d’Hebron, en un encuentro histórico, se decidió convocar tres días de huelga por semana de manera indefinida, mientras que en Bellvitge la petición de huelga alcanzó casi la mitad de los votos.
  Las reuniones se seguirán celebrando, en los próximos días el Germans Trias i Pujol o Josep Trueta, y cuando finalicen los médicos tomarán una decisión, que podría ser una huelga conjunta en todos los hospitales del ICS.
  La carta
  En Bellvitge, los jefes de servicio han enviado una carta al Presidente de la Generalitat, Artur Mas, en la que le instan a no aprobar más medidas restrictivas porque “en nuestra organización, el ICS, se anuncian medidas a corto plazo que de hacerse realidad dibujan un panorama de precariedad laboral imprevisible y que tendrá, entre otras consecuencias, un retroceso en la calidad de nuestro sistema sanitario, que hasta ahora situaba al Estado español en el tercer puesto”.
  De reojo
  Los sindicatos de clase miran de reojo el movimiento del sindicato de médicos, y no descartan sumarse a las protestas si los convencen los argumentos. Ahora bien, fuentes sindicales consultadas por PressDigital no pueden permanecer de comentar lacónicamente que “ya era hora”.
  Tarragona
  Las nuevas medidas, que también afectan a médicos, también han llegado al Camp de Tarragona, donde en el área de atención primaria se quiere despedir a más de 100 interinos entre médicos, enfermeras y personal de administración, como ha publicado este diario.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: