Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El POUM de Sant Jaume, aquest mandat

Posted by lejarza en 22 agosto, 2011


Ramon Estéban, Sant Jaume de Llierca 22/08/11: El POUM de Sant Jaume, aquest mandat.-L’equip de govern de Sant Jaume de Llierca considera que, en els propers quatre anys, el municipi s’ha d’haver dotat d’un pla general (POUM) en què es marquin les línies mestres del seu creixement urbanístic a mitjà i llarg termini. “Es tracta d’una assignatura pendent històrica de què els consistoris anteriors n’han parlat moltes vegades però que mai s’ha arribat a concretar”, explica el nou alcalde, Ferran Puig, de Junts per Sant Jaume-AM.
El projecte partirà de la idea que el creixement ha de ser moderat i que ha de permetre compactar el nucli, cosa que s’aconseguiria –considera l’alcalde– millorant la connexió entre l’eixample i la urbanització del Bosc d’en Puig. En aquesta zona –apunta l’alcalde– és on s’hauria de preveure el possible creixement urbanístic. “El més coherent serà créixer per aquesta banda, però això no vol dir que sigui fàcil. Serà complex perquè la propietat està molt fragmentada”, admet Puig.
D’altra banda, el POUM hauria de preveure la potenciació del nucli antic, “dotant-lo de la fesomia dels centres històrics, com s’ha fet en altres llocs de la comarca”.
Una peça important que es podria incloure en el POUM és la planificació del polígon industrial comarcal del Pla de Poliger. “No volem que creixi com una taca d’oli sinó que ho faci d’una manera coherent, ordenada”, avança l’alcalde, que assenyala que caldrà decidir quina mena de zona industrial vol Sant Jaume i, a partir d’aquí, mirar d’atraure una mena d’indústria o una altra. “No el podem especialitzar en un sector perquè el polígon és d’abast comarcal i ha d’estar obert a moltes opcions, però sí que està a les nostres mans reservar una àrea per atraure empreses del sector que ens interessi més”, afegeix Puig.

Anuncios

Una respuesta to “El POUM de Sant Jaume, aquest mandat”

 1. lejarza said

  “Volem el traspàs del carrer Major”
  01/09/11 – SANT JAUME DE LLIERCA – Ramon Estéban
  En quina situació s’ha trobat l’Ajuntament, des del punt de vista econòmic?
  No ens podem queixar. Les coses s’havien fet raonablement bé. Potser ens tocarà canviar algunes prioritats i abocar-nos més al vessant social. El de Sant Jaume és dels ajuntaments que pot dir que, pel que fa al pressupost, ens n’anem sortint. No és per tirar coets, però com que tenim un gran polígon industrial disposem d’uns ingressos importants.
  I socialment? Ho dic perquè des de fora semblava que hi havia una certa divisió arran de la planta de triatge. És tan greu com sembla?
  Crec que no. Ho va ser durant una època, però no pas en el mandat anterior, sinó abans. Precisament un dels mèrits de l’alcaldia d’Enric Llongarriu [2003-2007] ha estat apaivagar un ambient de crispació que havia arribat a situacions –per a nosaltres inacceptables– com ara anar a tirar ous a casa d’una regidora. Som només 800 habitants i no ens podem permetre estar mal avinguts.
  I la planta de triatge? S’acabarà fent?
  Ara mateix està tot parat. No hi ha cap terreny comprat i no hi ha cap planejament, al marge de declaracions de voluntat i informes enviats a la Generalitat. De tota manera, des de l’Ajuntament –i recordem que donem suport als veïns que estan en contra de la planta–, entenem que hi ha un clima favorable al Consell Comarcal i al govern perquè es faci. Recentment, el conseller Recoder s’expressava a favor que es fes aquí. Nosaltres estem en contra de la ubicació proposada i, si finalment és inevitable, demanarem compensacions.
  Fins a on estarien disposats a arribar?
  Entenem que s’està tramitant de manera que la planta es consideri d’interès general. Això vol dir que, encara que l’Ajuntament digui que no, es farà igualment. Per tant, l’única manera que té l’Ajuntament d’influir-hi és fer que es compleixin fil per randa totes les normatives, siguin tècniques o siguin mediambientals. La partida ja no es juga a Sant Jaume, ja no tenim capacitat de decisió, però sí que podem vigilar de prop el procés. En última instància podríem aturar la llicència d’activitats. Però això hauria d’estar justificat i seria un cas extrem, és clar. Crec que a ningú li convé arribar a aquest punt.
  Quin seria el principal repte dels pròxims quatre anys?
  El més important és la transformació i el traspàs del carrer Major [l’antiga travessera urbana de la C-150]. Ja era una assignatura pendent en els primers mandats de la democràcia i tots els alcaldes dels últims trenta anys no se n’han sortit. Ha de ser de propietat municipal. El problema rau en la dotació econòmica que el Ministeri de Foment hauria de posar-hi quan es fes el traspàs.
  Ara disposen d’unes normes subsidiàries. Quan faran un pla general?
  El pla general és una altra prioritat. Convindria tenir un POUM ja en aquest mandat, per marcar les línies de creixement per als pròxims 15 o 20 anys. Està tot per fer, malgrat que se’n parla des de fa molts anys. Creiem que no ho podem deixar per a més endavant. És una qüestió de responsabilitat. Pensem en un creixement moderat, és clar, que es basaria a compactar el poble (relligar l’eixample i el barri del Bosc d’en Puig) i millorar el nucli antic. Un altre tema a solucionar en aquest mandat seria condicionar un espai perquè les entitats del poble el puguin fer servir de magatzem. Ara usen una nau que comparteixen amb la brigada. Finalment, serà necessari ordenar el polígon industrial, fer-lo créixer de manera compacta i coherent i preveure la possibilitat d’atraure-hi un tipus d’indústria que interessi el municipi.
  L’anterior Ajuntament va anunciar que finalment instal·larien senyals de trànsit al nucli urbà. Ho faran en aquest mandat?
  Tenim els informes sobre la taula. Hi farem retocs perquè entenem que es volia aplicar una regulació excessiva. Pel volum de trànsit que hi ha, no cal massa senyals, exceptuant les vies principals. La revisió servirà també per reduir-ne el pressupost. A més, les recomanacions tècniques proposen que la major part de carrers tinguin un sol sentit de circulació, però aquest és un aspecte que hem de valorar amb més calma.
  La gasolinera del pla de Poliger fa anys que està abandonada. Ho podran desencallar?
  Des del punt de vista administratiu -que és l’única en la que l’Ajuntament pot actuar- no hi podem fer res perquè el cas es va dur per la via judicial. Fins que no hi hagi una sentència sobre qui en té els drets, no podrem fer cap pas des del punt de vista administratiu. L’ideal seria que les parts enfrontades retiressin les denúncies. Aleshores passaria a l’àmbit administratiu i seria factible solucionar-ho. Va per llarg, em temo.
  Hi ha alguna novetat en el tema de l’empresa que volia instal·lar una planta de biogàs?
  No han passat de ser rumors. Quan es va plantejar, el projecte anava de bracet amb la planta de triatge. Però l’iniciativa privada que havia de promocionar-ho es va fer enrere i no se n’ha parlat mai més.
  FERRAN PUIG ALCALDE DE SANT JAUME DE LLIERCA (JUNTS PER SANT JAUME – AM)
  Encapçalant una llista d’independents associada a ERC, Ferran Puig i Estartús, un empresari de 30 anys del ram del turisme, va protagonitzar un fet històric a Sant Jaume en les últimes municipals: per primer cop, CiU quedava a l’oposició.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: